HMD brengt Android 8.1 uit voor Nokia 8-smartphone

HMD is begonnen met het uitbrengen van Android 8.1 op de Nokia 8-smartphone. De versie was al enige tijd als bèta beschikbaar voor het toestel. De Nokia 8 is een van de eerste telefoons die de update krijgt.

Gebruikers op het forum van Tweakers bevestigen dinsdag dat zij de Android 8.1-update op hun toestel ontvangen. De update volgt vrij snel nadat HMD eind januari een bèta opzette met Android 8.1 voor de Nokia 8. Volgens de change log brengt de update navigatieknoppen voor accubesparing, een nieuw vormgegeven aan/uit-menu, een nieuw instellingenmenu en de weergave van het accupercentage van aangesloten bluetoothapparaten.

De Nokia 8 is een van de eerste smartphones die de beschikking krijgt over Android 8.1. Google bracht de versie van het mobiele besturingssysteem in december vorig jaar uit voor de Pixel 2-smartphones. OnePlus beloofde vorig jaar dat toestellen vanaf de OnePlus 3 de update naar Android 8.1 krijgen, maar vooralsnog draaien die telefoons op Android 8.0. Dat geldt ook voor veel andere smartphones die een update naar Android Oreo hebben gekregen. Samsung begon vorige week met het uitbrengen van Android 8.0 op de Galaxy S8-toestellen.

Terugkijken: videoreview van de Nokia 8

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-02-2018 • 17:53

76 Linkedin

Submitter: MrDucky

Reacties (76)

Wijzig sortering
Aan de mensen die de update naar 8.1 (of 8.0 wat dat betreft) niet binnen zien komen: Vodafone en alle virtuele providers die over dat netwerk gaan houden de update tegen, haal voor 5 euro een AH mobiel (oid) simkaart die over KPN gaat, reset de carrier settings en de update is er meteen :)
Een apparaat moet toch ook updates krijgen zelfs zonder sim erin?!
Het apparaat denkt zonder sim erin nog altijd een beetje terug aan de Vodafone simkaart, zelfs na een carrier reset en volledige netwerk reset. Enige manier om het echt op te lossen is een sim van een andere provider erin duwen (heb het allemaal geprobeerd)
Klopt inderdaad. Heb sinds de aankoop van mijn Nokia 8 nog geen sim in het toestel gehad en meteen werd mij de Oreo 8.0 update aangeboden. 2018-02 beveiligingsupdate als een van de eersten afgelopen vrijdag al ontvangen. 8.1 Final zal ook weer snel volgen is mijn verwachting.

Mocht iemand zich afvragen waarom er geen sim in het toestel zit? Mijn Lumia 950 XL wordt nog steeds als eerste toestel gebruikt (met veel plezier), en daarbij de Nokia oneerbiedig als 2e toestel om alvast aan Android te wennen, want mijn kop in het zand houden lijkt mij niet verstandig 😉

@McLambo @Game_overrr ik heb de switch nog niet gemaakt, en ik ben het eigenlijk ook nog niet van plan, mits het mij voorlopig ook niet wordt opgedrongen ;)

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 13 februari 2018 21:59]

Zelfde switch heb ik gemaakt een tijd terug. Mis mijn Lumia 950 nog regelmatig. Met name de camera...
I feel you, was geen prettige overgang. Beste is gewoon doen!:)
Updates gaan niet meer via de provider maar direct vanaf de fabrikant toch?
Updates komen van Nokia zelf, maar wordt wel blijkbaar gecheckt naar de operator en als deze groene licht heeft gegeven.

De reden daarvoor zou bijvoorbeeld nog niet genoeg tedts gedaan bij carrier specifieke instellingen zoals VoLTE en VoWiFi.
Waarom zou Vodafone dat tegen houden?
Niet genoeg tedts gedaan (of juist genoeg tests waardoor bugs gevonden zijn) in carrier specifieke instellingen zoals VoLTE en VoWiFi.
Hier een test-Nokia 8 (naast mijn HP Elite X3 :-( ) met een Yes-Telecom kaart via het KPN netwerk: ook geen update. Ook niet met mijn T-Mobile simkaart.

Edit: beveiligingsupdate van februari kwam wel binnen.

[Reactie gewijzigd door Chinco op 14 februari 2018 00:24]

Komt ie ook niet binnen nadat je de carrier settings een reset hebt gegeven?
Dank je, in het menu APN "standaardinstellingen herstellen" deed de truuk. Met de Yes simkaart erin.

Raar hoor. Ik heb het ding zelf uitgepakt en zeker weten geen Vodafone kaart erin gehad. Sind het Yes simkaartje erin zit krijg ik wel sms-en van Vodafone (op de Yes simkaart!) dat de bundel zoveel procent verbruikt is. En dan nu dit.
Of ff lenen van iemand :) :) :) :)
Grappig, in mijn dual sim waar KPN aanstaat voor data kreeg ik de update pas toen ik data switchte naar T-Mobile.
Top tip, thx!
Na het inprikken van de AH sim begon de download direct!
Wel belachelijk dat Vodafone dit beleid hanteert...schiet dan wel op met het checken van updates en geef hier info over als er om gevraagd word, dat laatste doen ze ook niet blijkbaar.
Ik heb gewoon kunnen updaten met Vodafone simkaart.
Netjes zulke snelle updates. Kunnen fabrikanten van leren. Nokia is back 8-)
Ze moeten zich kunnen onderscheiden tegenover concurrentie maar ook tegenover consumenten. Op hardware gebied is laatste tijd veel bereikt en daardoor nu weinig innovatie en vele telefoons lijken op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan randloze schermen, grotere schermen of sterk verbeterde camera's. Menig fabrikant verkoopt graag super mooie telefoons met alles erop en eraan, maar support is altijd maar de vraag tot wanneer of dat er überhaupt wel een update komt.

Ik denk dat Nokia eerst marktaandeel probeert in te winnen om zich van de zeer goede kant te laten zien.

Bij veel dingen die nieuw zijn kan het vaak allemaal niet op. Het is goedkoop of gratis en na een paar jaar komen er ineens veranderingen omdat de huidige situatie onhoudbaar is en geld toch in het laatje moet komen.

Support kost de fabrikant geld en daar wordt veelal op bezuinigd. Fabrikanten hebben liever dat jij een nieuwere telefoon koopt. Hoe langer jij met je telefoon doet = minder inkomsten voor fabrikant.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 13 februari 2018 19:03]

Of je laat consumenten gewoon veel meer betalen bij aanschaf. Model Apple. En geeft ze vervolgens 4 jaar support updates ect .
Dat zei BlackBerry ook met de Privacy en de DTEK toestellen en helaas is er van datzelfde update beleid niet veel meer over. Idem bij Moto.
De naam dan, het oorspronkelijke bedrijf is allang ten ziele gegaan.
Nokia
De naam dan, het oorspronkelijke bedrijf is allang ten ziele gegaan.
Nokia is nooit ten ziele gegaan, waarom denken mensen dat? Nokia heeft nog steeds 102.000 mensen in dienst! Ze bestaan als sinds 1865, laten we kijken of google of apple dat ook kan halen!
HMD Global is een Fins bedrijf en geen en Chinees bedrijf. Het bestaat uit oude Nokia en Microsoft werknemers.
Zo waren en zijn er ook mensen die denken dat IBM niet veel meer voorsteld nadat ze hun PC divisie verkocht hadden.
Dit is kortzichtigheid, men ziet enkel wat men voor zich heeft en niet wat er allemaal achter zit.
Ahhh naja goed, de mobiele-telefonie tak dan.

overigens vraag ik me af waarom ik -1 kreeg in mijn vorige post. Volgens mij beledig ik niemand en troll ik ook niet, ik was misschien wat te kort door de bocht maar daar is de -1 niet voor.
Ze hebben zelfs een (auto)banden tak: Nokian Tyres.
Ligt eraan wat jij als het oorspronkelijke bedrijf ziet. Nokia bestaat nog steeds, en HMD is een (overigens Finse) organisatie die door ex-Nokia-mensen gestart is. Nokia Mobile is overgenomen door MS en had niets meer met Nokia te maken. Dus welk van de twee is dan meer Nokia Mobile? HMD of het door MS overgenomen deel?
Microsoft heeft de restanten van Nokia Mobile juist weer verkocht aan HMD, inclusief merkrechten, gebruik van patenten en feature phone bussiness en wat fabrieken... Dus HMD is meer Nokia Mobile nu ;-)
Nokia doet al 60 jaar iets met netwerken, doel jij op het afstoten van de houtpulp molen?
Nokia is nog niet back, er zijn nog tal van problemen met veel modellen..
Is er enig nieuws over de Oreo update voor de Nokia 5?
Zit hij daar nog niet in beta labs? Ik las wel wat geruchten op het Nokia forum, het zit er dus wel aan te komen.
2 weken geleden (ofzo) is de beta voor Nokia 5 en 6 beëindigd. Android 8.0 wordt momenteel uitgerold.
Beta zal snel starten met 8.0 dus niet 8.

de Nokia 2 zal direct naar 8.1 gaan en daarmee 8.0 overslaan.
Ja, wordt op dit moment uitgerold
Ik ben hem nu aan het downloaden, dus hij wordt nu uitgerold.
Even een handmatige check bij systeemupdate en ik kreeg de melding dat android 8.0 Oreo beschikbaar is.

Echt een super updatebeleid bij Nokia!

[Reactie gewijzigd door Barres B. op 13 februari 2018 18:09]

De 2 toestellen bij mij thuis hebben hem zaterdag gekregen.
https://www.google.nl/url...zExfXvPb0VM-2lmjQ&ampcf=1

Wat je allemaal niet kunt met Google.
Eerste link na intypen van
Oreo update Nokia 5
Ik zit al een tijdje te denken aan een 5. Ben echter gehecht geraakt aan W10 Op mijn 735. Het update beleid gaat me denk ik net het laatste zetje geven om naar Nokia 5 met Android te gaan. Blijf een Nokia fan.
Helemaal met je eens. En dan de Squarehome-skin er op om de tegel-ervaring vast te houden.
Ik snap helemaal wat je bedoeld. Ben net een maandje over van mijn Nokia 730 naar een Nokia 8. Het was gewoon een fijn toestel met een goed OS. Jammer dat het nooit doorgekomen is. Mede door het beleid en focus van Microsoft. Ben best tevreden met mijn nieuwe. Maar moet wel wennen aan het OS. Met mijn 730 was ik een stuk productiever. Dan heb ik het vooral over agenda, mail en contacten beheer. Maar merk ook dat je een gemist heb aan mogelijkheden.
Ik heb de beveiligingsupdate van februari gekregen maar 8.1 laat nog even op zich wachten merk ik. Toch weer erg netjes dat het zo snel gaat.

Inmiddels zijn er een stuk of 3 mensen in mijn omgeving die met veel tevredenheid de overstap naar Nokia hebben gemaakt op mijn aanraden. Op deze manier maken je klanten ook echt reclame voor je telefoon. Iets wat ik bij bijvoorbeeld Samsung nooit hoor of zie. Iedereen die ik ken en een Samsung hebben klagen alleen maar.
Klagen is een kunst.
Ik ken meerdere mensen met een samsung. S6, S7, S8 en enkele goedkopere toestellen.. En ik hoor alleen maar positieve geluiden.
Nette telefoons, snel, mooi beeld, goede camera, iedere maand security updates.
Ik ben uiterst tevreden met mijn S8 Plus.
Het is maar wat je wilt horen.

Mijn zoon heeft een Nokia 5 en is zeer tevreden. Dat ben ik ook als ik ernaar kijk En de prestaties zie. (Ik betaal het ook nog eens een jee4)En ook een goede ondersteunen tot nu toe.
Ik zal net als jou mensen Nokia aanraden.
De nieuwe 2018 modellen lijken goede specs te hanteren in een mooi jasje.
Ik heb zelf een Nokia 8, maar kijk met jaloezie naar de geweldige camera's in de Galaxy's.... Die valt bij Nokia gewoon tegen. Zelfs m'n oude OnePlus 2 had een betere camera.
Eens, maar daar zit nogal een verschil in (introductie)prijs. Desalniettemin hoop ik dat Nokia zich weer laat zien van z’n beste camarakant, dit jaar.
Al Google Camera geïnstalleerd? Die stock app is een teleurstelling
Ja. De Google Camera is wel wat beter qua foto (maar crasht helaas regelmatig). Open Camera (van Mark Harman) vind ik ook goed werken.

Wat mij tegenvalt is dat macro-opnamen niet echt dichtbij kunnen (even een barcode scannen zit er vaak niet in), dat de foto's futloos zijn en dat het scherpstellen lang duurt.
De flits gaat of te zachtjes of te hard.

Er schijnt een Sony sensor in de Nokia 8 te zitten, terwijl de OnePlus een mij onbekende Omnivision had. Doe mij de Omnivision maar... ;(
Goed werk van HMD, dit is volgens mij de 1e niet Google telefoon met Android 8.1.

Nu de kernel sources nog uitbrengen en een bootloader unlock zoals ze in september al beloofd hadden.
Samsung vorige week een bèta met Android 8.0 op de Galaxy S8-toestellen.
Samsung begon met de uitrol van Oreo naar beta-testers. De definitieve versie dus.

De beta-was voor een aantal landen al een maand of 2 te testen.
(Wordt op dit moment aangepast door de schrijver)

OT

HMD doet dit snel. Ze beginnen me te overtuigen met hun beloftes snel te komen met updates.

[Reactie gewijzigd door jqv op 13 februari 2018 20:07]

Yup, ik heb 'm binnen. Ook gelijk de februari update van Android erbij.
Ben zo blij met m'n Nokia en snelle updates en al confirmed android p ^^
Het is jammer dat oud Nokia niet meer bestaat. Maar als ze hun filosofie hadden aangepast wat het nu is? Was het echt een goede merk. Nu blijft het toch een onbekend merk.

Meeste weten wat Nokia was maar wat er in al die jaren gebeurd was? Maar goed dat ze nu weer op gang komen en zelfs beter..
Nokia 8 is een prima toestel, vooral stevig ook. Snelle updates, alleen de camera had beter gemogen. Wel Nokia waardig imo.
Ik zit nu nog op WP en vind de nieuwe Nokia toestellen wel interessant alleen mijn vraag is toch altijd hoe lang de updates blijven komen (bij Android in het algemeen). Hoe is de lange termijn ondersteuning?

Volgens mij zijn er vaker nieuwe fabrikanten begonnen met scherp geprijsde toestellen en een goed / redelijk update beleid. Maar naar verloop van tijd zakt het dan weg en worden het gewoon de standaard 13 in een dozijn toestellen en updates. (Dit is een gevoel niet gebaseerd op feiten.)
Je ziet het beide kanten op, merken die slecht waren met updates en beter worden, en andersom. Alleen Xiaomi is volgens mij langdurig goed met updates op Android, naast de Google en Android One toestellen.
Maar HMD doet het tot nu toe wel goed met de Nokia toestellen, dus je kunt de gok overwegen, zelfs als het ineens slechter wordt zit je met Android 8.1 in ieder geval op de laatste versie die jaren mee kan in de custom rom scene.
Bij Xiaomi krijg je inderdaad de indruk dat ze een goed updatebeleid hebben, aangezien MIUI 9 naar telefoons komt van 3 jaar oud. Maar als je een update krijgt naar MIUI 9, betekend dat niet naar een nieuwe Android. Er zijn ook toestellen die draaien op Android 4.4 en dan met MIUI 9 erover.
Je kunt beter een oudere versie Android hebben die niet upgrade maar wel update. Natuurlijk is het leuk opscheppen als iemand de nieuwste Android versie heeft, maar de meeste functionaliteit kan ook via apps komen, of zullen de meeste mensen niet missen. De beveiligings updates daarentegen beschermen je persoonsgegevens, en voorkomen ander misbruik, dus hoewel veel mensen het minder interessant vinden, is het wel veel belangrijker dan upgrades naar nieuwe snufjes.
Op zich een goed uitgangspunt. Alleen de enige vraag die ik mij daar dan wel bij stel is hoelang er updates voor oudere Androidversies blijven komen. Tenslotte is één van de mindere punten van Android de relatief grote fragmentatie van de markt.

En het updatebeleid van de nieuwere Androidversies wordt er door het loskoppelen van verschillende onderdelen binnen aangepaste Androids alleen maar beter.
Google levert 4 jaar updates op een een Android versie. De fabrikanten kunnen die dan verwerken. In de custom rom wereld doen ze dat goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee