Toestellen vanaf OnePlus 3 krijgen Android 8.1-update, maar geen Project Treble

OnePlus zegt dat zijn telefoons vanaf de OnePlus 3 een update krijgen naar Android 8.1, maar dat er geen ondersteuning voor Project Treble zal komen. Treble wijzigt de opbouw van Android, waardoor fabrikanten sneller updates kunnen doorvoeren.

OnePlus-medewerker Adam Krisko zegt op het OnePlus-forum over Treble dat het Chinese bedrijf momenteel geen ondersteuning daarvoor biedt en dat dit in de toekomst ook niet op de planning staat. Google presenteerde het project in mei als onderdeel van Android Oreo. Door de wijziging hoeven fabrikanten van toestellen en processors geen code meer te herschrijven na een nieuwe Android-release, waardoor ze sneller en eenvoudiger updates moeten kunnen uitbrengen. Volgens Android Police heeft Google Treble-ondersteuning aan zijn Pixel-toestellen van vorig jaar toegevoegd en mogelijk zou ook Essential werken aan ondersteuning.

In hetzelfde forumtopic meldt Krisko dat de OnePlus 3 en 3T 'later' een update krijgen naar Android 8.1. De telefoons ontvingen deze week de upgrade naar Android Oreo, terwijl de 5 en 5T deze aan het einde van het jaar zullen ontvangen. Krisko zegt dat het bètaprogramma voor de 3 en 3T ten einde zal komen op het moment dat 'er geen relevante updates meer zijn voor het programma'. De ontwikkeling voor de OnePlus 5 en 5T moet uiteindelijk samengevoegd worden, net als bij de twee voorgangers en OnePlus belooft twee jaar aan officiële updates voor de recentelijk uitgebrachte 5T.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

22-11-2017 • 10:05

108 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Lees meer

OnePlus 3 en 3T krijgen Android P Nieuws van 30 juli 2018

Reacties (108)

Wijzig sortering
Jammer dit, had eigenlijk gehoopt dat project treble verplicht zou worden vanaf Android 8.
Ja, als het toestel geleverd zou worden met Android Oreo, maar de pest is, is dat OnePlus nu een spelletje speelt door zelfs de OnePlus 5T met Nougat te leveren en dan kunnen zeggen "tsja, hij wordt niet geleverd met Oreo".
Tja een spelletje. De software package voor Oreo werd geleverd één dag voor de OBT van de 5T. Dus het rewriten van alle beta test telefoons zou een moeilijk verhaal worden, omdat je dan een onvolledig getest model op release dag zou hebben, (los gezien van het feit dat een falende beta test niet erg positief is voor je merknaam). Zelf weet ik nu dat ik 2 a 3 maanden op Nougat moet blijven voor dat ik Oreo krijg. Tja, even wachten en anders gewoon android 8.0 flashen.
Wat ook zeker meespeelt, spelletje of niet, dat ze de ontwikkeling van de OnePlus 5 en 5T gelijk willen houden. Als je de 5T met Oreo uitbrengt moet je dus ook Treble in de 5 verwerken wat weer extra werk oplevert. Als je de code van de 5 wil hergebruiken zul je dus de 5T zonder Treble moeten uitbrengen.
Dat is helaas dan weer wel waar. Maar dat is het probleem met het uitbrengen van een T versie en het hebben van een bizar betrokken community. Als ze gewoon een OnePlus 6 lanceert en niet een T kun je verantwoorden dat je de laatste software brengt voor je nieuwe telefoon. Maar door de Oneplus community die de 5 hebben en de evolutie van de 5 naar de 5T kunnen ze dit niet doen. Of te wel we ze snijden zichzelf in de vingers hiermee. Dat vind ik dan wel weer erg jammer...
Ja dat klopt, maar ze gebruiken/misbruiken die community ook wel goed. Wat ik erg fijn vind aan OnePlus is dat ze direct de kernel code en device tree openbaar maken, zelfs nog voordat het toestel verkocht wordt. Zo zorg je ervoor dat er meteen hobbyisten ermee aan de slag gaan en custom roms maken. Ik heb nu geen nieuwe telefoon nodig, maar kijken wel uit naar de OnePlus 6(T) juist om die reden in combinatie met Treble.
Nope, de s8 zal waarschijnlijk met project treble geladen worden. Er was een podcast waarin 3 googlen Developers erover hadden dat de o.g. pixel ook treble zou krijgen door de snapdragon 821

https://www.google.nl/amp...77%3famp=1&akamai-rum=off
Ja ik had dat ook gezien, maar we zitten minstens nog 2 maanden van een stable release af. Het schijnt dat er niks speciaals qua hardware nodig hebt om een toestel treble ondersteuning te geven. Allemaal software. Dus het kan nog alle kanten op

https://www.google.nl/amp...ndroid-oreo-features/amp/

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 22 november 2017 13:48]

Hou er wel rekening mee dat Oreo met Treble een andere partitie indeling heeft. Dus een bestaande S8 upgraden naar Oreo zal zonder treble zijn. Een nieuwe S8 met al Oreo zal wel treble kunnen krijgen.
Ja dat weet ik, en dat is ook gewoon te doen met software, net zoals ik me telefoon kan herpatitioneren om te dual booten
Ik denk wel dat je daarvoor een PC nodig hebt met software om dat te doen en niet op de telefoon zelf. Maar herpartitioneren voor een dual boot? Het is bijna niet te doen om bv je system partitie kleiner te maken en de data partitie groter, laat staan herpartitioneren
https://www.google.nl/amp...oot-samsung-t3634625/amp/

Dit word dan wel via 3rd party software op het toestel zelf geregeld, maar zou makkelijk een script voor geschreven kunnen worden het embedded zit in de rom. Sommige custom ROMs hebben dat al, en geven je dan ook de optie vanaf installatie van de rom, het toestel te dual/multi booten.
Alleen wordt daar niet de partitie indeling veranderd, maar maken ze gebruik van de bestaande partitie tabel en dan submappen (/system/multiboot, /cache/multiboot, and /data/multiboot)
Ja dat komt omdat android zo tegenwoordig ingedeeld is. HTC hd2 kon Windows en Android naast elkaar draaien zo was er nog een toestel ooit uitgekomen met android en Windows out-of-the-box.

Project treble leeft zelfs al voor dat de pixel officiël was gereleased

https://www.google.nl/amp...ndroid-roms-19456507/amp/

https://www.reddit.com/r/...p&utm_medium=comment_list

Essential heeft ook al treble support in de Oreo beta

https://www.google.nl/amp...ur/i_think_we_got_treble/

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 22 november 2017 16:57]

Dual-Boot/ Seamless update is overigens wat anders dan Treble. En Essential was er inderdaad al even mee bezig. Ben uiteindelijk wel benieuwd welke toestellen seamless updates & treble gaan krijgen.
Ja daar geef ik je zeker gelijk in, ik hoop dat het de flagship toestellen van dit jaar zullen worden
Een upgrade kan ook, maar dan zul je je gegevens kwijt zijn. Dus een factory reset als het ware.
Helaas kan je niet zomaar de boot en recovery partitie en system omgooien, daar zal je al een PC nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen.
Precies, dat is ook zoals sommige unbrick tools vanaf een PC hun werk doen. Die praten niet met de bootloader maar op een nog lager niveau met de telefoon. Dan kun je de hele geheugen chip opnieuw indelen en een treble-compatible bootloader er op plaatsen. Vervolgens kan de telefoon weer bij zijn eigen geheugen en kan deze recovery, system, data gaan aanmaken. Het is allemaal niet zo simpel als een OTA binnen halen maar het is allemaal prima te doen.
Wie weet dat Samsung dat wel gaat regelen via Odin. Al zie ik dat een doorsnee gebruiker niet doen, maar misschien kan je het dan ook laten doen in een Samsung store.
Er werden geen specifieke toestellen genoemd, alleen dat Google met diverse fabrikanten samenwerkt om Treble op oudere smartphones te implementeren.
Klopt daarom staat er "waarschijnlijk" in me comment. We weten niet wat achter de schermen gebeurt, en zou het niet gek vinden als alle flagship toestellen van dit jaar de optie zouden kunnen krijgen bij een update naar Oreo.
Dan zou ik waarschijnlijk vervangen met misschien, want nu lijkt het alsof het ooit ergens genoemd is ;) Hopelijk gaan fabrikanten aan de slag met Treble!
Ja door een Google developer met zijn collega's in een podcast. Als een interne developer weet dat er al achter de schermen gewerkt word aan treble voor 3rd party toestellen. En sinds de pixel o.g. al treble heeft (en een snapdragon 821) zie ik niet waarom het niet zou kunnen (tenzij google het niet toestaat).

https://www.google.nl/amp...onger-support-773858/amp/

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 22 november 2017 16:25]

Dat is het ook, alleen moet het toestel dan geleverd worden af-fabriek met Android 8. Toestellen die uitgebracht zijn met 7 of lager hoeven hier niet aan te voldoen.
Lijkt alsof ze achteraf dan geen updates meer willen uitbrengen voor de toestellen?

Dus twee jaar genoeg is genoeg, we willen niet meer zoveel inspanning leveren omdat we de code moeten "herschrijven" maar willen ook geen gebruik maken van Project Treble doen we niet aan. Anders lopen we inkomsten mis.
OnePlus heeft altijd gezegd dat Oreo de laatste Android versie is voor de 3/3T. Dus wat voegt Treble dan nog toe aan het toestel?
Dat de community gemakkelijk nieuwe Android versies kan uitbrengen zonder iedere keer tijd en moeite te steken in het aan de praat krijgen (met vaak geïmproviseerde oplossingen voor oudere soc's en onderdelen die geen support meer hebben) van Android op een specifiek apparaat.
En "de community" gaat dat betalen? De verkoop van de 3T was al min of meer gestopt toen Google met de aankondiging van Treble kwam. OnePlus heeft dus nooit een budget op kunnen nemen in zijn verkoopprijs voor het recoden van zijn versie van Android.

En daarnaast zie je de functie van Treble misschien ook verkeerd? Het doel van Treble is om Android te kunnen updaten zonder de skin van de fabrikant te hoeven veranderen. Maar als Qualcomm of Mediatek geen drivers voor oude SoCs beschikbaar stellen, helpt Treble helemaal niets en moet je nog steeds improviseren om een nieuwe Android op een oude SoC aan de praat te krijgen.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 november 2017 12:25]

En "de community" gaat dat betalen? De verkoop van de 3T was al min of meer gestopt toen Google met de aankondiging van Treble kwam. OnePlus heeft dus nooit een budget op kunnen nemen in zijn verkoopprijs voor het recoden van zijn versie van Android.
Ik reageer alleen op het de vraag wat het toevoegt. Dat het voor OnePlus fiscaal niet aantrekkelijk is om te doen en het daarom ook niet doen snap ik uiteraard goed.
En daarnaast zie je de functie van Treble misschien ook verkeerd? Het doel van Treble is om Android te kunnen updaten zonder de skin van de fabrikant te hoeven veranderen. Maar als Qualcomm of Mediatek geen drivers voor oude SoCs beschikbaar stellen, helpt Treble helemaal niets en moet je nog steeds improviseren om een nieuwe Android op een oude SoC aan de praat te krijgen.
Klopt, ik heb het wat optimistisch geformuleerd, maar de gemoduleerde insteek kan het aan de praat krijgen van nieuwe Android versies op oudere apparaten wel degelijk eenvoudiger maken.
https://www.xda-developer...e-custom-rom-development/
Voor mijn gevoel zeg je twee keer hetzelfde. "we willen niet meer zoveel inspanning leveren omdat we de code moeten "herschrijven" maar willen ook geen gebruik maken van Project Treble doen we niet aan"

Juist om Treble te inplementeren op een bestaande telefoon moet je bijna alles herschrijven. Daarom heeft Google het ook alleen verplicht voor toestellen die met Oreo uitkomen. Google noemt het niet voor niets de grootste onderhuidse wijziging van Android ooit.
Maar ze brengen toch OReo uit voor die toestellen?

Dus voor zover wordt de code toch weer herschreven of niet als ze al melden dat het met elke update herschreven moet worden. Dus dan kan je net zo goed Treble Erin zetten. Maar dit heeft denk ik met verkoop te maken. Wil je de nieuwste android koop onze nieuwe toestellen m
Om Oreo uit te brengen moeten, net als voor eerdere releases, de chipmakers even nieuwe blobs maken die licht geupdatet drivers hebben. Voor Treble moet de hele architectuur worden herschreven. Dat is wel even een ander niveau werk en je kan je natuurlijk afvragen hoeveel OnePlus hieraan heeft.
Yepp reken er maar op dat dit de laatste officiële upgrade van het os is voor de 3 en 3T. Met een beetje geluk krijgen we in 2018 nog een paar security updates.
Als je de bèta release van One Plus gebruikt krijg je de nieuwste security updates. Het stabiele kanaal is, helaas, veel langzamer.
Er is een verschil tussen OxygenOS-updates en security-patches. Security-patches kan je ook nog wel 2/3 jaar na dato ontvangen. Zo heeft de OnePlus 2 uit 2015 laatst nog een security-patch ontvangen: OnePlus 2 OTA for OxygenOS 3.6.1
Tja en de OnePlus X van oktober 2015 heeft voor het laatst een security-patch ontvangen in november 2016.
Ik vermoed dat het implementeren van Treble in hun huidige software ook niet even op 1, 2, 3 gebeurd is.
Niet voor het eerst bij OnePlus. Ik ontvang op m'n OnePlus X al geen enkele update meer sinds ze hebben aangekondigd geen opvolger er van uit te brengen, dat was binnen het jaar na release. Daarvoor brachten ze nog iedere maand security updates uit.
Dat vind ik nou heel erg jammer.
Zelf ben ik in bezit van een 3T en was ik zeer tevreden over het feit dat deze al de 8.0 update zou krijgen, ook hoopt ik op het Treble programma, wat mij nog meer hoop gaf.
En nu helaas dit bericht, dacht ik toch voor een langere tijd bij de 3T te blijven maar misschien later toch een upgrade doen naar een 5/5T misschien.
Maar daar doelt One Plus zich waarschijnlijk ook op.
Het was eigenlijk al eerder bekend dat de 3 en 3T geen Project Treble zouden krijgen. Waarom niet? Het toestel moet geleverd worden met Oreo, of de code moet worden herschreven voor Project Treble. Dat kost te veel tijd en geld voor die toestellen (ja, ik ben het met je eens dat de 3 en 3T nog helemaal niet oud zijn). Helaas heeft ook de OnePlus 5T geen Project Treble :/. Vanwege het feit dat 'ie wordt geleverd met Nougat.
Helaas heeft ook de OnePlus 5T geen Project Treble
Kan ik hier dan uit concluderen dat bijvoorbeeld de Galaxy S8 ook geen Project Treble krijgt? Of kan ik concluderen dat er toch een reden is om een wat duurdere telefoon aan te schaffen?
Dat ligt eraan of Samsung dit wilt implementeren. De S8 wordt geleverd met Nougat en dus draait 'ie geen Project Treble out-of-the-box. Samsung moet dan de code herschrijven om te voldoen aan Project Treble, wat tijd en geld kost.

Blijkbaar maakt het niet uit of je meer geld uitgeeft. Alhoewel.. de V30 en nog een paar andere toestellen worden wél met Oreo geleverd (?).
Laten we hopen dat ze dat doen dan, dit is nou echt iets waar ik naar uitkeek. Eindelijk betere beveiliging qua updates op Android en dan dit geneuzel weer...
Hopen mag altijd, of het realistisch is is een ander verhaal.

Ik denk niet dat het realistisch is. Het is niet enkel het herschrijven van code, het is ook nog eens de partitiestructuur aanpassen op het toestel, oftewel een volledige wipe, oftewel dat moet je ook weer opvangen. Oftewel nog meer extra werk want er is eigenlijk nog geen goede backup manier zoals bij iOS wel het geval is. Voor mij prima want ik wil juist een frisse start en dus niet met rommel van een oude install beginnen, maar als er maar 1 icoontje bij mijn moeder mist op de plek waar ze die verwacht moet ze al aan een ander vragen wat er aan de hand is.
Hoop het ook, misschien komt de eerste update naar Oreo zonder Treble, maar wanneer ze klaar zijn met oreo voor de S9 hoeven ze misschien niet veel aan te passen om deze dan naar de S8 te brengen.
ik denk dat het er eerder om gaat of het toestel initieel met oreo(8) ontwikkeld is. nu is het dat toestellen met android nougat(7/7.1) in gedachte ontwikkeld zijn. hij kan nu wel met nougat geleverd worden maar een groot gedeelte van de code is al gebaseerd op nougat en het invoegen van treble zal dan veel tijd kosten. daarom verwcht ik pas bij de volgende generatie toptoestellen dat we een correcte implementatie van treble gaan zien en hopelijk langer updates.
Een voorbeeld: de HTC U11 life met Android One wordt standaard met Android 8.0 Oreo geleverd en heeft Project Treble, zo heb ik gecheckt. :)
Ik heb een tijdje geleden gelezen dat de S8 of S8+ geen Treble krijgt. Dit kwam uit het Oreo Beta topic (voor de S8) op XDA Developers.

Mensen aldaar hebben waarschijnlijk via ADB of via een Terminal app getprop ro.treble.enabled uitgevoerd. Deze value returned namelijk true bij Treble en false bij geen Treble.
Heb je daar misschien een linkje van? Ik kan alleen deze vinden: https://www.xda-developer...android-o-exist-flagship/

Daarin wordt verteld dat Google met vendors samen werkt om ze te "Treble-izen", maar er wordt niet verteld welke vendors dat dan zijn.
Deze persoon hiero zit in de Beta van Oreo en meldt dat zijn telefoon "False" aangeeft als hij het commando uitvoert. Ik neem aan dat er niet veel zal veranderen tussen de beta en de release, dus zou dat geen Project Treble betekenen.
Hmm, dat is zeer spijtig. :(
Nee je kan hier nog niet echt conclusies uit trekken. Samsung zou als ze dat willen Treble kunnen verwerken in hun Oreo versies, maar dat zijn ze niet verplicht op hun huidige toestellen, waaronder de S8.

Je zal moeten wachten op hun eigen aankondigingen of release van de Oreo versie om te zien of Treble er daadwerkelijk in zit en/of ze het later nog van plan zijn.
Het is mogelijk, maar dat hangt van de fabrikant af. Het kost nou eenmaal tijd en dus geld om het te implementeren.
As far as device support for Treble, the feature is a requirement for any new device that ships with Android 8.0. For upgrading devices, Treble is optional. So far the one and only upgrading device we know about is the Google Pixel, but Malchev said that "we are working with some companies to upgrade their flagship devices to O while Treble-izing them fully."
https://arstechnica.com/g...oreo-thoroughly-reviewed/

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 november 2017 10:44]

Maar kan dit dan weer niet geautomatiseerd worden in de update naar Orea? Is toch raar dan hèb je achteraf als fabrikant alsnog de keuze om het wel of niet te doen.

Want wanneer het er is in de software en de fabrikant wilt niet updaten kan je meteen zien dat de fabrikant slecht of goed is.
Wat bedoel je met "geautomatiseerd"? De code moet zo worden aangepast dat hij geschikt is om correct te werken in volgende Android-builds. Dat kost tijd en daarom geld. Als je je als bedrijf moet focussen op 4 toestellen qua development (bèta's én stables) en je moet ook nog eens Project Treble implementeren, dan kan ik mij goed voorstellen dat dat veel tijd en geld kost. Dat is ook waarschijnlijk de reden dat de OnePlus 5T met Nougat is geleverd, @MrFax.
Ik vind het vooral jammer omdat ik eigenlijk helemaal geen nieuw toestel nodig heb, gelukkig komen security updates voorlopig nog wel door en met een beetje gelukkig kunnen we zelf wel een alternatieve rom erop dumpen maar qua specs is de OnePlus3 die ik heb al eigenlijk overkill, toestel voelt nog als nieuw aan ondanks dat ik 'm ruim een jaar in gebruik heb..
Ik zie mijzelf dit toestel nog wel een paar jaar gebruiken in elk geval.
Klopt het dan dat Google geen telefoons certificeert als ze geleverd worden met Android 8.0 Oreo maar zonder Project Treble? Is dit dan de reden waarom de OnePlus 5T niet is uitgebracht met Oreo?
Best doe je nu nog geen 'refresh'. Even wachten op toestellen die met Oreo out of the box worden gereleased. Ook al garandeert het niets uiteindelijk, het zou hopelijk toch wat moeten helpen met de updates.
Dit is toch de omgekeerde wereld? Google probeert het updaten van toestellen te vergemakkelijken en Oneplus gaat dit simpelweg niet gebruiken. :(
Zo "simpelweg" is dat niet. Project Treble vereist het volledig herschrijven van de vendor implementation, iets wat veel werk kost en niet verplicht is. Ik snap ze wel.

Als je een toestel uitbrengt met Oreo (af fabriek) ben je al verplicht om deze te schrijven met gebruik van Project Treble, dan kost het ook niet meer moeite.
Dat herschrijven kan nu wel veel werk voor ze zijn, maar als dit in de toekomst voor de Oneplus 3/3t 5/5t het upgraden weer makkelijker maakt kan dit juist weer kostenbesparend zijn.
Ik ga er van uit dat 8.1 de laatste update upgrade voor de 3 en 3t zullen zijn.

/edit: Met dank aan AnonymousWP ;)

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 22 november 2017 10:50]

Juist, heeft daarom ook helemaal geen zin om dat Trebble te implementeren.
Oneplus gaf aan dat Oreo het laatste upgrade zou zijn van 3 en 3t
Maar waarom hebben ze de 5T dan met Nougat geleverd? Was de software hiervoor al ontwikkeld voordat Oreo kwam, of was dit om de ontwikkeling van de 5 en 5T beter op elkaar af te stemmen (beide geen treble en dus dezelfde vendor implementation)?
De release versie van Oreo kwam uit 1 dag voordat de OP5t productie klaar was.
Beetje laat om dan alsnog Android 8 er in te bakken met Project Treble.

Je wil geen ongeteste software in een release uitbrengen.
Ik vind het wel tekenend dat OnePlus hiermee komt. Het motto is 'Never Settle' maar dat blijven ze toch echt doen. OnePlus is duidelijk niet de fabrikant die het was bij de 1+1
Zullen we eerst eens kijken hoeveel fabrikanten hun toestellen uberhaupt naar 8 brengen? En tot nog toe hebben alleen Sony en Google 8 op toestellen staan. De rest (buiten OnePlus): niks.
Als de rest het niet doet is dat niet bijzonder, daar kennen we ze van. OnePlus was juist ingesteld op een sterke featureset, dus dat zij dit niet implementeren betekend dat ze dat toch aan het verliezen zijn. Dat maakt ze niet slechter dan bvb Samsung, maar ook niet meer beter.
Hmm ja maar ik heb andere verwachtingen van een €400 toestel en een €800 toestel.
Huawei Mate 10 (Pro) staat ook af-fabriek op 8, deze is sinds vorige week leverbaar.
Laten we even voorop stellen dat Never Settle voor hun betekent: een perfecte afweging tussen de beste features, de beste gebruikerservaring, en waar mensen écht wat aan hebben. Één van de redenen waarom draadloos laden afwezig is, net zoals een 1440p-scherm.

Je vergeet dat componenten wel degelijk duurder worden, dus een toestel van 3 (bijna 4) jaar geleden is ook niet meer echt te vergelijken qua kosten. Dan heb je ook Qualcomm nog met hun positie in de markt.
+1Anoniem: 310408
22 november 2017 10:59
Weet iemand of wifi calling dan ook mogelijk gaat worden?
Weet je dat zeker? Ik heb voor de US een no name Android die wifi belt op vele netwerken en je kan op reddit wel guides vinden om door middel van tweaks wifi calling aan de praat te krijgen. Maar ik ben te lui om een andere firmware te gebruiken.
Daar zullen vast en zeker wel 'hacks' voor te zijn gebruiken, maar dat werkt (natuurlijk) niet in een officiële ROM. Lijkt mij ook niet erg netjes om te doen als fabrikant zijnde.

http://www.gsmhelpdesk.nl...llen-over-wi-fi-netwerken
Welke providers ondersteunen VoWIFI?

Eind 2016, op het moment van samenstelling van dit artikel, is Vodafone de eerste en vooralsnog enige mobiele telecomprovider in Nederland die Voice over Wi-Fi heeft geactiveerd in haar netwerk. KPN zal Voice over Wi-Fi vermoedelijk in de eerste helft van 2017 gaan activeren.
Ik loop nu juist tegen die enorme bevoordeling van "gewone" gesprekken aan door Android. Je kunt niet een internet belapp tegen een carkit laten praten alsof het een gewone telefoonapp is, met als gevolg dat je niet verder komt dan wat trucs voor headsets met een knop: de carkit geeft geen inkomend gesprek aan en de weiger knop gebruik je om op te nemen. De daarvoor benodigde permissie MODIFY_PHONE_STATE is sinds Android 2.3 een system permissie en dus alleen bruikbaar als je root hebt (of de fabrikant bent). Misschien kun je met low-level AT commando's via bluetooth sockets werken, maar daar heb ik nog geen werkende implementatie van gezien.
Microsoft had nooit holle frasen als Android Update Alliance of Open Handset Alliance nodig om Windows op een telefoon van updates te voorzien. Ik lees nu dat Project Treble weer optioneel is en Samsung er vooralsnog niks mee doet. Ik vraag me echt af of Google wel de wil / ballen heeft om een goed systeem door te drukken. Het is al tien jaar kommer en kwel. Ik snap dat de eerste Android versies wat gehaast op de markt kwamen maar tien jaar is genoeg om orde op zaken te stellen als leverancier van het meest gebruikte OS op de planeet.

---- correctie ----

Ik lees elders dat nieuwe toestellen die af fabriek met 8 geleverd worden het verplicht moeten ondersteunen. Eindelijk!

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 22 november 2017 12:39]

Microsoft had ook nooit de intentie om anderen het systeem te laten aanpassen / finetunen. En ze hebben amper derden weten te interesseren om het uberhaupt te toe te passen in toestellen. Dat is bij Android wel wat anders.
Wat valt er te finetunen aan basale zaken als het basis OS? Ik snap dat Linux met zijn monolitische kernel dingen wat lastiger maakt dan nodig maar daar had allang omheen gewerkt kunnen worden. Sowieso is het raar dat een derde partij (hardware fabrikant) moet gaan zitten rommelen in de zelfde binary als de basis van het OS om een werkend systeem te krijgen. Dat werkt alleen goed op het moment dat álles inclusief de drivers open source is. Niet een half open baksel als Android op een telefoon die vaak ook niet zonder enige moeite volledig te unlocken is.

Onder concurrerende systemen zoals macOS of Windows hoeft er gewoon niet met de kernel gerommeld te worden om een werkend systeem te krijgen. Noem me één feature die een fabrikant heeft geïmplementeerd heeft op Android die nooit had kunnen bestaan op Windows of macOS omdat daar de kernel dicht zit? Dat bestaat gewoon niet. iOS en Windows Phone zijn natuurlijk wel dichtgetimmerd maar dat is niet inherent aan de architectuur die ze delen met hun desktopvarianten.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 22 november 2017 13:07]

Telefoondrivers voor de radiochips zijn zwaar gereguleerd i.v.m. toelatingen en mogen niet zomaar open source en vervangbaar zijn. Anders krijg je net als bij wifi accesspoints waar je eigen firmware op kunt zetten situaties waarbij iemand een driver maakt die het zendvermogen flink kan opvoeren en misschien storingen veroorzaakt. Apple heeft alleen eigen hardware en MS ondersteunde maar een zeer beperkt aantal chipsets.
Ik vind het een interessante opmerking maar je manoeuvreert hier wel een beetje om de vraag die ik stelde heen. Volgens mij kun je met drie .dll's Windows 95 t/m Windows 10 ondersteunen qua drivers. Het zijn namelijk drie generaties aan drivermodellen verspreid over acht besturingssystemen over 22 jaar. Wellicht nog 32 versus 64 bit?

macOS is min of meer het zelfde verhaal hoewel ze daar altijd wel redelijk fanatiek zijn met het deprecaten van dingen en je als ontwikkelaar wel constant bezig bent je programma's en drivers te updaten. Geen enorme wijzigingen maar vaak wel net weer een wijziging. Toch zal een driver die nu onder High Sierra werkt vaak nog wel onder Lion werken.
Ik snap dit echt niet. Ooit zullen ze er wel aan moeten, waarom beginnen ze er gewoon niet aan? Kunnen ze de huidige toestellen langer upgraden en maak je je klanten blij. En klanten die blij zijn moet je juist hebben, want anders lopen ze weg.
Omdat, zoals ik in eerdere reacties zei: De code moet zo worden aangepast dat hij geschikt is om correct te werken in volgende Android-builds. Dat kost tijd en daarom geld. Als je je als bedrijf moet focussen op 4 toestellen qua development (bèta's én stables) en je moet ook nog eens Project Treble implementeren, dan kan ik mij goed voorstellen dat dat veel tijd en geld kost. Dat is ook waarschijnlijk de reden dat de OnePlus 5T met Nougat is geleverd.
Uitstelgedrag dus... Meer is het niet. Ze zullen straks wel moeten, en je gaat mij niet zeggen dat ze 4x Project Trebble volledig moeten implementeren. Alleen het vendor-gedeelte moet naar gekeken worden. En als ze dat toch straks voor voor een komende OnePlus 6(?) moeten doen, hadden ze daar beter nu al aan begonnen.
Tuurlijk kunnen ze het niet blijven uitstellen, maar het probleem is, is dat ze een toestel 'moesten' uitbrengen en daarvoor Project Treble moesten implementeren. Dat gaat niet als je andere users lopen te smeken en te schreeuwen om zo snel mogelijk Oreo af te krijgen.

Ik kan je met bijna 100% zekerheid zeggen dat de OnePlus 6 met Oreo zal worden geleverd.
Als ik me niet vergis, is dit wel verplicht voor toestellen die worden gereleased met Oreo.

Nog even de boot afhouden dus, al garandeert Treble op zich ook niets natuurlijk, zelfs als het minder moeite kost om te updaten, wil dat niet zeggen dat de vendor dit alsnog zou doen spijtig genoeg. Je kan misschien iets meer verwachten, maar garanties op updates, het blijft een droom in de Android wereld vrees ik (althans toch voor de nabije en mid-lange toekomst) :/.
Zodra grotendeels van de kernel van android door google zelf geupdate kan worden krijg je in principe soort van AOSP laag, en die krijgen toch wel netjes elke 2-4 weken wel een security update. Wel zo veilig tbh.
Had tot nu toe nog niet begrepen dat Trebble geen must is, maar slechts een optie voor fabrikanten. What was Google thinking? Zo los je het probleem toch nog steeds niet op? Onbegrijpelijk wat mij betreft.
optie als je van android 7 naar 8 gaat?
als ze het verplichten dan is er kans dat je geen android 8 krijgt straks. omdat het geld kost.
Android 8.1, leuk, want dan heb je iets aan PiP, maar come on, de 3T is net een jaar oud.

Project treble, niet leuk, waarom dan? En waar ik me zorgen over maak is dat de 5T waarschijnlijk ook niet zal krijgen. Wat is het excuus hier? Nog steeds die "we are a small company" bla bla? Want dat werkt niet meer hoor. Iedereen weet dat achter 1+ grote bedrijven zit, en daarnaast de tijden van de 1+1 voor geen geld zijn al lang voorbij, zelfs de Nokia 8 is goedkoper wanneer je het koopt met een maandelijkse simonly van Tele2 bijvoorbeeld.

En wat over security updates?
De OP2 heeft net nog wat security updates gekregen, dus qua security zou ik me niet zo'n zorgen maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee