Bladenmaker F&L Publishing maakt doorstart met c't en iCreate

De Rotterdamse investeerder Shatho Beheer heeft de uitgever F&L Publishing Group overgenomen. Het bedrijf, dat onder andere de Nederlandstalige versie van het tijdschrift c't maakt, gaat door met een groot deel van het personeel en een deel van de magazines.

Volgens de nieuwe eigenaar merken de abonnees en de winkeliers 'weinig tot niets' van de overname, zo meldt Adformatie. Onder de naam F&L Media wordt een doorstart gemaakt met een groot deel van de werknemers van het kantoor in Nijmegen en een deel van de magazines zullen daar onderdeel van uitmaken.

Magazines als Computer Easy, iCreate, Chip Foto Magazine, c't, Auto Review en Alles over Geschiedenis zouden een snelle doorstart krijgen; abonnees van deze tijdschriften kunnen begin volgend jaar de nieuwe nummers op hun deurmat verwachten.

Voor welke bladen het doek valt, is niet duidelijk. In de categorie computer en technologie geeft de uitgever ook bladen uit als Photoshop Magazine en Webdesigner en gespecialiseerde uitgaven over onder andere Windows, bitcoin en netwerken uit.

Op 24 november werd F&L Pusblishing Group failliet verklaard door de rechtbank in Gelderland. Ondanks het faillissement werd in opdracht van de curator doorgewerkt aan de meeste titels. Vorig jaar stopte F&L met de Nederlandstalige versie van het Duitse blad Chip vanwege te lagen aantallen abonnees en losse verkopen.

F&L uitgever tijdschriftenF&L uitgever tijdschriftenF&L uitgever tijdschriften

Door Joris Jansen

Redacteur

19-12-2017 • 14:43

119

Reacties (119)

119
113
80
11
0
19
Wijzig sortering
C't is zo ongeveer het enige interessante blad voor Nederlandse Tweakers. Hopelijk gaan ze t redden.
c't-redacteur hier: wij gaan door :) De nieuwe c't gaat later op de mat vallen, that's it.

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 23 juli 2024 11:23]

Succes !

Advertentie campagne op Tweakers zou weleens helpen.

Of artikelen sponsoren...
Met al die adblockergebruikers hier? ;)
Hoe zie je dat artikelen sponsoren voor je? Ben nieuwsgierig, en input is altijd welkom.
KPN heeft een lul verhaal hier geplaatst... dat overtreffen moet voor jullie redactie geen probleem zijn.

Maar andersom dat Tweakers artikelen van jullie gratis zou plaatsen... hun gratis content van niveau en jullie aandacht.

Echter meen ik dat tweakers ook op papier wil gaan publiceren.

plan: Tweakers introduceert tijdschrift voor Hero- en Elite-abonnees

Dus ze zullen weleens geen zin kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 11:23]

Tweakers heeft idd een aantal pagina's in een dualcover-setup met Hardware.info. Ben zelf Tweakers Plus-abonnee, dus ik krijg em ook, leuk :) Er is wel een of andere deal met Tweakers gesloten, wij hebben tweakers-advertenties bv, maar daar zit het uitwisselen van content niet bij zover ik weet. Wie weet verandert dat ooit nog :)
Als abonnee had je toch online toegang tot alle oude nummers?

Als je dat gratis zou maken van een content van jaar ouder en laat indexeren zul je nieuwe bezoekers met kwaliteit van jullie content kennis laten maken.
Nee niet alle oude nummers, het was heel lang zo dat een jaargang op dvd te bestellen was, inmiddels kunnen abonnees c't naast op de mat ook digitaal lezen (bladenbox-app / pdf). Er waren plannen voor een online archief, maar weet gezien de omstandigheden niet of dat nog op korte termijn er gaat komen...
Onbekend maakt onbemind.

En zoals jezelf weet is er amper een artikel met diepgang over technische onderwerpen meer te vinden.

Ook op tweakers is het weer een tijdje terug.


reviews: Tweakers' serverpark anno 2015
Kan ik dan nu wel een digitaal c't abonnement afnemen? Ik ben jaren lang abonnee geweest maar kwam nauwelijks tot lezen toe omdat ik veel in het buitenland zit. Ik heb twee jaar lang gewacht op een digitaal abonnement - "wat er aan zat te komen" - maar uiteindelijk de hoop opgegeven. Losse nummers digitaal kopen was wel mogelijk maar veel te duur.
Klopt, ik heb om dezelfde reden opgezegd destijds, ben benieuwd...
Ik kan de c't digitaal lezen in de bliyoo-app van Bruna met een abonnement van 9,95 per maand. Op zich volgens mij best interessant, omdat er ook een paar andere techbladen leesbaar zijn zoals bijvoorbeeld linux-magazine.
Als je toch al veel leest zou je dat via Bliyoo kunnen doen (zie hieronder de reactie van softmatic2) , maar "alleen digitaal en alleen c't" bestaat niet. Bij een normaal abonnement krijg je als abonnee ook een pdf / lezen via de bladenbox-app, dus je kunt overal digitaal lezen :)
Dat is dan weer goed nieuws. Ik ben sinds dit jaar lid (de aanbieding met de raspberry pi), en heb in het verleden het duitse origineel altijd graag gelezen. Ik hoop voor jou en andere medewerkers dat jullie nog wel even door kunnen gaan.
Dit jaar bestaan we 20 jaar, dus het is allemaal erg dubbel. Dank voor je support, wij gaan in ieder geval weer lekker aan de slag :)
Goed om te horen!
En je CV ligt hier ook nog op de stapel, mocht het nodig zijn :)
En inderdaad viel er gisteren eentje op de deurmat! YES!

Zou gaaf zijn als ze het redden op langere termijn.
ik ben al 5 jaar geabonneerd op de webdesigner en icreate, C't vond ik juist niet heel spannend om te lezen.
Ik juist andersom. De inhoud van iCreate was wel gesneden koek. Ik vind C't nog altijd wel interessant. Maar de verhouding van prijs/inhoud vind ik voor mij uit balans. Maar goed, dat is wel met meer bladen. Je wordt verwend door Blendle modellen, een paar artikels lezen voor 2 euro lijkt dan toch meer waar voor je geld dan 8 euro voor een heel blad, gek genoeg.
Dat mag natuurlijk. Dat zijn leuke bladen, maar naar mijn mening niet echt bladen met een 'tweaker-spirit'. Smaken verschillen.
In de jaren '80 was PCM en HCC van dat kaliber. En in minder mate Elektuur.

Echter om de X aantal jaren gingen ze herijken en werden ze minder technisch en veel minder diepgang.

C'T was dankzij de Duitse uitgave nog steeds diepgaand.

Alleen toen ik 10 jaar geleden abonnement ging opzeggen kwam dat juist dat ze achter de feiten aanliepen.

Ik zie zelfde trend met Tweakers die gewoon heel veel technisch nieuws mist en het meeste wat ze publiceren voor mij oud nieuws is.
Welke websites bezoek jij?
Anandtech
Arstechnica
Windowsitpro
Tomsitpro
Theregister

Tomshardware

Wired
Arstechnica
Something Awful
The Register
Anandtech af en toe
Servethehome
Inderdaad, Het enige tijdschrift waar ik nog een abonnement op heb. Mijn Abonnement op Computer Totaal een PCM heb ik jaren geleden al opgezegd. C!T staat iedere maand bol met interessante en diepgaande artikelen. helemaal super dat je niet alleen een papieren exemplaar krijgt maar ook een gepersonaliseerd digitaal exemplaar, zodat ik ieder jaar de papieren versies met het oud papier kan meegeven, wat me fysieke ruimte scheelt.
Fijn te lezen dat c't en Chip Foto Magazine door kunnen gaan.

Wanneer een blad als Chip Foto Magazine in de toekomst wil overleven zullen ze wellicht de koers wat moeten bijstellen;
Wanneer ik een fotoblad koop wil ik wat extra info en diepgaander testen van camera's lezen dan de vaak oppervlakkige tests die je regelmatig op internet vindt.
Helaas zijn de fotobladen in de loop der tijden steeds oppervlakkiger geworden.
Toen destijds bijv. de Nikon F2 uitkwam verschenen er in de bladen Foto en Focus tests van 8 pagina's met zelfs tests van sluitertijden en tests van de herhalingsnauwkeurigheid van de sluiter. Ook begrijpelijke grafiekjes van scherptetests van geteste objectieven. Ook de nauwkeurigheid van de lichtmeting werd uitvoerig getest.

Wanneer ik nu in de fotobladen een test van bijv. de Canon 5d MK4 erop nasla vind ik een 'test' van 3 pagina's met ook nog een paar foto's die samen 2/3 van de ruimte innemen.
Oppervlakkigheid ten voeten uit, terwijl de nieuwe camera's veel meer kunnen dan de camera's van vroeger. Er zou dus heel wat meer over te vertellen moeten zijn.

Dat is de reden dat ik vroeger wel 3 fotomagazines per maand kocht en dat ik er nu amper 3 per jaar koop......
1000% mee eens. Laat ik als ander voorbeeld zoom.nl nemen. Mee begonnen als beginnend fotograaf. Maar het blad groeit niet mee.

Het format is bij uitstek geschikt om diep uit te wijden op een manier die niet op internet kan. Maar het blijft bij de grootste gemene deler. Na een paar jaar heb ik volgens mij al 20 varianten gelezen die lezers een introductie geven in wat diafragma precies is.

De verdieping is er niet, het is het eindeloos recyclen van simplistische content om zo een breed publiek proberen te bereiken. Maar die zal niet lang abbonnee blijven, want die heeft het al snel gezien.

Ik ben al jaren geen abbo meer en kocht onlangs een los exemplaar for old time's sake. Er stond immers een D850 op de kaft, een camera die de DSLR wereld in rep en roer bracht op een manier die we jaren niet gezien hebben.

De review bestond uit anderhalve pagina met wat algemene uitspraken. Geen enkele test, nul. Ik heb in 3 seconde 10 reviews op internet gevonden die het dingen wekenlang dedicated getest hebben op alle mogelijke manieren. Dit fotoblad, welke er van moet bestaan en ogenschijnlijk beroepsmatige testers en redacteuren heeft, schrijft het even op een bierviltje.

Dan houd alles op, jongens. Het is een nekslag.
Fotografiemagazines zijn erg geschikt als naslagwerk. De technieken veranderen niet zo snel en met een verzameling magazines bouw je als snel een naslagwerk op over verschillende onderwerpen en met veel tips&tricks.

Juist productreviews maken dat een magazine snel verouderd. Een camera is nu uit, volgend jaar is zijn opvolger er alweer. Sites als dpreview doen gratis een behoorlijk uitgebreide review en je hebt de mogelijkheid om full-scale foto's te bekijken die zijn gemaakt onder verschillende omstandigheden. Allemaal dingen die je in een papieren magazine niet terugziet. Wat is dan precies de meerwaarde van papier?
Ik begrijp niet zo goed wat de markt is voor deze tijdschriften. Als er iets door het internet voorbij gestreefd word dan is het toch wel papieren informatie over de ICT.

Ik vind het ook niet echt iets wat leuk is om later nog eens in terug terug te bladeren.

Het zelfde met boeken. Ik snap niet dat men nog papieren boeken koopt over dit soort onderwerpen.

Ja het is lachen als er weer eens een boek over ASP (nee niet .net) onder uit een kast komt, maar laten we eerlijk zijn de houdbaarheids-datum van de meeste van die boeken is nu toch echt minder dan een jaar.

Het staat allemaal online, en is 9 van de 10x relevanter dan wat er in je boek of tijdschrift staat.

Edit:
Blijkbaar zijn hier mensen die abonnee waren en hier niets van wisten, en de curator wilde men laten doorwerken. Mag dit zo maar? Ik neem aan dat er dan ook nieuwe abonnementen zijn afgesloten in die periode, terwijl er geen zekerheid was om die ook te kunnen vervullen. Lijkt mij nogal dubieus.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 23 juli 2024 11:23]

Dan ken je de C't niet, want dat is echt een goed tijdschrift. Heel anders dan allerlei meuk die je op internet kunt vinden. Veel artikelen over actuele zaken, nieuwe processoren en hardware, regelmatig terugkerende testen van HDD's en SSD's en veel artikelen over besturingssystemen, zowel Windows als Linux. Artikelen die ook echt de diepte in gaan, waar je als gevorderde gebruiker wat aan hebt.

Natuurlijk zou C't ook prima een internetuitgave kunnen maken, maar de bereidheid van mensen om daarvoor te betalen is veel minder. Volgens mij is dat de enige reden dat het nog een fysiek tijdschrift is, om er nog wat op te verdienen.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 23 juli 2024 11:23]

Bij de C't krijgen abonnees ook toegang tot downloadbare PDF's. Deze zet ik lekker op mijn iPad en dan kan ik ze onderweg lezen wanneer ik wil. De papieren tijdschriften haal ik niet eens meer uit het plastic.
meld dat dan bij de uitgever dat ze bijvoorbeeld een digitale en papieren versie apart verkopen?

Ik vind het nog steeds een erg informatief blad en heb jaren een abo gehad. koop nu zo af en toe een nummer.
meld dat dan bij de uitgever dat ze bijvoorbeeld een digitale en papieren versie apart verkopen?
Hebben ze al: https://www.heise.de/ct/Das-digitale-Abo-1818298.html
Spot on: Voor mij vullen de C'T en Tweakers elkaar goed aan.

En voor mij is een maandblad als de C'T mooi iets om in de laptop tas mee te nemen om eens off-line zoals in de tram of trein te lezen.
Anoniem: 310408 @beerse19 december 2017 17:37
T'is een tweewekelijks blad, 26 nummers per jaar en geen maandblad.
De Duitse c't is 26 nummers per jaar, Nederlandse versie 10 (1-2 en 7-8 zijn langere tijd in de winkels te vinden).

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 23 juli 2024 11:23]

/seconded,
Die actuele zaken lopen bij een (min of meer) maandblad natuurlijk een week of 6-8 achter, maar daar staan diepgang en vooral een praktische instelling tegenover. Ik zou C't missen.
Veel artikelen voor consumenten en steeds minder artikelen voor hobbyisten. Maw steeds meer nadruk op kopen en minder op zelf maken.

Vroegah was de HCC nieuwsbrief (voorloper van CT) een gaaf blad en gaf ik er nog wel eens geld aan uit...maar dat is lang geleden
Hola, nu haal je de C't (een van oorsprong Duits magazine, echt voor techneuten en gevorderden) en de C!T, ofwel de Computer!Totaal (de HCC nieuwsbrief), door elkaar.
Dat door elkaar halen gebeurt best vaak, levert vaak verwarrende lezersvragen op ;)
Dat die fout van C!T en C’t door elkaar halen nog steeds wordt gemaakt is op zich een teken aan de wand. Maar op zich niet zo bijzonder. Door de jaren heen zijn er waarschijnlijk een stuk meer mensen geweest die ComputerTotaal (C!T) hebben gelezen dan Computer Techniek (C’t).


Ik zou het zelf verdomd jammer vinden als zelfs C’t op termijn zou verdwijnen. Het is een van de weinige computer tijdschriften waar nog wat diepgang in zit qua artikelen. Voor die reden houd ik mijn abonnement ook al jaren aan.

[Reactie gewijzigd door CapTVK op 23 juli 2024 11:23]

Hangt toch wel van het onderwerp af denk ik. Voor bibliotheken voor webontwikkeling of het javascriptframework van de week is het inderdaad weinig interessant, maar veel andere technologie-gerelateerde onderwerpen bewegen aan een trager tempo:
  • Programmeertalen als Java, C of C++ werken in grote iteraties of standaarden die meerdere jaren (en vroeger zelfs decennia) niet veranderen. Bovendien worden oudere versies nog vaak gebruikt.
  • Theoretische aspecten, zoals algoritmes, design patterns, computer architectuur, complexiteitstheorie zijn grotendeels tijdloos, of alvast sterk iteratief op ouder werk.
  • Geschreven werk bied vaak een diepere blik op een specifieke technologie. Denk maar aan boeken of artikels over de werking van standaarden als OpenGL, analyses van game engines, of een boek over Linux kernel ontwikkeling. Deze dingen dateren ook minder snel.
Ik vind het met fototijdschriften ook dat die langer houdbaar zijn. Zaken als perspectief en iso zullen grotendeels gelijk blijven. Natuurlijk kan een camera op een gegeven moment alles vanzelf, maar dan zullen de creativiteit, locatie, tijdstip en omstandigheden nog altijd bepalend blijven. En daarover kan je weer nieuwe inzichten en tips in die bladen vinden.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 23 juli 2024 11:23]

En deze inzichten en tips kun je niet, of moeilijker, op het internet vinden? (serieuze vraag, niet om te trollen)
Tuurlijk wel. Maar het is ook wel eens leuk om niet achter Tweakers, of welke willekeurig andere techsite dan ook te zitten. Plus in een tijdschrift kunnen je scheuren, knippen, foto's bekijken, etc op een veel tastbaardere manier. Reviews en dergelijke lees ik op internet. Tips en tricks toch nog altijd graag op papier.
... Plus in een tijdschrift kunnen je scheuren, knippen, foto's bekijken, etc ...
Ik knipte de foto's ook altijd uit de Playboy en ik haalde de keigoede interviews ook altijd uit het blad om in een map te bewaren voor later. :+
Nee, ik lees nog wel graag een papieren boek omdat ik een hekel heb om op het scherm een heel verhaal te moeten lezen als ik me wil verdiepen in bv een programmeertaal of specifieke hardware oid. Dan pak ik er een kop koffie bij en ga rustig op de bank zitten lezen.
Precies. En ook dat kan met je tablet, e-reader of laptop, maar voor echt relaxed informatie tot je krijgen pak ik eerder iets van papier. Toch het draait wel langzaam om met die steeds betere e-readers.
Vaak lastiger. Helemaal wanneer je kijkt naar de inhoudelijke kwaliteit. Iemand die er zijn geld mee moet verdienen (auteur boek) zal meer moeite doen om diepgang te brengen. Daarnaast zal die over het algemeen ook meer fact checken. Een eenmaal gedrukt boek is niet mee te wijzigen, en slechte reviews over slordige fouten wil je al helemaal niet.

Wanneer je een boek over een specifiek onderwerp koopt kun je er eerder vanuit gaan dat de info klopt dan wanneer je online tussen alle potentiele antwoorden moet gaan zoeken. Helemaal wanneer een bepaald onderwerp nieuw is, en je nog niet kunt oordelen of een antwoord wel correct is.

Overigens zijn de meeste van die boeken wel in digitaal formaat te vinden. Plus dan heb je nog uitgevers als Leanpub. Auteurs kunnen daar boeken verkopen voor een vast of een semivast bedrag. Plus ze kunnen daar een update uitbrengen voor een boek (bijvoorbeeld bij topics waarvan de info met regelmaat wijzigd) waarbij de kopers gewoon zonder meerkosten een nieuwe versie kunnen downloaden.

Info valt online zeker wel te vinden, maar kost vaak stiekem gewoon meer moeite door de kwantiteit/kwaliteit verhouding.
de houdbaarheids-datum van de meeste van die boeken is nu toch echt minder dan een jaar.
Dat valt wel mee. IT is een vakgebied van evolutie, revoluties komen maar zelden voor. Een nieuwe versie van een API is meestal voor 95% gelijk aan de vorige versie. Het nieuwste van het nieuwste gebruiken maakt je bijvoorbeeld in de webwereld vaak ook incompatible met het veld.
Ik heb op mijn bureau een stapeltje papieren boeken liggen en die gebruik ik regelmatig, om de simpele reden dat de informatie daarin sneller te vinden is, duidelijker omschreven en bruikbaarder is dan die op het internet. Zoek je iets op het internet dan vind je in fora vooral dezelfde vragen, amper antwoorden maar vooral bergen suggesties die je zelf nog een keer op kwaliteit moet beoordelen.
Een blad als c't lees ik graag, er is elk jaar minstens 1 artikel over iets wat ik niet weet en wat heel het abonnementsgeld verantwoord. Want op het internet kun je vinden dat waarvan jij weet dat het bestaat, maar iets vinden waarvan jij niet weet dat het bestaat is heel veel moeilijker zo niet onmogelijk om te vinden. En daar kan een tijdschrift helpen dat de nieuwste zaken uitlegt en vertelt.
Koop magazines als C'T en PCM nog wel eens in de zomer of voor op vakantie. Een tijdschriftje lezen op het strand vind ik toch wat relaxter dan vanaf de telefoon/tablet. Vind een tijdschrift op zijn tijd sowieso wel prettig om te lezen. Het is wat meer verdieping dan online artikelen en in een tijdschrift lees je ook sneller iets wat buiten je 'standaard' interessegebieden ligt, omdat je er toch langs bladert. Online lees ik vaak alleen wat mij interesseert. De rest klik ik niet aan.
C't en PCM zijn niet vergelijkbaar. Ik denk dat jij C!T bedoelt, Computer!Totaal. C't staat voor Computer Techniek en is vele malen technischer dan C!T en PCM. Die laatste 2 hebben sinds de komst van internet geen bestaansrecht meer. C't nog wel omdat daar een redactie achter zit die interessante dingen bij elkaar zoekt, test, vergelijkt, uitwerkt in grote thema's zodat je nog regelmatig iets nieuws kunt leren zonder dat je allerlei onzin op internet moet filteren. Dat is die 5 tientjes per jaar voor 10 dikke bladen (140+ pagina's) meer dan waard. Al 20 jaar.
Ik koop, en ik hoop dat Palomar dat ook bedoeld, zeker de C'T en PCM naast elkaar om op vakantie te lezen. C!T en PCM zijn te veel overlappend (hoewel je dat niet kan zeggen met een enkel nummer). C'T en PCM vullen elkaar goed aan.
Je leest toch dat er C'T staat? 8)7 En ja ik lees C'T, C!T en PCM naast elkaar ongeacht of dat van jou mag ;) C'T is soms wel een beetje erg droog. PCM en c!t wat luchtiger.

En koop ze nooit tegelijkertijd in een maand, dus weinig overlap.
Diepgang. Op internet is het toch al gauw vluchtiger dan in een magazine of boek. Daarbij zijn er denk ik genoeg mensen, waar onder ik, die het lekkerder vinden om informatie vanaf papier te lezen dan vanaf een scherm. E-inkt daar gelaten.
De reclames in de magazines knipperen niet, en maken geen geluid :+

Maar daarnaast is het makkelijker om even door een blad te bladeren om iets terug te vinden dan door diverse bookmarks en dynamische sites...
Exact dat!
Daarom lees ik in het weekend ook vaak nog een papieren krant.
Het actuele/laatste nieuws komt wel tot me via nu.nl e.d. Maar voor wat meer diepgang en achtergronden vind ik het toch altijd wel leuk om de krant nog te lezen.
Hetzelfde voor tijdschriften inderdaad. En het leest veel fijner dan vanaf een tablet/beeldscherm.
Deze heer snapt er helemaal niets van.
Vrijwel al het nieuws is biased....dus dat mag je in een bepaalde mate fake-nieuws noemen
Hmmm, misschien de hele fake news afferes niet meegemaakt? Of het feit dat als je bijvoorbeeld de telegraaf leest het niet klopt met de feiten uit een rapport etc? Toen met dat gezeik in leiden van dat die kerel op 4chan had gezegd ik ga schieten op school, was een of andere tor exit node guy aangehouden, de telegraaf schreef dat er wapens waren gevonden, maar er waren geen wapens. Dit was jaren voor dat fake news onder het gros bekend werd. Dus jah, ipv NL krantjes te geloven en vingers te wijzen naar Rusland, misschien ff denken en checken voordat je aanneemt.
Klopt helemaal. Maar als je een programmeertaal wilt leren weet ik uit ervaring dat sommige mensen toch liever ergens doorheen bladeren en evt wat markeringen of noties in maken (al kan dat digitaal natuurlijk ook).
Zelf heb ik dat ook totaal niet, maar mijn vriendin bijv wel. Dus er zal vast nog wel een markt voor zijn, al zal die aanzienlijk kleiner zijn geworden met 't internet.

En als je een beetje oplet koop je die boeken voor 5 a 10 euro. Dus dat is ook wel te overzien als je daarmee prettiger leest of leert.
Vele mensen hebben dingen liever op papier. Een echte krant hoeft ook niet meer, nieuws is de volgende dag al oud nieuws. Laat staan een jaar. En toch lezen mensen nog papieren kranten.

Niet iedereen wil altijd en overal een beeldscherm voor zijn/haar neus.
Als je op zoek bent naar nieuws dan geef ik je gelijk ja. Maar ik denk dat het juist heel relaxed is om de verdiepende onderwerpen van papier te lezen. Ja ook die info is op internet te vinden maar dat maakt niet meteen iedere bron betrouwbaar of goed leesbaar. En die twee kwaliteiten vind ik altijd prettig geregeld bij c't.
Ironisch genoeg doet de bladenmarkt het beter dan de online markt de laatste tijd. Digitale uitgevers kampen met een enorme leegloop aan advertentieinkomsten omdat veel adverteerders naar Facebook en Google overstappen. Digitale uitgevers moeten met steeds kleinere marges werken waardoor FB en Google daarmee nog meer de poortwachter voor mediaconsumptie zijn geworden. Digital publishing is armoe troef.

Als jij als uitgever van een beetje blad (OK, niet c’t en dergelijke, Wired komt dan misschien het dichtste bij) een inside front cover of double page spread kunt verkopen kun je een paar maandsalarissen van je personeel betalen. Dat is online steeds moeilijker aan het worden.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 11:23]

Tja. 'Server not found' als je een interessant artikel hebt gebookmarked.
Nee, dan is een magazine bewaren toch wat betrouwbaarder...
Save page as is geweldig
Misscchien wantrouwen wij, de oude garde, het internet. Immers wat op het internet staat is meestal niet waar en maar al te vaak bedoeld om geld aan je te verdienen (is het niet een product verkopen dan is het wel met advertenties). Ik snap dus eigenlijk dat "ohh maar het internet biedt dat gratis" niet zo. Liever een redactie die betaald wordt om iets uit te zoeken dan een redactie die een interessante kop schrijft om pageviews en zo advertentie inkomsten te genereren.
De redactie van een papieren blad wordt betaald om artikelen te schrijven en het goed uit te zoeken.
Op internet wordt men betaald door advertenties en clicks.
Sure, maar die internet artikels worden nog beter geschreven, want om op te vallen moet je eruit springen. Er zijn maar een paar PC blaadjes, maar miljoenen blogs / "magazines" online. Dus is de druk groter om kwalitatief te schrijven!
Op het internet schrijft men niet om er kwalitatief uit te springen, maar ze maken gebruik van dingen die mensen aantrekken (clickbait).
En als je het over kwalitatief schrijven hebt, veel magazines worden gemaakt door journalisten die ook journalistiek hebben gestudeerd. Veel blogs worden hobbymatig bij bijgehouden.
Haha, gelukkig heb jij alle artikelen op internet gelezen. Ik heb wel een van die magazines gelezen, hopeloos verouderde informatie, ook al koop je de nieuwste. Nee doe mij maar goede informatie online sources.
Je haalt hier nu specifieke verhalen aan, eerst pakte je het globale verhaal. Niet perse 1 verhaal uit een magazine dat slecht is betekent dat alle artikelen slecht zijn. Net zo min voor online blogs, die zijn ook lang niet altijd even goed.
Heb niet gezegd dat ik maar 1 artikel heb gelezen, wanneer ik bij mijn oude heer langs ga, blader ik altijd zijn pc magazine blaadjes door, en dan vraag ik mij altijd af of ik die van vorig jaar aan het lezen ben, maar dan blijkt het blaadje van deze maand te zijn!
Nogal dubieus dat ze de abonnee's niet op de hoogte stellen en dat ze de de aboshop niet offline trekken. Het was dus mogelijk om abo's af te sluiten voor een blad wat niet meer ging uitkomen....

Bladen zijn tegenwoordig niet meer rendabel, zeker als je ook naar de prijs van de c't kijkt: 6,95 8)7 voor een los nummer wat voor 25%-30% uit reclame bestaat, daarom heb ik ook een abo gepakt voor 10 nummers voor 20 euro, 2 euro per nummer vind ik nog wel betaalbaar. De Nederlandse c't is overigens vaak dezelfde als de Duitse qua artikelen (alleen vertaald). Het nieuws word wel door de Nederlandse redactie getypt heb ik het idee.

Volgens mij zijn er gewoon teveel specifieke bladen, waarom moet er een tijdschrift voor webdesigners zijn, eentje voor iOS devices, twee voor fotobewerking en nog eentje voor senior/amateur computer gebruikers (niveautje knippen,plakken werkt zo) zijn?
Doek die redacties op en maak 1 fatsoenlijk blad wat in de diepte gaat.
Vanaf het faillissement tot de doorstart was het niet mogelijk om abonnementen af te sluiten. De webshop was wel online maar abo’s waren tijdelijk offline gehaald!
Nogal dubieus dat ze de abonnee's niet op de hoogte stellen en dat ze de de aboshop niet offline trekken. Het was dus mogelijk om abo's af te sluiten voor een blad wat niet meer ging uitkomen....
Als er kans is op een doorstart is het niet ongebruikelijk dat de curator de boel gewoon door laat draaien.
Fact-checking: c't 12/2017 bestaat voor 17 pagina's van de 148 uit reclame of andere niet-redactionele content: dat is nog geen 11,5 procent! Computer Totaal komt tot 17 van de 132 (12,9 procent), PCM 13 van de 116 (11,2 procent) en Linux Magazine 3,5 van de 64 pagina's (5,5 procent). Inderdaad, bij de laatste Linda is 62 van de 212 pagina's reclame (29,2 procent). Voor de prijs van een los nummer betaal je bij c't voor een pagina met redactionele inhoud dan 6,95/(148-17) = 5,3 cent. Voor Computer Totaal is dat 6,95/(132-17) 6,0 cent, bij PCM 6,50/(116-13) 6,3 cent en Linux Magazine 6,50/(64-3,5) 10,7 cent. Bij de Linda kost een redactionele pagina 6,25/(212-62) 4,2 cent. Daarmee is de Linda het goedkoopst, maar dan moet je dus langs al die advertenties - en is de informatiedichtheid op de meeste pagina's nihil. Dan is c't met 5,3 cent per pagina een hele verademing. Het online kopen van losse artikelen lijkt aanlokkelijk, maar vergis je niet: dan betaal al gauw 2 euro voor een artikel van maximaal acht pagina's, dus betaal je 25 cent per pagina ...
Overigens is de Nederlandse c't niet een pure vertaling van de Duitse, maar worden artikelen geselecteerd en aangepast aan wat voor hier relevant is - en daar waar nodig ook zelf geschreven.
Je geeft zelf al aan wat het probleem met de vele bladen is: waar gaat 1 fatsoenlijk blad wat de diepte in gaat dan over?! Iemand die geïnteresseerd is in webdesign heeft geen behoefte aan diepte-artikelen over iOS-apparaten, wellicht nog wel over fotobewerking, maar zeker niet over Office-trucjes voor beginners. Die wil natuurlijk niet betalen voor informatie die hij toch niet leest! Dan heeft een fatsoenlijk blad dat voor een specifieke doelgroep de diepte in gaat ieders voorkeur - en c't is er daar een van.
Als je de enorme hoeveelheid tijdschriften ziet die in de winkels liggen, ik heb het idee dat het zelfs nog toeneemt, zou je denken dat je daarmee juist gemakkelijk geld kunt verdienen.
Als je de enorme hoeveelheid tijdschriften ziet die in de winkels liggen,
Ik weet niet of het nog steeds geldt, maar in mijn blauwe maandag bij Elsevier leerde ik dat het aanbod in de winkel maar een kleine fractie was van wat papier-uitgevers uitgeven. En in de winkels was het al de bomen en het bos..! Veel vakbladen die niet in winkels verschijnen maar meteen naar de abonnee gaan.

C`T, ik hoop hem te blijven ontvangen. Maar dat de uitgever bankroet was wist ik niet.
Heeft te maken met de stand van de economie. Tijdens hoogconjunctuur komen er snel nieuwe titels uit en struikel je in de kiosk zowat over de magazines. Is de economie in recessie dan bezuinigen de consumenten op tijdschriften en schrappen de uitgevers in de titels.
Tja, de meeste bladen die ik in het tijdschrift vak zie liggen zijn veredelde reclame blaadjes met voor mij iets te veel gesponsorde artikelen. De C'T springt daar royaal tussenuit: Af en toe een herkenbare advertorial, maar de meeste (zo niet alle) artikelen beschouw ik als onafhankelijk.
Wat is eigenlijk nog de doelgroep van al deze bladen?
Ik heb altijd het idee dat het vooral ouderen zijn (jongeren lezen geen magazines) die wel een interesse hebben in een bepaald onderwerp, maar er niet persé veel van weten. c't is misschien nog de meest diepgaande uit het rijtje maar de rest zou ik niet snel gaan lezen als ik al redelijk bekend was binnen een bepaald onderwerp.
Ik vraag me hetzelfde af. Ik heb een tijdje enkele tijdschriften van hun op de mat gehad, maar het niveau was altijd heel erg laag. Zit je in het vak, dan heb je er niets aan. Het is echt vooral geschreven voor het niveau van hobbyisten.

Uiteindelijk een heel jaargang nog in plastic ergens in een doos liggen.

Edit: ter aanvulling, mijn ervaring is gebaseerd op de bladen WebDesigner en Photoshop Magazine.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 23 juli 2024 11:23]

Het is wel eens fijn om iets op papier te lezen. Niet altijd achter je computer/laptop zitten maar ook lekker op de bank met een tijdschrift/boek. C’t heeft mooie artikelen en gaat behoorlijk diep op de zaken in. Ook de icreate las ik nog wel eens met plezier.

Niet alles gaat zo waanzinnig snel, informatie over netwerken, os’en etc kan in bladen/boeken ook best een tijd relevant zijn. Ik heb hier ook de Windows server boeken liggen van G van Bleyenbergh. Behoorlijk goed als naslag werk gezien hij ook meewerkt aan de server variant van Windows.

Ieder zijn ding zullen we maar zeggen :)
Ik wist het ook niet, heb gewoon de laatste C't nog ontvangen in november. Inderdaad is het al bijna tijd voor het januari/februari nummer!
Ik zat me laatst al af te vragen waar de nieuwe bleef.
Nu weet ik waarom deze uitblijft. :/
Niets van gemerkt. Een berichtje van de redactie van c't had fijn geweest. Nu maar hopen dat ik binnenkort editie 1/2 2018 ontvang. Voor mij is c't één van de weinige overgebleven bladen met diepgang in de artikelen en een breed focusgebied. Vooral de artikelen over netwerken en Linux zijn altijd leuk om te lezen.
precies, die editie zou volgens de website vandaag uit moeten komen. 0,0 communicatie richting de abo's
Aaaah vandaar dat er zoveel gedoe was met betalingen, ik wist niet dat ze failliet waren maar had al 2 jaar op rij gedoe met de automatische incasso van mijn abonnement (ben serieus lid sinds nadat ik de eerste editie gekocht had).
Was dat gedoe zo beu, en de service was ZO slecht dat ik toen besloten heb om mijn abonnement op te zeggen en dat loopt dus komende februari af als ik het goed heb.

Jammer was echt een top blad volgens mij al ruim 15 jaar, hoop dat ze de doorstart redden, echter ben ik echt klaar met de abonnementen service dus ik ga er niet meer bijzijn.
Ruim 15 jaar: in het september (of oktober) nummer vierden ze het 20 jarig bestaan ;-)
Kan je nagaan ben dus 20 jaar lid geweest, maar wel rampzalige service de afgelopen jaren dus (alweer een jaar geleden dus niets te maken met het faillissement.)
Dit bericht plaatst de recente abonnee actie natuurlijk ook wel in perspectief:
https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/53261183
Die actie hebben ze ieder jaar, al meerdere malen gebruik van gemaakt. Vroeg me wel iedere keer af wat hun verdienmodel dan is, voor minder dan € 2 per blad leveren inclusief bezorging lijkt me niet heel winstgevend.
thnx, maar weer abonnee geworden :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.