Microsoft brengt aangepaste Skype-app voor Android 4 en 5 uit

Microsoft brengt een aangepaste versie van Skype uit voor gebruikers met Android-versies tussen 4.03 en 5.1. Het gaat om een geoptimaliseerde app die minder geheugen nodig heeft en minder opslagruimte inneemt.

Volgens Microsoft werkt de aangepaste versie van Skype daardoor beter op toestellen met oude Android-versies. Ook zou het de audio- en videokwaliteit op oude apparaten ten goede moeten komen en verder belooft het bedrijf betere prestaties in gebieden waar de mobiele netwerken niet zo goed zijn.

Hoe die verbeteringen precies werken, meldt Microsoft niet. Gebruikers van oude Android-toestellen krijgen de speciale versie van de app in de komende weken binnen via een update. De aangepaste app is niet los te vinden in de Google Play Store.

De update is vermoedelijk niet alleen bedoeld voor oude toestellen, maar ook voor nieuwe budgetsmartphones die nog met oude Android-versies worden verkocht. Dat gebeurt vooral in opkomende markten, zoals India en China, waar smartphones vanaf enkele tientjes worden verkocht.

Skype voor Android

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-03-2018 • 09:33

72

Reacties (72)

72
71
42
4
0
27
Wijzig sortering
Mijn eerste reactie: "Waarom zouden ze dat doen, zoveel mensen zitten er toch niet meer op zo'n oude Android versie"
Toch even gezocht op het internet en kwam toen onderstaande site tegen:
https://developer.android.com/about/dashboards/index.html

Meer dan 50% draait dus nog op Android 5 of ouder!! Daar sta ik wel even van te kijken eigenlijk.

Edit: Excuus is had iets te snel 'geteld' (niet echt mijn calculator erbij gepakt en gewoon even snel gekeken). De meer dan 50% klopt niet.. dat moet zijn.. Bijna 50%.

[Reactie gewijzigd door DonJunior op 25 juli 2024 06:51]

Veel telefoons (ook topmodellen uit die tijd) ontvangen al lang geen updates meer hoor.

Zelf heb ik een Oppo Find 7 die nog perfect mee kan qua snelheid en dergelijke meer... maar de updates zijn vanaf Android 5.5 gestopt.
Zelf heb ik een Oppo Find 7 die nog perfect mee kan qua snelheid en dergelijke meer... maar de updates zijn vanaf Android 5.5 gestopt.
En hier "internetbankier" je ook op?
Zolang de banken dit gewoon ondersteunen, is er niets aan de hand. Banken hebben enkele voorwaarden, 1 daarvan is dat je gebruik maakt van de laatste updates van de smartphone fabrikant. Als je wordt gehacked, geskimmed, maar gebruik maakt van de laatste smartphone/tablet/app patches, dan moet een bank je wel helpen.
Het is maar wat je 'niet aan de hand' noemt...in eerste instantie ben JIJ je geld kwijt en je bent voor een groot deel afhankelijk van de coulance van een bank. Dat deze er baat bij heeft om jou je geld terug te betalen, wil niet zeggen dat ze dit ook moeten. Voor een groot deel is dit gebaseerd op het vertrouwen in banken en dat ze willen voorkomen dat wij het vertrouwen verliezen, omdat dat immers het gehele business model ondermijnd.

Ter voorbeeld, uit de Rabobank voorwaarden (bron:https://www.rabobank.nl/i...bobank_2016_29826101.pdf? )
"Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken"

Wat toegelicht wordt met oa:
"Denk hierbij aan het volgende:
• Zorg dat de geïnstalleerde software op de apparatuur, zoals computer, tablet en/of smartphone, die u voor het regelen van uw bankzaken gebruikt, is voorzien van actuele (beveiligings)updates. Geïnstalleerde software is bijvoorbeeld het besturingssysteem en beveiligingsprogramma’s, zoals virusscanner en firewall."

Daar blijkt echt niet uit dat ze je juridisch niet in de pan kunnen hakken omdat JIJ er voor hebt gekozen een onveilig oud beturingssysteem/toestel te gebruiken.

Er staat ook nergens dat de bank onveilige browsers of apparatuur (actief) moet blokkeren, omdat zij er anders voor aansprakelijk zijn. Als je hun voorwaarden goed leest, ben JIJ overal voor verantwoordelijk en de eisen die zij stellen aan alle apparatuur en software (incl routers, netwerkapparatuur, antiveirusoplossingen en firewalls) gaan verder dan het gross van de gebruikers voor elkaar heeft.

edit: link naar Rabobank voorwaarden

[Reactie gewijzigd door xalvo op 25 juli 2024 06:51]

Hypothetisch gezien en vertaald naar de voorwaarden van de bank:
Als ik alle updates op mijn smartphone heb staan tot en met de laatste Android 4.4 release (want die telefoon gaat niet verder). Ik ben voorzien van de laatste app update en ik heb daarnaast ook een antivirusscanner draaien, dan voldoe ik 100% aan de eisen van de bank.

Voldoe ik ook aan de kwaliteitseisen van een geïnformeerde gebruiker op Tweakers? Nee zeer zeker niet. De bank bepaalde regels en als zij vinden dat een app op een apparaat met Android 4.4 mag draaien, dan staan zij ook in voor de risico's. Zij kunnen er ook voor zorgen dat een app alleen vanaf Android 6.0 werkt, maar dan is de vraag of ze daarmee niet teveel klanten verliezen met een budget/mid-range smartphone van 1,5 jaar of ouder.

Minimale Android versie voor een aantal banken:
Rabobank: 4.0
ABN Amro: 4.0.3
ING: kan ik installeren op een Android 2.3.1 autoradio
SNS: 4.0
ASN: 4.0
Knab is de "beveiligings" winnaar met: 4.1
Je kan het toestel ook gewoon zelf modden dat je nog wel een nieuwere versie hebt he ;-)

En dat terzijde, android 5.5 is op zich prima voor internetbankieren hoor, problemen op dat gebied komen er vooral door te gaan bankieren vanaf public ssid's en dergelijke meer.
Je kan het toestel ook gewoon zelf modden dat je nog wel een nieuwere versie hebt he ;-)
Klopt, maar aangezien je nog op 5 zit, neem ik aan dat je dat niet gedaan hebt. :)
En dat terzijde, Android 5.5 is op zich prima voor internetbankieren hoor, problemen op dat gebied komen er vooral door te gaan bankieren vanaf public ssid's en dergelijke meer.
Ehm, nou nee. Een exploit op een website is genoeg... Zeker met een hele oude versie.
Dat is toch vooral een end-user opvoeding probleem en minder een puur technische zaak.

Als jij met je laatste nieuwe android een "slecht" mail attachment opent hang je er ook aan hoor. Net zoals je op volledig up to date windows pc's nog steeds zonder problemen cryptolockers/ malware allerhande kan binnenkrijgen als je zomaar op eender wat klikt.

Updaten is altijd een goede zaak daar niet van maar verwar updates binnenhalen niet met veiligheid, dat zijn zeker geen synoniemen.
Als jij met je laatste nieuwe android een "slecht" mail attachment opent hang je er ook aan hoor. Net zoals je op volledig up to date windows pc's nog steeds zonder problemen cryptolockers/ malware allerhande kan binnenkrijgen als je zomaar op eender wat klikt.
Klopt helemaal. Daarom is het dus idioot om een oud OS te gebruiken, met nog meer kans op zulke dingen. Verder hoeft het niet eens zo te zijn dat jij ergens op klikt. Nogmaals: een site met een exploit is al genoeg. Dat kan dus ook gewoon nu.nl of De Telegraaf zijn. Kijk hier maar eens naar bijvoorbeeld: https://www.nu.nl/interne...are-via-advertenties.html
Updaten is altijd een goede zaak daar niet van maar verwar updates binnenhalen niet met veiligheid, dat zijn zeker geen synoniemen.
Wat? Hoe los jij de beveiligingsproblemen in je OS op dan?
Een update is een hulpmiddel on je beveiliging in orde te brengen, maar zoals ik in mijn comment al zei, als je daarnaast zomaar wat in het wilde weg doet zullen enkel die updates je niet redden.

Echte beveiliging is een combinatie van factoren, waarvan updates er één is.
Ow zo, ja dat klopt. Maar ik kan je de garantie geven dat als je niet update, het snel klaar is met je device. ;)
En toch valt dat in de praktijk reuze mee. Je kijkt er teveel met een windows bril naar denk ik, een systeem waarop virussen zich razendsnel kunnen verspreiden.
Kijk anders even op de CVE site naar de openstaande exploits. Reken maar dat je met een oude telefoon onveilig bent. Maar dat had ik al in dat andere bericht gezet wat ik je linkte. :)
Jij kijkt alleen naar wat er in theorie mogelijk is, niet wat er in de praktijk echt gebeurd met die exploits. En dat is niet veel.
Die advertenties met virussen zijn vooral een probleem voor windows PC's. Onder Android heeft de browser veel minder rechten. En dan nog, ook onder Android kun je een adblocker installeren. Juist bij een oude versie, waar exploits in zitten zodat je hem makkelijk kunt rooten.
Ja door de sandbox inderdaad. Maar daar heb ik al een bericht over getypt: dehardstyler in 'nieuws: Microsoft brengt aangepaste Skype-app voor Android 4...
Ik zou gewoon zorgen dat je een recente telefoon hebt, met een recente Android versie...
Ehm, nou nee daarom gebruiken mensen ook grotendeels de app van de bank die prima beveiligt en geüpdate wordt en veelal nog werkt op die Android versies
Dus als ik een remote code execution exploit op jou Android 5 telefoon knal, dan ga je daar nog met een gerust hart je appje openen? Daar gaat het mij om. Die bank app is zeker veilig, daar ben ik ook wel van overtuigt. Maar wat als jou hele telefoon al door mij overgenomen is? Hoe veilig is je app dan nog? En dat risico loop je gewoon met een verouderde Android versie. ( Is met alle OS'en hetzelfde natuurlijk. )
Heel leuk dat je app Fort Knox is, maar als je hele gebouw van de cliff afvalt, heeft je beveiliging van je gebouw niet zoveel zin meer. ;)
Niet om te zeggen dat je geen gelijk hebt, maar even voor mijn beeldvorming: hoe gaat dit in zijn werking op, bij wijze van, mijn moeders telefoon. Stel ze draait Android 5.0, wat kun jij doen om geld van haar rekening af te schrijven als ze een bankier app gebruikt met beveiligde vingerafdrukscanner als inlog?

Er wordt altijd geroepen dat Android zo lek is, maar ik heb nog niet van GROTE problemen gehoord. Een keer malware op de play store, wat erg is, maar coins minen of algemeen traag worden is het ergste dat ik heb gehoord (misschien ook te naief van mij hoor).
Er is geen enkel mogelijkheid om invloed te hebben op het verkeer van de bankieren app, door de security policies die de app heeft, zelfs scherm opnames werken niet en met root kun je dit forceren maar zelfs dan zijn ze zwart, tevens voor acties van buitenaf laat de app dat niet toe, zelfs zorgt de app ervoor dat keypresses niet door een andere app gehijacked kunnen worden

dit is trouwens waarom je nog nooit in het nieuws of andere zaken gehoord hebt waar dit gebeurd is, want als je die statistieken mag geloven en hoeveel mensen er nog oude android versies draaien, zou je verwachten als dat mogelijk was al lang gedaan zou zijn

Dus leg mij dan maar uit in een voorbeeld dat al doe je dat op mijn telefoon hoe je dan geld van mij jat...

Dit ligt overigens wel eraan welke bank app natuurlijk kan alleen uit ervaring over de ING en Rabobank spreken.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 25 juli 2024 06:51]

Weet je wat een Remote Code Execution exploit is? Dat is het hoogste remote toegangsniveau wat je kunt bereiken. Met andere woorden: volledige controle. Dat doet ook je sandbox teniet natuurlijk.

Dit wordt er gezegd over de Sandbox waar je naar refereert:
Android has another layer of protection in that it doesn’t give one app access to the resource of another app. This is known as the ‘sandbox’ where every app gets to play in its own sandbox and can’t use another app’s toys! Android does this by giving each app a unique user id (a UID) and by running that app as a separate process with that UID. Only processes with the same UIDs can share resources which, as each ID is uniquely assigned, means that no other apps have permission.

This means that if an app tries to do something it shouldn’t, like read the data from another app, or dial the phone (which is a separate application) then Android protects against this because the app doesn’t have the right privileges.

But… these are Google’s own words on this, “like all security features, the Application Sandbox is not unbreakable. However, to break out of the Application Sandbox in a properly configured device, one must compromise the security of the the Linux kernel.” This conveniently brings us to rooting.
Nou, dat klinkt zorgelijk. Eens even kijken wat er op dit moment aan exploits te vinden is:

https://www.cvedetails.com/cve/CVE-2017-0811/ patched op 12-10-2017
https://www.cvedetails.com/cve/CVE-2017-0809/ patched op 12-10-2017
https://www.cvedetails.com/cve/CVE-2017-0807/ patched op 12-12-2017 <--- Deze heeft de hoogst mogelijke score ( dus het meest schadelijk ) op CVEdetails.

Zoals je ziet heb je dus een probleem als je met je Android 5 telefoon geen updates meer hebt gehad na 12 december 2017. Ik weet zeker dat heel veel mensen geen update meer gehad hebben, na deze datum.
Dus leg mij dan maar uit in een voorbeeld dat al doe je dat op mijn telefoon hoe je dan geld van mij jat...
Ik kan het je niet uitleggen, heb helaas de kennis niet om zulke exploits te gebruiken / bouwen. Maar vergelijk het maar met virtuele machines ( mocht je daar kennis van hebben ). De gast OS'en zijn hartstikke veilig, maar zodra het host systeem is overgenomen, gaan de gasten er ook aan. En dat is met sandboxen natuurlijk hetzelfde.

edit: Ook @HellFury. Dan hoef ik het maar 1 keer te typen. ;)

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 25 juli 2024 06:51]

Dat je toegang tot een app kan krijgen op die manier zegt nog niks over het geld over kunnen maken / inzien. De app zelf heeft natuurlijk ook encryptie en ik ga er even vanuit dat de banken alles server-side valideren.

Dus met alleen toegang tot de app op wat voor manier dan ook ben je er nog lang niet denk ik. Banken zijn natuurlijk ook niet "dom" en die weten echt wel of er lekken zijn waar ze zich zorgen voor moeten maken. Als Android 5 te onveilig zou zijn dan hadden ze de apps allang teruggetrokken.
Met een RCE exploit is het voor de bank net of je de persoon zelf bent. Je kunt namelijk hetzelfde bereiken, met evenveel rechten. Je kunt zelfs meer, want je hebt meer rechten dan de gebruiker zelf heeft.
ik ga er even vanuit dat de banken alles server-side valideren.
Uiteraard, anders kan je zelf bepalen hoeveel geld er op je rekening staat. ;)
Als Android 5 te onveilig zou zijn dan hadden ze de apps allang teruggetrokken.
Daar heb je gelijk in. Toch blijf ik sceptisch. :P
Modden en dan geen Netflix app meer kunnen gebruiken en zo zijn er nog meer.
Neen dit gaat helaas niet op voor "veel" gebruikers.
En wat te denken van tablets? Veel oude devices die niet meer updates krijgen en ook niet snel vervangen zullen worden (want ze werken toch prima)
Minix neo x7,
Android versie 4.4.

Speelt video prima af, Netflix en YouTube krijgen nog steeds updates. Beestje is al bijna 5 jaar oud.
Probleem is niet zozeer de android updates maar de beveiligingsupdates.

Als dit op orde is en optimalisatie voor de device goed is. zal het niet echt veel uitmaken.

Kijk bijvoorbeeld de Xiaomi series. Zelfs mi2s etcetera worden nog gewoon gepatched. En optimalisatie bijgedaan. Dus zo gek is het niet. En ik denk dat veel mensen dit niet eens weten. Alleen een Tweaker wilt en weet over de updates.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 25 juli 2024 06:51]

Meer dan 50%? Ik weet niet hoe jij telt maar ik kom op 42.3% uit. Wat ik overigens ook nog steeds te veel vind.
Zie edit. Inderdaad fout gezien, had ook niet echt gerekend. Gewoon snel gekeken maar dus niet goed gekeken.
Wouw blijkbaar zit ik in de 1.1% van de gebruikers die oreo draait.. Een OS dat in augustus 2017 is uitgekomen!?! Het update beleid bij de meeste fabrikanten is wel heel erg brak...
Ik zit in de 0,8% die op 8.0 zitten, en te denken dat de eerste preview van Android 9 deze maand uitkomt.
Je corrigeert jezelf, maar alsnog zeg je bijna 50% terwijl het 42,3% bij elkaar opgeteld is.
Doe nou niet zo moeilijk man.. |:(
Verbaasd mij niks. Volgens mij is er in Android 5 (of 6) iets nieuws gekomen waardoor het niet aantrekkelijk is voor cheape "aziatische" telefoons. Daarom werden er veel telefoons met max 4.4 geleverd.

Het is netjes dat Microsoft nog een versie uitbrengt voor deze versies. Hoewel Skype een draak van een programma is :+
Je zou toch moeten zorgen dat Android 4 en 5 uitgefaseerd moeten zijn ivm de veiligheid e.d. Net als we dat massaal voor XP hebben gedaan.
Anoniem: 890159 @iAR5 maart 2018 17:14
Ze hebben toch al een hele tijd Skype Lite? Maar als ik de tekst daaromheen lees zit die weer volgestopt met specifiek op India gerichte bloat, dat heeft me er van weerhouden om die uit te proberen.
Zoveel mensen gebruikt toch geen Skype, zou een relevantere vraag zijn ;) zeker in die 'opkomende markten' waar alles aan elkaar hangt van Yahoo, ICQ, Signal/Telegram/Kik/WeChat ...
Voor de volledigheid
  • 4.0 en ouder: 0,7%
  • 4.1 t/m 4.3: 5,0%
  • 4.4: 12,0%
  • 5.0: 5,4%
  • 5.1: 19,2%
Totaal 4.0.3 t/m 5.1: 42,0%. Slordige 900 miljoen maandelijks active apparaten.

[Reactie gewijzigd door Balance op 25 juli 2024 06:51]

Meer dan 50% draait dus nog op Android 5 of ouder!! Daar sta ik wel even van te kijken eigenlijk.
Kan ik me voorstellen met een Hollandse bril op... Dat is een fijne bril waar bijna iedereen elke twee jaar met een high end toestel rondloopt, maar de statistieken waar je naar kijkt zijn worldwide ! En niet van onze kleine kikkerlandje wat echt niet representatief is voor het overgrote gedeelte van de wereld, en dus gebruikers... Wij lopen al best voor tov bijv veel grote Europese landen (denk Italië, Spanje, Frankrijk, Griekenland enz enz), laat staan tov complete andere continenten (Azië, Afrika) en die hebben bewonersaantallen waar je U tegen zegt...
Niet lullig bedoeld, maar niet iedereen heeft het geld om gelijk wanneer google een nieuwe update uitbrengt een nieuwe telefoon te gaan halen met nieuwste os erop ... dus niet verbaast zijn over feit dat minder dan de helft nog ouder systeem draait.

De fabrikanten zijn gewoon lui wanneer het neerkomt op support leveren voor hun toestellen, daarom steeds de nieuwe line-ups zodat mensen blijven betalen om maar dat nieuwste van nieuwste hebben.

Dat het niet veilig is als je niet nieuwste os hebt tja... zolang je de kennis hebt is er niks aan de hand, aan andere kant veel apps eisen al dat je specifieke android versie nodig hebt en dan ben je de sjaak eerlijk gezegd.
Niet lullig bedoeld, maar niet iedereen heeft het geld om gelijk wanneer google een nieuwe update uitbrengt een nieuwe telefoon te gaan halen met nieuwste os erop ... dus niet verbaast zijn over feit dat minder dan de helft nog ouder systeem draait.

De fabrikanten zijn gewoon lui wanneer het neerkomt op support leveren voor hun toestellen, daarom steeds de nieuwe line-ups zodat mensen blijven betalen om maar dat nieuwste van nieuwste hebben.

Dat het niet veilig is als je niet nieuwste os hebt tja... zolang je de kennis hebt is er niks aan de hand, aan andere kant veel apps eisen al dat je specifieke android versie nodig hebt en dan ben je de sjaak eerlijk gezegd.
Je geeft zelf al aan waar het probleem ligt, het update beleid van veel Android fabrikanten. Gelukkig lijkt hier langzaam verandering in te komen (de nieuwe Nokia's bijvoorbeeld) maar zolang iedereen met een budget Samsung blijft rondhuppelen en Samsung niet gedwongen wordt om ook de goedkopere telefoons van updates te blijven voorzien (of doodleuk nog oude modellen in de winkels heeft liggen die al geen updates meer krijgen) gaat hier niet zo heel snel verandering in komen voor de grote massa ben ik bang.

Apple doet het wat dat betreft beter maar die hebben natuurlijk als voordeel dat het maar een beperkt aantal modellen zijn die ondersteund moeten worden en de goedkoopste iPhone is nog altijd een stuk duurder dan de goedkoopste Samsung budget telefoon. Microsoft deed het ook netjes (zelfs als je telefoons geen feature updates meer kreeg, kreeg je nog wel gewoon je security updates) maar we weten allemaal waar dat schip gestrand is.

Wat ik probeer te zeggen is, je kunt inderdaad niet van iedereen verwachten dat ze constant nieuwe telefoons kopen, maar zolang mensen voor Android telefoons niet verder kijken dan Samsung zijn ze, met de huidige alternatieven die wel updates voor een langere tijd beloven, zelf ook een beetje schuldig.
Wat jij als consument kunt doen is zorgen dat je kiest voor een fabrikant die beter omgaat met updates.

Nou, in de tijden van Lollipop/KitKat was dat niet zo makkelijk, maar nu zijn er meer alternatieven.
Dus ze kunnen WEL efficiënt programmeren en optimaliseren?
Waarschijnlijk missen er dan gewoon wat toetsers en bellen, dus wat functies die niet belangrijk zijn.
Doet me denken aan de patch voor MSN Messenger (volgens mij via mess.be? Weet ik niet meer zeker) waarmee je de meeste rotzooi uit je MSN Messenger kon slopen. Werd het ding opeens een stuk bruikbaarder van :D Zoiets voor Skype zou ook niet verkeerd zijn. De Windows 10 versie begon ook lekker licht maar ze zijn helaas alle onzin uit de desktop cliënt aan het overzetten :'(
De Windows 10 versie begon ook lekker licht maar ze zijn helaas alle onzin uit de desktop cliënt aan het overzetten :'(
Ik ken ook mensen die blijven op de dekstop versie, omdat de store versie incompleet is. Het is ook nooit goed...
Inderdaad ja van mess.be ofzo, ik weet welke patch je bedoelde :)
Als ze dus niet belangrijk zijn denk ik dat ook niemand die mist dus mol ze er dan op alle versies uit. ;)
Mijn idee, ik snap dan ook niet dat dit soort "optimalisaties" niet mogelijk zijn met de huidige Skype app. Dat ding functioneert voor geen meter op mijn OnePlus 5.
Exactly, maar goed dat heb ik wel met meer apps en niet alleen op mobile devices, teams is ook zon gedrocht, heeft 20 seconden nodig om te starten en om af te sluiten heel Teams heeft een langere startup en shutdown time dan mijn boot tijd
Wat ik in de nieuwe Skype heel echt irritant vind, is de 'people you may know' sectie, welke suggesties geeft voor contacten, wie contactpersonen zijn van contactpersonen uit jouw lijst. Ja, 'leuk' dat je ziet dat achterneef van je oma Skype gebruikt. Maar wat moet je daar nou mee...

Ook wanneer je naar nieuwe contacten zoekt in Skype, zie je gelijk dat je een contact in gemeen hebt. Niet wie, maar soms is dat makkelijk af te leiden.

Ja, ja, we hebben allemaal niets te verbergen en zo. Maar toch vind ik het niet fijn dat er zo met contactpersonen (in een chat app) omgegaan wordt.

Daarmee gezegd, ik gebruik het niet zo veel meer, want de meeste zijn overgestapt naar andere messengers. Als Skype deze revamp nou 10 jaar terug had gemaakt...Ik gebruik het ook alleen maar zodat ik met mijn private Skype contact kan houden met ex-collega's die Skype for Business gebruiken.

(Dit gaat trouwens over de 'normale' Skype app - de aangepaste versie uit het artikel heb ik niet gebruikt)

[Reactie gewijzigd door 110124 op 25 juli 2024 06:51]

Skype heeft, volledig mijn mening trouwens, een goed werkend programma volledig om zeep weten te helpen. Ik vrees voor het nieuwe design op de PC (nu nog "oud", straks "nieuw" design).

Skype is synoniem voor videobellen. Niet meer en niet minder. Ja, Whatsapp kan dat ook, maar vind ik duidelijk minder (zelfs gewoon bellen is al karrig). LINE is qua videobellen een stuk stabieler als WA. Desondanks hun positie vind Microsoft het nodig om op de populaire tour te gaan en een soort van "Snapchat/ Twitter/ Instagram"-achtig iets op poten te zetten. Wie zit daar op te wachten? Want het origineel is er al en overstappen naar Skype heeft geen zin (omdat het geen extra functies biedt, omdat je contacten niet overstappen, etc etc).En daar bovenop is de app steeds zwaarder zonder toevoeging van nieuwe funcites.

Gelukkig heeft Skype in de laatste versies weer teriggehaald dat je kunt zien dat je contacten online zijn. Sta je in elk geval niet meer voor l*l mensen te bellen die helemaal niet online zijn...

Ik vraag me af of Skype uiteindelijk niet de boeken ingaat als het schoolvoorbeeld van een goede app die compleet de vernieling in is geholpen door een overdreven drang naar "vernieuwing". Soms moet je gewoon alleen maar fine-tunen.
Anoniem: 890159 @Sunthon5 maart 2018 17:11
Tja, ik gebruik Skype eigenlijk alleen voor zakelijke gesprekken omdat het populair is bij bedrijven. Prive gebruik ik het nooit meer, de laatste keer dat ik dat deed was toen ik nog Symbian op een Nokia E72 draaide.
Kunnen ze er ook meteen voor zorgen dat je de ingebouwde browser niet meer hoeft te gebruiken als je op een link klikt? Ik ben noodgedwongen terug gegaan naar een apk van april 2017, doordat je via de standaard browser en de opties pas naar je eigen browser kan (incl. cookies en inlogstatus). Microsoft is namelijk vergeten om een optie in te bouwen, waardoor je de interne browser kan negeren.

Mochten meer mensen interesse hebben in de oude apk (Skype 7.42.0.104) zonder de ingebouwde browser, deze heb ik beschikbaar gesteld op OneDrive.
Gelukkig draaien de recentere versies van Skype weer op x86. Dat hadden ze in augustus kapotgemaakt. :P

AndroidDrawer is nog zo'n site.
Ik vraag me af in hoeverre dit geoptimaliseerd is om met dezelfde functionaliteit op oudere hardware te draaien, of dat je daadwerkelijk in gaat leveren in kwaliteit, om nog te kunnen functioneren op oudere, en eventueel goedkopere hardware.
Als het weinig scheelt zou ik deze versie ook liever op mijn snellere telefoon installeren.
De enorme hoeveelheden geheugen in telefoons van tegenwoordig, maken ontwikkelaars volgens mij wat lui. De meest simpele apps werken soms zo inefficiënt.
Skype lite vond ik zelf weer net te karig met bepaalde functionaliteit omdat je niet het kleine venster krijgt of tegelijk een bericht kan sturen zonder dat de camera wegvalt. Skype zelf is dan weer een hittebron voor mijn telefoon, zeker met de eerste design updates. Het werkte gewoon niet. Met mijn xz premium nu gelukkig wel maar voor Skype heb je toch geen snapdragon 835 nodig om het een beetje ok te laten werken. Hopelijk wordt het verbeterd of wordt deze versie doorgedrukt.

Aan de andere kant zijn de meeste apps meer en meer niet geoptimaliseerd of zorgen updates met betrekking tot batterij slurpende tracking of push meldingen er juist voor dat ik die minder en minder gebruik. En daar heb ik geen probleem mee eigenlijk :)
Anoniem: 890159 @Elazz5 maart 2018 17:12
Push messages kunnen via Google Play Services gebundeld en afgehandeld worden, dat scheelt accu. Je ziet het ook bij Signal waar de non-Google push duidelijk meer accu verbruikt.
Dus Microsoft brengt eigenlijk in 2018 de Skype app uit die het in 2012 had moeten uitbrengen.

Wat een lomp sloom gedrocht is de Android versie van Skype altijd al geweest. Ook de Windows desktop versie kon ik van 2012 t/m 2015 gewoon niet draaien door de hoeveelheid bugs die erin zaten.

Wel mooi om te zien dat ze er dus toch (heel langzaam) van leren bij Microsoft.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 juli 2024 06:51]

80% van de telefoons draait android en daarvan draait bijna 50% op 5.x of ouder.

En eigenlijk is er niemand die daar iets aan wilt doen of kan doen.

De consument hoeft niet een nieuwe telefoon als de ouwe nog prima is.

Bedrijven zoals Samsung probeert de consument te bewegen wel een nieuw toestel te laten kopen. Er zijn mensen die daar gevoelig voor zijn.
Maar de meeste negeren het!

Is er een andere strategie? Nee, volgens mij niet.
Dat is best wel vreemd, want heel duurzaam is deze strategie niet en slaat ook niet aan.

1.8% is wat oreo draait bij de mensen maar dat aantal is best hoog in absolute cijfers, dan praat je ook over miljoenen.
Ik gebruik Skype ook dagelijks op mijn Galaxy S8+ heeft deze ook invloedt op de nieuwere smartphones? De aanpassing binnen Skype vind ik erg goed
Invloedt met dt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.