Belgische campus krijgt begin volgend jaar eerste '5g-netwerk'

Een Belgische bedrijvencampus krijgt begin volgend jaar een eerste '5g-netwerk'. In de begintijd gebruikt Ericsson, het bedrijf dat het netwerk verzorgt, deels reguliere 4g-techniek omdat er nog weinig compatibele hardware is.

Het netwerk gaat live met ondersteuning voor 700MHz, 2,1GHz en 2,6GHz, zo zegt Ericsson tegen Tweakers. Na verloop van tijd moeten daar de 3,5GHz en 26GHz bijkomen. "We moeten eerst een ecosysteem van apparaten opbouwen die werken op die frequenties", aldus een woordvoerder van de netwerkleverancier.

Met het '5g-netwerk' moeten bedrijven op de campus zich kunnen voorbereiden op toekomstige scenario's, als 5g bij reguliere providers zal werken. In de testperiode moeten er onder meer naast smartphones ook robots, sensoren, ar-brillen en auto's werken met de mobiele internetverbinding via 5g.

In tegenstelling tot voorgangers als 4g en 3g is 5g niet een enkele netwerktechniek, maar een lappendeken van technieken en de introductie daarvan verloopt in fases. Sommige daarvan werken op lage frequenties als het huidige 4g en andere zitten juist op hoge frequenties, de zogenoemde mmWave-frequenties.

De eerste generatie van '5g-netwerken' is al live in de Verenigde Staten. Hoewel het netwerk in eerste instantie op reguliere 4g-frequenties werkt, is de core van het netwerk wel 5g en ook netwerktechnieken die in de 5g-standaard zullen zitten zijn in het begin al operationeel. Het 5g-netwerk zal live gaan op de Corda Campus in de Belgische stad Hasselt.

MmWave-antennes van Ericsson voor 5g

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-11-2017 • 17:13

26

Reacties (26)

26
26
16
3
0
10
Wijzig sortering
Ik werk toevallig op de corda campus (corda 4) en hier is zelfs maar amper 3G als je dichtbij een driedubbelglazen venster gaat zitten, vraag me af of wij er ook verschil in gaan merken...
Er staan antennes van Proximus op de watertoren, Telenet net aan het station (brug) en Orange een 300 meter verder achter de transformatoren van Infrax. Welke provider heb je? Of ligt het puur aan de isolatie/kooi van Faraday?
Heb het zowel met mn Proximus-, Mobile Vikings-, als Telenet simkaart (beiden Base). maar iedereen heeft er last van. Waarschijnlijk puur isolatie en kooi van faraday, buiten heb ik perfect 4g ontvangst en om een of andere reden op de toiletten ook, maar op de werkvloer met het driedubbel halfgetint glas dat ook nog eens totaal niet opengaat zitten we gewoon afgesloten van het bereik, en de trappenhal is ook volledig van beton, kan je amper via 2g een gesprek voeren zonder weg te vallen.

[Reactie gewijzigd door starfight op 25 juli 2024 07:21]

Boormachine meepakken — of een grote kei ;)
Succes daar!
Misschien begrijp ik het niet goed. Maar waarom zou 'de core' van een netwerk op 5G werken? Kabel of glas is toch nog altijd sneller als backbone dan 5G?
Volgens mij dient dit netwerk voor het testen van apparaten op 5G. Dit is geen vervanging voor kabel of fiber.
Dat begrijp ik. Maar wat bedoelen ze dan met 'de core' van het nieuwe 5G netwerk? Is dat dan niet de backbone?
Core in de context van het communicatieprotocol, zij het over een frequentie die nu voor 4G is ingedeeld. Net als dat je ook 802.11ac Wifi op 433 MHz zou kunnen gebruiken, dan gebruik je 11ac als 'core' maar een ouderwetse frequentie als band. Moet je dus wel de zenders en ontvangers aanpassen om die afwijkende band te gebruiken, maar het protocol blijft hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 25 juli 2024 07:21]

Misschien bedoelen ze dit:

Oud:
Smartphone--4g--->mast---glas--->centrale

Nieuw:
Smartphone--5g--->mast--5g--->centrale

Zo kunnen ze misschien meerdere masten deployen omdat ze geen kabel nodig hebben?

Anders heb ik ook geen idee
5g een een techniek die verschillende draadloze technologieën combineert.

Hier willen ze zeggen dat men hier een netwerk gaat bouwen dat enkel bestaat uit het 5G netwerk voor testen.

Met de core bedoelen ze hier niet backbone.
De core van een mobiel netwerk is meer dan de backbone. De core zorgt, naast het transport van de data vanaf de masten, ook voor netwerk functies als authenticatie, policy control, besturen van handovers tussen cellen, etc. Deze functies worden beschreven in de standaard van een mobiel netwerk, en zijn nu waarschijnlijk geïmplementeerd. Dit is relatief onafhankelijk van de gebruikte radiotechniek en frequenties die later zullen volgen.
Nou, dat laatste weet ik zo net nog niet, in buitengebieden kan je met KPN nu ook al 4G als vast internet krijgen, dus met 5G zal dat nog meer kunnen toenemen.
Ik wist niet dat het in Nederland mogelijk was om vast internet te krijgen over 4G. In België is dit niet het geval.
Je kan al meer dan 2 jaar bij Orange Easy Internet @ Home nemen en dat gaat over 4G.
T-mobile heeft het ook al meer dan een jaar: https://www.t-mobile.nl/4g-voor-thuis

Nadeel is wel dat je verplicht bent een modem met buitenantenne van ze af te nemen waarvan je de waarde als borg betaalt, 200 euro.
Het kan ook onofficieel. Tele2 4G onbeperkt is prima alternatief voor glasvezel. Hier is in een rechtzaak bepaald dat tethering niet mag worden geinspecteerd en daar mag dus ook geen blokkade door komen... Dus een goedkope 4G mobiel (5 tientjes) en gaan met die banaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 25 juli 2024 07:21]

Time will tell.

Maar wat zijn de maatregelen dat 5G geen zooitje wordt? Vooral als het gehaast wordt...

Met LTE hebben we dat al gezien, eerst met LTE zelf die niet voldoet aan de specificaties van 4G... Dan door al die focus op data, zijn ze vergeten dat voice ook nog een ding is, en de ad-hoc oplossing voor zorgt dat het instellen van toestel X voor netwerk Y voor VoLTE tijd en geld kost.

En dat is zo op stand gekomen omdat providers en netwerk specialisten allemaal de eerste wilden zijn met 4G, puur voor marketing. Het was zo erg dat HSDPA+ ook 4G genoemd werd voor een tijdje in sommige landen.


Hopelijk zien we met 5G een smoother uitrolling, maar met al die technologieën die samen moet werken, ben ik erg benieuwd.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 25 juli 2024 07:21]

Data is voice dude, we leven niet meer in een analoge wereld waar we special ‘aparte’ frequenties daarvoor nodig hebben.

Beetje fatsoenlijke QoS e.d. en Voip :-)
VoLTE is inderdaad voice over data, maar niet goed geïmplementeerd... Zo simpel is het dus niet.
Hoe had jij VoLTE dan gedaan?
Direct bij het ontwerp van LTE (VoLTE is veel later gekomen en er zijn duizenden varianten van de implementatie) met een globale implementatie zoals 3G en 2G bellen, die met elke combinatie van telefoon, sim en provider werkt.
Dat US providers HSDPA+ al 4G noemden ligt meer aan de drang bij die US providers, dan aan de LTE-standaard.
VoLTE is net als HD Voice op het 3G netwerk helemaal geen haastklus.

Het schijnt nogal moeilijk te zijn om cutting edge technieken wereldwijd aan dezelfde standaarden te laten voldoen ;)
Niet alleen in Amerika ook in NL riepen de 3 grote providers al dat ze 4g aanboden terwijl het eigenlijk nog 3,9G HSUPA was
Tot 45mb/s

Officieel zegt de 4G standaard dat je stilstaand 1gb/s download en rijdend 100mb/s moet halen. Dat is later op verzoek van de provder naar beneden bij gesteld zo dat eerder 4G konden claimen.

Dit zie nu ook met 5G gebeuren om 4g te kunnen labelen als 5G Hoe kan je nu al 5G claimen terwijl er nog aan de standaard en eisen en voorwaarde daarvan gewerkt word ??

Laats berichte ITU nog dat ze het CONCEPT voor de 5G standaard hebben aangepast (er is dus nog helemaal geen officieele standaard vast gelegd) en er kans dus ook nog niets geclaimt worden.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 25 juli 2024 07:21]

Anoniem: 998261 @Richh30 november 2017 16:49
Het schijnt nogal moeilijk te zijn om cutting edge technieken wereldwijd aan dezelfde standaarden te laten voldoen ;)
Dat is inderdaad nogal lastig. Daarom zie je dan ook dat veel OTT's proprietary technologie gebruiken omdat voor wat zij willen vaak nog geen standaard is. Het ironische is dat de partijen die het wel goed doen (d.w.z. oplossing op standaarden baseren) steeds marginaler worden.
Het netwerk gaat live met ondersteuning voor 700MHz, 2,1GHz en 2,6GHz, zo zegt Ericsson tegen Tweakers. Na verloop van tijd moeten daar de 3,5GHz en 26GHz bijkomen.
700MHz, 2,1GHz, 2,6GHz en 3,5GHz maken gewoon gebruik van LTE Advanced Pro, ook bekend als 4.5G. Een techniek die we nu ook al gebruiken. 5G NR, wat van 26 en 39 GHz (de mmWave) gebruik gaat maken, is pas echt 5G.
26GHz.....
Ik ka mij herinneren dat Intel ook zoiets had met 802.11ad... 60 GHz :+
nieuws: Intel stopt met 802.11ad-producten en richt zich op vr met WiGig
Nog een bash-filmpje van Linus
https://www.youtube.com/watch?v=6y3KAbpQpCk

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 25 juli 2024 07:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.