Belgische campus opent testnetwerk met 5g-technologie

Het testnetwerk met 5g-technologie is live op een deel van de Corda Campus in het Belgische Hasselt. De bedoeling is dat de hele campus binnen drie maanden een dekkend 5g-netwerk heeft. Met het testnetwerk moeten bedrijven en organisaties toepassingen voor 5g gaan testen.

Still uit video van Het Belang Van Limburg

De eerste demonstratie van 5g ging deels mis door verbindingsproblemen, meldt Het Belang Van Limburg. Inmiddels hebben Hogeschool PXL en consultancybedrijf AE een contract getekend om applicaties en toepassingen van 5g te gaan testen op de Campus.

De Corda Campus kondigde de komst van het testnetwerk al eerder aan. Het netwerk gaat live met ondersteuning voor 700MHz, 2,1GHz en 2,6GHz. Na verloop van tijd moeten daar de 3,5GHz en 26GHz bijkomen. "We moeten eerst een ecosysteem van apparaten opbouwen die werken op die frequenties", aldus een woordvoerder van netwerkleverancier Ericsson.

Met het '5g-netwerk' moeten bedrijven op de campus zich kunnen voorbereiden op toekomstige scenario's, als 5g bij reguliere providers zal werken. In de testperiode moeten er onder meer naast smartphones ook robots, sensoren, ar-brillen en auto's werken met de mobiele internetverbinding via 5g.

In tegenstelling tot voorgangers als 4g en 3g is 5g niet een enkele netwerktechniek, maar een lappendeken van technieken en de introductie daarvan verloopt in fases. Sommige daarvan werken op lage frequenties als het huidige 4g en andere zitten juist op hoge frequenties, de zogenoemde mmWave-frequenties.

De eerste generatie van '5g-netwerken' is al live in de Verenigde Staten. Hoewel het netwerk in eerste instantie op reguliere 4g-frequenties werkt, is de core van het netwerk wel 5g en ook netwerktechnieken die in de 5g-standaard zullen zitten, zijn in het begin al operationeel.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-01-2018 • 20:32

23 Linkedin

Submitter: Pinkyftbrain

Reacties (23)

23
23
14
2
0
3
Wijzig sortering
Ik herinner me dat er een tijdje terug een aantal artikels op het internet verschenen die spraken over enige gezondhseidszorgen bij een te grote en lange blootstelling aan 5G netwerken. Hierin waren er wetenschappers die de snelheid waarmee deze techniek werd ontwikkeld ervoor zorgde dat er niet werd gekeken naar dit aspect en dat dat eerst moet worden onderzocht alvorens een uitrol van dit formaat te creëren. De laatste tijd lees ik hier ineens weinig of niets meer over alsof het in een doofpot is gestopt. Iemand enig idee hoe dat zit met veiligheid?
Over het algemeen zijn er nog geen nadelige effecten van blootstelling aan elektromagnetische straling gevonden. Verder gelden er strenge EU-normen voor maximale veldsterkte. Deze normen zijn cumulatief (over alle frequenties) en gelden op elke plaats in Vlaanderen (ook voor vlak bij de masten). De EU legt de limiet op 42V/m (met een serieuze veiligheidsmarge), terwijl Vlaanderen die norm nog eens halveert naar 21 V/m (nog extra onnodige veiligheidsmarge). In Brussel ligt de norm zelfs nog lager op 3V/m. Bron Dankzij het effect van de inverse square law betekent dit dat het vermogen overal zeer laag ligt.

Het enige verschil qua straling tussen 4g en 5g zijn de mmWave frequenties (26 - 60 Ghz). Deze hogere frequenties hebben zelfs een lagere penetratiediepte, waardoor het effect voor de gezondheid nog minder is. Ook werken deze hoge frequenties bijna uitsluitend met line-of-sight waardoor je er dus nog minder aan blootgesteld zal worden.

EDIT:
Nog wat extra toevoeging: over het algemeen is inkomende straling dus zeer laag omdat de masten aan de bron zelfs aan de lage normen moeten voldoen. Bij het telefoneren heb je dus vooral last van de uitgaande straling van jouw eigen telefoon. Indien je veel moet bellen kan je dus best je telefoon op luidspreker zetten zodat je de stralingsbron niet vlak bij je schedel houdt.

[Reactie gewijzigd door CedricB op 17 januari 2018 21:11]

Het enige verschil qua straling tussen 4g en 5g zijn de mmWave frequenties (26 - 60 Ghz).
De eerlijkheid gebied te zeggen dat het verschil ook de (lage frequenties 694 en 790MHz) 700Mhz frequenties worden ook 'toegevoegd'
Ik heb geprobeerd te begrijpen wat ze precies gaan doen met 5G maar dat is pittige kost zeg... voor een eenvoudige Tweaker als ik ;) Heb nog geen Jip en Janneke uitleg ergens gevonden...
Wat de effecten op de gezondheid zullen zijn met deze nieuwe techniek is natuurlijk niet met zekerheid te voorspellen, het is nog niet eens helemaal uitgekristalliseerd, maar tot nu toe is het effect van enige Hz-jes op een gezond welbevinden niet of nauwelijks waarneembaar...
De eerlijkheid gebied te zeggen dat het verschil ook de (lage frequenties 694 en 790MHz) 700Mhz frequenties worden ook 'toegevoegd'
Ja maar 800Mhz en 900Mhz zitten er nu ook al in, dus op zich verschilt dat niet veel.
Heb je hier een bron voor?
https://www.activistpost....ngers-european-union.html

In september hadden verschillende blogs en ook zelfs kranten dit gemeld

Zie één van de kwaliteitskranten van België:

https://www.demorgen.be/t...stelbare-schade-b7d8dcf1/

[Reactie gewijzigd door Elazz op 17 januari 2018 21:45]

Die dokters spreken over 5G als extra bovenop alle andere straling. Maar zoals ik in mijn andere comment zette: de stralingsnormen zijn cumulatief. Indien je 3G, 4G en 5G hebt op een hele hoop frequenties, dan moet alles opgeteld voldoen aan de normen en niet elke frequentie apart. Daarom willen operatoren ook liefst zo snel mogelijk 2G en 3G uitfaseren, omdat deze nu een hapje uit het 4G en 5G budget eten.
De kans dat 2G wordt uit gefaseerd is erg klein reviews: Mobiele netwerken: het tweede leven van 2g
Met verschillende generaties mobiele netwerken in de lucht is het logisch om te denken dat de oudste generatie er als eerste uitgaat, maar vanzelfsprekend is dat niet. Zeker nu recente slimme energiemeters, auto's en andere toepassingen werken met 2g...
3G gaat er inderdaad eerder uitgaan dan 2G. Maar dat neemt niet weg dat ze 2G niet graag zien verdwijnen, operatoren hebben nu eenmaal geen keus.
https://www.activistpost....ngers-european-union.html

In september hadden verschillende blogs en ook zelfs kranten dit gemeld

Zie één van de kwaliteitskranten van België:

https://www.demorgen.be/t...stelbare-schade-b7d8dcf1/
De eerste doet me al argwaan krijgen door de link. 'Activist Post' lijkt me al geen objectieve naam om een serieus onderwerp te bespreken, want je gaat jezelf toch niet tegenspreken? ;) Kortom: artikels waar een draai aan gegeven is zodat het hen goed uitkomt.

De morgen geeft anderzijds een oproep tot onderzoek weer, vaak gebaseerd op vermoedens. En laat nu net die vermoedens altijd al geweest zijn bij elk soort draadloos netwerk. Het vreemde is dat elk onderzoek een ander resultaat heeft... Zo zijn er onderzoeken die de vermoedens bevestigen, maar ook die de vermoedens volledig ontkrachten. Wat moet je dan nog geloven? :)
demorgen is niet echt gekend als kwaliteitskrant ;) :X
Nuja, ik weet dat de focus van de morgen meer en meer richting opiniestukken aan het gaan is en het nieuws lijkt soms op de 2de plek te komen vergeleken met bijvoorbeeld 7 jaar geleden
Dit wordt elke keer bij draadloze technologie geroepen maar nog geen enkel onafhankelijk onderzoek heeft hier iets negatiefs bewezen.
Ook wordt het bij andere techniek geroepen (maar veel minder) waardoor je zelfs mensen krijgt die doodsbang roepen dat elektriciteit je ziek maakt...
Het meeste onderzoek dat ik gezien heb is blootstelling gedurende een korte tijd. Wil je echt meten zul je over 1 of 2 jaar een groep moeten meten. Uiteindelijk gaat het om blootstelling op lange termijn, op korte termijn zul je idd weinig effecten gaan vinden.
Om nog naar te zwijgen over de gevolgen op 10, 20 of 30 jaar, dat weten we gewoon nog niet.
Ik denk dat bij 1g, 2g, 3g, en 4g die zorgen er ook elke keer waren. Dus dat bij 5g die zorgen er ook zijn verbaast mij niks.

Hoge frequenties zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Hier zijn op google genoeg bronnen van onderzoeken over te vinden.
Zijn NIET schadelijk schrijf je...
Waarom is je magnetron dan zo goed afgesloten, schakelt automatisch uit als je de deur opent etc.
Dat hoeft dan toch allemaal niet zo? Nou heeft die magnetron wel een hoog vermogen, daar steekt zeker een groter gevaar in als het vermogen van een GSM/Smartfoon!

Met name hogere frequenties (indringingsvermogen) zouden gevaarlijk kunnen zijn, als je het niet zeker weet zou ik nooit NIET gevaarlijk schrijven.
Omdat een magnetron op een veel hoger vermogen werkt ?
Frequentie is te hoog. Het is niet schadelijk. Hoevaak moet het nog gezegd worden.
Allemaal leuk en aardig, dat testen met 5G, maar laten ze in Belgie eerst eens aan een goed 4G netwerk werken. Om nog maar te zwijgen van een betaalbaar 4G netwerk. Door de in en in rotte situatie op de Belgische telecom markt wordt er vrijwel niet geinvesteerd en worden bestaande technieken tot in den treure uitgemolken tegen absurde tarieven.
Allemaal leuk en aardig, dat testen met 5G, maar laten ze in Belgie eerst eens aan een goed 4G netwerk werken. Om nog maar te zwijgen van een betaalbaar 4G netwerk. Door de in en in rotte situatie op de Belgische telecom markt wordt er vrijwel niet geinvesteerd en worden bestaande technieken tot in den treure uitgemolken tegen absurde tarieven.
Zowel Proximus als Orange hebben een goed uitgebouwd 4G-netwerk met goede dekking.
Verder is Telenet heel zwaar aan het investeren in het uitbouwen van hun eigen dekkend 4G-netwerk - anders gezegd: een grote upgrade van het vroegere Base-netwerk.

Ik kan alleszins niet klagen over de 4G-dekking bij Proximus.
Bron? Het Belgische 4G netwerk gaat in bevolkte gebieden trager dan in Nederland waar precies? En met hoe veel verschil?
Dit is natu7urlijk wel hele vette poep. 5g.. .zijn ze ook de eerste in Europa? Was Scandinavie niet al eerder.zoals gewoonlijk, na een hele lange tijd.

[Reactie gewijzigd door Plux op 19 januari 2018 08:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee