Je pleidooi is een pleidooi om kwantiteit boven kwaliteit. Je stelt bv. letterlijk dat groei er meer toe doet dan vrijheid.
Hmm nee, ik denk dat je daarmee doelt op het gedeelte waarbij mensen veelal een dienst kiezen.
Dat is redelijk logisch, en een drawback van dat centralisme - sure, omdat dan de meeste mensen te bereiken zijn. Dat mensen echter veel voor een dienst kiezen, kwantiteit en groei dus, wil niet zeggen dat er dan geen kwaliteit noch keuzevrijheid aanwezig is… Dat vind ik te zwart wit gesteld. Een gecentraliseerde app met veel gebruikers kan wel degelijk hoge kwaliteit bieden.
Als we het hebben over foute vormen van kwantiteit over kwaliteit dan ben ik eerder geneigd te kijken naar bloated software met belachelijk veel toeters en bellen, maar waarvan de bellen nauwelijks kunnen rinkelen.
Vrijheid is belangrijker dan veiligheid, maar beide zijn belangrijk: vrijheid geeft je de vrijheid om een andere leverancier te kiezen van zodra je veiligheid in het gedrang komt. Maar veiligheid is wel een belangrijke keuzefactor die uw vrijheid van keuze zou moeten beïnvloeden. Of het dat zal doen hangt daarna van jouw af. Niet meer van uw onvrijheid (van het monopolie waar we allen van afhankelijk geworden zijn, in geval van geen keuzevrijheid).
Ik denk dat ze hand in hand moeten gaan.

Een goede compromis tussen vrijheid en veiligheid is belangrijk, want je moet niet zwart-wit voor het een óf het ander willen gaan.
Teveel veiligheid geeft weinig vrijheid en is over het algemeen lastig in gebruik - waardoor veel mensen juist opzoek gaan naar iets dat onveiliger is (of juist super onveilig) omdat dat wél te gebruiken is (*kuch* iets over e-mail encryptie *kuch*), teveel vrijheid ondermijnt basale veiligheidsvereisten die we vandaag de dag als essentieel kunnen bestempelen.
Daarom is balans nodig. Een balans tussen vrijheid én veiligheid. En bij de een zal de nadruk iets meer op het andere liggen, en dat is mooi: want zo hou je iedereen tevreden in plaats van enkel één groep te voorzien waarbij de rest maar moet inschikken.
Wat protocol-design betreft wil ik zelfs stellen dat iedere vorm van centralisatie eigenlijk een valse en dus slecht procol-design is. Op om het even welk niveau. Uitsluitend gedecentraliseerde protocols, in en uit, op alle niveaus, en, ook, uitsluitend, gedecentraliseerde vormen van markten (ook kapitalistische markten) horen getolereerd te worden.
Nee daar kan ik het in de verste verte niet mee eens zijn. Een argument dat je het persoonlijk niet op prijs stelt om <reden x> kan ik natuurlijk begrijpen en respecteren, maar stellen dat als het gecentraliseerd wordt dat het dan met een slecht protocol is kan ik niet in meegaan. Dat is bijna even radicaal als stellen dat closed source software nooit kan deugen en altijd onveilig is ten opzichte van open source. Ik vind dat de werkelijkheid een stuk genuanceerder ligt en zou moeten liggen.
Het heeft beide z’n voor- en nadelen, het een is niet de heilige graal over de ander en kent ook zo z’n drawbacks. Want laten we wel wezen, decentralisatie heeft ook zo zo’n nadelen. Zo hebben ze beiden hun problemen. Als je gecentraliseerde protocols niet zou willen tolereren leg je je wil op aan een ander, dan wordt er defacto gedicteerd hoe je iets moet en mag doen. Dat vind ik wel heel erg ver gaan. Je hoeft het natuurlijk persoonlijk niet te
accepteren, maar het ook niet eens tolereren omdat het niet strookt met wat je zelf het liefst ziet is borderline weg te zetten als fundamentalisme; en ik kan nou niet zeggen dat ik dat zo’n strak plan vindt. Komen we weer terug bij die vrijheid, ja toch?

Wij hier in West-Europa wensen géén gecentraliseerde monopolisten in onze markt. Dat moeten we nooit willen. Dat is een goed idee. Je wil een gedecentraliseerde markt. Zoals je een gedecentraliseerd protocol wil.
Ik snap even niet wat de geografische locatie ermee te maken heeft. Er zijn ook zat EU producten die een gecentraliseerde opzet kennen. Dat het toevallig vooral Amerikaanse diensten zijn die heel populair worden, tja… Misschien moeten we dan eens wat meer investeren in innovatie hier, wat minder regeltjes en ook eens kijken naar het politieke en belastingstelsel; want waarom is het absolute toptalent toch zo makkelijk over te halen om veelal elders te werken of verkassen bedrijven naar buiten de EU (al dan niet op papier)?
Dit gaat trouwens wel een beetje van het oorspronkelijke topic af, dus dat hou ik verder even voor gezien.

Ik weet dat je nickname Whatsapp heeft.
Mijn nickname toen ik deze koos was letterlijk, en nu in deze context ook enigszins ironisch.

Het was niet zo gekozen om affiniteit te vertonen.
Maar, @WhatsappHack, Whatsapp is momenteel een monopolist.
Oneens. WhatsApp heeft een zeer hoge marktpenetratie in Nederland, en is veruit het populairst; maar vooralsnog kan je niet spreken van een monopolie daar apps als Facebook Messenger, Snapchat en Twitter ook een groot marktaandeel hebben. Stuk voor stuk met heel veel gebruikers, zeker op Facebook Messenger zitten er veel. (Niet evenveel als WhatsApp, vooralsnog, maar toch. En ja ik ben me ervan bewust dat beiden apps van Facebook zijn.) Er is dus keuze en er is een overlappende markt. Maar dat WhatsApp dan op x procent van de telefoons staat wil niet zeggen dat het daarom een monopolis is als vervolgens ook x procent *naast WhatsApp* nog een andere app geïnstalleerd heeft staan.
Buiten Nederland is WhatsApp ook lang niet overal even populair. In thuisland VS is het FB Messenger dat duidelijk de overhand heeft en heeft WhatsApp een relatief klein marktaandeel, in Noorwegen idem dito. In China is het WeChat. En in India is het juist wel weer WhatsApp. Tot mijn verbazing is het in Iran zelfs Telegram die de meeste gebruikers heeft.
Maar voor de EU, haar inwoners, haar markt, haar realiteit, is dat niet goed.
Daar zijn de meningen over verdeeld. Kijk, je hebt ook nog zoiets als marktwerking.
Als de meeste mensen Starbucks koffie de lekkerste vinden, dan wil dat niet zeggen dat we dat maar k*t moeten vinden omdat de lokale koffieboer omzet misloopt en niet tot de populairste wordt gebombardeerd. Als je daar over gaat klagen is het je reinste protectionisme, en is dat dan wel zo goed…? Ja in zekere mate natuurlijk, maar niet als je alles af gaat branden puur omdat het niet uit de EU komt maar wel de eerste keuze is voor inwoners binnen de EU… Het wordt groot om een reden, het wordt gebruikt omdat mensen het fijn of handig vinden - het wordt niet groot omdat het allemaal zo ruk werkt.
Het is beter moest Whatsapp toelaten gedistribueerd te zijn. Op protocol niveau. Whatsapp gebruikt onderliggend XMPP. XMPP is op alle niveau's een gedistribueerd protocol. Het is enkel en alleen Whatsapp zelf die het gedistribueerd zijn tegenhoudt.
Ergens wordt XMPP gebruikt ja, voor de chatfunctie. Maar dat is verre van alles dat noodzakelijk is om WhatsApp in de lucht te houden. Daarnaast is het voor WhatsApp zaak om heel snel wijzigingen te kunnen aanbrengen zonder problemen, zonder overleg, zonder gezeik over forks en weet ik veel wat allemaal. Ik snap dat wel dat ze dat tegenhouden. Overigens ook omdat ze gewoon geld willen verdienen, en dat is hun goed recht.
En dan natuurlijk ook nog de vraag wat die decentralisatie van het protocol nou eigenlijk effectief voor 99% van de gebruikers betekent en wat het hen kan boeien of werkelijk iets oplevert. Het interesseert ze waarschijnlijk helemaal niets, in de context van een app als WhatsApp dan tenminste he.
De techniek. De techneuten. Wij. Wij. Wij houden het niet tegen. Enkel de marketing van Whatsapp houden het tegen.
Hier moet ik het oneens met je zijn.

De markt houdt het overigens zelf ook tegen, die kiezen immers voor de gecentraliseerde apps juist omdat ze het zo fijn vinden werken.
Je kan het allemaal nog zo idealistisch in elkaar zetten als je wilt, als de klant er helemaal niet op zit te wachten dan wordt het niet gebruikt en sta je dan in je eentje met je ideaal. Wat ben je daar mee opgeschoten, behalve dan vasthouden aan je eigen heilige overtuiging…? En is dat dan waar je echt ver mee kan komen, te allen tijde?
(-edit- Noot: daarmee wil ik niet zeggen dat je idealen nastreven een slecht iets is he! Ik wil er enkel mee zeggen dat als jou ideaal mensen niet aanspreekt, dat je ze dan niet direct stoïcijns voor gek moet verklaren, maar gewoon moet accepteren dat zij een andere zienswijze dan wel een andere smaak hebben. En dat het soms gewoon voor iedereen inclusief jezelf makkelijker is als je overstag gaat. (Dat wordt vaak gezien als zwakte, en soms is dat ook zo, maar van mening veranderen omdat je het anders in gaat zien en dat durven toegeven vind ik noemenswaardig; en dan verloochen je jezelf wat mij betreft ook niet. (En dan heb ik het niet over sheer peer pressure he... Dat is, hoewel soms leuk, eigenlijk wél een teken van zwakte
)))Merk op, @WhatsappHack, dat ik aan de N9 van Nokia heb gewerkt. M.a.w. de Swipe telefoon. De Swipe telefoon is toonaangevend geweest voor de huidige iPhone. Én voor de huidige Android-telefoon. Je kan onze softwares overal terugvinden. Je kan mijn contributies in de vorm van opensource software ook overal terugvinden. Dus jij mag het grappig vinden dat iemand eens zei "Meneer, wat moet u nou met een iPhone? Dat is juist iets van de jonge generatie!"
Als U van mijn generatie een reactie wil uitlokken zonder stilte, dan wil IK gerust reageren. IK heb namelijk aan de software van een smartphone gewerkt. Als software ontwikkelaar. Je mag mijn naam (Philip Van Hoof) ook gerust rondvragen onder de programmeurs die toen voor Nokia werkten. Ze zullen me heus herkennen. Ben ik stil? Toch helemaal niet. Ik zeg, luid en duidelijk, hoop ik, dat één en ander kan verbeteren. Ik duid, luid en duidelijk, hoop ik, wat ik vind dat kan verbeteren. Ik tracht daar te helpen waar ik kan. Ik ben nog steeds actief. Ik ben m.a.w. de huidige generatie, en ik ben de vorige generatie.
En jij?
Zoals je ziet geef ik ook duidelijk en helder mijn mening en visie op dit onderwerp en ben bepaald niet stil. We hebben overduidelijk een compleet andere visie, maar het een sluit het ander niet uit natuurlijk!

We dragen zo te zien allebei op onze eigen manier bij aan de ontwikkeling van het internet, apps en noem het maar op - alleen we doen dat allebei met een compleet andere insteek. (Of nouja... zelfs dat niet eigenlijk! Want ik zie ook wel degelijk heil in gedecentraliseerde applicaties/protocollen! Dus zo verschillend is onze insteek misschien helemaal niet, alleen op het standpunt "Alles moet gedecentraliseerd zijn!" verschillen we duidelijk van visie.

) En dat is heel mooi, want als je er dan over gaat praten kan je wellicht nog eens werkbare compromissen vinden om twee zaken met elkaar te verenigen of al het goede van elkaar nemen terwijl we de nadelen proberen te minimaliseren. Zonder onenigheid en zonder discussie zou innovatie stil komen te staan, dus ik ben erg blij dat wij 180 graden anders erin staan.
Ook ik draag m’n steentje bij, zowel aan closed source applicaties als aan opensource projecten. Niet in de zin van programmeerwerk trouwens, want daar heb ik nauwelijks het geduld voor. Ik ben meer van de beveiliging, de (netwerk)infrastructuur, project management, QA en optimaliseren. Dat is waar ik goed in ben, en dat draag ik dus bij waar ik kan.
De Nokia N9 was een leuk toestel, overigens. Erg tweakbaar.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 25 juli 2024 07:23]