Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Laatste preview voor Android 8.1 komt uit en schakelt Pixel Visual Core in

Google heeft de laatste developer preview voor Android 8.1 uitgebracht op zijn Pixel- en Nexus-apparaten. Deze release schakelt zoals eerder aangekondigd de Pixel Visual Core in. Dat is een aparte soc in de Pixel 2 en Pixel 2 XL.

Google schrijft dat de soc ingeschakeld kan worden door middel van een ontwikkelaarsoptie. Als deze eenmaal aan staat, kunnen apps hdr+-beelden vastleggen met behulp van de chip. Daarnaast is de soc volgens Google geschikt om machinelearningtaken uit te voeren. De preview komt uit voor alle Pixel-apparaten, naast de Nexus 5X, 6P en Nexus Player. De testrelease brengt geen verdere grotere veranderingen met zich mee, zo blijkt uit de releasenotes.

Nu ontwikkelaars toegang hebben tot de Visual Core, kunnen ze aan de slag met het bouwen van apps die gebruikmaken van de soc. Google wil de 8.1-versie van Android in december uitbrengen. Onderdeel van deze release is onder meer een api voor neurale netwerken, die gebruikt kan worden door machinelearningsoftware als het recent gepresenteerde Tensor Flow Lite voor mobiele apparaten. Ook kunnen apps voortaan nog maar een notificatie per seconde sturen.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

28-11-2017 • 07:31

47 Linkedin Google+

Reacties (47)

Wijzig sortering
Er moet toch echt wat aan gemankeerd hebben als ze zo'n feature gewoon "uit" laten staan tijdens de launch. Real estate is zo beperkt in die dingen dat het een echte strijd is om zoveel mogelijk features in die toestellen te proppen om zo goed mogelijk met je apparaat voor de dag te komen.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 28 november 2017 08:04]

Zucht. Artikelen zoals dit maken het zo slecht duidelijk wat Google nu precies doet.

De SoC in kwestie staat niet "uit". Hij kan alleen nog niet gebruikt worden door third party apps. De SoC zelf is al volop in gebruik door Google zelf. Dat is hoe de Pixel 2 en XL doen wat ze doen met foto's.

Er mankeert dus helemaal niets aan de chip zelf, er was alleen nog geen publieke API beschikbaar. Dat wil verder helemaal niets zeggen over hoe de chip wel of niet werkt; anders zou je iPhones als super buggy en Apple als extreem traag moeten beschouwen aangezien de helft van de hardware niet beschikbaar is voor derden. Of beter gezegd, was, want in de afgelopen 12-18 maanden zijn veel van de chips wel vrijgegeven voor gebruik door derden.
Okee, als dat het geval is, dan wordt dit echt slecht gecommuniceerd in het artikel. Ik lees toch echt dat de chip "ingeschakeld" kan worden. En dit had ik trouwens op precies dezelfde verwoording gelezen en gehoord op verschillende andere websites.

Neemt niet weg dat het eigenlijk gewooon "day one" klaar had moeten zijn.
Klopt ook, de meeste sites verwoorden het ook zo. Ook rondom release van de Pixel 2 (XL) schreef men dat, maar als ze alleen al Google's eigen blog hadden gelezen hadden ze het beter kunnen verwoorden. Ze hebben het meerdere malen specifiek over third-party apps die dan gebruik kunnen maken van de SoC. Sterker nog, ze zeggen more third-party apps, wat aan geeft dat ze al met developers aan de slag zijn geweest om te kijken wat ze precies met de hardware kunnen. Ik weet even niet wie, maar er was ook een site die dit had laten bevestigen door Google (Ars of Anand wellicht).

Dat laatste ben ik het niet mee eens. Apple heeft pas met iOS 11 (afgelopen september) toegang tot de NFC chip gegeven. Dat is een veel eenvoudiger stuk hardware. Er wordt dan beweerd dat het om "veiligheidsredenen" of iets dergelijks gaat maar ook dat is onzin, dat is in verhouding tot zoiets als dit (of dus CoreML bij Apple) poepeenvoudig. De software en met name ook de API hier omheen moet vanaf dag 1 goed zijn en dat kunnen ze niet al te lang van tevoren gaan testen in verband met leaks.
Je moet echter wel rebooten als je de optie aan of uitzet. Enig idee waarom dat is?

Ik denk dan meteen aan drivers voor hardware, maar jou bericht suggereert anders.
Kan van alles zijn, daar durf ik niets over te zeggen zonder me te verdiepen de code. Zou iets simpels als een flag kunnen zijn om de chip publiek toegankelijk te maken.
Mja dat is nogal voor de hand liggend lijkt mij. Als het uit staat tijdens de launch maar wel in de hardware zit dan was de software er simpelweg nog niet helemaal klaar voor.
Het voegt wel toe aan het imago dat de pixel 2 toch nog niet echt klaar was. Beetje jammer, de Nexus Line was toch altijd wel zeer sterk.

[Reactie gewijzigd door rijk0214 op 28 november 2017 08:44]

Voor een bedrijf is het gewoon zeer belangrijk om de launch voor de feestdagen niet te missen. In dit geval was het ook minder erg, gezien de reviews die de camera gekregen heeft.
De Nexus lijn was sterk in zijn prijs ja want met die toestellen was er ook altijd wel iets aan de hand. Dan wel software als hardware matig.
De Nexus lijn was sterk in zijn prijs ja want met die toestellen was er ook altijd wel iets aan de hand. Dan wel software als hardware matig.
In dat geval vraag ik me zeer sterk af wat er aan de hand was met mijn Nexus 5.
Voor mij was Android 5 een drama. Veel app crashes, toetsenbord vastlopers etc. Daarna kreeg ik een probleem met de power button waardoor de toestel zichzelf bleef starten..
De camera presteert niet zoals de concurentie in situaties met weinig licht. Verder vind ik het ook een prima telefoon.. mijn vriendin gebruikt hem nu met een custom rom. Die iphone die ze hiervoor had is ze allang vergeten.
Ik gebruik bijna 2jaar een Nexus 6p en ik hoop hem nog lang te kunnen gebruiken. Wat een top toestel
omg had een nare gedachte

wat als hardware features dlc worden
betaal je 900e + voor een gsm
betaal 50e+ om een extra core te activeren
Dit bestaat al, bijvoorbeeld de tesla auto's met als optie om tegen betaling meer accucapaciteit te activeren in de goedkopere modellen.
De NNAPI was niet klaar voor 3th party apps.

Dat betekent niet dat de Google camera al geen gebruik van maakte.
we’ll turn it on through a software update to enable more applications to use Pixel 2’s camera for taking HDR+ quality pictures.
Dat laat ruimte voor interpretatie, maar volgens mij, het nieuws is dat ontwikkelaars kunnen dit chip nu gebruiken met met Android Camera API en met de NNAPI (neural networks API).
In hoeverre is dit systeem een potentieel trojaans paard? We zagen al eerder hoe Intel's Management Engine op een dieper niveau draaide dan de hoofdprocessor, en daarmee allerlei beveiligingsrisico's met zich meebracht.

Met andere woorden: waarom is dit een SOC en niet gewoon een co-processor? Had de industrie niet een wat veiligere vorm kunnen bedenken waarmee ze lokale machine learning konden optimaliseren?
Het is een System on Chip, omdat het een volledig (losstaand) systeem is, dat onafhankelijk zou kunnen werken. Een Coprocessor is voor toevoeging van functies aan de bestaande processor: i.e. hoe de 80x87 coprocessor floating point versnelling toevoegde aan de 80x86.
De Pixel Visual core heeft een ARM Cortex A53 plus 8 IPU cores, een eigen memory controller, PCIe controller, etc. Een heel systeem dus.

edit: ik lees net dat de 80487SX een slecht voorbeeld is, omdat dat geen coprocessor was, maar eigenlijk een 80486DX met een 'trucje'. Bizar, nooit geweten. Daarom de tekst hier maar veranderd naar 80x87, omdat de 8087 bijvoorbeeld wel een chips was die niet onafhankelijk van de 8086 kon werken.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 28 november 2017 12:52]

ik noem dit nog steeds een coprogressor "A coprocessor is a computer processor used to supplement the functions of the primary processor"

Dat klopt nog steeds, hij supplement het (versneld het) want zonder die coprocessor kan het systeem het ook maar dan een stuk trager..

De vraag is meer kun je er ook echt van buiten af bij, zonder dat de normal soc of het os daar van weet?
Nee, dat klopt niet. Zoals je zelf al zegt "a co-processor is a computer processor". Maar dit is meer dan dat, het is een volledig systeem.

Een processor is deel van je computer. Maar je computer is geen processor.

Je maakt een pars pro toto denkfout.

En de vraag die je aan het einde stelt, dat is precies de vraag die ik stelde.
Het is een co-processor volgens Google, de media noemt het een SOC.
Sinds ik android 8 heb. Krijg ik steeds een irritante melding securehub is op de achtergrond actief. Links boven. En ik krijg hem hem met geen mogelijkheid weg. Tenzij ik securehub de verwijder. Maar nodig voor mijn werk. In android 7 was dit niet het geval. Dit is echt iets van android 8
Ik heb hetzelfde voor, maar dan met lastpass.

Bij android 7 was dit nooit te zien. Nu wel.
Je kan die meldingen gewoon uitzetten hoor.
Als de melding komt, swipe je op de melding (een klein stukje) naar links, dan klik je op het sterretje, en vervolgens kan je de meldingen definitief uitzetten door de slider van aan naar uit te zetten voor die app, very simpel :-)

[Reactie gewijzigd door vktheo op 28 november 2017 08:41]

maar dat is niet altijd wat je wilt
Zeker niet als de app persistent notificate heeft (zoals last pass kan, dit kun je in last pass zelf configureren)
en ook gewone notificaties...

Persistent notificaties zijn nu eenmaal wat anders, en bij last pass is het denk ik een soort van shortcut verhaal.
Ja, is dit niet om batterij inzicht te geven? Nu weet je zeker dat er iets actief is.
Ik vind het ook niet heel prettig, maar het is wel duidelijk wat er running is
Vreemd ik zie op 7 lastpass ook altijd. Dat is een persistent notificatie. Zodat de app niet uit memory wordt gegooid en altijd werkt.
Bij sommige apps is die een setting in de app zelf. Bij lastpass is dat het geval in de settings onder app invul heb je zoiets als toon melding...
Zover ik weet is https://play.google.com/s...ysnotifsnooze&hl=en&gl=us de aangeraden manier om het te verbergen. De app is ook nog eens open source
Klopt! Dat doen ze om de gebruiker inzicht te geven in wat er aan achtergrondprocessen draait, die dus de accu gebruiken.
kan je in oreo ook nog bij het notification scherm de settingsknop ingedrukt houden en zo de System UI Tuner aan zetten? Zo kan je op Nougat de Power notification controls aanzetten en notificaties laten verdwijnen.
Valt dat niet onder "Persistent notification"? Kijk eens of je hier iets aan hebt: https://9to5google.com/20...ification-android-basics/
Dit werkt inderdaad top!
Je kan het een stuk minder irritant maken. Ik liep hier ook tegen toen ik Oreo op mijn 6P kreeg. Zie hier: https://gathering.tweaker...message/52413475#52413475
Ik heb de Developer Preview 2 nu op mijn Pixel 2 XL staan, werkt echt fantastisch!
Ik merk echt wel dat de visual core aanstaat! (voor de volledige ondersteuning moet je in Developer Options, de Camera HAL HDR+ optie aanzetten en direct je telefoon opnieuw opstarten, dan werkt echt alles top! Zowel snelheid van HDR verwerking als ook "low light" foto's worden echt veel beter!)
Direct veel foto's achter elkaar maken geeft geen vertraging meer met verwerken van HDR+
Het gaat echt zo snel!
Ook is de kwaliteit van de foto's nog beter dan dat het al was!
Video moet ik nog testen.
Ziet er dus goed uit!
Gisteravond nog wat meer mee gespeeld, en de resultaten zijn echt goed!

[Reactie gewijzigd door vktheo op 29 november 2017 08:25]

Eindelijk een verhaal van iemand die zegt dat hij er wat vanmerkt

Alle sites (zoals tweakers, hardware.info maar ook de buitenlandse als androidcentral) rapporteren allemaal hetzelfde "het staat nu aan" maar waarom geen bericht hoe het nu echt werkt? En wat echt het verschil is. daar zijn deze sites toch net voor?
Ook graag gedaan.
Ik merk zelf gewoon een flinke verbetering.
Ik denk dat er heel veel mensen wat te vertellen hebben over deze telefoon terwijl ze hem zelf niet in hun bezit hebben.
"Meepraters", jammer, het toestel verdient echt beter!

En als ik dan toch een minpunt aan moet dragen, dan zou het het een beetje blue shift zijn op het scherm inderdaad, maar dit is voor mij echt niet storend! De kleuren zijn nu top en alles werkt verder fantastisch!

Andere vernieuwing die ik heb gezien, de Google Now feed als je naar rechts swiped, deze is nu ook in de kleur van je thema, heb je een donkere achtergrond, dan wordt verder alles donker, inclusief de Google Now feed, erg mooi! By the way, het detecteren van muziek gaat al erg goed, vrijwel alle muziek wordt herkent! Ik heb alle opties aanstaan, ook Bluetooth, en heb ook een erg goede accuduur! na een volle dag vrij intensief gebruik heb ik nog rond 35% over, ik moet nu wel kijken of het met de Developer Preview 2 ook nog net zo goed is, lijkt er wel op...

Kortom, niet afkraken deze telefoon, hij bied echt heel veel en ik vind het absoluut de beste telefoon die ik tot nu toe heb gehad!! punt! (en ik heb er al heel veel gehad, ook dit jaar alle high end Samsung, LG, Pixel 1 XL etc.)

[Reactie gewijzigd door vktheo op 28 november 2017 12:57]

het is nog wel een beetje verwarrend wat deze preview nu echt brengt:

https://www.androidcentra...android-81-google-pixel-2

als ik dat zo lees doet het eigenlijk niet veel meer behalve als je de developer opties in gaat en dat inschakeld. Maar dan is het meer voor 3th party dingen?

Dus de vraag is werd ie al gebruikt hier voor door de camera app?
Of wordt ie nu standaard al door de camera app gebruikt en hier voor nog niet, en voor 3th party moet je die developer optie in schakelen.
Of moet je die developer optie inschakkelen voor enig effect (camera of 3th party)
Je moet die optie wel inschakelen en herstarten.
Dan werkt het geheel voor de bestaande camera app en eventueel 3th party apps als de ontwikkelaar de api's gebruikt van Google.
De ingebouwde camera app werkt er dus direct al mee.
En werkt echt heel goed!
Bedankt! Voor! Je! Update! :)
Graag gedaan!
De Pixel 2 XL is toch echt wel een toptoestel!
Voor mij geen issues! Ook echt geen burn in! (ik hou het in de gaten)
De update is op dit moment aan het installeren op mijn Nexus 6P, zoals gezegd zal er weinig verschil zijn. Wat ik wel merk is dat het OS en systeem apps steeds beter gescheiden worden en dat er veel (visuele) updates plaats vinden, zoals shutdown/restart menu is recent via een app update visueel aangepast.
Ik vraag mij waarom Huawei niet begint met een Openbeta programma... Gebaseerd op de previews van Google.

Android 8.1 zal ontwikkelaars toegang geven tot de Kirin NPU, hoe vroeger ze ontwikkelaars stimuleren om voor dit chip te optimaliseren, hoe beter ze dat feature kunnen verkopen met de P11.
Gaan ze nu ook die config file meeleveren zodat je met de Nexus 5X 1080p@60Hz kan filmen? Want momenteel moet ik hiervoor mijn telefoon rooten....
Mooie vooruitgang. Ben benieuwd hoe het zal werken op mijn Pixel 2. Volgens mij komt de definitieve in december :)
Inderdaad!
Deze DP2 werkt echter al zeer goed, kan je zonder problemen installeren op je Pixel 2.
Op Mijn 2 XL werkt ie ook ontzettend goed, geen issues tot dusver!
De accu met 8.1 DP2 doet het minstens zo goed als bij de officiŽle 8.0 versie.

[Reactie gewijzigd door vktheo op 29 november 2017 08:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True