Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Sony Xperia XZ1 Compact - De kleine krachtpatser is terug

02-09-2017 • 13:00

64 Linkedin

Smartphonefabrikanten laten dit jaar zien dat ze nog lang niet uitgeïnnoveerd zijn. Ze besteden vooral veel aandacht aan het steeds kleiner maken van de schermranden; kijk maar naar de S8-serie, de LG V30 of de gelekte afbeeldingen van de aankomende iPhone. Dat betekent echter niet dat telefoons steeds kleiner worden. Sterker nog, de schermen worden dankzij deze ontwikkeling juist steeds groter. Was eerst een 5"-telefoon zo'n beetje de standaard, nu ligt dat ergens tussen de 5.5 en 6".

En dat is slecht nieuws voor mensen die graag een kleine telefoon willen waarbij je heel gemakkelijk met één hand alle hoeken van het scherm kan bereiken. Jarenlang konden deze mensen hun heil vinden bij Sony, dat van zijn topmodellen een kleine variant uitbracht onder de noemer 'Compact'. Fans van deze serie kwamen vorig jaar rond deze tijd dan ook van een koude kermis thuis toen bleek dat de kleine telefoon van dat jaar, de Xperia X Compact, geen high-end-telefoon meer was, maar een midranger. Met bijpassende hardware, goedkoper ogende behuizing en zonder waterdichtheid.

Dat bleek geen beste zet van Sony. De X Compact deed het naar eigen zeggen niet zo goed als verwacht en daarom ging het roer om en werd het de oude weg weer ingeslagen. Het resultaat is de deze week aangekondigde Xperia XZ1 Compact die weer als vanouds high-end is.

Deze video hoort bij een geschreven preview.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (64)

Wijzig sortering
Apparaat kan niet meer meekomen met de Samsung A series. Ja de soc en camera zijn ruim beter maar daar is ook alles mee gezegd. De bezels van deze Sony zijn enorm, accu ligt diep begraven in het toestel. Features zoals LDAC, 960FPS (is van Qualcomm) zijn leuk maar je mist het AMOLED scherm met superieure zwartwaarden wat voor de helft van het geld in een Samsung zit. De Sony is vrij dik en de prijs is erg hoog. Als het nu 400 was dan had het nog een kans van slagen, maar zeker over de 500 euro (adviesprijs is 599) is imo echt teveel.

Qua updates zou ik nog willen zeggen dat Sony een voorsprong heeft, echter zijn veel functionaliteiten DRM gelocked waardoor je bij het unlocken van de bootloader mogelijk problemen krijgt.
Het spijt me zeer, maar ik vind een AMOLED scherm nou niet direct een voordeel. Ik heb persoonlijk liever een goed IPS scherm in mijn telefoon dan een duur AMOLED scherm. IPS heeft immers nog altijd betere kleuren (en beter kleurbehoud) en met name een betere helderheid.

Daarbij heeft niet iedereen behoefte aan kwetsbare telefoons met dunne (glazen) bezels. Tevens maken die bezels het voor Sony mogelijk om als een van de weinige fabrikanten nog stereo speakers in de telefoon te proppen.

€599 is inderdaad misschien wat duur, maar gezien de gebruikte hardware is die prijs helemaal zo slecht nog niet.
Betere kleuren, serieus? Contrastwaarden op AMOLED schermen zijn superieur. De vorige X compact had zelfs last van blauwzweem. Iets waar je op AMOLED zelden tot nooit last van heb't. Dunne glas klopt, al is alles Gorilla Glass. Dat is ook meer marketing dan effectief.
Er is een groot verschil tussen contrastwaarden en kleur. De contrastwaarden van AMOLED zijn heel hoog, maar de saturatie van de kleuren ook. Dat zijn we inmiddels allemaal gewend, want als je een professioneel gekalibreerd scherm in de lineup zet tussen alle samsungs en iphones dan ziet dat er triest uit. Overdreven kleuren en hoog contrast verkoopt beter.

Ik ken niemand die na aankoop van zijn telefoon de moeite heeft genomen om de kleuren door te meten en kalibreren, dus we moeten er vanuit gaan dat men het op fabrieksinstellingen gebruikt.

Dus hoewel je stelling over contrastwaarden klopt, hebben LCD schermen meestal een meer accurate kleurweergave. Helaas ziet dat er minder interessant uit en krijgt het dus ook niet de voorkeur.
Je gelooft nog in sprookjes want de standaard setting op mijn Samsung heeft geen opgeblazen kleuren. In die winkel demo's wel ja. Maar die draai ik toch niet?
Bij AMOLED is de kleur geel/groen. Pas na calibratie wordt het beter. Het IPS van Sony is prima te lezen is direct fel zonlicht, in ieder geval op mijn Z5.
Sorry, maar als je nu nog van mening bent dat de huidige generaties AMOLED niet ver superieur zijn aan LCD, dan moet je echt naar een oogarts of je bias laten varen.
Dat is nou ook wel weer overdreven hoor.
AMOLED heeft nog steeds wel wat nadelen, zoals burn in, hoger energie verbruik wanneer veel wit word weergeven, en maximale helderheid.

Ik wilde graag een OLED scherm in mijn telefoon, maar om nou te stellen dat het per definitie ver superieur is gaat te ver.
Het hogere energieverbruik bij wit wordt ruimschoots gecompenseerd door het mindere energieverbruik bij donkere tinten. Dat is dus geen argument.

Burn in en maximale helderheid ook niet meer. Dat zijn argumenten die je 5 jaar geleden misschien kon gebruiken, maar nu niet meer.

Daarbij, als je een lijstje kunt maken met drie minpunten en meer dan 5 pluspunten, dan is toch duidelijk dat het een superieure techniek is?
Dan is het niet voor elke persoon een betere keuze. Dus ook niet per definitie een superieure techniek.

Het betere energie verbruik op zwart is van geen waarde wanneer je veel web browsed, e-mails verstuurd en je agenda beheerd. Daar is je scherm veel wit. (Test van Tweakers van een jaar geleden laat dat toch wel zien: reviews: Apple iPhone 7 (Plus): of toch meer een iPhone 6ss?

Maximale helderheid is echt nog steeds wel een ding. Al word dat met Super AMOLED wel weg gepoetst dat is nog maar zo montjesmaat verkrijgbaar dat er qua helderheid in de niet (Ultra) High end telefoons niet om LCD heen te werken is. (Alleen Samsung met Super AMOLED kan in het lijstje van top helderheid mee de rest is LCD : reviews: Samsung Galaxy S8 en S8+: sexy smartphone blijkt behoorlijk trouw )

Op de zelfde pagina zul je ook zien dat het contrast wel hoger is, (Aangezien zwart nagenoeg 0 is bij AMOLED en je contrast berekend op WIT/ZWART, is dat bijna meer een wiskundige truc dan dat het wat zegt.) maar de kleurfout van de AMOLED schermen is wel groter dan de LCD schermen, dus @roelst1 heeft wel een punt met z'n verhaal over kleuren.

Burn in is naar verluid dus wel een ding met de Galaxy S8, zo erg dat Samsung dingen op het scherm laat bewegen om het te verminderen. Maar het blijft altijd een ding met LED schermen.

Zoals dat jij vind dat @roelst1 z'n bias moet laten varen, is dit misschien een goed geval om ook te kijken naar hoe je hier zelf in staat.
Onzin, heb nu al meerdere Samsung toestellen in mijn bezit van de recente series en allemaal hebben ze burn in problemen. Ik gebruik ze dan ook wel op hogere helderheid vaak, maar toch. Het witbalans is na 1 jaar gebruik ook helemaal verkeerd en veelste gelig omdat de blauwe ledjes sneller slijten. Hoe hoger d ehelderheid, helaas ook hoe sneller de slijtage. Leuk voor in de reviews dat moment opnamens van relatief korte periodes zijn. Maar voor mij geen AMOLED meer totdat het echt volwassen is geworden.

Dit is dus bij een S7, een S8 kan ik niet over oordelen want daar is die net iets te kort voor op de markt.

Enige voordeel is een hoger contrast, maar om heel eerlijk te zijn merk ik dat nie tzo. Mede omdat het AMOLED paneeltje zelf eigenlijk niet zwart is maar heel donker blauw. Daardoor lijkt het ondanks dat de pixels niet aan staan het nogsteeds niet echt zwart.
Je hebt wat mij betreft gelijk. AMOLED is mooier, maar een goed IPS scherm is geen dealbreaker. Zeker op een kleinere telefoon lijkt de schermkwaliteit mij een lagere prioriteit.
Ik heb het afgelopen jaar echt een hekel gekregen aan randloze schermen. Ik heb vrij dikke handen en telkens komt mijn handpalm op de rand van het scherm. Gevolg is dat schuiven resulteert in zoomen of ongewenst de picto's aan de zijkant worden ingedrukt. Zeer irritant dus.

En met die dikte valt het wel mee. Langs de rand mag hij dikker zijn omdat het een plat ontwerp is, maar in het midden zijn alle telefoon nagenoeg even dik. Bijkomend voordeel is dat de camera niet als een bult uitsteekt. Dus was is dus als er bulten op zitten?

En als laatste is het formaat prettig. Past in mijn borstzak/vestzak, zo'n tablet sized telefoon duidelijk niet. Handzaam en functioneel heeft ook voor bepaalde mensen hun voordeel. Niet iedereen wil een phablet.

Met updates valt Sony ook tegen. Was voor mij een reden om de Z5 te nemen (plus het lekker anders dan anderen design). Maar na roepen dat ze snel updaten blijft de Europese update voor Android 7 gewoon nog 6 maanden achterwege. En om nu te zeggen dat de update naar 7 stabiel was... Niet echt, ben weer teruggegaan naar 6.
Teruggaan naar 6 kan vaak niet door de zogenaamde eFuses.
Ja, het is erg jammer dat het ontwerp sinds de Z-series hetzelfde is gebleven.
AMOLED is smaak, geen voor of nadeel.

En op mijn werk heb ik met de a5 te maken en ja de bezel is dun maar damn wat gaan ze snel kapot zodra je ze laat vallen. Diverse A5 toestellen op het werk zijn van vrij lage hoogte gevallen en hadden direct een barst. Simpelweg omdat de bezel zo dun is en het scherm tot aan de rand loopt.

Ik heb zelf al diverse Sony's gehad inclusief nu een X Compact en deze kan meer hebben dan een A5 qua impact.
Dat de accu diep begraven ligt speelt ook niet echt een rol voor 99% van de mensen, idem met de functies die je verliest bij het flashen van een vreemde ROM.
AMOLED was ooit smaak. Nu is het gewoon beter. Zo simpel is het.

Dat mensen liever een merk hebben dat geen AMOLED gebruikt om andere redenen, dat snap ik best. Maar dan neem je een minder scherm voor lief omdat andere zaken naar jouw mening beter een belangrijker zijn. Dat kan, maar probeer dan niet om je mindere scherm weg te rationaliseren met valse argumenten.
AMOLED is wel degelijke smaak. De contrastwaarden zijn hoger, maar vaak zijn de kleuren ook enorm opgeblazen en totaal niet natuurlijk. Dit komt helaas mede door de fabriekanten met hun rare beeld instellingen. Maar na paar toestellen met AMOLED en de burn in problemen ben ik toch weer blij met een IPS toestel wat overigens qua zwartwaarden nauwelijks opvalt dat het echt minder is.
Amoled is zeker niet beter. Slechte levensduur en kans op inbranden. Daarnaast is het meestal bewust niet kleurecht gekalibreerd alles ziet er lekker overdreven uit. Maar ja.., veel consumenten zitten totaal niet te wachten op een saai kleurecht scherm! Ze willen juist dat alles er lekker overdreven uitziet op het scherp. De keuren moeten echt knallen tegenwoordig. Net als de beat in muziek.

Daarnaast branden OLED schermen vaak in. Of verliezen hun helderheid. Ik heb al heel wat Samsung schermpjes moeten vervangen door dat probleem. (Ook nieuwe modellen)

Heeft OLED de toekomst? Zeker! Maar meer omdat fabrikanten er meer mee kunnen wat betreft het ontwerp van de telefoon. En omdat kleuren echt moeten knallen van het scherm! “Nep” “Bewerkt” is nu eenmaal de mode. En natuurlijk energiebesparing.

[Reactie gewijzigd door mwmike op 15 september 2017 18:38]

Natuurlijk wel. Hoeveel mensen hebben niet na 2 jaar een dode accu. Die kun je dan bijna niet wisselen.
En hoeveel mensen laten daadwerkelijk de accu wisselen? Hoeveel mensen doen langer dan 2 jaar met een GSM?
Veel, iFixit is niet voor niks zo groot geworden hoe iets in elkaar zit.
En anders zouden de gsm winkeltjes niet als paddenstoelen uit de grond schieten. Schermen, achterkantjes, accu's.
Ken een paar van die winkeltjes.Qua reparatie is het 99% schermen en displays.
Ik wil graag van je aannemen dat er merken zijn met een betere prijs/kwaliteit verhouding dan Sony, maar daar is Samsung er niet een van. Overal om mij heen zie ik gehavende Samsung telefoons; gebarsten schermen, gescheurde behuizingen, OLED displays met regenboogstrepen er doorheen, noem maar op. Mijn werkgever is om deze reden overgestapt op een ander merk en de uitval is meer dan gehalveerd.
Dat ligt dan meer aan hoe mensen ermee om gaan. Hetzelfde met lease auto's. Oh het is niet van mij dus rang bang knal pang. Ik heb zelf mijn telefoon denk ik eens in de tien jaar laten vallen en ben voorzichtig ermee.
Die 960FPS wordt mede mogelijk gemaakt door de snelle SOC van Qualcomm maar is wel degleijk functionaliteit van de gebruikte Sony sensor.

Amoled oogt leuk de eerste maanden maar helaas toch nogsteeds heeft eht burn-in/vermidnering van witbalans problemen.
Nou ik heb al 7 jaar een Samsung Wave in gebruik en 0 problemen met AMOLED.

En die Sony sensor zit in de eerste de beste Chinaphone van AliExpress ook. Die IMX sensoren is allemaal bulkhandel.
Je hebt een heel hoop varianten van de IMX sensoren dus dat zegt helaas niets.

Tja een hoop users met de S5,S6,S7 klagen anders inclusief ik wel over burn in problemen en verminderd witbalans na een jaartje gebruik. Klachten over de S8 komen nu ook langzaam naar voren.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 11 september 2017 21:16]

Komt ook omdat mensen het ding op vol brightness draaien en lang op hetzelfde scherm, active on display. Een auto is er ook niet op gemaakt om continu 200 te rijden.
Nee het laat het probleem punt van Oled zien, IPS heeft deze degradatie niet, Oled had oorspronkelijk bij oudere toestellen altijd een lagere brightness. Nu ze dit omhoog geschroefd hebben om buiten de deur leesbaar te zijn laat gewoon de kinderziektes zien die andere technologieen nie tmeer hebben. Daarnaast, je kan het als gebruiker niet tegengaan, in Android is de statusbalk ten allertijde vanaf Android 6 donkerder dan de rest van het scherm, dit gedeelte heeft dus minder slijtage dan de rest van de content dat wel constant veranderd bij normaal gebruik, wat dus ervoor zorgt dat de statusbalk gebied op het scherm een stuk helderder vanwege mindere slijtage bij applicaties die de statusbalk niet tonen.

ALs ik op alle 3 mijn Samsung toestellen van de laatste jaren een wit of grijs egaal scherm selecteer zie je direct dat het gebied waar de statusbalk een beetje vies gelige kleurbalans heeft tegenover het statusbalk gebied wat minder vaak oplicht door de donkere statusbalk kleuren in Android 6 tot en met 7.

DIt soort zaken komen helaas in reviews vrijwel nooit naar voren.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 12 september 2017 15:01]

Ja, hier ga ik ook heel blij van worden.

Goed bezig Sony!
Heel goed. Een premium smartphone in een Sony-jasje van klein formaat. Een handzaam apparaat.

Kan niet nalaten op te merken dat er in mei nog serd geroeptoeterd dat Sony stopte met deze lijn, wat ik toen al bestreed:
nieuws: Sony brengt geen opvolgers voor Xperia X en X Compact uit

(ze kondigden namelijk aan te stoppen met de geknepen specs in een kleiner jasje). Heb een Z3C welke nog wel effe mee gaat, denk ik, maar ik ben blij te zien dat deze lijn gewoon nog bestaat.
Een hele goeie smartphone voor zn maat
Yup, dit wordt mijn volgende (nu Z5c)!
ik had net hetzelfde idee. ware het niet dat mijn Z5C het nog steeds geweldig doet en best wel nog enkele jaartjes meekan.

dus ik ben vooral blij dat de lijn niet opgeheven is en dat ik binnen X aantal jaar hopelijk nog steeds een kwalitatieve phone in klein formaat zal kunnen vinden.

toch blijft het jammer dat de batterij er niet uit kan.
Klopt - hoop dat de opvolger ook wat kleinere bezels heeft. Meer screen/body ratio (<70% is weinig). En toch blijf ik ook hopen dat het scherm full hd wordt. De batterij is lekker groot en met de oreo upgrade kan de batterij ook lang mee!
Vind de compact niet echt mooi meer... na de z3c en de z5c vind ik dat ze weinig nieuwe dingen brengen en vind het toch best triest dat de z3c al best snel problemen kreeg met het scherm en dat de z5c nu al geen 8.0 zal krijgen.
Na de Z3C voor mij nimmer een Sony. Draak van een toestel met teveel kwaliteitsproblemen.
Voor het eerst in heel veel jaren (na de Zperia Z, Xperia Z1 en de Xperia Z3) stop ik met Sony... Het is weer exact hetzelfde toestel met verbeterde hardware. Ik wil wel een keer iets nieuws. En daarin blijft Sony echt achter tov de concurrentie. Ze vernieuwen te weinig, ook qua looks.
Dat is je goed recht natuurlijk. Als je het mij vraagt vind ik eerlijk gezegd dat er de laatste jaren maar weinig geïnnoveerd wordt, en als er al wat nieuws is zijn het vaak van die saaie dingen zoals magnetisch laden, vinger afdruk sensors of druk sensoren in het scherm. De smartphone markt mag het moment wel weer herpakken van toen de aller eerste iPhones naar Nederland kwamen want ik vind nu allemaal maar een beetje saai worden met die incrementele spec upgrades.
Eens. Maar ik vind dat Sony nóg minder innoveert dan veel van de andere grote merken. Bijvoorbeeld Samsung heeft relatief grote stappen gemaakt. Mooie schermen, randloos design, VR. Sony heeft hier (naast gewoon top hardware) eigenlijk als enige echte nieuwigheid een 3D scan software dingetje en de slo-mo video (waar ik dan persoonlijk totaal niet op zit te wachten - maar dat is natuurlijk gewoon mijn persoonlijke voorkeur). Het staat me vooral tegen ook dat deze nieuwe Sony nagenoeg identiek is qua looks als de Xperia Z van jááren geleden. Vond het destijds prachtig. Maar na 3 toestellen ben ik er wel een keer op uitgekeken...
Looks nagenoeg identiek? Niet om het één of ander, maar heb je ze weleens naast elkaar gehad? Een wereld van verschil, in alle opzichten. De rand om het scherm, de afgeronde hoeken, de zijkanten, de speakers, compleet anders. Van een afstandje lijkt het misschen wel wat op elkaar, maar daar is het wel mee gezegd.
Ik heb de Z, de Z2 en de Z3 gehad. Wezenlijke verschillen qua materiaalgebruik, qua randen, qua plaatsing van dingetjes. Maar in grote lijnen 100% identiek. En dat geldt ook voor de Z5 en de XZ1.... Het ontwerp in grote lijnen is 100% identiek. En dat is jammer.
Dan doet geen enkele fabrikant het goed, Samsung, Apple, HTC, enz. borduren allemaal voort op hetzelfde. Intern zijn de verschillen helemaal klein, zelfs tussen verschillende merken.
Ik zie de meeste merken toch echt stappen maken.... Leg bv. een Samsung, HTC en iPhone van 4-5 jaar terug naast het nieuwste model en alleen qua uiterlijk al zijn de verschillen niet te missen. Ook als je enkel vluchtig kijkt.... (al staat Apple wat mij betreft dus ook te veel stil wat dat betreft).
Leg daarentegen de XPeria Z uit januari 2013(!) naast deze XZ en je moet toch echt even goed kijken om de verschillen te zien.... Natuurlijk is de techniek niet te vergelijken en hebben ze qua design een aantal missers flink verbeterd (gelukkig - zoals nu ook eindelijk geen klepjes meer over de USB aansluiting). Maar in basis is het design geheel identiek... En na dik 4 jaar is dat design naar mijn mening écht verouderd. In 2013 was het fantastisch (daarom was ik destijds ook zeer gelukkig met mijn Xperia Z!), nu is het ouderwets.... Hoekig, grote bezels, grote zichtbare speakers op de voorzijde. Ik sla daarom over... Ik wil geen dure smartphone waarbij ik het verschil met mijn vorige smartphone niet eens zie! En ik wil al helemaal niet een smartphone die gewoon ouderwets is met bv die loze ruimte boven en onder het scherm die geen functie heeft, maar wel ruimte neemt in mijn zak...

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 11 september 2017 08:14]

Welke telefoon is dat dan WEL? Ik vind al die dingen vrijwel gelijk aan elkaar. Die S7/8 Edge, met die geboge schermrand, OK. You got me. Maar verder? Voor het overgrote deel is het een pot nat. En met het hoekige (fijn vast te houden!) ontwerp zijn de Sony's wel herkenbaar. Ik vind het wel mooi eigenlijk. Hoeveel is de iPhone veranderd sinds zijn introductie?
Daarom heb ik ook net de Samsung S8 aangeschaft als vervanging van mijn Xperia Z3 :P
Ik ben zelf met name wel enthousiast over de randloze designs. Enerzijds vanwege uiterlijk, anderzijds vanwege praktisch nut: ik wil een zo groot mogelijk scherm om naar te kijken, maar zo'n klein mogelijk toestel om in de zak te kunnen stoppen. Sony voldoet daar niet meer aan...
De iPhone is wat mij betreft inderdaad ook te weinig innovatief. Ook hoogste tijd dat daar wat meer innovatie komt anders dan onder de motorkap. Maar desondanks is er weel groot verschil als je een iPhone van 5-6 jaar terug naast een nieuwe iPhone legt... Doe hetzelfde bij Sony en de verschillen zijn minimaal. En laten we eerlijk zijn, de telefoon is ook emotie... We willen naast functioneel iets dat mooi is, gaaf is. Dus niet iets waarvan je aan de buitenkant niet eens ziet dat het 'nieuw' is... (Je vervangt doorgaans ook niet je auto voor exact hetzelfde model - je wil iets nieuws, iets anders... iets waar de buren van opkijken :P).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 8 september 2017 13:33]

Dit kan ook een voordeel zijn ipv een nadeel.
Niet iedereen heeft nood aan constant nieuwe toeters en bellen die zelden gebruikt worden.

Ik ben zeer tevreden van mijn telefoon en wanneer ik binnen enkele jaren een nieuwe zoek zal dit niet zijn omdat ik bepaalde features mis maar gewoon omdat de CPU niet meer meekan. En dan wil ik gewoon iets gelijkaardig maar dan met up-to-date hardware zodat die weer vlotjes meekan.
Klopt helemaal... Maar met die redenatie voldoet de Z3 of toch zeker de Z5 ook prima en zou in dat geval dan ook zonder twijfel mijn keuze zijn.... Zeker de Z5 voldoet nu nog 2-3 jaar prima als je geen behoefte hebt aan toeters en bellen en is dan toch 2-300 euro goedkoper (afhankelijk van waar je besteld). En is refurbished een optie kan de Z5 zelfs nog goedkoper.
Waarom zou je dan zo'n kapitaal uitgeven voor dit nieuwste model? ;) Niet vanwege de looks, niet vanwege de super slo-mo camera (toeters en bellen ;) ).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 12 september 2017 14:42]

Moet je even op botom.nl kijken - daar ben ik een paar maanden geleden een Z5c gekocht voor een leuk prijsje. Het zijn toestellen die binnen 14 dagen na aankoop terug gestuurd werden; de mijne had een amazon.de sticker.
exact. Dus een XZ kopen is in mijn ogen gewoon geld weggooien...
https://www.botom.nl/smartphones/sony-xperia-z5-compact
Poeh, ik heb nog 50 euro méér betaald! Dit zal wel één van de laatste zijn.
599 euro voor iets 'degelijks' is toch echt een dikke fail, als je bedenkt dat je voor 10 euro meer een high tech S8 binnen hebt. 2 extreme vergelijkingen maar financieel te dicht bij elkaar, een vergelijking tussen Kia of Mercedes kopen voor 10 euro verschil, beide zijn prima maar je bent toch echt gek als je voor Kia gaat.
De grote sellingpoint, van de XZ1 compact is het formaat. de S lijn van samsung is alleen maar groter aan het worden. Wat zou jij iemand adviseren die android wilt, met het kleinste formaat en de beste specs? + Als we op software vlak kijken is Samsung daar van alle OEM's nog steeds het zwakste in lagged werkelijk vergeleken met alles. Terwijl de skin van Sony er weer voor zorgt dat het een van de snelste android ervaringen ooit is on par met bijvoorbeeld een U11 of een pixel.

En de S8 presteert volgens gsmarena zelfs nog minder dan de nieuwe Meizu pro7 plus met een Mediatek Helio X30 processor ;) Ik zelf vind persoonlijk de hardware van samsung vanaf de S6 top notch, maar ik ga daar als heavy user geen prestaties voor inruilen, werkelijk elke high end flagship van overige merken presteert qua snelheid en respons beter dan de S8 op z'n stockrom, YouTube staat er helemaal vol mee. :|

En ik durf te wedden dat die XZ1 compact met z'n 720p scherm gekoppeld aan de monsterlijke SD835 rondjes om de S8 heen draait, en superieure standby tijd zal hebben 4,6 inch scherm met een batterij van bijna 3000mah. Dus het is verre van een dikke fail, een dikke fail is bijvoorbeeld bixby op de S8 van mijn broer #baaltalseenstekker
Adviesprijzen met actuele internetprijzen vergelijken (met een toestel wat al een tijdje uit is vs een toestel wat nog niet in de winkel ligt) is nogal appels en peren...
7 jaar garantie op de Kia? ;)
Wat je zegt Mark. Dit is absoluut geruststellend. Ik wist afgelopen tijd echt even niet wat ik moest doen. Ik was al nooit zo blij met mijn S3 (duim strekken) en heb totaal geen trek in Apple. Dan maar een manpurse kopen voor zo'n ridicuul 6" ding? Hoe doet iedereen dat? Ik lees dat het prima te doen is, maar ondertussen zie ik overal telefoons half uit broekzakken hangen. Dan liever een wat saaier ogend beestje.
Mag ik vragen waarom je geen Apple overweegt? Bij gebrek aan goede android foons met een klein scherm, heb ik ruim een jaar geleden een refurbished IPhone 5S gekocht (je moet toch iets!). Sinds ik die heb, heb ik er nog geen enkel probleem mee gehad. Denk dat ik op een jaar 4 of 5 x heropstart, en dat heeft dan te maken dat het mobiele netwerk niet werkt wanneer ik de grens van Nederland-België oversteek. Dat heeft dan volgens mij nog niks te maken met de telefoon, want ik meen mij te herinneren dat ik dat ook met mijn Sony's moest doen. En ik heb ook nog nooit de melding gekregen dat een update niet geïnstalleerd kan worden omdat het geheugen vol zit ;-)

Het enige probleem met mijn IPhone is dat die geen flac ondersteunt en dat ik kop noch staart kan maken van iTunes.

Laat ons wel duidelijk wezen: je moet in mijn ogen bijna een randdebiel zijn om > €800 voor een IPhone neer te leggen (geldt trouwens ook voor de android foons), maar voor 2 à 300 euro een refurbished iPhone kopen, is de beste koop die ik ooit gedaan heb...
Ik denk dat een groot deel van de Tweakers voor een Android telefoon kiest juist vanwege dat besturingssysteem. Terwijl Apple alles in iOS steeds meer dichtspijkert, opent Google steeds meer opties voor de gebruiker.

En zoals je zelf al aangeeft: iTunes is een ware hell. Het verbaast me dat Google niet zijn eigen services bovenaan mag zetten in de zoekresultaten, maar Apple je wel iTunes zo mag opdringen. Bah.
Besturingssysteem buiten beschouwing latende. Heeft Apple met de IPhone SE toch echt een snelle betaalbare compacte smartphone.

Vooral dat betaalbaar gedeelte in Apple land maakt hem een zeer interessant alternatief voor mensen die een kleiner toestel willen.
Zijn daar dan accurate gegevens over ?
Ik noem mezelf toch echt een tweaker en geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om over te stappen op android.

Wat spijkert appledan zoal "meer" dicht dan voorheen ? Ook itunes is zo'n dooddoener. Ik heb itunes de laatste 24m nooit gebruikt en volgens mij mis ik niets !
600,- Euro ????? !!!!!!!!!
Zet er maar -1, -2 of -3 bij de waardering, maar we hebben het hier nog steeds over een telefoon.
Eindelijk :) En ik ben fan v d bezels, gebruik mijn telefoon altijd onehanded en door die bezels is mijn gebruikservaring perfect,itt borderless phones.Zit ik altijd net een tikje te veel op, of met een hoesje altijd net iets te plak op de rand (zonder hoesje nogal scherp ook imho.En samsung is niet eens een optie voor mij, afgezien van formaat is hun schil nog steeds prut.Minder bleh dan tijden van touchwhiz 2 maar nog steeds deplorabel.Z3C nu, dees word mijn volgende, btw in nl nu verkrijgbaar met goede bt headset, dat drukt de prijs serieus als je in de markt bent voor headset of hem kan verkopen.Jammer genoeg niet in BE :(
Mooie review, ik ben verkocht :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee