De gezichtsherkenning die de politie van Wales bij de Champions League-finale van vorig jaar heeft ingezet, leverde in ongeveer 93 procent van de gevallen dat er een overeenkomst was een false positive op, waardoor een persoon ten onrechte werd geïdentificeerd als iemand op een zwarte lijst.
De politie van South Wales heeft haar antwoord op het equivalent van een Wob-verzoek gepubliceerd op haar site, waar de resultaten van de inzet van gezichtsherkenning zijn opgenomen. Daaruit is op te maken dat tijdens de finale in Cardiff in totaal 2470 gezichten een melding opleverden, waarvan 173 daadwerkelijk op een zwarte lijst voorkwamen en de gezichten van 2297 mensen niet. De politie maakt niet bekend hoeveel gezichten in totaal zijn gescand. De inzet zou bij wijze van proef gebeuren en er zou sinds de ingebruikname van het systeem in juni van vorig jaar niemand ten onrechte zijn gearresteerd vanwege een incorrecte overeenkomst met een vermelding in een database.
Het aantal juiste meldingen zou inmiddels zijn opgelopen tot 2000, waarvan 450 personen zijn gearresteerd, zegt een woordvoerder tegen The Guardian. De nauwkeurigheid van het systeem zou in de periode na de finale in juni zijn verbeterd. In het online gepubliceerde overzicht wijt de politie het hoge aantal missers aan een aantal factoren. Zo zouden de afbeeldingen die de politie van onder meer de UEFA en Interpol kreeg, van lage kwaliteit zijn geweest, werd gebruikgemaakt van een verouderd algoritme van leverancier NEC en was het de eerste grote inzet van de techniek.
Inmiddels zou de politie afbeeldingen van hogere kwaliteit gebruiken en een verbeterd NEC-algoritme inzetten. De politie heeft ook de resultaten van de inzet van gezichtsherkenning bij andere evenementen in Wales gepubliceerd. Ook daar zijn enkele uitschieters van het aantal false positives te zien, maar doorgaans niet op het niveau van de Champions League-finale.
De Nederlandse politie maakte in februari bekend dat in 2017 in totaal 93 foto's aan personen zijn gekoppeld met behulp van gezichtsherkenning. Daarbij werden in totaal bijna duizend foto's verwerkt. De politie nam het systeem, Catch genaamd, in 2016 in gebruik.