Iota Foundation test marktplaats voor iot-data met grote bedrijven

De in Duitsland gevestigde Iota Foundation heeft een virtuele marktplaats geopend waar partijen gegevens kunnen verhandelen die afkomstig zijn van verschillende internet-of-things-apparaten, zoals sensoren.

In een aankondiging schrijft de organisatie dat verschillende bedrijven aan het project deelnemen, waaronder Microsoft, Deutsche Telekom, Fujitsu en Enexis. Het is de bedoeling dat ze de komende twee maanden deelnemen aan de marktplaats en hun gegevens ter beschikking stellen. Over de komende weken moeten er onder meer proof of concept-applicaties uitkomen die meer toepassingen van de marktplaats illustreren. Aan het einde van de periode wil de Iota Foundation een rapport publiceren met zijn bevindingen. De marktplaats is inmiddels online, maar is niet altijd even goed bereikbaar.

Het idee achter het project is dat er grote hoeveelheden 'connected' apparaten zijn die data produceren. Die wordt momenteel vaak niet benut, hoewel deze van waarde kan zijn voor bepaalde organisaties. De marktplaats moet deze gegevens ontsluiten en handel daarin faciliteren. Volgens de Iota Foundation is het project in de maak sinds 2015.

In dat jaar werd ook de Iota-cryptocurrency in het leven geroepen, die de basis vormt van het huidige systeem. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een digitaal grootboek, oftewel ledger, met de naam Tangle. In een whitepaper over de techniek staat dat dit een zogenaamde directed acyclic graph is die een alternatief moet vormen voor de blockchain. Het verschil met die techniek is dat Tangle geen transactiekosten kent, doordat de voorwaarde is dat een transactie twee voorgaande transacties valideert. Daarom is het niet nodig dat dit door miners wordt gedaan, zoals bij een blockchain het geval is. Coinmarketcap plaatst de Iota-cryptovaluta op de achtste plaats als het gaat om waarde.

iota marktplaats

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

29-11-2017 • 12:12

38

Submitter: Fevzi

Reacties (38)

38
36
23
2
0
10
Wijzig sortering
Anoniem: 131460 29 november 2017 12:21
Geen miners, dus minder energieverbruik?
Ik dacht de apparaten voor iedere transactie die ze willen uitvoeren 1 of 2 andere transacties moeten controleren. Dus je verbruikt wel wat energie, maar je kan geen IOTA minen.

Ik had zelf enkele IOTA, maar ik heb zelf wat twijfels over hun wallet en de beveiliging, dus heb deze terug verkocht.
De wallet heeft ook een bug waardoor je Iota currenct "kwijtraakt"

Je moet vervolgens allerlei stappen doorgaan om je geld terug te halen, beetje amateuristisch als je het mij vraagt.
er was geen bug in de wallet.

mensen "hergebruikte" dezelfde addressen. zelf. wat niet mag je moet altijd een nieuw address gebruiken. iota foundation heeft daarom de iota's die hierdoor kans hadden om gestolen te worden .. even in de vault gezet.; en je kan die reclaimen ...

ik doe veel issue solving op iota github en 99.9% van de problemen zijn "human errors" ..

het is dan ook niet simpel voorlopig.
Nou ik heb 1x 30 Iota naar een wallet overmaakt en nu check ik mijn balans en is het "weg"

De recovery methode is bovendien niet echt handig, makkelijk of logisch.

En als er zoveel mensen problemen mee hebben lijkt het mij dat het niet aan die mensen ligt maar aan het systeem.

Crypto is al ingewikkeld vaak, en als je het nog ongewikkelder gaat maken dan haken veel mensen af.
De ontwikkelaars achter IOTA zijn ook weinig geinteresseerd aan dat mensen gebruiksvriendelijk met hun wallet transacties kunnen maken. Hun technologie is bedoeld voor het IoT en machine-to-machine transacties. Je kan daar terecht kritiek op hebben, maar zo is het momenteel.
Ja maar zo werkt het niet, de Iota tokens zijn voor een deel in bezit van de Iota foundation.

Ze kunnen daarmee hun research financieren.

Als er geen vertrouwen meer is in de munt en de koerd zakt krijgt Iota foundation dus ook minder geld voor hun Iota.
Hou er rekening mee dat alle crypto’s nog in de experimenteer fase zitten. Er wordt door ds foundation goed doorontwikkeld.
Er komt binnenkort een nieuw Wallet die een stuk gebruiksvriendelijker is.

Verhalen over verdwenen IOTA’s zijn onzin. Dat kan namelijk niet in een distributed ledger. Ofwel een transactie heeft nooit plaatsgevonden, is niet gevalideerd. Of een account is gehackt en iota’s zijn naar een ander account gestuurd.
I know...
ben zelf IOTA-bezitter, gekocht aan 0,55$ per miota.
Ik heb zelf ook IOTA, maar heb deze op een exchange laten staan voor exact deze reden.
Normaliter zet ik het liever "veilig" in een wallet, maar had hierbij ook mijn twijfels.

Nontheless heb ik tot nu toe een winst van 228%, en met dit nieuws verwacht ik dat dit wel zal blijven stijgen.
de wallet is veilig, het probleem is dat mensen niet weten hoe hem te gebruiken.
het is nieuw , en het is niet makkelijk .. daarom is de prijs ook geen 100$ ofzo .

eth was ook moeilijk in het begin :)

er komt een betere wallet : ucl wallet . nog even wachten :)
Toch blijf ik het een raar gegeven vinden dat het enige nodige een 81 letter (en 9) combinatie is.
Ik heb veel liever een 2FA daarboven voor de grotere bedragen.
Je weet dat er meer combinaties mogelijk zijn met die 81 letters en cijfers dan dat er atomen zijn in het universum. Dit is niet te brute forcen..

https://www.reddit.com/r/...of_getting_the_same_seed/
Dat weet ik, heb dat ook gelezen, maar indien IOTA echt een standaard is voor miljoenen IOT apparaten is de kans toch al veel groter dat het ooit winstgevend is om gewoon alle combinaties af te gaan en leeg te halen? (Rekening houdend met tijd en energiekosten)
Daar kan je honderden machines tientallen jaren op los laten en dan nog vind je waarschijnlijk niks, er zijn gewoon belachelijk veel combinaties mogelijk. De encrypto is veel veiliger dan bitcoin iig, waar al wel een aantal collision zijn gevonden (maar zelfs dat is niet winstgevend om te proberen)
The large bitcoin collider is een project gewijd aan het vinden van bitcoin collisions:
https://lbc.cryptoguru.org

Met iota is de kans dat je er een vind nog extreem veel kleiner. Dus nee, dit gaat niet rendabel zijn.
Denk van niet, een Guid is eigenlijk al uniek en dat is slechts 16 hexa cijfers, 81 is volgens mij behoorlijk veilig :p
Ja IOTA gaat de volgende hype worden. Ik denk echter wel dat dit een goed alternatief is voor Bitcoin als ze de techniek op orde krijgen. Bitcoin transacties kosten inmiddels veel te veel (kan oplopen tot 6 Euro) en worden te langzaam geapproved. IOTA transacties kosten je alleen wat stroom en rekenkracht, en worden in theorie supersnel geapproved.
IOTA is niet bedoeld financieel transactiemiddel, zoals Bitcoin (en anderen)
Oorspronkelijk niet, maar sluit de mogelijkheid niet uit. Ik zie IOTA ook een betaalmiddel worden. Ga even na: bij Bitcoin ben je vandaag de dag meer dan $6 aan fees kwijt per betaling, het is niet snel en totaal niet schaalbaar. Zet dit tegenover $0,00 fees bij IOTA, een extreem schaalbaar (Tangle) netwerk, quantum-resistance en snelle betalingen. Uiteraard kan het alle kanten op, maar deze samenwerkingen geven wel aan dat het vertrouwen in IOTA flink is toegenomen.
En het feit dat ze compleet gecentraliseerd zijn met hun coordinators die allang weg hadden moeten zijn, kan je hetzelfde bereiken met een nog snellere en efficiëntere SQL database. IOTA 🙄
Als het netwerk groot genoeg is en opzich zelf kan werken, halen ze de coordinator weg. Die eeuwige FUD is zo ongegrond. Denk je dat al die partners de afweging 'SQL database' of 'IOTA' niet gemaakt hebben..
Dat veel grote bedrijven kiezen voor een oplossing zoals Hyperledger van IBM doet me niet veel vertrouwen hebben dat bedrijven die afweging maken. Buy the hype
Het gaat hier niet zozeer om de currency IOTA of de waarde van het aandeel.

Het gaat meer om de blockchain technologie erachter! Dit is een praktijkvoorbeeld wat je er o.a. mee kan.
IOT Apparaten kunnen op deze manier veel veiliger met elkaar communiceren. (een goed blockchain netwerk is bijna niet te hacken!)

Theoretisch ook sneller, alleen heb je daar wel netwerk rekenkracht (miners) voor nodig, daar lijkt het nog aan te schorten, zo te lezen.
Het gaat meer om de blockchain technologie erachter! Dit is een praktijkvoorbeeld wat je er o.a. mee kan.
Maar was het idee (marktplaats met IOT data) ook niet realiseerbaar zonder de blockchaintechnologie? Soms heb ik de indruk dat veel bedrijven/organisaties/... blockchain technologie gebruiken omdat het kan en niet omdat het moet.

[Reactie gewijzigd door biglia op 24 juli 2024 08:29]

Niet de veiligheid!

De meeste apparaten of servers(centraal) zijn altijd wel te hacken voor een goede hacker.(Kijk naar Apple vandaag 8)7 )

Bij een decentraal netwerk (blockchain), moet je 51% van alle servers/nodes hacken om iets te kunnen aanpassen! Ik weet het niet zeker, maar volgens mij gelt bij IOTA dat elk IOT apparaat een node is in het blochchain netwerk, hack maar eens 51% van alle online IOT apparaten :9
Hier is het in de blog van de founder van IOTA nog eens haarfijn uitgelegd.
https://blog.iota.org/iota-data-marketplace-cb6be463ac7f

Ook gaat alles via de IOTA token. Dat is de inzet van de founders. Dat vormt de basis voor het hele IOTA network.

Wat mensen ook dienen te weten is dat IOTA nog in beta fase bevindt. Daarom kan het zijn dat niet alles soepel geregeld is. In 2018 komt het uit de beta, waarschijnlijk met de introductie van de nieuwe UCL wallet.

[Reactie gewijzigd door Fevzi op 24 juli 2024 08:29]

Eigenlijk had dit nieuws bericht in twee stukken geknipt moet worden.
1. Directed acyclic graph de opvolger (low-energy alternatief) van block-chain technologie. Waarop de digitale munt Iota-cryptocurrency gebasseerd is.
2. Eerste marktplaats voor (vluchtige) digitale IOT sensor-data komt online.

Zelfs op hun eigen website word alles op 1 hoop gegooid om de hype in het bedrijf vergroten.
Dat verhandelen van die data - dat lijkt me niet propertjes - tenzij die data met toestemming van de gebruiker is. Malware-schrijvers hebben binnenkort een legale manier om geld te verdienen - datamining en gedragsmining. Ik krijg hopelijk op 6/12 een harnas van de brave bebaarde man. :+
Dat verhandelen van die data - dat lijkt me niet propertjes - tenzij die data met toestemming van de gebruiker is.
Het leeghalen van een huis lijkt me ook niet zo propertjes... tenzij het met de toestemming van de eigenaar is...
Het gaat hier om het aanbieden van eigen data, niet die van anderen.
Malware-schrijvers hebben binnenkort een legale manier om geld te verdienen - datamining en gedragsmining.
Dat lijkt me net zo legaal als het verkopen van gestolen goederen... niet dus.
Mooi omschreven en tip top uitgelegd. Echter vergeten te vermelden dat naast de PoC applicaties die worden geïllustreerd ook de marketplace zelf nog een PoC is (te weinig full nodes die nu nog ongeldige data geven).
Weer een lekker loze uitspraak die helemaal niet relevant is. Het gaat hier om een marktplaats waar de eigenaar van data deze kan verkopen, in die zin biedt het juist een extra motivatie om IoT apparatuur te plaatsen, je kunt er namelijk geld mee verdienen...
Ik wil de data van een aantal van mijn sensoren best verkopen, in een aantal gevallen verspreid ik ze nu al gratis, dus de mogelijkheid om er wat voor terug te krijgen is alleen maar meegenomen.
Je snapt dat deze data los staat van hun crypto gebeuren en je er dus niets voor terug krijgt?
De data staat los, maar wordt afgerekend in IOTA, de betreffende crypto-currency.
Je snapt toch wel dat het hele principe van een marktplaats is dat je iets aanbiedt en er wat voor terug krijgt..
Als ik een detailpagina bekijk van een device, zie ik daar prijzen in dollars: https://data.iota.org/sensor/GSU
Dus iemand die de info koopt, doe dit in dollars, maar de aanbieder van de data ontvangt het in IOTA?
Afrekenen gaat in iota's.
De prijs die ze laten zien is het equivalent in dollars denk ik.
Je kunt nu zeer lage bedragen sturen, iets wat met Bitcoin of Ethereum niet mogelijk is vanwege de hoge minerskosten.

[Reactie gewijzigd door docrob op 24 juli 2024 08:29]

Ja bijna te idioot om waar te zijn :-)
Daarom als je wilt speculeren, dan is de IOTA een kans die je niet vaak krijgt!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.