Het verschil is dat niet-monogamie een keuze is die je bewust maakt. Ik ben niet "niet-monogaam" geboren, ik kies er zelf voor om een open relatie te hebben
Dat zeg je nou wel, maar is dat ook echt zo? Ik zie zo op het eerste gezicht geen reden om aan te nemen dat een seksuele voorkeur voor partners van een bepaald geslacht meer of minder aangeboren zou zijn dan een seksuele voorkeur voor een relatie met één of juist meerdere partners.
het risico op eventuele SOA-besmettingen te accepteren. Wil je dat niet, dan kun je er ook voor kiezen om je monogaam te gedragen.
Ten eerste: je doet net of condooms niet bestaan. Ten tweede: "dan kun je er ook voor kiezen om monogaam te zijn
met een monogame partner". Zelf monogaam zijn levert niets op als je partner een verhoog risico loopt.
En wat Sanquin doet is nog duidelijker discriminatie: Ze doen aannames over seksueel gedrag op basis van iemands geaardheid:
Nee hoor, de vraag is geformuleerd in de trant van (sorry, heb het formulier niet bij de hand, dus kan geen exact citaat geven) "heeft u de afgelopen 12 maanden seksueel contact gehad met een andere man?" (en dus
niet "voelt u zich seksueel aangetrokken tot mannen?"). Er wordt op geen enkele manier gevraagd naar het waarom; een monogame relatie, een experimentele bui (met of zonder alcohol) of zelfs een verkrachting, dat doet er (voor de vraag of je mag doneren) niet toe.
Let ook even op dat er een zeer goede reden is waarom dat onderscheid gemaakt wordt: de veiligheid van de mensen die jouw bloed uiteindelijk ontvangen. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat de beslissing van Sanquin is gebaseerd op homofobie (elke keer dat dit onderwerp ter sprake komt is er altijd wel iemand die dat roept, maar nooit met onderbouwing). Ja, discriminatie is fout, maar wakker worden in het ziekenhuis en van de arts te horen krijgen "U was betrokken bij een ernstig ongeluk. Het goede nieuws is dat we uw leven hebben kunnen redden, het slechte nieuws is dat u nu besmet bent met HIV." is nog veel fouter. Als jij een methode weet (zoals een betere bloedtest, die hepatitis veel eerder kan detecteren) waardoor de bloedvoorziening net zo veilig blijft, zonder uitsluiting van homoseksuelen, laat het alsjeblieft vandaag nog aan Sanquin weten. Maar zonder zo'n methode zullen we moeten kiezen tussen twee kwaden.
Zou iemand tegen mij zeggen dat ik een "risicogroep" ben omdat ik vind dat een relatie niet per sé monogaam is, dan hebben ze met mij ook ruzie omdat ze over mijn gedrag oordelen vanwege mijn opvattingen.
Als iemand je om die reden een uitkering af wil pakken, je niet in aanmerking laat komen voor een huurwoning of niet in zijn winkel wil hebben, dan ben ik het volledig met je eens. Maar als het gaat over (mogelijke besmetting met) SOAs, dan praat je onzin. Natuurlijk ben je dan een risicogroep; seks met meerdere partners geeft een hoger risico op
seksueel overdraagbare aandoeningen. Een paragraaf eerder zeg je "ik kies er zelf voor om een open relatie te hebben en dus het risico op eventuele SOA-besmettingen te accepteren", hoe is dat met elkaar te rijmen!?
Ik weet overigens niet precies waarom Sanquin hier geen onderscheid maakt, maar misschien is dat simpelweg een practisch probleem; hoe zou je de vraag formuleren? "Hebt u de afgelopen 12 maanden in totaal meer dan X partners gehad?" (nog even los van welk getal X je zou moeten gebruiken) voelt heel vreemd. Daarnaast worden de meest riskante vormen van meerdere partners apart afgevangen via "hebt u de afgelopen 12 maanden
*) seks gehad waarvoor u met geld of drugs heeft betaald?" en "hebt u de afgelopen 12 maanden
*) seks gehad waarvoor u met geld of drugs betaald hebt gekregen?".
*) Ik weet even niet zeker of hier "de afgelopen 12 maanden" of "ooit" staat; heb het formulier niet bij de hand.
En daarnaast, laten we alsjeblieft in gedachte houden dat niet alleen homoseksuelen (tijdelijk, al is 12 maanden natuurlijk wel erg lang) worden geweerd. Hetzelfde geldt voor minderjarigen, bejaarden (boven de 70, als ik me goed herinner), zwangeren, mensen die buiten de Benelux reizen (vier weken uitstel), mensen die buiten Europa reizen (afhankelijk van de bestemming maximaal drie maanden uitstel), mensen die tatoeages hebben laten aanbrengen of weghalen (6? maanden uitstel), en ga zo nog maar even door.