De in Duitsland gevestigde Iota Foundation heeft een virtuele marktplaats geopend waar partijen gegevens kunnen verhandelen die afkomstig zijn van verschillende internet-of-things-apparaten, zoals sensoren.
In een aankondiging schrijft de organisatie dat verschillende bedrijven aan het project deelnemen, waaronder Microsoft, Deutsche Telekom, Fujitsu en Enexis. Het is de bedoeling dat ze de komende twee maanden deelnemen aan de marktplaats en hun gegevens ter beschikking stellen. Over de komende weken moeten er onder meer proof of concept-applicaties uitkomen die meer toepassingen van de marktplaats illustreren. Aan het einde van de periode wil de Iota Foundation een rapport publiceren met zijn bevindingen. De marktplaats is inmiddels online, maar is niet altijd even goed bereikbaar.
Het idee achter het project is dat er grote hoeveelheden 'connected' apparaten zijn die data produceren. Die wordt momenteel vaak niet benut, hoewel deze van waarde kan zijn voor bepaalde organisaties. De marktplaats moet deze gegevens ontsluiten en handel daarin faciliteren. Volgens de Iota Foundation is het project in de maak sinds 2015.
In dat jaar werd ook de Iota-cryptocurrency in het leven geroepen, die de basis vormt van het huidige systeem. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een digitaal grootboek, oftewel ledger, met de naam Tangle. In een whitepaper over de techniek staat dat dit een zogenaamde directed acyclic graph is die een alternatief moet vormen voor de blockchain. Het verschil met die techniek is dat Tangle geen transactiekosten kent, doordat de voorwaarde is dat een transactie twee voorgaande transacties valideert. Daarom is het niet nodig dat dit door miners wordt gedaan, zoals bij een blockchain het geval is. Coinmarketcap plaatst de Iota-cryptovaluta op de achtste plaats als het gaat om waarde.