Investeerders van 'bitcoinfabriek' Koinz in Flevoland doen aangifte van oplichting. De beloften van uitbetalingen in bitcoins zouden sinds september niet meer worden nageleefd. Ook afspraken om in plaats van bitcoins dan de miningrigs op te leveren, liepen op niets uit.
Dat meldt onder andere de Volkskrant. Het zou gaan om een veelheid aan klanten in Nederland en België, maar hoeveel precies, is onduidelijk. In de aanloop naar de aangifte zouden de kosten van een instap al gestegen zijn van 3000 naar 6100 euro, terwijl de beloofde uitbetaling in bitcoins juist teruggegaan zou zijn van 0,3 naar 0,2 bitcoin per maand, schrijft de NOS. In september zouden de uitbetalingen gestopt zijn.
Marco Kalmijn, advocaat van de investeerders, stelt dat zeker drie afspraken om in plaats van bitcoins dan maar de miningrigs op te halen, niet nagekomen zijn. Zonder medewerking van Koinz gaat dit ook niet, aangezien de locatie van de rigs in Nederland geheim wordt gehouden, wat een eis van de verzekeraar zou zijn. Bovendien staat een deel van de rigs in China.
Tegenover de Volkskrant stelt Koinz-directeur Berry van Mourik dat de klanten die aangifte hebben gedaan, een 'vies spelletje' spelen. Hij erkent dat er betalingsachterstanden zijn, maar stelt dat de stroom bitcoins richting investeerders inmiddels weer langzaam op gang komt. Het probleem zou liggen bij de sterk stijgende koers van de cryptomunt. 'Als ik te snel betaal, kan ik mijn rekeningen niet meer voldoen', zegt hij tegen de Volkskrant.
De waarde van de bitcoin maakte vorig jaar een extreem sterke groei door. Op 1 januari 2017 stond de BTC-koers nog op een relatief bescheiden 970 dollar terwijl in december een waarde van nagenoeg 20.000 dollar werd aangetikt. Critici zijn sceptisch over de virtuele valuta vanwege zijn explosieve waardestijgingen en -dalingen, en het feit dat de munt beperkte toepassingen heeft in de praktijk.