Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Xperia XZ1 Compact Preview

De kleine krachtpatser is terug

Door , 139 reacties

02-09-2017 • 13:00

139 Linkedin Google+

Preview

Smartphonefabrikanten laten dit jaar zien dat ze nog lang niet uitgeïnnoveerd zijn. Ze besteden vooral veel aandacht aan het steeds kleiner maken van de schermranden; kijk maar naar de S8-serie, de LG V30 of de gelekte afbeeldingen van de aankomende iPhone. Dat betekent echter niet dat telefoons steeds kleiner worden. Sterker nog, de schermen worden dankzij deze ontwikkeling juist steeds groter. Was eerst een 5"-telefoon zo'n beetje de standaard, nu ligt dat ergens tussen de 5.5 en 6".

En dat is slecht nieuws voor mensen die graag een kleine telefoon willen waarbij je heel gemakkelijk met één hand alle hoeken van het scherm kan bereiken. Jarenlang konden deze mensen hun heil vinden bij Sony, dat van zijn topmodellen een kleine variant uitbracht onder de noemer 'Compact'. Fans van deze serie kwamen vorig jaar rond deze tijd dan ook van een koude kermis thuis toen bleek dat de kleine telefoon van dat jaar, de Xperia X Compact, geen high-end-telefoon meer was, maar een midranger. Met bijpassende hardware, goedkoper ogende behuizing en zonder waterdichtheid.

Dat bleek geen beste zet van Sony. De X Compact deed het naar eigen zeggen niet zo goed als verwacht en daarom ging het roer om en werd het de oude weg weer ingeslagen. Het resultaat is de deze week aangekondigde Xperia XZ1 Compact die weer als vanouds high-end is.

Terug naar de succesformule

De Xperia XZ1 Compact is het kleine broertje van de Xperia XZ1, die ook op IFA aangekondigd werd. En om meteen maar met de deur in huis te vallen: het is geen spannende of sexy telefoon, zeker niet vergeleken met de eerdergenoemde topmodellen van de concurrentie. Het design is typisch Xperia met grote schermranden onder en boven het scherm, een redelijk rechthoekig design en weinig opsmuk. Vooral praktisch dus, want in die schermranden kan Sony bijvoorbeeld stereospeakers kwijt. Een grote verbetering ten opzichte van de Xperia X Compact is de afwerking. Die laatste had een glanzende behuizing waar je binnen de kortste keren vingervlekken op zag en bij de XZ1 Compact zul je daar dankzij de matte afwerking niet zo snel last van hebben.

Ook verbeterd, of eerder terug van weggeweest, is de waterbestendigheid van de telefoon. Je kunt hem gerust als speaker onder de douche gebruiken en een regenbui is ook zeker geen probleem. Om het sim-slot en de micro-sd-reader te beschermen tegen water zitten deze achter een klepje weggestopt. Geen groot probleem, want daar zul je niet vaak bij hoeven. Verder is er rondom niks nieuws te ontdekken; aansluiten en opladen gaat via usb-c en in de aan-uitknop aan de zijkant is wederom een vingerafdrukscanner verwerkt.

Over het beeldscherm kunnen we kort zijn: dat lijkt op het oog identiek aan dat van andere Xperia Compact-toestellen. Het gaat dus wederom om een 4,6"-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels, dat op eerste indruk weer wat te blauw staat afgesteld. Net als bij de behuizing gaat Sony hier dus voor praktisch, want dankzij de relatief lage resolutie verbruikt het scherm weinig stroom en dat is gunstig voor de accuduur.

High-end-hardware en de nieuwste Android

Zoals gezegd zien we de Xperia XZ1 Compact als een echte high-end-telefoon en de hoofdreden daarvoor is de soc die alles aandrijft: de Snapdragon 835. Dit is Qualcomms snelste en nieuwste system on a chip en we vinden hem bijvoorbeeld ook terug in LG's pas aangekondigde V30 en de HTC U11. De octacore-soc werkt volgens het big.Little-principe en heeft vier snelle Kryo 280-cores met een kloksnelheid van 2,4GHz, die gericht zijn op de beste prestaties, en vier zuinige Kryo 280-cores die draaien op 1,9GHz. Sony heeft de soc verbonden aan 4GB werkgeheugen en 32GB ufs-opslaggeheugen, dat uitgebreid kan worden met een micro-sd-kaartje. De accu in de XZ1 Compact is slechts 2700mAh groot, maar dankzij de lage schermresolutie verwachten we - net als bij zijn voorgangers - een prima accuduur.

De indruk die we kregen van de snelheid gedurende de korte tijd dat we de XZ1 Compact konden gebruiken is dik in orde. Eigenlijk is de Snapdragon 835 overkill voor een telefoon met een schermresolutie als deze, maar dat betekent dat je dus niet snel prestaties tekort zal komen en bijvoorbeeld games over een hele bak rekenkracht kunnen beschikken.

Wat ook bijdraagt aan het high-end-gevoel is dat Sony oprecht zijn best gedaan heeft om de XZ1 Compact te voorzien van de beste en nieuwste software. De Japanse fabrikant mag met de eer strijken dat het als eerste een toestel in de winkel legt dat draait op Android 8 Oreo. Op dit moment draaien alleen de Nexus- en Pixel-telefoons van Google op Oreo en de volgende generatie Pixel-telefoons komt pas na deze Xperia XZ 1 Compact op de markt. Over de software is verder niet veel opmerkelijks te melden; Sony past in de regel weinig aan in Android, en dat bevalt ons prima.

Augmented avatars

Sony heeft de cameramodule overgenomen uit de Xperia XZ Premium. Deze IMX400-sensor heeft een resolutie van 19 megapixel en 128MB dram direct op de sensor aangesloten dat dient als snelle buffer. Daardoor kan de camera in 720p met een framerate van maar liefst 960fps opnemen, waardoor je extreme slowmotionbeelden kan maken. Voor meer informatie over de beeldkwaliteit verwijzen we je door naar onze review van de Xperia XZ Premium; we gaan er vanuit dat de XZ1 Compact hier niet veel vanaf zal wijken.

Wel nieuw aan de camera, of in ieder geval de camerasoftware, is de app 3D Creator. Hierbij gebruik je de camera om een object of zelfs een persoon in te scannen en om te toveren tot een 3d-model. Dit soort technieken hebben we eerder gezien, zoals begin dit jaar op de CES. Die implementatie gebruikte echter twee infrarood en twee normale camera's, terwijl de XZ1 Compact alleen de camera op de telefoon inzet.

Je dient eerst om iemand meerdere malen van links naar rechts rondom het object of persoon te bewegen waarbij je een beetje varieert in hoogte. Daarbij wordt zowel het 3d-model opgebouwd als de textures verzameld die nodig zijn om het geheel aan te kleden. Heb je de opname gemaakt, dan kun je hier bijvoorbeeld een animated gif of een soort avatar van maken Bij dat laatste plaats je iemands hoofd op een gerenderd lichaam en kun je voor allemaal gekke animaties en posities kiezen, optioneel in augmented reality waarbij de poppetjes dus in de echte wereld geprojecteerd worden via het smartphonescherm.

Hoewel de gimmick-factor hoog is, blijft het vanuit technisch opzicht knap dat Sony dit doet met een enkele camera en de relatief bescheiden hardware van een hedendaagse smartphone. En we kunnen ons best goed voorstellen dat het leuk is om à la The Sims je eigen familie en vrienden na te maken als virtuele poppetjes, maar dan met hun eigen gezichten. Het gebrek aan een standaard voor dit soort modellen betekent wel dat je alles zal moeten omzetten naar plaatjes of filmpjes voor je het met anderen kunt delen.

Voorlopige conclusie

Vergeleken met recente toppers van de concurrentie is de Xperia XZ1 Compact op eerste indruk geen indrukwekkende of flashy telefoon. De behuizing oogt wat gewoontjes, het scherm is ouderwets plat en er zit slechts één camera aan de achterzijde. Vind je dunne bezels, kromme schermen, dubbele camera's een meer van dat belangrijk, dat moet je zeker niet bij deze telefoon wezen. De XZ1 Compact is wèl een uiterst praktisch en degelijk toestel voor mensen die primair een handzame telefoon willen zonder teveel poespas.

Een laatste pluspunt daarbij is de prijs. Het is pijnlijk om te schrijven, maar het wordt steeds normaler dat high-end-smartphones een losse verkoopprijs hebben die richting de 1000 euro gaat. Recente introducties schurkten al die richting op, de Note 8 van Samsung tikt die grens net aan en het zou ons niet verbazen als de aankomende iPhone er overheen gaat. Vergeleken daarmee is de 599 euro die Sony voor de Xperia XZ1 Compact vraagt alleszins redelijk. Dit is zeker geen telefoon die een enorm marktaandeel gaat veroveren, maar de mensen die niets op hebben met grote telefoons zullen er naar verwachting heel blij mee zijn.

Reacties (139)

Wijzig sortering
Ik kan nog wel wat andere dingen bedenken bij die scan feature van de camera.
Ik zou me goed kunnen voorstellen dat je het goed kunt gebruiken om objecten in te scannen die je vervolgens kunt verwerken om te 3D printen. Als hij nauwkeurig genoeg is zou je bijvoorbeeld iets wat afgebroken is kunnen scannen om zo een mooi passende vervanging te ontwerpen.

Of iets uit mijn eigen veld, inscannen van bijvoorbeeld hartjes of aorta's van overleden mensen met een aandoening. Deze 3D weergaves als supplemental data aan de paper toevoegen. Dit zegt de lezen zo veel meer dan alle platte plaatjes die je nu doorgaans tegen komt. Normaal gesproken is het een hele klus om dit netjes te laten doen. Maar ook dit staat natuurlijk met de kwaliteit van de scans. Moet zeggen dat het voorbeeld er niet verkeerd uit zag...

Leuke feature!

Overigens mag Sony de bezels van mij iets kleiner maken. Dikte maakt mij dan weinig uit, zolang ik er meer accu voor krijg. Mooi dat het x compact uitstapje eenmalig bleek...

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 2 september 2017 13:24]

Als hij nauwkeurig genoeg is zou je bijvoorbeeld iets wat afgebroken is kunnen scannen om zo een mooi passende vervanging te ontwerpen.
Dat soort techniek bestaat al in het professionele circuit. Mijn tandarts gaat het binnenkort toepassen om mijn bijgewerkte restant kies te scannen zodat het lab een kroon kan maken.
Dan is het maar goed dat deze telefoon zo compact is, anders zou het nooit in mijn mond passen ;)
:)

Ze doen dat met UV, hoeft helemaal niet in mijn mond.
Sony maakt hele goede telefoons, qua bouwkwaliteit en gebruikerservaring. Ik was van plan naar deze te upgraden maar ik zie dat Facebook is preinstalleerd, ik ben geen fan van Facebook, kan ik de app verwijderen van de telefoon?
Als je hem root wel. Nou is het bij Sony altijd tricky om te rooten met hun TA partitie, daar staat software op die voor betere kwaliteit van de camera zorgt en die wordt gewist als je de bootloader unlockt. En om die te backuppen moet je root hebben. Mijn Z3 compact is te rooten met een kernelexploit zonder de bootloader te unlocken dus ik hoop dat een dergelijke methode voor de XZ1 compact er ook gaat komen.
Mwoa, Mijn xperia ZL i ooks heel makkelijk te rooten.
Kan zelfs officiele roms downloaden en pre-rooten, en dan flashen. Gelijk root.
Allemaal met locked bootloader.

Samsung telefoons, met KNOX, die zijn tricky te rooten...

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 2 september 2017 22:36]

Ik heb jaren Samsung telefoons gehad de S7, S5 en S3 en deze waren allemaal makkelijk te rooten. De bootloader heb ik nooit moeten unlocken gewoon smartphone aan pc hangen en via Odin SuperSu en custom recovery installeren.
Facebook kun je uitschakelen, maar volgens mij niet verwijderen. Je moet ook de Facebook integratie met Sony services uitschakelen en dan heb je denk ik nergens meer last van.

Dit zijn puntjes die ik heb geuit in eigenlijk al mijn Sony Xperia reviews.
Op basis waarvan denk jij dat het niet te verwijderen is? Meerdere Xperia toestellen gehad, en is gewoon te verwijderen (net gecontroleerd op Xperia Z5)
Op basis van mijn laatste reviews baseer ik het, maar misschien heb ik het mis met de FB integratie.

Ik heb geen Sony bij de hand, maar kun je kijken of je de integratie ook hebt verwijderd in andere apps:
Link naar een screenshot van andere uitgeschakeld apps op de X compact:
https://www.kiswum.com/wp...nshot_20170104-001616.png

Plaatje komt uit dit gedeelte van mijn review:
productreview: Sony Xperia X Compact Blauw review door Kiswum
Die intergratie staat daar toch los van? Als je nooit gekoppeld hebt dan is die integratie er niet?

Van jouw lijstje zijn alleen Lounge en Xperia Tips niet te uninstallen, overige apps wel. Maar wederom, ik heb geen integratie met die apps dus zie hierin het probleem niet zo.
Op de XZ Premium is Facebook niet te verwijderen
Op de Xperia Z2 is Faceboook ook niet te verwijderen |:( troep

Uitschakelen gaat wel, anders was dit oudje al bij dag 1 retour gegaan.

[Reactie gewijzigd door Ipenburg op 2 september 2017 16:40]

Uh, ik heb nu een Xperia Z3 compact. En die geeft er langzaam maar zeker de brui aan. (Scherm herkent geen touch meer op de bovenste en onderste dertig pixels) En dat voor een dingetje wat nog niet eens ouder is dan drie jaar. Ik zou nu zo snel niet stellen dat Sony hele goede telefoons maakt...
Ik onderschrijf deze reactie. Mijn Z3 compact heeft het nog geen jaar uitgehouden en in het Z3 compact topic hier op GoT zijn vele gebruikers met dezelfde slechte ervaringen. Qua bouwkwaliteit was dit de slechtste telefoon die ik de afgelopen jaren heb gehad.
Na 1.5 jaar kaput.
Deel dat niet bijna 3 jaar gehad doet het nog steeds. Inmiddels vervangen.
Ook ik sluit me hierbij aan, mijn z3c was snel zat stuk. Die van twee bekenden ook overigens.
Mooi toestel, maar waardeloos gebouwd...
Sluit me hier ook bij aan. Mijn z5c is na een jaar uitgegaan om nooit meer aan te gaan.
Wat een contrast met mijn ZL, op dit moment al 4.5 jaar dagelijks in gebruik :)
Mijn Z3C is dan weer de eerste telefoon na lange tijd die het langer dan twee jaar volhoudt bij mij, dus ik ben er juist goed over te spreken :*)

Helaas ging de GPS dood, die ik vrij actief gebruik en is het geluid over de speakers nooit meer geworden wat het was na een scherm reparatie (eigen schuld...) anders had ik er graag mee gedaan tot het voorjaar.

Voor nu heb ik me een 2de handse Z3C aangeschaft en kijk ik ff af hoe de xz1c in het echt gewaardeerd gaat worden.
Ik heb een Z, Z3 compact, Z5 compact en mijn vrouw een Z2; de Z3 is het enige toestel met grote issues. Destijds opgestuurd maar ze schaarden het onder gebruikersschade terwijl de issues met het scherm algemeen bekend waren en totaal niet gerelateerd aan wat er verder mis was met het toestel. Ligt nu in een la, scherm reageerde steeds minder en kan nu bijv. al niet eens een deel van mijn pincode invoeren, toch vrij essentieel.

En toch maar weer aan de XZ1c, ik vind de Sony toestellen op de flater van de Z3c na geweldig qua grootte, design en snelheid. Ik hoef geen groot lomp ding, ik wil iets wat makkelijk in m;n broekzak past maar wel snel is en goede foto's kan maken.
Meestal kun je dit soort meuk niet verwijderen. Ik hou ook niet van Twitter, Facebook etc. Je kunt de apps wel uitschakelen onder Android, dan zie je ze niet meer en zijn ze inactief.
Op mijn z5 compact en de originele z was facebook wel te verwijderen. Enkel een paar google apps (waarvan te veel useless zijn als je het mij vraagt) en een paar sony apps (allemaal useless...) zijn niet te verwijderen, alle andere third party apps waren de-installeerbaar.
Op mijn z5 compact heb ik Facebook gewoon kunnen verwijderen. Alleen apps zoals whatsnew en Xperia Lounge kan je niet verwijderen.

Verder weer een mooi toestel, over een half jaar een goede vervanger voor mijn z5 compact die nu alweer 2 jaar dienst doet zonder trager te worden en de batterij minder wordt! :)
Dat Whatsnew is rete irritant op Sony toestellen, die heb ik verwijderd met Titanium.
Uitschakelen kan sowieso. Maar inderdaad een goede vraag. Ik heb een HTC en daar is het niet van te verwijderen, ik kan het alleen uitschakelen. Maar goed, je hebt er dan ook echt geen last van, behalve de paar MB aan opslag.
Maar Facebook en de Facebook Messenger app, zijn samen ca 1/2Gb. Dat tikt toch wel aan.
Als jij zoveel kwijt bent aan FB zou ik eens aanraden om de cache van de app te legen.
Ze zijn veel kleiner. Die grootte komt waarschijnlijk door cache of andere gebruikersdata die je niet hebt l je de app uitschakeld.
Facebook Messenger wordt niet meegeïnstalleerd, of is dat tegenwoordig geïntegreerd? Maar inderdaad, als het zo veel is, dan tikt het wel aan. Maar als ik op mijn HTC kijk, neemt de Facebook-app 128 MB in...
Bij mijn laatste 2 Sony toestellen kan het gewoon verwijderd worden!
Ik ben het daar (uit eigen ervaring) niet mee eens. Mijn Xperia Z1 Compact was fantastisch, maar binnen een jaar kwamen allerlei delen van de behuizing los, zoals de speakergrille.
De Z3c was een ramp. Naast eerdergenoemd probleem kwam binnen een jaar de achterkant los omdat de accu uitgezet was. Ook de opvolger vertoonde dit probleem al snel. Conclusie: de lijm die Sony gebruikte voor deze toestellen was niet krachtig genoeg en de Z3c had een probleem met de afvoer van warmte. Hopelijk slaat Sony de plank met dit toestel niet mis.
Op Huawei wil het wel, dus ik neemaan dat dat daar ook op kan.
Erg leuk toestel voor de simpele gebruiker. Echter is het prijskaartje van ¤600 dusdanig hoog, dat je wel erg gek moet zijn mocht je dit toestel willen kopen. Er zijn meer dan genoeg andere telefoons (Samsung A/J, Lenovo, Huawei, Acer, Asus) die voor veel minder hetzelfde of beter kunnen bieden imo.

-edit-

Deze loempia heeft verkeerd over het artikel gelezen |:(

[Reactie gewijzigd door Nervoize op 2 september 2017 17:54]

Erg leuk toestel voor de simpele gebruiker. Echter is het prijskaartje van ¤600 dusdanig hoog, dat je wel erg gek moet zijn mocht je dit toestel willen kopen. Er zijn meer dan genoeg andere telefoons (Samsung A/J, Lenovo, Huawei, Acer, Asus) die voor veel minder hetzelfde of beter kunnen bieden imo.
Nou, de pre orderende kopers zijn lang niet zo gek hoor: zij krijgen er een hi-res audio noise canceling hoofdtelefoon bij van 300,- euro. Dat maakt de totale prijs dan weer een super aanbod. Persoonlijk ben ik altijd in de markt geweest voor een Sony compact en voor een Sony headset. Dus dit wordt voor mij het moment om te pre orderen. De Sony Compact ondersteunt Hi-res audio en ook de draadloze hi-Res audio die de Sony draadloze headsets ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 3 september 2017 20:21]

Met die hoofdtelefoon is het inderdaad een super aanbod! Jammer dat ik nog (lang) niet toe ben aan een nieuwe telefoon, anders was dit een grote kanshebber geweest.
Denk je dat er markt voor de headset is?
Ik heb geen interesse in die headset, maar wel in de evt korting die het zou kunnen opleveren wanneer iemand hem van me overkoopt...
De 900N moet nog uitkomen, maar de MDR-1000X is een van de beste opties in zijn prijsklasse. Volgens velen zelfs de beste, iets dat door de reviews te overleggen, goed te verdedigen valt.
Denk je dat er markt voor de headset is?
Ik heb geen interesse in die headset, maar wel in de evt korting die het zou kunnen opleveren wanneer iemand hem van me overkoopt...
Dit zijn headsets die vooral interessant zijn voor personen die veel vliegen en reizen. Ze concurreren met o.a. de Bose quit Comfort headsets, en zijn erg prijzig.

Mijn verwachting is dat je hem niet heel vlot verkoopt gezien ze in de 300,- euro prijsklasse vallen en ook met een V&A prijsje de kopers niet rijen dik staan te wachten. De V&A prijs gaat je tegenvallen, juist omdat er tegen die tijd meerdere te koop zullen zijn. De hi-res kwaliteiten komen vooral tot zijn recht met recente Sony smartphones en muziekspelers.

Mijn advies: koop het toestel echt omwille van het toestel. Zie de headset voor audio liefhebbers als de perfecte koop en voor niet audio liefhebbers als een bijvangst

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 4 september 2017 17:13]

Klinkt ¤150 korting goed?
225 is een deal
¤175 ook. Maar meer staat mijn budget niet toe.
Totaal niet. Kijk naar de specs. Die zijn gewoon high end en het snelste en beste dat te krijgen is qua SoC en camera (qua mogelijkheden en specs iig). Ook de afwerking is high end, hoewel de Galaxy A-serie het laatste ook goed doet, zijn de specs gewoon aanzienlijk minder. De Kirin SoC's van Huawei zijn krachtig, maar halen het niet bij de SD 835, zeker niet op het gebied van de GPU.
Ik denk dat de grootste concurrent van deze telefoon de iPhone SE is ( besturingssysteem daar gelaten). En dan zie je toch dat de SE een goeie SOC en camera heeft maar aanzienlijk goedkoper is dan deze Sony. Ik vind 600 euro dan ook echt wel heel duur.
Ik denk eerder dat de Iphone 7 een de te kloppen concurrent is. De SE is leuk, maar geen high-end phone meer. (Kleuren scherm zijn te dull, is veel kleiner en de cpu en gpu ondersteunen geen AR)

Iphone 7: 4,7 inch, 1334x750pixels , 138.30 x 67.10 x 7.1 milimeter. En 140gram.

Xz1 compact: 4,6inch, 1280x720 pixels,129.00 x 65.00 x 9.30milimeter en 138gram.

Beiden zijn waterdicht. Hebben een gelijkaardig scherm, gelijkaardige specs wat cpu en gpu betreft, goede camera's aan boord...Zeker nu de 7s er aan komt zal de prijs van de 7 zakken tot 600euro want hem even duur maakt als de Xz1.

De xz1 is iets dikker, waarschijnlijk om een grotere batterij ge kunnen huisvesten.

De xZ1 compact heeft wel BT5.0! En dat is wel een minpunt in de iphone 7 omdat bt5 een belangrijke update is.

Ik snap niet dat mensen de 835overkill vinden. Natuurlijk hangt alles af van support. De Iphone 7 heeft ook top-specs in een kleine behuizing maar die krijgt wel jaar op jaar updates en dankzij de sterke A10 cpu kan hij nog vele generaties apps vlot draaien. Dus als Sony deze Xz1 compact blijft updaten is de 835 soc helemaal geen overkill en kan je vandaag genieten van een extreme snappy telefon.

Je voelt een snelle soc vooral tijdens het surfen. Page loads gaan sneller en javascript intensieve webpagina's laden ook een pak sneller in omdat hier de html-rendering client side is en niet server side. Uw cpu/gpu bouwt dus de webinterface terplaatse. Ook als je een GPS app gebruikt, de kaart geweegt, inzoomt etc dat gaat vlotter op een sterke soc.

En last but not least... AR! Google is ook hard aan het inzetten op AR. Zodra die apps op de markt komen zal je blij zijn dat je een beefy 835 soc hebt met een sterke gpu.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 3 september 2017 12:33]

frontcamera van de iphone SE trekt op niets, fingerprint scanner is de eerste variant (bijna 3 jaar oud design) en de iphone SE is niet waterdicht.
Trouwens is de frontcamera ook een minpunt aan deze telefoon. Ze is niet van dezelfde kwaliteit als bij de grotere broer.
Fingerprint scanner van deze telefoons ligt trouwens op een ideale plaats. Bezels hebben een functie, zeker als je maar met 1 hand werkt. De onderbezel is handig zodat je duim niet pijnlijk laag moet brengen als je maar met 1 hand werkt. De zijkant bezels mogen dunner maar zijn niet storend.
Ben blij te horen dat ze de achterkant niet meer van glas maken. Er komt toch een case rond.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 2 september 2017 18:58]

je kiest een apple omdat je een apple wil. En welke dat wordt hangt van je portemonnee en formaat wensen af. En dat geldt ook voor de meeste mensen die geen apple willen. Die willen dat gewoon niet. wat de specs ook zijn
Maar waarom heb je eigenlijk zo'n supersnelle processor nodig bij een telefoon met een klein scherm en lage resolutie?

Het lijkt me dat de mobiele gamers ook wel een telefoon nemen met een groter scherm.

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 2 september 2017 14:35]

Er is nog altijd een groep die een high end toestel wil in een kleine formfactor. Hoewel ik het met je eens ben dat die groep overschat wordt, is het wel een kleine kans waar Sony wellicht wat extra verkopen kan wegzetten.

Je hebt op zich ook gelijk als het gaat om het feit dat een high end SoC overdreven is. Maar hier speelt ook een marketingidee. Mensen zien een 600-serie en vinden het vervolgens per definitie midrange en zijn dan niet meer geïnteresseerd. Ze ook de review van o.a. Tweakers over de X Compact, terwijl de 650 gewoon een heel capabele SoC is die qua CPU-vermogen ongeveer net zo snel is als de 810, veel zuiniger en koeler. Qua GPU wel zwakker, maar of dat zoveel uitmaakt met een 720p-scherm? Toch was het volgens Tweakers een nadeel. Aangezien juist vooral techies (die niet perse begrijpen dat een 600-serie ook zeer krachtig kan zijn en een betere keus) kiezen voor een klein high end toestel, is het helaas nodig.
Hier zo'n gebruiker. Ik wil een kleine handzame telefoon met een goede accu. Ik speel nooit spelletjes op mijn telefoon. Ik wil graag dat mijn telefoon 4 jaar mee gaat. Met highend specs van nu, moet dat lukken.

3,5 jaar geleden kocht ik een Z1Compact en heb die nog steeds. Destijds ook high end specs in een kleine telefoon. HEERLIJK!! Maar de klojo's bij Sony zijn na Android 5.1.1 gestopt met updaten. En dat is een redelijke buggy update waardoor de batterijduur gehalveerd is.

Ik ben heel blij met deze nieuwe compact krachtpatser. Maar voor 600 euro hoop ik wel dat Sony hem wat langer blijft voorzien van updates! Anders kan ik beter een telefoon van 300 euro kopen en hopen dat er over 2 jaar een betere in de compacte klasse te verkrijgen is.
First of, 600 euro is geen hoog bedrag voor een high end toestel tegenwoordig helaas. Verder krijg je bij een pre-order een MDR-1000X of een WH-H900N. Beiden zitten op 300 euro in prijs (de 1000X op basis van de goedkoopste prijs in de pricewatch, de H900N obv de adviesprijs aangezien die nog niet uit is). Dus het aanbod is best dik.

Ik vraag me af waarom ze bij de Z1 Compact zo vroeg gestopt zijn. De originele Z (die een S4 Pro heeft) heeft toch ook Marshmallow gekregen?

Overigens schijnt met Oreo het updatebeleid meer richting Google te zijn verschoven, dus wellicht dat dat het nodige verbetert. Voor zover ik kan zien houdt Sony zich tegenwoordig aan de standaard 2 jaar. Denk dat dit mede te maken heeft met het feit dat de moeite uit het verleden met o.m. de originele Z niet meer verkopen opleverde, hetzelfde met het niet meer brengen van een high end Compact serie, ondanks dat ze daar nu van teruggekomen zijn.
Processor intensieve dingen kunnen draaien staat compleet los van je scherm resolutie. Dat is hetzelfde als zeggen : Maar gast, waarom heb je geen core 2 duo ? Je draait immers "maar" 1080P en geen 4K ,5K of zelfs nu 8K schermen van Dell. Wat als ik muziek productie ? high-res raw foto editing en batch processing wilt doen ? Video's exporteren ? 3D renderen ? Dat staat soort taken staan compleet los van elkaar. Zelfde met een telefoon.

Ik reis vaak , en ik gebruik Quick om filmpjes te editen en exporteren op m`n telefoon - dat doe je liever met een high-end SOC dan een helios oid geloof mij :) Tegenwoordig heb je Adobe lightroom op je telefoon en kan je serieus een workflow doen dat je met wifi foto's van je dslr/mirrorless importeert, edit en gelijk upload.

Vergis ook niet hoeveel processor kracht tegenwoordig vereist is om een foto te maken. Truukjes om meer dynamic range te krijgen zoals onderexposed schieten en de shadows etc. omhoog te krikken on the fly als je de shutter knopje drukt. Je wilt toch ook dat je camra app responsive blijft als je veel schiet achtermekaar ?

Dus ja - ik kan mij prima heel wat situaties voorstellen waarbij je desondanks je een 720P scherm hebt, een high-end SOC niet mistaat.
Helios? Bedoel je de Helio-serie van Mediatek hiermee? Ik zie in de benchmarks dat deze series (zowel de P als de X) op het gebied van CPU-vermogen juist erg krachtig is, niet alleen voor de prijs.
fotobewerking en video op hoge resoluties vragen serieus veel rekenkracht. Gezien de camera veronderstelt wordt dezelfde kwaliteitsfoto's op te leveren als bij de grote variant is het wel handig dat deze even snel verwerkt wordt. De camera is een gebied waar alle smartphones nog wel snelheidswinst kunnen gebruiken (opstarten, opneem vertraging, voorspellen welke foto etc...)
Zo high end vind ik het scherm niet. Misschien wel het belangrijkste component.
De juiste keus voor zo'n klein scherm, Het gaat om de kleurweergave. Mijn iPhone heeft een soortgelijke resolutie en een iets groter scherm zelfs. Ziet er echt prima uit. En op termijn met zaken als grafische applicaties (games, verwerking van zwaarder video) blijft het het langer courant.
totaal onbelangrijk in een compact model. Ja het moet geen pixels tellen worden, maar een prima scherm volstaat dan ook gewoon 'prima' :) Wil je meedoen in de huidige hype en willen pimpen met je scherm, ben je sowieso niet geschikt voor een compacte telefoon.
Oneens, ik ben op zoek naar een compacte waterdichte oled telefoon met voldoende opslag (32+ gb)
Dan ben ik graag die gek. Zojuist het toestel gepre-ordered. Wat veel mensen lijken te vergeten is dat niet iedereen dezelfde smaak ofwel interesses heeft als het op het design van telefoons aankomt.

Zo vind ik het zelf uitermate vervelend dat telefoons ieder jaar groter worden, of de bezels nu krimpen of niet. Of dit nu schermen met een 2:1 scherm ratio zijn of niet. Natuurlijk zijn deze telefoons compacter en smaller, en daardoor beter vast te houden in één hand, maar de UI van zowel besturingssysteem als apps is er nog lang niet optimaal op ingeregeld. Veel cruciale elementen van apps bevinden zich nu eenmaal nog bovenaan de scherm. Denk aan de zoekknop bij de YouTube of Spotify app, of de menu drawer in de diverse apps waarbij belangrijke functionaliteiten helemaal linksboven in het scherm staan.

En als je al de keuze maakt voor een kleiner toestel, ben je ofwel genoodzaakt voor een iPhone 6s/7 te gaan (die niet goedkoper zijn dan de XZ1 Compact), of voor de iPhone SE die voor velen dan weer net iets te klein is, ofwel voor een midrange toestel (bv de X Compact van Sony zelf) waarbij je compromissen moet doen op het gebied van performance, updates (waar de makers van de door jou genoemde toestellen geen tot weinig kaas van gegeten hebben) etc.

Gezien het gaat in de markt dat in dit geval door Sony gevuld wordt, vind ik het zelf een hele acceptabele prijs voor wat het toestel verder te bieden heeft. Er is veel vraag naar compactere, high-end Android telefoons, en maar een laag aanbod. Tuurlijk kun je je dan meer vragen voor het toestel. Zeker als je als fabrikant goede software ondersteuning biedt (waar Sony inmiddels bekend om staat).
Uitgerekend die iPhone SE-modellen lijken mij inderdaad heel geschikt voor iedereen die een kleinere mobiel wil. Bovendien zijn die voor heel wat minder te krijgen dan deze Sony. Al kan het natuurlijk ook zeer wel zo zijn dat de prijs van deze Sony binnen niet al te lange tijde behoorlijk naar beneden gaat.
De SE is m.i. een geduchte concurrent maar helaas niet waterproof zoals de Sony.
Dat is waar. Al kun je je afvragen hoeveel mensen een mobieltje los meenemen in plaats van in één of ander hoesje. Zelfde discussie wil nog wel eens ontstaan bij fotocamera's waar sommigen wel afgedicht zijn en anderen minder.
Maar dan zit je opgescheept met iOS, dat in mijn ogen zwaar inferieur is aan Android. En uiteraard gaat de prijs van deze toestellen in de toekomst dalen.
Dat is het net niet.
Ze zeggen het meermaals.
Er is geen andere fabrikant die hetzelfde biedt...

High end specs en kleine behuizing had je alleen nog de iphone vorig jaar.

Mijn vriendin heeft een z3c en andere vrienden een z5c.

Mijn vriendin wou net een goeie kleine telefoon.
Die andere kwamen van een iphone en waren een kleine telefoon gewoon en dan was de sony compact reeks de enige die high end specs aanbood in eenzelfde formfactor.

Vind ik het jammer dat ze weinig moeite gedaan hebben qua design? Ja...
Maar desondanks is het een interessante telefoon.

Ik vermoed dat de prijs ook wel snel daalt. Cfr lg g6
Grote bezels, lage resolutie. Voor een prijzig 2017-toestel word ik daar niet enthousiast over.

Ik heb ooit een Z3 Compact gehad met ook een 720p-scherm op 4,6 inch; dat was toen een vervanger van een oudere HTC One M7 (1080p op 4,7 inch) en het scherm op 720p was voor mijn benedengemiddeld scherpe ogen gewoon korrelig en pixelig. De concurrentie is gewoon verder. Daarnaast is mijn Z3C spontaan gebarsten zonder gevallen te zijn, en aan de forums te zien was dat een algeheel probleem met die serie. Ik ben daarom wat huiverig om weer een Sony te kopen; hopelijk is het ontwerp sindsdien verbeterd.

Ik zou graag een high-end compact toestel hebben, maar dan wel met een hogere resolutie en kleinere bezels (of soft-buttons in de onderste bezel zoals de Samsungs nog hadden t/m de Galaxy S7).
Zelf heb ik gekozen voor een telefoon met "slechts" een 720p scherm, gewoon al om een langere batterijduur te verkrijgen. Mijn sony ging in het begin 5 dagen mee (5-8 uur schermtijd!), het laatste half jaar begint Google Services enorm veel te vreten en doet hij het nog maar met 3 dagen, wat nog steeds geweldig is. Dat gebarsten scherm heeft mij lang doen twijfelen over de aankoop, maar toen heb ik me gewoon bedacht dat je enkel mensen op het internet ziet klagen met een gebarsten scherm, en zoveel waren het er nu ook weer niet. Mijn scherm doet het gewoon nog perfect en de telefoon is nog altijd heerlijk snel.

[Reactie gewijzigd door SIMEUKER op 2 september 2017 15:59]

Vreemd genoeg zijn er altijd meer mensen mét spontane barsten in het scherm dan (eerlijk toegegeven) gebruikersfouten.

Ook zonder vallen of stoten, kan een scherm barsten. Volgens mij hebben de Sony toestellen er zelfs relatief minder last van met de laatste modellen. (Kijkend naar verhouding out of warranty reparaties tussen merken.)
Neem even een kijkje in het Z3c topic. Het scherm van dat model ging al kapot terwijl je er naar keek. Die Sony was sowieso niet gemaakt om door een valtest heen te komen.

Bij een telling kwam ik boven de 30 unieke Nederlandse gebruikers uit binnen 11 maanden na de release (op een specifiek techforum). Dat is geen toeval en het zijn ook geen users die een in keer het Z3c topic vonden, het was een groot probleem bij de Z3-serie.
Niet dat ik zeg dat je per definitie ongelijk hebt, maar wanneer mensen klachten hebben, hoor je ze uiteraard eerder. En wanneer er een reputatie is, krijgt dit een extra effect. Ik moet zeggen dat ik zowel de Z3C als Z5C veel verkocht heb, en niet ontzettend veel toestellen met het genoemde euvel kwamen te zitten.
Als ik een telefoon laat vallen en het scherm breekt, dan neem ik niet snel contact op met de verkoper.
Als mijn telefoonscherm een scheur bevat, dan zou ik eerst mezelf de schuld geven en wederom niet naar de verkoper gaan. In dat geval lijkt het nog steeds mijn eigen schuld te zijn (ik zal wel iets doms hebben gedaan).

Als ik veel berichten lees waarbij in de eerste maand de telefoon en scheur bevat, dan kan ik mij voorstellen dat het geen toeval is. Dit zijn dan mensen die het online aangeven en daaropvolgend krijg je mensen die hetzelfde beweren. Uiteindelijk waren dat best wel veel unieke gebruikers. Zoiets kwam ik niet tegen in alle andere smartphone topics waarin ik actief ben (zo'n 30 verschillende smartphone topics).

Op Tweakers is er overigens ook aandacht aan besteedt in 1 van de nieuwsberichten: nieuws: Klanten klagen over gebarsten schermen Sony Xperia Z3-smartphones

Bij de daaropvolgende smartphones heb ik het probleem niet meer gezien, maar men blijft wel huiverig.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 2 september 2017 15:03]

Achterkant is in ieder geval niet meer van glas, das voor mij persoonlijk een no-go bij Sony.
wel of geen glas vanachter?
Door een productie/ ontwerpfout zat er bij de eerste batch van de Z3c spanning op de glazen voor- en achterkant. (de cameramodule was een fractie van een millimeter dikker dan er ruimte voor was). Door die spanning konden er spontaan (of na een zachte tik) barsten ontstaan. Dit is in latere batches hersteld en Sony is zeer coulant met schade omgegaan. Mijn toestel vertoonde na een kleine val buitenproportioneel veel schade en is onder garantie hersteld. (De onderdelenlijst was indrukwekkend, ik had de indruk dat alleen het moederbord en soc nog origineel waren.)
Helaas is hij door die grote schermranden niet zo compact als hij had kunnen zijn. Dat had ik zeker wel verwacht voor 600 euro...
Inderdaad. Jammer dat de afmetingen niet vermeld staan.

Als het je puur om het kleine schermformaat gaat is het prima, maar het lijkt me dat je dan ook een telefoon wil die in totaal kleine afmetingen heeft.

Dit ziet er uit als een klein scherm in een relatief grote telefoon.
129mm bij 65mm en 9,3mm dik. Formaat is gelijk met die van de vorige compact toestellen.
De Xperia X is iets groter dan de voorgangers (Z*-serie) met een 4,6" scherm. Deze telefoon is dus ook groter dan de Xperia Z5c en Z3c met hetzelfde schermformaat, waterdichtheid en dubbele speakers. Er is geen reden te bedenken waarom Sony na minimaal 3 jaar ontwikkeltijd sinds de Z3c, geen compactere 4,6" smartphone op de markt kan brengen.
Het is zelfs vreemd dat de midrange Xperia Xa(1), nagenoeg geen randen heeft aan de zijkant waardoor Sony al een tijdje last zien dat ze het dus wel kunnen.

Om Sony nog een beetje te verdedigen, de concurrentie krijgt het ook niet voor elkaar om een SD835 in een nog kleinere behuizing te plaatsen.

Er is echter 1 reden om te twijfelen om deze smartphone in te ruilen voor mijn huidige Xiaomi Mi6. Dat is namelijk de dubbele camera met portret modus voor mooie bokeh/portret effect foto's. Bij Sony is dat gedeeltelijk mogelijk met de handmatige instellingen.

(Oh ja er is nog een reden een dat is dat er een dualsim variant zaak uitkomen, waardoor ik weer met 2 smartphones moet rondlopen).

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 2 september 2017 14:28]

Maar was hij zonder die schermranden net zo stevig geweest? Dat is een zorg die ik heb bij die semi-bezelloze toestellen. Zowel qua torsie als valbestendigheid. Overigens is 600 euro tegenwoordig een zeer gunstige prijs voor high end toestellen. Tegenwoordig zijn de hoge midrangers al richting die prijs.

Tegelijkertijd is het ook zo dat door dunne bezels toestellen minder groot zijn. Een G6 is maar twee cm langer en een halve cm breder.
Dan heb ik liever een wat degelijker constructie met wat meer bezel. Te kleine bezels zijn ook onhandig in het gebruik.

Wacht nog een jaartje en dit toestel is zeer gunstig geprijsd. Ik hoop dat er tegen die tijd ook een werkende Xposed voor Android 8 bestaat, als die op 7 eenmaal werkend is zou de stap naar 8 niet meer zo heel groot moeten zijn.
jammer van de grote schermranden daar moet sony echt wat aan gaan doen

[Reactie gewijzigd door Rik07Rik op 2 september 2017 13:20]

Vind ik eigenlijk niet. Op deze manier heeft het een eigen look, en volgens mij is ook de valbestendigheid beter. Ik heb zelf geen ervaring met randloze toestellen, maar ik denk dat het 'afgesloten' idee ook positief werkt, zeker voor een kleiner scherm.

En de stereospeakers schijnen ook een stuk luider geworden te zijn (zou leuk zijn als de geluidskwaliteit ook ok is, maar volume is toch het belangrijkst (zonder dat het schel wordt uiteraard)). Ook daarvoor heb je wat bezel nodig.
Vind eigenlijk van niet, met 1 hand bedienen en borderless phone spelen niet altijd goed samen
Ziet er weer uit als een erg mooi toestel. Mijn laatste twee telefoons waren van Xperia en ik ben daar zeer tevreden over, in tegenstelling tot eerdere Galaxy telefoons die steeds langzamer werden en waarvan de batterij enorm snel minder werd. Om maar niet te spreken over alle bloatware die Samsung erop knalt.

Mijn volgende toestel wordt zeker weer een Xperia, misschien wel deze.
Volledig mee eens, ik heb dezelfde ervaring met de Galaxy toestellen. Sinds vorige week heb ik een Sony Xperia XA1: klein, snel en betaalbaar! Mijn bevindingen daarvan zijn tot nu toe zeer positief!
Nee zeg nou niet dat je makkelijk muziek kan luisteren onder de douche! Dat is nou net de vergissing die veel mensen maken. Heb een z3c gehad en daarvan kwam het scherm daardoor na een jaar los. Het warme water kan na een langere tijd de lijm los laten.
Misschien kan dat tegenwoordig wel? Ik durf het niet te proberen met mijn S8+, maar ik vind dat het wel zou moeten kunnen.
Waterdichtheidsnormen zijn steeds bij koud water!! Opletten dus. Waarom zou je trouwens je smartphone onder het warme water houden?
Ik zou het wel leuk vinden als je de telefoon zou kunnen opnemen terwijl je onder de douche staat, zonder problemen. Ik verwacht ook wel dat dat iets is van de toekomst.
Zou leuk zijn als je de facescan kan exporteren naar een 3d object / 3d print file of kan gebruiken in een game of vr wereld. Duurt niet lang meer en er komt hier een standaard voor. Als je ziet dat sony het al kan met puur standaard smartphone techniek.
Top dat ze de eerste zijn die een nieuwe telefoon met Android oreo levert, maar is dat in hun geval ook met Project Trebble er in of waren ze daar te snel voor?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*