Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 7,5

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 4,6" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sony Xperia X Compact Blauw Review

+3
Kiswum 23 februari 2017, laatste update op 26 februari 2017, 3.523 views

Sony Xperia X Compact Blauw

Bijzonder design, lekker compact formaat, SD kaart toegang en 3GB werkgeheugen. Voor een mid-range telefoon vraagt Sony helaas wat meer dan het waard is. In vergelijking met de Z-serie ontbreekt waterdichtheid en een high-end processor. Overall is het prima smartphone!

Pluspunten

  • SD kaart ingang
  • Stereo speakers
  • Handzaam formaat
  • Voorzien van Android 7
  • Uniek design
  • 3GB werkgeheugen voor een mid-range telefoon

Minpunten

  • De accu is gemiddeld en houdt het nauwelijks 1,5 dag vol
  • De huidige prijs ligt te hoog zonder de §100,- cashback
  • Eerste Xperia Compact die niet meer waterdicht is

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Accuduur Score: 2
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 5
Design Score: 5
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 3
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Logo_xc.jpg


Updates van de review
23-02-'171e versie van de review online gezet.


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.pngOm de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van thumbnails. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.

Firmware versie: 34.2.A.0.266

Globale verkoopprijs bij publicatie: §400,-

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Sony is de koning van de kleine krachtige smartphones in Android-land. Met de Z-serie heeft Sony drie verschillende compacte telefoons uitgebracht. In 2016 verdween de Z-serie en stapte Sony, halverwege 2016, over op de X-serie. In plaats van louter high-end modellen, presenteerde Sony verschillende varianten in de X-serie. De Sony Xperia XA is een low-end/mid-range model, de Xperia X is een mid-range en de Xperia X Performance de high-end smartphone uit de X-serie. In de zomer van 2016 kwam de Xperia XA Ultra uit. Dat is een grote versie van de Xperia XA en ze zijn beide voorzien van een MediaTek processor. Door de diversiteit van modellen, is het bij mij niet geheel duidelijk welke weg Sony in wil slaan met de X-serie.

Van 2 tot 7 september 2016 was de IFA (een van de grootste elektronicabeurzen ter wereld) weer te vinden in Berlijn, Duitsland. Op de vooravond van deze beurs toonde Sony twee nieuwe smartphones. De Xperia XZ en de Xperia X Compact werden gepresenteerd en een dag later mocht het publiek ze in levende lijven bewonderen op de beurs.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/IFA_2016/IMG_20160902_120814.jpg


De specificaties van de X compact waren verrassend, vooral in combinatie met de toenmalige adviesprijs van §549.-. De compacte lijn was niet langer high-end, maar is teruggezet in de toen op het niveau van een mid-range smartphone. De vraag die ik veel heb gekregen was: "Welke telefoon is beter, de oudere Xperia Z5 compact of de nieuwe Xperia X Compact?" Over het algemeen gaf ik aan dat de camera en het extra werkgeheugen van de Xc verbeteringen zijn. De prijs, middelmatige processor en het ontbreken van een waterdichtheidswaarde waren duidelijke minpunten waardoor ik mensen eerder de Z5c adviseerde.
Wat is er nog over van dat standpunt en denk ik er nog steeds zo over? In de conclusie is te lezen welke van de twee de beste is.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/De_keuze.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Rond Kerst had Sony een zeer mooie aanbieding en het was eigenlijk te mooi om waar te zijn. De aanbieding was te vinden via het eigen verkoopkanaal van Sony Nederland, dus dat zal wel goed zijn. Tijdens het Kerstdiner had ik aangegeven dat ik een zeer mooie aanbieding zag van deze compacte telefoon. Toen mijn schoonzus (Diana) hierover hoorde, was ze direct verkocht en viel haar Sony Xperia Z3 compact een dag later 'ineens' op de stenen vloer.
Jammer voor haar, maar goed voor mij! Ik mocht haar nieuwe aankoop namelijk twee weken testen zodat ik een review over de telefoon kon schrijven.

De aanbieding van dat moment:
  • Aanschafprijs van §449,-
  • Cashback van Sony, ter waarde van §100,-
  • USB-C docking station (DK60), ter waarde van §39,99
  • Stereo Bluetooth headset (SBH70), ter waarde van §79,99
Kortom, de prijs van de Xperia X compact was op dat moment zeer concurrerend en lastig te weerstaan. De review is geschreven op basis van de huidige prijs excl. de cashback actie die van 21-11-2016 tot en met 05-02-2017 liep.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker te bekijken:


De witte verpakking is eenvoudig opgezet en het woord/merk Xperia is in het zilver op de doos gedrukt. Op de achterkant van de doos zijn de specificaties van de telefoon te vinden.
Bij het openen van de doos is de telefoon direct zichtbaar. De telefoon is aan de voorkant voorzien van een tijdelijke screenprotector. Onder de telefoon is een doosje te vinden waar de boekjes te vinden zijn. Direct onder het doosje liggen de hoofdtelefoon en EU stekker. Naast de hoofdtelefoon is een aparte vak te vinden waarin de USB kabel ligt.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153329.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_165807-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_170020-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_170528-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_170647-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_171009-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_171219-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_171303-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_171745-Small.jpg


De inhoud van de doos:
• 1 x Sony Xperia X Compact telefoon
• 1 x EU stekker
• 1 x Headset
• 1 x USB-C kabel
• 6 x documentatie

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Vanwege het kunststof materiaal vind ik de telefoon er bijzonder uitzien. De 'glossy' kunststoflaag zorgt ervoor dat de telefoon direct te herkennen is en daarmee behoort de Xc niet bij de massa. Het onderste gedeelte van de voorkant is wat hoger dan de voorgangers. Er is geen extra functionaliteit toegevoegd, maar de telefoon is wel een stuk gegroeid zonder een logische verklaring. Normaal gesproken zou je verwachten dat fabrikanten hun telefoons kleiner willen maken dan de voorgangers. Er wordt namelijk geen high-end processor gebruikt en deze Compact-variant is ook niet meer waterdicht.

De telefoon ligt verder prima in de hand en het zal voor velen met ťťn hand te bedienen zijn. Het scherm is aan de zijkanten voorzien van 2,5D glas, zodat het goed overloopt naar de kunststof zijkanten.
De achterkant is geheel vlak en de cover kan niet worden verwijderd, hierdoor is het ook niet mogelijk om de accu (eenvoudig) te vervangen. De camera steekt niet uit en blijft daardoor binnen de kaders van de telefoon. Om ervoor te zorgen dat de telefoon niet/nauwelijks kan torderen of buigen, heeft Sony voor een metaal/aluminium frame gekozen. De telefoon is vrij van kraakjes en je zal niets horen als de telefoon wordt geschud.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153229.jpg


Bovenin het scherm zitten de 5MP camera, (bel)luidspreker, Sony logo, lichtsensor en notificatie LED. Onderaan het scherm is de tweede speaker te vinden, waardoor stereo-geluid mogelijk is. De Xc maakt gebruik van onscreen knoppen in het scherm. Deze virtuele knoppen zijn onder in beeld te vinden. In de huidige versie zijn de knoppen als volgt ingedeeld: van links naar rechts: een driehoekje voor de Terug knop, een huisje voor de Home knop en een vierkantje voor de Historie knop. De knoppen hebben een trillende feedback, kunnen van vorm veranderen en draaien tevens mee met als het scherm wordt gedraaid. Bij het openen van beeldvullende content zullen de knoppen automatisch verdwijnen. Deze zijn weer terug te krijgen door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153454-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153411-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Buttons.png


• De rechterkant is voorzien van de aan/uit knop met vingerafdrukscanner, volumeknop en een cameraknop.
• Aan de linkerkant is een klep te vinden met daar achter een tray voor de nano-simkaart en SD kaart.
• Aan de onderkant zit de USB-C poort.
• De bovenkant heeft een 3,5mm hoofdtelefoon ingang en een microfoon.
• Aan de achterkant van de telefoon zijn de 23MP camera, laser AF sensor, RGBC IR sensor en LED verlichting te vinden.

Teardown:


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_152935-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153131-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_152945-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153026-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153008-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153040-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Het 4,6" IPS LCD scherm heeft 1280x720 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 319. Het beeldscherm is prima en ik kan geen individuele pixels waarnemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het is ook mogelijk om het scherm automatisch te laten dimmen of feller te maken. Hierdoor kan je ook in direct zonlicht het scherm goed zien.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153511-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153744-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153857-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153842-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154028-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_153957-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154932.jpg


De belangrijkste verschillen tussen de Z1 Compact, Z3 Compact, Z5 Compact en X compact:
Xperia Z1c
http://tweakers.net/ext/f/UbOnmH1jR4d3HE6j7YfOLsqe/full.png
Xperia Z3c
http://tweakers.net/ext/f/EATMdI3fghmQHt0P2AFUwz3A/full.png
Xperia Z5c
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/z5c-small.png
Xperia Xc
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Xperia-Xc.png
4,3" 1280*720 342ppi4,6" 1280*720 319ppi4,6" 1280*720 319ppi4,6" 1280*720 319ppi
Achterkant van kunststofAchterkant van glasAchterkant van melkglasAchterkant van kunststof
Stof- en waterdicht IP58Stof- en waterdicht IP68Stof- en waterdicht IP68Niet stof- en waterdicht
- - VingerafdrukscannerVingerafdrukscanner
32bit Qualcomm Snapdragon 800 4*2,2GHz32bit Qualcomm Snapdragon 801 4*2,5GHz64bit Qualcomm Snapdragon 810 4*2,0GHz + 4*1,5GHz64bit Qualcomm Snapdragon 650 2*1,8GHz + 4*1,4GHz
Android 5.1.1Android 6.0.1Android 6.0.1Android 7.0
2,0MP + 20,7MP camera2,2MP + 20,7MP camera5,1MP + 23,0MP camera5,0MP + 23,0MP camera
16GB Opslag16GB Opslag32GB Opslag32GB Opslag
2GB Werkgeheugen2GB Werkgeheugen2GB Werkgeheugen3GB Werkgeheugen
2.300mAh2.600mAh2.700mAh2.700mAh
Magnetisch + Micro USB op te ladenMagnetisch + Micro USB op te ladenOpladen via Micro USBOpladen via USB-C
127,0*64,9*9,5mm127,0*64,9*8,6mm127,3*64,7*9,0mm129,0*65,0*9,5mm
137g129g138g135g


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154215-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154235-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154352-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154405-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154434-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154548-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154647-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154711-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154654-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154723-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154913-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154932-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_155138-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_155412-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

De telefoon wordt aangedreven door een oudere 28nm hexa-core processor van Qualcomm. De 650 (variant: MSM8994) is een 64 bit processor met 6 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 1,8GHz voor de A72 cores en 1,4GHz voor de A53 cores. De processor kan dual-channel LPDDR3 geheugen aan, met een maximale snelheid van 933MHz.
De grafische beelden komen van een Adreno 510 GPU (vermoedelijk)op maximaal 650MHz.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_22_00.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_22_20.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_54_55.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_22_51.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_53_07.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_23_43.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_52_43.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_58_18.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_24_10.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_23_57.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_24_28.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_24_42.png


De resultaten.
De Snapdragon 650 was niet de nieuwste mid-range processor uit de stallen van Qualcomm en dat is ook wel te zien in de benchmarks. De scores komen overeen met mijn eerste verwachtingen. Dankzij deze benchmarks is het duidelijk geworden dat de voorganger: de Sony Xperia Z5 Compact, de snellere is tussen deze twee modellen. Met de huidige software is het snelheidsverschil niet snel te merken. In diverse spellen, deed de telefoon het erg goed en werd de telefoon nauwelijks warm. Zelfs met een hoes om de telefoon, bleef de telefoon relatief koel.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170110-211124-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170115-222951-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170115-225007-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170115-225800-Small.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Van de aangegeven 3GB werkgeheugen kan 2,8GB worden gebruikt. Het OS neemt ongeveer 900MB in beslag. In de praktijk kun je gebruik maken van 700MB - 1,4GB aan vrije werkgeheugen.
De telefoon is voorzien van 32GB intern opslaggeheugen. Van de 32GB is ongeveer 30GB beschikbaar als partitie. 10,93GB wordt in beslag genomen door het OS en de standaard apps + data. De resterende 20GB kan de gebruiker naar eigen inzicht gebruiken voor apps, games, documenten, foto's, filmpjes, muziek, etc.. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een SD-kaart.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20160829-101621-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20160829-101626-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20160829-101803-Small.png


Update software

De nieuwste software zal doorgaans via OTA (Over-The-Air) naar de telefoon worden gestuurd. Na de configuratie van het internet op de telefoon, kwamen er 2-3 nieuwe software updates binnen. Je moet eerst een update downloaden om Łberhaupt te kunnen updaten. Vervolgens krijg je nog 1 update zodat je daarna Android 7.x kunt downloaden. Het is jammer dat het niet allemaal in 1 keer kon, want dit hele proces duurde ongeveer een uur. Dit probleem kwam ik ook tegen bij de Xperia Z5 compact. Gelukkig is dit een proces die je slechts eenmaal hoeft te ondergaan :D
Op het moment van schrijven is een Android 7.0 versie beschikbaar met de nieuwste beveiligingspatches van februari.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170103-220405-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170103-222836-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170103-222851-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170103-234430-Small.png

De telefoon is volledig gereviewd met firmware versie: 34.2.A.0.266 (Android 7.0)

Beveiliging

In de huidige firmware versie zijn alle Stagefright lekken gedicht die te vinden zijn in de app: "Stagefright detector" van Zimperium. De app is inmiddels weer helemaal up-to-date, doordat de resultaten nu ook zijn gekoppeld aan de maandelijkse Android updates. Een indicatie van de laatst geÔnstalleerde Android patches is te vinden op de "about/over de telefoon" pagina van Android telefoons. Daar is te zien uit welke maand de laatste patch komt. Tijdens het testen van de Xc was de laatste patch van 1 december 2016 (in de huidige releases zijn de patches van februari 2017 aanwezig).
Bij een checkup van QuadRooter, is te zien dat alle bugs zijn opgelost. Sony heeft de telefoon zo goed als veilig gemaakt.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-003515-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-003532-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170103-234430-Small.png


Hoofdscherm

De telefoon is voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Bij het installeren van een nieuwe app, zal deze normaal gesproken op het hoofdscherm worden geplaatst. Als je geen voorstander bent om alle apps op het hoofdscherm te hebben, dan is het mogelijk om dit uit te schakelen via de Google Playstore. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen.
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en enkele quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar (het is ook mogelijk om op dat moment op de bovenste balk te drukken voor de quick settings).

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-000720-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-000724-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-000728-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-000938-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-000942-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-000947-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-003400-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-003410-Small.png


Applicaties

De telefoon wordt standaard geleverd met een enorme hoeveelheid applicaties. Ze komen uit de winkel van Sony, Google en wellicht ook van de provider.
Vanuit Sony worden onder andere de volgende apps meegeleverd: Xperia Lounge, PlayStation App, What's New, AVG Protection, Amazon Shopping en Facebook for Xperia. Vanuit Google worden 13 apps meegeleverd waaronder: Google Foto's, Play Books, Play Kiosk, Play Music, Drive, Google+ & Hangouts. Helaas zijn de apps niet op een normale manier te de-installeren, maar deze apps moet je uitschakelen om er vanaf te komen. Hierdoor start het niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen.
Het de-installeren van dergelijke apps gaat sinds Android 6.0 een stuk eenvoudiger dan voorheen bij Sony. Vanuit de appdrawer was het niet mogelijk om een app naar de prullenbak te schuiven. Om een applicatie te verwijderen, moest je naar het instellingen menu gaan die via de eerste pagina te bereiken was. Inmiddels is het verwijderen of uitschakelen van een app een stuk eenvoudiger geworden. Door 1 seconde op een app te drukken komt de mogelijkheid om apps te wissen. Dit kan door op het kruisje van de app te drukken. Helaas betekend dat nog niet dat alle apps te verwijderen zijn zoals bij Whats New het geval is.
(tip: je kunt ook 'inzoomen' met 2 vingers om apps te kunnen verwijderen op het bureaublad of de appdrawer)

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-001326-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-001329-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-001338-Small.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-001358-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-001616-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170104-001631-Small.png


Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi gebruikt om foto's te uploaden. De verbinding is daarbij de gehele tijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat.

GPS
Dit zijn de instellingen die gebruikt kunnen worden:
Alleen apparaat: Alleen de interne GPS module
Accubesparing: Alleen wifi en mobiele netwerken
Grote nauwkeurigheid: GPS, wifi en mobiele netwerken

De testen zijn uitgevoerd met het profiel: Alleen apparaat.
GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 15-20 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met de app Sportstracker wordt bekeken hoe accuraat de GPS is. De GPS blijft goed binnen een straal van 5 meter van mijn afgelegde route. De gerapporteerde snelheden zijn accuraat en er zijn geen vreemde snelheidspieken te zien.

Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. De Xc werd direct door de autoradio herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.

Bellen

T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Door gebruik te maken van "Smartdialing", is het eenvoudig om iemand te vinden of te bellen vanuit het telefoonboek. Hierdoor kan er met een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel en eenvoudig worden gevonden.

Luidspreker

Aan de voorkant van de telefoon zijn twee speakers te vinden. Deze luidsprekers geven een goed en vol geluid. Ze kunnen hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Het grote voordeel van de twee speakers aan de voorzijde, is dat het geluid niet snel wordt gedempt als de telefoon wordt vastgehouden.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner is aan de zijkant van de telefoon te vinden. De meeste fabrikanten plaatsen de scanner aan de voorkant in een homeknop of aan de achterkant van de telefoon. Sinds de Z5-serie, heeft Sony de scanner in de aan-/uitknop verwerkt aan de zijkant van de telefoon. Bij de Z5 compact, vind ik dat de vingerafdrukscanner net iets te hoog is geplaatst. Mijn vinger zit daardoor niet lekker als ik de telefoon wil ontgrendelen. Het verschil is klein, maar bij de Xc is de scanner een halve centimeter lager geplaatst en daardoor voelt het veel fijner om de telefoon te ontgrendelen. Hierin heeft Sony zichzelf verbeterd ten opzichte van de Z5c.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20170114_154548.jpg


De telefoon kun je dusdanig instellen, dat je hem met vijf verschillende vingers kan ontgrendelen. De knop reageert niet als je het simpelweg aanraakt. Het moet echt worden ingedrukt om geactiveerd te worden. Dit hoeft niet met veel kracht, maar een lichte druk is voldoende. Over het algemeen werkt de vingerafdrukscanner goed, maar hij is niet veel beter dan scanners die ik op andere telefoons heb gebruikt. De locatie heeft overigens wel mijn voorkeur, doordat je vinger daar eigenlijk altijd in de buurt zit.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170106-181211-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170107-151340-Small.png


Toetsenbord:
Sony heeft altijd gebruik gemaakt van een zeer goed toetsenbord. Het zou me niet verbazen als het standaard Android toetsenbord is gebaseerd op een Sony variant. Doordat het Xperia toetsenbord niet beschikbaar is voor andere merken, maak ik doorgaans gebruik van Android keyboard. Het was voor mij een verrassing dat Sony haar eigen toetsenbord heeft uitgefaseerd en sinds kort gebruik maakt van het toetsenbord van Swiftkey. Naar mijn idee kan Swiftkey niet opboksen tegen de toetsenborden van Sony of Google. Dat wil niet zeggen dat Swiftkey slecht is, maar de eerder genoemde voorbeelden zijn voor mij wel beter dan wat er nu wordt meegeleverd.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Foto's

De kwaliteit van de foto's is prima en het lijkt overeen te komen met de kwaliteit van de Xperia Z5c. De camera kan snel foto's maken waardoor veel momenten goed vastgelegd kunnen worden. Ik heb vooral gebruik gemaakt van een speciale hoes die verderop in de review te vinden is. Mede door de hoes had ik niet altijd een perfect zicht op de gemaakte foto's. Over het algemeen zagen de foto's er uiteindelijk goed uit, maar helaas zaten er ook een aantal missers tussen. Dit kan aan mezelf hebben gelegen, maar misschien ook aan de camera/software. Het viel me namelijk op dat andere reviewers ook problemen hadden met de betrouwbaarheid van de camera.

De smartphone kan snel foto's maken, maar daarvoor moet de app wel een keer voor zijn opgestart. Vanuit het niets duurt het wellicht een acceptabele 2-3 seconden. Als je even later weer foto's wil maken, dan is de camera binnen een seconde opgestart via de cameraknop. Door de nieuwe sensoren (laser AF sensor & RGBC IR sensor), kun je nu focussen op een bewegend beeld en steeds scherpe foto's maken. Dit is ideaal voor kinderen en huisdieren, maar ze moeten wel in het beeld van de telefoon blijven.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170106-151539-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170106-151555-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170106-151606-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170106-151610-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170106-151620-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170106-195556-Small.png


Fotograferen in het donker gaat redelijk goed, maar er zit veel ruis in de foto's. Dat komt doordat de foto's softwarematig helder worden gemaakt en dat komt de kwaliteit niet ten goede. In vergelijking met andere camera's steekt hij niet ver boven de middenmoot uit, maar het hij zit net onder de kwaliteit van de laatste high-end telefoons.

Avondfoto's:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0043-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0075-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0077-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0084-Small.jpg


Avondfoto's, flitsertest:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0100-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0102-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0105-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0104-Small.jpg


Frontcam

De kwaliteit en snelheid om foto's te maken is goed. Net als bij de hoofdcamera, zijn de nachtfoto's van de portretten redelijk helder en zijn vormen goed te herkennen. Helaas merk je ook hierbij, dat er veel ruis aanwezig is. De selfies die overdag worden gemaakt, zien er nu ook goed uit.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0064-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0112-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0005-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0099-Small.jpg


Filmen

De kwaliteit van de filmpjes is redelijk. Het is me opgevallen dat donkere achtergronden een waas hebben (zie videotest 2). In tegenstelling tot de Z5c, kan de camera niet in 4K opnemen. Films kunnen op maximaal Full-HD (1920x1080) 60fps worden geschoten. Tijdens het filmen, is het mogelijk om foto's te maken en om de opname te pauzeren. Door de ingebouwde stabilisator, kun je redelijk goed filmen als je wandelt. In het voorbeeld is een film te vinden die tijdens zonsondergang is gefilmd. Dat beeld ziet er niet erg strak uit.

De kwaliteit van de frontcam is goed voor veel doeleinden. Films maken of videobellen met de frontcam kan zonder noemenswaardige problemen. De kwaliteit is daar goed genoeg voor.

Videotest 1:


Videotest 2:


Slowmotion Superdog:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0153-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0154-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 2700mAh accu. Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van een simkaart van T-Mobile en stond het volgende continu aan: Wifi, GPS en Bluetooth. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, LinkedIn en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) vaak maar 30-35% over bij een On-Screen-Time van ongeveer 3 uur. Het resultaat hiervan is niet goed en helemaal niet voor een telefoon met een lage 720p resolutie.

In deze test is gebruik gemaakt van sony's stamina-mode op niveau: Gewenste apparaatprestaties. Tot de release van Android 6.0, werd Sony geprezen om de uitstekende accuduur in de real-world / gebruikerstesten. Sinds Android 6.0 is de Doze functionaliteit ook in Sony telefoons aanwezig. Met Doze moeten accu's langer meegaan op 1 acculading. Helaas kwam dit niet ten goede voor de geprezen Stamina-mode van Sony. Bij de Sony Xperia Z1 compact en Z3 compact kon ik met gemak 2 dagen overbruggen met een ingeschakelde Stamina-modus. Na de upgrade naar Android 6, was dat resultaat niet meer mogelijk op de Xperia Z5c. De teller kwam vaak niet verder dan 1,5 dag. Gebruikers die nog beschikten over Android 5.1 konden nog steeds 2-3 dagen halen op 1 acculading.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170110-215132-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170110-215128-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170110-215123-Small.png


Het lijkt erop dat Sony momenteel bezig is om de Stamina mode/Battery saver, terug te brengen voor alle nieuwe telefoons. Laten we hopen dat dit snel naar de Android 6 en Android 7 smartphones wordt gepushed.

Licht gebruik na ongeveer 30 uur
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170109-165441-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170109-165448-Small.png


Normaal gebruik na ongeveer 15 uur
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170116-224314-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_20170116-224318-Small.png


Om een statistisch beeld te geven over de accu is er tevens gebruik gemaakt van de GFX Battery test.

(Statistische benchmarks voor accu's zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/Screenshot_2017-02-12_15_47_43.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

OS:Android 7.0
Scherm formaat:1280 x 720 pixels, 4,6" (~319 ppi)
Scherm type:Triluminos LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren, Corning Gorilla glas
Multitouch:10 vingers
Chipset:Qualcomm MSM8994, Snapdragon 650
CPU:64 bits hexa-core A72 2*1,8GHz + A53 4*1,44GHz
GPU:Adreno 510
SD card:Micro SD (maximaal 200GB)
Opslag geheugen (ROM):32 GB
Werkgeheugen (RAM):3 GB
Waterdicht:Nee
Hoofdtelefoon aansluiting:Ja, 3,5mm (DNC)
Luidspreker:Ja, stereo
Simkaart:1x Nano-sim
3G Netwerk: WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
4G Netwerk:FDD-LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2300//2600 MHz
Data snelheid HSUPA/HSDPA/LTE:HSUPA 5,8 Mbps / HSDPA 42 Mbps / LTE 50Mbps - 300Mbps
WLAN:Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi Direct, DLNA, Wifi hotspot
Bluetooth:v4.2, A2DP
NFC:Ja
Vingerafdrukscanner:Ja, in de aan/uit knop
USB:USB-C v2.0 (MHL)
Camera (achterkant):23MP (4:3), F2.0 camera, autofocus, LED flash, 5 x heldere beeldzoom en 8x digitale zoom
Opties:Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, glimlach detectie, HDR, HFR 120 fps, burstmodus, panorama
Video:1920 x 1080 Full-HD@30fps, video stabilisatie, HDR, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting
Camera (voorkant):Max 5MP 2592 x 1485 pixels, F2.4 aperture
Opties:Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie
Video:1080p Full HD@30fps
Sensoren:Snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, spel rotatie, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht
Radio:Stereo FM radio met RDS
GPS:GPS, A-GPS, GLONASS
Formaat:129 x 65 x 9,5 mm
Gewicht:135g
Accu:Niet verwisselbare Li-Ion 2700 mAh accu
Kleuren leverbaar:Lichtblauw, zwart, wit
Led kleuren:Rood, Groen, Oranje, Cyaan, Wit, Blauw en Violet


Hier is een selectie van de gemaakte foto's terug te vinden.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0007-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0014-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0017-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0024-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0092-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0106-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0108-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0111-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0121-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0142-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0073-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0137-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0129-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0060-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0061-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0022-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0028-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0165-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0094-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0095-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/DSC_0098-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De ontwerper van de Sony Xperia X compact, heeft een hoes ontworpen die perfect aansluit bij de telefoon. De hoes zorgt er uiteraard voor dat de telefoon onbeschadigd blijft in een tas of broekzak. Tijdens het gebruik van de telefoon, kan de klep gewoon dicht blijven. Hierdoor is de telefoon beter bestand tegen regendruppels als je hem buiten gebruikt en hangt de klep niet in de weg bij het maken van foto's of filmpjes.
Het fijne aan de hoes is dat er geen glove-/handschoenmodus geactiveerd moet worden om de telefoon met hoes te gebruiken. Persoonlijk vind ik dat een groot pluspunt bij de huidige serie. De telefoon blijft daarmee onder alle omstandigheden goed beschermd.

Helaas blijft de hoes soms een klein stukje open staan waardoor er stof en zand op het scherm kan komen. Ik zou dan ook aanraden om alsnog gebruik te maken van een screenprotector, zodat je telefoon zo mooi mogelijk kan blijven. Tijdens de review heb ik over het algemeen gebruik gemaakt van de telefoon in de hoes. In principe kun je alles gewoon doen, van social media tot surfen en van fotograferen tot filmpjes bekijken. Bij het typen kan het gebeuren dat de onderste hoeken niet goed te gebruiken zijn. Je vinger wordt daar namelijk niet altijd geregistreerd.

Het idee van de hoes is zeer goed, maar in de praktijk kan er nog wel een en ander aan worden verbeterd.

Foto's van de hoes:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_173329.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_170020-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_170035-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_172132-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_172335-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_172351-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_172438-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_172501-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_172541-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_172555-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Xc/IMG_20160523_172611-Small.jpg


Links

Promotievideo:

Reclame van de X Compact


• De telefoon is via de webshop van Sony.nl besteld en hier is de directe link naar de Xperia X Compact
OfficiŽle pagina
PDF Whitepaper
PDF handleiding
Xperia X Compact discussie forum op Tweakers

Reviews

Tweakers
Android World
Android Planet
Techradar
Cnet

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Kiswum: welke telefoon zou je kiezen? De Sony Xperia Z5 compact of de Sony Xperia X compact? Het is een lastige keuze, ze hebben beide voor- en nadelen. Ik zou een lichte voorkeur hebben voor de Xperia Xc doordat deze smartphone koeler blijft, er net wat mooier uitziet en vermoedelijk een betere camera heeft. Een 1:1 test heb ik niet uit kunnen voeren, maar op basis van andere foto's verwacht ik dat de Xc de strijd nipt zou winnen.

Bij de introductie van de telefoon lag de prijs op §499,-. Inmiddels is de prijs gezakt tot zo'n §400,- waardoor de telefoon eigenlijk te hoog is geprijsd. De telefoon is uitgebracht met android 6 en via een automatische update konden de gebruikers Android 7 erop installeren. De telefoon is uitgerust met stamina-mode, maar helaas werkt die functie minder goed dan Sony's met Android 5.0 of lager. In het verleden werd Sony geprezen om de zeer goede accuduur. Helaas zit Sony momenteel nog niet op het niveau van toen en dat komt mogelijk de ingebouwde Doze functionaliteit van Android. Het lijkt er gelukkig wel op dat Sony werkt aan een optimalisatie, waardoor de oude werking van de Stamina-modus weer helemaal terug is.

Het formaat blijft nog steeds bijzonder. Met een 4,6" scherm en een lengte onder de 13cm, bedient Sony een kleine groep gebruikers die graag een kleine telefoon willen gebruiken, maar wel met de laatste technieken. De hardware is wellicht mid-range, maar de telefoon is op dit moment snel genoeg om alles zonder vertragingen uit te voeren. Zonder moeite kon ik de laatste spellen zonder lags spelen.

Het is een prima telefoon en een interessante kandidaat voor iedereen die geen telefoon nodig heeft van 5" of groter. Helaas zijn de specs niet meer high-end, is de telefoon niet waterdicht en valt de accu tegen. Het geheugen is gelukkig wel uit te breiden met een SD kaart, kun je gebruik maken van stereo speakers en de laatste Android 7 versie.

Uiteindelijk kom ik ook hier weer uit op een score van 4 sterren.

Eindscore
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De accu is gemiddeld en houdt het nauwelijks 1,5 dag vol
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De huidige prijs ligt te hoog zonder de §100,- cashback
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Eerste Xperia Compact die niet meer waterdicht is

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png SD kaart ingang
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Stereo speakers
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Handzaam formaat
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Voorzien van Android 7
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Uniek design
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png 3GB werkgeheugen voor een mid-range telefoon

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/4-star.jpg

Naar_boven


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png

Met dank aan Deathgrunt voor deze bannertweakers - nomineer voor review van de maand

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Sony Xperia X Compact Blauw?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (27)

Wijzig sortering
Het is jammer dat Sony zegt dat het toestel niet waterdicht is, terwijl het toch lijkt te zijn.

Op youtube zijn er video's te vinden waarin de Xc in cola of een bak water wordt gelegd en gewoon blijft werken.
Het randje rondom de simtray is van rubber en het zou een regenbui kunnen weerstaan. Je zou echter geen garantie kunnen claimen als de telefoon in een regenbui is gebruikt. Op basis van een aantal filmpjes zou ik de gok echter niet wagen.
Ik gok er ook niet op en zonder het waterdicht zijn ben ik nog steeds tevreden over het toestel.

De prestaties zijn beter dan ik zou verwachten van de processor. Hiervoor had ik een Z1c en beide toestellen hebben bij mij nooit langer dan 1,5 dag op de accu gedaan bij normaal gebruik.

Ik ben alleen verbaast over de versie van de software. Mijn toestel heeft 311 op het eind en ik weet zeker dat ik deze maand nog geen update voor het toestel geÔnstalleerd heb.
De prestaties zijn prima en beter dan ik op voorhand dacht. Gelukkig heb ik de mogelijkheid gekregen om de harde cijfers te laten zien. Wat betreft de software, de smartphone had ik in januari in handen. Waarschijnlijk is in februari een nieuwe update uitgebracht waardoor .313 is uitgebracht. Het kan echter ook een versie van een provider zijn.
Hier is een.311 update van 1 februari:
http://www.xperiablog.net...formance-x-and-x-compact/
Mooie review. Ben zelf nog steeds erg tevreden met m'n keuze voor de Z5 Compact.
Op de Z5 Compact is Android 7.0 overigens ook uitgerold ondertussen, voor wie het nog niet wist.
Bedankt! Een upgrade van de Z5c naar Xc zou niet veel uitmaken. Het zou wellicht pas interessant zijn als je Z5c defect zou gaan. Mijn vrouw heeft de Z5c, maar haar telefoon is nog niet geŁpdatet. Vermoedelijk komt dat later pas, want het is een telefoon met een opstartscherm van T-Mobile. Over het algemeen krijg ze dergelijke upgrades wel snel binnen.
Ik heb de Android 7.0 update op 20 februari gehad, dus ook pas kort geleden.

De vingerafdruklezer reageert sindsdien veel sneller en beter dan met 6.0.1 .
Dat is echt een opvallend verschil.
Stamina mode is er ook weer, nog niet getest overigens, ik vind de batterijduur zo ook prima.
Je had mij al warm gemaakt met een teaser laatst en je hebt mij zeker niet teleurgesteld. Wat een geweldig stuk leesvoer :9~ +3 Volgens mij heb je geen enkel punt van de telefoon gemist.
Bedankt voor de plusjes en ik ben blij dat ik de verwachtingen heb waargemaakt! Op naar de volgende review :)
Zeer gave review wederom :) +3
Mee eens.
Duidelijk is dat de Xc op kleine puntjes beter is dan de Z5c maar ook op een aantal punten minder.
Het is maar net hoe zwaar je telt aan de waterdichtheid kwetsbare glazen achterwand (Z5c melkglas, Z3c ook glas), 3GB ipv 2GB werkgeheugen. en USB-C in welke richting de balans voor iemand persoonlijk uitvalt.

Als je weinig waarde hecht aan de vingerafdrukscanner, aan 16GB opslag genoeg hebt en ook aan 32-bits genoeg hebt, dan is de Z3c vrijwel even goed als de Z5c en Xc en heeft nog als plus dat deze magnetisch, dus draadloos is op te laden. Dat de camera's iets minder zijn zal menigeen geeneens merken. De Z1c is daarboven nog voorzien van een degelijke kunststof achterwand en een betere Stamina-accuduur vanwege Android 5.1.1. Kortom ook dat is nog steeds geen slechte keus, al is daar misschien het snelheidsverschil wel al merkbaar.
Kiswum: Netjes weer :D

Stiekem hoop ik dat Sony volgende week een prachtige verrassing heeft. XZ is leuk, maar 'way to big'.
de Z1C was destijds echt een zware verrassing in de markt.
Bedankt, ik hoop volgende week op weer mooi nieuws vanuit het Sony kamp. Dit keer met telefoons (zoals de Compact), waar gewoon alle nieuwe features inzitten in plaats van features die zie nu weer weglaten.
Het zijn steeds 2 stapjes naar voren en 1 stap terug als je naar de Sony telefoons kijkt (en dan vergelijk ik het nog niet eens met de concurrentie).
Persoonlijk vind ik het telkens een beetje raar dat ik je reviews ook altijd knip en plak elders tegen kom (zie als voorbeeld Hardware info: https://nl.hardware.info/...oductervaring-door-kiswum ). Zeker nu de sites samen zijn gegaan in 1 bedrijf Dan zit je te lezen en dan denk ik: dit verhaal ken ik al. Klinkt voor mij ook een beetje als credits jagen.

Maar dat doet tegelijkertijd niets af aan je perfecte diepgaande review! Ik krijg door je verhaal echt zin een Xperia Xc te kopen. Alle plaatjes, foto's en uitleg maken het voor mij een review die absoluut in aanmerking komt voor review van de maand!

Bedankt voor al je werk hieraan.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 25 februari 2017 20:20]

Goed om te zien dat mijn review opviel ;)

Ik werd overigens niet super enthousiast over deze smartphone, maar hij heeft me wel weten te verrassen. Hij is beter dan ik vooraf dacht en ik ben blij dat ik kans kreeg om de telefoon te mogen lenen. Ik ben ook blij dat ik je een stap verder heb gebracht en ik wens je alvast veel plezier met je nieuwe smartphone!

En bedankt voor het compliment dat je dit een van de beste reviews van de maand vindt!

Oh ja, ik plaats mijn reviews inderdaad op 2 sites (+kiswum.com) :).
Ik heb dat over voor de redactie van Hardware.info. Het levert mij wellicht wat views op, maar Hwi krijgt (net als Tweakers) inkomsten op basis van views voor producten uit hun prijsvergelijker.
Er zijn meer reviewers die hwi of Geenstijl dit soort reviews gunt, want daar komt het toch wel op neer.
Helaas is de database van t.net en hwi nog niet samen, want dan zouden ze de productreviews kunnen delen. Tot dat moment zal ik reviews op beide sites plaatsen zodat de lezers dit soort reviews kunnen lezen.
Het is overigens knip, een uur herstel en plakwerk ;) Niet alle Ubb codes zijn gelijk op beide sites en daardoor pas ik veel aan.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 25 februari 2017 21:41]

Mooie review Kiswum!
Ik heb cX vorige week gekocht en ben er tevreden over. Jouw review strookt prima met mijn ervaringen.

Heb je ook ervaring met het rooten van deze telefoon? Omdat er wat functionaliteit weg schijnt te vallen na het unlocken van de bootloader heb ik het (nog) niet gedaan.

Verder vind ik het inregelen van het home screen irritant. Helemaal naar links schuiven is een (voor mij) nutteloos Google Search scherm. De schermen zijn verder niet eenvoudig te verplaatsen.

Edit: Het Google scherm is te deactiveren. Het eenvoudig verplaatsen cq verwisselen van de schermen lijkt niet mogelijk.

[Reactie gewijzigd door ttb_82 op 26 februari 2017 11:01]

Bedankt voor je reactie en compliment.
Ervaring met het rooten van een Sony smartphone heb ik niet. Ik heb wel de Bootloader van mijn Z3c en van een Xperia S uitgevoerd. Sony heeft dat heel simpel gemaakt, maar je kan wel functionaliteit verliezen zoals een camera die kwaliteit inlevert.

Door in te zoomen / pinchen kun je het standaardscherm aanpassen. Verplaatsen van de tabbladen gaat niet. Het Google/zoek scherm heb ik direct uitgeschakeld. Bij Samsung zie je daar bijvoorbeeld de nieuwsberichten.
Nostalgie! Het design doet me enigszins denken aan dat van de Sony Ericsson 68i :)
Haha, ja de kleur is een keer wat anders, lekker fris. Ik houd daar wel van :)
Een mooie recensie. Ik gebruik mijn X compact nu ongeveer een half jaar tot mijn volle tevredenheid en mijn ervaringen komen grotendeels overeen met die van jou.

Ik doe zelf ook ongeveer anderhalve dag met een acculading. Ik vind het vreemd dat je dat een minpunt noemt. Het klopt dat de oude Stamina onder Android 5 het een stuk langer uit hield, ik kon regelmatig twee dagen doen met op een acculading met mijn oude Xperia Z3c. Maar in vergelijking met andere toestellen is anderhalve dag nog steeds een respectabele accuduur.

Je schrijft dat het pas vanaf Android 6 mogelijk is om vanuit de app-drawer apps te verwijderen, maar dat klopt niet. Dit is mijn vijfde Android toestel uit de Xperia serie (vanaf de Xperia X8 met Android 1.6) en op alle toestellen was het mogelijk om vanuit de app-drawer apps te verwijderen. Soms via een slide-menu in de app-drawer en soms door het scherm een paar seconden aan te raken.

Ik geef je gelijk dat de Xc weinig onderscheidend is ten opzichte van de voorgaande compacts, zelfs ten opzichte van mijn oude Z3c, maar het is zeker geen toestel waar je je een buil aan valt. En hoewel een compact met high-end hardware zeer welkom was geweest denk ik dat Sony een goede keuze heeft gemaakt wat hardware betreft, de Xc is niet merkbaar trager dan high-end smartphones.
Hey CivLord, bedankt voor je complimenten en reactie.
Ik doe zelf ook ongeveer anderhalve dag met een acculading. Ik vind het vreemd dat je dat een minpunt noemt. Het klopt dat de oude Stamina onder Android 5 het een stuk langer uit hield, ik kon regelmatig twee dagen doen met op een acculading met mijn oude Xperia Z3c.
Slechts 720p scherm van 4,6" groot, single sim en de Z1c en Z3c haalde met gemak 2 en soms zelfs 3 dagen. In dat geval is het vreemd dat de 2 opvolgers (Z5c en Xc) het slechts de helft van de tijd uithouden met hetzelfde gebruik en apps. De Screen On Time kwam toen zelfs tot de 6-8 uur. Bij deze telefoon kom ik slechts rond de 4 uur uit.
Maar in vergelijking met andere toestellen is anderhalve dag nog steeds een respectabele accuduur.
Ik vind 1,5 dag acceptabel/normaal (maar nog niet perfect). Bij 5,5" telefoons met een Full-HD scherm of meer zou ik het kunnen voorstellen. Een vergelijking met andere soorgelijke toestellen is lastig. Een iPhone 7 haalt met haar 4,7" scherm met gemak 2 dagen. Echter is dat een high-end vergelijking met een mid-range telefoon. Tevens werkt Apple net iets anders dan Android in dit geval.

Hier enkele voorbeelden waarbij ik dezelfde of betere resultaten haalden met veel grotere smartphones:
LeEco Le Max 2 met 5,5" UHD scherm kan ongeveer 1,5 dag aan en haalt daarbij ook On-Screen Tijd van 4 uur.

Xiaomi Redmi Note 2 met 5,5" Full-HD scherm kan ongeveer 1,5 dag aan en haalt eveneens On-Screen-Tijd van 4 uur.
Je schrijft dat het pas vanaf Android 6 mogelijk is om vanuit de app-drawer apps te verwijderen, maar dat klopt niet. Dit is mijn vijfde Android toestel uit de Xperia serie (vanaf de Xperia X8 met Android 1.6) en op alle toestellen was het mogelijk om vanuit de app-drawer apps te verwijderen. Soms via een slide-menu in de app-drawer en soms door het scherm een paar seconden aan te raken.
Voorheen moest je apps inderdaad vanuit een omslachtige menu verwijderen ipv slechts 1 keer op het kruisje te drukken.
Zie:
Vanuit de appdrawer was het niet mogelijk om een app naar de prullenbak te schuiven. Om een applicatie te verwijderen, moest je naar het instellingen menu gaan die via de eerste pagina te bereiken was.
Sinds kort is er een mogelijkheid bijgekomen. Je kunt nu zelfs apps vanuit de appdrawer uitschakelen en dat is iets wat er nieuw bij is gekomen. Helaas werkt dit niet voor alle apps, maar het is een stuk gemakkelijker geworden voor de non-Tweakers onder ons. Voorheen, moest je apps via de instellingen uitschakelen en dat was best wel tijdrovend bij veel verschillende apps. Sony heeft het nu een stuk eenvoudiger en sneller gemaakt.

Het enige wat ik hoop, is dat Sony deze telefoon langer zal ondersteunen dan fabrikanten doorgaans doen bij hun mid-range serie. Er is geen opvolger aangekondigd op de MWC in Barcelona en dat betekend dat we gewoon netjes tot de IFA in Berlijn moeten wachten. Op die beurs zal Sony vermoedelijk een nieuwer compact model aankondigen. Dat is uiteraard nog koffiedik kijken en ligt nog een half jaar voor ons.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*