Franse start-up komt met miningrig in de vorm van radiator voor in huis

Een Franse start-up genaamd Qarnot heeft een cryptominingcomputer ontwikkeld die tegelijkertijd dienst doet als verwarmingselement. De computer is ontworpen om ook te lijken op een moderne radiator en wordt passief gekoeld om geluidsoverlast te voorkomen.

Voor 2900 euro krijgen kopers een zogenaamde QC-1 in huis, uitgerust met twee Sapphire Nitro+ RX580-videokaarten, met ieder 8GB vram. Die genereren 60MH/s. Het systeem consumeert 450 Watt aan energie, maar kan tot 650 Watt gaan met een 'booster mode', die bedoeld is om meer warmte te genereren en leidt niet tot een hogere hashrate. Standaard wordt Ethereum gedolven, maar andere munten zijn ook een optie, hoewel die niet gespecificeerd worden. Alle opbrengsten gaan naar de eigenaar.

Het apparaat heeft een houten bovenkant en is verder met matzwart aluminium afgewerkt. Net als een gewone radiator heeft het apparaat een systeem van ribben aan zijn zijde zitten om de warmte effectief af te geven aan de omringende lucht. Bovenop zitten ledjes die volgens de productpagina onder andere aangeven hoe het gaat met de marktwaarde van de gekozen cryptomunt. Het besturingssysteem is Linux en het systeem valt te bedienen met een bijpassende smartphone-app, een web-interface en capacitieve touchknoppen op het systeem zelf.

Qarnot verwacht dat klanten met de huidige Ethereum-koers ongeveer 100 euro per maand kunnen verdienen, maar dit zal meeschommelen met de koers van de munten en de energiekosten moeten hier nog van afgetrokken worden. Wie er een in huis zou willen halen, kan deze voor 20 juni krijgen, mits de bestelling voor 20 maart geplaatst wordt.

Qarnot maakt ook de QH-1. Dat is een server die verder nagenoeg hetzelfde eruit ziet en werkt. De Nederlandse start-up Nerdalize is overigens met iets soortgelijks bezig.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

10-03-2018 • 14:44

246 Linkedin

Reacties (246)

246
239
142
8
1
64
Wijzig sortering
Voor 2900 euro krijgen kopers een zogenaamde QC-1 in huis...
Qarnot verwacht dat klanten met de huidige Ethereum-koers ongeveer 100 euro per maand kunnen verdienen, maar dit zal meeschommelen met de koers van de munten en de energiekosten moeten hier nog van af getrokken worden.
Oké, aanname: prijs elektriciteit blijft gelijk, prijs ether <-> euro blijft gelijk. Dan verdien je dat ding in 2900/100 = 29 maanden terug als je geen electriciteitskosten zou betalen. Maar die betaal je wel. Stel dat het ding continu aan het draaien is dan ben je ongeveer 450W * €0.22/kWh = €0.10 per uur kwijt * 24 uur per dag * 30.5 dag/maand = €73 per maand kwijt aan stroomkosten. Nu is je rendement dus nog maar 100 - 73 = €27 per maand. Na 2900/27 = 107 maanden ga je eindelijk winst maken. Dat is bijna 9 jaar! Dan moet je nog hopen dat de levensduur van de videokaarten zo lang is en dat het minen niet moeilijker gaat worden.

Uiteraard is de verwarmingsfunctie niet meegenomen, maar toch wie trapt hier in?
Uiteraard is de verwarmingsfunctie niet meegenomen
Terwijl dat toch de key innovatie is hier.

Want draai het eens om: Je wil een nieuw huis inrichten en er moet dus verwarming in. Wat kies je dan?
Verwarmen kost altijd energie, dus de vraag is: kun je nog iets aan die verwarming verdienen?

Laten we zeggen dat je dit ding in huis haalt in plaats van een normale radiator.
En laten we zeggen dat een normale radiator 1000 kost.
Nu is het verschil 2900 - 1000 = 1900 euro. Dat is wat je méér betaalt. Maar daar krijg je ook iets voor terug. Je verdient nu geld als je de verwarming aan zet! Stel je zet dat ding maar een paar maanden per jaar aan waardoor het geen 9 jaar duurt voor je hem terugverdient maar 20 jaar... Hoe erg is dat? Een gewone radiator verdien je nooit terug en kost gewoon geld elke keer als je hem aanzet.

Ik zie eigenlijk wel iets in dit concept. Stoken is anno 2018 eigenlijk te gek voor woorden toch? Terwijl serverparken de grootste moeite hebben hun systemen te koelen zijn we in onze huishoudens actief energie aan het verspillen om warmte op te wekken.

Dus of de warme van serverparken gebruiken om woningen te verwarmen, of in de woningen stukjes serverpark neerzetten zodat je je huis kunt verwarmen en tegelijkertijd rekenkracht aan het net leveren. Op wijk niveau zou dit helemaal mooi moeten kunnen werken lijkt me.
Doen we al in NL, hebben we de Fransen niet voor nodig: https://www.nerdalize.com/products/#heating
Ware het niet dat ik dat Franse apparaat gewoon kan bestellen. Voor het Nederlandse apparaat moet ik eerst verhuizen.
Ik ben enige tijd terug een variant tegengekomen waarvoor je ook niet hoefde te verhuizen, dat bedrijf wou hun servers bij mensen thuis installeren. Die variant kwam in de plaats van de ketel, niet op de plaats van de radiator.

Het lijkt me ook handiger om zo'n verwarming/server op de plek van de ketel te doen. Want als je dan geen warmte nodig hebt, dan zou je de warmte gewoon naar buiten kunnen blazen door een enkele pijp (oude schoorsteenkanaal?) zodat de server gekoeld wordt. Stop je een server in een radiator, dan zou je in elke ruimte een pijp naar buiten moeten hebben als je ook in de zomer de server wilt gebruiken.
Je eerste alinea beschrijft gewoon Nerdalize ;) En voor die club moet je momenteel wel verhuizen, want ze doen het alleen in Berkel en Rodenrijs. Hopelijk kunnen ze ooit uitbreiden.
Innovatie? Het is een PC in een onopvallend kastje... Je kunt elke willekeurige PC neerzetten om te stoken en dan kost het een stuk minder. Zet een zooi servers neer met een houten kastje er omheen met wat ventilatiegaten en je bent klaar. Ok het is niet fanless, maar om daar even zo'n 1500 euro per server extra voor te betalen (terwijl je in een gewone PC meer videokaarten kan stoppen en dus meer er uit haalt)...
De kosten die je neemt voor een normale radiator zijn ook nogal absurd hoog, maak daar maar 300-400 van en dan heb je een design radiator met een twee keer zo hoog vermogen als deze.
Verder vergeet je dat het maar zeer de vraag is of het rendement gelijk blijft. Ja, misschien vliegt de koers nog verder omhoog, maar het lijkt waarschijnlijker te zijn dat je videokaarten over een paar jaar flink outdated zijn en met de verhoogde moeilijkheidsgraad in minen een stuk minder opleveren terwijl de koers dat waarschijnlijk niet compenseert.
Anoniem: 310408
@Finraziel10 maart 2018 19:08
Innovatie? Het is een PC in een onopvallend kastje... Je kunt elke willekeurige PC neerzetten om te stoken en dan kost het een stuk minder. Zet een zooi servers neer met een houten kastje er omheen met wat ventilatiegaten en je bent klaar. Ok het is niet fanless, maar om daar even zo'n 1500 euro per server extra voor te betalen (terwijl je in een gewone PC meer videokaarten kan stoppen en dus meer er uit haalt)...
Ik denk dat het wel innovatie is want ik kende geen mining systeem dat ontworpen was als een verwarming, jij wel?

En als je een tweaker bent kan je inderdaad een 'zooi servers' neerzetten en die onderhouden etc. Het innovatieve hiervan is dat je het uitpakt, aansluit en aansluit. Kom jij de servers bij mij in huis onderhouden?

Ik heb een huis in Frankrijk, loopt compleet op atoomstroom. Voor een groot deel electrische verwarming omdat het zo ongeveer de meest efficiënte (niet meest kost effectieve) verwarming is. Er is geen schoorsteen die veel warmte afvoert etc. In de winter zorgen mijn PC's netwerk apparatuur voor ongeveer 20% van de verwarming en is de efficiency van mijn PC dus vrijwel 100%. Energie gaat niet verloren nietwaar en kan alleen als warmte afgevoerd worden. Alles wat het huis in komt vergaat tot warmte (vergeten we even wat er aan licht opgewekt door schermen en leds door de ramen gaat). Zelfs de stroom die de ventilator kost vergaat in je huis tot warmte.

Blijf altijd onthouden dat een ouderwetse gloeilamp in een kamer met de gordijnen dicht en de verwarming aan bijna 100 efficiënt is. Je krijgt de warmte 'gratis'. De energie KAN niet verloren gaan.

Ik moet nog wat rekenen en bijzonder optimistisch denken over digicoins (wat ik niet erg doe) maar in mijn situatie kan dit gratis warmte met geld toe betekenen. Zelfs als de digicoins geen reet meer waard zijn blijft het een verwarming die op een zeer ingewikkelde manier warmte maakt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 10 maart 2018 19:11]

Of het innovatief is of niet, tja, kunnen we over discussiëren maar lijkt me niet zo zinnig.

Je hele verhaal dat als de warmte gewenst is alles 100% efficiënt is, ja dat was nou net ook mijn punt, dat alle apparatuur dat doet en het dus niet iets nieuws is van deze dingen.

Of je het als leek zo even neerzet weet ik niet, dat werd me niet duidelijk uit dit artikel. Tenzij ze het echt als service verkopen lijkt me echter dat je je toch wel aardig in crypto's moet verdiepen. Ik heb een tijdje terug zelf wat aangekocht, maar dat had nog best wat voeten in aarde. Ik zie dat de gemiddelde consument niet zomaar doen. Als het een service is waarbij ze bijvoorbeeld een website bieden waar je kunt zien wat je tot nu toe gegenereerd hebt en het uit kunt laten betalen, ja dan klinkt het alsof het echt dummyproof zou kunnen zijn... maar dan is het weer de vraag hoe betrouwbaar het bedrijf is die je dit laat beheren en welk deel van de inkomsten zij krijgen (ze doen het niet voor niks).
Of het innovatief is of niet, tja, kunnen we over discussiëren maar lijkt me niet zo zinnig.

Of je het als leek zo even neerzet weet ik niet, dat werd me niet duidelijk uit dit artikel. Tenzij ze het echt als service verkopen lijkt me echter dat je je toch wel aardig in crypto's moet verdiepen.
Het 'innovatieve' of het gebrek aan innovatie, zit hem in het crypto gebeuren. Het is een soort buzz woordje om aandacht te trekken. Zoals ik een post hierboven al linkte zijn er artikelen op Tweakers van services die vrijwel hetzelfde doen (verwarmingsunit van een bedrijf waarbij de warmte geleverd wordt door rekenkernen). In die situaties worden de rekenkernen door een bedrijf verhuurt als cloud-computing service. Het voordeel van cloud computing is dat het niet tijdsafhankelijk is, over een paar jaar is daar nog steeds vraag naar (al zal de hardware wel steeds verder achterlopen omdat er nieuwe apparatuur beschikbaar komt). De vraag is of dat met cypto's in dezelfde mate is (of die over zoveel jaren nog steeds interessant zijn in combinatie met die hardware, waarschijnlijk niet).

Veel slimmer lijkt me om een serverpark met water te koelen en dat koelwater als een soort centrale verwarming aan te bieden (zeker als die infrastructuur er al is). Huishoudens hebben dan weinig omkijken naar die radiator, kunnen zelf bepalen wanneer ze de verwarming aan of uit willen en onderhoud kan veel makkelijker (want een centrale plek in plaats van heel veel verschillende huishoudens).
In Zweden en nog wat andere plaatsen gebeurt dit al. Ik kan me de naam van het plaatsje niet meer herinneren maar het was een paar jaar geleden in het nieuws. Hier in ieder geval een generiek artikel over Zweden's plannen om warmte van datacentra te gebruiken als stadsverwarming:
http://www.bbc.com/future/story/20171013-where-data-centres-store-info---and-heat-homes
Dat gebeurt in NL ook al: link.

Niet innovatief, wel goed voor het milieu.
Je hele verhaal dat als de warmte gewenst is alles 100% efficiënt is, ja dat was nou net ook mijn punt, dat alle apparatuur dat doet en het dus niet iets nieuws is van deze dingen.
Ja, dat doet alle apparatuur. Incluis de CV ketel. :)

Maar het verschil is dat dit apparaat nuttige arbeid verricht met als bijproduct warmte. En dat die nuttige arbeid eenvoudig is om te zetten in echte euros. Want je kunt natuurlijk ook zelf een serverpark inrichten maar wat geef je die te doen? Als ze alleen voor de lol aan staan levert het geen geld op natuurlijk.

Ik denk overigens ook niet dat crypto de beste oplossing zou zijn hoor. Maar ik kan me best voorstellen dat als Amazon een standaard form factor zou ontwerpen van dit soort kastjes maar dan met een stukje AWS infrastructuur er op en dat Amazon dan je rekenkracht verkoopt als onderdeel van hun cloud diensten dat dat nog best wel eens een goed idee zou kunnen zijn.
[...]
Maar het verschil is dat dit apparaat nuttige arbeid verricht met als bijproduct warmte. En dat die nuttige arbeid eenvoudig is om te zetten in echte euros. Want je kunt natuurlijk ook zelf een serverpark inrichten maar wat geef je die te doen? Als ze alleen voor de lol aan staan levert het geen geld op natuurlijk.
Ik zou cryptocurrency nou niet bepaald als "Nuttig" bestempelen. Het enige wat het tot nu toe doet is stroom vreten en gebruikt worden voor speculatie.
Je kan wel beargumenteren dat een desktop een nuttige functie heeft, namelijk entertainment, communicatie e.d. maar een miner absoluut niet. Verder heb je dan een heel leuk kastje er om heen, maar of je nou een miner met of zonder zo'n kastje heb staan maakt naar mijn inziens bar weinig uit. In beide gevallen moet de miner dezelfde hoeveelheid warmte aan de omgeving kwijt.
Mensen betalen ervoor dus het is nuttig. Als je jouw redenatie volgt doet iemand die bij de bioscoop werkt ook geen nuttig werk. Of prof voetballers, muzikanten etc. De klant bepaalt of het nuttig is.
In mijn reactie maakte ik dan ook nog speciaal een uitzondering voor entertainment, waar al je voorbeelden onder vallen ;)
Maar entertainment is geen uitzondering. De klant bepaalt of het nuttig voor hem/haar is, niemand anders.
[...]

Ik heb een huis in Frankrijk, loopt compleet op atoomstroom.
Daar zit het verschil dus, hier in Nederland komt stroom uit bronnen die niet zo efficient zijn, bijvoorbeeld generatoren aangedreven door een verbrandingsreactie. Daarnaast komen daarbij broeikasgassen vrij (tenzij die worden afgevangen? geen idee of dat gebeurt). Ook bij kernsplijting zal er wat warmte verloren gaan (warmte verlies in de generator), maar het zou best kunnen dat dat minder is dan bij onze verbrandprocessen.
Ik moet nog wat rekenen en bijzonder optimistisch denken over digicoins (wat ik niet erg doe) maar in mijn situatie kan dit gratis warmte met geld toe betekenen.
Het kan inderdaad onder de streep voordelig zijn als je toch al elektriciteit gebruikt om je huis op te warmen.
Zelfs als de digicoins geen reet meer waard zijn blijft het een verwarming die op een zeer ingewikkelde manier warmte maakt.
Dan zou je de rekenkracht voor iets anders in kunnen zetten. Overigens niets nieuws: https://tweakers.net/nieu...armte-van-serverrack.html
https://tweakers.net/nieu...rming-in-huishoudens.html

[Reactie gewijzigd door Verwijderd1 op 10 maart 2018 19:25]

Was laatst in een moderne kolencentrale waar trots verteld werd dat er o.a. vliegas en zwavel wordt afgevangen, uit de 50 kg kolen die per seconde (!) worden verbrandt. Daarmee maakt men weer allerlei bouwmaterialen die de centrale geld opleveren. Klinkt goed.

Mijn opmerking over evt. opvang van de gigantische hoeveelheid CO2, werd bepaald niet gewaardeerd ;)
zeiden ze heel trots alsof het hun eigen idee was, in plaats van een wettelijk opgelegde verplichting :P
Geen last van de warmte in de zomer? Zet je de pc's dan uit of heb je daar ook iets slims voor bedacht?

Over die gloeilamp, overigens is het wel zo dat je bij elektrisch verwarmen om eerlijk te zijn ook nog de verliezen van de productie van elektriciteit moet meerekenen. Die verliezen zijn ook de reden dat elektrisch verwarmen bijna 3x zo duur is dan direct de fossiele brandstof thuis te verbranden. Ja dat is nog steeds zo.
De meeste mensen hoeven niet uitdrukkelijk verteld te worden dat die servers voor mining bedoeld zouden zijn, aangezien het bericht daar over gaat... Maar je hebt altijd uitzonderingen.
Verwarmen met electriciteit is op deze manier veel te duur en milieuonvriendelijk. Van elke kWh die je er in stopt krijg je misschien 0,8 kWh aan warmte.

Alleen met warmtepompen is het goed te doen. Je onttrekt dan warmte uit de buitenlucht of grondwater. Van elke kWh die je erin stopt krijg je 3 à 4 kWh aan warmte.
Alle apparatuur zet in principe 100% van de binnenkomende stroom om in warmte. (Tenzij je de energie naar buiten je huis straalt via een lamp of zo, of via een warmtepomp de buitenwereld van temperatuur wijzigt)

Neemt niet weg dat cryptocurrency een bijzonder zinloze energieverspilling is voor de maatschappij als geheel.
Alle apparatuur zet in principe 100% van de binnenkomende stroom om in warmte. (Tenzij je de energie naar buiten je huis straalt via een lamp of zo, of via een warmtepomp de buitenwereld van temperatuur wijzigt)
100% van de stroom die bij thuis binnenkomt wel ja, het energieverlies vindt al plaats bij het opwekken. Afhankelijk van de bron waaruit de stroom opgewekt is gaat er een hoop energie verloren (voornamelijk in de vorm van warmte), vooral het omzetten van energie (bijvoorbeeld chemisch via kinetisch naar elektrisch) is niet efficiënt. Zie deze tabel: https://en.wikipedia.org/...rgy_conversion_efficiency
Kleine correctie, 100% warmte krijg je nooit, aangezien er bijna altijd geluid en/of licht wordt geproduceerd, dat kost ook energie.
En waar gaat dat licht heen? Inderdaad, op een heel klein deel na dat door het raam ontsnapt zal dat licht een paar keer heen en weer kaatsen en uiteindelijk door de muren e.d. geabsorbeerd worden waarna het wordt omgezet in... warmte. Hetzelfde geldt voor geluid. Tenzij de buren dat geluid kunnen horen (dat zou niet prettig zijn trouwens) wordt dat geluid gewoon geabsorbeerd.
Een gewone designradiator van ca 450 Watt, kost je maximaal een paar honderd euro. Van het verschil in prijs kan je heel veel coins kopen. Dan zit je ook niet vast aan het soort coins dat je hiermee kan min en.
Die coins kan je maar éénmalig kopen, een miner blijft coins opleveren...
Te gek voor woorden als je uit Nederland komt, Frankrijk heeft heel veel kernenergie (80%) en voor veel mensen in Frankrijk is het economisch beter om elektrisch te verwarmen en is het ook veel voorkomend.
De kosten van eletriciteit zijn in Frankrijk hoger dan in Nederland en het is een warmer klimaat dus dan heb je minder aan verwarming.
https://www.worldatlas.co...tes-around-the-world.html
http://ec.europa.eu/euros..._of_year%2C_2015-2017.png

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 10 maart 2018 23:08]

Gemiddeld over 3 jaar zijn de kosten gelijk. Toevallig is was het in Nederland in 2017 1 cent per kilowat goedkoper in 2016 en 2015 was Frankrijk goedkoper.

Is denk meer een belasting verschil dan echt een kosten verschil er zijn EU landen waar stroom 9 cent per kwu kost.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 11 maart 2018 08:29]

Het ging mij er niet zozeer om dat elektrisch verwarmen te gek voor woorden is, maar dat energie rechtstreeks omzetten in warmte in feite te gek voor woorden is, aangezien warmte een afvalproduct is van vrijwel alle processen die energie kosten.
Een radiator die puur elek. in warmte omzet kost tientjes, geen 1000 euro.
Ik bedoel een traditionele radiator die dus warm water gebruikt van de CV ketel.
Ik heb een elektrische verwarming van 450 watt gekocht in een vorm van een plaat welke overschilderbaar is. Daardoor kan ik het er uit laten zien als een schilderij.
Kosten? nog geen € 100,00
[...]
Dus of de warme van serverparken gebruiken om woningen te verwarmen, of in de woningen stukjes serverpark neerzetten zodat je je huis kunt verwarmen en tegelijkertijd rekenkracht aan het net leveren. Op wijk niveau zou dit helemaal mooi moeten kunnen werken lijkt me.
Ik ben onlangs bij een presentatie geweest van een samenwerkingsverband tussen industrie, kasbouw en een data-warehouse
De afvalproducten werden onderling uitgewisseld, De industrie leverde koelwater aan het data-warehouse, koolmonoxide aan de kasbouw, en het 'gebruikte' koelwater was kennelijk ook nuttig genoeg voor die planten-verzorging.
In ruil voor het koelwater bespaarde de industrie weer op hun datahousing, en op een paar kleine dingen na hielden ze elkaar in stand.
Zonder elkaar kunnen ze ook overleven, maar zou er op drie punten meer "afval" geproduceerd worden.

Ik heb niet alles meegekregen, maar het was voor die bedrijven een prima deal, en ik las later dat er meer uitwisseling van bijproducten zijn op deze manier.
Eén of andere fabriek verwarmd een deel van de stadsverwarming voor, zodat de ketelhuizen niet van 15C naar 80C hoeven te stoken, maar van 40/45C naar de gewenste 80C, was ook een besparing van duizenden euro's
Wat ga je verwarmen als het al 22+ buiten is ?
Meestal zet ik de verwarming dan op 20, dan koelt het weer wat af 😜
Een groot vat met heet water, liefst onder de grond. Daar blijf je gewoon dag en nacht alle warmte heen sturen. Zet iemand de verwarming aan, of de douche, wasmachine etc etc, dan wordt de warmte weer onttrokken aan dat vat. Mits het vat groot genoeg is en goed geïsoleerd kun je de warmte maandenlang bewaren en in de winter de restwarmte van de zomer benutten.

Zelfde kan omgekeerd, met koud water. Dit noemen ze warmte-koude-opslag (WKO) en is minder ingewikkeld dan het klinkt.
ik ken iemand die zelf een mining rig heeft gemaakt (2 stuks zelf)
deze heeft dan wel 8 stuks aan videokaarten per rig.

hij zegt dat zelfs met -14 graden buiten, hij ramen open moet zetten in de ruimte waar hij deze rigs heeft staan, omdat het daar gewoon 40 graden binnen is.

dus het heeft wel effect qua warmte afgifte.
Hij zou waterkoeling moeten aanleggen, en dan het warme water middels een warmtewisselaar overdragen aan een opslagvat... Maar dat is een flinke klus. Ik denk daarom dat dit een systeem is wat beter werkt op een grotere schaal. Hele wijk of groot kantoorgebouw, flatgebouw etc.
Dat is, het je moet het gewoon gebruiken om het water te verwarmen dat naar de cv installatie gaat. net als een zonneboiler. het maakt dan ook niet uit als het warm is buiten. je gebruik alleen de warmte als je bv. gaat douchen.
Dat de ramen open moeten heeft niks met de temperatuur buiten te maken (tenzij het buiten +40 is...) maar met dat de kamer waar die rigs in staan gewoon frisse lucht nodig heeft, die rigs verwarmen anders de warme lucht keer op keer en na een paar uur wordt het een oven daar binnen ;)
Dat raam zal met -14 open moeten maar met +15 graden net zo goed, zolang het buiten minder warm is dan binnen zal het raam open moeten en binnen zal het al gauw ruim boven de 20 zitten.
Maar zijn mining rigs verbruiken mischien ook het 4 voudig van 450 watt
dat klop dan weer wel.

de eneco E-radiator lijkt mij ook wel nice.
vooral omdat volgens wat ik lees de verstookte stroom wordt vergoed.
en dat je dan zo gratis je huis verwarmt krijgt.

ik zou zeggen doe er mij maar 3 stuks. kan ik in bijna elke kamer een e radiator plaatsen en zo besparen op de stroom ^_^

WIN_WIN toch?

(ik heb tevens wel een huurhuis waar binnenkort een grote verbouwing plaats gaat vinden, dus dan kan ik dit mooi voorstellen om deze te laten plaatsen. ik zit namelijk in de participatiegroep, voor de bewoners)
Met name je laatste stuk slaat de spijker op z’n kop. Moet je voorstellen, dat je anoniem deelneemt aan een mega DC waar klanten space huren. En dan terwijl je huis wordt verwarmd. En als de zomertijd ingaat verhuist alles automatisch naar de private /public cloud }:O
Een grote radiator met een flink vermogen kost ongeveer 600 euro. Daar warm je in korte tijd een flinke kamer mee op. Ik denk dat je ongeveer 4 van deze miners nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast is zo'n systeem heel erg aan vooruitgang onderhevig. Het kan zijn dat dit systeem over enkele jaren helemaal niets meer opbrengt. Tot slot heb je nog de levensduur, die zal waarschijnlijk geen 20 jaar zijn. Tussendoor moet je voeding en grafische kaarten een keer vervangen.
Een warmtepomp met een COP van 1 zou niemand kopen, deze 'radiator' dus rationeel gezien ook niet.
Stoken te gek voor woorden? Het was -10 vorige week.... daar gaat een kacheltje van 650 watt niet tegen helpen...
Hangt ervan af wat je wilt warm houden: je gehele huis of enkel je leefruimte(s). Je krijgt een kleine kamer soms perfect op temperatuur door de deuren/ramen toe te houden en een oude gewone gloeilamp te gebruiken.
Ja die heb ik niet meer.. alles LED.. 😶
Mja mja ... licht is uiteindelijk ook warmte of omgekeerd warmte is ook licht. Als je het verbruik van een gloeilamp in LED's koopt zal je ook heatsinks moeten beginnen monteren.
Stoken als in energie 'verbranden' puur en alleen om aan warmte te komen vind ik eigenlijk te gek voor woorden ja dat dat nog steeds moet want we dumpen her en der 'restwarmte' in de omgeving. Het wordt zelfs streng gereguleerd omdat bijvoorbeeld restwarmte van energiecentrales de temperatuur van het water in onze rivieren zoveel beïnvloedde dat de vissen er door dood gingen (!).

De meeste serverparken zijn dag en nacht grote hoeveelheden warmte aan het afvoeren. Gelukkig wordt het steeds vaker nuttig gebruikt maar het wordt ook vaak genoeg gewoon de lucht in geblazen.

Dus aan de ene kant restwarmte dumpen en aan de andere kant stoken voor warmte.... insane toch?
Nee, electriciteit als verwarming gebruiken is energetisch gezien pas te gek voor woorden. Gas is véél efficiënter om te verwarmen, zeker vergeleken met videokaarten.

Restwarmte benutten zou mooi zijn, maar met de dat kleine beetje van een serverpark ben je echt nog nergens.
Ja leuk, alleen een radiator kost bij lange na geen 1000 euro en de hardware van dit apparaat gaat een fractie van de 20 jaar mee. Waarschijnlijk na 2 jaar al niet meer rendabel meer.

Dat laatste zit meer in.
Een radiator met 2000 watt kost hooguit 50 euro ... bij lange na geen 1000 dus!
Ja een elektrische ja. Ik heb het over een traditionele radiator waar water doorheen stroomt.
Maar deze mining opstelling is toch ook electrisch? En een warm water radiator kost misschien 200 euro.
Niet vergeten, met 650watt verwarm je niet veel.
Het kan hooguit dienen als een schamele bijbetaling.
Ik heb hier 3 eclectrische verwaringselementen elk 1500 watt en die kostte gemiddeld €100. Die dingen springen aan als de thermostaat dat vraagt.
Ik gebruik dat in mijn zeer goed geïsoleerd huis. (Ruimte ongeveer 7 x 7m)
Hoe regelt ge dat met dit systeem?
Enfin, ik zie er niet veel goeds in, maar ja dat is mijn mening.

[Reactie gewijzigd door onkeltje op 11 maart 2018 08:52]

Dit ding is een gadget. Eens. Het idee echter spreekt me aan.
Opzich een heel interessant onderwerp. Ik heb ooit voor mijn profielwerkstuk een theoretische kas gebruikt om water mee te verwarmen. Hiermee konden bijvoorbeeld aardbeientelers een klein stuk van hun kas gebruiken om een boiler te vervangen.

-ontopic-
Hiernaast heb je het over serverparken. Ik zie een mogelijkheid in de blockchaintechnologie, waarbij huishoudens een stukje rekenkracht en opslag 'verkopen', en zo gebundeld serverparken en supercomputers overbodig maken. Hier zijn al verschillende projecten van in de maak. Het stukje verwarming heb ik nooit over nagedacht, maar het zou kunnen betekenen dat een flinke rig sneller renderend kan zijn.
Je mag er nog wel van aftrekken wat het je zou kosten om je huis op conventionele manier te verwarmen.
één zo'n machine zal niet je hele huis warm krijgen, een grote slaapkamer (misschien kleine woonkamer) zal nog wel lukken maar daar heb je het dan ook mee gehad.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 10 maart 2018 15:32]

Dan nog moet er af getrokken worden wat je op je gasrekening bespaard ;)
Dat zal op korte termijn niet veel zijn, gas gaat er uit, die winst kan je niet echt mee rekenen
Dat zal op korte termijn niet veel zijn, gas gaat er uit, die winst kan je niet echt mee rekenen
Gas gaat er uit .... hmm ja, vast wel
Maar reken maar dat dat 10+ jaren zal zijn, je gooit niet zomaar een heel land om qua infrastructuur
En met een stroomstoring als gisteren in Amsterdam, waar 30.000 huishoudens zonder elektra zitten, wordt dat niet grappiger.

Ik verwacht de eerste merkbare effecten pas over 15 jaar, als er écht wijken opgeleverd zijn zonder gas-aansluitingen
Al die 30.000 huizen op gas hadden bij de stroomstoring ook geen verwarming, afgezien van de kookplaat. Zoveel pure gaskachels staan er niet meer.
Een CV keteltje heeft gewoon elektra nodig om te kunnen werken. ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 10 maart 2018 20:15]

Dat kan je nog oplossen met een UPS zodat tijdens een stroomstoring het pompje blijft draaien.

Aangezien elektriciteit opwekt wordt met een rendement van ca 40% is stoken op gas in een CV ketel met een rendement in de buurt van de 100% aanzienlijk beter voor de CO2 uitstootjes.
Om over de noodzakelijk verzwaring van het stroomnet maar te zwijgen.
En net zo makkelijk als jij iedereen die nu een CV heeft van een UPS voorziet geef ik iedereen duurzame stroom van de zon of water/getijden-centrales zonder CO2 uitstootjes.
Zelfs kernenergie is schoon afgezien van het afval, zo produceert belgië 52% en frankrijk 77% van de totale jaarlijkse behoefte. ;)
's Nachts doet de zon het niet de cv soms wel in de winter. UPS is ook alleen maar een optie waar je over nadenkt als je onder de koude douche staat. Zo vaak komt het gelukkig niet voor. Als ze in de buurt aan het graven zijn of een mottige mof. Ik heb zelf geen probleem met kernenergie zolang ze de centen neukende managers en boekhouders uit de buurt houden en niet bezuinigen op kundig personeel en onderhoud.
[...]
Ik verwacht de eerste merkbare effecten pas over 15 jaar, als er écht wijken opgeleverd zijn zonder gas-aansluitingen
Dat is nu al het geval hoor, zie:
De Tweede Kamer heeft net deze week ook besloten dat nieuwbouw in de toekomst van het gas af moet, maar deze groep gemeenten gaat nu al alles in het werk stellen om ontwikkelaars en corporaties hun plannen te laten aanpassen. In de Amsterdamse regio gaat het immers om nog 230.000 woningen die gebouwd gaan worden.
https://www.noordhollands...-nieuwbouw-van-het-gas-af

En de NOS vorig jaar:
Twee derde van de nieuwbouwwoningen in Nederland krijgt nog steeds een aansluiting op aardgas. Uit een inventarisatie van Natuur en Milieu blijkt dat het gaat om 150.000 woningen. Een ongewenste ontwikkeling, stelt de milieuorganisatie, omdat Nederland juist afscheid moet nemen van fossiele brandstoffen.
Kortom, een derde van de nieuwbouwwoningen had vorig jaar al geen aardgas aansluiting.
https://nos.nl/artikel/21...-steeds-vaak-aardgas.html
Dus een half miljoen woningen ( schatting ) op .... hoeveel in Nederland ?
Vooralsnog wordt er niet meer afgebroken dan nieuwbouw geplaatst.
Kamer en Gemeentes gaan zich inzetten om gasaansluitingen te verminderen ....
Dit IS de langzame uitfasering die ik aangeef, gemiddelde huizen staan 50 jaar ?
Waar gaat het geld vandaan komen de overige om te zetten ?
Gaan we gewoon de gaskraan dichtschroeven, en woningen op elektra laten lopen ?

Mijn CV heeft nog steeds wat gas nodig, mijn keuken staat een gasfornuis, Ik ben niet van plan om linea recta zonder 'tegenprestatie' alles te vervangen op mijn eigen kosten.
Ik denk dat er weinig woningbouw coöperaties zijn, die dat aan gaan durven, daar moeten subsidies voor komen, waar komt dat geld vandaan ?
Waarschijnlijk zal het een combinatie zijn. Nieuwe woningen krijgen alleen bij uitzondering nog een gasaansluiting. Daarmee ontstaat een markt voor bestaande alternatieven (stroom, warmtepomp, stadsverwarming waarbij de warmte een restproduct is van industrie) en nieuwe alternatieven (nieuwe ideeën). Als het financieel aantrekkelijker wordt (wellicht met subsidies, dalend aanbod op de gasmarkt) zullen mensen van zelf overstappen.

Wat je zegt, 10+ jaar zal het wel duren voordat bijna iedereen (zeg 90% van NL) van het huidige gas af is gestapt (een alternatief gas* zou ook nog kunnen met bestaande infra). Maar het punt waarop zeg 30% van NL (ook een grote groep) geen gasaansluiting heeft kan al best eerder komen.

* Bijvoorbeeld waarbij duurzame energie omgezet wordt in gas (omdat veel systemen daarop ingericht zijn, denk aan vervoeren van gas door pijpleidingen en met schepen). Daarnaast weten we heel goed hoe we op grote schaal gas op kunnen slaan (in tegenstelling tot stroom, dat wordt nog niet op hele grote schaal opgeslagen en vergt bijvoorbeeld speciale metalen als lithium voor batterijen).

Zie bijvoorbeeld dit interview met Bill Gates over een aantal nieuwe energie ideeën: https://www.youtube.com/watch?v=S5WJ11difCY

[Reactie gewijzigd door Verwijderd1 op 10 maart 2018 20:19]

Leuk bedacht maar linksom of rechtsom je wekt warmte op die je niet op andere manieren op hoeft te wekken: besparing dus
Uiteraard, maar mijn reactie duidde specifiek op besparing door minder gasgebruik. Wellicht had ik dat beter kunnen verwoorden.

Overigens: Ik denk persoonlijk dat het niet langer dan 5 jaar gaat duren voordat de gaskraan naar woningen word dichtgedraaid. Op het moment dat dat gebeurd, is er weer een besparingsfactor minder.

Wat meer ontopic: Al met al, de netto winst zal naar mijn mening te weinig zijn om een apparaat als dit aan te schaffen. En mede door de fluctuatie van digitale muntwaarde lijkt me dit een enge investering.

Edit: oke, ik bedenk me net dat 15 jaar realistischer is. Ik lees zojuist dat woningbouwverenigingen 200 tot 300 woningen per keer aan gaan passen, maar ze zijn nog niet in elke stad begonnen.

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 10 maart 2018 21:04]

Maar de kosten van de energie zijn niet de enige die bepalen of je iets bespaart.
Of op de elektra rekening, dat maakt niet veel uit. Echter zal dat niet veel echt veel zijn. Normaal stook je geen 24 uur per dag en ook niet in de zomerperiode. Als je over een jaar gezien een derde van de tijd echt nuttig verwarmt mag je blij zijn. Gezien de kosten is dit dus een non-investering. Alleen als je zonnepanelen een overproductie hebben kan een investering in zo'n minigrig op den duur wat opleveren, maar dan moet de hardware wel minimaal 4 jaar meegaan.
één zo'n machine zal niet je hele huis warm krijgen
Irrelevant, want met één radiator krijg je ook je hele huis niet warm.

Om eerlijk te vergelijken moet je weten hoeveel warmte dit ding levert tegen hoeveel energie en vervolgens kun je dan op een objectieve manier berekenen hoeveel die warmte je zou kosten als je die op een traditionele manier zou maken. Daar moet je de kosten van de traditionele installatie (CV-ketel, buizen, radiatoren etc) dan eigenlijk nog bij tellen (gedeeld door zoveel jaar afschrijving etc).

Dit ding is natuurlijk een vrij simpele innovatie. Maar het concept bevalt me wel: warmte is een 'afvalproduct' van heel veel moderne productie processen. Dus warme moet je nooit rechtstreeks maken maar moet je maken door nuttige arbeid te leveren die die warmte als afvalproduct heeft. Zo kun je geld verdienen aan je verwarming.

Ik zou wel eens een project willen zien waarbij een project ontwikkelaar die een hele wijk gaat bouwen samen met Google of Amazon etc die een serverpark kunnen beheren een opgeschaalde versie van dit systeem zouden bouwen; gaan de huizen stoken komt er gewoon zoveel meer rekenkracht beschikbaar. Verder zou dit gekoppeld kunnen worden aan warmte opslag voor de wijk zodat het serverpark gewoon gaat 'stoken' als er vraag is naar rekenkracht en de warme netjes de opslag in gaat vanwaar de huizen ermee bediend kunnen worden.

Enfin op zich is dit echt zo'n gadget iets met op zich beperkt nut maar waar je wel lekker bij weg kan dromen hoe goed het wel niet zou kunnen werken als je het echt integraal aan zou pakken en dat vind ik wel cool hieraan.
Niks irrelevant, de reactie was "om je huis op conventionele manier te verwarmen.", punt is dat je dat gewoon niet lukt met dit ding en dus de vergelijking niet op gaat, tuurlijk zal het iets schelen in kosten, maar tov de aankoopkosten is het peanuts.

Ik kan ook zeggen dat het kosten zal verhogen want de airco moet zomers extra hard aan vanwege de warmte dat de mining rig dag en nacht afgeeft. (een normaal mens zal hem dan in de kelder zetten ofzo, maar daar koop je dit €2900 apparaat natuurlijk niet voor)

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 10 maart 2018 18:48]

Sorry irrelevant was iets te sterk uitgedrukt. Je hebt gelijk dat je natuurlijk realistisch moet vergelijken.

Maar denkend aan een nog helemaal kaal pand kost aanleggen van de verwarming ook een lieve duit. CV ketel, al snel een paar duizend, radiatoren voor alle kamers, ook niet goedkoop, ik meen ook al snel duizend of zo, dan nog buizen om het water rond te laten gaan en natuurlijk de installatiekosten.

Installatie van een mining rig / radiator op elke kamer (wellicht twee als het een grote kamer is) zal een stuk eenvoudiger zijn. Neerzetten, inpluggen en gaan. Dus als je het eerlijk uitrekent hoeveel je kwijt bent en hoeveel het oplevert gedurende de levensduur van het apparaat dan denk ik dat hier best een business case te maken is.

Maar om het echt rendabel te krijgen zal je het moeten integreren in het ontwerp van een nieuwbouw wijk. En ik denk dat je er rekening mee moet houden dat de opbrengsten zullen afnemen over de tijd omdat de hardware te oud wordt en relatief teveel verbruikt (aangezien procs steeds zuiniger worden over de tijd). Dus ws moet je elke 8 jaar of zo de hardware vernieuwen.
Normale radiatoren kosten tussen de 100 en 600 euro. Die gaan in principe eeuwig mee. Zo'n miner is na een paar jaar op.
En in slaapkamers wordt doorgaans weinig gestookt
Doe ik altijd wel. Als ik in een koud hok wil liggen ga ik wel naar de garage.
Ik zeg ook doorgaans, daar heb je altijd uitzonderingen op zoals jij dus. Meeste mensen stoken echt heel erg weinig in de slaapkamer. Overigens slaap je het beste bij een lagere temperatuur. 17 graden in de slaapkamer is veel beter voor je nachtrust dan bv 21 graden.
het maakt niet uit hoeveel je ermee verwarmt, het maakt alleen uit hoeveel euro er van je gasrekening af gaat. het verschil tussen de toegevoegde elektriciteitskosten en de verminderde gaskosten is het bedrag wat je moet gebruiken voor het berekenen van de Return On Investment.

als je op het moment al elektrisch verwarmt zal dit verschil in kosten exact 0 zijn en zal je dus netto niets aan elektriciteitskosten voor minen kwijt zijn.
En de tijd mag ook nog wat langer, want in de zomer wil ik mijn huis niet verwarmen.
Een radiator, staan er al twee in een beetje huiskamer.
Zal waarschijnlijk iets langer zijn. In de zomer staat de verwarming meestal uit ;)
Hopen dat je 'm dan makkelijk kan verplaatsen naar de garage of zo.
Dan kan je de Airco aanzetten om je huis te koelen...
Ja maar hij kan wel meer dan verwarmen en minen alleen, das ook heel wat bezuiniging, als je hele huis op dat ding kan draaien, gamen, tv kijken enz enz

Das een groter rekensom, maar het is dus minder jaar/maand qua afschrijving zou je kunnen zeggen.
Je vergeet 1 ding, heelveel huizen in de Franse alpen worden verwarmt met elektriciteit, ze hebben geen gas, zelfs warm water wordt in een boiler met elektriciteit gemaakt. dat betekend dat je dus alleen de rig terug hoeft te verdien niet. In het chaletje dat ik gehuurd had in Frankrijk zij de baas ook dat we de verlichting gewoon aan mochten laten staan want of nu een gloei lamp het huis verwarmt of de elektrische verwarming maakt niet uit.
Als je afhankelijk bent van elektriciteit voor verwarming kan je nog altijd beter een warmtepomp laten draaien dan een gloeilamp.
Of je zou iets nuttigs (bijv. een server, wasmachine of wat dan ook) van stroom kunnen voorzien en de restwarmte als verwarming kunnen gebruiken.
Het 'verdienen' van geld d.m.v. mining zoals een apparaat in dit artikel zie ik echter (nog?) niet als iets nuttigs dus dit hele product lijkt me een vorm van pure energieverspilling.
Een gloeilamp is erg efficient als warmtebron, een flink stuk meer dan als lichtbron overigens want bijna 90% van de stroom wordt omgezet in warmte.

Een Duitse handelaar had op die manier een goede manier bedacht om een leuke handel te beginnen: gloeilampen mogen niet meer verkocht worden en dus verkoopt ie nu straalkacheltjes met groen energielabel :D
Zelfde product, ander naampje en 't mag weer. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 10 maart 2018 19:11]

dat mocht dus niet, verder is een gewone gloeilamp (Wolfraam in een bijna vacuüm) 5 max 10% rendement vanuit licht perspectief, wordt dus nog meer in warmte omgezet dan 90%.

Leuk broodje aap en iedereen heeft zitten zeiken over het 'gloeilampverbod' maar inmiddels zijn we er wel achter dat dat gewoon een goed idee was toch? Of geloof je dat we anders allemaal al aan de LED waren?
Ik vind LED-licht in de huiskamer nog steeds niet mooi, ik heb halogeen.
LED knippert me teveel en de kleuren zijn me ook nog niet warm genoeg en ook met dimmen van de LEDlampen geeft het minder mooi licht in mijn optiek.
Het is dat er in elk geval al wat betreft gloeilampen geen keuze meer is, ik denk dat anders een hoop mensen nog niet waren overgestapt.

Halogeen wil men ook uitfaseren en dan moet iedereen dus aan de LED en dan is er dus helemaal geen keuze meer.
Zonde want halogeen geeft bijv. ook een mooi effecht aan de achterkant van de lamp, blauwe of rode gloed op je plafond, dat vind ik mooi maar met LED heb je dat niet.

LED wordt wel veel beter en er zijn ook genoeg toepassingen waar 't prima volstaat maar een vervanger voor halogeen is het nog niet, vind ik.
90% van je elektriciteit wordt dus omgezet in warmte. Dit klinkt veel maar voor het genereren van warmte is dit niks. Een warmtepomp heeft een rendement van bijv. 400%. Met 1 Watt elektriciteit krijg je dus 4 Watt warmte. Dat is de enige efficiënte manier om elektriciteit om te zetten in warmte. Bij alle andere manieren houdt je na verloop van tijd namelijk altijd 100% warmte over, tenzij de energie in een andere vorm wordt omgezet.
Jij neemt serieus huizen in de Franse Alpen die geen gasaansluiting hebben als maatstaf om SteveWoz zijn argument te ontkrachten? Het lijkt me dat die 0,1% van de huizen niet echt boeien.

Wat je doet is een mooi voorbeeld van cherry picking.
Veel verwarming in FR wordt op elektra gedaan. Meer dan hier in ieder geval.
Veel huizen draaien ook op een fossiele brandstof. Gewoon een grote tank in de schuur die je af en toe laat bijvullen en die de CV-installatie voedt.
Waar ik ben opgegroeid (in Nederland) zijn we op een gegeven moment aangesloten op het gas. Dat was waarschijnlijk heel laat in de jaren '80 of vroeg in de jaren '90. De (feitelijk enorme), ondergrondse olietank werd pas jaren later verwijderd, eind jaren '90 of begin jaren 2000, waarschijnlijk grotendeels gefinancierd door de gemeente.

We hebben wel altijd op gas gekookt, want daarvoor stond er in de tuin (buiten het huis) een soort rode tank.
Dat was dan niet een stedelijke omgeving.
Ik ken de randstad alleen maar op gas, Vrijwel alle nieuwbouw kreeg in de jaren '60 ( en ervoor ) al een gas-aansluiting.
De NAM sponsorde zelfs hierin, het kon niet op, daar in Slochteren :+

Ons vakantiehuis in Brabant, daar kookten we op LPG, elke paar weken met de gasfles in de kofferbak naar een tankstation, afvullen en gaan ..
Verwarmen ging op een mazout-ketel, die een belgische handelaar kwam vullen ééns per jaar ( als het koud was, hadden we niets te zoeken op het platteland :+ )
Nee hoor, Texel heeft al stadsrechten sinds 1415. ;) Wel pakweg anderhalve kilometer van de dorpskern — pardon, een van de stadskernen, dus zeg maar het buitengebied binnen de stadsgrenzen met uitzicht op de paarden (en soms ook van die stedelijke koeien of schapen).

Alternatief antwoord: dat is evident, want in de stad zouden mijn ouders geen glas kunnen krijgen. Willen ze niet natuurlijk, tig keer zo duur met triple play nonsens, maar beschikbaar is het wel. :P
Een aansluiting op het gasnet is de uitzondering niet de regel. Nederland is wat dat betreft de rest ver vooruit.

In Duitsland/Spanje/Frankrijk/Switzerland is het echter normaal om gasflessen/stookolie te kopen en de rest van europa ken ik de situatie niet
Reken maar op een vorm van stads/blok verwarming.
Lekker hele wijken afhankelijk van een warmte-leverancier, en een overdrachtunit in de meterkast.

De techniek is (gelukkig) verbeterd, maar een decenium geleden afgezien met die zooi, warmtewisselaars op hol, lauw water ...
Maar de afhankelijkheid van een externe partij blijft bestaan, of het nu gas is, of warm gestookt water buiten het complex
En dan het process niet zuiniger kunnen maken want anders houden ze niet genoeg warmte over. Jaja klinkt al als de stadsverwarming van nu :P
Hier trappen mensen uit Frankrijk in: In Frankrijk is 80% van de energie opgewekt dmv kernenergie. Mensen maken gebruik van elektrische verwarmings elementen (o.a. elektrisch centrale verwarming), ipv een spoel op stroom te zetten met hoofd product warmte kan je beter een gpu aandrijven die dan naast warmte ook nog is geld oplevert. In dit geval een goed idee dus.
In Frankrijk worden veel meer warmtepompen gebruikt dan hier. Die leveren tot 4x zo veel warmte-energie dan je er electriciteit in stopt.
Ik weet niet hoe dit relevant moet zijn maar ik ga er maar op in, een warmte pomp is niks anders dan zonne energie opslaan in de bodem, je hebt er dus een groot oppervlakte nodig en relatief veel zon, plus frankrijk kent meer een land of berg klimaat dus strenge winters warme zomers (niet echt landklimaat, maar altijd 1000x meer dan Nederland waar het gewoon 100% van het jaar herfst is)
Warmte pompen zie je dus niet in de stad, dus niet in Parijs (want overal staan woningen en metro) Nederland is voor 50% stad, trek je conclusies :)
Je zei "ze zetten een spoel op stroom". Maar dat doen ze niet. Een spoel op stroom heeft een COP van <1, terwijl de warmtepomp een COP tot wel 4 heeft.

Een warmtepomp kan ook de vorm van een buitenunit van een airco hebben. Airco's zijn ook gewoon warmtepompen. Ze zijn gemaakt om warmte van binnen naar buiten te pompen, maar de moderne airco's kunnen ook andersom werken.

Ik zie niet in waarom die warmtepompen op buitenlucht niet in een stad gebruikt kunnen worden.

Je slaat overigens ook geen zonne-energie op in de bodem.
's Zomers wordt warmte van binnen aan het grondwater afgegeven. 's Winters wordt warmte onttrokken uit het grondwater om het huis te verwarmen.
Een warmtepomp is gewoon een soort omgekeerde airco. In plaats van dat hij warmte naar buiten blaast en koude naar binnen, blaast hij de warmte naar binnen en de koude naar buiten. Dat kán in combinatie met warmte-koudeopslag waar jij naar refereert, maar dat hoeft niet. Je kan ook de koude lucht gewoon direct naar buiten blazen, en dat kan prima in de stad. Als je in plaats daarvan 's zomers warm water in de grond opslaat kun je 's winters een nóg hoger rendement halen door niet de koude buitenlucht te koelen maar het warmere opgeslagen water, maar dat is geen noodzakelijke voorwaarde.
Jij beschrijft de werking van warmte-opslag.

In de stad wordt je doodgegooid met warmtepompen, in de vorm van split-airco's, die vaak ook behoorlijk efficient kunnen verwarmen.
inderdaad, ik wilde de calculator al pakken maar je was me voor. Volgens mij een totaal nutteloze uitvoering. Zo'n videokaart wordt meestal na een anderhalf jaar afgeschreven en vervangen als je 24/7 mined.
en dan nog de stijgende complexiteit meerekenen...
Ether is de laatste weken zwaar gezakt. Als je wat je bespaart op de gasrekening meerekent en hoopt dat de prijs weer teruggaat naar ~1100 dollar dan wordt het toch wel een stuk meer winstmakend.
Je gaat natuurlijk niet belegen of investeren als je geen rendement verwacht. Je stelling begint met “prijs ether tegen euro blijft gelijk”

Maar dat is juist de enigste reden waarom je dit zou kopen... omdat je denkt dat die verhouding juist NIET gelijk blijft.

Er trapt dus niemand in, dit noemen ze belegen of investeren met risico.
De kosten voor 1 kwh zijn ongeveer 17 cent (per leverancier verschillend). Boven 10.000 kwh verbruik per jaar gaan de kosten per kwh met nog eens 5 cent omlaag. Meerdere kachels kan dus lonen ;)

Je kunt er negatief naar kijken maar wat levert jouw kachel op dit moment op dan? Juist, jij gaat je kachel helemaal nooit terugverdienen omdat deze alleen maar geld kost.

Daarnaast zijn de opbrengsten van het minen afhankelijk van de koers. Dit zou negatief kunnen uitpakken maar ook positief. Als de koersen verder gaan stijgen haal je de kosten er dus nog sneller uit.
Maar als de terugverdientijd 120 jaar blijkt te zijn is een veel lagere uitgave die je niet terugverdient meestal aantrekkelijker...
Volgens mij vergeet je ook nog het rendement van je hashrate. Ik weet niet hoe het bij Ethereum zit, maar bij de meeste currencies gaat die vrij snel omlaag. Ik denk niet dat het over 9 jaar nog rendabel is om Ethereum te minen met deze setup, en dan ga je er nog van uit dat Ethereum dan nog bestaat en niet om een of andere reden compleet is ingestort.
Ethereum gaat waarschijnlijk in december 2018 naar proof-of-stake, dat betekend dat je vanaf dat moment wellicht geen ethereum meer kunt minen: https://coincentral.com/when-will-ethereum-mining-end/
De prijs van electra in Frankrijk is ongeveer 14 eurocent, dus het plaatje klopt helemaal niet.
Je vergeet wel iets heel belangrijks bij je calculatie: de coin die wordt gemined. Jij gaat er vanuit dat 1. de klant Ethereum gaat minen en 2. de prijs van de geminede coin hetzelfde blijft. Door dat niet mee te nemen in je berekening kan ik de rest van de berekening ook moeilijk serieus nemen, gezien het wel degelijk een belangrijke factor is. Ze zeggen dat de klant zelf kan kiezen welke coin hij kan minen. Dit zal niet direct voor elke coin mogelijk zijn, maar je hebt dus wel keuze, en dat is belangrijk, want er zullen ook coins tussen zitten die potentieel hebben om flink te groeien. En dat is punt 2: waarom ga je er vanuit dat de prijs hetzelfde blijft? Het minen zal inderdaad per coin moeilijker worden, maar als het voor deze rig te moeilijk wordt, kan je altijd overstappen op een andere coin met potentieel.
In dat geval moet je ook vergelijken door het geld dat je nu níet aan zo'n ding uitgeeft in die coins te duwen als je denkt dat ze gaan groeien, maak je dan nog steeds meer winst met zo'n ding in huis? Als je nu 2900 euro aan zo'n ding uit kunt geven dan kun je die ook rechtstreeks investeren, dat vergeten veel mensen nogal eens.
Nog de kosten voor het internetabbo bijrekenen al is het maar een deeltje.
Een elektrische radiator kost 150 euro.dus.. nog een paar jaar extra?
Als je hem alleen gebruikt als verwarming, dan wordt de berekening een stuk anders.
Ik zou het ook zeker niet aanraden, maar als je de verwarmingfunctie wel meerekent is het idee helemaal niet zo gek.
Je vergeet even dat electrisch verwarmen op sommige plekken normaal is en dat daardoor de electriciteit die je hier in steekt eigenlijk gratis is.

Verder helemaal eens met dat er echt geen ROI in zulke dingen zit. Alleen hier heeft t nog functie I guess.
op basis van je genoemde prijzen.
zou het wel interesant zijn voor velen.

(op basis van mijn stookkosten, zou ik op deze manier goedkoper uit zijn, indien 1 rig een ruimte van 25m2 per stuk kan verwarmen tot 20 graden zonder meer energie te verbruiken)
Dat lijkt me al erg optimistisch en dat geldt misschien bij een buitentemperatuur van 10 graden. Als het dan buiten -10 graden is, gaat dat echt niet lukken, tenzij je een superisolatie hebt.
Moeilijk, hoewel het sowieso niet slim zal zijn om ETH te minen is dit ding ook nog eens gewoon heel duur.
60Mh/s met 2x een 580 dan gaat er al iets fout, echter indien je deze 2 gpu's gewoon normaal kan aanspreken dan zit er natuurlijk veel meer snelheid in dan de gemelde 60Mh/s.

De mensen die ETH ermee gaan minen (terwijl de koers misschien geen cent zal stijgen), ja die doen er sowieso niet goed aan.

Maar goed, deze rig is natuurlijk niet beperkt tot het minen van ETH (wat niet al te rendabel is voor de thuis gebruiker).

Ik zou erin trappen, maar niet voor deze prijs.. Dan tik ik liever 2x de 580 ergens op de kop (liefst 2e hands) en dan ben je voor een 1/3e (?) van dit bedrag klaar mits je al een systeempje hebt staan.

Wat ik wel grappig vind is dat iedereen het erover heeft dat je dit ding daadwerkelijk als verwarming kan gebruiken haha. Menen jullie (niet jij SteveWoz) dit nu of zijn jullie allemaal aan het slap lullen? Ik mag dit laatste hopen.
Als jullie daadwerkelijk denken dat dit kleine ding met maar 2 gpu's daadwerkelijk een ruimte kunnen verwarmen in een koude (winter) periode, dan slaan jullie de plank volledig mis, tenzij de genoemde ruimte zo goed geïsoleerd is en er geen deuren open kunnen en etc.. Wellicht dat de ruimte dan met 1 a 2 graden zal stijgen.

Sommige doen alsof een systeempje met 2 videokaarten gelijk staat aan een hittekanon uit de bouw... Nee, hier komt amper warmte vanaf.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 11 maart 2018 10:12]

Vergeet niet dat het maar de vraag is of de munt na 29 maanden nog dezelfde waarde heeft of dat je meer snelheid nodig hebt omdat de moeilijkheidsgraad na 12 maanden omhoog gegaan is en jij nu maar voor 50 euro per maand kan minen.
Hulde. Top reactie!
"Uiteraard is de verwarmingsfunctie niet meegenomen, maar toch wie trapt hier in?"

Iedereen die nog niet door heeft dat 1 april niet ver meer is.

[Reactie gewijzigd door Xerpan op 11 maart 2018 18:53]

Ik doe dit sinds oktober 2017 met mijn gewone PC met 2 GPU's gekoeld met 2 extra silent fans, zodat de rpm van de GPU fans zodanig laag draaien dat deze (bijna) niet hoorbaar meer zijn.

De extra warmte komt direct in de woonkamer waar ik het wil hebben wat weer goed is voor de effecientie (lokaal verwarmen).
De stroom wordt volledig opgewekt door mijn zonnepanelen en met de winst worden nog meer panelen aangeschaft.

Ons gasverbruik is hierdoor dit jaar minder dan 500m3 (goed voor Groningen;) en kunnen we naar een lager capaciteitstarief (ook mede dankzij goede isolatie en een douche warmtewisselaar).
In de lente gaan we een warmtepompboiler plaatsen die de warmte van de Etherium miner gebruikt, deze ga ik dan tweaken op zuinigheid met een iets lagere hasrate.

Het uiteindelijke doel is om van het gas af te gaan en 100% of meer energie zelf op te wekken (0 op de meter woning).


Het nadeel van dit vrij dure 'verwarmingselement', is dat je deze ook in de zomer moet laten draaien om er ooit winst mee te maken. Pak een oude PC en gooi er 2 mining GPU's in (kijk wel even of je psu het aankan), is je ROI een heel stuk korter.. Heb je dan iets van een warmtepomp/boiler/opslag dan gaat het nog een stuk sneller en is het beter voor het milieu.

[Reactie gewijzigd door Marko3333 op 12 maart 2018 16:11]

Nuttiger dan regular mining. Maar wss nog steeds een grote energie-waste vergeleken met klassieke verwarming...
Het gaat hier om een Franse start-up. Ik woon zelf in Frankrijk en heb dan ook ondervonden dat er nog heel veel huizen zijn die met elektrische verwarming worden verwarmd (gewoon resistieve verwarming, dus geen moderne varianten met warmtepompen).

Voor al deze huizen is het dus geen energieverspilling om in plaats van de gewone verwarming een mining-rig te laten draaien.
Hoogstens minder energieverspilling.
Of dacht je het zelfde rendement te halen tov een reguliere kachel?
Ja, alles wat je computer opneemt uit het stroomnet wordt uiteindelijk omgezet in warmte. Dus als die 250 Watt is komt er gewoon 250 Watt aan warmte je huis in. Als het niet zo zou zijn zou die energie ergens anders heen zijn gegaan. Waarheen dan?
De hardware stoot zoveel warmte uit, eer het uit je systeem is dan is de warmte al veel minder. Of dat je dat de warmte zonder ook maar afgekoeld te worden de ruimte gaat verwarmen?
Dan was het bij mij standaard een sauna geweest.
Sauna, kijk maar eens hoeveel kw aan kachel je voor een sauna nodig hebt.

http://www.sentjens.nl/saunabouw/sauna-ovens/ovenvermogen/
met 3kw heb je voldoende voor 2-4 m3
Doorsnee kamer is snel 12 m2 x 2.5 hoogte is 30 m3

Nu terug naar de werkelijkheid: https://www.radiatorxxl.nl/radiator-vermogen-berekenen
neem je kamer van 3x4x2.5 dus 30m3
20 graden
Dan heeft je verwarming een capaciteit nodig van ca 2243 watt (volgens link hierboven)

Die 650 watt is dus niet echt veel voor verwarming.
Maar wat is het verschil tussen een verwarming en een desktop/mining''radiator''? Dat er fans in zitten om de boel af te koelen, de lucht die uit de ''pc'' gaat is dus al ver afgekoeld.

De woonkamer ventilatoren wat sommige gebruiken in de zomer is niet om de ruimte te verwarmen, die ventilatoren zorgen voor koudere lucht.

Volgens mij zijn wij het wel met elkaar eens en dat is dat een miningrig in deze vorm niet als een verwarming kan functioneren zoals sommige tweakers hier denken :P
Dan kan je vermoedelijk beter een ouwe gammele laptop aanschaffen en die op je voeten zetten terwijl je TV kijkt, heb je meer profijt van.
Energie gaat niet verloren, het wordt hooguit in andere vormen van energie (of materie) omgezet.

"De lucht is al afgekoeld voor die de PC uit komt" slaat dus nergens op.

Die energie is er nog steeds, maar wordt van een klein koelblokje overgebracht op veel lucht. Die energie kan dus niet zomaar verdwijnen voor die de PC uit komt. Het koelblokje is misschien 50 graden, maar doordat je er snel lucht doorheen perst krijgt die lucht de kans niet om ook 50 graden te worden. Je verspreidt de warmte over meer volume. Geeft je PC 250 watt aan warmte af, dan verwarm je je kamer met 250 watt aan energie. Of je dat nou doet met ventilatoren of passief gekoeld of met waterkoeling, ik neem aan dat geen enkel onderdeel van je PC buiten de kamer steekt, dus die warmte komt allemaal in je kamer terecht. Dat die kamer weer afkoelt komt doordat er warmte door de muren en ramen naar buiten lekt, en omdat er soms deuren open gaan, niet simpelweg omdat de lucht afkoelt.

Overigens zorgen ventilatoren in de zomer niet voor koudere lucht dan er al aanwezig is in je kamer, die zorgen ervoor dat lucht meer langs je huid beweegt zodat die makkelijker aan meer lucht zijn warmte kwijt kan, net als het koelblokje in je PC het beter doet met een fan erop.
De fans koelen het koelblok. Ze zuigen koudere omgevingslucht aan en voeren de warmere lucht af.
hou je hand maar een langs een laptop als de ventilator aanstaat. Komt redelijk warme lucht uit.
Oudere laptops op schoot leggen geeft soms ook lekkere warmte en sommige die vroeger veel verbruikten, niet op blotte benen, kom we eens heel warm worden.

Maar als verwarming hebben ze idd gewoon te weinig vermogen. Neem je echter een datacenter, tja daar komt aardig wat warmte van af.
Datacenter vs klein systeempje met 2gpu's :P
Ja er komt warmte vanaf, hou je hand maar eens op de hardware die daadwerkelijk de warmte af stoot, dat is wel warm inderdaad. Maar dat is niet de warmte wat het systeem uitgaat (dat is allang door de fans ver afgekoeld).
Maar wat is het verschil tussen een verwarming en een desktop/mining''radiator''? Dat er fans in zitten om de boel af te koelen, de lucht die uit de ''pc'' gaat is dus al ver afgekoeld.
de pc wordt gekoeld, en de omliggende lucht wordt verwarmd.
voreger verwarmde ik mijn studentenkamer met m'n pc & bureau (gloei) lamp.
en stond de olieradiator meestal uit wegens niet nodig.
Maar dat was ook geen grote ruimte.
Wordt jouw computer intern dan steeds heter en heter?
Er zal een evenwicht ontstaan waarbij elke Watt die je verbruikt even snel als warmte aan de omgeving afgegeven wordt.
In principe gaat er een klein beetje energie verloren aan licht (tenzij de kamer geen ramen heeft), geluid, en diverse vormen van schade (objecten nemen energie op in de vorm van warmte, licht, of geluid (trillingen) en dit leidt tot vervormingen, afbraak van stoffen, etc.). Maar dat is onder normale omstandigheden verwaarloosbaar in vergelijking tot de energie die omgezet wordt in warmte.
Zelfs dat geluid blijft voor het grootste deel in de kamer en veroorzaakt trillingen van lucht en materialen. En dat is uiteindelijk ook warmte. Geluid dat uit de kamer ontsnapt naar de gang warmt gewoon de gang op en vermindert zo het warmteverlies van de kamer. Maar nu praten we inderdaad over 10000ste van procenten
Tja goede vraag. Gas verbranden puur voor de warmte is ook zonde eigenlijk :)
Als je gas verbrand om te verwarmen, is het best wel efficiënt .
Gebruik je gas om elektra op te wekken, dan heb je al een verlies te pakken. Gebruik je vervolgens deze opgewekte elektra om te minen. Heb je het gas 100% voor niets gebruikt.
Het is nog veel efficiënter om elektriciteit op te wekken in een gascentrale, en deze elektriciteit met een warmtepomp gebruiken om warmte te krijgen.
Efficiënt ja maar goedkoper nee?

voorbeel België, stoken ze nog veel op Mazout kost ca 60 cent per liter.
1 liter geeft ca 10 kw energie.
Neem ketel met 90% rendement
1kw kost dan ca 6,6 cent

1kw aan stroom zeg 24 cent.
Met warmtepomp zou je dan theoretisch ca 25% gebruiken ten opzichte van mazout
Dan zit je dus op ca 6 cent.

Prijzen zijn dus beetje vergelijkbaar. Alleen dat warmtepomp installatie veel geld kost. Putje boren enz 20.000 euro is zo maar mogelijk.
Onder de streep kost het dan gewoon veel meer.
Put boren (aardwarmte/grondboring) is heel vaak niet nodig. In de meeste huizen kan je prima zonder boring en gebruik je buitenlucht als warmtebron. Scheelt vergunningen, doorlooptijd en veel kosten. En ja, dat werkt ook als het buiten vriest.

[Reactie gewijzigd door robkds op 11 maart 2018 14:56]

Ja werkt ook als het buiten vriest, m aar met -10 heeft het weinig zin koude buitenlucht te gebruiken.
Idem van grondwater is altijd continue dezelfde temperatuur of het buiten nu -10 +10 of +40 is.
Sterker nog kijk een op betonkerninjectie. Leidingen door het beton. In de winter pomp je er zeg 24 graden warm water door, in de zomer koel je met koud water waardoor je huis aangenaam 20-22 graden blijft.
Dat doe ik. Gas is toch echt goedkoper.
Frankrijk zit toch op zo'n 80% kernenergie?
Modden zodat je er Boinc op kunt draaien, dan moet alleen Gridcoin nog een beetje van de grond komen.. dan verwarm je je huis met wetenschappelijk onderzoek :)
Of folding@home in combination met Curecoin en foldingcoin.
Ik heb zelf een tijdje folding@home gedraaid voor de cure en foldingcoin, maar en houd maar weinig over. Dan heb ik het nog niet over de energieprijs in NL, maar over de exchange fees. Cure wordt bijvoorbeeld vooral gehandelt op livecoin, daar betaal je een fikse mBTC om uit te betalen! dat is verdomme 10 euro bijna.
Dan heb je foldingcoin, daarvoor moet je eerst btc naar je counterparty wallet sturen om uberhaupt uit te kunnen betalen, voor een transactie op counterparty betaal je een halve mBTC fee. Dus dit heeft echt alleen zin als je een gigantische rig hebt. Of als je slechts eens in het jaar uitbetaald, maar dan ben je weer aan het gokken op de koers.
ik moet toegeven dat het al een paar jaar geleden is dat ik nog boinc gebruikt heb, maar in die tijd was folding@home een van de mogelijke toepassingen van boinc.
folding heeft echter wat meer aandacht gekregen toen het aangeboden werd als onderdeel/ optie op de ps3
Tsja, met het huidige politieke klimaat stoken we straks allemaal op elektriciteit... Zie bijvoorbeeld de nieuwbouwwijken waar geen gasleiding meer mag worden aangesloten vanuit de politiek. Reken maar vast uit wat dit een gemiddeld gezin gaat kosten.
iedereen schreeuwt over klimaatveranderingen en ze gaan energieslurpende zooi introduceren als mining,hoop dat die mining gedoe als een ballon ontploft en het gezeik ophoudt te bestaan.
iedereen schreeuwt over klimaatveranderingen
Kennelijk niet iedereen. Maar dit lezende voel ik me minder schuldig mocht ik ooit wat energie verspillen.
voor het verwarmen van je huis gebruik je toch normaal ook energie?
Ja, daarvoor gebruik je ook energie. Verwarmen zonder energie te verbruiken kan niet, is een utopie en gaat in tegen de regels van de natuurkunde. Maar verwarmen met gas is efficiënter dan verwarmen met elektriciteit, dat is wel even een wezenlijk verschil.
op welke manier is verwarmen met gas efficiënter? je hebt het over de regels van natuurkunde, mar blijkbaar begrijp je niet de wet van behoud van energie. bij het verwarmen van gas gebruik je gewoon exact evenveel energie als bij verwarmen met elektriciteit.

de enige manier waarop gas efficiënter is is economisch, dat is dus precies het tegenovergestelde van asociaal of hoe je het ook wilt noemen.
Veel van onze elektriciteit komt uit kolen en gas centrales die krap 50% rendement hebben.
Zo'n centrale moet dus voor 2 kWh aan fossiele brandstof opstoken om 1 kWh electriciteit te leveren.

Het rendement van de gemiddelde verwarmingsketel is gelukkig stukken beter de de 50% van een centrale.

Gas is dus veel rendabeler dan 'gewoon' elektrisch verwarmen.
In Frankrijk wordt echter vooral kernenergie gebruikt

[Reactie gewijzigd door twizzle op 10 maart 2018 23:50]

Omdat er bij electriciteitsproductie ook verliezen zijn (in warmte). Maar een (kleiner) deel van de electriciteit wordt op dit moment echt duurzaam opgewekt. Dat verandert misschien op het moment dat eindelijk eens dat windmolenmegaproject op de doggersbank van de grond komt, maar met die paar molentjes en paneeltjes die we nu in Nederland hebben, is het insignificant. Let op, ik tel het verbranden van alternatieve brandstoffen niet mee, want dat had net zo goed gas door het leidingnet kunnen zijn en heeft duidelijke (grote) verliezen door de conversie naar electriciteit. Ik tel alleen wind, zon en water.

Bij de fossiele opwekking van electriciteit gaat 30-40% verloren. Een deel van de restwarmte wordt dan wel weer gebruikt in stadsverwarming en kassen maar lang niet alles. Dan zijn er nog conversie en transportverliezen die, afhankelijk van de afstand ook nog eens ongeveer 10% bedragen. Transportverliezen bij aardgas zijn er nauwelijks en het gas wordt direct in jouw HR CV verstookt wat een rendement tot 96% kan hebben. Zolang we dus nog gas olie of kolen voor electriciteitsopwekking gebruiken, is het vele malen efficiënter dat spul voor verwarming te gebruiken dan er maar electriciteit van te maken en dan electrisch te verwarmen.

Warmtepompen zijn een heel ander verhaal en laat ik hier buiten beschouwing.
Het slurpt niet alleen energie het geeft het ook weer af in de vorm van warmte :)
Je had met die energie ook iets nuttigs kunnen doen...
Zoals een kacheltje aanzetten die niet kan minen?
Een warmtepomp had maar een kwart ervan nodig gehad...
Dat kan je voor 80% van het energie verbruik zeggen :Y)
Jij verwarmt je huis toch ook gewoon met gas/electricitiet? Dat is niet minder energieslurpend dan als je een miningrig hiervoor (deels) gebruikt
Eh, jawel. Verwarmen met gas is efficiënter dan verwarmen met elektriciteit.

Schaamteloos van internet gejat:
Een kubieke meter aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80%, in geval van een goede verbeterd rendement CV-ketel). Een kubieke meter aardgas kost gemiddeld genomen € 0,65 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden).

Een kilowattuur elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%). Een kilowattuur elektriciteit kost gemiddeld genomen € 0,25 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden).

Dus kost 8 kilowattuur elektriciteit (dit is het equivalent van 1 m3 aardgas):
8 x € 0,25 = € 2,-. Je ziet dus dat aardgas theoretisch driemaal goedkoper is dan elektriciteit, bij dezelfde energetische inhoud (€ 2,- / € 0,65 = 3,1).
Efficiënt qua geld ja (grotendeels door Nederlandse energiebelasting), maar qua energie-efficiëntie zit dat iets anders dus.
Mhaw, voordat die kW electriciteit bij jou binnenkomt is er al heel wat verlies geleden:
- in de electriciteitscentrale
- onderweg naar jouw huis

Zelfs zonder belastingen en netbeheerkosten is een HR-ketel energie-efficiënter én goedkoper dan een electrische kachel.
Anoniem: 669783
@BFmango10 maart 2018 17:43
Ik heb onlangs een elektrisch kacheltje aangeschaft. Dit was een domme aankoop...
Ik heb onlangs een elektrisch kacheltje aangeschaft. Dit was een domme aankoop...
Nist echt. Als het gasnetwerk uitvalt zit jij er nog warmpjes bij. ;)

Elk huishouden moet eigenlijk een back-up verwarming hebben. Waar op gas gestookt wordt kan je een elektrische verwarming hebben. Waar alleen elektriciteit beschikbaar is kan je ook een nood verbrandingskachel hebben.

De back-up hoeft niet zo comfortabel te zijn als de hoofdverwarming, maar warm genoeg om het een tijdje uit te houden in een enkele verwarmde ruimte.
Worden de grafische kaarten hopelijk ook weer een stuk goedkoper...
Ik heb ook 0 repect voor miners en mining in het algemeen.
dan is boinc nog nuttig voor een goed doel
Deze miner heeft 64 panelen op zijn dak liggen + 4 solar tubes, en een warmtepomp staan. Hr+++ (driedubbel glas) rondom en over 3 maanden ook een WTW functioneel ... en jij hebt?

Een hoop vooroordelen ...voor zover duidelijk. :+
Hoe iemand een gpu gebruikt moet hij zelf weten, wel kan het de gamingmarkt onder druk zetten als er mensen zijn die het gamen allemaal iets te duur wordt door de hogere gpu prijzen en denken 'laat maar zitten'. Dit kan in die sector dan ook weer economische consequenties hebben. Het lijkt me toch vooral een probleem van productiecapaciteit van de gpu fabrikanten en/of een gebrek aan voldoende concurrentie. In een gezonde markt zou er geen schaarste of hogere prijzen kunnen moeten ontstaan.
Het is wel echt een mining rig in een mooi jasje. Je moet dit ding dus niet als verwarming aanschaffen. Dan zit je na een jaar wel tegen een stevige energierekening aan te kijken :')
Tsja, als we allemaal van gas af moeten..

Aan de andere kant lijkt me 450W verre van voldoende om in een koude winter je huiskamer lekker warm te houden? Het helpt wellicht een beetje besparen op een andere verwarmingsmethode (je krijgt er crypto voor terug), maar ik zou ook niet alleen op deze oplossing vertrouwen.
Het wordt misschien interessanter als je zonnepanelen op je dak hebt liggen om dit te voeden.

[Reactie gewijzigd door grasnek op 10 maart 2018 14:58]

Tsja, als we allemaal van gas af moeten..
Dan neem je een warmtepomp met een COP van >3,5, i.p.v. dit ding met een COP van 1.
Want iedereen kan zo ff een paar vierkante meters opofferen voor zo'n mega installatie ;).
Om over de aanschaf kosten nog maar te zwijgen.
Voor 1000w heb je nauwelijks ruimte nodig en zo’n warmtepomp kost minder dan €2.900.
Leuk voor je zolderkamertje, maar daar krijg ik m’n huis niet warm mee. In mijn geval heb ik een buitenunit van 1200x1200x400 nodig en een binnenunit ter grootte van een flinke koelkast.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over tapwater voor het douchen en echte winters (-10 enzo).
Begrijp me niet verkeerd, ik zal ooit van het gas af gaan, maar zo makkelijk als jij het doet voorkomen is het niet.
Als je van het gas af moet heb je weinig keus, dan is een warmtepomp/zonneboiler combinatie momenteel de enige praktische optie, tenzij je in het land van de pelletkachels wilt begeven.

Mijn punt was dat grasnek aangaf dat dit apparaat geschikt zou zijn als verwarming terwijl dat dus absoluut niet efficiënt is. Om een doorsnee 25kW ketel te vervangen zou je er 63 nodig hebben ad 400W met een totale investering van €182.700,-. Een 25kW warmtepomp kost je ~€5.000 en dat bedrag kun je (flink) verlagen door veel zelf te doen en de koeltechnische handelingen uit te laten voeren door een F-gassen gecertificeerde vriend/kennis/collega. Daarbij heeft dit apparaat een COP van 1, dwz dat elke kWh verwarming je €0,22 kost. Een warmtepomp heeft een COP van >3,5, dus elke kWh verwarming kost je <€0,06.

Qua ruimte, buiten heb je inderdaad wat extra ruimte nodig. Binnen gebruik je de ruimte waar nu je ketel staat.

-10°C is trouwens niet eens problematisch voor een warmtepomp aangezien er weinig vocht in de lucht zit. 0-4°C is meer problematisch.

Wij plaatsen momenteel heel veel hybride ketels en pure warmtepompen, zeker in nieuwbouw.
Zonneboiler is leuk (net gekocht) in de zomer, in de winter levert deze te weinig op voor een gezin van 4. Dan moet je een alternatief hebben. Warmtepompen worden idd steeds beter, alleen 65° voor het douchewater bij -10° met een fatsoenlijke COP wordt lastig.

Verder zou je je nog verbazen in hoeveel landen er gewoon elektrisch gestookt wordt (COP=1) en warm water met een doorstroom heater gemaakt wordt. Frankrijk is daar eentje van. Ierland en heel Scandinavie kun je daar ook aan toevoegen.

Wat ik eigenlijk wil is een warmtepomp die ik op zolder kan zetten met een aan- en afvoerslang naar buiten zoals de Sanden AquaEco2. Maar eerst het huis aanpassen. Vloerverwarming en een nieuwe schuifpui met triple glas in de woonkamer is dit jaar aan de orde, komende zomer wil ik een WTW installeren en dan eens kijken wat de gasrekening de volgende winter doet.
Aan de andere kant lijkt me 450W verre van voldoende om in een koude winter je huiskamer lekker warm te houden?
Je woonkamer zal je er iid niet mee warm krijgen. Een niet te grote slaapkamer daarentegen best wel. Ik had op mijn studentenkamer m'n gaming rig met 2x 680 lightnings staan (400 watt samen). Dat was na een half uurtje gamen toch bijzonder goed merkbaar in de slaapkamer.
Anoniem: 435630
@grasnek10 maart 2018 22:46
In elke slaapkamer één, één op zolder en twee in de woonkamer :X
Ben je €20000 verder en heb je een hele dure kachel. Wie wil dit nou niet :P
Denk inderdaad dat beter isoleren, zonnepanelen of de hypotheek aflossen meer oplevert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 435630 op 10 maart 2018 22:53]

Klinkt als een product waarbij er nogal sprake is van een "vendor lock-in". Want als dat bedrijf failliet gaat, dan kun je fluiten naar de services die via hun diensten worden aangeboden. Blijf je achter met een veredelde radiator die alleen maar energie slurpt als de malle.

[Reactie gewijzigd door Indir op 10 maart 2018 14:54]

"de energiekosten moeten hier nog van af getrokken worden"
Volgens mij niet dus, want die energie gebruik je voor verwarming.
In Nederland is het veel efficiënter te verwarmen met moderne CV of andere moderne technieken.
Zowel financieel als energietechnisch (als je elektriciteit uit gas gebruikt en helemaal bij kolencentrales)
Het klinkt misschien leuk en ideaal, maar een normale pc/mining rig geeft al gewoon warmte af alleen dan wel met wat geluid.... om dan extra geld er tegen aan te smijten om dit in stille vorm te krijgen no thanks.
Inderdaad, en dan niet iets duurder maar ruim 2x zo duur...
Komt een beetje te laat uit, in de zomer zal dit vast niet zo lekker draaien. :+
Anoniem: 669783
10 maart 2018 15:09
Dit is gewoon slechte value ten opzichte van een eigen build. Schiet imo zijn doel voorbij voor die prijs.
Prachtige passieve behuizing. Kan ook best veel warmte afvoeren. Ik ben benieuwd naar hoe ze het gemonteerd hebben en hoe warm de componenten worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee