Belgische 5g-veiling wordt flink vertraagd door onenigheid tussen overheden

De verschillende regeringen in België zijn niet tot onderlinge overeenstemming gekomen over de verdeling van de financiële opbrengsten van de veiling van 5g-licenties. Eerdere pogingen mislukten ook al. Dit betekent waarschijnlijk dat de uitrol van 5g in België vertraging oploopt.

Philippe De Backer, de Belgische federale minister van Telecom, is teleurgesteld over het uitblijven van een akkoord en zegt dat het aan de volgende landelijke regering is om dit alsnog te regelen, schrijft Datanews. Volgens De Backer zijn tijdens deze laatste overlegpoging 'verschillende opties geprobeerd', maar is men er niet uitgekomen. Daarmee verliest België volgens hem tijd voor de uitrol van 5g.

De pogingen om tot een akkoord te komen vinden plaats in het zogeheten Overlegcomité, waarin de federale overheid en de verschillende deelstaten samenkomen om hun beleid op elkaar af te stemmen. Er zijn eerder al twee pogingen ondernomen om in dit comité tot overeenstemming te komen, maar die mislukten beide. Mede op basis daarvan werd er al weinig van de huidige laatste poging verwacht. De Backer gaf eerder al aan dat de veiling waarschijnlijk niet eerder dan halverwege of eind 2020 kan plaatsvinden.

De minister omschreef deze kwestie eerder als een 'ordinaire centenkwestie'. Er wordt uitgegaan van een verwachte opbrengst van 680 miljoen euro. Die moet worden verdeeld tussen de federale overheid en de gewesten. Bij eerdere telecomveilingen is daarbij een verdeelsleutel gebruikt van tachtig procent voor de federale overheid en de rest voor de deelstaten. De deelstaten willen dit keer een hoger percentage en daarover zijn de partijen het niet eens geworden.

Volgens minister De Backer is in het Overlegcomité wel overeenstemming bereikt over een plan om de dekkingsgraad van breedbandinternet in het land te verbeteren. Het gaat daarbij om 23 witte vlekken, gebieden in België waar niet of nauwelijks breedbandinternet mogelijk is. Om dat aan te pakken krijgen bedrijven voor de duur van tien jaar een korting van tachtig procent op de rechten die ze moeten betalen voor straalverbindingen. Dat moet hen stimuleren om ook in deze gebieden te investeren.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-03-2019 • 13:01

137 Linkedin

Reacties (137)

137
114
43
6
0
17
Wijzig sortering
Kan de veiling niet gewoon doorgaan en het geld wat de veiling opbrengt bij een notaris (of iets dergelijks) ondergebracht worden? Zodra iedereen het eens is met de verdeelsleutel kan het geld dan vrij gegeven worden.
Nu word heel België gestraft omdat er een paar dwarsliggende politici zijn die dit als een makkelijke manier zien om geld naar hun gebieden te krijgen...
U bent duidelijk geen ambtenaar want u denkt in oplossingen.

Bienvenue en BELGIQUE
Als u in uw stelling het woord 'ambtenaar' vervangt door 'politieker', ga ik volledig akkoord. Er is wel duidelijk een verschil. ;)
Politici sturen de ambtenaars aan. In zekere zin is er geen verschil.
De meeste ambtenaren denken helemaal niet :+
Is België een mislukte staat?
Ja zo kun je het wel noemen.

zo las ik toevallig van dag hierover iets via deze link: http://www.msn.com/nl-be/...N?li=BBqiQ9V&ocid=UE09DHP

Topambtenaar uit België over België, Topambtenaar hekelt Belgische politiek: "Er is over nagenoeg niets in dit land een plan

Het is natuurlijk al te gek voor woorden, federale overheid dan nog vlaanderen en wallonië, ruzioe over geld, alles 3dubbel. Kosten die door deze structuur de pan uit rijzen.
Wallonië die zelf op EU niveau een handelsverdrag met Canada kon blokkeren. Ja België is wat dat betreft een mislukte staat en gewoon een zooitje.
Als Vlaming ben ik wel blij dat ze dat handelsverdrag geblokkeerd hebben hoor :) , maar de politiek is idd wel een grote zooi :(

We hebben een ambtenarenapparaat die geen enkel land in Europa kan evenaren en we zijn maar een vliegpoepje op de wereldbol groot...

Al die overhead kost miljarden euro's , had beter in andere zaken kunnen gebruikt worden.
Ik denk dat je duidelijk eens moet kijken naar het filmpje dat iemand in 2010 heeft gemaakt toen de verkiezingen gebeurd waren...
https://www.youtube.com/watch?v=QlwHotpl9DA

https://nl.wikipedia.org/...tie_Belgi%C3%AB_2010-2011

Enjoy :)
Een afscheidsbrief van een ambtenaar vat het mooi samen
“België wordt écht slecht bestuurd.” Frank Van Massenhove neemt geen blad voor de mond nu zijn pensioen nadert. De 64-jarige voorzitter van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid neemt afscheid met een reeks interviews waar hij zich bijzonder kritisch uitlaat over de staat van ons land en over politici in het bijzonder.

Hij noemt België “complex en zelfs zo goed als onwerkbaar”. “We hebben reusachtig veel bestuurslagen en dat heeft hallucinante gevolgen”, zegt hij in de krant De Tijd.

“Mensen met een beperking die een uitkering willen, moeten bij de FOD Sociale Zekerheid zijn. Voor een rolstoel moeten ze naar een Vlaams agentschap, willen ze een speciale rolstoel, dan moeten ze aankloppen bij het RIZIV. Waanzin.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190327_04284870
“Mensen met een beperking die een uitkering willen, moeten bij de FOD Sociale Zekerheid zijn. Voor een rolstoel moeten ze naar een Vlaams agentschap, willen ze een speciale rolstoel, dan moeten ze aankloppen bij het RIZIV. Waanzin."

Ik ben (gelukkig) geen ervaringsdeskundige maar ik vermoed dat het in Nederland ook een groot aantal verschillende loketten hebben voor dit soort zaken, zeker sinds een groot aantal van die taken terug naar lokale gemeentes is gegaan.
Ik vermoed van niet. Het verschil tussen Nederland en België is dat België een typisch federaal land is waarin de staten constant met elkaar botsen en de nodige culturele verschillen kennen waarin de Walen meer naar de keltisch volkeren neigen dan germaanse en vlamingen meer naar de germaanse dan keltische (boven de rivieren zijn Nederlanders puur germaans).
Niet voor niets hebben de belgen een record op hun naam geschreven van langstdurende regeringsformatie van 541 dagen waarbij zelfs stemmen te horen waren om af te scheiden van de Walen(en de stille hoop van Nederlanders dat de Vlamingen zich bij Nederland zouden voegen).

Hoewel het Koninkrijk der Nederlanden ook in zekere zin een federaal land is, botst dat mede door de grotere onafhankelijkheid en de afstand tussen de landen veel minder met elkaar en krijg je dit soort situaties niet.

[Reactie gewijzigd door ADR3 op 27 maart 2019 14:31]

Lieve Nederlanders, red ons. </ne vlaming>.

Je beschrijving is spot on. En is exact waarom zo goed als alles vierkant draait in Belgie.

Ik heb dit bv. eens tegen een Duitser en Nederlander proberen uit te leggen. Beiden werden depressief van het gedacht dat de mensheid in staat is een dusdanig walgelijk inefficient bestuurssysteem te bedenken als dat Belgie is geworden.

Je moet in je bestuurswiskunde trouwens ook nog de macht van de vakbonden, politieke zuilen, lobbyisten en vakorganisaties en de verzuilde media verwerken. Maarja. Het is zo al erg genoeg wat we buitenstaanders die het nog willen begrijpen aan doen om het te begrijpen.

Ps. Er zijn niet veel betrokkenen, dus, politici uit Belgie zelf, die nog willen begrijpen wat ze er zelf van gemaakt hebben.

Daarom, red ons. Val bv. binnen en blijf deze keer. Want onze politici kunnen het absoluut niet meer aan wat ze zelf veroorzaakt hebben.
Anoniem: 1092407
@freaxje27 maart 2019 20:57
Ik zou zeggen, draai jullie grondwet van 1850 terug en er valt te praten. :p

Historisch gezien is Nederland al eeuwen een eenheid dus we hebben lang kunnen oefenen. Dat begon natuurlijk al tijdens de tachtigjarige oorlog tegen Spanje. De 7 provinciën staken de handen ineen om sterk te zijn tegen vijanden van buitenaf. Samen stonden we sterk en samen zijn we groot geworden. Dat heeft nog lang stand gehouden ook voor zo'n klein landje. Die macht in de wereld is natuurlijk allang verdampt maar de mentaliteit is wel gebleven en niets of niemand twijfelt aan de eenheid van het land. Van Noord Groningen tot Zuid Limburg, van Texel tot Zierikzee, de eenheid is verankerd in de zilte klei zeg maar.

Ondanks dat zijn er wel vrij sterke regionale identiteiten maar die voelen meer als rijkdom dan als ballast. Wat ons bindt, is een sterke cultuur van overleg en samenwerking. Het poldermodel. We polderen lekker door en het gaat ons goed af. Want met communicatie voorkom je misverstanden en zonder misverstanden gaat het allemaal een stuk makkelijker. Niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is natuurlijk. Verre van zelfs. Maar we houden er om te beginnen droge voeten mee, en dat moet je vrij letterlijk nemen.

Ik heb lang geleden een paar jaar in België gewoond. Dat was geen super vloeiende ervaring. Het probleem is volgens mij dat in de Belgische cultuur graag om de pot heen wordt gedraaid. Het beestje wordt niet bij de naam genoemd. Mensen geven vaak ontwijkende antwoorden. Jan Jaap van der Wal zei het laatst nog op tv. Hij woont al een tijdje in België en heeft daar schijnbaar een tv programma. Zijn woorden: als een Belg ja zegt dan bedoelt hij misschien, en als hij misschien zegt dan bedoelt hij nee. Overigens was niks van wat hij zei, bedoeld als kritiek. Meer een observatie en hij woont niet voor niks in België. Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende: als Belgen in het dagelijkse leven al ontwijkend en (te) beleefd en voorzichtig zijn dan moet dat in de politiek helemaal drama zijn. Dus is de onbestuurbaarheid, los van het federale systeem, niet ook deels geworteld in de cultuur van het land?

Als Nederlanders mogen we dan direct en soms wat lomp zijn, maar we weten wel binnen 5 seconden wat we aan elkaar hebben. Dus by all means, als we de lage landen willen herenigen dan moeten we dat zeker niet uitsluiten. Ik vraag me alleen af of het alleen al op cultureel vlak überhaupt zal functioneren. Want het moet dan wel een totaal herenigd land zijn zonder een federaal karakter. Dus dan worden de Vlaamse provincies Nederlandse provincies en dan wordt jullie hoofdstad Amsterdam (of eigenlijk Den Haag maar laat die Amsterdammers maar lekker in de waan ;)). De vraag is of de Vlamingen dat in meerderheid willen accepteren. :p
Je krijgt dan wel slechte punten van de anderen. Maar ik ben het grotendeels eens met je.
Mensen geven vaak ontwijkende antwoorden. Jan Jaap van der Wal zei het laatst nog op tv. Hij woont al een tijdje in België en heeft daar schijnbaar een tv programma. Zijn woorden: als een Belg ja zegt dan bedoelt hij misschien, en als hij misschien zegt dan bedoelt hij nee.
Dit is inderdaad hoe wij Belgen zijn. Een beetje achterdochtig en achterbaks. Dat is volledig anders dan Nederlanders die direct en hard zijn voor elkaar. Wij zijn eerder slinks en indirect. Je komt pas veel later te weten waar je aan toe was. We zullen je eerst laten proberen, dan zal je mislukken, en dan rekenen we met je af. Dat is onze mentaliteit. Daar staat tegenover dat eens je die proef doorstaat, de Belg je zal respecteren en zelfs eren. Wij weten goed genoeg dat onze achterbakse, achterdochtige manier van evaluatie dusdanig kut is, dat wie ze doorstaat geëerd hoort te worden.

Jan Jaap van der Wal is door die selectie heen geraakt. Zelfs met zijn hazelip. In de Ideale Wereld doet hij het meer dan voortreffelijk. Dat wordt door Vlamingen heel erg erkent. Hij is absoluut grappig en absoluut intelligent. Hij is een graag geziene gast op onze TV. Meer Jan Jaap van der Wal graag. Zoals Urbanus vast voor jullie ooit was, is het goed dat figuren als hem het gewoon goed doen.

Maar de cultuur overtuigen is moeilijk. Hoort moeilijk te zijn. Dat lukt hem ook. Want eigenlijk is Jan Jaap gewoon best wel slim en grappig (merk op dat de twee samen gaan).
Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende: als Belgen in het dagelijkse leven al ontwijkend en (te) beleefd en voorzichtig zijn dan moet dat in de politiek helemaal drama zijn. Dus is de onbestuurbaarheid, los van het federale systeem, niet ook deels geworteld in de cultuur van het land?
Ik denk introspectief dat je gelijk hebt, ja. Wij zijn een groep of bende die eigenlijk diep in onszelf nog het liefst van al onbestuurbaar zijn. Ik klaag daar graag over. Maar geworteld in mijn opvoeding en cultuur is het zo dat ik eigenlijk een beetje anarchist ben. Zelfs een beetje Machiavellistisch veel. Om het even welke machthebber zal daar voor de Belgskens rekening mee moeten houden, of hij/zij zal heel erg hard falen. Kies maar.
Als Nederlanders mogen we dan direct en soms wat lomp zijn, maar we weten wel binnen 5 seconden wat we aan elkaar hebben.
Dat is heel erg anders bij ons. Wij hebben ruime tijd nodig om te weten wat we aan elkaar hebben. Want iedereen is een beetje Machiavelliaan. Is dat goed? Is dat slecht? Het is vooral.
Dus by all means, als we de lage landen willen herenigen dan moeten we dat zeker niet uitsluiten.
Maar dus ook de Vlaming zijn huidige stellingname (die achterdocht, dat Machiavellanisme) mag je niet uitsluiten. Doe je dat wel, dan krijg je gewoon een neen van de 6 miljoen Vlamingen.
Ik vraag me alleen af of het alleen al op cultureel vlak überhaupt zal functioneren.
Het antwoord daarop is neen. Maar de oplossing ligt niet in het antwoord dan wel in hoe men daar mee om gaat.
Dus dan worden de Vlaamse provincies Nederlandse provincies en dan wordt jullie hoofdstad Amsterdam (of eigenlijk Den Haag maar laat die Amsterdammers maar lekker in de waan ;)).
Klinkt mij alvast beter dan Brussel.
De vraag is of de Vlamingen dat in meerderheid willen accepteren. :p
ABSOLUUT niet. Maar aan jullie om dat te keren.

Doe dat, of, probeer dat, vooral wel.
Als Nederbelg die ondernemer is geweest in Nederland en nu inmiddels al 14 jaar in België kan ik met veel overtuiging Nederland is qua ambtenarij en politiek een gesmeerde machine in vergelijking met België. Je kan je niet voorstellen hoe absurd het hier soms is.
Oh wow.. dus wij mogen eigenlijk niet klagen (maar dat doen we zo graag ;-)) ?
Dat gok je zomaar? Zoek het anders even op.

Voor zover ik weet kan dat allemaal gewoon via het WMO loket, en natuurlijk gaat het over meerdere schijven, maar dat regelt de gemeente (bijna?) allemaal voor je.

Je zal vooral moeten bevestigen of gegevens kloppen.
Dan heb je niet goed gelezen.
Hij heeft al meermaals gezegd dat er op vele vlakken geen toekomstvisie is. Onder andere over pensioen.
Hieronder versta ik dat hij een ernstige studie en eventuele hervorming zeker zal toejuichen.
Dat lijkt inderdaad een gangbare oplossing, het geld laten bevriezen tot er een akkoord is.

Helaas zijn de Belgische politici ook daar heel waarschijnlijk moeilijk van te overtuigen.
Zal wel lastig zijn als achteraf blijkt dat ze de providers een grotere poot hadden moeten uitdraaien om het kostendekkend te houden bij een nieuw akkoord ;)
Dat er haast is bij de veiling is de stok achter de deur voor de deelstaten, die een groter deel van de inkomsten willen hebben.

Het alvast uitvoeren van de veiling zou er op neer komen dat de deelstaten geen hoger percentage meer kunnen afdwingen, of een ieder geval een stuk minder mogelijkheden daartoe.
Snij dat land toch gewoon terug in twee en laat ons ALSJEBLIEFT terug bij Nederland komen. Wat een onzin altijd met die gewesten. Uiteraard mogen die niet afgeschaft worden of gestript worden van hun bestuursrechten want poehoeh dan zou het allemaal veel te soepel verlopen.
... want in Nederland gaat de 5G-veilig wél sneller? Het doel van eind 2019 wordt al niet gehaald. Op andere vlakken kun je misschien gelijk hebben, maar in deze kwestie doen wij het echt niet beter.
Ik zou er voor tekenen. Gecombineerde havens van Antwerpen en Rotterdam in één land klinkt ook als een bijzonder goede marktpositie. En laat Frankrijk Brussel lekker krijgen, kunnen ze die zeteling in Straatsburg van de EU ook opheffen.
En laat Frankrijk Brussel lekker krijgen, kunnen ze die zeteling in Straatsburg van de EU ook opheffen.
En laat dat nu precies zijn waarom Duitsland dat nooit zou willen: te veel EU macht in handen van Frankrijk en Franse lobbyisten.

België is altijd een voor de grote EU-landen handig weinig machtig land geweest om allerlei machtszetels in te plaatsen. Gaande van eerst NATO (Evere, vlak bij Brussel) tot de EU (Europese wijk in Brussel).

Vergis U wel niet dat mijn land België en haar politici nul comma nul te zeggen hebben over wat de EU doet. Dus i.p.v. dat mensen altijd kwaad zijn op "Brussel" moeten ze maar eens leren kwaad zijn op de politici die ze er zelf naartoe gestuurd hebben en die in onze Europese wijk (over)leven op Belgische pintjes en frietjes.

Het probleem daarbij is dat als je dit nu aan een machtig land als Frankrijk zou geven, dat land wel de middelen zou hebben om veel invloed te hebben.

Wij hebben bv. geen geld om massa's spionnen in te schakelen om de ganse Europese wijk te gaan afluisteren en beïnvloeden. Een groot Europees land zou dat absoluut zeker wel hebben. Vooral en zeker op hun eigen grondgebied waar ze hun handhaving zouden kunnen beïnvloeden om daar ook niets tegen te doen als het hun spionnen zijn, en wel als het anderen hun spionnen zijn.

Wij Belgen laten iedereen en alle spionnen gewoon begaan daar in die wijk. Zo is het op een eerlijke manier oneerlijk voor iedereen.
En West-Duitsland ook maar bij Nederland, want met Hamburg erbij is het ook wel een interessante marktpositie... Zo kunnen we wel één groot rijk maken.
dat lijkt me dan wegens de taal verschillen geen goed idee (en ik denk ook niet dat Duitsland dit ooit wilt)
Het was ook niet serieus bedoeld, meer om aan te geven dat we niet alles maar moeten gaan samenvoegen.
je hebt daar wel een punt.
stel dat er ooit een splitsing zou komen.
- dan krijgen we hier ook halve brexit toestanden.
- financieel zal dit belgië veel kosten.
Er word dan door sommige wel beweerd dat dit ons op lange termijn veel zal besparen, maar ik betwijfel of dit wel zo is.

en ik denk dat Vlaanderen met Nederland samenvoegen niet persé voordelig is zoals velen denken.
- Nederland is veel groter dan Vlaanderen en Vlaanderen zou eerder opgeslorpt worden door Vlaanderen en we zullen denk ik minder te zeggen hebben dan nu.

En voor Wallonië denk wil maar een kleine minderheid bij Frankrijk.
- de taal is misschien wel hetzelfde maar er is een groot verschil in mentaliteit.
- De walen zouden ook veel voordelen verliezen als ze opgaan in Frankrijk.
- Ik heb ook opgevangen (of ergens gelezen) dat Frankrijk walonië helemaal niet wil.
Nee hoor, Vlaanderen naar Nederland en Wallonië naar Frankrijk lijkt me ruim voldoende en ook best logisch. Sowieso als je ziet hoe het nu werkt lijkt dat zowat wat ze eigenlijk het liefste zouden willen.
Dan moet je nog kiezen wat je met Brussel doet. Geografisch ligt dit in Vlaanderen maar is een apart gewest.
Brussel als apart land voor de EU zetel, beetje als washington DC?
Daar zou het waarschijnlijk op neerkomen. Wallonië kan nooit betalen voor de kosten die Brussel maakt.

M.a.w. zou Brussel een land worden dat volledig gesubsidiëerd wordt door de EU landen.

Brussel zou namelijk vrij snel failliet zijn.
Anoniem: 706671
@zanza00627 maart 2019 13:47
Weet je tis erg om te zeggen maar laat Frankrijk maar hun zegje hebben over het Parlement.

Wat voor invloed heeft België nog op Europa als Frankrijk en Duitsland toch het meest te zeggen hebben?

Heb dan liever dat wij als Vlaanderen gelukkig zijn, en dat Wallonië blij is met hun Europees parlement in Frankrijk. Met daarnaast misschien wel nog steeds de optie voor internationale zaken in Brussel te houden.
Ben je ons de EU aan het verkopen? :-)

Dat hebben we als Benelux en daarna de EEG (en daartussen was er ook nog een EGKS) al weten te verkopen aan Frankrijk en Duitsland. Sindsdien zijn allerlei EU landen gevolgd. Enkel is het nu wat te veel aan het worden. Vind ik toch. Beetje kleiner terug. Al die zagers zoals Polen, het VK en Hongarije er terug uit.
Klinkt als Verenigde Staten van Europa?
Klinkt beter, als men het in het begin zo had gedaan. Maar ik denk dat het zwaartepunt van de NL bestuurders in de randstad focust. Vlaanderen zou dan gewoon en uitbreiding van NL Limburg gezien worden. Onafhankelijk Vlaanderen met een gedeeltelijke samenwerking met NL (zoals nu met Wallonië) zou wellicht beter zijn.
Wat ik me altijd afvraag bij dit soort commentaren is: waarom verhuis je dan in 's hemelsnaam niet naar Nederland? Waarom word je zelf geen Nederlander? Daar zijn echt wel procedures voor hoor, en heel lang hoeft het niet te duren. Dan kun je onmiddellijk het Nederlandse Paradijs ervaren en hoef je nooit meer terug naar België te komen.

Alleen gaan die klagers dat natuurlijk nooooit doen, want als puntje bij paaltje komt willen ze gewoon niet weg uit België, ze willen alleen hun armzalige klaagzang blijven zingen en met hun "arme ik"-gevoel wat aandacht trekken. "Kijk toch eens hoe verschrikkelijk ik het slachtoffer ben van mijn verdeelde land..." maar er ondertussen wel lekker heel hun leven blijven wonen.

Maar goed, de politiek moet hun miserie oplossen, want zélf actie ondernemen, ho maar, dat is te veel gevraagd.
Dat klagen is een beetje de nationale hobby van de Bleg. 'Het is allemaal k*t', maar tegelijkertijd leven ze in één van de rijkste landen ter wereld. Ietwat paradoxaal, maar toch, hebben Nederlanders ook een handje van... O-)
Goh, Nederlandse belastingscontroleurs zijn veel te streng en correct voor ons. Fiscale zelfverdediging is de nationale sport van België. Alleen spijtig dat we een stukje op volledig kapotte wegen moeten rijden vanaf de grens met Nederland tot aan ons huis.

Maar als jullie nu eens hier wegen komen aanleggen. In ruil voor wat zeggenschap en de opbrengsten van onze verkeersbelasting.

Nee? Toe?
Op BNR was onlangs nog een mooi stukje waarbij een groot voorstander van democratien aangaf dat autocratien het altijd winnen van democratien als je dingen gedaan wilt krijgen.

Echter wordt er bij autocratien niet kritisch gekeken ( en gestemd ) naar deze handelingen.
Waarom niet, de laatste keer dat Vlaanderen bij ons hoorde waren we nog een wereldmacht.
In die tijd waar je het over hebt kun je beter zeggen dat Nederland bij Vlaanderen hoorde, niet andersom. Nederland was in die tijd niet bepaald een interessant of ver ontwikkeld gebied. Er was ook nooit iemand thuis, want iedereen zat op zee met de Engelsen te vechten.
Niet om lullig te doen, maar wij hoeven Vlaanderen niet hoor. Buiten de haven is het voor ons niet zo interessant
Daarom dat jullie elke weekend mijn stad (Antwerpen) onveilig maken. Om maar niet te spreken van de geluidsoverlast door het luide gepraat }>
Daarom dat jullie elke weekend mijn stad (Antwerpen) onveilig maken. Om maar niet te spreken van de geluidsoverlast door het luide gepraat }>
Ik geloof er niks van dat mensen uit Nederlands Limburg, Noord Brabant en Zeeland veel verschillen van de gemiddelde Vlaming, dus ik voel me niet aangesproken met 'jullie'.
Ik verwacht dat je mensen uit Zuid- en Noord-Holland bedoelt, en dan heb je toch enigszins gelijk :)
het zou wel skiën in Nederland mogelijk maken, das wel echt een plusje ook toeristisch gezien.
Eh, neen. In Vlaanderen kan je nergens skieën. In Wallonië wel. (ttz, indoor kan je in Vlaanderen skieën, maar dat is in Nederland ook zo)

[Reactie gewijzigd door freaxje op 27 maart 2019 16:02]

En de rest van Nederland hoeft Groningen niet meer nu er geen gas meer te halen is... :+
Wat met onze chocolade, bier, wafels en studio100 ?
De laatste keer dat we getrouwd waren, hadden we toch een redelijk deel van de wereldeconomie onder de knoet. Kom op... we proberen het nog een keer?
Je hebt geen idee waar je aan begint. Daarom ben ik als Vlaming volop voorstander. Zolang de afspraak is dat Antwerpen ook investeringen krijgt, jullie jullie dammen ook gaan bouwen om Vlaanderen te beschermen tegen zeespiegelstijgingen, en zo verder - anders het is zowizo over een honderdtal jaar gedaan met Vlaanderen als bewoonbaar gebied).
Als je het wil of niet, het zit gewoon in je bloed hoor ;)
Als je het wil of niet, het zit gewoon in je bloed hoor ;)
Ach, mensen van adel denken ook nog altijd dat het in hun bloed zit. En de aarde is geen bol, maar een grote pannekoek.

De rest van de wereldbevolking is ondertussen in 2019 aanbeland, die weten gelukkig al beter.
Ik denk dat jij het percentage Belgen onderschat op deze site.
Volgens mij is het .net en niet .nl
Misschien eens een poll opstarten om het echte aandeel Vlamingen te kennen?
Het is zelfs tweakers.be
2%, eerder 10% of zo.
Omdat de eigenaars van Tweakers, de Persgroep, een Belgisch bedrijf is. Je kan dus gerust zeggen dat Tweakers een Belgische site is ;)

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 27 maart 2019 14:32]

[Naar mijn mening is] Tweakers (is) noch Vlaams noch Nederlands maar wel beiden en meer. Tweakers is voor Nederlandstalige tweakers (waarbij tweakers wezens zijn die soms ook wel eens met mensen vergeleken worden en/of dat zelfs nog steeds zijn en die zich in computerachtige dingen interesseren).
Ik deel je mening. Tweakers richt zich op Nederlandstaligen in deze regio. Ik denk initieel vooral Nederland maar later is ook Vlaanderen omarmt. Er zijn uiteraard meer Nederlanders dan Vlamingen, maar globaal wel met dezelfde interesses.
Dat er meer Nederlandsers zijn dan Vlamingen is een algemeen gegeven dat niet uniek is aan de leden van Tweakers. Vlaanderen telt 6.552.967 inwoners (2018), Nederland telt 17.084.719 inwoners (2017). Heel waarschijnlijk is de nationaliteit van de leden van Tweakers in verhouding tot deze aantallen. Misschien Nederlanders ietsje meer naar verhouding, omdat Tweakers inderdaad oorspronkelijk Nederlands was. Maar tegenwoordig denk ik dat het verschil niet zo groot zal zijn.

Dat is trouwens ook prima. Zolang de kwaliteit maar hoog is.
Grootste probleem is dat alle overheden op gelijke hoogte staan. In feite is er dus al een confederatie van de gewesten want ze hebben hun zeg in alles.

Federale overheid heeft dus maar net evenveel te zeggen als de Vlaamse en Waalse.

In mijn opziens kan België enkel werken door ofwel volledig te splitsen ofwel de federale overheid altijd het “laatste woord” te geven. (Zie ook CETA-verdrag bvb en de discussie rond de vliegroutes van zaventem, ...)

[Reactie gewijzigd door florejaen op 27 maart 2019 13:13]

Het gaat daarbij om 23 witte vlekken, gebieden in België waar niet of nauwelijks breedbandinternet mogelijk is.
Dat zijn toch zwarte vlekken?
Vind het zelf niet zo erg, 5G is een grote investering. Binnen een 5tal jaar zal er waarschijnlijk meer concurrentie zijn om apparatuur aan te kopen, wat hopelijk zorgt voor lagere prijzen (en nieuwere technologie).
Mr. Debackere moet eens eerlijk zijn - als u een herziening van die verdeelsleutel belooft heeft in 't verleden - en dat nagelaten heeft, en nu poogt die zaak te laten verzuipen/vergeten/opnieuw uit te stellen. Dan krijgt u in Belgie de gemeenschappen en gewesten tegen u (die minder geld gekregen hebben door het algemeen wanbeleid en de verspilzucht van de overheden). Dat is normaal - en typisch Belgisch.
Mr. Debackere is dus oneerlijk in dit dossier - hij moet niets betreuren - zijn voorganger mr. De Croo heeft gewoon z'n job niet of niet goed gedaan. Het is eenvoudig af te geven op andere collega's - nu is't hun beurt om de volle Flak te krijgen, en 't is verdient.
dit was toch al lang bekend? stom van die gewesten om hun eigen burgers zo te benadelen...meer kan ik er niet over zeggen.
Ik denk niet dat er veel burgers in de komende maanden wakker gaan liggen van 5G: er zijn weinig telefoons en er is weinig winst te realiseren. De USP voor 5G zit in lagere latency - waar nu al niemand van wakker ligt - en in de hogere doorvoersnelheid - waar nu ook niemand met 4G tegenaan loopt.
Zie ook: https://www.techzine.be/b...fi-6-belangrijker-is.html
Het uitstel van 5G is vooral lastig voor bedrijven die met IoT aan de slag willen.
Maar die bedrijven kunnen toch zelf een netwerkje opzetten? Is hier in Nederland ook het geval: de 5G-veilig hier is ook al 2 keer uitgesteld, maar T-Mobile is al bezig zelf iets op te zetten.
5G is een samenraapsel van technieken en frequenties. 5G kan aangeboden worden op de bestaande frequenties. De veiling is dan ook voor bijkomende frequentieruimte die vrijgemaakt is waardoor er meer bandbreedte beschikbaar is voor 5G diensten. De belangrijkste banden die geveild worden zitten rond de 3,5GHz.
Samenraapsel van technieken en frequenties is wel heel erg oneerbiedig voor de briljante en nogal complexe 'carrier aggregation' techniek ;)
In de toekomst worden meerdere lage, midden, hoge en nog hogere frequenties gekoppeld én sta je met verschillende masten tegelijkertijd in verbinding. Verschillend 'pakketjes' met info komen dus 'overal vandaan', naar je mobiel, auto enz. en vice versa uiteraard. Het is nogal een wirwar, maar het schijnt fantastisch te kunnen werken. Je hebt met 3,5 GHz alleen, dus geen 5G
Ik heb dit filmpje wel eens eerder gepost, met wat simpele, maar goed te volgen uitleg

En niet overal op de wereld worden dezelfde frequenties aan elkaar gekoppeld trouwens.
Hieronder de globale frequentieverdeling op de wereld
https://gsacom.com/5g-spectrum-bands/ (link is wat gedateerd 22 Feb 2017)

Lower 5G bands for early deployments
Europe 3400 – 3800 MHz (awarding trial licenses)
China 3300 – 3600 MHz (ongoing trial), 4400 – 4500 MHz, 4800 – 4990 MHz
Japan 3600 – 4200 MHz and 4400-4900 MHz
Korea 3400 – 3700 MHz
USA 3100 – 3550 MHz (and 3700 – 4200 MHz)

Potential first deployments of higher 5G bands
USA: 27.5 – 28.35 GHz and 37 – 40 GHz pre-commercial deployments in 2018
Korea: 26.5 – 29.5 GHz trials in 2018 and commercial deployments in 2019
Japan: 27.5 – 28.28 GHz trials planned from 2017 and potentially commercial deployments in 2020
China: Focusing on 24.25 – 27.5 GHz and 37 – 43.5 GHz studies
Sweden: 26.5 – 27.5 GHz awarding trial licenses for use in 2018 and onwards
EU: 24.25 – 27.5 GHz for commercial deployments from 2020

Notably the range 24.25 – 27.5 GHz (26 GHz) is overlapping with the band 26.5 – 29.5 GHz (28 GHz), which suggests that countries supporting 26 GHz may also benefit from early ecosystem development for the 28 GHz band in other Regions.

Other bands of interest
In addition, the bands 600 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1.5 GHz, 2.1 GHz, 2.3 GHz and 2.6 GHz may be of particular interest for both traditional and new non-traditional applications and are key to deliver necessary 5G broadband coverage for applications such as internet of things (IoT), industry automation, and business critical use cases.
Samenraapsel van technieken en frequenties is wel heel erg oneerbiedig voor de briljante en nogal complexe 'carrier aggregation' techniek ;)
In de toekomst worden meerdere lage, midden, hoge en nog hogere frequenties gekoppeld én sta je met verschillende masten tegelijkertijd in verbinding. Verschillend 'pakketjes' met info komen dus 'overal vandaan', naar je mobiel, auto enz. en vice versa uiteraard. Het is nogal een wirwar, maar het schijnt fantastisch te kunnen werken.
Bedoel je met verschillende masten effectief fysieke zendmasten die op verschillende fysieke locaties staan of verschillende zenders op dezelfde fysieke mast?
Indien je het eerste bedoeld dan begrijp ik dankzij jouw uitleg voor het eerst echt waarom 5G beter is dan 4G. Voor mij was 5G tot nu toe hogere snelheden door frequentiebundeling en een lagere latency door een directere routering naar het internet.
Bedoel je met verschillende masten effectief fysieke zendmasten die op verschillende fysieke locaties staan of verschillende zenders op dezelfde fysieke mast?
Wat dacht je van allebei :9

Het is inderdaad een complex en 'fijnmazig' netwerk dat straks als een deken over ons heen ligt.
Ik heb mij hier (.pdf TNO) wel eens geprobeerd doorheen te worstelen, maar heel veel chocola maak ik er niet van.
Het gaat in Jip en Janneke taal om 'pakketjes' met info die tegelijkertijd worden ontvangen en verzonden en in een mum van tijd exact op de goed plek terecht komen...
De hogere datasnelheden voor meerdere gelijktijdige gebruikers zullen bereikt
worden door stapeling van verschillende 5G-carriers (carrier aggregation) tot een
maximum van 1 GHz. In de hogere frequentiebanden, boven circa 6 GHz, zullen de
5G-carriers breder worden (200 MHz, 400 MHz per carrier).


Om nog maar te zwijgen over de niet behapbare:
Een laatste voor expeditionaire toepassing interessant aspect van 5G wordt
gekenmerkt door de beschikbaarheid van meerdere Radio Access Technologies
(RATs) zoals mMIMO die de 3D-bundelvorming met pencil beams mogelijk maakt,
non-contiguous channel bonding ofwel carrier aggregation en wellicht ook, op
termijn, een vorm van cognitieve radio: een programmeerbare radio die volgens
een bepaalde policy automatisch beschikbare kanalen detecteert, gebruikt en weer
vrijgeeft.
Het TNO document heeft veel management fluff maar relatief weinig technische data.
Er wordt nergens expliciet melding gemaakt van de mogelijkheid om naar 2 fysiek gescheiden masten te communiceren. Hoewel het bijhorende plaatje dat wel min of meer aangeeft, maar daaruit is niet duidelijk of het gaat over aggregation van verschillende technieken op dezelfde locatie of op gescheiden locaties.
De NR-carrier van het 5G-netwerk wordt opgezet nadat eerst de LTE-carrier tot stand komt. De 5G-signalering gaat via het LTE basisstation (eNB) en de X2-C interface (linkerzijde Figuur 3) terwijl het 5G-dataverkeer direct verloopt tussen de gNB en de S-GW van het LTE core network via de S1-U interface
Hieruit blijkt dan wel weer dat ze 1 van de grootste problemen met verschillende masten (energieverbruik) hebben opgelost door de gebruiker altijd met 1 netwerk te verbinden, (initieel is dat LTE 4G). Alle data die nodig is om de client met het netwerk verbonden te houden loopt over deze oudere verbinding. En alleen wanneer de gebruiker data verstuurd word er contact gezocht met het 5G netwerk.
Dus wel 2 verschillende masten, maar voorlopig nog niet gelijktijdig in gebruik.

In een latere fase gaan ze de control stack op 5G virtualiseren waardoor de noodzaak voor 4G ondersteuning weg zal vallen. Op het bijhorende plaatje staat dan weer aangegeven dat alle zenders deel uitmaken van hetzelfde NG-RAN. En een RAN is als het ware de zender van 1 mast die op verschillende frequentie en technieken tegelijk werkt (met meerdere antennes). Dit impliceert dan weer dat er geen verbinding wordt gemaakt met meerdere masten tegelijkertijd. Hoewel het natuurlijk wel nog kan dat een NG-RAN anders zal werken dan de RAN's die nu gebruikt worden. En in principe laat de 5G techniek het wel toe zoals ik deze nu begrijp dus de mogelijkheid dat dit in de toekomst alsnog komt is zeker aanwezig.

MIMO en beamforming zijn gewoon technieken die al een tijdje gebruikelijk zijn voor de wifi AC standaard. Ik verschiet er eigenlijk van dat deze techniek nog niet in 4G zit en we moeten wachten op 5G hiervoor.
De carrier aggregation heeft zijn intrede gedaan bij 4G+
maart 2016: reviews: Binnenkort: 4g op wifi-frequentie - Lte-advanced pro is de opstap na...
Geen idee hoe het straks gaat met de zenders en de masten. Ongetwijfeld is het mogelijke 'oude' te gebruiken. De glasvezelkabels worden op dit moment enorm uitgebreid in voorbereiding op de komst van 5G. 'De enorme hoeveelheden data gaan door de lucht', is dus waar en erg relatief want dat duurt hooguit een kilometer of 2 ;) En het schijnt echt zo te zijn dat er vanuit verschillende kanten op verschillende frequenties info (pakketjes) naar je toekomt, en vice versa hoe, dat precies werkt, geen idee ;)
Dat bedoel ik: dus die bedrijven die met IoT aan de slag willen voordat de veiling heeft plaatsgevonden, kunnen dus alvast een eigen netwerkje opzetten danwel huren. Dan kunnen ze in ieder geval experimenteren.
Experimenteren wordt al volop gedaan. Maar waarom zouden operators miljoenen investeren als de business case sowieso al onzeker is en anderzijds nog beperkt wordt door deze politieke stilstand.
5G is een logische vooruitgang en hoewel consumenten er nu nog geen nood aan hebben, zal het in de toekomst onmisbaar worden.
In het begin van mobiele telefonie vroegen ook velen zich af waarom je altijd bereikbaar zou moeten zijn. En nu is iemand zonder mobiel de uitzondering. 5G zal de middelen bieden voor producenten om functionaliteit te bieden die je straks als vanzelfsprekend zal vinden.
Dat is niet hoe ik het begrepen had.
Volgens mij mogen de providers geen netwerk uitrollen als ze de frequentie niet toegezegd gekregen hebben.
Er is een Brugd bedrijf dat "per ongeluk" al een deel van het spectrum heeft, zij zijn de enige die in BE momenteel iets met 5G kunnen doen: http://www.standaard.be/cnt/dmf20190208_04161991 & https://www.citymesh.com/...t-vandaag-al-5g-netwerken
Dus dan kan T-Mobile worden beboet door de Nederlandse overheid of is dit gewoon een verschil tussen de regelgeving in Nederland en België?
Als T-mobile frequenties zou gebruiken waarvan ze geen eigenaar zijn, inderdaad. Maar testen met 5G moet gewoon kunnen.
5G is de techniek, niet deze specifieke frequenties. De huidige frequenties kunnen/zullen straks ook 5G ondersteunen.
Tuurlijk mogen ze een netwerk uitrollen. Dat netwerk staat er nu ook al. En als het beschikbaar is mogen ze ook hun core upgraden naar 5G. Alleen mogen ze die frequenties nog niet gebruiken, en die zijn net nodig om het optimale uit 5G te halen. Maar 5G kan nu ook al met de bestaande frequenties.
Burgers niet nee, maar sommige bedrijven rekenen wel op opdrachten op 5g apparatuur te mogen installeren.
Belgie werk gewoonweg al lang niet meer, zowat alle departementen moeten dringend zwaar gemoderniseerd worden maar dit raakt er amper door vanwege de ingewikkelde staatsstructuur .
Vergeet ook niet het communautaire!
Langs de ene kant zagen en klagen dat telecom in BE te duur is en aan de andere kant zaniken om een zo hoog mogelijke opbrengst te hebben van frequentie veilingen.
680.000.000 dat betaald moet worden door zo'n 8.000.000 (?) Belgen (niet iedere Belg heeft een GSM).
12.000.000 Belgen, maar mijn dochter van 9 heeft geen GSM, net zoals al haar klasgenoten. Idem voor de lagere klassen.
Ook de baby van mijn collega heeft geen GSM.
Daar heb je gelijk in, maar langs de andere kant zijn intussen ook meer mensen met meer gsm's. Ik heb zelf 2 nummers (zakelijk en prive), daarnaast nog een verbinding in de auto en eentje in mijn alarmcentrale.
Mijn vrouw heeft dan weer een GSM, maar laat mij de factuur betalen.
Dus aantal verbindingen, aantal gebruikers, aantal betalers, ....
We begrijpen het wel: 12mln Belgen "dragen" rechtstreeks of onrechtstreeks de kosten (want mijn dochter van 9 heeft zelf ook geen GSM maar heeft indirect ook profijt van verminderde kosten voor mij ;-) )
Uiteraard, dat maakt het aantal aansluitingen groter, maar vergroot niet het aantal mensen die er voor betalen.
Vergeet IoT niet.

5g is niet zo heel nuttig voor de klassieke mobiele telefoons in de meeste situaties. 4g is op dat vlak eigenlijk meer dan genoeg voor de meesten.

5g is vooral nuttig voor al die andere toepassingen waar we nu geen capaciteit voor hebben. Met de hogere frequenties kan je een veel hogere densiteit aan ontvangers hebben (denk voetbalwedstrijden, muziekfestivals, etc) waar LTE nu moeite heeft om bij te blijven. Dankzij de lagere frequenties kan je ook ultra-low power toepassingen maken. IoT tags die maanden of zelfs jaren lang kunnen werken puur op knoopcellen zijn al volop in ontwikkeling. En dan heb je nog toepassingen die de alles combineren om het beste van de twee werelden te hebben: lage stand-by power, maar super hoge doorvoersnelheden wanneer het nodig is.

Voor 5g in een landje met ~10 miljoen man moet je dus niet denken aan enkele miljoenen ontvangers, maar op termijn eerder enkele honderden miljoenen. Dat is waarom 5g uiteindelijk nodig gaat zijn, want dat kunnen de huidige netwerken echt niet aan.

Met zo'n frequentieband koop je trouwens geen ontvangers of gebruikers. Je koopt daarmee capaciteit. Er is een fysieke limiet van hoeveel informatie je op een band kwijt krijgt, en tegenwoordig zitten we daar vrij dicht tegen. En daar moet je dan het bereik ook nog eens in rekening mee nemen. Op 50Ghz moet je basically line-of-sight hebben. Als je zo'n systeem in een dorp zet, ga je het volgende dorp niet storen. De capaciteit van het netwerk in het ene dorp zal dus niet afhangen van wat er gebeurt in het andere dorp. Als je op 600Mhz werkt, dan ga je daar wel invloed van hebben.

Wat de verschillende providers nu allemaal kopen aan capaciteit en wat ze daar precies voor betalen is een moeilijke berekening om te maken. Net zoals alles rond 5g is hier geen eenvoudig antwoord voor, en als puntje bij paaltje komt denk ik eigenlijk dat niemand in België precies weet hoe de vork in de steel zit... Als er echt dringende toepassingen waren, dan hadden ze alles vorig jaar al verkocht. Alsof Telenet en Proximus de politiek niet op magische wijze op één lijn zouden kunnen krijgen als ze echt willen...

[Reactie gewijzigd door Niosus op 28 maart 2019 00:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee