KPN neemt ict-dienstverlener RoutIT over

KPN heeft ict-dienstverlener RoutIT overgenomen. Het is onbekend wat de provider heeft betaald voor het Edese bedrijf. KPN heeft al sinds 2012 een klein belang in RoutIT, het bedrijf waarvan de diensten eerder leidden tot de zakelijke dienst KPN Een.

RoutITVoor de klanten van RoutIT verandert er vooralsnog niets, meldt het bedrijf. Die klanten zijn ongeveer honderdduizend Nederlandse mkb'ers, die dienstverlening afnemen bij RoutIT. Beide bedrijven werkten al samen sinds 2012, toen ze aankondigden dat KPN een belang nam van 12,5 procent in het Edese bedrijf.

Bij RoutIT werken ongeveer honderd mensen. Het bedrijf bestaat sinds 2000. Volgens een video van de ict-dienstverlener gaat het zich na de overname onder meer richten op het internet-of-things, waarbij het dingen, planten en dieren 24 uur per dag wil verbinden met het internet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-04-2016 • 09:15

46

Submitter: Inequitas

Reacties (46)

46
45
31
2
0
1
Wijzig sortering
Nou zaten ze al vrij diep met elkaar verbonden. Denk maar aan KPN EEN (RoutIT VoIP). Ook als RoutIT een storing heeft, ligt het meestal aan KPN. Al met al een goede ontwikkeling denk ik.
Dat is inderdaad wat KPN dan bij RoutIT afneemt. Andersom koopt RoutIT ook groots in bij KPN (dsl, fiber, etc). Dus het argument dat klanten van RoutIT geen klant willen zijn bij KPN en daarom weggaan, is vreemd omdat er binnen de telecom bijna geen ontkomen is aan KPN (behalve via kabel en wat kleine losse regionale spelers).

Wat overigens wel impact zal hebben is het wisselen van directie binnen RoutIT. De 2 directeuren van RoutIT zijn geen directeur meer, dit zijn nu een KPN-er en een RoutIT-er (met 5 jr werkervaring).
Er zijn ook niet-KPN producten leverbaar via RoutIT. Die zullen niet in aantal toenemen maar eerder afnemen. Dat is niet persé in het belang van de klant.
Wij leveren op mijn werk juist zakelijke telefoniediensten via RoutIT omdat KPN Zakelijk een draak van een ding is! (maar te zwijgen hoe KPN soms met particuliere klanten omgaat) Moet je proberen iets te wijzigen o.i.d. dan kom je in de zogenoemde leverstraat terecht. Wordt je echt compleet gestoord van. RoutIT is goed benaderbaar en betrekt haar resellers, lees partners, overal bij. Ik ben heel bang dat het, nog aan alle kanten ambtelijk en bureaucratisch, KPN-monster dit bedrijf ook ten nadele gaat beïnvloeden of zelfs veranderen. KPN is gewoon een monopolie en daar moeten we met ons allen helemaal niet blij mee zijn.
Een goede ontwikkeling, want als RoutIT nu een storing heeft ligt het niet meer meestal, maar altijd aan KPN. Zoiets bedoel je? Tel uit je winst.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 16:55]

En weer een onafhankelijke partij in de 'armen' van een moloch.
Langzaam maar zeker krijg je dus een verdeling van alle internet diensten tussen Ziggo/Vodafone en KPN.
Ik kan me niet voortsellen dat dit beter is voor de klanten.
RouteIT blijft zelfstandig opereren. KPN heeft nu 100% aandeel in het bedrijf, maar gaat het niet integreren. KPN heeft meer van dit soort losse dochterbedrijven.
Dat word vaker verteld, in de praktijk zie je toch meer bemoeienis met het beleid en producten om meer in lijn met het moederbedrijf te zijn, of hele delen dienstverlening die afsterven.
RoutIT is/was gewoon een leverancier voor connectiviteit, broadsoft en mobiele abbo's met daarnaast steeds meer overige diensten.

IoT is iets waar ze nog niets mee deden en waar de meeste routit resellers niet specifiek op zitten te wachten, dus misschien al KPN bemoeienis.

Overigens is de overname al enige tijd geleden gedaan toch?
Tijd geleden had KPN maar 12,5% aandeel gekocht. Nu resterende 87,5%.

Geeft ook aan dat KPN veel vertrouwen heeft dat RouteIT komende jaren flink meer omzet gaat draaien.
Nee, dat bedoelde ik niet, KPN heeft op 4 maart deze complete overname al aangekondigd.

http://www.telecompaper.c...-geeft-boekwinst--1131678
afgelopen jaren zijn er al diensten 'uitgefaseerd', bbned achtige verbindingen geloof ik
buitenland DSL bieden ze ook niet meer aan

al met al zijn deze veranderingen ingezet ten tijde van de samenwerking/buyin van kpn
bbned was voornamelijk t adsl portofolio, het sdsl.bis deel (onder de naam tele2) was nog steeds beschikbaar, ik snap wel dat die eruit zijn gegaan.

De overige changes zijn idd wel wat frappant en het meerendeel van de acties lijken wel redelijk kpn gebaseerd te zijn tegenwoordig.
Enig idee wat de reden is om het zelfstandig te behouden? Lijkt mij dat dit toch voor onnodige overhead zorgt (of dat is vaak bij dit soort overnames een reden om het te doen)?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 16:55]

Dit soort overnames zijn vaak eerder om meer controle over de markt te krijgen. De kans is groot dat ze het bedrijf gewoon niet goed kunnen integreren in de rest van KPN of dat ze verwachten de kracht van RoutIT verliezen als ze het in de rest van de KPN bureaucratie proppen. XS4ALL is ook niet meer wat het geweest is na de overname door KPN...
Tja XS4ALL, ik vraag me oprecht af hoelang er een markt blijft voor premium internet. Ik snap dat het vroeger een meerwaarde had toen iedereen nog onbekend was met internet en er nog veel bandbreedte issues waren bij de providers, maar anno 2016 is er niet zoveel kwaliteits verschil meer en hebben de gebruikers ook minder service nodig om alles werkend te krijgen (o.d door gebruiksvriendelijkere routers en configuratie). Ik heb ook geen premium stroom nodig, dus ik denk dat XS4ALL over 5 jaar ook niet meer bestaat.
Well... 500/500 noem ik toch 'premium' ;-)

Maar je wil wel degelijke en goede support. Als ik dan kijk naar UPC/Ziggo of Vodafone dan is dat niet zo goed als het kan zijn, bij Vodafone (na de overname door XMS) waren de support openingstijden ook gewoon niet denderend.
De verbinding is hetzelfde, maar je betaalt premium voor de service. XS4All klantenservice bestaat vooral uit techies die veel kennis hebben van zowel verbinding, software als hardware. Ze kunnen je dus ook helpen bij computerproblemen (doen dat zelfs graag).
XS4All doet het nog steeds heel goed en heeft hoge tevredenheid bij klanten. Simyo is zelfs de beste provider en opereert volledig onafhankelijk van KPN.
XS4All doet het nog steeds heel goed en heeft hoge tevredenheid bij klanten.
XS4ALL doet het beter dan veel van zijn concurrentie, maar is zeker niet meer het bedrijf dat het ooit was, zelfs medewerkers gaven dat toe.
Regelmatig is het zo dat men 'zelfstandig laat opereren' gedurende de eerste periode na een formele overname. Enerzijds om teveel rumoer te voorkomen (in de markt en/of onder het personeel), en tegelijk kan men in die tijd wat dieper in het bedrijf duiken.

Soms laten ze het bedrijf daadwerkelijk zelfstandig bestaan, vaak gaat men na een periode er toch toe over om zaken naar het hoofdbedrijf te halen ("synergyvoordelen"). In de situaties dat ik ermee te maken heb gehad was het echter vaak al wel min of meer bekend bij hogere managementlagen dat dat "zelfstandig" vaak eindig is.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 22 juli 2024 16:55]

Bij KPN gebeurt integratie steeds minder kijkend naar de historie. Zelfs reggefiber is na (precies) 2 jaar nog steeds een zelfstandig opererend club met eigen management. Voorlopig ziet her ook niet naar uit dat KPN iets anders van plan is.

Ook binnen KPN gebeurt er een groeiende besef dat integratie niet bij voorbaat nuttig is. KPN heeft zelfs nog een jaar of 5-10 nodig om volledig te transformeren in een IT bedrijf. Integratie van andere bedrijven staat niet hoog op de prio.
En toch stokt de uitrol van glasvezel, dus hoezo zelfstandig opererend?
Zins de overnamen van KPN is de uitrol van Glas anders pittig hard achteruit gegaan. Dus ik weet niet zeker of hier geen bemoeienis is.
Als je een bedrijf overneemt doe je dat vaak omdat zij iets kunnen wat jij niet (op korte termijn) kan. Als je het vervolgens volledig gaat integreren kan je het succesvolle concept van dat bedrijf teniet doen, doordat zij zich moeten schikken naar jouw businessmodel. Kortom: nooit een succesformule aanpassen.
Zoals XS4ALL bedoel je? Dat is in de jaren na de overname fors afgetakeld.
XS4ALL bijvoorbeeld. :)
Ik ken een andere KPN dochter vrij goed en weet daarvan dat KPN zich direct met de portfolio bemoeid. Met name omdat KPN 'eenzelfde' product heeft en dat de dochter het te goedkoop kan aanbieden.
Resultaat is dat die dochter niet alle producten meer kan of wil aanbieden en dat je dus voor diezelfde producten hogere prijzen moet betalen.
Anoniem: 40104 @t-force4 april 2016 10:38
Gelukkig zorgen dit zoor overnames nadat ze zijn geïntegreerd in het nieuwe moederbedrijf weer voor concurrentie. De klanten hebben waarschijnlijk voor RoutIT gekozen omdat het geen enorme multinational was en daar openen dan nieuwe deuren.

Het jammere is altijd dat de eigenaar van zo'n nieuw bedrijf op een gegeven moment wil cashen en dan krijg je dit soort situaties. Iets meer ondernemers met ruggengraat die zelf een bedrijf organisch willen groeien in Nederland kan op dit moment geen kwaad.
Het heeft niets met ruggegraat te maken. Op den duur wil je geld zien voor alle moeite die je in het bedrijf hebt gestoken. Het kan ook zijn dat zij onder KPN harder kunnen groeien (meer investeringen mogelijk, goedkoper inkopen).
Zo gaat het altijd en is niet per sé slecht. Zie het zo: de markt wordt volwassen, consolideert en er ontstaat opnieuw ruimte voor nieuwe innovatieve dienstverleners. Het is erg lastig om snel innovatie door te voeren binnen een grote organisatie en het is andersom erg lastig om als 'kleine' speler goed rendabel te zijn wanneer je tegen scherpe tarieven 'gewoon goede dienstverlening' moet leveren.

Wellicht komen de oprichters van RoutIT hierdoor juist weer 'vrij' om nieuwe ondernemingen op te richten i.p.v. met de dagelijkse operatie van RoutIT bezig te zijn.
RoutIT was naar mijn indruk groot genoeg om rendabel te zijn en klein genoeg om innovatief te zijn. Een soort van sweet spot dus. Tenzij het veel slechter met ze gaat dan ze lieten blijken, zal de verkoop wel een kwestie van "ff lekker incasseren" geweest zijn. Hetzij door de directie, hetzij door aandeelhouders.
KPN was volgens mij al 1/3 eigenaar van Routit, dus heel anders zal het niet worden waarschijnlijk.
Ook niet mis :), dank!
Wat Microsoft ooit zei: If you can't beat them, buy them. In eerste instantie laat KPN een dergelijke organisatie nog vrij gaan en staan waar ze willen. Maar getuige de langzame veranderingen bij bijvoorbeeld een XS4ALL en Interned Services, wordt het uiteindelijk toch niet meer wat het was. Dat is jammer, het flexibele van de relatief kleine spelers gaat er dan langzaam vanaf.
Anoniem: 324173 @Sleurhutje5 april 2016 13:26
Edit

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 324173 op 22 juli 2024 16:55]

RoutIT maakt al jaren een veranderslag door. Van behulpzame, klantvriendelijke en direct opererende organisatie naar een organisatie die zich verschuilt achter regeltjes, tickets en hun telefoon. Erg jammer. De overname van KPN zal alle sub leveranciers van hen geen goed doen. Er gaan zelfs geruchten dat ze hun klantenbestand, die hun diensten white label leveren aan hun eigen klanten, willen gaan inkrimpen. Maar ja, who knows.
Nou overdrijf je toch behoorlijk. Bovendien blijft het bedrijf gewoon onder de eigen vlag opereren. Daarbij krijgt het nu een directe ingang bij KPN van wie ze al veel diensten afnemen. Dat lijkt mij juist een verbetering ten opzichte van de vorige situatie.
Ze hadden ongetwijfeld al een directe ingang bij KPN, anders konden ze die diensten niet succesvol leveren en afnemen. Dat zal dus geen reden en geen groot voordeel van de nieuwe sitiuatie zijn. Overigens is een vlag precies dat. Die wappert wel, ongeacht wat er verder gebeurt onder die vlag.

Ik ken RoutIT, maar niet zo goed dat ik de uitspraken van LouD durf te onderschrijven. Gezien de verandering van XS4ALL komt het me echter ook niet zo vreemd voor.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 16:55]

Ik herken die opmerking ook, ze profileren dat ze het "samen" doen. Realiteit is dat ze gewoon voor zichzelf bezig zijn. Luisteren naar de partners? niet echt.

Ze lijken wel eens te vergeten wie ze groot gemaakt heeft.
Veel apps die ze nu ontwikkelen zijn alleen maar om inzicht te krijgen in de eindklant en de daarbij bijbehorende pricing.

[Reactie gewijzigd door josvane op 22 juli 2024 16:55]

En zo gaan vele IT ondernemers toch weer 'noodgedwongen' zaken doen met KPN. Het zal mij benieuwen wat dit (op termijn?) voor invloed heeft op het dienstenpakket wat RouIT aanbiedt.

Bij de eerste aankoop van het 12,50% belang was dit min-of-meer de trade-off; RoutIT kon Mobiel aanbieden via KPN en KPN kreeg makkelijk toegang tot het RoutIT platform (KPN EEN) toen werd er onder partner als gespeculeerd wanneer de rest verkocht zou worden door de oprichters van RoutIT., een aantal jaar later dus.

Gelukkig voor de 'onafhankelijke' totaal IT leverancier zijn er nog een aantal partijen die een soort gelijke dienst aanbieden, maar de vraag is of ze/je de overstap zo eenvoudig gaat/wilt maken...
En zo gaan vele IT ondernemers toch weer 'noodgedwongen' zaken doen met KPN. Het zal mij benieuwen wat dit (op termijn?) voor invloed heeft op het dienstenpakket wat RouIT aanbiedt.
Soms wordt je zelfs gedwongen ommet KPN zaken te doen. Zit je bij een hosting partij (zonder KPN) die door een andere hosting partij(zonder KPN) overgenomen wordt, zodat vervolgens deze hosting partij weer over genomen wordt door KPN.
Dat is mij overkomen, en na de migratie bleek mijn zakelijk e-mail adres niet meer te werken. Hier kwam ik na 7 dagen pas achter toen een klant mij belde om te vragen waarom zijn mails steeds terugkwamen met een foutmelding. Ik heb toen nog 'de helpdesk' gebeld en die wisten mij te vertellen dat de instellingen die ik had en wil gebruiken niet meer mogelijk zijn, etc...

Dit was het moment dat ik heb geleerd dat een domein verhuizen tegenwoordig wel heel makkelijk is geworden. :)
Een logische stap, echter hoop ik wel dat ze er wat beter mee omgaan dan de overname van Argeweb. Bij Argeweb is de kwaliteit achteruit gegaan en de support is ver te zoeken.
Anoniem: 382732 4 april 2016 18:37
Aan de ene kant jammer dat "de kleintjes" opgeslokt worden, aan de andere kant is het ook wel weer logisch. De oprichters/eigenaren zullen ook willen genieten van de opgebouwde waarde (dat kan niet als het in het bedrijf zit, dan moet je normaal gesproken wachten tot je met pensioen gaat), en groei en verdere innovatie is vaak beperkt mogelijk als je niet de beschikking hebt over voldoende vermogen. Met een partij als KPN is investeren in nieuwe dingen een stuk makkelijker geworden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.