Topman Sony: volgende generatie Xperia-smartphones heeft ander design

De volgende generatie Xperia-smartphones heeft volgens een topman van Sony een ander ontwerp. De Japanse fabrikant houdt sinds begin 2013 vast aan het Omnibalance-design voor zijn high-end smartphones, maar zal dat vermoedelijk dus gaan loslaten.

De topman laat in het interview met Indian Express weinig los over de komende generatie van smartphones, omdat die nog niet zijn aangekondigd. Hij zegt wel dat de nieuwe lijn van producten 'binnenkort' zal verschijnen, al ligt het niet voor de hand dat de fabrikant de nieuwe smartphones nog dit jaar zal presenteren.

Sony gebruikt sinds 2013 een ontwerp dat het Omnibalance noemt. Daarbij maakt de Japanse fabrikant gebruik van strakke lijnen, zonder knoppen of scanners aan de voor- of achterkant en zonder bijvoorbeeld een camera die uitsteekt. Veel van de ontwerpen zijn bovendien van glas aan de voor- en achterkant, met een metalen frame daartussen. Wel zijn er sinds 2013 variaties geweest en details aangepast. Zo hebben de hoekjes een element gekregen om stoten op te vangen en is de metalen ronde knop op dure modellen vervangen door een vingerafdrukscanner.

Ten opzichte van de concurrentie valt op dat Sony gebruik maakt van grote bezels rondom het scherm, waar veel andere high-end smartphones de afmetingen proberen te verminderen door die bezels juist te verminderen. Er zijn tot nu toe geen geruchten geweest over de volgende generatie Xperia's. Sony heeft deze maand zijn Xperia XZ1 en XZ1 Compact uitgebracht.

Xperia-smartphones van de afgelopen jaren

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-09-2017 • 19:24

65 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (65)

65
65
34
1
0
26
Wijzig sortering
Paar jaar terug lekte wat concepten uit. De huidige XZ premium, XZ1 hebben wat weg van 1 van die concepten. Wie weet dat Sony hierna toch naar de volgende (of toch de all glas?) gaat:

http://static.xperiablog....04/Xperia-Y_1-640x421.png

Aan de zijkant wil ik smalle bezels maar boven en onder hoeft het niet tot de rand ( ook ivm stereo speakers).
Ja all glass. 1 tikkie en alles ligt in duigen
Nieuwe XZ1 heeft al smalle bezels aan de zijkant. Alleen niet van die (totaal overrated) doorlopende afrondingen. Ik ben erg blij dat Sony nog niet meegaat in die domme hype en gewoon met een sollide telefoon komt.

waarom zou je een goed design móeten veranderen? iPhone is ook een aantal generaties onveranderd gebleven. En kijk naar de Porsche 911. Die is al bijna 40 jaar hetzelfde :+
:')
Ja, en bij iedere Porsche 911 facelift wordt er net gedaan alsof er een compleet nieuwe auto met dito design is gepresenteerd lol
Anoniem: 713085
@Tusk28 september 2017 10:54
Maar kijk ook eens naar Saab dan. Decennia lang hetzelfde herkenbare design.

Waar zijn ze nu? ;)
Wordt het toestel dunner? Worden de bezels dunner? Wordt het toestel groter? Komt de camera in het midden? Gaat de camera deze keer wel uitsteken? Wordt het toestel minder vierkant? Spannend hoor. :9

[Reactie gewijzigd door iCore op 28 september 2017 12:39]

De Camera in het midden hoeft van mij niet, is nu prima als je hem bijv in landscape modus houdt
dan heb jij je vinger niet dichtop de camera. En persoonlijk vindt ik de bezels wel wat hebben, daardoor heb ik de XZ1 ook pas gekocht.
Van mij hoeft het ook niet :*)
Ik vind het design van Sony erg fraai. Dunner lijkt me niet echt nodig. Bezels onder en boven kunnen veel dunner zoals Samsung en Apple hebben laten zien. Tenzij ze er gewoon goede stereospeakers van maken.
Voor de rest lijken alle toestellen op elkaar natuurlijk. Alleen vingerscanners op de achterkant vind ik absoluut een slecht idee. In een hoesje, in de autohouder, het is gewoon onhandig.
Vingerafdrukscanner op de zijkant werkt echt wel goed, il zie ze er niet direct van afstappen. Een 21:9 scherm zou vet zijn, maar dan moet de interface een beetje aangepast worden.
Best spannend. Heel benieuwd of ze ook met een kleine scherm-rand rond het scherm komen of een licht gebogen scherm.
Vind het idd ook wel spannend. :) Als je als bedrijf jarenlang aan een bepaald design vasthoud (wat naar mijn mening wel wat moderner kon maar nog steeds er chic uitziet!) en dit ineens gaat veranderen, veranderen ze het vast niet naar een standaard designtje. Ben benieuwd! :)
Dat is ook precies wat ik hoop.
Niet te standaard. Al vraag ik me af watje tegenwoordig nog kunt doen als de telefoon grotendeels scherm is.

Design is altijd een goede reden geweest om de Sony's te halen en mn Z3C staat wel op het lijstje voor vervanging als er eens iets echt vets is.

Wie weet blijf ik dan toch weer aan Sony plakken :P
Te laat.... ik heb, na jaren Sony, gekozen voor een ander merk omdat ik niet weer exact dezelfde telefoon wou qua looks.... hopeloos ouderwets en saai design inmiddels. In 2013 was het erg fraai.
Dat design is nog het minste van mijn zorgen geweest bij Sony's. Op zich is het wel tijdloos strak zeg maar.
Maar het laten vallen van waterdichtheid bij midrange, het blijven installeren van bloatware, de altijd maar blijvende kritiek op de camera ( software wellicht ) waar niets mee gedaan wordt ... Sony woont op een onbewoond eiland en is toch een wat wereldvreemde organisatie soms...
Waterdicht is ook gewoon high-end. Het is niet noodzakelijk, maar wel verrekte handig. En daar mag best extra voor betaald worden. Ik wil niet anders meer dan waterdichte toestellen. Bloatware was wel een ding toen ik continu met geheugen in de knoei begon te raken. Verder bij Sony nooit heel veel hinder van gehad.
Mijn Xperia ZR was waterdicht , mijn Xperia M5 ook , de M4 Aqua ook , het was vroeger dus wel degelijk ook aanwezig in de mid range. Lange tijd was het een onderscheidende feature. Nu door Samsung en Apple eindelijk bijgebeend, en nu besliste Sony met de X... telefoons het enkel nog in het topmodel te steken. Geen slimme zet als je't mij vraagt.
Toch wel, want een telefoon waterdicht maken is gewoon erg ingewikkeld (en dus duur).
Veruit de meeste Sony toestellen waren dan ook in het geheel niet waterdicht, ook al stond het er wel op - met vele rechtszaken etc. tot gevolg. Dus daar beginnen ze niet meer aan! Niet meer dan logisch imho.
Heb zelf de Xperia Z2 met waterschade gehad. Maar ook de Xperia Z die ik daarvoor had bleek volstrekt niet waterdicht te zijn (bij een reparatie kon de reparateur mij zo laten zien dat de achterkant helemaal niet aangesloten zat op de zijkant van het toestel... Daar helpt een stukje waterdichte tape aan de binnenzijde niks tegen als het toestel onder water gaat!)
Kan het me voorstellen. Wordt niet heel hebberig van de huidige toestellen.

Tegelijkertijd vind ik het niet bezwaarlijk dat mn Sony het toch al best een tijdje uithoudt. Niet elke 2 jaar een nieuwe telefoon moeten halen scheelt een goeie bak geld.

Maar goed we zullen zien. Zou leuk zijn als Sony enorm verrast, zo niet..jammer dan. Zo excited wordt ik doorgaans uberhaupt niet meer van telefoons
Ik heb veel Sony toestellen gehad (X10, Z,Z2,Z5 + Z, Z2 en Z4 tablets) - vind het persoonelijk een mooi design language altijd. Een nieuwe design language na zoveel jaar aan iets vast te hebben gezeten moet haast wel betekenen dat het speciaal gaat worden. Maar helaas word het geen nieuwe Sony meer. Niet vanwege het design aspect - maar de service.

De service van Dynafix die Sony support gebruikt in NL is ronduit bagger. Z2 verstuurd vanwege batterij dat niet meer goed was en wou opladen - mag ook wel na 2.5 jaar. Nooit meer terug gezien Ze waren hem kwijt geraakt ... wel netjes originele aanschaf bedrag terug gekregen.

Daarna 3x Z5 verstuurd voor een defecte proximity sensor die ze maar niet "konden" fixen. En in totaal was ik het toestel 2 maanden kwijt dit jaar. Afgelopen weekend was opeens de batterij stuk. Die bij Spark laten opknappen want m`n garantie was al verlopen (werd op een Zaterdag opgehaald EN werkend terug gebracht, wel 70 euro maar dan heb je wat) - dus nee. Met het slechte service op oog van hun eigen ingehuurde service centrum is mij reden genoeg dat ik binnenkort ergens anders kijk.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 28 september 2017 14:07]

Mijn laatste 3 toestellen waren Sony's. Allen de high end modellen. Geen enkele heeft het twee jaar volgehouden zonder problemen (de laatste was de Z3, die heb ik wel twee jaar gehad - maar laatste 4-5 maanden was het wel behelpen hoor..).
Dat had ik wel bij de Xperia Go met de upgrade naar Android 4. Liep gewoon niet lekker. Dus oude er weer opgezet en was het eigenlijk prima. Maar dat was ook best een budget telefoon.

Mn Z3C is in oktober precies 3 jaar.. Ik heb nog geen herinstallatie gedaan eigenlijk. Misschien een keer testen om te kijken of dat nog verschil maakt. Is met de tijd wel iets minder snappy gewordenk denk ik. Misschien dat geheugen toch wat vervuild raakt. Stoor me er nog niet aan iig.

En dan hebben we het nog steeds over een foon + koptelefoon + abbo van 32,50 p/maand.
En nu alweer een jaar 15 p/maand.

Nou ook niet echt elite prijzen ofzo.
De Z3 was oorspronkelijk best een prijzig toestel... Maar ik kon er de laatste maanden echt niks meer op kwijt. Geheugen zat continu vol en had al letterlijk tientallen apps verwijderd, geen enkele foto/video/muziek op intern geheugen... Niks. Dus waarom het geheugen zo'n issue werd? Combinatie van beperkte hoeveelheid geheugen, bloatware en het simpele gegeven dat apps steeds groter worden (iedere update van iedere app kun je er zomaar weer 5-100 MB bij optellen :/ ...).
Maar echt niet meer bruikbaar daardoor! Althans, voor wat ik met een smartphone wil dan he... En dat is vooral de apps. Dus dat je dan op enig moment de ene na de andere app noodgedwongen moet verwijderen is dan echt de pest.
Ja ik vond de prijs dus enorm meevallen. Keek naar Z1C, maar pre order voor Z3C gedaan. Reguliere Z3 was wel iets duurder denk ik.

Herken jouw punt van de opslag wel btw. Ik heb er 64 gb bijgedaan voor foto/video/muziek en wat je er verder op kunt douwen. Maar ook met de grootte van apps is 16gb snel vol anno 2017. Zeker omdat je netto maar iets van 12gb hebt.
De Z3 (dus niet de compact) was oorspronkelijk over de 500 euro. Dat was een paar jaar terug écht een duur toestel (met de huidige prijzen a iPhone X of Samsung Note valt het wel mee :P Andere tijden...).
Dat die dan vervolgens met moeite 2 jaar meegaat en een restwaarde heeft van de rond de 100-150 euro is toch wel wat bedroevend...

Issue van Android is inderdaad dat heel veel data op het intern geheugen moet, dus ongeacht hoe groot de SD kaart is die je er in stopt, met de ca. 12 GB effectieve interne opslagruimte red je het vandaag de dag gewoonweg niet meer! (beetje afhankelijk van type gebruiker uiteraard). (vermoed dan ook dat het tijdperk van de SD kaartjes in telefoons op zijn einde loopt - is ook gewoon helemaal niet handig!)
als je SD kan blijven gebruiken voor foto/video is het nog wel handig. gewoon een beetje goedkope bulkopslag. Met 4K en tzt ongetwijfel 8K materiaal neemt dat bakken met ruimte in beslag.

Liever intern geheugen, maar als aanbieders er dan een Apple strategie op nahouden wat betreft prijs per geheugen, dan haak ik even heeel hard af :P
Qua prijs is een SD kaartje inderdaad veelal een stuk aantrekkelijker nog. Maar eigenlijk wil je toch helemaal niet bezig hoeven zijn met wat je op welk geheugen moet plaatsen en wat er precies wel en niet op welk geheugen kan, etc... Er moet gewoon genoeg geheugen zijn op 1 plek. Klaar, niet meer naar omkijken.... Maar ja - nu zien fabrikanten daar inderdaad veelal nog een aanleiding in om flink geld te vragen. Zal niet lang meer duren verwacht ik... Er komen vanzelf toestellen met meer geheugen voor lagere prijzen en dan moet de rest wel volgen.
Er komen vanzelf toestellen met meer geheugen voor lagere prijzen en dan moet de rest wel volgen.
Dit hoop ik vooral ja.
ik vind het ook spannend, ik hoop echter niet op een half rond of gebogen scherm.
Had al een tijd niets meer gehoord van Sony's smartphone divisie en ik vond het aantal modellen dat een upgrade krijgt naar Android Oreo niet bijzonder veel, mijn Xperia Z5 krijgt hem bijvoorbeeld al niet meer.
Was even bang dat Sony zou gaan stoppen met de smartphones. Het wil maar niet echt van de grond komen en het lijkt me ook moeilijk concurreren met Samsung en Apple.

Ik ben zelf een groot Sony fan en zodra m'n abonnement is afgelopen neem ik weer een nieuwe Sony, maar eerlijk is eerlijk... wat onderscheid Sony nou eigenlijk van "de rest"?
Verlies je hoop nog niet ;) Voorheen had ik een Z en die zou ook geen update krijgen in het begin maar nadat de nieuwere toestellen geupdate waren besloot alsnog om ook de Z nog mee te nemen. Ik heb echt niets te klagen over het update-beleid van Sony.

Het design, de kwaliteit van de toestellen blijft high-end. Die knop aan de zijkant werkt bij geen enkel toestel zo prettig zoals Sony het gedaan heeft.
100% eens met de vingerafdruk scanner. Werkt fantastisch. Hoop dat dat blijft in het nieuwe ontwerp.
Hee Sony, graag een 18:9 in de behuizing van de compact klasse met de Huidige afmetingen. :)
Nou, liever geen 18:9. Dan kun je wéér nergens bij met je duim - en de user interfaces op mobiele telefoons zijn al zo slecht. Een menubalk bovenin bijvoorbeeld is een restant van desktop-georiënteerd denken.
Nou, daarom zei ik op het formaat van mijn huidige Z3C. Ik kan met mijn duim prima alle hoeken aanraken. Wordt het groter dan lukt het niet meer.
De telefoons van Sony zijn altijd prachtig. Bij lancering direct de Xperia S gehaald destijds. Erg van genoten van de telefoon en het prachtige design, maar helaas geen Sony meer voor mij.

Waarom? Omdat Sony veel dingen beloofde, maar nooit waar maakte. De telefoon zou (volgens mij destijds) Android 5 krijgen. Alleen werd die belofte verbroken omdat het allemaal te lang duurde en de nieuwe generatie alweer klaar stond. Dat heeft bij mij als 'early adopter' een flinke deuk opgeleverd.

[Reactie gewijzigd door D3F op 27 september 2017 20:44]

Nee nee, de telefoon kwam met Android 3.x , en op de doos werd upgradeble naar Android 4 aangegeven. En dat heeft de Xperia S ook gewoon gekregen.

Android 5 bestond nog niet ten tijden van de verkoop van de S. Op basis van de upgrade belofte naar de 5 kan je destijds niet voor Sony gekozen hebben.

Dat er wel sprake is geweest van een mogelijke upgrade naar 5 is overigens wel waar: ik heb 'm ook gehad, en ik baalde ook dat ie uiteindelijk niet 5 kreeg... maar dat maakte de telefoon niet minder fijn, bruikbaar of mooi.
Heb nu al sinds de Xperia P uit 2012 een Sony smartphone en altijd tevreden mee geweest. De Xperia Z2 was toch wel een klasse apart alsook d'r Z3 compact. Nadien niet echt veel veranderingen en ben blij dat het er zit aan te komen. Na de Z2 nu de XZ en alhoewel ik tevreden ben kijk ik al uit over een jaar tot anderhalf wat er dan uit komt. Als de XZ2 zal worden als de Z2 zal die het wel worden, en het mag met ander design
Vorig jaar brachten ze een zelfde soort persbericht uit. Eerst zien dan geloven.
Ik heb zelf totaal geen problemen met deze "grote bezel", mocht je de telefoon laten vallen dan is het scherm niet direct (gedeeltelijk) onbruikbaar. De grote 2 (Samsung & Apple) heb ik al wat stuitertestjes van model met amper bezel en ik zie alleen maar reden voor "reparatie boer" om de hoek om harder in de handen te wrijven.

Daarnaast is het ontwerp zo slecht nog niet, vind ik.
Misschien jammer voor de fans maar van mij mag het wel. Ik ben echt geen fan van het hoekige design en de grote bezels. Benieuwd of ze daar van afstappen en of het nieuwe design op een andere manier uniek blijft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee