Proximus breidt sneller lte-netwerk uit naar nieuwe Belgische steden

Proximus heeft zijn Lte Advanced Pro-netwerk, dat het zelf met de term 4,5g aanduidt, uitgebreid naar delen van Aalst, Brugge, Leuven, Nieuwpoort en Sint-Niklaas. Steden als Luik en Namen moeten in de komende maanden volgen.

Persbureau Belga schrijft dat Brussel niet op de planning staat, omdat daar strenge normen gelden voor mobiele netwerken. Daarnaast wil de provider zijn netwerken in Antwerpen, Charleroi en Gent versterken. In februari begon Proximus daar met de aanleg van het snellere lte-netwerk, dat snelheden tot 450Mbit/s moest leveren. Lte Advanced Pro maakt hogere snelheden mogelijk door het combineren van frequentiebanden met carrier aggregation.

Proximus meldt dat er een theoretische maximumsnelheid van 900Mbit/s gehaald moet kunnen worden. Daarmee wil de provider tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar bandbreedte door bijvoorbeeld 4k- en 360-gradenvideos. Het bedrijf stelt de snellere lte-techniek naar eigen zeggen voornamelijk ter beschikking in gebieden met 'een hoge bedrijfsactiviteit'. Het netwerk is momenteel compatibel met drie toestellen: de Sony Xperia XZ Premium, de Samsung Galaxy S8 en S8+.

Volgens Belga zijn ook Telenet en Orange bezig met dezelfde techniek. De providers maken deze beschikbaar in steden en op andere drukke plekken in het land.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

11-08-2017 • 19:32

45 Linkedin

Submitter: tjebbeke

Reacties (45)

45
37
14
2
0
14
Wijzig sortering
Wat is het nut van zo'n snelheden als je een datalimiet hebt die belachelijk laag ligt?
Meer capaciteit op het netwerk.
Als gebruikers sneller hun data binnen hebben, komt de frequentie eerder vrij, kunnen er meer gebruikers tegelijk actief zijn, etc.
En nu nog een use case vinden voor dergelijke snelheden op je smartphone...

Dat ze eerst hun netwerk eens verbeteren. Op 3 verschillende plekken 0 receptie op de trein naar Brussel waar dit met Orange geen probleem is waardoor bellen of werken er niet meer in zit.
Je kan het Proximus niet kwalijk nemen dat je slecht bereik hebt in Brussel. Onze hoofdstad heeft zeer strenge en totaal van de pot gerukte regels ivm stralings normen die alle providers verhinderen om daar een betere service aan te bieden. De antennes daar zenden verplicht op een veel lager vermogen uit in vergelijking met de rest van het land. Een mogelijke oplossing is het plaatsen van extra antennes, maar daar krijgen ze dan weer geen milieu- en bouw vergunningen voor.

Het probleem sleept al jaren aan maar er is weinig politieke wil om daar wat aan te veranderen.

[Reactie gewijzigd door justmike op 11 augustus 2017 20:37]

Ik ben het niet eens met je interpretatie van die zin:
Op 3 verschillende plekken 0 receptie op de trein naar Brussel waar dit met Orange geen probleem is waardoor bellen of werken er niet meer in zit.
Het gaat niet over de dekking van Proximus in Brussel, maar onderweg naar. Toegegeven, een stuk daarvan zou prima in Brussel kunnen zijn maar kan net zo goed in Vlaanderen of Wallonië zijn. Als Orange wel bereik kan bieden dan is het gebrek aan dekking door Proximus niet direct te herleiden tot de stralingsnormen in Brussel, ongeacht of die stralingsnormen al dan niet onredelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Daenney op 11 augustus 2017 21:41]

Er bestaan oplossingen om bv. 3G en 4G ontvangers in kantoorgebouwen te plaatsen om de ontvangst sterk te verbeteren. Werk zelf in Brussel en in het gebouw is er perfecte 3G ontvangst door dit systeem maar amper 4G ontvangst. Gevolg: telefoon heeft zoveel moeite met 4G houden dat de batterij zichtbaar leegloopt :) Op 3G kan je dan weer 3 dagen verder.

Systeem zou binnenkort wel naar 4G bijgewerkt worden.
Of ze zijn aan het wachten op een website die inlaad door het slechte netwerk in Brussel.
4G is natuurlijk ook een gedeeld medium. Als iemand z'n download sneller is dan vroeger, dan wordt die bandbreedte terug beschikbaar voor een andere gebruiker.
Misschien merk je er zelf weinig van, nuttig zal het toch wel zijn denk ik, zij het dan indirect.
tussen brussel en gent is er inderdaad een dood stuk, maar das maar heel kort.
1 dood stuk??
Dat moet een eeuwigheid geleden geweest zijn dat je nog eens een trein nam op dat traject :o (of je zit niet langer op het proximus netwerk)
Zelf de normale telefoon dekking is nog steeds na al die jaren een gatenkaas en gegarandeerd wanneer de trein stilstaat(eigenschap van nmbs materiaal tijdens morgen en avondspits) geraakt het telefoon netwerk de helft van de keren overbelast.
En in plaats van vooruitgang gaat om 1 of andere manier de 3-4g dekking het laatste jaar serieus achteruit op het proximus netwerk.
Daarentegen heb ik in Brussel altijd ontvangst gehad zelf in de gebouwen.
Verleden week nog. op de meeste plaatsen onderweg heb ik altijd wel een of andere verbinding (2, 3, 4g) maar altijd op het zelfde stuk heb ik 0g :p Dus ja ik ga er van uit dat het daar een dood stuk is.
Het gaat hier toch om LTE CAT16? In dat geval is de nieuwe HTC U11 (single sim versie) ook geschikt.
Daar zit een Snapdragon X16 modem in.
Ook de Netgear Nighthawk X1 zou eens geleverd gaan moeten worden op dit continent - en dan zonder simlock op het Australische Telstra natuurlijk - zodat de snelheid ook eenvoudig is toe te passen bij andere apparaten dan de telefoon, middels de ethernet gigabit poorten of de AC-standaard WiFi.

Reguliere LTE biedt qua upload al mogelijke snelheden die vergelijkbaar zijn met de hoogste upload van thuisaansluitingen (alwaar geen glasvezel aansluiting is dan..) maar Cat16 gaat eindelijk ook CA doen voor de upload, zodat die tot 150Mbps kan gaan en hiermee dus zelfs de hoogste thuisaansluitingen (buiten glasvezelgebied) ver overstijgt.

Qua download kan het nu zelfs sneller uit gaan pakken dan de snelste glasvezelverbinding in de meeste regio's.
Uiteraard moeten we in gedachten houden dat de ether een gedeeld medium is, desalnietemin intrigeren dergelijke mogelijke snelheden via een mobiele techniek mij zeer: Wie had er nou ooit gedacht dat draadloze transmissie sneller zou worden dan de snelste bedraadde aansluiting die te verkrijgen is.

Wanneer dergelijke snelheden ook bij providers beschikbaar worden die het in Nederland gehanteerde model voor unlimited abonnementen hanteren, zullen de providers in kwestie (Tmobile, Tele2) hun initieele en hun aanvuller bundels wel eens mogen herzien trouwens. Immers kun je op volle kracht straks in 10 tot 20 seconden door een gigabyte heen jagen. Je hebt bij Tmobile ook zowat 20 seconden nodig om een aanvullende 1GB bundel aan te sluiten via de app, vanaf de telefoon die door de bundel heen is. Voorts laat de app het voor vervolg bundels niet eens toe om er weer een af te sluiten in een aantal minuten sinds het aansluiten van de voorgaande aanvuller.

Er zijn nog de nodige administratieve hordes te nemen om alles glad te strijken wanneer de infrastructuur de snelheden kan leveren, maar de route naar 5G begint steeds herkenbaarder te worden en de tussentijdse verbetering op 4G kan intussen al de nodige inspiratie en testcases opleveren voor nieuwe trends. Prachtig!
Vind 300mbit ook al mooi genoeg anders :P
Het is altijd handig ;) stilstaan= achteruitgaan.
Natuurlijk, maar laten ze dan eerst eens échte unlimited abbo's introduceren, want wat heb je anders aan die snelle netwerken? Het kan dan tevens een mooie vervanger worden voor de gebieden waar je nu alleen de keuze hebt tussen peperdure Ziggo of een brakke ADSL verbinding.
Nice... in de meeste gebieden heb je geen ziggo, Ziggo is in mijn buurt gewoon de beste, en het is niet zo duur.... Gewoon glasvezel honderd % dekking in NL en capaciteit opschroeven voor mobiel.
Nou ik vind Ziggo voor 65 euro voor 150 Mb + verplichte TV en huur Mediabox anders behoorlijk prijzig en verhoudingsgewijs niet echt redelijk imo. Zeker niet als ik dat vergelijk met die 100 Mb + TV + gratis ontvanger van NLEx voor € 29,95.

Ook blijven ze de prijzen maar fors verhogen ieder jaar..

Voor mensen die ook geen Ziggo kunnen krijgen is een unlimited 4G abbo bij bijvoorbeeld Tele2 of T-Mobile nog een optie, waar ik ook aan zat te denken, maar als je dan ook TV wil moet je bijv. satelliet nemen en ben je per saldo even duur uit als Ziggo. Ziggo is puur zo duur omdat ze weten dat veel mensen geen andere optie hebben. #@¥$& monopolisten. :(

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 13 augustus 2017 11:32]

Ziggo bied echte 150MBPS
Daarnaast snoept bij NLE de tv van je internet af en is het prijsverschil niet zo groot... alles in een bij nle Eerste 9 maanden
€ 34,95 p/m
Na 9 maanden
€ 44,95 p/m
Dus... Daarnaast is ziggo met 40mbps vaak nog sneller dan 100mbps van dsl :P


Maarja dit is offtopic

Ik hoop gewoon dat nl providers de capaciteid van 4g uitbreiden en ook glasvezel aanleggen. :)

[Reactie gewijzigd door AMD and INTEL op 13 augustus 2017 11:30]

40 Mb is 40 Mb, hoe kan dat sneller zijn dan 100Mb VDSL? Ik haalde die sneheid ook daadwerkelijk retestabiel (usenet en Speedtest.net) terwij ik op de 40Mb Ziggo verbinding van mijn moeder net 35Mb haal met Speedtest.net..
Dit zou anders in nl ook wel mooi zijn. Dat zou capaciteit meteen een flinke boost geven.
Persbureau Belga schrijft dat Brussel niet op de planning staat, omdat daar strenge normen gelden voor mobiele netwerken.
Als ik de bron erbij pak staat er alleen dat Brussel niet op korte termijn voorzien kan worden. Er staat voor zover ik lees niet dat Brussel in zijn geheel niet op de planning staat, maar alleen dat het de komende maanden niet op de planning staat?
Ik wist niet dat er nieuwe Belgische steden bijgekomen zijn?
Ja hoor, wij Belgen denken altijd "hoe meer steden, hoe meer vreugd" 8)7
Natuurlijk het is een waar volksvermaak

[Reactie gewijzigd door 367401 op 12 augustus 2017 01:17]

Dat zal vooral dienen voor in het hoogseizoen met al die toeristen?
Toevallig dit weekend in Leuven, al vrees ik dat Tele2 mij geen toegang tot 4g geeft...
Dat is al langer dan vandaag bekent helaas.
Allemaal mooi en wel maar zolang je beperkt bent in data is het weinig bruikbaar. Ze jagen trouwens meer en meer de klanten weg bij proximus. Tot 18 mei had ik met mijn oude abonnement "daily internet" van 4.99 euro per maand plus 1 euro per dag gebruik maandelijks een factuur tussen 15 en 25 euro en ik verbruikte zo'n 60 a 75 GB. Op 18 mei veranderde ze ongevraagd men abonnement voor een nieuw" internet M" omdat ze het oude niet meer aanboden en ik kreeg een factuur in de bus voor 1345 euro omdat ik 13 GB boven men basis aanbod zat van 5GB! Gelukkig hebben ze die factuur na veel kwade telefoontjes en berichten geannuleerd! Ik ben ondertussen weg bij proximus en heb me een sim kaartje van Lycamobile aangeschaft voor 45 euro voor 30GB data voor mijn MiFi op de camping en dat werkt even goed. Ik heb altijd 4g+ van BASE nu.
60-75GB per maand?? Wat doe jij daar mee dan? De hele dag youtube video's kijken?

Dit soort idiote datavolumes jagen providers op kosten, die wij met zijn allen mogen betalen.

Bedankt!
nevermind, we hebben het over mobiel internet, niet over een vaste verbinding

[Reactie gewijzigd door CreX op 13 augustus 2017 09:01]

Proximus heeft toch aardig wat dekking over heel het land, inclusief Brussel.
http://bipt.be/nl/consume...skaarten-mobile-netwerken

Overzicht van de masten:
http://www.sites.bipt.be/index.php?language=EN

Was het niet zo dat voor het uitrollen van een nieuwe technologie het gecombineerd vermogen voorbij de grens zou gaan en dat ze het wel zouden kunnen uitrollen door oudere uit te schakelen? Het probleem zou in dit geval zijn dat er veel mensen niet over de geschikte telefoon zouden beschikken.
De bipt kaart met zendmasten is verouderd. Bij de laatste hervorming van de regering is de verantwoordelijkheid van de zendmasten naar de gewesten gegaan, niet meer op federaal niveau.

Deze voor het Vlaams gewest:
https://www.lne.be/kaart-zendantennes

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee