Proximus biedt klanten onbeperkte mobiele data bij 'avondje uit'-experiment

De Belgische provider Proximus is bezig met een experiment in Gent om klanten onbeperkt mobiele data te bieden. Klanten krijgen onbeperkte data voor een maand als ze betalen voor een stapavond met vrienden. Klanten kunnen kiezen uit diverse avondjes uit, op een site van de telecomaanbieder.

Het gaat om een experiment op beperkte schaal om te kijken hoe klanten erop reageren. Het project Move is gericht op jongeren in Gent die al een abonnement hebben bij Proximus. Zij kunnen een zogenoemde Move City Experience boeken, een avond uit met vier vrienden die bijvoorbeeld rond 60 euro kost. Daar krijgen ze onbeperkt data bij.

Proximus wil zo jongeren ertoe bewegen meer geld uit te geven aan telecommunicatie. "We hebben gemerkt dat mensen nogal terughoudend zijn om een hoog bedrag per maand te betalen voor telecommunicatiediensten. We denken dat mensen liever geld uitgeven aan leuke ervaringen samen met hun vrienden dan aan een telecomfactuur", aldus de provider op de faq-pagina.

Er is vooralsnog geen plan om onbeperkte mobiele data als optie aan te bieden bij mobiele abonnementen. Aan de hand van dit experiment gaat Proximus kijken of het project van start zou kunnen in meer steden. De reden dat het beperkt is tot een stad, is omdat veel handelingen, zoals het aanzetten van onbeperkte data, handmatig moeten gebeuren. Bovendien is continue service een van de speerpunten en daarvoor zouden medewerkers altijd dichtbij moeten zitten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-01-2017 • 16:09

72 Linkedin

Reacties (72)

72
72
50
7
0
9
Wijzig sortering
Al wordt er vermeld dat je echt ongelimiteerd mag verbruiken in die maand is het natuurlijk interessant om toch nog wat dieper te graven. In de Algemene Voorwaarden van Proximus valt het volgende te lezen:

3.11. De tariefplannen met een 'onbeperkt' volume beogen een normaal gebruik van de Dienst in het kader van een onbeperkt aanbod. Proximus behoudt zich het recht voor de levering van de Dienst te beperken en/of het contract op te schorten en/of te beëindigen wanneer het gebruik van de Dienst per maand regelmatig tien (of meer) keer hoger ligt dan het gemiddelde gebruik van alle gebruikers van het onbeperkte aanbod of in geval van abnormaal gebruik van de Dienst zoals het gebruik van het toestel als babyfoon, het gebruik van de Dienst voor callcenter- of simboxdoeleinden of de terbeschikkingstelling van de Dienst aan derden.

Met andere woorden: Er is geen limiet vastgesteld, maar als Proximus vindt dat je te veel verbruikt wordt je data alsnog beperkt.

[Reactie gewijzigd door Swindowmasher op 19 januari 2017 23:57]

Onbeperkt bestaat niet. Nergens. Er is altijd ergens een limiet op. Het zou wettelijk verboden moeten worden om die term voor marketingdoeleinden te gebruiken. Er is immers altijd wel een knuppel die erin trapt en echt denkt dat er geen limiet is.
Mwa, niet geheel mee eens. Een aanbod kan op een bepaald punt onbeperkt zijn, zonder dat op een ander punt te zijn.

Neem bijvoorbeeld "onbeperkt 100mbps internet". Er zit hier wel degelijk een beperking aan (100mbps * 1 maand = zo'n 263TB dataverkeer), maar er ligt geen extra beperking op het dataverkeer bovenop de inherente beperking die bestaat vanwege de snelheid, waar dit voor andere providers misschien wel gebruikelijk is.

Het gaat allemaal om de context. Het volledig verbieden van de term "onbeperkt" lijkt me niet redelijk, omdat het in de juiste context wel degelijk waar kan zijn. Het lijkt me een beter idee om te stellen dat enige beperkingen expliciet benoemd moeten zijn, en wel direct naast de term "onbeperkt", en dat er een argument te maken moet zijn dat er een daadwerkelijk onbeperkt karakter aan zit.
Nope, onbeperkt bestaat gewoon niet. Punt.
Als ze de snelheid beperken na zoveel Gb, is dat een beperking. Het zou gewoon niet moeten mogen, al was het alleen maar om knuppels tegen zichzelf te beschermen... ;)
nou ja, knuppel... wij weten dat, maar iemand met minder kennis en ervaring ziet enkel en alleen grote reclame banners met onbeperkt in koeienletters. Dat terwijl er bewust beperkingen op gelegd worden.

Laat dat zijn na een bepaald volume of het terugschroeven van de snelheid, maar dat doet inderdaad niet af aan de boodschap dat onbeperkt niet onbeperkt is.
Je bent vooral een knuppel als je denk dat ze echt 'zonder limiet' bedoelen.

[Wat ik hier bedoel: het is onbeperkt zolang je de verbinding voor 'jezelf' gebruikt. Dus geen continu P2P of hosting. Mensen die dat soort dingen wel doen zouden zich bewust moeten zijn van de kosten van datacommunicatie.]

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 20 januari 2017 10:20]

de oorzaak ervan ligt echt wel in de ervaring die Telenet opdeed met "onbeperkt aanbod". Er waren er toen die hun telefoon dag en nacht lieten opstaan als babyfoon.

Fair use in Belgie gaat werkelijk over "fair use". Dus je mag surfen, videotjes zien en appen zoveel als je wil. er een babyfoon, een theader opzetten als dataserver en het gebruiken als DDOS device is niet de bedoeling.

Ik vind dit een ok benadering... komt neer op "we bieden dit aan, maar doe normaal". Veel beter dan dat ze ftp protocols afsluiten en allerlei andere rigide regeltjes opleggen.
"We hebben gemerkt dat mensen nogal terughoudend zijn om een hoog bedrag per maand te betalen voor telecommunicatiediensten. We denken dat mensen liever geld uitgeven aan leuke ervaringen samen met hun vrienden dan aan een telecomfactuur", aldus de provider
Wat een open deur zeg 8)7

Een avondje uit blijft altijd dat: een avondje uit. Incidentele kosten, waarbij je elke keer bepaalt of je wel of niet gaat. Een telecom-abonnement wordt doorgaans een vaste last. Logisch dat mensen daar terughoudender mee zijn.

Via een dergelijke constructie zou ik er ook niet aan beginnen, overigens. Ik ga echt niet aan mijn telecomaanbieder vertellen dat ik met vrienden op stap ga en waar we dan precies heen gaan. Als ze dat echt zo graag willen weten doen ze maar wat moeite om het uit de zendmasten-data te filteren.
Idd, no shit. Wat roken de managers daar bij Proximus?

Betalen vindt niemand leuk. Bij een avond uit staat daar echter nog wel plezier tegenover. Voor iets basics als internet zoek ik gewoon de goedkoopste, die de meeste data biedt. Zal me verder worst wezen hoe ze zich als bedrijf willen neerzetten .
Klanten kunnen kiezen uit diverse avondjes uit, op een site van de telecomaanbieder.
Afilliate/Partner programma?
Een bezoek aan de brouwerij via Proximus is €60.
Boek je bij de brouwerij zelf is het 4x €16 = €64
Boek je bij een andere affiliate dan is zo'n €12 tot €14 p.p. = max €56

Als pietje via onze site een arrangement bij jullie boekt krijgen wij €5 van de boeking?
De ontvangen €5 verekenen wij dan weer in een onbeperkt data bundel?
het lijkt me dat gewoon een beetje extra data erbij kopen stukken goedkoper is dan je vrienden uit eten mee nemen..
Het hele idee is juist dat jongeren geen behoefte hebben om extra te betalen voor mobiele diensten, dus ook niet extra voor onbeperkt internet, maar wel graag of liever geld uitgeven aan leuke dingen doen. Dat proberen ze dus op een creatieve manier te combineren (waarbij men wellicht wel indirect betaald, maar er óók iets totaal anders voor terug krijgt: leuke avond uit met vrienden). Het gaat er in dit geval dus ook helemaal niet om wat goedkoper is, maar via welke andere weg de provider wat kan opstrijken van deze doelgroep (via een bepaalde marge op de uitjes vermoedelijk).

[Reactie gewijzigd door menne op 19 januari 2017 17:15]

En dat bedoel ik dus ..... NIET gezelliger. |:(
Ik snapte er niets van, maar deze pagina met de paketten maakt het duidelijk: https://proximusmove.be/deals/ . Je gaat bij een specifiek restaurant eten met 3 extra mensen, en je krijgt gewoon 1 maand onbeperkt data erbij. Dus in plaats van een andere korting, krijg je datavolume.
correctie, je krijgt geen korting, je betaalt meer en 'krijgt' er onbeperkt volume bij.
Je krijgt wel degelijk korting, in ieder geval als ik kijk naar de "Bezoek brouwerij Gruut met 4" aanbieding. Die kost 60 euro via de aanbieding, en normaal 18 euro per persoon, dus 72 euro.
Je krijgt dus 12 euro korting, en de maand onbeperkt data.
Ik zie niet waar jij €18 vindt, maar ik zie €16/persoon staan:

http://www.gruut.be/nl/Bezoek/Index/1163/brouwerijbezoek

Dus wauw, bij hen krijg je toch wel €4 korting.
En de maand data ook natuurlijk.
Alleen in Gent dan? Of geldt dat dan in heel Belgie?

Wat een vreselijke, vreemde, vage aktie dit. Typisch Proximus. Alleen door die vreselijke website van hun ben ik al overgestapt naar iets anders.
Lees je het artikel wel?

De Belgische provider Proximus is bezig met een experiment in Gent [...]

Het gaat om een experiment op beperkte schaal om te kijken hoe klanten erop reageren. Het project Move is gericht op jongeren in Gent die al een abonnement hebben bij Proximus. [...]
Ja dus als ik in Gent woon deze aktie doe en ik ben een dag in Antwerpen heb ik geen onbeperkt data meer? Wat jij zegt beantwoord mijn vraag nog altijd niet.
Daar komt nog bij dat je dit van te voren moet reserveren en betalen. Bij reservering komt er altijd een deel van de mensen niet opdagen. Als er één iemand van de groep niet komt dan zit je al met een flink prijsverschil. Dat is pure winst voor de verkoper en een risico voor de koper.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 19 januari 2017 22:30]

Krijgen alle vrienden dan de 1 maand gratis datavolume, of enkel de vriend die betaalt? Anders gaat het vechten worden wie mag betalen. ;) Spijtig dat je voor bepaalde deals 4 vrienden moet hebben.
Alleen degene die reserveert.
Je kan ook om beurten trakteren :)
Wat een gedoe voor een maand onbeperkt data. Kom gewoon met een onbeperkt abonnement (eventueel met snelheidslimiet) voor een redelijke prijs en get it over with.
Je wil dus de ene limiet vervangen door een andere? begint men toch gewoon over die nieuwe limiet te klagen ...
En dan gaat iedereen torrenten over z'n mobiele dataverbinding en is het uit met de pret :P

Het is gewoon nodig om datagebruik via mobiele verbindingen te ontmoedigen. De makkelijkste manier hiervoor is zorgen dat mensen die meer gebruiken, meer moeten betalen. Dan heb je als je grote hoeveelheden data wilt gebruiken aanmoediging om een wifinetwerk te gebruiken. Zo wordt de last van het mobiele netwerk afgehaald en verspreid over kabel/adsl/glasvezelverbindingen. Met een beetje mazzel heb je toch al op de een of andere manier toegang tot een van de grote wifinetwerken der providers (ziggo bv, als je mobiel of vast internet bij hen hebt), dan kun je die mooi gebruiken zonder enig datalimiet.
Leuk, maar is het niet handiger om te kijken naar wat andere landen doen? In Spanje bijvoorbeeld zijn ze al jaren de prijzen omhoog aan het gooien. Telkens komt er 2, 3, of 5 euro bovenop de maandelijkse abonnementskosten, en je krijgt er X GB extra voor terug. Ook "verplichten" ze je in Spanje om glasvezel erbij te nemen. Zo kun je bij Orange.es bij een los mobiel abonnment alleen nog maar tot 6GB data krijgen, terwijl je bij glasvezel+mobiel je tot 30GB data op je mobiel kunt krijgen.

Het lijkt mij dat Proximus de wiel opnieuw wilt uitvinden terwijl providers hier al jaren mee spelen. Ze hoeven alleen maar naar UK, NL, ES, PT, etc te kijken.
Nou dat klinkt als een provider waar ik wegblijf, de telecomprovider is toch niet degene die beslist of ik 6gb aan data moet hebben? Dit is een beetje hetzelfde als dat je uit eten gaat en het systematisch duurder wordt, maar je krijgt wel meer (en net als bij mobiele data zit iemand op een gegeven moment vol en is de rest weggegooid geld). Of als je er ook een toetje bij besteld dan krijg je meer garnituur of iets dergelijks en dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar goed no offense, maar de economie in Spanje is nou niet echt je van het dus denk niet dat dat een goed voorbeeld is om te kopiëren. Overigens is NL ook een slecht voorbeeld omdat wij vrijwel de duurste abonnementen van de EU hebben. Laat het voor sommigen even inzinken dat een kabel totaalpakket bijna even duur is als een mobiele telefoon abonnement? Plus het feit dat de kabel onbeperkt is, je er tv mee kunt kijken én mee kunt bellen? Laat ze alstublieft niet onze prijzen en dergelijke overnemen en wat dat betreft is dit best een goed initiatief (alhoewel ik het wel een vreemde actie vind).
Nou dat klinkt als een provider waar ik wegblijf, de telecomprovider is toch niet degene die beslist of ik 6gb aan data moet hebben?
Prijs je dan gelukkig dat je niet in BE woont, want je zou hier dus geen enkele telecomprovider vinden waar je klant van wil worden. ;)
Niemand houdt je tegen om een traditioneel abo te nemen toch?

Ik snap je kritiek niet.
De wiel :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

♥ you though.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 19 januari 2017 21:36]

Leuk idee, maar hebben ze ook de optie om die avond te laten voor wat het is en gewoon een normale prijs aan te bieden?
Wat een dom idee.

Proximus is echt zo een bedrijf waar zakenmensen in een hoge toren in Brussel eens "een idee" hadden. Ze hebben eens een "marketingstudie" gedaan: mensen geven niet graag geld uit aan Telecom. Ah, waar geven ze wel graag geld aan uit? Aan een avondje uit. Laten we die koppelen zodat we meer kunnen verdienen 8)7

Wie staat er nu in Godsnaam te springen om NOG meer aspecten van zijn leven te koppelen aan een Telecombedrijf? Het is al erg genoeg dat je hetzelfde bedrijf nodig hebt voor TV, Internet en GSM.
... hun IT department zit blijkbaar zonder werk.

Dit zal hun genoeg kosten. Ik snap het idee erachter, maar er is werkelijk niemand die het op deze manier zal doen.

Als ze nu busticketjes en andere alledaagse dingen zouden verkopen en dat je daarmee punten scoort voor onbeperkt internet... ja... dat zie ik nog wel aanslaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee