KPN gaat virtuele werkplekken verhuren aan mkb'ers

KPN begint met het verhuren van virtuele werkplekken aan het midden- en kleinbedrijf. Bij de goedkoopste variant wordt software lokaal geïnstalleerd; de duurdere versie laat bedrijven hun desktops virtualiseren in KPN-datacenters.

KPNBedrijven met een tot vijf werknemers betalen 50 euro per gebruiker per maand voor een abonnement waarbij ze softwarelicenties krijgen, samen met hulp op afstand en geautomatiseerde backups.

Bedrijven met 6 tot 150 medewerkers betalen 80 euro per gebruiker per maand, maar daarvoor krijgen ze een abonnement waarbij de desktop wordt gevirtualiseerd en bijvoorbeeld op een thin client of een tablet kan worden gebruikt.

In beide gevallen worden licenties voor de benodigde software meegeleverd, aldus KPN. Ook verzorgt de telco de mailserver, waarbij gebruik wordt gemaakt van Exchange. De KPN-dienst lijkt vooral interessant voor bedrijven die geen eigen ict-afdeling en -infrastructuur hebben.

Door Joost Schellevis

Redacteur

31-05-2011 • 16:51

100

Reacties (100)

100
91
70
10
0
5
Wijzig sortering
Ah, je krijgt hier dus een virtuele werkplek met Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook (inclusief Business Contact Manager) en Publisher, Exchange Online inclusief mailbox, en een automatische back-up.

volgens KPN kost het € 39,95, in plaats van 50 euro, je krijgt dan 500 MB opslag, voor 19,00 euro krijg je er 1000 MB bij.

ook kost hulp van een expert op afstand 75 euro per uur, dit is, met installatiekosten a 150 euro niet bepaald heel goedkoop.
ook kost hulp van een expert op afstand 75 euro per uur, dit is, met installatiekosten a 150 euro niet bepaald heel goedkoop.
KPN is ook nooit de goedkoopste geweest. :) Dat ze desondanks aanbestedingen weten te winnen is mij een raadsel.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 05:38]

Aanbestedingen win je ook door goede connecties, niet perse door goede aanbiedingen...
Aanbestedingen win je ook door goede connecties, niet perse door goede aanbiedingen...
Je bevestigd mijn stelling dus alleen maar. Blijft het vreemd dat aanbestedingen niet gebruikt worden om de goedkoopste prijs af te dwingen, want daar zijn ze voor bedoeld.
Aanbestedingen zijn niet perse om de beste prijs te krijgen, wel om het beste aanbod te krijgen.
Aanbestedingen zijn niet perse om de beste prijs te krijgen, wel om het beste aanbod te krijgen.
Ja, helaas blijkt dat vrijwel altijd voor het goedkoopste aanbod - dat frequent tevens kwalitatief het slechtste / meest onvolledig is - gekozen wordt. Aanbesteders bevechten elkaar op prijs en strippen de geboden functionaliteit, services en SLAs zonder dit duidelijk in de offertes te maken, vaak wordt dit met wollig technisch taalgebruik verdoezelt zodat de juridische afdelingen van de klant de geleverde services & garanties niet goed kunnen beoordelen.

Het resultaat is dan ook veel minder functionaliteit, slechtere service, hogere kosten en verstoorde klant-leverancier relaties met gefrustreerde eind-gebruikers & middenkader als gevolg ...
Prijs is slechts 1 van de zaken waarop je kan besluiten voor een bepaalde aanbieder te gaan.
Anoniem: 394009 @CH4OS1 juni 2011 10:18
Omdat dat zo niet werkt. De prijs in de aanbesteding zegt vaak niks. Veel bedrijven weten dat ze verlies maken op de prijs in de aanbesteding, maar doordat de kosten in de categorie "meerwerk" de pan uitrijzen maken ze toch veel winst, soms totdat de kamer het project afschiet (bv. patientendossier). Ik vraag me bijvoorbeeld af met welke prijs Getronics mee ingeschreef op het toeslagenproject van de belastingdienst, dat in 2008 klaar moest zijn maar nu nog steeds doorhobbelt en al tig keer zo duur is als begroot.
Anoniem: 77682 @CH4OS1 juni 2011 10:27
Omdat KPN over het algemeen gezien wordt als een betrouwbare (grote), financieel sterke en Nederlandse partner. En dat is best belangrijk als je het hebt over cloud diensten. Men wil niet zo maar bij de eerste de beste zitten omdat je toch praat over gevoelige informatie.

Dat is ook de beweegreden waarom mijn klant destijds heeft gekozen voor Online back-up van KPN, niet omdat die het goedkoopste was (bij lange na niet) maar omdat het het betrouwbaarste aanvoelde.
ook kost hulp van een expert op afstand 75 euro per uur, dit is, met installatiekosten a 150 euro niet bepaald heel goedkoop.
Vind je? Bij een dealer betaal je dat tegenwoordig ook als je je auto een beurt laat geven. En de Atosser of Getronics man die ze het werk uit laten voeren kost dat ook. Jij mag het veel vinden, maar ik vrees dat er van die 75 euro weinig overblijft.

De installatiekosten vind ik ook nog al meevallen. Ik bedoel, bij Ziggo betaal je al 70 euro om een monteur een stekker in een kabelmodem te laten steken. De setup die KPN moet doen is weliswaar geen rocket science, maar beduidend gecompliceerder dan wat een kabelboer moet doen. De installatiekosten voor een pin automaat bijvoorbeeld zijn vergelijkbaar, dus ik denk dat ze kwa markt geen vreemde tarieven gekozen hebben.
Anoniem: 394009 @afterburn1 juni 2011 10:21
Dat soort prijzen voor hulp op afstand van een helpdesk medewerker zijn gewoon hoog. Ze schrijven wel "expert" maar ik ben benieuwd wat voor soort mensen ze dat werk laten doen.
Beginnende Call2'ers vermoed ik :)
Ofwel, heel veel juniors met enkele 2e lijns mediors en hopelijk nog wel wat seniors op de 3e lijn ... An sich niets mis mee natuurlijk, maar de vraag is hoe adequaat Getronics WMS handelt als er wel een serieus issue is (gezien het imago) ...
Anoniem: 131956 1 juni 2011 00:33
prrrfff bbbrrhhrrffffff ! PROEST !!!

Ik als STARTENDE ZZP-er ga echt geen 50 euro per maand betalen als ik dan ook
nog lokaal software moet gebruiken en evt. daarvoor een nieuwe pc moet aanschaffen. Als ik iets op deze manier wil dan moet het volledig in de cloud en niet 'half-half'.

Gebruik hier gewoon een standaard 'instap' laptop met office pakket: eenmalige aanschaf... tadaaa: 550 euro..... en ik schrijf 'm af in 3 jaar en gebruik 'm ongeveer 6-7 jaar zolang ie niet te traag is voor kantoorwerkzaamheden en mijn boekhoudpakket.

Backup: simpel, externe schijf aan de laptop die elke dag om 11 uur savonds (en indien 'gemist' na aanzetten laptop) de backup maakt van documenten etc.
Die harde schijf copieer ik 1 keer per week op een andere externe schijf die ik op een andere lokatie bewaar.

Website/mail: Voor 5,50 euro per maand bij Microsoft Office 365 (cloud).
(heeft zelfs word/excel etc. online, maar gebruik ik nog niet)

Internet: 12,50 per maand voor 8 mbit

Als ik alles omreken ben ik ongeveer 20 a 25 (zakelijk) euro per maand kwijt en heb ik alles zelf in de hand en werkt het ook vrijwel automatisch.

Tuurlijk zijn er MKB-ers die 50 euro een eitje vinden, grotere bedrijven betalen ~ 80-100 euro per werkplek per maand, maar dat is incl. support/onderhoud.

De gemiddelde MKB-er kan dat best zelf, zo moeilijk is het niet. (en loopt het een keer vast/fout, dan laat je een ict-er (dat is waar ik om de hoek kom kijken) komen die de boel herstelt, eenmalig even een paar werkuren aan kosten, maar daarna werkt het wel allemaal weer en is alles up-to-date)

Er zijn nou eemaal zzp-ers, zoals ik, die 50 euro per maand gewoon veel geld vinden voor wat men er als dienst voor terugkrijgt. Zelf aanschaffen en afschrijven blijkt vaak toch goedkoper. (en ja, hier zal misschien een discussie onstaan, maar voor de 'kleineren' onder ons is 'alles in eigen beheer' toch echt nog stukken goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131956 op 23 juli 2024 05:38]

Ha, jij bent dan weer onze doelgroep! Wij richten ons juist met een Google Apps pakket (40 euro per jaar) op de startende ZZP'er en het kleinbedrijf. Met een abonnement wordt je ook nog verzekerd van doorgaande support op elk gebied, dus geen omkijken meer naar je ICT. Dan kom je 10 euro per maand duurder uit.

Voor veel ZZP'ers die minder verstand van computers hebben (jij hebt dat duidelijk wel) is dat een interessante oplossing ! Niet altijd is eigen beheer goedkoper, je moet er dan wel kaas van gegeten hebben...


*ik hou de moderatie in de gaten, bij ongewenste commercie pas ik m aan*

[Reactie gewijzigd door RielN op 23 juli 2024 05:38]

De gemiddelde MKB-er kan dat best zelf, zo moeilijk is het niet.
Hier ben ik het niet met je eens. Mijn ervaring is dat er een hele grote groep ondernemers is die precies wat jij omschrijft niet zelf kunnen. Of op zijn minst niet willen.
Je reactie is duidelijk en begrijpelijk, maar volgens mij niet representatief voor de ondernemers zonder enige affiniteit met ICT.
Diezelfde ondernemer zal gemiddeld ook voor 50 E per maand mobiel bellen, dat in ogenschouw nemend vind ik eenzelfde bedrag voor een complete werkplek dienst geen prrrfff bbbrrhhrrffffff ! PROEST bedrag.

Maar van deze groep komt er helaas ook niet zo snel een reactie op Tweakers ;)
Anoniem: 135756 31 mei 2011 17:01
@ Tormbo

Maar wel een STUK minder personeel.
Je hebt een standaard thinclient, die je zo kan vervangen en de virtuele desktop in het datacenter. Je hebt mensen nodig voor het netwerk, maar het meeste geld zit hem in de infra en die doet KPN.

80 euro per gebruiker per maand is spotgoedkoop.
Al met al zou het zeker een stuk goedkoper kunnen zijn.
Dit is toch eigenlijk een SaaS of een DaaS oplossing?

dit is toch ontzettend mooi, geen ellende met backups waar je mee moet sjouwen naar de bank.
Geen partij die je hoeft in te huren per maand om server beheer te doen.
Overal kun je inloggen, ook thuis en zo word flexwerken wel heel aantrekkelijk, bezuinig je gelijk op kantoorkosten. Eventuele uitbreiding met personeel is eenvoudig en snel geregeld.
Wat nog wel een tekortkoming kan zijn is dat allerlei exotische programma's nog wel stand alone geïnstalleerd moeten worden. of kan dat ook meegenomen worden?

Ik zie hier wel de voordelen van in, enige nadeel als je lijn eruit klapt. Dan kun je een hotspot gaan zoeken of met het hele kantoor uit eten gaan bij Mac. Is dan gelijk weer aftrekbaar ;)
De Mac als flexplek :9~
Meh.

[Reactie gewijzigd door SaturN op 23 juli 2024 05:38]

Het is prima mogelijk.

Met mijn vorige werkgever deden we dit al voor verschillende organisaties ( wel iets groter dan MKB )
Dit was prima te combineren met ICT diensten.

Je hebt een standaard layout van een werkplek, elke extra applicatie die aangevraagd wordt is een RFC welke tegen bepaalde kosten geplaatst kan worden.

Als je dit vantevoren duidelijk communiceerd dan merk je dat de klant beter gaat nadenken over welke pakketten in het standaard image moeten komen.

Het geld zullen ze niet verdienen op het verhuur maar op de extra dienstverlening, dat was destijds ook onze businesscase

[Reactie gewijzigd door Sinlath op 23 juli 2024 05:38]

Waarom? Geef gewoon een eigen virtuele terminal server waar een beheerder van de klant alles op kan en mag mocht hij willen.. Maar nee.. ze dumpen tig klanten op 1 ts en ontzettend moeilijk doen over eigen apps. Je hebt geen invloed op je eigen omgeving en bent voor alles afhankelijk.

En als het vdi is wat ik niet verwacht dan verwacht ik helemaal volledige rechten en dito server.
Anoniem: 154505 @Rinzwind31 mei 2011 20:20
De doelgroep van deze dienst wil geen rechten en beheerders.
ja inderdaad. als je ziet wat ze aan support rekenen of extra mail opslag dan gaan ze aan de services goed verdienen.
Ik vraag me af hoe KPN om gaat met specifieke software pakketten die de klant wil gebruiken of al in zijn of haar bezit heeft en ook op de virtuele desktop beschikbaar wilt hebben.
Dat gaat dus niet. Dat gaat met het juiste abonnement. KPN biedt een "complete werkplek" aan met Exchange en Office. Zie ook gewoon de link in de tekst. De markt bestaat uit bedrijven die niets bijzonders willen en dan lijkt mij dit prima.
Dat lijkt mij haast onmogelijk voor klanten die slechts 1 tot 5 medewerkers hebben. Het is me niet duidelijk of je als klant zelf software binnen je VD kan/mag installeren.
Bedrijven die specialistische softfware hebben moet dat gedeelte dan maar zelf regelen of kijken of de sofware fabrikant ook SPLA-achtige (Microsoft) licenties verkoopt.

Daarnaast proberen ze meteen hun internetlijnen/vpn er bij te verkopen. :)

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 23 juli 2024 05:38]

Anoniem: 44174 @PcDealer31 mei 2011 22:59
Bedrijven die specialistische softfware hebben moet dat gedeelte dan maar zelf regelen of kijken of de sofware fabrikant ook SPLA-achtige (Microsoft) licenties verkoopt.
Dit stukje tekst is echt exemplarisch over het niveau van meedenken dat de meeste IT afdelingen hebben, echt een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.

Als je service wilt leveren denk dan met de klant mee, i.p.v. van te voren al aangeven dat je dat te moeilijk vind, of te veel onzekerheden vind bevatten.
Gewoon geweldig om te zien hoe vol men de mond heeft van service in de IT wereld en tegelijkertijd niet weet wat service inhoud.
En PcDealer heeft dus ook geen gelijk :)
Ik vraag me af hoe KPN om gaat met specifieke software pakketten die de klant wil gebruiken of al in zijn of haar bezit heeft en ook op de virtuele desktop beschikbaar wilt hebben.

Dat lijkt mij haast onmogelijk voor klanten die slechts 1 tot 5 medewerkers hebben. Het is me niet duidelijk of je als klant zelf software binnen je VD kan/mag installeren.
Ik loop stage bij een bedrijf dat soortgelijke abbo's aanbiedt, en daar kun je zeggen van: okee, ik betaal een x bedrag per maand, en daarvoor wil ik bijv. Office 2010 Home of Professional hebben, daar wil ik een boekhoudpakket bij of andere software. Daar hebben ze met de betreffende leveranciers een contract over afgesloten.
Dat bedrijf heeft ook met ESET een afrekensleutel gemaakt zodat je daar ook per maand een werkplek kunt huren. Met natuurlijk de hulp-op-afstand, mailserver en automatische backup erbij.
Is leuk en aardig, maar zo gauw je richting de 10 werknemers op lokatie hebt heb je sowieso al een vorm van eigen infrastructuur nodig. Dit houdt meestal ook een eigen (deeltijd) systeembeheerder/netwerkbeheerder in. Dan gaan mogelijke bespaarde kosten al snel weer de deur uit als argument.

Als je allemaal thuiswerkt is het natuurlijk een ander verhaal.
sorry ?? - 10 werknemers - en dan eigen infra? - je gaat strax al je werk doen op thin clients, - dan is het enige dat er af en toe moet gebeuren - een reset van je upc-modem.
Helemaal mee eens!

Inderdaad waarom zou je als bedrijf kostbare investeringen maken in dure hardware/software en de bijkomende personeel kosten / onderhoud? En dan nog niet spreken over de kwaliteit van onderhoud en het risico wat eigen beheer met zich mee brengt.

( Leuk bijkomend voordeel is dat alles wat je remote beheert bij KPN 100% complaint is )

ik vraag me af of KPN met al die bedrijf kritische data niet een lekker snoepje wordt voor groeperingen zoals Anonymous?

En ja natuurlijk is deze oplossing niet voor ieder bedrijf weggelegd. De meeste bedrijven zijn nog niet toe om op deze manier te werken en ik zie het ook nog niet zo snel gebeuren dat onze webdesigner op een thinclient remote met adobe software werkt :+ Wat remote werken met zware applicaties betreft moeten er nog stappen worden gemaakt in een aantal technologieën wil dit betaalbaar en werkbaar zijn, volgens mij?
lles wat je remote beheert bij KPN 100% complaint is
ik gok erop dat je bedoeld 100% compliant...

want KPN en '100% complaint' in één zin, vind ik persoonlijk erg grappig.

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 23 juli 2024 05:38]

Je hebt gelijk, maar zodra je hier 10 abbo's van neemt, heb je als infrastructuur alleen nog maar een internetaansluiting nodig. Dit kan gemakkelijk via zo'n dongle van 1 of andere aanbieder. (als kpn slim is leveren ze die erbij voor 5€ extra...)

En het staat natuurlijk veel mooier in een kantoor. Je hebt ipv een hele pc die onder je bureau staat te blazen alleen nog maar zo'n apparaatje nodig:
[img]http://www.dojop.com/FILES/slideshow/l300/1a.jpg[/img]

Edit: weet iemand hoe die img tags werken???

[Reactie gewijzigd door Bartjezz op 23 juli 2024 05:38]

Gaan we weer. Elke x jaar komt dat hele geneuzel van fysieke thin clients weer de hoek omzetten. Herinnert ueberhaupt iemand zich nog de JavaStations uit de periode 1996-2000?

De geschiedenis heeft vaak genoeg uitgewezen over de laatste 15 jaar dat die hele thin client markt met gespecialiseerde apparatuur gewoonweg niet aanslaat.
Dan heb je toch niet goed opgelet, de laatste jaren staan thinclients steeds meer in winkels, restaurants, e.d...
Ik weet toevallig dat een grote winkelketen (iets met spijkerbroeken), in elke winkel alleen een adsl-modem, een thinclient en een ip-telefoon heeft staan. De centrale server staat in het hoofdkantoor, zodat ze daar gecentraliseerd alles hebben staan. Dus men hoeft niet meer in elke winkel een uitdraai te maken van de kassa, dat doen ze wel op het hoofdkantoor met 1 druk op de knop.
1 tot 5 users krijgen geen virtuele werkplek, die krijgen licenties en remote ondersteuning voor een lokale PC.

daarboven (80 euro per maand) krijg je een VDI mogelijkheid, echter ken ik weinig bedrijven die 100% kunnen werken met alleen office en email.
Ja, maar het is toch gewoon Windows maar dan remote?
Dan kan je toch wel extra software installeren, ga ik vanuit.
Dat sluit je af in je pakket. Bij het bedrijf waar ik stage loop leveren ze ook abbo's. Daar kun je (als je een paar euro extra betaald) zelf software installeren. Je kunt ook een goedkoper abbo afsluiten en alleen de voorgeinstalleerde software (zoals office e.d.) gebruiken.
Stel je verdient je geld met virtuele producten of magazijn & vervoer besteed je al uit.

Ik heb op mijn werk welgeteld één applicatie buiten de browser en office. En dat is zo'n oud systeem waarvan iedereen al jaren roept "kan dat niet vervangen worden?".

Het probleem van beheer verschuift naar het netwerk, maar laat dat nu net wat overzichtelijker zijn bij kleine organisaties.

[Reactie gewijzigd door Cio op 23 juli 2024 05:38]

Anoniem: 182269 1 juni 2011 10:50
Totdat je een dag geen internet hebt wat buiten de verantwoording van kpn kan vallen (!) en een dag dus niet kunt werken.

Al je e-mail, bedrijfsgevoelige gegevens en overige data staan notabene bij een ander bedrijf.

Lijkt mij niet bepaald de veiligste optie

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 182269 op 23 juli 2024 05:38]

Tsja, dat is de kosten-baten analyse die je moet maken. Als het uitbesteden goedkoper is dan het af en toe niet beschikbaar hebben van data, dan hoeft het geen probleem te zijn. En het is ook weer niet zo dat je helemaal niks kan doen als de ICT omgeving een keer niet of deels beschikbaar is.
Als nu internet eruit valt, kun je net zo goed niks meer. Nu kunnen ze wél thuiswerken :)

Die redenen wegen helemaal niet zo zwaar als dat jij denkt.
Klinkt bijzonder vmware view achtig. Iemand enig idee wat ze gebruiken?
Anoniem: 318238 @freaky31 mei 2011 19:40
Klinkt bijzonder vmware view achtig. Iemand enig idee wat ze gebruiken?
De meeste partijen die ik ken die dit soort oplossingen bieden, zoals Atos in a Box doen dat via Citrix XenDesktop. Het HDX protocol vinden vele beter dan PCoIP over WAN verbindingen, maar daar kan je een behoorlijke discussie over opzetten :P
RDP werkt prima, ik gebruik het zelfs over een 3G verbinding (t-mobile) zonder gevoel van traagheid. Dit was van een win7 naar Terminal Server 2008.
Anoniem: 318238 @Deveon31 mei 2011 21:10
En nu een gewone gebruiker die een instructiefilmpje op youtube wil bekijken. Suc6! Maar nogmaals, je kan er een hele discussie over houden, uiteindelijk is het verhaal 'it depends!'.
Als ze dat net zo inrichten als de huidige support lijn... Bij de helft krijg je te horen dat het niet ondersteund is of dat ze het niet weten..... :')
Inderdaad. Kijk, men kan mijn reactie hierboven wel wegmodden,maar er zijn er maar weinig hier die de essentie begrijpen. KPN staat nou niet bekend als een klantvriendelijk bedrijf. Laat staan dat de (1e lijns helpdesk of verkoop) medewerkers weten waar ze het over hebben. Dat is waar het mij om gaat.

Denk je dat een MKB-er het leuk vindt als zijn virtuele werkplek het 3 dagen niet doet omdat er een onbekende storing is?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.