EU bereikt akkoord over gebruik 700MHz-frequentieband voor 5g

De Europese Commissie heeft samen met het Europarlement en de Raad een politiek akkoord bereikt over het aanduiden van de 700MHz-frequentieband voor mobiel breedband. Het is de verwachting van de Commissie dat de instellingen binnenkort formeel hun toestemming geven.

EU vlag kleinDe plannen voor het gebruik van de frequentieruimte presenteerde de Europese Commissie al in februari. Het doel daarvan is om onder andere de 700MHz-frequentieband, met frequenties tussen 694 en 790MHz, in te zetten voor mobiel breedband in plaats van de huidige toepassingen. Die bestaan uit gebruik voor digitale televisie en draadloze microfoons. Bij het huidige akkoord zijn de instellingen overeengekomen dat lidstaten tot 30 juni 2020 de tijd hebben om de frequentieband toe te wijzen. Dit maakte al deel uit van het oorspronkelijke voorstel, alleen is er nu de mogelijkheid voor uitstel tot dezelfde datum in 2022 bijgekomen.

Daarnaast moesten de lidstaten oorspronkelijk volgend jaar hun plannen omtrent de vrijgave van de frequentieband bekendmaken, in het huidige akkoord ligt de deadline op 30 juni 2018. De frequentieband tussen 470 en 694MHz blijft tot 2030 beschikbaar voor omroepdoeleinden. Hierdoor moeten lidstaten meer vrijheid krijgen om een alternatief gebruik van de frequentieruimte in te richten, afhankelijk van het gebruik van dttv. In de praktijk is dvb-t de dttv-standaard in Europa; KPN maakt hier bijvoorbeeld gebruik van voor zijn Digitenne-dienst. De EU wil met de plannen meer frequentieruimte vrijmaken voor de introductie van 5g in 2020. Om dit zonder interferentieproblemen te laten verlopen, heeft de EU voor een gecoördineerde aanpak gekozen.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

15-12-2016 • 12:52

55

Reacties (55)

55
55
40
5
1
9
Wijzig sortering
Anoniem: 668692 15 december 2016 13:30
Mensen hier lijken wat weinig inzicht te hebben in hoe evenementen techniek verschilt met de IT:

Doorgaans wordt apparatuur gebruikt die 10-25 jaar mee kan gaan, als het niet beschadigd door gebruik. De rede dat apparaten meestal totalloss gaan, is eerder omdat iemand iets laat vallen, vochtschade etc.

Meeste apparatuur die defect raakt, wordt zelfs nog gebruikt als spares voor dezelfde apparaten die het nog wel doen.

Dit allen komt omdat professionele evenementen apparatuur aan veel zwaardere eisen moet voldoen om voor een verhuurbedrijf of ander evenementetechniekbedrijf interessant te zijn. Om te kijken hoelang iets mee gaat wordt vaak ook (officieus) gekeken naar het aantal evenementen dat een apparaat vermoedelijk meegaat, integenstelling tot een vast aantal jaren.

Voorbeelden van dergelijke apparaten zijn de Sure SM58, maar ook zaken als de Martin Acrobat (productie rond 2000) zijn nog erg populair door oersterke bouw, vaste standaarden en geen goed alternatief.

Voor een kleine evenement technicus, een klein zaaltje etc.
Betekenen dit soort maatregelen dat ze ineens duizenden euro's aan apparatuur versneld naar 0 moeten afschrijven.

Tuurlijk het kan allemaal fiscaal wel mogelijk zijn, maar apparatuur weg doen om dit soort redenen is gewoon in de evenementen techniek markt niet gebruikelijk en zeer ongewenst...
[sarcasme]Vandaar dat veel van de fabrikanten van die kwaliteitsspullen nu niet meer bestaan[/sarcasme]

Licht en geluidtechniek van tijdje terug bevat amper electronica als je dat met doorsnee IT apparaat vergelijkt.

De schaal grote van componenten gebruikt in (oude) en licht en geluid is vele malen groter dan wat je in b.v. een PC terug vind.

Kabeldiktes idem dito, connectoren etc..

Maar het economisch belang van alle licht/geluid die draadloos werkt is niets ten opzichte van 5Ghz. En als partijen niet economisch afschrijven op hun licht/geluid, dan is dat HUN probleem.

Zie het als auto's die kun je ook 50 jaar aanhouden, maar ze moeten wel door APK. (tenzij vrijstelling ervoor is, maar dat is ander verhaal).

Even voor mijn beeldvorming (een vriend van me zat in verhuur van lasershows) welke draadloze toepassingen zijn er in licht/geluid naast microphone. (DMX?)
Licht en geluidtechniek van tijdje terug bevat amper electronica als je dat met doorsnee IT apparaat vergelijkt.
Wat doet het er toe hoeveel electronica er in zit? Het gaat niet om de hoeveelheid electronica maar om wat je met iets kan. Mijn comfortabele zitbank bevat helemaal geen elecronica maar vind ik veel waardevoller dan zinloze IoT frutseltjes.
Maar het economisch belang van alle licht/geluid die draadloos werkt is niets ten opzichte van 5Ghz.
Wat is dan het economisch belang van 5G? Wat levert dat op wat je met 4G niet kunt? Volgens mij is het economisch belang van 5G voornamelijk beperkt tot aanbieders van telecomnetwerken die geld kunnen verdienen aan het aanbieden van de service, en die zijn helemaal niet belangrijker dan exploitanten van evenementenapparatuur.
En als partijen niet economisch afschrijven op hun licht/geluid, dan is dat HUN probleem.
Dat is tenminste een lekker sociale gedachte. Laten we voortaan alle problemen waar je zelf geen last van hebt gewoon negeren en het "andermans probleem" maken. Vooral doorgaan met het volstampen van het volledige frequentiebereik voor mobiele IP netwerken, want daar hebben we er nog niet genoeg van.
Als er sprake zou moeten zijn van sociale gedachten bij economische levensduur van apparatuur van bedrijven, komen we nergens.

Mobiele telecommunicatie economie is zo belangrijk dat ze gezondsheids issues wegmoffelen.

Bij 5G moet straks iedereen een daarvoor geschikt telefoon gaan aanschaffen dit levert de schatkist veel geld op.

Juist telecom providers zullen vaak door slechts minimale investeringen (software upgrade) in hun infrastructuur 5G kunnen bieden.
"Maar het economisch belang van alle licht/geluid die draadloos werkt is niets ten opzichte van 5Ghz. En als partijen niet economisch afschrijven op hun licht/geluid, dan is dat HUN probleem."

Dat is niet helemaal waar, je mag voor afschrijvingen over elke 5 jaarsafschrijvingsperiode een "Restwaarde" rekenen. Op die manier kun je apparatuur de-facto afschrijven over meer dan 5 jaar.

"Licht en geluidtechniek van tijdje terug bevat amper electronica als je dat met doorsnee IT apparaat vergelijkt. "

Amper wil ik het niet noemen, ik heb hier nog een Colorpro Classic staan incl controller uit 1988 (super High End in die tijd, For insiders: Ja, pun intended ;) ), en daar zit toch voor die tijd bizar veel techniek en electronica in! (https://www2.highend.com/...e/ColorPro/docs/cpled.pdf)

"Even voor mijn beeldvorming (een vriend van me zat in verhuur van lasershows) welke draadloze toepassingen zijn er in licht/geluid naast microphone. (DMX?)"
Je kunt denken aan Wireless DMX, ARTNet over Wifi maar ook draadloze theater communicatie systemen (http://www.clearcom.com/product/wireless)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 668692 op 25 juli 2024 21:22]

Inderdaad "kun" je over meer dan 5 jaar afschrijven.

En inderdaad een Martin gobo projector van 15 jaar geleden zal vandaag de dag ook nog steeds werken.

Maar omdat jij fiscaal/economisch iets over 5 jaar (en meer) mag afschrijven wil dat niet zeggen dat het landelijk economisch belang met jou en jouw bedrijfsvoering rekening hoeft te houden. Laat staan je moet compenseren voor de restwaarde.

Zat er in jouw Colorpro of in controller een processor?

Als ik oude electronica zie, valt het me op hoeveel je daar zelf nog aan kunt solderen.
Met SMD techniek vandaag de dag in echte "high end" electronica is met soldeerbout weinig eer te behalen.

Leuke spullen op clearcom.

Ik zoek nog een draadloze microfoon waarvan ontvanger aan fototoestel gehangen kan worden (ivm vloggen) zoiets als dit:

https://www.gearank.com/guides/wireless-microphone-system

Maar dan zonder grote receiver.
Tuurlijk, de overheid zou dit ook niet af moeten houden puur om deze rede... maar dat maakt het nog niet minder zuur!

"Zat er in jouw Colorpro of in controller een processor?
Als ik oude electronica zie, valt het me op hoeveel je daar zelf nog aan kunt solderen.
Met SMD techniek vandaag de dag in echte "high end" electronica is met soldeerbout weinig eer te behalen."

Er zit soieso een processor in de controller, maar als het goed is zitten er ook kleinere controle IC's in de lampen om het signaal dat over de jack gaat te vertalen naar acties.

Maar allemaal IC's die gewoon makkelijk vervangbaar zijn. Eigenlijk alle moderne top range apperatuur wel, alleen moet je dan een klein printplaatje vervangen, maar ook moderne fixtures zijn vrij goed te fixen...

"Ik zoek nog een draadloze microfoon waarvan ontvanger aan fototoestel gehangen kan worden (ivm vloggen) zoiets als dit:"
de FP5 zou voor jouw doeleinden moeten voldoen:
https://www.shure.nl/prod..._systemen/fp_wireless/fp5
Bedankt voor je link. Ik heb er afgelopen jaar regelmatig opgezocht, maar gezien vlog generatie is dit de eerste die ik zie.

Nu alleen waar je wind/plop kapjes kunt kopen.
Dankjewel! Precies dit probeerde ik dus te verwoorden in mijn reacties, maar ik kreeg het niet zo haarfijn uitgelegd als jij.

Materiaal voor de evenementensector is 'built to last', waar in de IT wereld 'planned obsolescence' de standaard lijkt te zijn geworden.
Het is inderdaad wel vervelend voor mensen met dit soort apparatuur. Vooral omdat sinds 1 Januari 2016 de draadloze microfoons die tussen 790 en 862Mhz werkten ook al zijn verboden. (Met uitzondering van 823-832 Mhz, dat schijnt nog wel te mogen). Dus iemand die toen microfoons onder de 790 Mhz heeft gekocht heeft nu alweer een probleem. Dat lijkt me ook wel zuur. Ik heb zelf dit soort apparatuur niet maar ik kan me wel voorstellen dat dat erg vervelend is.

Gelukkig blijft het gebied tussen 470 en 694MHz in elk geval beschikbaar tot 2030. Al is het wel gedeeld met digitenne.

Wat ik wel vreemd vind is dat er zo ontzettend veel frequentiebanden zijn voor die draadloze microfoons. Kunnen ze niet gewoon een bandje van 20Mhz ergens opzij zetten en daar gewoon alles op doen?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 21:22]

Ik ben dus wel iemand die dit exacte probleem had. Microfoons dit jaar vervangen voor een seiheizer systeem van 1.800 euro die straks dus ook weel nutteloos wordt. Wordt hier wel een beetje moe van...
Als je je hebt laten adviseren over dit systeem kan je bij de adviseur of winkel terecht. Als je het zelf samengesteld hebt is het helaas je eigen verantwoordelijkheid de wetgeving omtrent draadloze communicatie te raadplegen. Er is sinds 2013 een overgangsperiode bezig volgens de Agentschap Telecom website.

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 25 juli 2024 21:22]

Goed lezen, hij heeft dus zijn mics vervangen om te voldoen aan de wetgeving!
Dat gaat dus over de het VORIGE verbod, niet het verbod in dit artikel!
In ieder geval duurt het nog een tijd voordat dit in gebruik genomen wordt. Wellicht dat incidenteel gebruik van huidige apparatuur niet veel problemen oplevert met internet. En wie gaat overal staan controleren of het wordt gehandhaafd ? Neem aan dat 5g dan ook kan overschakelen op een andere frequentie als de ene frequentie storing geeft. Grote bedrijven zullen lijkt me wel regelmatig opnieuw moeten investeren in apparatuur. Maar voor verkoop van nieuwe microfoons zul je dan geen 700mhz meer zien. Althans, zo lijkt het me een redelijk scenario.

Wat betreft de vele frequentie banden voor microfoons, kan me voorstellen dat bij grote concerten ontzettend veel microfoons worden gebruikt. Op festivals bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door TJRef op 25 juli 2024 21:22]

En wie gaat overal staan controleren of het wordt gehandhaafd? Neem aan dat 5g dan ook kan overschakelen op een andere frequentie als de ene frequentie storing geeft.
Het is niet uitgesloten dat – tegen die tijd – 5G smart phones en dergelijke harder op die microfoon-ontvanger storen dan andersom. Aangezien frequentie 'hoppen' gangbaar is bij veel eerdere G-neraties, is het mogelijk dat dat onverwacht gebeurt. Aangezien mic's vaak gebruikt worden waar veel mensen en dus veel 5G apparaten bij elkaar komen, lijkt me dit geen handige combinatie.
2.4Ghz en 5Ghz :)

Hier is een overzicht van frequenties die vrij te gebruiken zijn zonder licentie:

http://wetten.overheid.nl/BWBR0036378/2015-03-05#Bijlagen

Het probleem is juist dat er weinig frequenties zijn die wereldwijd ook vrij zijn.
Zodat fabrikanten van electronica gewoon overal dezelfde frequenties kan gebruiken.

Aan de andere kant het belang van b.v. een microfoon gebruiker is gelukkig ondergeschikt aan mobiel breedband.
En we zien dagelijks wat voor ellende zo'n ongecontrolleerd spectrumgebruik met zich meebrengt. Als je de pech heb in een appartementencomplex te wonen met veel WIFI gebruikers om je heen moet je zoeken naar een stukje ruimte.
Ik heb het geluk dat niemand in de buurt 5Ghz gebruikt. In huis op centrale plek wifi router en je hebt amper last van "lagere penetratie".
Wifi is juist *geen* voorbeeld van ongecontroleerd spectrumgebruik. De wifi frequenties zijn exact gedefinieerd en voor wifi gereserveerd. Het probleem met wifi is alleen dat het gebruik totaal geëxplodeerd is, waar ze bij het opzetten van de kanalen te weinig rekening mee hebben gehouden. Verder zijn de kanalen sowieso veel te smal gedefinieerd waardoor ze elkaar in de weg zitten door overlappend signaal. Er is een hoop mis met wifi, maar "ongecontroleerd spectrum" is er niet een van.
Dit maakt het zo fijn dat ik mijn aangeschafte draadloze geluidsapparatuur van een paar jaar geleden nu dus niet meer mag gaan gebruiken. Bedankt!
Sorry hoor, maar als je een paar jaar geleden apparatuur in de 700MHz band gekocht hebt, dan heb je geen gedegen onderzoek gedaan.

Al voor de veiling van de 800MHz band was bekend dat de 700MHz band rond 2020 zou gaan volgen. Al voor de veiling van de 800MHz band werd door meerdere partijen in Nederland (waaronder Mattijsen, PMSE en anderen) geadviseerd om nieuwe apparatuur in het 614 - 638MHz gebied aan te schaffen en ruim voor de veiling zijn die frequenties ook door de overheid aangewezen als gebied voor o.a. zenders tot zeker 2030.
Daar geef ik je groot ongelijk in. Het is zelfs zo dat er maar beperkte mogelijkheid is in het aanschaffen van die apparaten. Waar toen Frequentie A t/m D mochten, werden de apparatuur op verkocht. Er was geen E t/m Z beschikbaar voor verkoop. Vervolgens ben je beperkt in je keuze, wordt A t/m D verboden terrein en worden andere frequenties van E t/ J beschikbaar. Ben benieuwd wanneer deze frequenties verboden worden.

Die frequentiebanden verschuiven constant. Dus misschien moet JIJ maar eens even beter onderzoek gaan doen.
Sinds in ieder geval 2013 wordt kanaaltje 39 t/m 41 aangeraden door PMSE en Agentschap Telecom. Dat de website enigzins bagger is kan ik helaas niet veel aan doen, maar ik weet wel hoe ik mij als ondernemer (geluidstechnicus en eigenaar van verhuurbedrijf) moet informeren en dit soort dingen in de gaten moet houden.

Ik heb mijn huidige zenders ergens in 2013 aanschaft, heel bewust in kanaal 39 t/m 41 conform en toen (en nog steeds) actuele advies.

De mogelijkheden qua apparatuur zijn alles behalve beperkt. Alle gerenommeerde (professionele) merken als Shure, Sennheiser, Audio Technica hadden ruim voor de veiling van 2012 al zenders in het assortiment in kanaal 39 t/m 41.

Overigens is de veiling van 2012 in 2008 aangekondigd en tot de veiling die nu op stapel staat voor 2020 is al tijdens de WRC 2015 besloten. Na de vorige WRC (2012 denk ik) was er al een eerste draft voor het gebruik van de 700MHz band.

Dit artikel vertelt voor de goed geïnformeerde professional niks nieuws. De enige nieuwswaarde is dat er nu een politiek akkoord is, maar dat de 700MHz in gebruik zou worden genomen was al lang en breed bekend.
Nouja op zich is die informatievoorziening niet zo erg duidelijk geweest.

Zie bijvoorbeeld de pagina van Agentschap Telecom over draadloze microfoons, die zelfs nu op dit moment nog stelt:
Gaat u precies na welke frequenties de huidige en de nieuw aan te schaffen apparatuur gebruiken. Als de apparatuur gebruik maakt van frequenties onder de 790 MHz, is er in de meeste gevallen niets aan de hand.
De plannen voor de toekomst worden wel aangegeven op een subpagina daaronder maar het is wel een beetje verwarrend op deze manier. Ik hoop dat ze dat gauw aan gaan passen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 21:22]

Ook op de hoofdpagina staat het kopje:

Overgangsperiode
Om iedereen de gelegenheid te geven apparatuur te vervangen of aan te passen geldt een overgangsperiode. Deze duurt tot 1 januari 2016.

Artikel is verouderd en dus verwarrend en mag opnieuw geschreven worden maar je hoeft niet naar de sub-pagina om erachter te komen.

[Reactie gewijzigd door W.Wonderland op 25 juli 2024 21:22]

Dat is voor de ~800 MHz apparatuur. Dat de 700 MHz een probleem is, staat niet als zodanig op de eerste pagina. Er staat nota bene in de tabel dat de 700-frequentie OK is.
Na ja als het pas om 2020 a 2022 in gaat is die apparatuur al redelijk afgeschreven lijkt me?
Nouuu daar vergis je je best in. Draadloze microfoons misschien wel, maar de draadloze systemen die ik heb voor mijn gitaren die kunnen jaaaaaren lang meegaan want dat is gewoon solide apparatuur wat bijna niks te verduren krijgt.
Wellicht komt de fabrikant met een optie om de apparatuur te laten ombouwen voor de nieuwe frequenties. Ik zou zeker eens informeren bij ze. Zou best netjes zijn als ze die service gaan bieden.
Ik denk niet dat de fabrikanten geld in iets wil gaan steken waar overheden schuld aan zijn... Is hetzelfde als dat de overheid alle autowegen weghaald en je dan aanklopt bij de autofabrikant en die dan voor speciaal voor jou nieuwe wegen gaat aanleggen.
Maar je kunt wel achteraf roetfilters installeren als dat van wetgeving moet. Het probleem bij veel apparatuur is dat deze frequentie vaak hardwarematig zal zijn en niet simpelweg een software update.
Speciale dode kamer inrichten met folie op de muren?
Downside is dat je dan wel mobiel ontvangst kwijt bent in die kamer.
Jah laten we dat even gaan doen met alle festivals en concertzalen even speciaal voor de geluidstechnici die 'verouderde' apparatuur hebben.
Hmmm in dat geval is het geen optie nee.
Ik dacht dat het om thuis ging om te oefenen.

Wij hadden thuis een speciale kamer om te oefenen met de instrumenten, al had dat meer met de geluidsisolatie te maken.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 25 juli 2024 21:22]

Nee, voor thuisgebruik heb ik gewoon alles bedraad. Maar als ik het geluid voor festivals, concerten etc. moet doen gebruik ik af en toe draadloze systemen. Als ik zelf met mijn band optreedt dan gebruik ik voor mijn gitaar ook mijn draadloos systeem. Thuis gebruik ik dan weer gewoon draad.
Afschrijving is iets bedrijfseconomisch/fiscaals, niet iets technisch. Dat het technisch nog functioneert is niet belangrijk voor de boekhouders.
maar juist dáár gaat het niet om in deze hele commentsessie. Wat zal mij het een worst wezen dat iets fiscaals geen fluit meer waard is? Als het werkt dan, en misschien nog net zo goed als iets wat nieuw is, waarom zou het dan vervangen moeten worden? Omdat het fiscaal geen geld meer waard is? Onzin.
Bovendien werkt dat in de geluidswereld toch net iets anders, je kan in het jaar 2005 een Shure SM58 gekocht hebben. Geloof mij dat als deze in goede staat verkeerd ik deze nog steeds voor ca. de helft van het geld kan verkopen in 2017
Ik denk niet dat bestaande 700MHz apparatuur nu verboden wordt. Hooguit dat het door storingen met nieuwe apparatuur onbruikbaar wordt.
Zeker wordt dat verboden. Ik heb apparatuur waarmee ik in België hoge boetes krijg als ik daar gebruik van maak tijdens events. Waarom zal het hier anders zijn?
Op grote evenementen zoals festivals hier in Nederland wordt daar al zeer streng op gecontroleerd met soms na meerdere waarschuwingen en boetes zelfs inbeslagname van de apparatuur.

-Edit-
En waar ik storingen kan ondervinden in het gebruik ervan, kunnen de providers daar net zo goed storingen in ondervinden.
Is een beetje hetzelfde als een garagebox die verhuurd wordt, daar mag ik ook niet zomaar in gaan klussen zonder toestemming van de eigenaar en/of huurder.

[Reactie gewijzigd door Woodsnaps op 25 juli 2024 21:22]

Mja en je hoeft het niet door te verkopen naar klanten in de USA, want die hebben het zelfde probleem.
Nu mag het nog wel, duurt nog een tijdje.
En ook maar even checken welke banden precies gebruikt worden. Wie weet heb je geluk, anders schadeclaim indienen bij de staat, lijkt me zeker een optie.
Anoniem: 147126 @gjmi15 december 2016 15:53
Nee hoor. Ik heb een mooie analoge draadloze hoofdtelefoon die op 860MHz werkt. Ik kon precies de dag merken dat er een 4G antenne in de buurt werd ingeschakeld op die frequentie :(
Als ik het artikel goed begrijp heb je nog even de tijd voordat het echt niet meer gebruikt mag worden. De EU staten dienen namelijk pas uiterlijk volgend jaar bekend te maken hoe ze de betreffende band willen gaan vrijgeven. Daarna gaat er nog zeker een paar jaar overheen voordat dat ook werkelijk is gebeurt gezien ze tot 30 juni 2020 de tijd hebben met een uitloop naar 2022. Tegen die tijd kan je je apparatuur al afgeschreven hebben.
Lees mijn reactie op @hackerhater.
Daarin geef ik je groot gelijk. En het is niet de eerste keer dat ze de frequenties die hierbvoor waren vrijgegeven anders indelen.

Achteraf gezien had men beter hiervoor frequenties gebruikt tussen 1800-4000 MHz
Veel bereik heb je niet nodig (of je podium moet heel groot zijn, dan hebben we het dus al over professioneel spul, voor microfoons, keyboards, gitaren) en deze frequenties hebben een hogere bandbreedte en kleinere antennes. De 5Ghz frequenties (wifi 802n en 802ac) lopen dan weer tegen beperkingen van het bereik aan, dus die zijn eigenlijk al weer iets minder geschikt.

Nou is het zo dat veel top-gitaristen klagen dat draadloos hun geluid veranderd en het daarom dus toch al niet gebruikten, maar velen zijn wel al overgestapt. Voor microfoons is het in het professionele wereldje wel al gemeengoed. Maar ja, die kunnen de kosten weer aftrekken en de amateurs niet.
En tussen niet mogen en niet doen zit ook nog een groot verschil.
Al ettelijke malen mogen meemaken dat er nog steeds draadloze audio apparatuur gebruikt wordt die zich gedraagd als perfectie wifi-jammer (o.a. oude Bosch tafel microfoon systemen).
Erg fijn als die op het moment supreme worden ingeschakeld en je wifi-netwerk nagenoeg plat gaat (en ook de audio was niet meer om aan te horen).
Levensduur van een hoop (oude) apparatuur en technieken is aardig lang.

[Reactie gewijzigd door gekkie op 25 juli 2024 21:22]

Tijd voor draadloze microfoons en gitaren met Bluetooth of Wifi-direct dus. :Y)
Het woord 'tijd' komt daar zeker in te pas ja, het neemt ook 'tijd' in beslag om gebruik te maken via Wifi of Bluetooth waardoor er latency ontstaat. Deze is via zulk soort verbingen NIET te omzeilen waardoor gitaar spelen onmogelijk wordt en je jezelf halve tot hele seconden later pas hoort zingen.
euh nee want latency?
Anoniem: 147126 @Waah15 december 2016 15:47
Absoluut niet. Om gitaar te spelen ('s avonds) heb ik juist een oude analoge (draadloze) hooftelefoon aangesloten. Latency is namelijk inherent aan ieder digitaal systeem (want: buffers). Met een digitale hoofdtelefoon is een film kijken misschien geen probleem, maar die paar milliSeconden lantency 'voelt' echt raar als je probeert gitaar te spelen! Er is een kleine delay tussen wat je vingers doen en wat je hoort. Helaas werkt die analoge hoofdtelefoon nog op ~860MHz, wat vroeger een vrije band is maar sinds kort is er volgens mij een 4G antenne in de buurt op die band ingeschakeld dus heb ik wat meer achtergrondruis...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 25 juli 2024 21:22]

Of bellen op de microfoon :X .
Wel goed voor het bereik dat zo'n lage band beschikbaar is.
Praktisch gezien maakt 700 of 2600 of zelfs 3500 MHz weinig uit als je een huis of appartement nieuwer dan zeg 2010 hebt gekocht/huurt. Nieuwe woningen dempen enorm, en dat is goed, zeer lage energie rekening.

Ik woon zelf heel hoog, zelfs boven de mobiele antennes uit, maar pas als ik mijn balkondeur open doe ga ik van 2 naar 4 streepjes op mijn S7. En ja ook de download snelheid schiet enorm omhoog.

Je hebt helemaal gelijk dat 700 MHz verder reikt, vooral buiten en bijvoorbeeld op weilanden/bos gebieden. Maar voor het netwerk in drukke gebieden gaat het vooral om zoveel mogelijk masten neerzetten. En dan wordt 700 MHz net als 800 MHz overal aangezet voor dekking maar vooral capaciteit toevoeging.

"Ja maar, met 4G heb ik 2 streepjes, maar als ik ga bellen met 3G, dan ineens 4 streepjes)
In mijn geval
4G: 800 en 1800 MHz
3G: 900 en 2100 MHz
Waarom dan toch 4 streepjes met 3G?
Hoe smaller de bandbreedte, hoe verder het signaal kan komen. Vooral met de vermogens die vandaag gebruikt worden.

Geen idee hoe ze dat met 5G gaan doen, komen er misschien breedere frequentie blokken bij?
Sowieso in 700 en 800 MHz kan dat niet, tenzij het 2 providers minder worden.

Het hele 4G/5G netwerk is ontworpen om eigenlijk meer capaciteit dan dekking te creëren.
Vooral in stedelijke gebieden. Voordeel hiervan is wel dan 2G/3G hier wel van mee profiteren, want deze staan netzo dichtbij als de 4G antennes nu.
Toch wel dubieus dat die frequentieband effectief 'gestolen' wordt van de gebruikers van draadloze audioapparatuur die daarmee hun investeringen waardeloos zien worden en voor kosten komen te staan om die te vervangen. De overheden gaan die frequentie dan weer leuk veilen tegen forse bedragen en gaan die gebruikers van die waardeloos geworden apparatuur daarmee vast niet compenseren maar zullen het lekker in eigen zak houden.

Tenminste... als men als gebruikers zich niet mobiliseert en die compensatie, volkomen terecht, wel eist. Laat de overheden de frequentie maar eerst 'terugkopen' voordat ze die dan weer gaan doorverkopen. Anders is het diefstal en het veilen heling.
Dit is imho toch wel een goed voorbeeld van samenwerking van de EU.

Ja, er kleven zeker nadelen aan voor bestaande gebruikers van die band. Maar elk land had op zijn eigen houtje regels kunnen verzinnen, maar dit wordt nu EU breed aan gepakt.

Daar gaan we allemaal van profiteren ipv dat het ene land wel 5G heeft straks en de andere niet.

Bij vooruitgang kan je helaas niet altijd met iedereen rekening houden. Hoe vervelend dat ook kan zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.