Uber maakte naar verluidt gebruik van een systeem dat werknemers Ripley noemden, dat op afstand pc's en smartphones kon vergrendelen en uitschakelen, en dat wachtwoorden kon aanpassen. Het systeem zou bij talloze invallen gebruikt zijn, waaronder in Brussel en Amsterdam.
Uber zou Ripley minstens 24 keer hebben ingezet, waaronder bij invallen in de kantoren van Amsterdam, Brussel, Hong Kong en Parijs schrijft Bloomberg, dat drie personen die bekend waren met het systeem sprak. De bronnen menen dat rechtmatige onderzoeken door de inzet van het systeem vertraagd werden.
In mei zou het bedrijf Ripley hebben ingezet bij een inval door autoriteiten in Montreal. De rechter schreef toen dat Uber bewijs van illegale activiteiten wilde verbergen en dat de acties de eigenschappen hadden van een poging justitie te dwarsbomen.
Uber zou na zijn gaan denken over een omvattend vergrendelsysteem na een inval in zijn kantoor in Brussel van maart 2015. De Belgische autoriteiten kregen daarbij inzicht in de financiële boeken en de database met chauffeurs. Aanvankelijk werden managers daarop verplicht encryptiesoftware te installeren en moesten hun systemen na een minuut van inactiviteit automatisch vergrendelen.
Het it-team van Uber kreeg daarna de opdracht een systeem te ontwikkelen om systemen en telefoons te vergrendelen bij invallen. Het beveiligingsteam nam het beheer over dit systeem in 2016 over. Bepaalde managers kregen de opdracht bij een inval een code door te geven aan het team in San Francisco, dat vervolgens de vergrendeling van de systemen in het betreffende kantoor in werking zette. Het bestaan ervan bleef geheim, ook voor veel medewerkers. De naam is afgeleid van de hoofdpersoon van de Alien-serie, Ellen Ripley, en dan met name vanwege de quote uit Aliens: "Nuke the entire site from orbit. It’s the only way to be sure."
Het is niet de eerste keer dat Uber in opspraak komt vanwege het inzetten van techniek om zaken verborgen te houden. Zo had het bedrijf een softwaretool om ambtenaren te herkennen die onderzoek deden naar de taxidienst om het bedrijf op illegale taxiritten te betrappen. Inspecteurs werden door de tool, met de naam Greyball, uitgesloten van het aanvragen van ritten.