Proximus vergroot databundels van verschillende pakketten

Proximus heeft aangekondigd dat het per 1 augustus de datalimieten van verschillende particuliere en zakelijke bundels gaat verhogen. De verhogingen worden gepaard met een kleine toename in de prijzen. De bel- en sms-bundels blijven gelijk.

De Belgische mobiele provider maakt de wijzigingen op zijn website bekend. De databundel van Mobilus S wordt verhoogd van 1 naar 1,5GB, bij Mobilus M gaat het van 3 naar 5GB en bij Mobilus L neemt de databundel toe van 8 naar 10GB. De zakelijke variant Bizz Mobile heeft dezelfde bundels, plus een extra Bizz Mobile XL-bundel, die van 12 naar 20GB toeneemt.

De datalimieten in de drie Tuttimus-bundels, die het thuisabonnement koppelen aan een mobiel abonnement, worden ook ruimer. De 2GB, 5GB en 10GB bundels worden vanaf augustus respectievelijk 3,10 en 20GB. Bij Bizz All-in, de zakelijke tegenhanger, gaan de 3-, 8- en 12GB-bundels respectievelijk naar 5, 10 en 20GB. Opvallend is dat de prijzen van deze zakelijke bundels afnemen.

Klanten van Proximus kunnen ervoor kiezen het internetverbruik van één app niet van hun datalimiet af te laten gaan. De keuze is tussen Facebook, Whatsapp, Twitter, Snapchat, Instagram of Pokémon Go. Volgens de Belgische Telecomwaakhond BIPT schendt Proximus hiermee niet de netneutraliteit.

Oude datalimiet Oude prijs Nieuwe datalimiet Nieuwe prijs Belbundel
Mobilus S 1GB €15/mnd inc. btw 1,5GB €15,99/mnd inc. btw 120 minuten
Mobilus M 3GB €25/mnd inc. btw 5GB €26,99/mnd inc. btw 300 minuten
Mobilus L 8GB €40/mnd inc. btw 10GB €42,99/mnd inc. btw Onbeperkt
Tuttimus 2GB €88,95/mnd inc. btw 3GB €90,94/mnd inc. btw 120 minuten
Tuttimus 5GB €99,95/mnd inc. btw 10GB €101,94/mnd inc. btw Onbeperkt
Tuttimus 10GB €110,95/mnd inc. btw 20GB €115,94/mnd inc. btw Onbeperkt
Bizz Mobile S 1GB €12/mnd ex. btw 1,5GB €13/mnd ex. btw 100 minuten
Bizz Mobile M 3GB €21/mnd ex. btw 5GB €23/mnd ex. btw 250 minuten
Bizz Mobile L 8GB €36/mnd ex. btw 10GB €39/mnd ex. btw Onbeperkt
Bizz Mobile XL 12GB €56/mnd ex. btw 20GB €56/mnd ex. btw Onbeperkt
Bizz All-in M 3GB €87/mnd ex. btw 5GB €79/mnd ex. btw Onbeperkt
Bizz All-in L 8GB €95/mnd ex. btw 10GB €88/mnd ex. btw Onbeperkt
Bizz All-in XL 12GB €115/mnd ex. btw 20GB €105/mnd ex. btw Onbeperkt

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

25-06-2017 • 12:53

67 Linkedin

Reacties (67)

67
61
37
8
3
18
Wijzig sortering
De netneutraliteit wordt niet geschonden maar de keuze van welke app "gratis" dataverbruik heeft is beperkt (en heeft die dienst of service een voordeel). Ik snap niet hoe dit niet tegen het fundament van netneutraliteit indruist? Andere diensten hebben er last van, als je bundel op is kan je nog wel facebooken maar niet meer op Google Plus? Hoe is dit recht te praten?
Die favoriete app slaat nergens op, je hebt keuze tussen 5 apps. Ik heb hem op Facebook staan omdat ik iets moest kiezen maar het liefst zou je natuurlijk Spotify op Youtube willen hebben.

En idd het is zeker een schending van de netneutraliteit, mij betreft doen ze dat gewoon weg.
"Een voordeel" is wordt hier consequent verkeerd geïnterpreteerd en het zou geweldig zijn als mensen dat beginnen inzien. Netneutraliteit is voornamelijk relevant op carrier/ISP-niveau, niet op hoe het gefactureerd wordt.
Voorbeelden van schendingen van netneutraliteit moet je zoeken in; peer to peer verkeer gaan shapen, netflix of spotify dichtknijpen om dan je eigen streaming service te promoten (sneller, betere kwaliteit,..), dat type van fratsen. Met andere woorden, van het type fratsen waardoor je niét fatsoenlijk gebruikt kunt maken van een dienst door beperkingen van je ISP.

Het internet is opgebouwd uit een enorme schakeling van ISP's en carriers die met elkaar data uitwisselen over internet exchanges en lijnen, lijnen die door iemand ooit gelegd zijn en betaald moeten worden. Een goed leesvoer begin zou peering en transit zijn.
Er zijn dus afspraken nodig om data van contentprovider tot bij jou thuis te krijgen. Vaak probeert jou eigen provider met grote partijen van twee walletjes te eten; van jou via je maandelijkse factuur, en van de contentprovider die graag 20 Gbps op het netwerk van je provider wilt zetten, onderweg naar bijv. mensen thuis. Dat kan met 'rechtstreekse' lijnen of via-via uitgewisseld via algemenere lijnen die ook gedeeld worden voor andere webpagina's of netwerkverkeer.

Is het nu de zorg van Youtube, Netflix, of Spotify om die last mile met de providers te gaan regelen? Nee, dat zou continue werk zijn met alle providers wereldwijd. In de plaats daarvan zorgen die content providers er liever voor dat ze goede connecties hebben naar internet exchanges of de verschillende tier-carriers. Maar, hell yeah dat providers niet liever zouden zien dat Youtube betaald om filmpjes naar jou te mogen sturen. Providers moeten anders namelijk zelf ook dikkere lijnen afnemen, om te vermijden dat iedereen begint te klagen dat Youtube voor geen meter laad.

Dat terzijde, overigens redelijk incompleet, maar de werking van het internet is niet in twee alinea's uit te leggen. Het verbruik van een app niet laten meetellen heeft geen invloed op de werking van andere apps of netwerkverkeer. Dat is puur een 'cadeautje' dat je krijgt. Een geste. Bekijk het als 3+1 gratis van Dash in je supermarkt omdat ze teveel Dash hebben. Als ze dat dan niet van Ecover of Ariel doen, ga je dan ook klagen? Wees blij dat je iéts krijgt, en uit iéts van 5 apps kunt kiezen (ookal is het niet jou meest favo app), en zanik niet teveel over schending van netneutraliteit in deze context, wanneer er op andere contexten véél ergere dingen gebeuren (of zonder te snappen hoe dat achter de schermen nu eigenlijk echt werkt -zonder offense tegen wie dan ook, want dat is nu eenmaal complexe materie).
Dat is heel veel tekst om heel weinig te zeggen. Waar eht op neer komt is dit:
 • Als Spotify op die lijst van 'datavrije apps' wil komen moeten ze Proximus betalen.
 • Als Spotify dat doet, dan is Deezer voor klanten minder aantrekkelijk,w ant als je Deezer gebruikt, heb je een grotere databundel nodig en dat kost geld.
==> De ISP is dan dus voor eigen gewin de concurentiepositie van Deezer en Itunes etc aan het bemoeilijken door misbruik te maken van zijn machtspositie als netbeheerder.

Dat is een flagrante schending van netneutraliteit. Met alle mooie marketingtermpjes in de wereld verander je niets aan die realiteit.

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 juni 2017 19:23]

Even opmerken dat netneutraliteit het toepassen van trafficshaping op zich niet verbied. Dit is wel degelijk toegestaan, maar op voorwaarde dat alle aanbieders gelijk behandeld worden. Als een ISP dus bijv. Netflix gaat afknijpen maar Youtube niet zijn ze foutief bezig. Indien ze alle streaming video services afknijpen doen ze niets verkeerd.
T-mobile hier in Nederland heeft ook data-vrije muziek streaming. Dit is dus voor Deezer, Spotify of Nederland.fm.

natuurlijk hopen ze hierdoor meer Deezer abonnementen te verkopen ^^
maar ik vind het wel lekker overal waar ik wil gratis radio luisteren.

[Reactie gewijzigd door erwinwernars op 25 juni 2017 20:35]

De klant betaald uiteindelijk linksom of rechtsom toch de rekening voor de MB's die de 'gratis'diensten er door heen jagen. Bij zulke zaken is het nooit gratis en voor lange termijn is het voor de concurrentie ook nog is slecht. Is het niet doordat de provider te kosten van de groep die het wel gebruikt spreid over het hele klantenbestand dan wel via bijvoorbeeld Spotify die betaald aan de provider en du daar de kosten omlaag hadden gekund of dat ze nu investeren om de concurrentie om zeep te helpen omdat iedereen wel gratis MB's wil maar dat bij de concurrent niet krijgt. Concurrent weg? Prijs omhoog!
Yep voor niks gaat de zon op de rest moet je voor betalen.
nee want de gratis MB's is ook geldig voor de concurrent, T-mobile is eigenaar van Deezer en zowel Spotify als Deezer heb je gewoon gratis MB's.

Vertel mij maar hoe ik betaal voor deze dienst. Ik betaal nu al €2,50 minder dan mijn vorige abo en heb nu 5GB meer + datavrije muziek.

Ik zie alleen een win, win situatie voor mij en was al klant bij t-mobile dus de concurrent tele2 en kpn hebben hier dan ook geen last van gehad (in mijn geval ^^)
Belgie loopt zoals altijd achter als het om internet en mobiele abonnementen gaat. :(
Men zou ook kunnen laten kiezen tussen eender welke app...de OpenVPN app gaat dan wel heel populair worden vermoed ik }>
Is er geen manier om al je data via facebook te routeren ;)
Als je databundel op is telt ook voor de gratis app de buitenbundelkosten. Enkel binnen de bundel verbruik de App niet extra.
Dus als ik 1 MB over heb dan kan ik van harte kust facebooken zonder over mn bundel heen te gaan maar ik kan niet Google Plus gebruiken want dan ga ik over mijn bundel heen. Het principe blijft hetzelfde dan toch?
Anoniem: 706671
@Djerro12325 juni 2017 13:49
Ja maar als je 0 Mb over hebt dan kun je met beide niet meer surfen behalve met tarief buitenbundel.
Ik zie liever alles ongelimiteerd op een lagere snelheid dan deze business waarin de grootste groter worden en de andere groten geen ruimte krijgen omdat hun niet onder de internet ontheffing vallen. Ze zullen vast grote bedragen hiervoor krijgen van Facebook om deze oneerlijke concurrentie mogelijk te maken.
Als je bundle op is werkt de gratis app ook niet meer. Ze word niet mee gerekend in je verbruik maar als je bundle op is werkt ze niet meer. Daarom ziet het bipt ook geen probleem.
Het gekke aan de nieuwe prijzen is dat ik tot op vandaag geen enkele reden zie om naar die nieuwe bundels over te stappen. volgens de simulator zou ik exact dezelfde abonnementsprijs betalen per maand met de nieuwe formules maar in mijn situatie kan ik zelfs veronderstellen dat ik meer zou betalen als ik mijn huidig pakket overzet naar de vergelijkbare nieuwe producten omdat:
 • Prijs Proximus-tv stijgt 8=> 10 euro
 • bellen buiten bundel duurder: €0,14/min => €0,25/min
 • surfen buiten bundel duurder: €0,025/MB => €0,10/MB
als ik moet bijbetalen dan is het vooral omdat ik gebeld heb, niet omdat ik teveel gesurft heb, dat ik dan meer data in een bundel "krijg" maakt mij persoonlijk niet zoveel uit.
Ik kan natuurlijk ook altijd een duurder pakket nemen waardoor ik extra (bel)kosten zou kunnen vermijden maar doorgaans heb ik dat niet nodig (meestal wordt ik gebeld :D )

https://www.aanbieders.be...nementen/bizz-smart-xl-20
https://www.aanbieders.be...nementen/bizz-smart-xl-10
https://zakelijk.aanbiede...proximus/gsm-abonnementen
Wow! Die bundels zijn wel heel duur.
Ik betaal voor 50GB en onbeperkt bellen exclusief toestel maar €33,- terwijl bij Proximus 20GB al €105 kost. Oké, mijn abonnement is dan wel in combinatie met een thuis abbo, anders zou het 5 euro meer kosten en maar 25 GB data zijn maar alsnog, dat is echt een gigantisch verschil!
Die 105 euro is de totale prijs voor een packet (internet+tv+tel+mobiel), de tabel is nogal verwarrend. De Mobilus abonnementen zijn enkel de mobiele abonnementen, Tuttimus is een packet met alles er in. Bizz zijn zakelijke abonnementen.

Toevoeging: Je hebt ook nog Familus, waarbij Familus + Mobilus gelijk is aan Tuttimus. Familus is dus een packet zonder mobiel, waardoor het voor dit artikel niet belangrijk is.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 25 juni 2017 20:19]

Ah! Dankjewel voor de opheldering.
In dat geval is €42,99 voor 10 GB overigens nog steeds duur, maar wel minder gelukkig haha.
Hun website is wel nog niet aangepast ...

http://i.imgur.com/llVQg9k.png
Pas in Augustus... maandag lanceert Telenet nieuwe volumes ZONDER prijsverhoging deze keer :-)
telenet lanceert regelmatig prijsverhogingen zonder nieuwe volume-aanpassingen...
Ze lanceren beiden wel is prijsverhogingen. De pot en de...
Als ze dit communiceren zouden ze dit ook via hun eigen website mogen doen.

Wat een moeite om er vanaf 1/8 -> zoveel meer...
Ze communiceren toch via hun site? De link staat zelfs in het artikel :?
ik zie nochtans wel een linkje naar de nieuwe tarieven:
Vanaf 1 augustus 2017 verandert de maandelijkse prijs voor deze abonnementen. Zie gedetailleerde informatie.
Dit zijn bundels, samen met internet en tv via xDSL
Maar het is verwarrend geworden, en moeilijk vergelijken tussen Proximus en Telenet.
Er zijn er nog andere, maar vaak heb je dan niet een triple play packet.
Of verplichte opties, die het toch weer duur maken.

Mijn abbo bij proximus van ongever 80 euro, bevat 2 GSM met 2 x 2 GB, een klein internet start beperkt tot 100 GB (ik kom niet eens aan 5 GB/maand) en TV

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 25 juni 2017 13:11]

Wacht. Die 100gb is vast internet? :?

Waar hebben we het over? Vast internet met een limiet? Jongens we leven in 2017. Kunnen we hier niet wat aan gaan doen met de EU? Op deze manier is het voor belgië gewoon niet interessant om veel internet te gebruiken (lees informatievergaring over van alles en nog wat). Hoe zit dit met onderwijs en bedrijven? Hebben die ook dergelijke limieten?
De pro abonnementen hebben limieten in de Tb, maar wij op kantoor met 10 personen halen amper 100Gb. Op kantoor gebruik je internet anders dan thuis hé.
Ligt er ook aan wat voor werk je doet. Kan me daarnaast voorstellen dat de dagelijkse offsite full backups behoorlijk wat dataverkeer genereren.
Bij de duurdere abbonementen van proximus krijg je 750 GB en kan je gratis onbeperkt bijladen met 150 GB.
Anoniem: 706671
@g4wx325 juni 2017 13:50
Met zo een verbruik is het dan niet beter om je triple play naar scarlet over te hevelen?
ik ben zelf nu ook wel van plan om naar scarlet te gaan, het is het proximus netwerk dat gebruikt wordt..
mijn momenteel heb ik zo'n mobilus M abo, maar ik bel en sms eigenlijk amper, ik gebruik vooral data (streaming).
Ik zou dus redelijk wat per maand kunnen besparen als ik overschakel naar scarlet... ik zou dan gaan voor het abo van 15+3€
Anoniem: 706671
@bogy25 juni 2017 16:30
ja 18 euro en als je ook geen grootverbruiker bent op het internet en tv kan je ook overstappen naar scarlet trio.

Ik zit erbij en het valt helemaal goed mee.
Enigste waar je moet rekening houden is dat niet alles feilloos is. Ik verlies heel soms(1 keer per week) mijn internetconnectie voor een paar seconden. Ook bij het opstarten van de TV decoder uit slaapstand heb ik soms eens dat hij niet proper opstart maar als je hem dan met bakje uitschakeld en weer inschakeld werkt het weer. Nuja dat zijn niet zo een hinderlijke zaken. Echte blackouts heb ik niet(heb scarlet trio sinds 19/10/2016)
ik kijk geen tv en internet ga ik niet omschakelen wegens het abo met vast ip dat ik nu heb
Anoniem: 706671
@bogy25 juni 2017 18:44
Ok dat snap ik.
Hier idem. Ben al volledig overgeschakeld naar Scarlet 15+3 en voorlopig nog niet beklaagd.
Vast internet Proximus + Telenet digitale TV buiten en voor Trio gegaan van Scarlet.
Proximus heeft alle kansen gehad maar blijkbaar wisten ze zelf niet dat bvb de VOIP fuctie van whatsapp niet binnen promo van de gratis te gebruiken app viel. Bovendien ben je verplicht om bij een Mobilus S met toestel (eerste gsm voor m'n 11-jarige zoon) nog een betalende databundel te nemen (2 keer kassa omdat je twee jaar vast hangt aan het toestel). Dit werd telefonisch eerst ten stelligste ontkend tot ik naar een Proximus winkel ging.... :( Dus na veel telefoneren van het kastje naar de muur + rit naar de winkel heb ik het even gehad bij Proximus.
Dus ben ik bijna 30€ per maand goedkoper af voor hetzelfde en kan er Spotify family abbo vanaf.
Ik had tot vorig jaar nog adsl over een isdn-verbinding. Toen de verbouwing van het huis rond was, heb ik dat laten vervangen door een vdsl-verbinding en is isdn buiten gevlogen. Ik had enkel interesse in internet, vaste telefonie en 1 mobiel met data. Dus geen digitale televisie. Dergelijke paketten kan je niet terug vinden op de site, maar deze kan je wel krijgen in een shop. Ik denk dat ze er naar verwezen als discrete paketten. Dus misschien is er dus wel een degelijk paket dat beantwoordt aan jouw eisen, maar dien je er specifiek naar te vragen.
Lang leven T-Mobile Nederland
Want onbeperkt internet voor maar 35 euro per maand met groeps korting zelfs 30 euro pm
Tot zover het doemscenario dat mobiele data duurder zal worden door het afschaffen van de roaming.
Wat ben ik toch blij dat ik niet in België woon, als ik deze kleine bundels zie waar mega bedragen voor worden gevraagd.
Proximus is ook wel de duurste hoor maar heeft het beste bereik hier. Ik heb zelf Bizz L dus ja zakelijk maakt die paar tientjes extra niet zoveel uit maar prive zou ik een andere provider kiezen.
Ja, het is extreem belachelijk bij ons. Ik betaal rond de 50 euro voor internet comfort + TV en 1 mobile data die ik nooit gebruik maar die er ooit is aan toegevoegd via een actie (had toen nog een mobile nummer bij hen, kost via die actie niks). Sinds verschillende jaren kan ik niet overschakelen naar een goedkoper abonnement zonder functionaliteit te verliezen. Ik zou nochtans erg blij zijn met (simpel) internet + TV maar dat is bij geen enkele provider aan een betere prijs te krijgen zonder dat ik veel moet investeren in nieuwe decoders/digicoders. Erg debiel.
Mocht ik nu een nieuwe aansluiting willen dan adviseren zowel telenet als proximus mij bundels rond de 100 euro. En de mensen blijven dat hier gewoon betalen... Ik snap dat echt niet.
Ik heb 1,5gb data en onbeperkt bel en sms dan maar betaal ook 15 euro, ik vind het en prima prijs woon in Nederland niet België.
Zo werkt het niet helemaal ;)
Daar zitten limieten op; in vier achtereenvolgende maanden meer in een ander land dan je thuis land is volgens mij zo'n regel.
en dit mag dus niet, je moet de simkaart het meeste van de tijd gebruiken in land van herkomst. anders zou iedereen wel een oosteuropees abonnement afsluiten.
Je verwart op hun staart trappen met onzin verspreiden.
Mss even de nieuwe roaming regels lezen
Telenet en Proximus hebben nu eenmaal de luxe om hun tarieven te verhogen vanwege hun naambekendheid. Het blijven nog steeds 2 giganten die toch wel heel wat controle hebben over de telecom markt.

Echter snap ik niet waarom men nog in deze tijd bij b.v. Proximus nog klant zou willen blijven. Hun netwerk is ondertussen minder goed dan die van Base, en ze zijn voor zover ik weet toch wel de duurste op de markt. En door paar GB's er bij te pompen en dan denken dat je je de prijs mag verhogen, om het verlies van de Roaming te compenseren... Nou, dan stel ik me nog meer de vraag van, waarom je nu bij Proximus zou willen blijven.
Proximus is nog altijd niet te kloppen qua netwerk en dat is een belangrijke reden waarom zoveel mensen het gebruiken. Bovendien geven ze royale kortingen aan bedrijven waardoor bijna iedereen die een bedrijfsGSM heeft sowieso proximus heeft.

http://www.bipt.be/nl/con...skaarten-mobile-netwerken

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 26 juni 2017 08:46]

he bah. Weer duurder...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee