IBM presenteert 'blockchain-as-a-service' op basis van techniek Linux Foundation

IBM heeft een 'blockchain-as-a-service'-voorziening aangekondigd onder de naam IBM Blockchain. Volgens het bedrijf moet de dienst ontwikkelaars in staat stellen om blockchain-netwerken te bouwen in de IBM Cloud.

IBM helpt bedrijven met de dienst bij het ontwikkelen, distribueren en beheren van hun blockchains en het bedrijf zorgt met IBM Cloud voor de achterliggende infrastructuur. De basis voor de dienst wordt gevormd door Hyperledger Fabric. Dat is een blockchain-implementatie waarop weer andere toepassingen gebouwd kunnen worden. De code van het project is publiekelijk beschikbaar via GitHub. Zakelijke netwerken die op basis van Fabric zijn gebouwd, moeten in staat zijn om meer dan duizend transacties per seconde uit te voeren, aldus IBM. De nadruk ligt daarbij op veiligheid, onder meer door het gebruik van secure service containers voor het afschermen van de blockchain.

Het Hyperledger-project, dat onder toezicht van The Linux Foundation staat, moet tot een alternatieve blockchain leiden, de technologie waar onder andere bitcoin op gebaseerd is. Het opensourceproject, dat eerder bekendstond onder de naam Open Ledger, heeft als doel blockchaintechnologie ruimer in te zetten voor andere doeleinden dan louter financiële, zoals logistiek. Het project wordt inmiddels ondersteund door 122 verschillende organisaties.

Naast de aankondiging van zijn dienst maakte IBM bekend dat het samenwerkt met SecureKey om een netwerk voor identiteitsmanagement op basis van de IBM Cloud-dienst te bouwen. Er vindt momenteel een test van het systeem plaats in Canada, waarbij gebruikers met een app kunnen bepalen welke identificerende informatie zij willen delen met organisaties. Als een gebruiker bijvoorbeeld al eens zijn identiteit bij een bank heeft geverifieerd, moet het mogelijk zijn om die informatie te delen met een andere partij. De dienst moet later dit jaar beschikbaar komen.

IBM haakt met de dienst in op de toenemende vraag naar toepassingen die een gedistribueerd grootboek kan bieden om transacties en slimme contracten vast te leggen. Zo maakt dj Hardwell hier al gebruik van voor het beheer van rechten en royalty's voor zijn muziek. Iedere aankoop van een nummer dat hij via zijn site verkoopt, wordt in de blockchain geregistreerd en met behulp daarvan kan de rechtenverdeling sneller en accurater verlopen. Iedere rechthebbende kan uitgekeerd worden op basis van de transparant vastgelegde verkopen.

Meer informatie over blockchains staat in het achtergrondartikel The DAO, blockchains en Ethereum.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

20-03-2017 • 15:18

40

Reacties (40)

40
40
18
1
0
20
Wijzig sortering
BaaS is al Backup-as-a-service, dus dan maar Blaas.
BaaS wordt al door veel marketing bedrijven gebruikt. Bullshit-as-a-Service.

Overigens ben ik wel een beetje klaar met de xaaS-oplossingen. Het klinkt hipper dan outsourcing, maar het is oude wijn in nieuwe zakken...
Anoniem: 855731 @RobbieB20 maart 2017 20:43
Outsourcing is toch echt heel wat anders dan XaaS
Uitbesteding is de uitvoering van een proces als gevolg van een strategische keuze door een organisatie, om één of meer bedrijfsactiviteiten uit te besteden aan een dienstverlenende onderneming of toeleverancier.

De scope vd dienstverlening verschilt per XaaS, maar het blijft uitbesteding van een of meerdere diensten. Bv. Infra-diensten bij IaaS of infra/platform bij PaaS.

Hippe naam voor eeuwenoud proces...

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 29 juli 2024 00:57]

Dus als je je online paaseierontwerp site-hosting uitbesteed krijg je een Paas-PaaS ? :+
Pfft, prutser. Als je alléén de hosting uitbesteedt loopt de grap véél beter :+
De PaaS-HaaS combinatie?
BaaS is Backend-as-a-service ;)

Stomme afkortingen beginnen ook zo onduidelijk te worden inmiddels.
Binnenkort komen ze wel weer met iets nieuws op de proppen.
e.g. Super Smart Innovative Blockchain Service :+
Blockchain is al een samenvoeging van woorden "Block" en "chain".

Dus BCaaS zou logisch zijn, ware het niet dat het zich ook kan vertalen als "Breaking-change-as-a-service" :+

Ledger-as-a-Service zou beter kunnen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 29 juli 2024 00:57]

Lijkt me meer een subledger dan een ledger met die gigantische hoeveelheid transacties.
Wat mij betreft gaan we geen 1000-en-1 chains opzetten, maar is er een open chain die als basis wordt gebruikt. Private chains en forks verdunnen de spoeling wat mij betreft alleen maar.

Etherium lijkt een goede kandidaat, maar zoals bij alle chains is de capaciteit om de vereiste transactievolumes te verwerken nu nog te laag voor praktisch gebruik op wereldweide schaal. Gelukkig kan daar aan gewerkt worden :)
Dan heb je 1 blockchain met een hoop arbitraire data erin omdat iedereen die blockchain anders gebruikt. Een ware hel om als opslagmedium te gebruiken.

Om maar te zwijgen hoe groot het niet zal worden. Om je uit je droom te helpen: De huidige blockchain neemt nu op het moment van schrijven al 107GB van je peperdure SSD in!
1 blockchain betekent wel dat je geen vendor lock-in krijgt en dat je je applicatie/business ook makkelijk gebruik kan laten maken van de blockchain, i.p.v. dat je elke keer weer vanaf 0 moet beginnen. Wat IBM hier probeert is om de BC boer van eerste keuze te worden. Maar hoe move ik straks tussen vendors als ik afhankelijk ben van IBM? Lijkt me verdomd lastig als er geen gedeelde chain is. De grootte is wel een dingetje, maar daar is vast wel iets voor te verzinnen lijkt me.
Tsjah, daar is sharding een prima oplossing voor
Een lokale blockchain is imho een centrale chain database met onderling vertrouwen van slechts een beperkte groep. Wat als een paar grote jongens in die groep de database aanpassen en de nieuwe waarheid gaan maken? En wie governed de databases?
Met 1 blockchain heb je gedistribueerd vertrouwen van alle deelnemers. Geen centrale groep van vertrouwensinstanties nodig. Daar is en was het om te doen. Weg met de banken, third trust parties, Notarissen etcetera om het erg cru te stellen.

[Reactie gewijzigd door stefan52a op 22 juli 2024 16:12]

Omdat de wereld bestaat uit allerlei eigenwijze en immer briljante mensen zal er nooit gekozen worden voor één soort implementatie. Daar is de wereld te complex voor, aldus deze eigenwijze en immer briljante mensen.

Blockchain zal net zo ontwikkeld worden als XML. Iedereen gebruikt XML en iedereen spreekt XML, maar wel in hun eigen dialect die voor anderen nauwelijks te begrijpen is laat staan te gebruiken.

Maar allicht is dit meer iets mijn pessimistische blik op de IT wereld....

[Reactie gewijzigd door timonb op 23 juli 2024 11:33]

Helaas kan je daar wel eens gelijk in hebben. Dat zou echter zonde zijn omdat dan een deel van de potentie van Blockchain technieken niet kan worden benut. Als je rond contractvormen die door BC technieken geadministreerd worden een gedeelde standaard ontwikkeld kan je ook werken aan onderlinge compatibiliteit. Ik denk ook dat spelers die dat wel doen een streepje voor hebben, maar tegelijkertijd heet het ook zo'n risico dat je er lef voor moet hebben om het aan te durven als bedrijf.
Ik was gisteren bij een conferentie aanwezig die over HyperLedger ging. Ik ben helaas erg teleurgesteld. Wat HyperLedger 1.0 in feite doet is bestaande business-modellen in een blockchain gieten. Alle mooie disruptieve eigenschappen zijn van de Blockchain weggeschaafd. Jammer.
Precies, en de Bitcoin blockchain is echt wel schaalbaar te maken, denk aan lightning network, blockstream sidechains e.d.
De koers van Ethereum is de afgelopen 5 maanden gestegen van ongeveer 10 euro naar 40 euro.
Met dit soort ontwikkelingen zou die koers nog wel eens hoger als Bitcoin uit kunnen komen.

Dit is natuurlijk geen beleggingsadvies, maar als je nog wat geld hebt liggen waar je niets mee doet en waarvan je accepteert dat het ook helemaal weg kan raken als er iets mis gaat....
De IBM Blockchain heeft niets met Ethereum te maken.
Sterker nog, de ethereum foundation heeft een alternatief voor hyper ledger: 'Enterprise Ethereum' Waarmee private blockchains op maat worden gemaakt voor de corporate wereld
Indirect wel toch?

Hoe meer er gebouwd wordt op basis van blockchain technologie, hoe meer vertrouwen men in de techniek krijgt en hoe hoger de koers van de cryptovaluta zal komen.
Ja, maar datzelfde zal dan toch ook voor Bitcoin gelden, dan moet Ethereum daar dus veel meer van profiteren dan Bitcoin.
Dat is hetzelfde als dat game clients met update functie niks met BitTorrent te maken hebben, maar het dus wel gewoon gebruiken als technologie.
Afgelopen 2 maanden zelfs...
Gaan we echt allemaal margin-traden ?
Met de verschraling van verschillende coins gaan we zo nooit een
open blockchain serieus kunnen gebruiken, vrees Ik.
Crypto valuta is slechts 1 voorbeeld van blockchain technologie. Voorbeelden die ik zo kan bedenken die kunnen profiteren van Blockchain: KVK Handelsregister, Kadaster.
Als je naar de grafieken gaat kijken zul je zien dat de waarde bijna is verdubbeld de afgelopen twee weken. Het is echt bizar.
Anoniem: 20901 20 maart 2017 15:24
1000 transacties per seconde is nu al het maximum? Is niet echt ruim he?
It is designed to provide a framework for building enterprise-grade blockchain networks that can quickly scale as new network members join and transact at rates of more than 1,000 transactions per second among large ecosystems of users.
more than...
en volgens mij zijn dit soort systemen goed schaalbaar, dus zou me niets verbazen als dit snel meer wordt als er vraag naar is.
Anoniem: 20901 @pietje6320 maart 2017 15:37
Marketing speak voor "net aan".

Ik dacht juist begrepen dat hebben dat bitcoin juist enorm veel schaalbaarhiedsproblemen had. Nu weet ik wel bitcoin != blockchain ,aar toch.
Dat valt op zich nog wel mee hoor.. Afgelopen kerst verwerkte interpay in de piek zo'n 540 pin transacties per seconde voor heel NL.

https://www.nrc.nl/nieuws...ravond-van-kerst-a1538330
Ja, maar visa doet er 50000.
Maakt allemaal niet uit, PoS (casper) kan theoretisch het dubbele
Visa bestaat dan ook al 59 jaar... Een beetje onzinnig om iets relatief nieuws als block chain toepassingen daarmee te vergelijken.
Natuurlijk niet. Blockchain moet het gaan vervangen - en dat kan alleen als de capaciteit er is, tegen veel lagere kosten
Hoort een blockchain niet onafhankelijk van een platform te zijn? Dat is toch juist het idee, of heb ik het verkeerd begrepen?
Dat staat nergens. Het kan onafhankelijk zijn, maar als je toepassingen verzint waarbij dat niet nodig is, waarom zou je het dan doen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.