Het testnetwerk met 5g-technologie is live op een deel van de Corda Campus in het Belgische Hasselt. De bedoeling is dat de hele campus binnen drie maanden een dekkend 5g-netwerk heeft. Met het testnetwerk moeten bedrijven en organisaties toepassingen voor 5g gaan testen.
De eerste demonstratie van 5g ging deels mis door verbindingsproblemen, meldt Het Belang Van Limburg. Inmiddels hebben Hogeschool PXL en consultancybedrijf AE een contract getekend om applicaties en toepassingen van 5g te gaan testen op de Campus.
De Corda Campus kondigde de komst van het testnetwerk al eerder aan. Het netwerk gaat live met ondersteuning voor 700MHz, 2,1GHz en 2,6GHz. Na verloop van tijd moeten daar de 3,5GHz en 26GHz bijkomen. "We moeten eerst een ecosysteem van apparaten opbouwen die werken op die frequenties", aldus een woordvoerder van netwerkleverancier Ericsson.
Met het '5g-netwerk' moeten bedrijven op de campus zich kunnen voorbereiden op toekomstige scenario's, als 5g bij reguliere providers zal werken. In de testperiode moeten er onder meer naast smartphones ook robots, sensoren, ar-brillen en auto's werken met de mobiele internetverbinding via 5g.
In tegenstelling tot voorgangers als 4g en 3g is 5g niet een enkele netwerktechniek, maar een lappendeken van technieken en de introductie daarvan verloopt in fases. Sommige daarvan werken op lage frequenties als het huidige 4g en andere zitten juist op hoge frequenties, de zogenoemde mmWave-frequenties.
De eerste generatie van '5g-netwerken' is al live in de Verenigde Staten. Hoewel het netwerk in eerste instantie op reguliere 4g-frequenties werkt, is de core van het netwerk wel 5g en ook netwerktechnieken die in de 5g-standaard zullen zitten, zijn in het begin al operationeel.