Bert McComas van InQuest Market Research heeft een artikeltje gepost over de desktop processor en chipset plannen van Intel. Met name over de Pentium 4 en Intel's strategie om deze processor in de markt te zetten, heeft InQuest interessant info:
Pentium 4
De 1,3GHz P4 is van de roadmap verdwenen, waarschijnlijk omdat de performance delta met de 1,13GHz PIII te klein is. De introductieprijs van de 1,4 en 1,5GHz PIII is respectievelijk 695 en 795 dollar. Na de release van de P4 wordt de 1,13GHz PIII geherïntroduceerd voor een prijs van $637. De prijs van de 1GHz PIII wordt verlaagd naar 465 dollar.
De i850 Tehama chipset krijgt volgens McComas het errug heftige prijskaartje van 75 dollar. Dit is meer dan twee keer zoveel dan de gebruikelijke chipset prijzen, die rond de 30 tot 40 dollar liggen. Het is daarom de verwachting dat P4 mobo's niet goedkoop worden, denk aan een prijs van 450 tot 500 gulden. Hierbij moet je ook nog rekening met alle andere vereisten zoals een nieuwe P4-compatible kast en voeding, twee dure Rambus reepjes etc.
Om de marktpeneratie van de Pentium 4 te bevorderen heeft Intel een kortingsprogramma in het leven geroepen waarmee OEMs gedurende het vierde kwartaal per verkocht P4 systeem 70 dollar van Intel terug kunnen krijgen. De korting wordt in het eerste kwartaal van 2001 verlaagd tot 60 dollar en verdwijnt in het tweede kwartaal. De eerste P4 DDR chipsets komen dan op de markt, waardoor de P4 ook in goedkopere mid-end systemen verkocht kan worden.
Aan het eind van het tweede kwartaal van 2001 wordt de Willamette opgevolgd door Northwood, een nieuwe P4 core met 512KB cache en een andere pin bezetting. Northwood krijgt gezelschap van de Brookdale DDR chipset.
![]() |
Pentium III
In het eerste kwartaal van 2001 wordt de Coppermine-T gereleased. De Cu-T is feitelijk alleen een die-shrink van de huidige Coppermine en heeft verder geen nieuwe opwindende features, afgezien van het lagere voltage (en de hogere kloksnelheid dankzij betere yields).
De aloude tot in den treure bijgetweakte P6 core kent halverwege 2001 zijn (voorlopig) laatste oppatcher. In het derde kwartaal komt deze processor met codenaam Tualatin op de markt. Tualatin heeft een aantal optimalisaties, waaronder een groter L2 cache van 512KB. Vanaf de tweede helft van 2001 begint Intel met de grootschalige toepassing van hun 0,13micron produktieprocédé. Tualatin en Northwood maken hier ook gebruik van.
Hoewel Tualatin in een socket370 package wordt geleverd, is het niet waarschijnlijk dat de processors in bestaande FC-PGA mobo's zullen werken. De reden hiervoor is het lagere voltage van 1,2V en de busspeed van 200MHz. Volgens InQuest zal Intel in eerste instantie niet gebruik maken van de snellere bus, maar wordt er gewacht tot Northwood en de Brookdale DDR chipset een redelijke acceptatie hebben bereikt in de mainstream markt.
Celeron
De Celeron begin in het eerste kwartaal van 2001 aan een nieuw leven, wanneer deze ooit zo populaire processor eindelijk het privilige krijgt om (officieel) op een 100MHz bus te draaien. De laatste processor met een 66MHz bus is de Celeron 800, die eind dit jaar op de markt wordt geplant. De leverbaarheid van Celerons is waarschijnlijk nog enige tijd problematisch omdat Intel vanwege de grote vraag liever duurdere PIII's produceert.