Google brengt final versie Android 8.1 uit voor Pixel 2 en Pixel 2 XL

Google heeft de definitieve versie uitgebracht van Android 8.1 voor zijn smartphones Pixel 2 en Pixel 2 XL. De software-update komt binnen via een over-the-air-update, en brengt daarmee het bètaprogramma tot een einde. In de Android 8.1-update zit onder andere ondersteuning voor Visual Core.

Onder andere Android Police meldt dat de software binnenkomt bij eigenaren van de Pixel en Pixel 2 XL. Uit de informatie die Google bij de over-the-air-update heeft gevoegd, blijkt dat de softwareversie is vastgesteld op OPM1.171019.011. De update installeert de definitieve versie van Android 8.1 op de smartphones, en zorgt er ook bij gebruikers van de eerder uitgebrachte bètasoftware voor dat zij weer reguliere software gaan draaien. Daarmee komt er dus een einde aan het bètaprogramma.

In de Android 8.1-update zit onder andere de Visual Core-update, zo bleek eerder al toen Google de tweede bètaversie uitbracht. De Visual Core is een aparte soc in de Pixel 2 en de Pixel 2 XL en was eerder nog niet toegankelijk. Met de software-update kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van deze soc, die dienst doet bij het uitvoeren van machinelearningtaken, en tevens kunnen apps met behulp van de Visual Core hdr+-beelden vastleggen. Verder biedt Android 8.1 slechts kleine verbeteringen, zoals duidelijkere accu-informatie over bluetoothaccessoires.

Eerder deze week bracht Google al de definitieve versie uit van Android 8.1, en tevens de Go-variant van Android. Dit is een uitgeklede variant van het mobiele besturingssysteem, en die kan draaien op smartphones met 512MB tot 1GB ram. Dat is mogelijk omdat Google optimalisaties heeft doorgevoerd waardoor de software efficiënter draait.

Door RoD

Admin Mobile

09-12-2017 • 11:52

34 Linkedin

Reacties (34)

34
33
19
2
0
10
Wijzig sortering
Ook voor de 6P, 5X, etc is de final 8.1.0 te downloaden:
https://developers.google.com/android/ota
Dat is wel supernetjes van Google want als je op de website kijkt zie je dat ze (niet-beveiligingsupdates) maar garanderen tot september 2017 voor de Nexus 5X en 6P. Deze update twee maanden na die deadline is wel welkom.

Ik hoop dat ze het nog een jaartje volhouden :).
Ik verbaasde mij hier ook over. Wat ik echter denk is dat Google met "gegarandeerde updates voor de Android-versie" bedoelt dat voor de 5X er na september 2017 geen update is naar een volgende volledige Android-versie. Met andere woorden, Oreo (8.0) is de laatste voor de 5X/6P. De volgende volledige versie is Android P (9.0) en die zal niet meer voor de 5X/6P uitkomen. Maar alle "sub-updates" (ik noem ze maar even zo) binnen de huidige volledige versie (m.a.w. alle 8.x updates) blijven nog wel beschikbaar gesteld voor de 5X/6P tot en met november 2018.

Heb hier verder geen bron voor o.i.d. maar leid ik enkel af uit de huidige omstandigheden (Google-pagina i.c.m. de huidige 8.1.0 update voor 5X/6P).
Kijk eens aan, de bron voor je ;)
Bron
Check even wat New schrijft in zijn reactie boven mij (met name de bron die hij noemt):
Dat is wel supernetjes van Google want als je op de website kijkt zie je dat ze (niet-beveiligingsupdates) maar garanderen tot september 2017 voor de Nexus 5X en 6P.
En lees daarna nog eens even mijn reactie ;)
maar het gaat om android upgrades. 8.0 naar 8.1 is wel een upgrade, aangezien het geen security update is.
dat kan kloppen inderdaad, maar wat google zegt is gewoon updates en upgrades tot september, en security updates tot november 2018. niks over major of minor version upgrades. en er staat "no guaranteed Android version updates after", dus ze kunnen nog wel upgrades geven maar het is gewoon niet gegarandeerd. ik denk dat het meer een geval "kost niet heel veel meer moeite dus hier heb je een upgrade naar 8.1" is.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 12 december 2017 08:10]

Aub, een linkje over versioning voor je.

En hier hoe het gebruikt wordt i.c.m. Composer.

Even uitgelicht:
<major>.<minor>.<patch/bugfix>
Wat je zocht te verwoorden is de major versie (8 - Oreo) verrassend genoeg nog een update krijgt en speculeer je dat de minor versies (jouw "sub-updates") van Oreo (8.1 en toekomstige 8.x versies) ondersteund blijven worden. Het eerste klopt, de speculatie is natuurlijk niet per se zo, te zien uit de link in @SSDtje'tjs comment.

Wat blijkt uit de officiele link van Google over de Nexus Devices updates (eerdere link) is dat de Nexus lijn eigenlijk geen feature updates meer zou gaan krijgen (en nu toch eentje krijgt) en tot November 2018 nog security update krijgt.
Dank voor de links m.b.t. de semantiek! Erg inzichtelijk en weer wat bij geleerd :)

Het is inderdaad een stuk makkelijker om het te verwoorden met "major" en "minor" updates. En de link die SSD'tje noemt werd al reeds genoemd door New in zijn reactie, waarop ik inhoudelijk had gereageerd. Vandaar dat de reactie van SSD'tje niets nieuws toevoegde aan de discussie.

Maar om terug te komen op mijn oorspronkelijke punt: de Google-pagina geeft - als je het letterlijk interpreteert zoals het er staat - weer dat er eigenlijk geen 'minor' (of zoals jij het verwoordt: "feature updates") meer uit zou komen voor de 5X/6P na september 2017. Ze zouden alleen nog de maandelijkse security updates krijgen. Echter, nu de 5X/6P ook Oreo 8.1.0 hebben gekregen (en deze minor/feature update bevat ook security updates), leid ik hieruit af dat waarschijnlijk ook alle minor/feature updates vallen onder de ondersteuning tot november 2018. Het is wat vergezocht, maar het zou me niet verbazen als straks 8.2.0 en 8.3.0 ook gewoon uitkomen voor de 5X/6P.

[Reactie gewijzigd door Sky Lynx op 12 december 2017 02:14]

Ik heb er ook inderdaad veel respect voor dat ze dit doen. Immers, ze produceren geen Nexus toestellen meer, en ze hebben alles al aan resellers verkocht dus het is voor Google alleen nog maar verlies omdat Nexus eigenaren nu langer met hun telefoon kunnen doorgaan (en dus geen winstgevende Pixel al moeten kopen). Ik ben hier zelf heel blij om. Ik heb juist de Nexus 5X gekocht vorig jaar speciaal voor de stock android met frequente (security) updates. Ik vind het heel tof dat Google dit zo doet, en ik hoop dat ze het ook nog een tijdje blijven doen. Bij mij persoonlijk gaat hun reputatie omhoog, dus wie weet kunnen ze daarop winst pakken ;)
Als trouwe Nexus gebruiker, dus iemand die geen gigantisch bedrag wil neertellen voor een flagship phone, lig ik helemaal niet in de markt voor een Pixel. Het zijn mooie toestellen, maar veel te duur voor iets waarvan de kans op brokken zo hoog ligt.

Als mijn 5X het begeeft (en ik heb al een nieuw scherm geplaatst omdat 'ie gedonderd was), zal het toch eerder een Moto worden, of iets dergelijks.

Veel overlap is er, volgens mij, niet tussen Nexus en Pixel gebruikers.
Daar kan ik mij ook helemaal in vinden. :) Ik zie mijzelf echt niet meer dan 400 euro neertellen voor een flagship smartphone.

Mijn Nexus 5X is nog in prima staat, hoewel ik wel kan merken dat hij niet meer erg vlot is - soms moet hij even laden, apps starten duurt eventjes, en op willekeurige tijden sluiten alle apps zich (ook de actieve, die op het schem staat) - waarschijnlijk omdat het gebruikte RAM de limiet van 2 GB begint aan te tikken. Ook werkt USB file transfer half en langzaam.

Maar ook is mijn Nexus 5X nog altijd trouw, handig, robuust, veilig en up to date.
Ik vind het dan ook erg jammer dat de Nexus lijn gestopt is, en ik zal dan ook echt goed moeten zoeken naar een lijkend alternatief voor deze telefoon.
En wordt tevens ook echt 'Over The Air' uitgerold. Nexus 5X hier heeft 'm al.

Leuk detail, de geavanceerde 'SBAS' GPS faciliteit werkt weer. Niet dat je er erg veel aan hebt, maar is hier een demo waarbij als je de telefoon lang laat liggen de locatie-inaccuraatheid kleiner dan een meter wordt: https://play.google.com/s...id=jocs.fr.gnss_ppp&hl=nl

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 9 december 2017 13:26]

Thx voor de tip.
Net even geprobeerd als ik hem al kon binnenhalen, maar helaas.
Heb me 5 dagen terug net een nieuwe aangeschaft namelijk, van mijn oude 5X werkte de camera niet meer lekker namelijk, al was dat mijn eigen stomme fout.
Maar kon er een nieuw via Amazon vinden voor 260 euro, en dat vond ik een mooie prijs voor de volledig "zwarte" uitvoering.
Blijf het nu in elk geval wel even in de gaten houden, dus thx voor de tip.
Top :Y)
Gisteren op mijn 5X de update gekregen en ben hier heel blij mee. Had eigenlijk op dat vlak na de update naar Android 8 geen updates meer verwacht buiten de beveiligingsupdates :)

Ik hoop dat de updates nog enige tijd blijven komen zodat de 5X zeker nog een jaartje mee kan. Dan wordt het weer zoeken naar een waardig alternatief. De Nexus lijn is er niet meer, maar ik krijg hoop door Android One. Hopelijk komt dit op enkele mooie telefoons en krijgen we terug een mid range smartphones tussen 250-400€ dat heel mooie specs heeft. HTC heeft hier de eerste stap al op gezet in de Europese markt, nu hopen dat er wat concurrentie komt en we enkele toppers krijgen.

Het zal alvast zwaar vergelijken worden wat ik ben verder ook echt tevreden over de HDR+ verwerking in de foto's op de Nexus 5X. Een goede camera dat je altijd bij de hand hebt is ondertussen toch een grote vereiste geworden bij de aankoop van een smarthphone.
Eigenlijk wel raar dat Google nu pas de echte code voor de Pixels lanceert. Echt als in, nu doen ook de ingebakken functies het. Je zou verwachten dat reviews opnieuw kijken naar de foto en de effecten van Visual Core
De visual core deed al zijn werk, maar nog niet voor externe apps. De ingebouwde camera app maakte er gewoon al gebruik van
Dit klopt niet helemaal. Dat de visual core niet aanstond tot de 2de 8.1 developer preview klopt. Maar de stock camera maakt (nog) geen gebruik van de visual core. Google heeft aan gegeven dat de camera2.api nog niet naar de visual core kijkt waardoor alle apps (waaronder de stock camera) nog geen gebruik maken van de visual core.

Google geeft hier uitleg: https://www.blog.google/p...machine-learning-pixel-2/

Momenteel is een gemodde stock camera app nodig om deze te kunnen gebruiken.

Hier een tweetal voorbeelden wanneer de stock camera wel de visual core gebruikt. Zie het verschil in snelheid wat hdr+ processing betreft:

https://gfycat.com/gifs/detail/BothPerfumedHoneyeater
https://www.youtube.com/w...p30f_pt0&feature=youtu.be
Visual Core staat al vanaf het begin aan, maar externe ontwikkelaars konden er nog niks mee omdat de toegang / API nog niet vrijgegeven was. Dus afgezien van misschien wat kleine patches zal er aan de foto's gemaakt met de default Foto app weinig veranderen :)
OxygenOS is near stock in vergelijking met wat Samsung doet maar als het begin 2018 wordt voordat de S telefoons Android 8 krijgen :X kunnen ze net zo goed gelijk naar 8.1
Zijn de dubbele notificatiegeluiden opgelost? Als je bijvoorbeeld de Twitter of Outlook app gebruikt krijg je een dubbel notificatiegeluid als je dus een bericht ontvangt. Erg irritant.
En de rest zit nog op 7.1.2 of ouder. Haha.
Deze week mijn Pixel C geupgrade naar 8.1.0.
Nog niet eerder zon slechte upgrade gehad. De nodige info niet overgezet, bladwijzers, accounts etc.
Slecht....
In principe mis je niks als je op 8.0 zit toch?
Je mist dan de nieuwe functies die in 8.1 zitten.

Zie hier bijvoorbeeld de nieuwe functies
https://www.androidplanet.nl/nieuws/android-8-1-features/
Android 8.x heeft veel geleend van Samsung Experience (UI). Dus voor Samsung gebruikers op Android 7 zal de overstap minder omvangrijk zijn dan voor andere gebruikers. Wat dat betreft heeft Samsung zijn zaken tegenwoordig wel goed op orde. En mooi dat het nu integraal onderdeel is geworden van Android 8.x. Beste toevoeging vanuit Android 8 vind ik nog project Treble, waardoor het nu makkelijker wordt voor fabrikanten om Android te updaten op telefoons, zonder dat ze het besturingssysteem weer van a tot z moeten aanpassen.
Dat is toch wel lekker aan die telefoons van Google. Tenminste snel de updates krijgen...
8.1.0 staat inmiddels op mijn Nexus 5x :)
Jij bent al wat meer dagen onderweg dus met 8.1 op je Nexus. merk je ook verschil tussen deze versie en de vorige?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee