KPN blijft zich op kleine, binnenlandse overnames richten

KPN heeft geen plannen om grote buitenlandse overnames uit te voeren. Het bedrijf ontkent geruchten daartoe. Het bedrijf wil zijn positie op de Nederlandse glasvezel- en breedbandmarkt verstevigen met kleine overnames.

KPN zou volgens de geruchten, waarover Bloomberg op basis van bronnen berichtte, interesse hebben in overnames van het Belgische Proximus, het Deense TDC of het Finse Elisa. Onder andere De Tijd schrijft hierover. De nieuwe ceo van KPN, Maximo Ibarra, zou de strategiewijziging overwegen.

In een uitgestuurde mededeling aan de media ontkent KPN de geruchten. "KPN’s overnamestrategie is gericht op kleine, binnenlandse overnames. KPN heeft geen plannen om internationale acquisities te doen", meldt het bedrijf.

KPN nam afgelopen jaar onder andere de provider Solcon en het beveiligingsbedrijf QSight IT over. De laatst echt grote overnames dateren van 2014, toen Reggefiber in handen kwam van KPN, en 2007, toen het bedrijf Getronics en in België de Tele2-Versatel-jointventure overnam. Die laatste werd in 2009 verkocht aan Mobistar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-12-2017 • 19:52

100 Linkedin

Reacties (100)

100
99
63
3
0
23
Wijzig sortering
Persoonlijk vind ik dit een kwalijke ontwikkeling. Er is nu al te weinig concurrentie op het glasvezelnetwerk omdat KPN al die kleine providers overneemt en potentiële nieuwkomers er geen brood in zien om een dienstverlening op te starten.
Je kunt je ook afvragen of meer partijen op het glasvezelnetwerk überhaupt economisch haalbaar is. Volgens mij zijn de marges op internettoegang niet zo supergroot.
Glasvezel aansluiting zit op 800-1200 euro per aansluiting. Een gemeente of belangengroep betaald hier mede aan mee en aanbieders die meestal 2 jaar aanbieden zullen dus meer bijdragen. KPN biedt maar 1 jarige abonnementen aan en dus neemt geen verlies per aansluiting.

Op dit moment zijn er een tiental bedrijven zoals solcon,caiway, stipt, kabelnoord en meer actief met glasvezel bezig in regio's en geloof me dat is niet altijd beter. Een voorbeeld caiway die maar 1 tv aansluiting aanbied of een stipt die een klantenservice heeft die alleen overdag te bereiken is tot 17:30 uur. Het is een versplintering die niet meer service biedt en die veel geld kost,waarbij de service en investering minimaal is. Dit zie je ook bij goedkope aanbieders.

Een aanbieder als KPN doet investeringen in verbetering eigen infra, test nieuwe technieken op koper en 5G, rolt 4G ondersteuning uit voor mensen die in een buitengebied zitten en hebben een geweldige tv box met apps zoals ingebouwde netflix in hun tv kastjes etc. 24/7 bereikbaar, eigen monteurs en dat kost geld en bied zekerheid. Ze vervangen zelf modems ter voorkomen dat ze uitendelijk end of life zijn.

De kleine aanbieders komen niet ver en worden gewoon ook op een bepaald moment overgenomen door iemand en dat kan iedereen zijn. We zagen dit ook bij kabel tv per gemeente en regio ivm kosten, beheer etc. De enige die zich dood lacht hierover is de Ziggo die 43% van de markt in handen heeft in Nederland als het gaat om internet,tv en die alleen op de kabel is en totaal geen concurrentie heeft.

Ik zie graag dat de overheid hier eens mee bezig gaat.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 7 december 2017 21:53]

De enige die zich dood lacht hierover is de Ziggo die 43% van de markt in handen heeft in Nederland als het gaat om internet,tv en die alleen op de kabel is en totaal geen concurrentie heeft.
Ik zie graag dat de overheid hier eens mee bezig gaat.
Met een marktbereik van boven de 90% van de huishoudens in NL. Dan is het toch nog wel knap dat de andere aanbieders - waaronder KPN - ze inderdaad rond die 43% weten te houden. Het snelheidsvoordeel ligt duidelijk in handen van Ziggo. 100% van hun aansluitingen bieden echt breedband, iets waar KPN alleen maar van kan dromen.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 7 december 2017 22:51]

Wat heb je aan een auto die 280 km per uur gaat als je elke dag op de A2 zit en het gewoon niet sneller gaat door weing baan breedte. Veel mensen zijn tevreden met de snelheid die ze aangeboden krijgen puur omdat ze zaken als Netflix, internet, email en muziek streamen gebruiken binnen een huishouden.

Netflix of youtube in HD 5 Mbps en daarnaast nog spotify afspelen met 1 Mbps dan zit je nog op 11 Mbps en ga je een naar een webpagina zoals KPN.com die vrij druk is altijd dan is ook de bandbreedte van 300 niet echt boeien. Er zijn genoeg mensen die rond de 50 Mb zitten qua bandbreedte en gewoon met een gezin tevreden zijn. Dit komt omdat ze niet downloaden, maar gewoon het internet gebruiken voor iets op te zoeken, wat te streamen en meer niet.

Mensen die met glasvezel op 40 of 60 Mb zitten en dan de snelheid erbij kopen naar 100/100 op glasvezel klagen dat ze vaak er niks van merken, puur omdat het internet niet sneller is.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 7 december 2017 23:54]

Wat mensen vaak vergeten is dat een interactie van meer afhankelijk is dan de snelheid. De roundtrip delay speelt dan een veel grotere rol, hoe lang het duurt dat de andere kant reageert de respons weer bij je binnen is. Je lijn kan nog zo snel zijn, maar een delay van zeg 30milliseconde is dan de beperkende factor die jouw snelheidservaring teniet doet. Snelheid is fijn voor data die gewoon vlot van A naar B moet. Streamen, (HD)TV, een backupje van je foto's en dat soort spul ... Ik heb jaren op 40Mb gezeten omdat er niks onder zat en als Tweaker was dat al meer dan zat, de enige reden dat ik nu veel hoger zit qua download is vanwege de bijbehorende hogere upload (VDSL inderdaad), daar heb ik veel meer lol van.
Uiteraard heeft de gemiddelde Nederlander nu nog niet zoveel aan een verbinding van 100Mb, maar het gaat hier om een toekomstvisie, TNO, Europa en ook de kabelaars zelf voorspellen dat in 2025 100Mb minimaal nodig is om fatsoenlijk te kunnen internetten.. in Duitsland worden zelfs hogere snelheden genoemd. We kunnen niet in de toekomst kijken maar over een jaar of 5 wordt glasvezel steeds belangrijker en over een jaar of 10 onontkoombaar...
Het snelheidsvoordeel ligt duidelijk in handen van Ziggo. 100% van hun aansluitingen bieden echt breedband, iets waar KPN alleen maar van kan dromen.
De vraag is wat is breedband... De doelstelling voor 2020 is minimaal 30Mb en voor 2025
site van de overheid:
Nederlandse doelstellingen voor breedband
Het kabinet heeft zich tot doel gesteld dat in 2025 elke Nederlander gebruik kan maken van een internetverbinding met een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde. Ook in de zogenoemde buitengebieden (gebieden met verminderd mobiel bereik).


Binnenkort moeten providers de daadwerkelijke snelheid vertellen die ze daadwerkelijk kunnen leveren
nieuws: Providers moeten vanaf 2018 werkelijk haalbare internetsnelheden melden
Ik ben bang dat dan Ziggo met coax geen 100 Mb kan garanderen aangezien ze gebruik maken van een gedeelde coaxkabel die gebruikt wordt door een paar honderd huizen
Die gedeelde coax kabel, dat was 15-20 jaar geleden het geval. Tegenwoordig niet meer. Ziggo haalt de snelheden wel.
Ik had zelfs een linkje in de vorige reactie gezet als je daar iets van gelezen had
was je reactie wel anders geweest
@Titan_Fox je opmerking is juist en dat laatste stukje is dus een enorme bottleneck...

[EuroDOCSIS] Capaciteit monitoren met een DVB-C PC-TV tuner

hier nog maar even een citaatje, reeds geschreven in 2015
... Bovenstaande betekent praktisch gezien dat de upstream en downstream capaciteit in een coaxsegment dus gedeeld wordt door alle actieve modems in een coaxsegment. Dit aspect van de EuroDOCSIS techniek trachten de kabelbedrijven wanhopig via het opzettelijk verstrekken van allerlei misleidende informatie te verbergen. De kabelbedrijven zijn kennelijk zeer goed op de hoogte van de techniek van de DSL providers en het aanduiden van de beperkingen van die techniek, maar begrijpen niet hoe hun eigen EuroDOCSIS techniek werkt als we sommige volstrekte onzin uitlatingen van personeel van kabelbedrijven mogen geloven. Een zeer kwalijke zaak aangezien alle providers plechtig hebben beloofd om meer openheid te geven over de beperkingen van abonnementssnelheden.
Coax is nog steeds gedeeld, dat is inherent aan de netwerken en techniek.
Echter zie je dat de gedeelde segmenten kleiner zijn geworden, en de bandbreedte per segment omhoog gaat (en met de nieuwe docsis nog hoger) waardoor je wel deelt maar dit minder impact heeft.
Coax ligt er alleen nog van jou huis naar de verdeelkast in de straat, en deze coax is niet gedeeld. Vanuit de verdeelkast richting Ziggo is het allemaal al Glasvezel.
Jou coaxkabel komt in de verdeelkast gewoon op een splitter zoals je die ook in je huis kan hangen, en daarvoor zit pas de glasvezeluplink.

Nogmaals,
Ziggo maakt de segmenten kleiner (dus meer glas tot de stoep) en heeft per segment een hogere bandbreedte, maar dit is wel degelijk gedeeld.

@DeComponeur noemt het hieronder al, lees zijn linkje maar eens ;-)
Interresant, dat stukje wist ik dan weer nog niet. Maar dat is dus niet overal het geval, want de laatste keer dat ik met een Ziggo monteur heb kunnen meekijken was het wel een 1 op 1 verbinding. Kan me voorstellen dat dit niet overall haalbaar is overigens.
Het zal misschien per gebied verschillen. In mijn omgeving is het al lang zo dat een glasvezel naar de wijkkast gaat en ieder huis apart is aangesloten.
Reageer in het eerdergenoemde topic, misschien wil iemand je een dvb-c module lenen, dan doe je een scan en zie je vanzelf dat je conclusie 99% zeker niet klopt ;-)
Dan is het bij mij die 1% :)
Dat alle tv zenders op alle kabels zitten heeft niets te maken met het delen van de kabel voor internet.

Het goedkoopste is gewoon alle tv zenders op alle aansluitingen te zetten. Om daar weer filters voor te zetten is niet logisch. Internet is 1 kanaal en kan makkelijk op snelheid geregeld worden.

Waar ik woon is het fiber naar de wijkkast en van daar aparte coax naar ieder huis. Dus word de fiber gedeeld met de hele wijk, niet de coax.
Gjmi, ik weet niet waar jij zenders vandaan haalt maar daar gaat het niet over.
En ondanks dat uit jou wijkkast 1 coax kabel naar jou huis toe loopt deel je toch het signaal erop.

Als naar jou wijkkast glas loopt kan dat prima
dan staat er een kast zoals dit ergens in je wijk
https://image-store.slide...3-d07cf6148ff1-large.jpeg
in die wijkkast zit dan (heel simpel gezegd) een kastje wat eigenlijk fiber omzet naar een coax signaal met data kanalen en analoge tv, dat coax signaal gaat een of meerdere multitaps (splitters) in.
In het voorbeeld naar een aantal dikke coax kabels toe, deze dikke coax kabels gaan naar de straat kasten
https://ic.tweakimg.net/c...9%2Fupceindversterker.jpg
Je ziet de dikke coax binnen komen en vervolgens weer in een aantal multitaps uitkomen om zo de kabel naar jou huis te gaan.

Jou huis kabel zit in die laatste multitap en gaat helemaal alleen voor jou naar jou huis, maar het signaal wat erop staat deel je wel degelijk.
Jij had het over een DVB-C module. Dat is voor tv zenders. Niet voor internet. Daarom heb ik het over zenders.
De foto die jij laat zien is een kast waar coax binnenkomt en geen fiber.
Zoals ik zei: mijn buurt zal dan wel die 1% zijn waar het niet meer gedeeld word.
Je wil het niet snappen ook he?
Ziggo deelt ALTIJD zijn coax verbindingen, dat is gewoon inherent aan de techniek, ze gaan echt geen Docsis segment per gebruiker geven, dat is gewoonweg niet rendabel.
Het is alleen zo dat drukke segmenten opgeknipt worden (dus waar er voorheen misschien 800 clients de capaciteit deelde word de fiber wat verder getrokken en deel je het nu nog maar met 300 man)

Als je dat topic eens gaat doorlezen kan je leren dat je met een DVB-C module (een tv module ja) je coax segment kan afzoeken naar "clients" (set top boxen, internet modems etc)
Zover ik weet bestaat het netwerk van Ziggo al grotendeels uit glasvezel; in ieder geval tot de wijkcentrale. Alleen het laatste stukje tot in huis is coax.
Het is wel degelijk mogelijk om die snelheden te halen over coax. Ik heb op twee locaties ervaring met ziggo en op beide wordt er keurig de snelheid geleverd waar er voor wordt betaald. Niet meer en niet minder.
Ziggo was bezig met het testen van docsis 3.1 waar een theoretische downstream van 10 Gbps doorheen kan, maar daar zeggen ze nu helaas niet veel meer over.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door marnixbouhuis op 7 december 2017 23:48]

Die 10Gb die je noemt is inderdaad theoretisch (praktijk wordt ws iets van 6Gb) echter moet dit worden gedeeld. Tot aan een wijkcentrale is het glasvezel daarna gaat coax de wijk in (heel soms zit er coax in een straatkast)
De meeste wijkcentrale bedienen 600-800 aansluitingen.
zie ArChie s uitgebreide onderzoek van 2015 -2017
[EuroDOCSIS] Capaciteit monitoren met een DVB-C PC-TV tuner
Uiteraard is niet iedereen tegelijkertijd online maar in 2025 is de kans groot dat DOCSIS 3.1 niet voldoende is... Althans als er voor iedereen (de door Europa gestelde) 100Mb minimaal nodig is.
Tenzij Europa vind dat tijdens spitsgebruik ('s avonds) de snelheid niet hoeft te worden gehaald...
Ik dacht dat Ziggo niet over wou op een nieuwe DOCSIS standaard omdat die wél meerdere (virtuele) ISP's zou ondersteunen en dat de enige reden is dat het kabel netwerk niet ISP vrij is is omdat ziggo claimt dat dit technisch onmogelijk is? :+
Technisch is er geen enkel bezwaar om dat nu ook al te doen. Ik denk dat de grootste bleeder voor Ziggo er in zit dat ze de huidige setting verder willen uitmelken, de overstap naar Docsis 3.1 vergt immers in het hele netwerk het aanpassen van netwerk devices die de hogere snelheid moeten aankunnen, filters en dergelijke. En er is wellicht een kleine aanpassing nodig in de opzet van de apparatuur voor het Justiteel Aftappen (JAM), dat zal ook moeten meeschalen denk ik.
Naja, ze zouden ook nog segmenten kunnen offloaden dmv ze op te knippen in kleinere delen (dus glas naar een straatkast of een andere verdeelkast) zoals feitelijk KPN ook doet doet met dichtbevolkte gebieden met VDSL.
Daarnaast zal je altijd overboeking houden op een netwerk (en dat is ook helemaal niet erg), het is niet rendabel om voor een 1 miljoen aansluitingen 100 miljoen mbit aan peering te hebben natuurlijk.
Eens hoor overboeken is helemaal niet zo erg, totdat de datahonger zo groot wordt dat er 'een file' ontstaat. Bij glasvezel kun je de wijkcentrale (POP) eenvoudig opvoeren (kost wel wat natuurlijk) maar bij coax zul je moeten gaan graven en de coax vervangen (tot aan de straatkast) door glas. Ziggo doet dat nu nog maar sporadisch in dichtbevolkte gebieden omdat het anders niet rendabel is...
Dat gaan/kunnen we Ziggo niet kwalijk nemen, jammer is dat wel.
Maar mijn vraagtekens blijven of er zonder verglazing van wijkcentrale naar de straatkast nog wel sprake is van breedband... in de toekomst van 2022/2025
Overigens, de cijfers die je noemt (600 tot 800 aansluitingen) klopt niet helemaal, wat je ziet in die overzichten uit het topic zijn het aantal clients in het segment, veel mensen hebben een Horizon Box of andere interactieve mediabox (of meerdere) maar die hebben dus vermoedelijk ook een normaal modem staan, dus dat vertekend nogal in de cijfers, op een 600 aansluitingen kan dit zomaar een 200 devices schelen.

Ik denk dat er gerust nog wel breedband is, ook via de coax kabel.
ze kunnen ervoor kiezen segmenten kleiner te maken, of segmenten te upgraden naar de nieuwe docsis 3.1, of een combinatie (moeilijk graven: hele segment naar 3.1 om, makkelijker graven, een wijkkast upgraden met glas) dus nog zat "eenvoudig" groeipotentieel.

[Reactie gewijzigd door Powermage op 8 december 2017 11:48]

DSL heeft het probleem hier, omdat er verteld moet worden hoeveel je haalt op je adres. 'Tot 100 Mb/s' kan dus niet meer als je een stukkie van de centrale af zit.
Coax kan het juist wel, want de snelheid is geen absolute garantie, maar iets wat je in een bepaald % van de metingen moet halen. En door overprovisioning kan dat natuurlijk prima (vanaf de DSL-centrale loopt ook een gedeelde lijn, en als je bij de peering exchange uitkomt zit ook weer iedereen op dezelfde kabel...)
Wat je niet vermeldt is dat KPN na de overname van Reggefiber de aanleg van glasvezel zo goed als stilgelegd heeft. Dit omdat ze hun eigen ontwikkelingen voor de koperleidingen door willen drukken in plaats van glasvezelverbindingen aan te bieden. Aangezien KPN in een groot deel van het land een monopolie heeft op het gebied van glasvezel is dit een zeer kwalijke zaak in mijn ogen.

Ik woon in het centrum van Den Haag waar een glasvezelverbinding niet mogelijk is, domweg omdat KPN daar geen belangstelling voor heeft. Glasvezel is alleen mogelijk in de buitenwijken van Den Haag.
Een aanbieder als KPN doet investeringen in verbetering eigen infra, test nieuwe technieken op koper
Merk daar toch bijzonder weinig van. Ze testen het misschien wel, maar ze rollen het niet uit... En zijn actief bezig iedereen die wel glasvezel aan het graven is op te kopen en stil te leggen.

Ik snap wel dat Ziggo zich dood lacht, met zo'n 'concurrent'... Tilburg, 6e grootste gemeente van het land, en hartje centrum levert KPN maximaal 18 Mbit/s down met een duizelingwekkende 1 MBit/s upload. Ziggo levert hier pakketten met een twee keer zo grote upload als wat KPN maximaal aan download weet te realiseren...
Merk daar toch bijzonder weinig van. Ze testen het misschien wel, maar ze rollen het niet uit... En zijn actief bezig iedereen die wel glasvezel aan het graven is op te kopen en stil te leggen.
Ze rollen geen glasvezel naar huizen uit (FttH), maar wel "VVDSL", hun versie van Fiber-to-the-Cabinet. Ook wel "VDSL buitenring".

Dat gaat mij lang niet snel genoeg, maar het betekent op termijn wel 50-100Mbit down voor alle koperaansluitingen, tot 200 met pair bonding en nog ruimte voor upgrades naar max 300 Mbit. Natuurlijk heb ik ook liever een vezel tot in mijn huis met Gigabit snelheden, maar aan de andere kant snap ik de superieure business case voor FttC ook wel.

Binnensteden zijn wat dat betreft trouwens een beetje apart geval, want daar is onderhoud aan de bekabelde infra het lastigste. Deze zullen denk ik als laatste overgaan. Overigens vind ik dat KPN wel echt vele malen beter zijn upgrade-strategie mag communiceren. Welk criteria hanteren ze om upgrades wel/niet door te voeren? Wie gaan er eerst? Als ik naar de upgrade patronen kijk, dan werken ze van "buiten naar binnen" per wijkcentrale. Dus eerst degene die het verste van de wijkcentrale zitten opwaarderen naar VVDSL, daar wordt dan namelijk ook de meeste winst gepakt. Maar of dat bewust zo is, of puur omdat dat makkelijker is om technische reden, kan ik nergens achterhalen.
Dat is het hem. Als jij 500 mensen op 1 centrale kunt overtuigen om 200 euro per maand te betalen voor glasvezel, richt ik die nieuwe provider wel op :P

Als het puntje bij paaltje komt willen mensen niet veel meer betalen voor iets wat technisch niet wezenlijk anders is dan de concurrent.

Een bedrijf als XS4ALL, met een ijzersterk imago en veel trouwe klanten, weet er een paar tientjes extra uit te halen, maar veel meer dan dat gaat gewoon niet lukken.
en XS4ALL is dus een dochteronderneming van KPN
Volgens E-Fiber kost een glasvezelaansluiting €600-€700, als je dat in 15 jaar afschrijft is dat € 3,89 per maand, voeg onderhoud en winst toe en je zit nog ruim onder de €10 per aansluiting per maand. Dus best logisch dat bedrijven als Tweak en Netrebel voor schappelijke prijzen (€35 - €37,50 per maand) gigabit verbindingen kunnen leveren....
Niet alleen op het glasvezelnetwerk. Ook in de hosting zijn ze lekker bezig. We zijn zo meteen allemaal collega van elkaar.
Sinds dat meer gesubsidieerd mag worden van "Europa" was de lol er snel vanaf. Een grote investering, onzekere terugverdientijden en lage marges. Dat doet het niet goed bij de aandeelhouders ...
Ik was wel enigsinds verbaasd te moeten lezen dat Proximus, onze "grootste" telecom operator, onder een kleine overname valt...
Dat staat er niet. Bloomberg meldt op basis van geruchten dat KPN mogelijk Proximus zou willen overnemen. KPN reageert daarop dat dat onzin is, en ze zich op kleine overnames richten.
Ze kopen ze op om de concurrentie de nek om te draaien, dat is wel duidelijk ja (zoals met Reggefiber).
Wanneer rolt KPN eindelijk nou eens 1gbps uit?
niet, iniedergeval niet voor de consument.

je kan alleen via een speciaal kastje 2x500mb/s nemen, en dan heb je toch 1GB.
je dient dan wel 2 500mb abbo's af te nemen.

of geluk hebben dat tweak bij je in de buurt komt.
Ik denk dat Tweak hier niet de eerste tijd komt helaas. 500 mbps is genoeg maar het kan altijd beter als tweaker :P
weet het.

heb zelf helaas 50mb/s down (speedtest is gemiddeld 49,95mb/s)
met upload van 5mb/s (advertized)
(speedtest results zitten rond de 87-95mb/s upload) (zit namelijk maar maximaal 300 meter van de wijk centrale vandaan)

(toegestane marge voor mijn verbinding van snelheid verschil is 90mb/s (op basis van gemeten peak moment snelheiden))
(op basis van reacties van moderators op het telfort forum toen ik enkele problemen met wegvallende verbinding had.
(mogelijk was de GBIC in de centrale defect, deze is nu vervangen en alles werkt momenteel zonder problemen))
-------------
en ga nou niet zeggen van MB/s Mb/s Mbit/s, (providers gebruiken ook soms verkeerde termen)
(je snapt wat ik bedoel met de genoemde snelheiden)
Wanneer rollen ze weer eens glasvezel uit?
Als er genoeg vraag naar is. En momenteel bieden VDSL2 en Kabel blijkbaar al genoeg voor veel mensen.
Als de markt daar behoefte aan heeft en daar extra voor wil betalen.
Wat moet je daar in vredesnaam mee? Glasvezel vind ik persoonlijk ontzettend gewenst omdat je dezelfde uploadsnelheid als downloadsnelheid hebt, maar of dit nou 100mbps, 200 of 500 is interesseert mij vrij weinig en volgens mij mis je het ook totaal niet.
50Mbps up/down is ook prima via glas. Ik heb geen enkele behoefte om te upgraden naar 500/500
Zonde, nog minder aanleg van glasvezel.
Alles wat glasvezelambities heeft een door KPN word overgenomen vergaat, dus juist hulde.
Hoezo hulde als er dus minder glasvezel wordt uitgerold?
Het een hoeft het ander niet uit te sluiten: de investering wordt gedaan in de wijkcentrales / masten. Meer masten per gebied is ook meer bandbreedte en tevens dichterbij een glasinternode (de zendmast wordt op glas aangesloten).
De overname van RoutIT in 2016 is ook niet bepaald klein te noemen.
Vergeet op hosted desktop en webhosting gebied internedserives niet wat ook al zn 2 a 3 jaar van kpn is.
Helaas wel ja, en IS heeft weer de backup provider waar wij als bedrijf bij zaten opgekocht (redbee) en dat was ook wel te merken zeg. Meteen de backup server kapot en na 3 weken aanprutsen hadden ze het nog niet opgelost. Zijn toen maar weer weg gegaan. KPN is een scheldwoord bij ons op werk (niets dan ellende met die toko)
Redbee medewerkers voor ik bij IS weg ging nog mee gewerkt aardig personeel, wist wel veel van wat ze aan het doen waren trouwens.

Echter bij zn overname moetten alle klanten omgezet worden en zoals bij zo veel migraties gaat er vaak meer stuk dan dat er in een keer goed over gaat.
Enige dat we wel kregen waren facturen, ver na dat we al weg waren ;) nee ze wisten het niet en 3 weken zonder back-up is gewoon onacceptabel. De nieuwe provider had het in 10 minuten gereed dus zo kan het ook.
Volgens mij is het probleem ook dat als iets te groot wordt dan is het niet meer te managen. Ook wordt de liefde voor 't vak weggedrukt door budgetten en eeuwig geld te kort. In plaats van dat je 1 persoon hebt die je helpt is het een ticket systeem geworden waarbij de interpretatie van je vraag door een goedkope eerste lijns no-no de experts moet voeden.

Ik heb het bij een bank ook meegemaakt. Bij overleden klanten bleef de rekening maar actief, want zelf nadenken waarom de rekening niet opgeheven kan worden: te veel werk. En als ze het al wisten, dan was even actie ondernemen om de creditcard te beëindigen enkel een digitaal briefje. De opheffing komt in een wachtbakje om er soms nooit meer uit te komen.
En recent inspark en qsight
Ja, en de service holt daar van achteruit. Het is te beschamend voor woorden dat ik meer kennis heb dan die lui die ik daar aan de telefoon krijg. Vervolgens mag ik alsnog dagen wachten op een fout antwoord omdat ze het toch niet begrijpen.
Dus die paar aanbieders die wel voor een redelijke prijs een goede snelheid kunnen leveren dankzij een eigen netwerk zijn er straks niet meer. Jammer weer.
is wel jammer,

helaas zijn er geen kleine providers in mijn regio die een goede prijs/snelheid ratio heeft, en is telfort de goedkoopste (snelheid/prijs gewijs, na verrekenen combi-voordeel)
Ze hoeven zich niet te verkopen, maar kennelijk is dat interessanter voor die kleine partijen dan zelf bezig blijven.
Waarschijnlijk geen vetpot geweest, en verdienen ze meer aan een overname.

Maar wél jammer ja
KPN pikt alleen de glasvezelkrenten uit de pap. In buitengebieden beginnen ze er niet aan.
Daar hebben ze 4g voor, veel goedkoper qua infra. Ik krijg over een maand 4g buitengebied van ze, zal een 50 Mbit worden verwachten ze voor 34 euro per maand! Stuk beter dan de verrotte coax van caiway met 20 Mbit voor 59 euro....
Ik zit hier met 80-100mbit op buitengebied! Beetje spelen met de buitenantenne ;)
De komende jaren ben ik weer blij!
heb je zeker een high-gain antenne genomen.

het verwisselen van antenne heeft namelijk flink veel effect op de snelheid/ onvangst.

heb zelfs mensen een gemodde sataliet schotel als LTE antenne zien gebruiken.
De aanbevolen Jarft directional antenne van 5 tientjes. 14 dbi uit mijn hoofd.
Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik “maar” zo’n 2 km van de mast woon.
dan snap ik wel dat je mogelijk een goede router/antenne wilt.

wat ik bedoel:
https://www.youtube.com/watch?v=LG-AZz_nm5E
de antenne dish in dit filmpje gebruikt wifi, maar zou ook met 4g moeten kunnen werken
-------------------------
als je wilt gaan modden:
https://www.ab9il.net/wlan-projects/wifi3.html
https://www.youtube.com/watch?v=LaAf6Ltgal8
je kan namelijk goedkoop een oude sataliet schotel via marktplaats. (sommige zijn zelfs gratis)
deze tot glimmend aan toe opschuren.

en dan een high gain antenne, exact door het center in het midden van de disk/perfect gain locatie. (disk afhankelijk)

en deze dan richten op de dichtsbijzijnde 4G/LTE mast.
AH! dat is een point-to-point straalzender. In dit geval van Ubiquiti. Hele andere koek. Die moeten wel gericht zijn op elkaar.
De andere antenne's zouden werken, maar ik prefereer dan mijn kant en klare van 5 tientjes.
Maar zoals ik zeg, ik vind mijn snelheid ruim voldoende. Meer hoef ik er niet uit te halen. De snelste meting naast de maast op de telefoon is 120mbps, dus ik zit er respectabel naast
Familie van mij heeft vandaag ook KPN 4G buitengebied aangesloten.
Ging hiermee van ~9/1 Mbps KPN ADSL naar zo'n 60/4 Mbps terwijl die 4G router binnen staat.

Gaan over 1-2 jaar over op glasvezel (mits 4G buitenaf in Kop van Overijssel doorgaat) dus daar gaat ook niet geïnvesteerd worden in een buitenantenne. Dit voldoet zo zeker. :)
Jammer dat hier datalimieten aanzitten en ze dit ook niet gewoon in steden aanbieden...

Overigens kan je bij Tele2 ook gewoon een onbeperkt 4G afsluiten voor 25 euro per maand, moet je wel zelf de modem aanschaffen.
Kpn 4g voorbuitengebied Is zonder data limiet, volledig onbeperkt.

[Reactie gewijzigd door mjl op 7 december 2017 23:08]

Anoniem: 498327
@mjl8 december 2017 10:30
Bij Tele2 ook, alleen moet je een telefoon van 50€ als Wifi-Hotspot nemen. Werkt prima, en kan mee op vakantie. Leuke is, je kunt m neerleggen waar je wil. Op de overloop in heel het huis Wifi dekking.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 8 december 2017 10:31]

“KPN zou volgens de geruchten, waarover Bloomberg op basis van bronnen berichtte, interesse hebben in overnames van het Belgische Proximus”

Waarom hebben ze dan BASE eruit gedaan? Oo
Base had geen vast netwerk. Veel mensen nemen tegenwoordig triple-play of quad-play. Alles bij één aanbieder biedt voordelen. Je krijgt kortingen, je kunt MB's, minuten etc delen en je krijgt extra zenderpakketten (die de provider niets kost). Base is overgenomen door Telenet waardoor die zowel een vast als mobiel netwerk hebben. Proximus had dit al waardoor beide de enige partijen in Vlaanderen zijn die zowel vast als mobiel een eigen netwerk hebben. Dezelfde reden waarom Ziggo met Vodafone loopt te flirten :)
Te flirten? Das inmiddels al een behoorlijke relatie aan het worden hoor :p
Als dit zo door gaat krijgen we het zelfde probleem als in de US. Waar er maar een paar ISPs zijn.
ISPs bieden een commodity product en van iedere commodity product zijn slechts een paar aanbieders. Maakt niet uit in welke branche dat is.
Liever zie ik dit niet, nog meer kleinere partijen naar KPN.
Ga je weg bij een KPN hoster, naar een onafhankelijke. Wordt die een paar jaar later door IS.nl overgenomen (en een paar meer) zodat KPN vervolgens weer IS.nl over neemt.

Ik persoonlijk vind de kwaliteit van hun hosting spul nou niet echt top. Meer storingen dan bij de kleine partij. Veel klant ontvriendelijker. etc etc.

Nee, voormij geen KPN.

[Reactie gewijzigd door wica op 7 december 2017 23:19]

Allemaal die overnames, maar nergens eens een wijkkastupgrade waar het nodig is, naar mijn gevoel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee