Sony brengt geen opvolgers voor Xperia X en X Compact uit

Sony stopt met zijn Premium Standard-lijn van smartphones wegens tegenvallende verkopen. In deze lijn kwamen toestellen uit die een high-end-uitstraling koppelden aan een prijs die onder die van de duurste modellen lag, zoals de Xperia X en Xperia X Compact.

Sony maakte het nieuws bekend tijdens een bijeenkomst voor investeerders. Het bedrijf richt zich in het vervolg met name op de high-end en daarnaast op de mainstream, niet meer op het segment ertussen. In de huidige line-up gaat het dan om de Xperia XZ Premium en de XZs aan de high-end- en de Xperia XA1 en XA1 Ultra aan de midrange-kant, schrijft Xperia Blog.

De reden voor het schrappen van komende Premium Standard-modellen is dat de verkoop tegenvalt. Wereldwijd werd slechts 43 procent van het beoogde verkoopaantal voor de Xperia X en X Compact bereikt. Als thuisland Japan niet meegerekend wordt is dat zelfs 31 procent. De strategie van het bedrijf is om zich met smartphones te richten op zijn sterke punten, zoals cameratechnologie en 4k-schermen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-05-2017 • 17:28

78 Linkedin

Reacties (78)

Wijzig sortering
Dit betekend waarschijnlijk niet dat er geen nieuwe Xperia Compact komt. Er zijn al nieuwe geruchten over een Xperia XZ1 Compact met een Snapdragon 835.

http://m.gsmarena.com/spe...nd_x1_leak-news-25138.php

[Reactie gewijzigd door Stefan22 op 25 mei 2017 17:36]

Dit gerucht wordt door gsmarena ook al bestempeld als niet zeer waarschijnlijk
En een hoge functionaris ontkende het afgelopen jaar al
http://www.sonyrumors.net...act-not-likely-to-happen/
Ja maar dat bericht is inmiddels al een tijdje geleden, en daarnaast hadden we toen al een X Compact. Dit jaar stoppen ze dus met smartphones als de X Compact en zal een XZ Compact alsnog kunnen komen.
Het zou fijn zijn, aangezien de Xperia (X) werd aangemerkt als smartphone waarop mogelijk Sailfish (van Jolla) draait: klik.

Er is nog geen berichtgeving vanuit Jolla hierover. Bovendien zou de Xperia XZs ook toegevoegd zijn aan de "open devices program", wat zou kunnen betekenen dat Sailfish hierop geïnstalleerd kan worden. Dat zou dan ook overeenkomen met wat er in de slide in het artikel te zien is.
Vraag me toch echt af wie ze ondervraagd hebben.

Juist als je een kleine telefoon altijd bij de hand wilt houden is waterdichtheid een plus. Aan de andere kant heb ik zelden de waterdichtheid écht nodig gehad. En heb ik zat andere niet waterdichte telefoons in de stromende regen gebruikt.

Ik zou gráág een kleinere telefoon hebben met pracht accuduur, waterdichtheid en een beetje solide build. Mét powerhouse SoC. Ja, nogal veeleisend, maar ik vind dat soort specs alleen in modellen die ik amper kan vasthouden met één had. Maak dat toestel dan niet maar 7mm dik.

Denk dat er voldoende mensen zijn die rustig de prijs van een ZX Performance zouden betalen, of 10% meer voor een "ZX Performance Compact". Zelfs met kleine concessies in opslag / ram etc. Of juist in de GPU, kleiner scherm betekend ook dat je geen super hoge resoluties nodig hebt, wat weer accuduur scheelt.

Heeft de verkoop van de Z3c / Z5c dan echt zulke slechte cijfers opgeleverd? Van de X compact snap ik het wel overigens...
Ik hoop het. Want er is niet echt veel keuze qua toestellen met een scherm kleiner dan 5 inch.
Ik heb een X Compact en ben zeer tevreden ermee, ik ben die grote zooi zat.
Ik hoop ook op een kleiner model. Heb op dit moment de Xperia E5 (aangezien ik daarmee alles prima kan doen en niet een duurder model nodig ben) maar had graag een kleiner scherm. Dat is toch een van de dingen waarmee Sony zich nog kan onderscheiden.
Ik zou ook liever de X-compat gehad willen hebben maar de dusdanige lage specs hield mij bij een gewone X. Ik denk dat Sony daar een fout gemaakt heeft wat de slechte verkoop verklaart. Als ze de X-compact dezelfde specs hadden gegeven was het een veel betere keuze geweest.
De x compact heeft toch dezelfde specs als een gewone x. De x performance had de 820
Ik denk dat ze vooral in pr-opzicht een fout hebben gemaakt. De 650 is gewoon een krachtige SoC, net zo krachtig als de 810 (qua CPU), maar zuiniger en koeler.

Het is simpelweg gebleken dat mensen niet de hoofdprijs willen betalen als er geen Samsung of Apple op een telefoon staat, en dus zul je keuzes moeten maken. De Compact-serie deed het verder niet al te best, dus het was meer fanservice dan echt dat ze het idee hadden dat ze veel konden verkopen van dit formaat. Dus de investering doen om een 820 op dat formaat te kunnen leveren met de benodigde R&D plus het feit dat het grootste deel van de markt er totaal niet in geïnteresseerd is, valt lastig te verantwoorden.

En zoals Robert hieronder al aangeeft, waren de normale X en de C Compact gelijk qua specs, behalve 1080p vs 720p scherm (wat voor een dergelijke grootte ook een goede keus is).
Wat voor prijs zou zoiets meekrijgen denk je? Mn vriendin heeft einde van het jaar nog een opvolger van haar Z3 compact nodig :)
Ik heb het idee dat de prijzen van flagship toestellen ook aan Qualcomm te danken is. Zelfs voor Oneplus gaan nu geruchten over de €600. Een toestel met Snapdragon 835 van een merk als Sony zal dan naar de €700+ schieten.
Denk het niet de xz premium kost 749 bij belsimpel meestal is de gewone ongeveer 100€ goedkoper en de compact nog eens ongeveer 100 goedkoper dus je kan ervan uit gaan als er een compact komt dat ie onder de 600 zal zitten zeer waarschijnlijk 500-550
Zoals hieronder al aangegeven zal hij wel aan de dure kant gaan worden. Sony is tegenwoordig niet bepaald goedkoop en het is een high end CPU. Onder de 600 verwacht ik eerlijk gezegd ook niet.
Minimaal 600 piek. De CPU is hartstikke high end en de OnePlus 5 met dezelfde processor gaat waarschijnlijk boven de 500 euro kosten. Sony zal sowieso duurder zijn.
Zou zomaar juist extra prijzig kunnen zijn, dus makkelijk meer dan 600 van de hedendaagse vervanger van de gulden. Zeker bij introductie. Dit omdat de Compact-serie geen topseller is, daar mensen gewoon niet geïnteresseerd zijn in kleine toestellen.

Ik vraag me verder af wat ze zullen doen qua DAC en antenne's wat bij Sony tegenwoordig een ding is en wat het kost qua R&D.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 25 mei 2017 20:50]

Iedereen roept gelijk dat ze stoppen met de compacte telefoons maar dat hoeft helemaal niet, dat zeggen ze niet. Ze zeggen alleen te stoppen met geknepen topmodellen. Herinnert ons de Z3 Compact, die had WEL topmooie specs, en was GEEN uitgekleed topmodel. En verkocht toch goed. Datzelfde trucje zouden ze volgens deze roadmap gewoon weer terug kunnen pakken.

En dat hoop ik ook, eerlijk gezegd, want vond ik onderscheidend.
Jammer
Ik snap niet waarom zo niet terug gaan naar het concept van de eerste compact.
Een kleine high end telefoon... Volgens mij heeft die het best goed gedaan. De mensen die dat toestel hadden waren er erg tevreden over. De Z3 was ook wel Nice. Maar na de 5 ging het de verkeerde kant op en kreeg je high end prijzen midrange hardware.
Ik verwacht niet dat dit gerucht zal kloppen. Ik denk niet dat Sony een Snapdragon 835 in een 4,6"- 4,8" behuizing zal inbouwen en koel kan houden. Ik verwacht dat de enige source ernaast zit, want het zou een redelijk logisch verhaal zijn als je Sony minimaal 2 jaar volgt: https://review.ge/

Mocht de XZ1 compact uitkomen (met high end specificaties), dan ben ik bereid om daar €700,- voor neer te leggen. Waarom?
 • Omdat het de enige is zijn soort.
 • De updates van Sony redelijk snel worden gepushed naar hun high-end apparaten.
 • Een kleinere telefoon met kleiner scherm duurder te produceren is dan een telefoon met een standaard formaat scherm.
 • In de benchmarks is de Compact versie sneller dan de normale versies.
 • Voor dagelijks gebruik is het dus een snelle telefoon.
 • Omdat de iPhone 7 niet mijn ding is gebleken als mijn standaard telefoon.
Mocht er naar aanleiding van dit bericht toch nog iemand interesse hebben in de X Compact: deze is nu met €100,- cashback verkrijgbaar op Bol.com.
Misschien was de lage verkoop ook wel te wijten aan de hoge verkoopprijs?
Ik heb toentertijd een samsung galaxy s5 mini genomen terwijl een z3 compact me een fijnere telefoon leek, maar deze was duurder.

Vervolgens een aantal jaar laten probeer ik de z3 compact nog eens te kopen omdat die dan wel in prijs gezakt zou zijn, maar hij werdt niet meer verkocht...
Zelfde met de z5 compact.

Ik snap dat niet hoor. Die z5 en s5 mini zijn volgens mij even oud maar de z5 compact is nergens meer te krijgen terwijl de s5 mini nog gewoon te koop is.
Laat die telefoons toch eens wat langer in de productie.
Ik ben dat niet met je eens, de S5 mini is gewoon een uitgeklede versie van de S5, dus een mindere processor, stukken slechter scherm en minder RAM-geheugen. Terwijl de Z5 Compact een Snapdragon 810 had (zelfde als de Z5 en Z5 Premium) met 2GB RAM (weliswaar minder dan de 3GB in de Z5), maar de Z5 Compact is wel degelijk duurder qua hardware door de high-end SOC. Wat ik echter nooit heb begrepen, is dat de X Compact dit allemaal niet had en dus ook een uitgeklede versie was. Steeds als ik mensen met die telefoon zie lopen denk ik daarom ook; weet jij wel wat je koopt? De Z5C is imo stukken beter namelijk :9
Sowieso is de X Compact het nieuwere toestel, dus langer updates. Verder heeft de X Conpact met de 650 gewoon een prima SoC die het weinig onder doet voor de 810 en sowieso koeler is en zuiniger. Daarnaast lag de beginprijs ook lager.

Ik vond de 650 een prima keus.
De 650 doet weinig onder voor de 810... Mooi dat je dat zegt, maar dat betekent dat hij minder goed is dan zijn voorganger. :9 De 820 of 821 zijn ook een stuk zuiniger dan de 810. ;)
Hij was ook goedkoper uiteraard. De Z5C was in het begin (introductie van de XC) ongeveer dezelfde prijs, maar de nadelen waren dus de leeftijd en de zwaktes van de 810 (batterijduur en hitte, hoewel Sony hier goed mee omgegaan was (waarschijnlijk tegen een kostprijs)).

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 26 mei 2017 16:06]

Het verschil tussen de z3 compact en de s5 mini was dan ook erg groot. De s5 mini was een echte mid range toestel waar de z3c een high end toestel was. Ook de bouwkwaliteit was echt een verschil van dag en nacht.
Jammer, Sony maakt opzich wel mooie sub 5 inch telefoons. Maar het is non premium markt lastig om je te onderscheiden.
Totdat ze dit jaar al stopten met flagship hardware in die kleine toestellen. Naar mijn mening moet Sony af van z'n vierkante design en meer ergonomische vormen gebruiken.

Hoewel de Xperia XA laat zien dat je een 5" toestel toch smaller kan maken dan een 4,7" iPhone, is er nog altijd veel 'loze ruimte' boven en onder in Sony's ontwerpen. Het gaat niet om de schermgrootte, het gaat om de toestelgrootte.
Ik vind het design van de gemiddelde Sony telefoon dan weer strak. Voor mij hoeven die overdreven ronde 'hoeken' dan weer niet.

Wat ik wel jammer vind, en tevens een reden om bij een ander merk rond te kijken, is dat ze tegenwoordig dual-sim toestellen geen seperaat slot meer geven voor de geheugenkaart. Het is dus of dual-sim met het geheugen van de telefoon of single-sim met geheugen van de telefoon én een geheugenkaart.
De xzp/xa1/xa1u dual hebben geen hybride sim/sd maar weer zoals het hoort 2 sim sleuven en 1 sd. Nou hopen dat ze dat zo houden
Die 'loze' ruimte gebruiken ze voor alle antennes. Schijnen ze daarwerkelijk een beter bereik mee te realiseren. Maar een test zou moeten uitwijzen of dit ook werkelijk zo is. Wel is het zo dat de gemiddelde persoon hier geen bal om geeft.
Antennes lopen gewoon over de achterkant en nemen praktisch geen ruimte in :P
De loze ruimte zit er gewoon omdat er intern plek moet zijn voor hardware, en omdat het geen schermen met een afwijkende aspectratio heeft.
Nee, in principe niet. Ik bedoel, bij de HTC's en de iPhones zien we de lijnen duidelijk lopen. Het idee achter de plastic boven en/of onderkant bij veel metalen toestellen is ook juist om ruimte te geven aan de antennesignalen (GSM-relateerde antennes, maar ook wifi, bluetooth, IR in sommige gevallen) aangezien metaal deze signalen blokkeert.

Met een oplossing zoals HTC deze introduceerde werd dit deels opgelost, maar ideaal was het niet.

Overigens zit er wel meer hardware in die bezels (speaker, microfoon, camera, met name), maar Sony zou extra werk gemaakt hebben van de antennes.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 26 mei 2017 16:00]

Dat klinkt toch echt meer als PR dan als een daadwerkelijk feit. Sony pakt het qua antennesignaal exact hetzelfde aan als de concurrentie.
Zou zomaar kunnen. Het is sowieso iets dat in de SoC geregeld is.
Je weet dat Sony exact dezelfde chips bij Qualcomm en Mediatek koopt, die iedere smartphonefabrikant koopt?
Daarom zeg ik dat het dus waarschijnlijk is dat het inderdaad hetzelfde geregeld is als elders... De antenne's zelf zouden wellicht wel anders uitgevoerd kunnen worden.
Antenne's zijn vrij basic, heel veel variatie hierop is niet mogelijk.
Grotere antennes helpen bij het bereik. Toen op een gegeven moment de antennes verdwenen van toestellen, zag je ook het verschil in bereik tussen de verschillende toestellen. Dus wanneer een fabrikant een grotere antenne toepast (we weten niet of dit daadwerkelijk zo is in het geval van Sony) zou dit bij het bereik kunnen (moeten?) helpen.
Ook in de non-premium markt zou je als niet Chinese fabrikant je redelijk moeten kunnen onderscheiden. Het probleem met Sony is dat ze zich in dermate veel industrieën en producten mengen die niet altijd een even goede naam hebben dat ik me goed kan voorstellen dat een hoop potentiële smartphone kopers er niet eens aan zullen denken.

Sony maakt zich door keuzes gemaakt rond de PS4, hun film en muziek tak en eindeloze pogingen om overal DRM op te gooien niet heel populair bij een categorie consumenten die ook hun smartphones zouden kunnen kopen. Terwijl er een handvol concurrenten zijn die dat probleem en die imagoschade niet hebben en daardoor succesvoller zijn.

Ooit maakte Sony in hun partnership met Ericsson een deel van de meest populaire en best verkopende mobiele telefoons. Tegenwoordig helaas vergane glorie met enkel generieke Android telefoons.
Ik denk dat dit heel veel verschilt qua markt. Mogelijk zijn in de EU Sony telefoons niet zo heel populair en domineert Samsung mbt Android. Maar hier in Japan staat Sony vrij hoog als het om populaire Android telefoons en telefoonverkopen gaat, al dan niet onder de Sony naam zelf of onder bijv. Docomo naam (telefoonmaatschappij.)

[Reactie gewijzigd door litebyte op 26 mei 2017 00:59]

Eindelijk eens iemand wakker geworden bij Sony?

Ik snapte sowieso al niet dat ze niet al lang met de bezem door hun mobiele divisie zijn gegaan. Verlies na verlies en vele toestellen die de plank op zowel prijs/kwaliteit/kwantiteit misslaan.
Ik verwacht dat Sony binnen niet al te lange tijd helemaal stopt met mobiele telefonie. Eigenlijk verwacht ik dat over een paar jaar Sony enkel nog bezig is met Playstation, film industrie, en camera's.
Het werd inderdaad tijd voor de bezem. Voor Sony valt er in een vrijwel verzadigde markt amper geld te verdienen door de hele markt te proberen te bedienen. Ze moeten dus hele duidelijke delen van de markt proberen te bedienen met toestellen waarvan meteen duidelijk is welk toestel welk deel bedient. Voorheen was die duidelijkheid er, je had de Z-lijn voor het premium segment, je had de E-lijn voor het budgetsegment en je had nog een lijn voor het middensegment.

En toen was het ineens totale anarchie binnen de reeksen die Sony voerde. Je had de X, XA, XZ, XS, XZs en hier en daar nog extra aanduidingen als Premium en Performance. Het was lang niet duidelijk welk toestel welk segment moest bedienen, ook omdat de prijzen soms zo dicht bij elkaar lagen dat dit onderscheid moeilijk te maken is.

Kortom, als je het mij vraagt, moet Sony gewoon de Z-lijn weer introduceren voor het premiumsegment á €600+ ofzo en een midrange (M-lijn?) á €400-500 ofzo.
Ik ben behoorlijk bekend met de verschillende telefoons die er op de markt zijn en weet ook behoorlijk aardig welk model welk segment bedient. Zoals je het aangeeft is het bij Sony inderdaad een puinhoop en zeer onduidelijk wat nu precies wat is. Het moge duidelijk zijn dat lukraak wat letters achter elkaar plakken niet werkt.

Ook bij de 2017 modellen is het zeer onduidelijk. Het zou beter zijn wanneer ze per segment een letter kiezen en er vervolgens een cijfer achterzetten zodat je kan zien welke versie het is. Het is zo'n beetje algemeen geaccepteerd dat er per jaar 1 model van een telefoon komt, dus kunnen ze dit cijfer mooi elk jaar verhogen.

Helaas heeft Sony er een handje van om meermaals per jaar met een nieuwe versie te komen, waardoor het uiteindelijk nog steeds een puinzooi wordt.
Ik vind Xperia hele fijne toestellen, maar snap helemaal niks meer van al die verschillende modellen.
Het ging mis toen ze stopte met de Z-benaming.
Z is de laatste letter van het alfabet, dus dat vond ik logisch als "high-end".
Nu mixen ze overal de letter X in en snap ik er niks meer van.
Het ging mis bij de X Performance.
Volgens mij is alles waar een XZ staat flagship.

Maar als je overal de X weg denk, wordt het volgens mij iets logischer.
XA (A) is low end, XZ (Z) is high end, X (niks) is mid range.

Ik hoop dat Sony wel door blijft gaan met de Compact/Normaal/Premium met 720p/1080p/4k als resoluties, voor ieder wat wils.

Daarnaast vind ik het ook zeer jammer dat het gaatje waar je een polsbandje doorheen kan doen weg is. De Z5 is het laatste model die dit nog had. Voor de gein had ik eens een camera-polsbandje er aan vast gemaakt, als je het gewend bent is het best wel fijn.
Ik kan mij niet voorstellen dat het opeens niet meer mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Dyon_R op 25 mei 2017 18:08]

Je hebt gelijk over de benamingen het begint echt een potje te worden bij sony.

Maar de xa modellen zijn midrange toestellen en de x modellen ook maar dan met een premium build(metaal)

De l modellen zijn de low end toestellen.
Pfff. Inderdaad. Ik was et alweer vergeten. En dan te bedenken dat ze ook een m serie hadden/hebben.

Het is niet meer te volgen.
Beste zou zijn
Xz high end
X(a of m niet beide) mid end
X(l of e niet beide) low end
En de x staat gewoon voor xperia. Heb je tenminste een lijn
Ik denk dat ze wat aan de naam voering moeten doen, veel te verwarrend.
Ik vraag me oprecht af welke koers Sony nu wil varen. De high-end lijn is premium, maar heeft toch altijd een 'net-niet' ervaring. De concurrentie is ze daar voorbij. In het middensegment zijn ze veel en veel te duur voor wat ze leveren en dat geldt ook voor het goedkope segment. De concurrentie is ze ver voorbij en een USP hebben ze ook niet.

De reden dat ik toentertijd een Z3 compact kocht
was vanwege de kleine factor en waterdichtheid. Waterdicht zijn de meeste Sony's al niet meer..

En dan ook nog de naamgeving. De Sony xa1 ultra is de opvolger van de Sony xa ultra.. vroeger zat er tenminste nog een beetje structuur is, maar sinds de z lijn is opgehouden te bestaan en de x lijn er is, zijn ze het spoor bijster..

Jammer wat er nog van Sony over is. Vroeger was het een uitstekende telefoonfabrikant met een mooie koers, maar daar is tegenwoordig weinig van over.
Inderdaad niet best dat mijn Xperia S het na al die jaren nog steeds doet...
Sony maakt(e) dat wat de consument nodig was, maar niet wat de consument wilde :/

Dan verkoopt het niet, zelfs mijn ma heeft de x performance ipv de gewone x terwijl ze prima met een gewone X uit de voeten had gekund...

Met die XA toestellen hebben ze wel wat leuks op de markt gezet, gelukkig blijft die lijn wel bestaan.

En op high end slaan ze de spijker zo nu en dan ook goed op de kop, maar niet altijd. Toch heb ik de XZ Premium durven te pre-orderen :)
Volgens mij slaan ze de spijker nooit echt goed op de kop, hoor.. Ik kan me geen enkele recente high-end Xperia smartphone die het nou echt verbazingwekkend goed deed.

Er mankeert altijd wel iets. Dan is het het scherm weer, dan de camera, etc. Dit is verre van flame, want vroegâh (tijd van de Xperia S of de Z etc) hadden ze mij echt aan hun kan maar dat is ieder jaar steeds minder en minder geworden. Een echte topper is er al tijden niet meer, helaas.

[Reactie gewijzigd door Luca op 25 mei 2017 19:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee