'België veilt 5g-radiofrequenties op zijn vroegst in 2020'

In België dreigt de uitrol van het snelle 5g-netwerk vertraging op te lopen. Het dossier zit vast bij het Overlegcomité dat de telecomwet moet aanpassen. In De Tijd noemt minister van Telecom De Backer 2020 ‘het meest optimistische scenario’ voor de veiling van de 5g-radiofrequenties.

Die veiling was oorspronkelijk gepland voor dit jaar, maar dat is volgens de minister niet meer haalbaar. De federale regering had de veiling voor 5g-frequenties bij het zomerakkoord vorig jaar al goedgekeurd, maar het dossier zit nu geblokkeerd bij het zogeheten Overlegcomité. Daar stemmen de federale overheid en de Belgische deelstaten hun beleid op elkaar af.

Het wachten is op een akkoord van de deelstaten over de noodzakelijke aanpassing van de telecomwet. Pogingen om tot dat akkoord te komen mislukten tot nu toe. Er is onenigheid over de verdeling van de inkomsten uit de veiling, waarmee volgens de krant De Tijd een bedrag van 680 miljoen euro is gemoeid.

Ook de komst van een vierde mobiele operator in België zorgt voor verdeeldheid bij de overleggende partijen. In februari zou er nieuw overleg plaatsvinden, maar met nieuwe verkiezingen in aantocht is de kans groot dat de veiling opschuift naar midden of zelfs eind 2020. "Ik roep iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen dit dossier te deblokkeren", aldus minister van Telecom Philippe De Backer.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

18-01-2019 • 11:08

26 Linkedin

Submitter: maarte997

Reacties (27)

27
24
13
1
1
5
Wijzig sortering
Als ik niet abuis ben dan geldt de frequentie harmonisatie in de hele EU, wat dus wil zeggen dat de huidige frequenties gewoon technologie neutraal zijn en dus voor zowel 2G, 3G, 4G en 5G mogen worden ingezet. Wat er dus feitelijk vertraging oploopt is de veiling van de nieuwe kavels, maar niets staat operators in de weg om 5G uit te rollen op bestaande frequenties.
Het is iets ingewikkelder. Voor 5g heb je meerdere frequenties tegelijkertijd nodig om het snel te laten werken. Iets wat met 4g+ al is begonnen.
Ze koppelen/stappelen als het ware met carrier aggregation verschillende frequenties aan elkaar
Hier een carrier aggregation filmpje met (ietwat summiere) uitleg.
Met name de vrij te komen hoge frequenties moeten worden geïmplementeerd in de 5g techniek, dus 5g uitrollen zonder deze frequenties kom je niet verder dan 4g++ ;)

Hieronder de globale frequentieverdeling op de wereld die nodig zijn voor 5g
https://gsacom.com/5g-spectrum-bands/ (link is helaas wat gedateerd 22 Feb 2017)

Lower 5G bands for early deployments
Europe 3400 – 3800 MHz (awarding trial licenses)
China 3300 – 3600 MHz (ongoing trial), 4400 – 4500 MHz, 4800 – 4990 MHz
Japan 3600 – 4200 MHz and 4400-4900 MHz
Korea 3400 – 3700 MHz
USA 3100 – 3550 MHz (and 3700 – 4200 MHz)

Potential first deployments of higher 5G bands
USA: 27.5 – 28.35 GHz and 37 – 40 GHz pre-commercial deployments in 2018
Korea: 26.5 – 29.5 GHz trials in 2018 and commercial deployments in 2019
Japan: 27.5 – 28.28 GHz trials planned from 2017 and potentially commercial deployments in 2020
China: Focusing on 24.25 – 27.5 GHz and 37 – 43.5 GHz studies
Sweden: 26.5 – 27.5 GHz awarding trial licenses for use in 2018 and onwards
EU: 24.25 – 27.5 GHz for commercial deployments from 2020

Notably the range 24.25 – 27.5 GHz (26 GHz) is overlapping with the band 26.5 – 29.5 GHz (28 GHz), which suggests that countries supporting 26 GHz may also benefit from early ecosystem development for the 28 GHz band in other Regions.

Other bands of interest
In addition, the bands 600 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1.5 GHz, 2.1 GHz, 2.3 GHz and 2.6 GHz may be of particular interest for both traditional and new non-traditional applications and are key to deliver necessary 5G broadband coverage for applications such as internet of things (IoT), industry automation, and business critical use cases.
Hogere frequenties zijn niet sec noodzakelijk voor de uitrol van 5G, dat was mijn hele punt. Je kunt 5G prima op (bijvoorbeeld) de bestaande 2100 uitrollen, deze valt in de 5G-NR Frequency Range 1 serie.

Voor meer capaciteit zijn de kanalen uit FR2 nodig, die per kanaal meer bandbreedte hebben.

https://en.wikipedia.org/wiki/5G_NR_frequency_bands
Ja alles kan en ook dat zal ongetwijfeld kunnen werken en sneller zijn, maar eerst half werk doen lijkt me geen goede optie en we zitten niet te wachten op een slap aftreksel van 5g zoals in Amerika.
nieuws: Amerikaanse provider hernoemt 4g+ naar '5G Evolution'
De Amerikaanse provider AT&T heeft de software van diverse telefoons in de afgelopen dagen zo aangepast dat wat bij andere providers 4g+ heet, ineens de naam '5G Evolution' heeft gekregen. AT&T's 5g-netwerk is beperkt in bereik.
Maar het voordeel is wel dat je voor de bestaande freq. al antennes hebt hangen. Dus simple gezegd je modulaire aanpassen en gaan.
5G op FR1 is geen slap aftreksel zoals 5G bij AT&T, wat gewoon LTE+ is. Overigens heeft AT&T hier al langer een handje van, want wat wij HSDPA noemen, noemden zij 4G. En 4G heet weer LTE bij hen.
5G gaat sowieso stelselmatig geïmplementeerd worden. Dit is een hoop technieken bovenop elkaar gebundeld. Je gaat ergens moeten starten.

Maar dat praat die switch van benaming nog niet goed. Dan moet er imo toch het een en ander geupgrade zijn voor je dat gaat doen.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 20 januari 2019 14:40]

In Amerika is er al een discussie over de kosten vvoor het 5G netwerk en wat jet nut is voor een 5G netwerk voor consumenten als men al die kosten moet doorberekenen. De totale kosten voor de US inclusief onderzoek, aanpassingen etc van 2017 tot 2025 zal $200 Billion per jaar zijn. Het netwerk bouwen is beraamd op $ 56 Billion.

Een ander groot probleem is locatie,locatie en locatie zoals AT&T al aangaf en dat komt doordat er bijna 4x zo veel locaties nodig zijn doordat men veel meer antenne's moet plaatsen. Dit is berekend op maximaal 400.000 antennes. Dit kost geld ,geld en geld voor grond, gebouwen en als je al ziet hoe moelijk het is in Nederland gaat in bepaalde gebieden dan kan het voor Nederland wel eens een half gebakken netwerk kan worden.

Het is ook een uitdaging hoe deze kosten door te berekenen aan de gebruik en daar zijn aanbieders zich van bewust en wil de klant wel een add-on betalen boven zijn gewone abonnement. . Een ander probleem is dat 5G ideaal is voor HD en HD+ (4K) en dus enorm veel data verbruik heeft en dus moeten klanten niet alleen apart betalen, maar ook veel hogere data bundels kopen.

Als het netwerk voor 5G op jaarbasis $ 200 billion kost dan is dat per smartphonegebruiker 700 dollar per gebruiker. Dit moet je ergens op doorberekenen. De antenne kost niet zoveel en nog geen 100 dollar, maar alles erom heen en de operator wil er aan verdienen. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe aanbieders 3 extra locaties verkrijgen naast de bestaande masten.

We zullen het zien.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 18 januari 2019 13:30]

Je haalt Amerika en Nederland wel erg door elkaar in je verhaal en ik denk dat je beide situaties niet met elkaar kunt vergelijken. Bovendien is het in Europa een politieke keuze dat er hoe dan ook in 2025 een 1Gbps Netwerk moet komen, buitengebied minimaal 100Mbps. Dat alleen providers daar een bedrag voor moeten gaan betalen/ophoesten is dus niet helemaal waar. Uiteindelijk betaalt de belastingbetaler uiteraard voor deze aanleg. Dat kan in subsidievorm, maar ook antennelocaties beschikbaar stellen en dergelijke en er komt een x-bedrag in het abonnement...

sept 2016 EU (.pdf Mededeling Connectiviteit)
Een basis internetsnelheid is volgens de Europese Commissie onvoldoende om te voldoen aan de toekomstige behoefte. De Commissie stelt dat nieuwe technologieën en apparaten snelheid, kwaliteit en responsiviteit vereisen die alleen kunnen worden geleverd door zeer snelle breedbandnetwerken. De Commissie pleit daarom voor Gigabit connectiviteit, waarmee ze een internetverbinding bedoelt met een download- en uploadsnelheid van minstens 1 Gbps (Gigabits per seconde). Bovendien moet
volgens de Commissie worden ingezet op internetverbindingen in buitengebieden. Door goede
internetverbindingen kunnen bedrijven in deze gebieden voordelen halen op het gebied van onder
andere video-conferenties, online administratie en e-commerce. Huishoudens in zowel stedelijk als in
buitengebied zouden daarom, volgens de Commissie, toegang moeten hebben tot een vaste of
draadloze verbinding met een minimale snelheid van 100 Mbps (Megabits per seconde).
Arm België waar elke politieke beslissing er één te veel is en het pamperen van mensen de grootste taak is ...

Ik hoop eerlijk gezegd dat er in de politiek weldra een revolutie komt. Het inspelen op noden van de maatschappij loopt door de oer oude modellen van de 18de eeuw hopeloos achter. Daar naast heb je natuurlijk het wereld vreemd zijn van verschillende personen. We kunnen alleen hopen op beterschap :)
dan zou het partijensysteem zoals we in onze democratie kennen eruit moeten....en altijd een zakenkabinet samenstellen met experts op elke ministerspost, je zou dan eventueel zelfs de kamer nog kunnen behouden...maar die zitten er al jaren voor zichzelf..en die zullen hun macht niet zomaar afstaan
Een beetje off topic van het artikel, maar het ministerieel systeem wat aanpassen zou zeker is mogen. De procedure om EU commissaris te worden zou een goeie inspiratie zijn: https://en.wikipedia.org/..._Commissioner#Appointment

Basically moeten de kandidaat commissarissen eerste een schriftelijk examen (2 weken de tijd en met hulp experts) en dan een individuele hoorzitting ondergaan in het parlement. Hier mogen experten, van in de EU politiek of gewoon academia, allerlei technische vragen stellen. Indien zij niet tevreden zijn, kunnen ze commentaar geven of gewoon weigeren. In ieder geval wordt er zo toch een soort van technocratische poortwachter geinstalleerd. Of dat 100 percent democratisch is, is natuurlijk voor debat vatbaar...

Edit: in die individuele hoorzittingen mag de kandidaat niemand raadplegen, ik denk dat ze zelf een heel gelimiteerd soort notities mogen meenemen

[Reactie gewijzigd door Chigurg op 18 januari 2019 13:15]

ministers ed worden niet democratisch gekozen...ook EU zeggenschaps mensen worden neit democratisch verkozen dus daar zou niet veel aan veranderen.
@ Odiebla,
De Europese Unie heeft in de Telecomcode wettelijk bepaald dat haar lidstaten uiterlijk eind 2020 de 3,5 GHz-band vrij moeten hebben voor gebruik.
Je mag er dan geen andere frequentie voor gebruiken.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/5G

[Reactie gewijzigd door Apppie3 op 19 januari 2019 11:02]

Dat is niet waar. Dat de EU stelt dat de 3.5G beschikbaar gemaakt moet worden zegt niet dat je het niet op andere frequenties mag doen.
Een voormalig leidinggevende (een belg) van mijn partner, zei halverwege het jaar al, dat het jaar feitelijk al voorbij was (straks komt iedereen van vakantie, worden jaarrekeningen gemaakt en iedereen zit in gedachten al in het nieuwe jaar).
De Vlaamse overheid lijkt die stelling al in januari ingevoerd te hebben, maar ik moet nog zien of dit vooruitgeschoven wordt. Als de rest van Europa al in beweging is gekomen, kun jt niet doodstil blijven liggen tot 2020. Er zijn nu al vele black spots (met name Oost en Zuid België) en met deze maatregel, lijkt het niet beter te worden.....
Tsja, het is natuurlijk ook al januari... het jaar zit er alweer bijna op 8)7
Zoals ik voorspeld had. Was best grappig te zien hoe er werd gereageerd op de beslissing dat de iPhone pas in 2020 met 5G wordt uitgerust. "Ze gaan achterlopen", "geen 5G in 2019? dat kan toch niet".

Als je dan uitlegt dat je in 2019 toch nog niets aan 5G zou hebben wegens gebrek aan voldoende dekking werd je voor gek versleten. Blijkbaar gaan we er zelfs in 2020 nog niks aan hebben.
Hallo schat! Ik ben online en erg geil kom hier met me spelen http://badoos.ml ... Kussen!
Duitsland heeft de veiling toch dit jaar ?
Dit geldt even goed voor 4G, wat qua tech heel sterk lijkt op 5G. En ook nog redelijk op 3G.
En 2G gebruiken we inmiddels ook al sinds de jaren 90. De enige meetbare effecten zijn bij blootstelling op hoog niveau, en dan bedoel ik het niveau van mobieltje-tegen-je-hoofd (wat een veel hoger energieniveau is dan dat van een basisstation op 100 meter afstand).
Nou het lijkt er misschien sterk op dat de Europese Unie denkt op basis van: zolang straling geen warmte ontwikkelt in onze cellen is straling veilig.
Zie bijvoorbeeld dit artikel: Bellen schaadt cellen. Het genoemde 5GAppeal door @lovly_1 komt ook terug in dat artikel.
Het meest opvallende in dat artikel vind ik nog wel de experimenten met ratten welke aan eenzelfde stralingshoeveelheid bloot werden gesteld dan ons mensen en veelal een grotere kans op kanker kregen (variant: Schwann-cellen welke een tumor kregen).
Ik vind daarom dat we best wat terughoudender mogen zijn wat dat betreft met allerlei blootstelling aan straling zoals 3G/4G/5G.
Als ik namelijk denk aan de manier waarop straling "veilig" bevonden wordt dan kunnen de daadwerkelijke effecten soms pas jaren later aangetoond worden...

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 18 januari 2019 14:27]

Een paar dingen over dat artikel en in het algemeen:
- ik ontken niet dat er een risico is, ik denk echter dat het vooral bij de handsets zit, en dat is ook in lijn met het onderzoek dat ik hierover heb gelezen jaren geleden al
- er is sowieso onderzoek of bewijs over schadelijkheid van straling van radar-installaties of zelfs zaken als snelheidsradarsystemen op mensen die er grote blootstelling op hebben
- ik denk niet dat 5G een significant groter risico met zich meebrengt dan 4G of 3G, wellicht wel het gebruik van zeer hoge frequenties waar minder wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan
- de ter beschikking gestelde capaciteit is eerder een risicofactor, en bij 4G is er ook in sommige gevallen al sprake van zeer hoge capaciteit, vergelijkbaar met hoe die op 5G ook zou zijn in de beginfase
- ik ben het ermee eens dat op dit moment het economisch nut twijfelachtig is, wat men ook aangeeft in het artikel
- het lijkt erop dat het risico dat er is, kleiner is dan veel andere risico's zoals het risico dat het inademen van fijnstof van autoverkeer en elektriciteitscentrales met zich meebrengt
Je weet dat je één stap verwijderd van chemtrails bent hé?

En antivaxxers... En flatearthers... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee