Microsoft introduceert opensourceframework voor zakelijke blockchaintoepassingen

Microsoft heeft het zogenaamde Coco-framework aangekondigd, waarmee het bedrijven in staat wil stellen om blockchaintoepassingen te gebruiken, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van transacties en het beheren van bestelprocessen. Het opensourceframework werkt met verschillende blockchains.

Volgens Microsoft is er compatibiliteit met elk blockchainprotocol en zijn er inmiddels bijvoorbeeld al integraties met Ethereum, Corda van R3 en Intels Hyperledger Sawtooth. Door deze te combineren met Coco zijn er tot 1600 transacties per seconde mogelijk, wat volgens Microsoft tegemoetkomt aan de wensen van bedrijven. Intel werkt samen met het Redmondse bedrijf als hardwarepartner. De chipfabrikant levert met zijn SGX-techniek een zogenaamd hardwarematig trusted execution environment of 'TEE', dat voor de veiligheid van transacties moet zorgen.

Schematische weergave van de werking van Coco

In een bijbehorend whitepaper legt Microsoft uit dat dat een Coco-systeem bestaat uit een aantal verschillende nodes, die transacties accepteren en de code van smart contracts uitvoeren. Deze nodes zouden te vergelijken zijn met de rol van miners in een publieke blockchain. Het verschil is alleen dat alle nodes binnen het Coco-netwerk vertrouwd zijn doordat ze elkaars identiteit kunnen verifiëren. Dat betekent wel dat het hele systeem in gevaar komt als een aanvaller toegang krijgt tot een enkele TEE.

Het Coco-framework moet volgend jaar op GitHub beschikbaar komen voor Windows en Linux. In de toekomst moeten er volgens Microsoft nog meer blockchain-integraties bijkomen.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

11-08-2017 • 18:38

37 Linkedin

Reacties (37)

37
34
16
3
0
10
Wijzig sortering
Als de grote jongens zo enthousiast zijn over blockhain, denk ik dat er wel een toekomst in zit.
Ze willen de boot niet missen.
Uh, Microsoft is al jaren bezig met Blockchain. Coco is een framework. BaaS in Azure etc.
Dat zei de rest 10 jaar geleden al
Dan hadden ze het goed juist!
Vandaag is het cloud, cloud, cloud. Over een jaar is het blockchain, blockchain, blockchain. Blockchain is de toekomst en is nu al in opmars.
Hé Tweakers om me heen, wat zijn dit voor een minde reacties.

Eerste deel van het spotje kraakt ie de bit coin Blockchain af (proof of work).

En vervolgens laat ie een oneigenlijke vergelijking zien: combineer 2000 transacties in 1 block, deel de delay door 2000. Versus stop 1 transactie in een blok.

Rara wat is sneller?

Gevolg: maandag binnen jouw organisatie denkt elke manager dat het slim is Coco in te zetten op de Etherium blockchain om veilig en snel transacties met klanten en leveranciers te doen.

En daar gaat de Test Driven development, continous integration etc. dus weer gigantische bugs en veiligheidslekken en (nieuw!) geld lekken in je smart contracts, op de Etherium Chain. Oeps met klant data er in?!! En dat kunnen we niet verwijderen? Maar we hebben Coco toch?

En hoe voorkom je dat een medewerker (per ongeluk) alle leverancers/klanten toeoegd? Oei..

Begin bij in controle zijn en blijven van wat je doet met techniek, dat kun je niet kopen, dat moet je inrichten.

[Reactie gewijzigd door djwice op 12 augustus 2017 10:37]

En hoe voorkom je dat een medewerker (per ongeluk) alle leverancers/klanten toeoegd?
in de gewone wereld bestaan die fouten ook. In de ethereum-blockchain zijn er multisignature addresses waarbij meerdere mensen moeten signen vooraleer een smart contract wordt opgenomen in de blockchain
in de gewone wereld bestaan die fouten ook.
Het gaat er om dat Microsoft hier met het framework en gui een deel van de techniek 'verbergd' voor de corporate die het product afneemt. En claimt dat je stardaard geen risico neemt want "stardaard zie niemand je stardaard contract".
[...]
In de ethereum-blockchain zijn er multisignature addresses waarbij meerdere mensen moeten signen vooraleer een smart contract wordt opgenomen in de blockchain
nieuws: Criminelen stelen voor 27 miljoen euro aan ether door lek in wallet

Dat is nog niet altijd zo veilig gebleken.

Het geeft aan wat de huidige garantie is op Etherium smart cotracts. Het schrijven van lekvrije contracten is gewoon erg lastig, en een abstractielaag die lekvrije contracten maakt ook.

De gebruikers die Microsoft hier als doelgroep neemt; verkopers en inkopers, zijn niet direct mensen die veel verstand hebben van contracten vastleggen in software. En dat grondig laten testen op gedrag. (Of ander gedrag dan gewenst gedrag mogelijk is).

Dat is m.i. een heel groot risico. Uiteraard is het een hele goede doelgroep om hun verhaal aan te verkopen: ze vertrouwen er op dat wat Microsoft CTO zegt klopt; veilige en snelle transacties en alleen mensen die hij wil kunnen er bij.

Wie zorgd voor identificatie en authorisatie? Oh, wacht nog een puntje, ook dat moet nog geregeld. Hé wacht, maar dat is juist het hele initiële probleem wat hier opgelost zou worden:

Weet ik zeker dat ik handel met de afnemer en producent en niet met iemand die zich voordoet als.
je kijkt teveel naar de problemen die Microsoft en Intel met TEE en Coco juist oplossen. Het risico dat je met zulke bedrijven neemt tov Parity is een pak kleiner en moest er toch eenzelfde grootte van diefstal plaatsvinden, dan kunnen die dat ook vlotjes vergoeden.
In het licentie model van coco zie ik niet opgenomen dat zij die aansprakelijkheid waar jij naar refereerd nemen.

Waar kan ik dat terug vinden?

Waardoor is het risico dat Microsoft een bug/fout/onvoorziene feature maakt/genereerd in een smart contract, kleiner dan bij Parity?

[Reactie gewijzigd door djwice op 13 augustus 2017 00:48]

Misschien iets om ook eieren, vlees en andere producten op te volgen zonder kans op vervalsing achteraf.
Wel tof dat ze Gerard Joling gestrikt hebben.
Ik snapte even niet waarom Charlie Sheen opeens namens MS iets zou presenteren :+
Wat een nutteloze naam weeral. "The Microsoft Blockchain" klinkt toch gewoon juist?
Want het alternatief is "The randomname Blockchain". Als MS hier 10 jaar geleden mee gekomen was zou het iets als "The Microsoft Software Distributed Open Source Blockchain Framework" oid geheten hebben.

Lekker kort en maakt duidelijk wie erachter zit. Alles wat ik van een product naam verwacht.
The hunt has begun op die TEE's?
Dit is dan een centralized blockchain... clap clap clap |:(
los van het feit dat het doel is microsoft Azure services te verkopen is het model volgens mij niet per definitie centralized, na doorbladeren van het whitepaper, https://github.com/Azure/...ramework%20whitepaper.pdf
Waarom gebruik je dan een blockchain?
dat leggen ze uit in de whitepaper, coco is voor enterprise omgevingen waarbij er vertrouwde nodes zijn, dan nog steeds heeft blockchain toegevoegde waarde ihkv integriteit en niet kunnen veranderen van gegevens. Alleen vanwege die vertrouwde omgeving kun je wat veranderen aan consensus mechanismen e.d. waardoor je bijvoorbeeld veel hogere transactievolumes kunt halen, lager energie gebruik e.d. (in mijn woorden), met name omdat je een aantal kansen op fraude/misbruik niet hebt omdat gebruik wordt gemaakt van vertrouwde nodes.

[Reactie gewijzigd door ErikJonker op 14 augustus 2017 10:32]

Dat snap ik, wat ook op niets slaat.

Voordelen van blockchain:
  • Decentralized (Niemand kan het uit zetten)
  • Trust (geen derde partij nodig)
  • Durability (geen centraal punt van failure)
  • Immutability (niemand kan iets achteraf wijzigen)
Hosting doet dit niet!

De nadelen, zoals transactie volumes, energie, etc wordt wel opgelost door multi-chain, sharding & POS. Met hosting kan jij beter een distributed cluster gebruiken of database replicatie. Dit lijkt op HyperLedger oplossing van IBM, maar dan support voor meer dan 1 protocol.
Vreemd dat hij Chrome in zijn demo gebruikt, en niet Edge, of desnoods IE :)
Nee, dat is het nieuwe Microsoft. Eigen software staat niet meer op de eerste plaats, zo lang je maar gebruik maakt van azure of een ander abonnement afsluit.
Wat een onzin, Edge is gewoon een prima browser.
Waarom gebruiken alarmgeluidjes niet het OS notificatie systeem?

Verder werkt Edge lekker als echte browser. Het is dat ik Firefox nog wat prettiger vind werken, anders zou ik enkel Edge gebruiken. Er is niets mis mee en op bepaalde vlakken zijn ze voorloper. Tabvolume control mist een echte browser als Firefox ook(alhoewel die het wel kan muten, Edge niet). Met IE kon het tenminste nog via de volume mixer.

Waar Edge (en IE) beter in zijn, is het renderen van de pagina's zelf. Ik vind het er op Edge/IE allemaal strakker en netter uitzien. Fonts zijn ook veel duidelijker. Edge loopt nogal wat achter op features, dankzij de addons is dat al wat minder een probleem. En soms ook op HTML features, gezien ze weigeren nog niet vastgezette standaarden te implementeren.

Maar gebruik gewoon de browser die je voorkeur heeft, je hoeft niet 1 enkele browser te gebruiken. Je kan ze gewoon naast elkaar draaien. Ik zit ook 90% van de tijd op Palemoon terwijl Edge als default browser ingesteld staat. De ene maand is IE/Edge beter dan Firefox, de andere maand is Chrome beter dan IE/Edge en de volgende maand is Firefox beter dan Chrome. Het maakt allemaal uiteindelijk geen bal uit welke browser je vandaag de dag gebruikt.
Omdat die webapplicatie geen desktop integratie heeft. En ik gebruik mn pc ondertussen ook wel eens voor andere dingen tegelijkertijd..
Dan doe je dat in Chrome.

Ik gebruik ook regelmatig 3 of zelfs 4 browsers naast elkaar. Alle browsers zijn op hun manier handig. Sommige spelletjes speel ik op Firefox vanwege Greasemonkey en sommige addons (RES werkt om 1 of andere reden niet meer op Palemoon, geen zin om uit te zoeken gezien het op Edge wel gewoon werkt). Af en toe start ik Ironware op omdat sommige websites gewoon beter werken onder Chrome.

Iedereen gebruikt zijn PC hier wel voor meerdere dingen tegelijkertijd. Maakt het veel uit welke software je hiervoor gebruikt? Of gewoon "The best tool for the job"?
Het is open source, wat let je om het zo te maken?
nope sorry, heb ik je verkeerd begrepen.
Ik dacht dat je het framework bedoelde.
Edge is echter ook geen web applicatie, het is een standaard desktop applicatie..
Ja dat snap ik. Maar mijn webapplicatie wil geluidjes afspelen en die wil ik los van de andere instances van Edge van een ander volume voorzien. In IE kan dat, in Chrome dacht ik ook, maar Edge dus niet.
In Edge kan dat ook, maar dan moet je het wel in je web applicatie inbouwen.
Edge zelf heeft geen volume control.
Per instance? Het gaat erom dat ik meerdere instances onafhankelijke volumeregeling wil doen...
Per instance inderdaad. Open maar 2 instances van Edge en ga in beide naar Youtube en start een willekeurige "film" daar.
Je kan onafhankelijk van elkaar het volume regelen.
Het werkt zelfs in 2 tabbladen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee