Aantal betalende gebruikers Spotify stijgt met tien miljoen in vijf maanden

Het aantal betalende gebruikers van Spotify is met tien miljoen gestegen in een half jaar. Volgens de dienst hebben nu zeventig miljoen mensen een betaald abonnement bij de streamingdienst, waar dat er vijf maanden geleden nog zestig miljoen waren.

Daarmee is de groei van het aantal betalende gebruikers van Spotify iets afgenomen. Waar de dienst er vorige zomer gemiddeld 75.000 abonnees per dag bijkreeg, is dat nu gedaald tot 64.000. Dat is op te maken aan de tijd die zit tussen de mijlpalen. Het aantal van zeventig miljoen kondigde Spotify donderdag aan. Dat is 156 dagen nadat de dienst zei zestig miljoen betalende gebruikers te hebben.

De muziekdienst kondigt steevast aan wanneer het er een tiental miljoen abonnees heeft bijgekregen. Concurrenten zijn minder scheutig met cijfers. De laatste aankondiging van Apple over zijn streamingdienst Apple Music is van eind september. Toen waren het er 'meer dan dertig miljoen'. Als Spotify de gratis gebruikers erbij optelt, komt de dienst uit op rond 140 miljoen gebruikers.

Volgens Axios is het Zweedse bedrijf bezig met een beursgang in de Verenigde Staten. Het heeft eind vorig jaar een aandelenemissie aangevraagd en is bezig met het papierwerk. De beursgang zou nog voor eind maart moeten plaatsvinden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-01-2018 • 07:44

107 Linkedin

Reacties (107)

107
103
76
3
0
11
Wijzig sortering
Ze zijn nu aan het knallen met de eerste 3 maanden voor 0,99 cent per maand. Kan me voorstellen dat dit ook zorgt voor hogere aantallen. Zelfs mijn ouders (60+) zijn het nu aan het proberen door deze actie.

Zelf heb ik een KPN abo waar het nog “gratis” in zit. Ideaal!
Dit doen ze al jaren met de kerst en volgens mij ook rond de zomer vakanties. Van deze actie kan je maar 1 keer gebruik maken (per account).
Dat klopt niet, je kan na die actie nog steeds gebruik maken van de 3 maanden Spotify, alleen niet voor 99 cent maar dan voor €9,99.
Tenzij je een nieuw account aanmaakt.

Persoonlijk gebruik ik het abbonoment met 5 mensen uit m'n familie (ugh ugh vrienden). Optimaal 2.50 per maand wil ik best neerleggen voor muziek onbeperkt zonder reclame. Een eigen afspeel lijst die offline te luisteren is, nog beter. Gelukkig zijn er niet van die serie/film praktijken op spotify. (dat je 4/5 abbo's moet nemen om alles te kunnen zien.)
Niet? Ik kom toch met enige regelmaat tegen dat bepaalde tracks niet in een album zitten... Heb je bijna alles, maar dan net voor 1 of 2 tracks hebben ze de rechten niet 8)7

Verder heb ik ook een eigen playlist, maar kom ik er nu achter dat de shuffle functie op de Android app niet goed overweg kan met grote playlists. Als je gewoon op de grote shuffle knop drukt krijg je steeds muziek uit dezelfde subset te horen. Scroll je een eind naar onder, tik je daar een track aan en druk je op de shuffle knop, dan krijg je ineens heel andere muziek te horen. Dit issue is al meer dan een jaar geleden bij Spotify aangekaart en speelde toen al jaren, maar Spotify weigert gewoon om een fatsoenlijke shuffle functie te programmeren.

Dat gecombineerd met het rare verschil tussen up next en de queue, sync issues tussen mobiel en PC en andere onhebbelijkheden zorgen er voor dat ik toch weer terugverlang naar mijn eigen lokaal beheerde muziekcollectie. Ik denk er aan om anders gewoon (met audacity of zo) muziek die ik mis van Spotify op te nemen. Volgens mij is dat gewoon een thuiskopie, net als opnemen van de radio, mag lijkt me dus (ja vast niet van Spotify maar ik hou me aan de wet, niet aan vage EULA's).
Dat blijft inderdaad irritant. Gelukkig kun je bij sommige diensten muziek uploaden. Als ik zo'n album heb dat sommige nummers niet heeft, knikker ik het uit mijn bibliotheek, en upload een setje bestanden: klaar.

Maar af en toe denk ik wel eens, wat is nu de meerwaarde van toen ik gewoon mijn eigen bibliotheek had? Zeker met iTunes Match en iTunes in the Cloud heb je het zelfde gemak alleen moet je de muziek zelf toevoegen... maar then again: zo vaak luister ik nu ook niet continue naar onbekende muziek.
Spotify is inderdaad vooral interessant voor mensen die veel nieuwe muziek ontdekken...
Zelf heb ik een heel laag tempo van nieuwe muziek ontdekken, voor mij is 10 euro per maand beduidend meer dan ik anders aan muziek uit zou geven als ik alles koop. Het is dat ik het abonnement nu met iemand deel, anders zou ik het echt niet doen.

Heb er ook wel eens aan gedacht om gewoon 10 euro in een soort digitaal spaarpotje te duwen en daarmee langzaam mijn eigen collectie uit te breiden, dan heb je de muziek ook echt in eigen beheer (digitaal weliswaar), en hoef je niet voor altijd te blijven betalen om toegang tot 'jouw muziek' te houden.

Ik heb dat ook altijd vreemd gevonden als de muziekindustrie roept dat ze te weinig aan streaming diensten als Spotify verdienen. Ik heb geen manier om het te staven maar ik vermoed dat er veel meer mensen zoals ik zijn die echt geen 10 euro per maand uitgaven aan muziek voor Spotify, dan mensen die wel veel meer uitgaven en nu dus minder. Als dat vermoeden klopt dan zouden de totale inkomsten toch niet zoveel minder kunnen zijn.

Mijn idee is meer dat ze het nog vergelijken met de jaren 80 en 90 toen muziek voor veel meer mensen heel belangrijk was en bijna iedereen regelmatig in een platenzaak te vinden was. Dat dat nu niet meer zo is wijten ze aan piraterij en nu streaming, maar ze vergeten dat de andere media zoals gaming en streaming video ook een flink deel van mensen hun aandacht en geld op zijn gaan eisen, mensen zijn volgens mij daardoor ook gewoon minder met muziek bezig daardoor.
Misschien komt dat doordat ik andere muziek luister dan jij, maar ik ben het nooit tegen gekomen (al geloof ik je op je woord). Om op die shuffle functie terug te komen is het logisch (ofja logisch na de uitleg). Je hebt een lijst van te voren die 'geshuffelt' is. Als je een nieuw nummer wil luisteren moet je deze aan de wachtrij toevoegen. Als je dus een nieuwe shuffle lijst wil klik je een nieuw nummer aan (wat je nou doet) dan krijg je het probleem wat je nu hebt niet!

Daarnaast kun je zelf muziek toevoegen aan spotify die jij zelf alleen kan luisteren. Als je dus een nummer mist kun je deze eenmalig downloaden en ook in de lijst zetten. Ik moet zeggen dat ik niet 100% zeker weet of deze functie nog werkt, omdat ik dit allang niet meer heb gedaan. Ik begrijp dat je op dat moment het ontbrekende nummer wil luisteren, maar een betere work around kan ik niet bedenken (buiten dat ze het nummer toevoegen).
Het probleem met de shuffle heb ik ook, met een playlist van 290 nummers
Shuffle probleem heb ik inderdaad ook! Erg irritant omdat ik zo'n 900 nummers in de playlist heb en Spotify inderdaad steeds maar een subset van om en nabij 100 nummers lijkt te shuffelen. Zo kan het dat je op een feestje ineens 5 Beatles nummers achter elkaar krijgt en geen enkel 'modern' nummer, waar de andere helft van je vrienden op zit te wachten.
Zelf toevoegen kan inderdaad geloof ik wel ja, ik meen dat je dan de track op de desktop toe kunt voegen en kunt syncen naar je telefoon zolang je op hetzelfde lan zit. Ik kom het overigens ook niet zo heel vaak tegen hoor, maar net vaak genoeg om me er aan te storen.

Wat die shuffle functie betreft, ik begrijp volgens mij niet helemaal wat jij bedoelt... Maar waar ik op doel is dat ik een playlist heb van zo'n 700 nummers. Als ik die playlist in de app open en ik druk bovenaan op de grote shuffle play knop, dan krijg ik altijd ongeveer dezelfde nummers te horen. Dat gevoel had ik al maar hij gebruikt een net groot genoege subset dat ik er niet helemaal mijn vinger achter kon krijgen wat het was. Het werd echter duidelijk toen ik een keer rechtstreeks een track afspeelde vanuit die playlist die ik redelijk recent toegevoegd had om deze aan iemand te laten horen. Vervolgens van daaraf gewoon door laten spelen met de shuffle functie aan bij de reguliere afspeel controls, en het viel me op dat ik achter mekaar nummers hoorde die ik al tijden niet gehoord heb terwijl het normaal gesproken altijd ongeveer hetzelfde was. Vervolgens via https://community.spotify...Shuffle-ALL/idi-p/1461026 bij https://community.spotify...re-Playlist/idi-p/1458610 uitgekomen. Niet alles wat iedereen zegt klopt (het zijn niet de 1e 80 nummers bv), maar het is duidelijk dat er iets niet klopt en Spotify doet er maar niks aan.
abbonoment =//= abonnement
Fout. Ik had Spotify afgeschaft en was overgestapt op Google Play. En toch kreeg ik met kerst een target advertisement op FB, 3 maanden voor een tientje, en dat werkte ook gewoon met het account dat ik sinds de begindagen van Spotify heb (maar waar zit ook alweer de verwijder knop?) enfin, dat spotify geen zak geeft om muziek dat is mij wel duidelijk. Ze verhuren voor bijna niets 40 miljoen muzieknummers, en als artiesten dan klagen zeggen ze dat ze moeilijk kunnen concurreren door de entertainment industrie terwijl die hele client uit open source onderdelen voor het merendeel is opgebouwd. (En daarom ook prima draait op Linux)
edit:

Onderbouwing

Dat spotify het niet alleen bij 1 aanbieding laat, maar ze ook vertrekkende gebruikers ten koste van alles terug halen. En ik heb meer sympathie met de muzikanten dan met Spotify zelf.

[Reactie gewijzigd door Escovan op 5 januari 2018 19:22]

Dus wat is nou je punt? Ik zie nul onderbouwing...
Rond de zomervakanties is het meestal zelfs 3 maand gratis Premium.
Kpn is niet gratis. Je betaald er gewoon voor wanneer je zonder spotify neemt is kpn abbo gewoon een 10tje goedkoper.
Met als verschil dat je databundel wel groter is, je betaalt 10 euro voor spotify + 5Gb extra (althans, toen ik het afsloot)
Dat is nu niet meer zo. Ik heb woensdag mijn abo verlengt en daarbij zat alleen Spotify voor €9 per maand, geen extra data.

Blijkbaar is het via de Spotify website €5 per maand, dus denk dat ik 'm even ga veranderen...
Dat is wel raar. Ik heb niet heel lang geleden verlengt en ik heb spotify +15GB per maand extra voor dat tientje.
Dat is wel raar. Ik heb niet heel lang geleden verlengt en ik heb spotify +15GB per maand extra voor dat tientje.
Nee. Je hebt 1,5GB voor dat tientje, geen 15GB.
Wat weet je mijn abonnement goed uit je hoofd. Ik kan je toch echt verzekeren dat ik +15GB extra heb wat mijn totaal op 50GB zet.
Wat weet je mijn abonnement goed uit je hoofd. Ik kan je toch echt verzekeren dat ik +15GB extra heb wat mijn totaal op 50GB zet.
Kunnen we het lang over hebben hier op tweakers. Af en toe staat er weer eens iemand op die roept een of andere fantastische deal te hebben die anderen niet hebben. Misschien heb jij 50Gb, misschien 35+15, maar wat je niet hebt is Spotify+15Gb voor een tientje. Zo'n add-on/abbo heeft nooit bestaan bij KPN
Je hoeft me niet per se te geloven. Voor sommige mensen is het wel erg belangrijk om eigen gelijk te bewijzen :)
fijn weekend
dat is niet waar. Ik betaal 8 euro, en ik krijg er ook nog extra dataverkeer voor. Het is dus wel degelijk goedkoper dan een gewoon Spotify abbo.

[edit]
@kozue : Of je het teveel vindt moet je zelf beoordelen denk ik. Feit is wel, dat het goedkoper is dan een normaal Spotify abbo van 10 euro/maand (nog afgezien van de extra data, die ik erg handig vind voor bijvoorbeeld streamen in de auto). Persoonlijk vind ik het geen geld voor het gemak en de kwaliteit van de dienst, en heb dus al een jaar of 5 een premium abonnement.

[Reactie gewijzigd door borft op 5 januari 2018 11:16]

Goedkoper wellicht, maar niet gratis. Niet iedereen heeft zoveel data nodig. Ik heb zelf genoeg aan 500Mb p/m want ik zit toch altijd op wifi en heb buitenshuis geen behoefte aan flauwe youtube video’s. Zonder video valt dataverbruik echt mee. Dan is die €8 p/m ineens best een hoop geld voor alleen spotify plus wat data die je niet gebruikt.
Als je spotify op je mobile gebruikt gaat het dataverbruik ook serieus de lucht in. Voor sommige mensen is het dus effectief wel een zinnige aanbieding.
Wel als je nog een oud abonnement hebt. Daar zit het nog in.
1 van de redenen waarom ik nog niet geswitcht ben. (€25 voor 400 min 10gb na verdubbeling en daarbij dus Spotify en €5 euro korting) en elk jaar even bellen om 6 maanden korting te krijgen op de vaste lijn.
Was / is wel gratis, bij de pakketten die je in 2016 kon afsluiten kreeg je bij KPN Compleet gratis Spotify. Zolang je pakket doorloopt heb je dat er nog steeds in zitten. Inmiddels is het er uit gehaald, je kunt nog steeds via KPN je abbo laten lopen dan kost het je 8,99 i.p.v. 9.99 via Spotify zelf.
U heeft de aanhalingstekens gemist? ;)
Bij Internet, televisie en bellen voor thuis betaal ik voor Spotify met een ouder abonnement welgeteld €1 meer, dan wanneer je het omzet naar een nieuw abonnement Zónder Spotify.
Door die actie ben ik ook overstag gegaan, na 2 weken wist ik al dat ik het abonnement zou aanhouden!

Normaal ben ik geen fan van een abonnementsvorm voor muziek, maar de applicatie werkt zó fijn dat ik het alleen daar al voor over hebt. Uiteindelijk zijn we met de hele familie nu voor 14,50€ per maand klaar, komt neer op €2,90 per persoon. Als ik één biertje minder drink in de kroeg is het "gratis"...
zo is het hier ook begonnen.
Eerst spotify free, aangezien ik toch meestal achter pc zat wanneer ik naar de muziek luisterde.
Dan die 3 maanden voor 0,99 eurocent.
na die 3 maanden heb je al genoeg geëxperimenteerd, muziek offline beluisteren via smartphone, geen reclame, en ben je vooral verrast van de AI van Spotify die de ene hit na de andere door u boxen knalt.

En wat is dan €10/maand?

Vele malen beter dan Google music.
Ja, dat telt ook mee voor het aantal betalende gebruikers.
Ik heb nou Deezer 3 maanden voor 1 euro.
Family abbo 6 personen voor €15,- per maand ideaal.
Ik heb ook Spotify via KPN in het pakket. Echt ideaal.
Heb hetzelfde, inderdaad. Toen wij ons abonnement afsloten van de kpn kregen we ook gratis premium, en ik moet zeggen: ik gebruik het dagelijks en het werkt gewoon fijn.
Ik ben benieuwd hoeveel gebruikers er van Microsoft groove over zijn gestapt, die dienst is eind vorig jaar gestopt.
Niet veel anders had je juist een toenamen ingroei moeten zien.

Dus of ze stappen niet over naar spotify naar ergens anders heen.
Of ze waren al overgestapt.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 5 januari 2018 08:56]

Of er waren uberhaupt al een insignificant aantal gebruikers van groove, wat op zichzelf dan weer bijgedragen zal hebben aan de beslissing de stekker er uit te trekken.
Op 1 januari 2018 is Groove Music Pass gestopt. De ingebouwde app blijft doorgaan met het afspelen van alle muziek die u hebt gekocht en gedownload, maar er wordt geen Groove Music Pass-inhoud meer gestreamd of afgespeeld. Ik denk dus niet dat ze over stappen naar Spotify, want de meeste inhoud zal wel gekocht/gedownload zijn en dat dus blijven afspelen op Groove. Ikzelf tenminste wel.
Groove Music kende in de aanloop naar de stop (aantal maanden ervoor) een bug waardoor je codes met 3 maanden gratis Groove Music meermaals kon inwisselen. Het enige limiet was dat je het maximaal 3 jaar vooruit kon doen. Zo hadden duizenden gebruikers, waaronder ik, Groove Music tot in 2020 zonder er ook maar een cent voor te betalen.

Ik vermoed dat dat ook wel het laatste zetje kon zijn geweest tot de sluiting van de dienst.
Wellicht heeft de stijging iets te doen met Groove gebruikers die overgenomen zijn door Spotify..?
Ergens snap ik niet hoe Spotify zo populair kan zijn. In de tijd dat last.fm nog draaide was het nieuwe muziek ontdekken echt leuk. Spotify beweerd die bewuste scrobble functie overgenomen te hebben, maar wanneer ik plots Nederlandstalige nummers gesuggereerd krijg dan houd het bij mij op. Groove deed het best redelijk, in ieder geval niet zo commercieel als Spotify. Nu ben ik Deezer maar aan het testen, die webplayer draait, in tegenstelling tot die van spotify, wel op elk apparaat. Mn Surface tablet heeft zo een tweede leven als mediaplayer :Y)
Correct, Last.FM was ideaal voor ontdekken van muziek, Spotify vindt ik daarin nogal vaak de plank misslaan. Apple Music doet het naar mijn gevoel ook wat beter. Maar Last.fm was er meester in.
Ik gebruik nog steeds Last.fm. Scrobblen doe ik vanuit itunes/apple music (eavescrob)/spotify en last.fm zelf. Prima te doen met de youtube/spotify integratie om liedjes te luisteren. Als je onverwachte dingen wil ontdekken is het leuk om de library van je neighbours of zo maar iemand te checken,
Op die manier scrobblen. Maar wat ik altijd gaaf aan Last.fm vondt was de radio functionaliteit. Meestal koos ik dan een bepaalde artiest en lied Last,fm zijn gang gaan. Toen ze daar mee zijn gestopt in NL, heb ik last.fm achter mij gelaten. Heb nooit meer gekeken wat van mogelijkheden ze tegenwoordig nog bieden.
De Flow-functie van Deezer is wel een leuke; je moet wel eerst flink "investeren" door veel nummers te liken die je bevallen, maar na een tijdje worden de gekozen nummers steeds passender.
Apple Music zou voor mij “logischer” zijn binnen m’n ecosysteem, maar vind dat niet kunnen tippen aan Spotify qua gebruikersgemak. Vind de openbare afspeellijsten op basis van “mood” etc echt een hele goede feature. Überhaupt is de manier van afspeellijsten veel beter dan wat Apple music te bieden heeft. Qua UX en überhaupt logica is Spotify voor mij echt de beste keuze.
De 'pest' is alleen dat Siri niet integreert met Spotify. Hoe heerlijk zou het zijn om gewoon te vragen een ander nummer of playlist af te spelen.

Vooral omdat ik Spotify in de auto gebruik. Nu heb ik in principe voldoende aan m'n favorieten-playlist en via m'n autoradio kan ik wel pauzeren en volgende/vorige doen, maar dat is ook alles.
De mood afspeellijsten heb je tegenwoordig ook bij Apple Music. Spotify is sterker in de openbare afspeellijsten, maar ik zie dat dit inmiddels bij Apple Music ook rap wordt uitgebreid. Net zoals de afspeellijsten van derden of gebruikers. Daarbij hebben ze best wel een paar goede op persoonlijke smaak afgestemde afspeellijsten.
Ik had tot 1,5 jaar geleden een Sonos gekoppeld aan mijn 'gevonden' muziekdatabase. In de jaren daarvoor heel veel werk gestoken in de nummers (I3D tags, hoesjes, etc).
Via de Sonos kun je dan playlists aanmaken en uiteraard afspelen, maar ook het maken van die playlists hield af en toe te wensen over.

Met Spotify is bovenstaande allemaal niet meer nodig. Spotify weet inmiddels wat ik leuk vind en baseerd daarop allerlei playlists die ik maar aan hoef te klikken. 3 extra klikken en ik heb muziek die ik zelf wellicht niet in eerste instantie zou aanzetten, maar uiteindelijk toch bevalt.
Ook de veranderende Sport playlists bevallen me erg goed.

Sinds Spotify heb ik mijn eigen muziek vrijwel niet meer afgespeeld. Als je het Family abonnement pakt a 15 euro per maand en die eventueel deelt met anderen (max 5 personen) is het elke euro waard wat mij betreft.
Hier van hetzelfde, de station functie werkt vooralsnog erg goed om soortgelijke muziek te luisteren. Discover weekly slaat bij mij nog wel eens de plank mis, maar af en toe luistert er een pareltje voorbij. Ook mijn mp3 collectie niet echt meer aangeraakt sinds. Muziek is voor mij hetzelfde als ademhalen, zonder gaat niet.

Ontopic. Mooi dat het aantal betalende gebruikers blijft groeien. Hoop wel dat de beursgang een positief effect zal hebben. echter vanaf dat moment draait het ook om winst genereren en dividend uitbetalen aan de aandeelhouders en aangezien Spotify sinds hun oprichting zowat alleen maar verlies boekt (kan kunstmatig zijn, en hoeft niet echt verlies te zijn, maar dan nog) Zo'n family plan is een uitkomst voor gebruikers maar Spotify verliest er geld door. Verder vind ik het nog steeds erg fijn dat ze nagenoeg de grootste zijn en hun aanbod relevant is en blijven uitbreiden.
Ik heb geen family account, maar spotify ‘gratis’ via KPN en deel dat met mn vriendin. Moet toegeven dat ik vrijwel alleen Spotify luister, dan mn collectie van eigen cd’s die geript zijn en gedownload.

Je kan best veel vinden op Spotify. Nu zelfs Prince. Een paar niet zoals Lissie en Lauren Hill. Groot verbeterpunt blijft NL (rap)muziek. Die wil ik niet, maar blijf het wel krijgen. Hoef geen ‘boef’ oid te horen. Zou geweldig zijn om genres te blacklisten.
Helaas gaat dat gratis er bij KPN af... Zolang je abonnement doorloopt gaat het goed, maar bij elke wijziging in je pakket raak je Spotify kwijt. Aangezien ik elk jaar bel omdat er weer een leuke aanbieding is voor nieuwe klanten (en je die als bestaande klant ook kunt krijgen als je er maar om vraagt) heb ik nu een betaald Family-abonnement. Krijg nu echter wel 10 euro korting op mijn pakket en een gratis HEOS-luidspreker... Moeite waard :)
Zou geweldig zijn om genres te blacklisten.
Ja, het blacklisten gaat mij ook nog niet ver genoeg. Ik heb persoonlijk een bloedhekel aan live nummers (irritant gejoel op de achtergrond, nummers die heel anders klinken...), maar ik blijf ze krijgen omdat ik die artiest graag luister...

Voor de rest, ik heb al jaren een abonnement, tegenwoordig een familie abonnement (zodat ik mijn account niet hoef te delen met m'n partner!) en ben er erg gelukkig mee.
De daily mixes en playlists als "Your time capsule" en de Jaarlijstjes die ze maken obv je geluisterde muziek vind ik echt een hele grote toevoeging.
Ik vind het een fantastisch platform. Kwaliteit is voor mijzelf ruim voldoende, ik heb het vooral als achtergrondgeluid aan staan tijdens het werk of in de auto (waar je toch al ruis genoeg hebt) en staat meer op dan dat ik überhaupt luisteren kán.

En met een Family abonnement ben je helemaal klaar. Ben blij dat ik van die reclames af ben en zélf mn playlist kan bepalen...
Kwalitatief zou ik nog blij zijn als ze een keer de overstap zouden maken van Vorbis naar Opus. Beide een OGG codec van Xiph.Org maar waar Vorbis net iets onder AAC presteerd is Opus momenteel de meest efficiënte codec. Dat zou betekenen, zelfde bitrate, meer kwaliteit.

Voor casual luisteren ben ik een enorme fan van Spotify en is hun premium kwaliteit voldoende maar als ik echt ga zitten voor een album dan koop ik het lossless op 7digital.
Allicht is lossless het allerbeste. Maar dan moet je er inderdaad uitgebreid voor gaan zitten en een installatie van jewelste* hebben om het verschil er echt uit te halen.

Voornaamste probleem is en blijft dat je oren zélf nog gewoon analoog zijn. Een lichte fluittoon in je oren (tinnitus in min- of meerdere mate) of ander afleidingsgeluid binnen of buitenshuis en het pure nut van lossless valt al weg.

* 'Jewelste' is natuurlijk relatief; sommigen vinden 1000 euro al een fikse investering in audio, anderen grijnzen pas vanaf 20 mille...
; sommigen vinden 1000 euro al een fikse investering in audio, anderen grijnzen pas vanaf 20 mille...
..vanaf 20 mille.. per apparaat. Hoewel 'vanaf' grenzeloos is, dat wel.

Spotify gebruik ik niet. Ik heb genoeg aan mijn eigen verzamelingen en eventueel een paar radiozenders op de NAS. Meer betalende abonnees is mooi, wellicht lost dat op termijn het verlies lijden een beetje op.
Op Extreme is het Ogg Vorbis -q6. AAC presteert volgens mij beter als in: beter geluid bij lage bitrates (96/128). Maar op Extreme hoef je je daar absoluut niet druk over te maken.

Jaren geleden nog testen gedaan, er was een merkbaar verschil tussen -q4.99 en -q5, bij -q6 merk je geen verschil met FLAC. Met heel goede dopjes getest, niet met duizend euro in-ear monitors of 1500 speakers, want die heb ik niet.

Opus zou vooral leuk zijn om dezelfde kwaliteit op een veel lagere bitrate te krijgen. De kwaliteit kan namelijk vrijwel niet hoger dan Extreme nu al levert.
Geldt voor elk platform,

Op zich goed nieuws voor spotify dat ze zoveel nieuwe betalende leden hebben, aangezien ze al lang verlies aan het lijden zijn. Plus zwevende rechtzaken :-).

Ik zelf heb google music, verder officieel enkel een web app om te luisteren (op pc dan, mobiel heb je een app), maar ik ben tevreden, zeker nu ze ook family hebben.

[Reactie gewijzigd door Gopher op 5 januari 2018 10:49]

Vermeldt er wel bij dat ze aggressief meer publiciteit door je oren slingeren in de gratis versie en uiteraard stappen de mensen over naar een abonnement of haken ze af.
Tevens kan je nu voor een jaar ineens betalen (99 euro) en je krijgt dus 2 maanden gratis op dat jaar. Je kan je abonnement nog steeds op elk moment sluiten. De mensen kijken wel eerst hoe dat loopt, krijg je je geld terug voor de resterende maanden als je na 5 maand stopt? En hoe gebeurt dat dan, worden die 2 gratis maanden verrekend? Ik vind niets terug op de site (of ik zoek niet goed)
Bij het maandelijkse stopt gewoon je betaling op maand x.

PS: Ik ben een betalend gebruiker en ben tevreden over de dienst. Vooral de offline modus voor de smartphone en geen publiciteit waren voor mij de 2 belangrijkste zaken om naar Premium over te stappen.
Wat je eigenlijk wil zeggen is dat hun reclametactieken goed werken.
Ik ben zelf een verwende Spotify gebruiker en gebruik het overal in huis. Zelf onderweg als ik gebruik maakt met het ov. Voor mij is het een geweldige product en zou niet meer zonder kunnen. Zelf maak ik gebruik van het netwerk van T-mob en heb daarbij een datavrij bundel voor afgesloten. Alleen mijn buren kunnen mijn muziek niet echt waarderen (klassiek) 😂😂😂.
Ik zou zeggen, ruil je buren in. Niks mis met klassiek :)
Ik heb 'jonge buren' van 23 en 24 jaar en die luisteren Nl 'Rap en HipHop' ;)
verwend of fervent? ;)
Ik vond spotify altijd maar duur, toen ik mijn echo dot imstalleerde kon ik amazon music nemen voor 3,99$/maand, kijk dat vind ik nou een acceptabel bedrag, als ze dat nou ook doen voor films dan zullen ze nog veel meer klanten krijgen en ook meer geld verdienen.
Duur is relatief. De jongere generatie die nooit het cd en/of platen tijdperk heeft meegemaakt en alles gratis wil zal dit duur vinden. Een persoon die zijn gezond verstand gebruikt zal een 10 tal euro's per maand voor miljoenen songs niet echt duur vinden.
Voor 10€ heb je nog niet één cd met als je geluk hebt een 15 songs op.
Ik heb zelf een uitgebreide cd verzameling van vroeger met een 1500 cd's.
Sinds ik Spotify gebruik (enkele jaren) heb ik geen cd meer opgezet.
Duur is relatief idd, en 4 dollar voor tientallen miljoenen liedjes is stukken goedkoper dan die tiental euro's waar jij het over hebt, iedereen met gezond verstand zal dit begrijpen.
Moet ook zeggen dat steeds meer mensen uit mijn omgeving een abonnement nemen. Waar ze het eerst niet gebruikte, toen de gratis versie hebben gebruikt en dan uiteindelijk toch opschalen naar een abonnement.

Kan dat alleen maar toejuichen, want vind het een heerlijk simpel platform! En naar mijn idee niet gek duur, als ik dan zo ongeveer alles kan luisteren en nog legaal ook.

De artiesten verdienen ook hun beloning voor het maken van de muziek :) Net zoals de bakker op de hoek geld krijgt voor een stukje brood...
Misschien is het een idee om met die mensen family Spotify af te sluiten ;)
Dat mag niet ;( alleen met mensen die oo hetzelfde adres wonen, en ja dat checken ze.
Al jaren abbo family met vrienden, nog nooit probleem of waarschuwing gehad.
Dan heb je denk ik veel geluk, want van wat ik over het internet lees is dat ze er nogal boven op zitten. Ze kunnen dat voornamelijk blijkbaar zien aan de verschillende ip adressen en of die overeenkomen.
Vind het trouwens wel raar, want ik wil Spotify kunnen luisteren thuis, op kantoor, op me mobiel of als ik ergens ben op wifi bv.

Waar trekken zij de grens met " nu zijn het verdacht veel IP adressen " ? Wat als je achter een VPN zit en dagelijks andere IP adressen hebt ?
Ja, geen idee... is ook maar wat ik lees he, durfde het risico zelf nog te lopen :P
Ik vind dat een erg kwalijke zaak! Stel je voor dat je een eigen dienst zou hebben en de abonnementen zo 'misbruikt' zouden worden. Denk niet dat jij dat erg leuk zou vinden...

Anderzijds zou Spotify beter op misbruik moeten handhaven. Hetzelfde geldt voor Netflix bijvoorbeeld.
Netflix kan je gewoon delen met wie je wil. Het gaat daar om 4 SCHERMEN (met het duurste abbo) tegelijk.
Als er dan een 5e bij komt, zal er iemand worden uitgeknikkerd krijgt die geen verbinding.

Dat is een veel beter systeem, want zo voorkom je altijd dat er te veel mensen op 1 abbo zitten.

Ik deel mijn Netflix met 7 mensen + mij eigen huishouden, en dat is nog nooit fout gegaan, kans dat 4 schermen tegelijk aanzijn is klein.

[Reactie gewijzigd door iketot op 5 januari 2018 13:45]

Als er dan een 5e bij komt, zal er iemand worden uitgeknikkerd.
Dat is raar. Logischer lijkt het me dat de vijfde geen verbinding krijgt.
Je hebt gelijk

Netflix.com zegt
Netflix says my account is already in use when I try to watch. If you see any of the following messages: Your Netflix account is in use on another device. Too many people are using your account right now. Sorry, too many people are using your account right now. Your Netflix account is in use on too many devices.
Hoeveel mensen denk je wel niet die er hun internetverbinding delen met de buren? Hebben zo ook hetzelfde IP, dus gewoon niet te achterhalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee