Proximus verhoogt prijs 'Internet+TV+Mobile' bij halvering mobiele data

Proximus heeft maandag een nieuw abonnement onder de naam Minimus aangekondigd. Het pakket is vrijwel identiek aan dat van Internet+TV+Mobile, maar bevat een halvering van de mobiele bundel voor een hogere prijs. Bestaande klanten behouden hun oude pakket.

Proximus plaatste het nieuwe Minimus Pack maandag op zijn site zonder hier verder een bericht aan te wijden. Het abonnement biedt een downloadsnelheid van 100Mbit/s en een uploadsnelheid van 6Mbit/s, Proximus TV en een mobiel abonnement waarbij er de keuze is uit drie pakketten.

Minimus is daarmee nagenoeg identiek aan Internet+TV+Mobile, dat nu niet meer aangeboden wordt. Verschillen zijn er bijvoorbeeld wat betreft de databundels, die gehalveerd zijn. Ook de prijzen zijn anders; die zijn 4 euro per maand hoger. Proximus-woordvoerder Haroun Fenaux benadrukt tegenover HLN een derde verschil: het goedkoopste Minimus-pakket biedt onbeperkt bellen tussen gekoppelde mobiele Proximus-abo's van gezinsleden.

Bestaande klanten van Internet+TV+Mobile behouden hun oude pakket onder dezelfde voorwaarden. Proximus biedt het voor nieuwe klanten vier maanden voor een lagere prijs aan.

Proximus-abo
Minimus (nieuw) Internet+TV+Mobile (oud)
Internet 100Mbit/s down, 6Mbit/s up
Onbeperkt
Smart Wi-Fi
100Mbit/s down, 6Mbit/s up
Onbeperkt
Smart Wi-Fi
Tv Proximus TV
80 zenders
TV Replay
Proximus TV
80 zenders
TV Replay
Prijs icm mobiel 1,5GB (120min*, onbep. sms): €74,99
5GB (onbep. bellen + sms): €85,99
10GB (onbep. bellen + sms): €99,99
3GB (120min, onbep. sms): €70,99
10GB (onbep. bellen + sms): €81,99
20GB (onbep. bellen + sms): €95,99
*: onbeperkt naar toegev.
mobiele Proximus-nummers.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-11-2017 • 10:31

126 Linkedin

Submitter: Mschamp

Reacties (126)

126
125
43
3
0
74
Wijzig sortering
Of dit nu echt zo duur is? Als ik mijn Caiway (internet/TV) en mobiel (Vodafone) bij elkaar tel, zit ik niet ver van die 99 euro af, dan wel met 120mbit en 12GB in de maand, maar zo extreem duur is het ook weer niet.

Zeker met de hele hype van de tripple en quads is het gewoon jammer als je buiten de boot valt, KPN te traag, geen Ziggo, ga je al vrij snel richting de hoofdprijs.
Of het duur is, is een ander verhaal. Maar om mensen nou meer te laten betalen voor minder? Ongeacht de prijs...
Tja zo gaat het met boter ook de afgelopen jaren... niet alles wordt altijd goedkoper
In Nederland weliswaar...

Heb ik Ziggo 250Mb/s, 170 zenders, gratis (HBO) films, 2 tv tuners, onbeperkt bellen met vaste lijn
€62,50
T-mobile unlimted EU
onbeperkte data, bellen en smsen
€30,- (icm de extra kortingen)

totaal €92,50
Dan kom ik aardig in de buurt van het duurste pakket, echter heb ik dan wel aanzienlijk meer.
Moet je dit nog eens vergelijken met wat je in het Verenigd Koninkrijk betaald, dan voel je je waarschijnlijk net zo als de Belgen :P
Nou nee. Er zijn genoeg landen waar het geen hol kost vergelijken met hier, maar het VK zit daar dus echt niet tussen. (Ik betaal voor 12GB onbeperkt bellen 50 euro... per jaar, en ook voor 100mbit internet 60 euro.. per jaar, voor 100 digitale tv kanalen betaal ik 6 euro.. juist ja, per jaar).

De prijsvechter van het VK vraagt voor wat Tele2 mij in NL voor 25 euro per maand geeft 27 GBP (Three) per maand. Bij Vodafone UK ben ik 41 GBP kwijt. Vodafone UK en Vodafone NL hebben in principe relatief vergelijkbare prijzen. In het verleden was mobiele telefonie wel aanzienlijk goedkoper dan in Nederland bij de prijsvechters van het VK.

Ook internet 200/300mbit in UK (Virgin Media) is vergelijkbaar in prijs als bij Ziggo hier eigenlijk, dat is blijkbaar goedkoper geworden want dat was duurder. Lage snelheden zijn in het VK wel prijziger dan hier.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 14 november 2017 13:57]

Hoe krijg je een abo voor 62,5 met onbeperkt bellen en extra zenders?

[Reactie gewijzigd door dikki dik op 14 november 2017 18:02]

Deze extra's kreeg ik bij Ziggo toen ik in Maart 2017 klant werd:
-1 jaar lang Movies en series XL (nieuwe klant korting)
-1 jaar gratis een extra tv tuner (Caschback XL korting)
-1 jaar gratis bellen (overstap aanbieding bij mee nemen telefoonnummer)

Het pakket was verder 62,50 per maand
Vorige week had je een woordvoorder van Proximus die live op de radio kwam vertellen dat “proximus geen sympathiek bedrijf wil zijn”. Let wel, dat ging over vele mensen die al vele jaren onterecht huur betalen voor een telefoontoestel. Hij sprak ook nog over “wij sturen een sympathieke factuur”. Hij zegt niks over deze specifieke zaak, maar het duidt Alles kan voor meer winst...
De huur van het toestel is niet verplicht en staat duidelijk vermeld op de maandelijkse factuur die per post of email wordt verstuurd. Er is niks onterecht aan het innen van die huursom. Bovendien wordt het toestel gratis vervangen als het kapot gaat. Het gaat om een som van ongeveer 3,50 euro per maand.
Los daarvan zie ik ook niet echt waarom Proximus de mensen zou moeten doen veranderen? Je betaalt gewoon de huur en krijgt er service en een toestel voor terug. Dat is net hetzelfde bij bv. de huur van een toestel voor digitale TV. Je koopt het of je huurt het en je krijgt het iedere maand te zien op jouw factuur.
Gij hebt volledig gelijk.
Trouwens mensen die 50 jaar in een huurhuis wonen betalen ook steeds meer huur voor een altijd ouder wordende woning. Dus dat op die telefoon gereklameerd wordt vind ik ook onterecht.
Maar dat België zo wie zo uitblinkt in te hoge prijzen is wel duidelijk.
Mensen die 50 jaar huur betalen voor een woning die nooit gemoderniseerd wordt, zijn gewoon dom. Onderdak is basisonderdeel van het leven. Dat mensen niet stilstaan bij de huur van een telefoon is een heel andere zaak.
Ge kunt het huis zoveel moderniseren als ge wilt het blijft een oud huis. Aan het uiterlijke van de woning moogt ge trouwens geen veranderingen aanbrengen zonder eerst toelating te vragen. Enfin, ik heb vroeger mijn telefoon zelf gekocht, die kostte toen 4000 bf. Met die kon ik toen mijn bankaart opladen door ze in de telefoon te stoppen, dat systeem bestaat nu niet meer maar de telefoon werkt nog prima.
Ik spreek over de huiseigenaar. De ramen vervangen, een nieuwe keuken, de badkamer renoveren... dat is kost voor de eigenaar.

Nu, goed dat uw toestel uw eigendom is, jij hebt dus deze kosten niet. Ik blijf echter bij mijn standpunt.
Sorry, maar hier deel ik je mening niet. Er zijn getuigenissen van mensen die al 20 jaar 3,5€ per maand betalen voor een hopeloos verouderd toestel dat nooit vervangen werd. Dan heb je 840€ betaald voor een toestel dat zij destijds hooguit 50€ betaalden. Vaak gaat het hier om ouderen die heus niet hun factuur helemaal uitpluizen.
Ja, dat is echt duur. Ik heb:
- internet: 100/100 fiber voor 35 euro (T-Mobile, voorheen Vodafone)
- mobiel: 4G, 4.5GB, 275min voor 16.50 euro (Youfone)

Dat is 51,50 per maand zonder TV.

Met een mobiel abo van 2,5GB en 275min is het namelijk nog eens 4 euro goedkoper, dus 47,50 euro per maand zonder TV.

Dan is 74,99 voor een pakket (waar je van mag verwachten dat er korting in verwerkt is) relatief veel geld voor wat je krijgt.
Voor jouw situatie wel, mijn situatie dus niet.
Met mijn Caiway + mobiel zit ik op €75.
Dan heb ik:
 • 100/100Mbit (of 150/150) internet
 • Basis TV (70 zenders) én Plus TV (39 zenders a €11 p/m)
 • 5GB + 100 bel/sms
Voor die €10 verschil, heb ik onbeperkt data ipv 5GB.
Tja, je moet dan wel een vergelijkbare situatie houden, dus gaan rekenen als je wel tv hebt. Voor internet, mobiel en tv zit ik, in totaal, ook aan €85,- per maand en dat is exclusief een vast telefoonnummer.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 november 2017 11:59]

Normaal zou een combinatie abonnement korting opleveren, dus simpel twee losse providers optellen die dan nog goedkoper zijn laat al zien hoe duur het is. Daarbij als ik kijk naar mijn eigen abonnement (32 euro voor 50gb + onbeperkt bellen/sms + spotify en 50 euro voor 60/60 mbit internet en tv waar ik nooit naar kijk) ben ik goedkoper uit, krijg ik veel meer, enige wat lager is is mijn downloadsnelheid, voor 5 euro p/m extra zou ik eventueel ook 100/100mbit internet kunnen krijgen. Dan ben ik 12 euro per maand goedkoper uit, 94mbit hogere upload snelheid, 40!GB meer mobiele data en daarbij nog Spotify. Denk dat ze in Belgie wel terecht vinden dat het veelte duur is daar.
Ik vind het wel degelijk duur.
Ik heb caiway glasvezel 300/300 voor 58 euro per maand samen met t-mobile 20gb 200mbit voor 22.50 per maand. Totaal 80 euro voor meer en sneller.

Hierbij de de service en snelheid en kwaliteit hoger dan de Belgische variant. Ik vind KPN opeens sympathiek lijken.
je vergeet je televisie abbo.
alleen al met kijk en luister zit je al op die 100euro en dan nog je digitale tv en zenders dan zit je er ruim overheen en vergeet niet dat jij 300mbit hebt en geen 100mbit.
als je het goed uitrekend zit je net zo hoog en misschien wel hoger.
Dit is inclusief bellen en digitale televisie bij zowel caiway, ziggo en kpn.

Als ik van 300 naar 150 gaat betaal je ook nog +-10 euro minder.
dan krijg je inderdaad meer.
In België is communicatie altijd al een stuk duurder geweest tov Nederland, en toch behoren we tot de duurste van de wereld.
kijk en luister geld is al afgeschaft sinds einde jaren 90 hoor. ;)
In Vlaanderen ja.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170907_03058475

[Reactie gewijzigd door anessie op 14 november 2017 23:30]

En ik heb een ziekteverzekering voor 10euro per maand....


Hoe kan jij als nu iets weten te zeggen over service & kwaliteit? Dat het goedkoper en sneller is, volledig akkoord. Maar service en kwaliteit....geen idee. Als je het geluk hebt om in die 5 vierkante meter te wonen waar je deftige glas of vdsl aansluiting kan hebben in Nederland.... ja dan is het goedkoop en heb je kwaliteit/service. Woon je erbuiten, val je gewoon volledig uit de boot. Voor mij niet echt teken van kwaliteit/service. Net even getest op adres vriendin, geen caiway. Wat een service :p

Het is ook makkelijker “service” te bieden in een klein kmo-tje van 5 man en 10m2 dan in bedrijf met 27000 werknemers in gebouwen verspreid over gans het land ;)

Hier heb je gewoon 99% van vlaanderen gegarandeerd internet van 200Mbit (veel te duur weliswaar)
Ik dacht dat we het over internet hadden en niet over verzekeringen ;). Ook al is de mijne rond de 125 euro.

Ik geef toe dat deze berekening niet helemaal klopt als je geen glasvezel hebt maar ook met ziggo(upc) kom je uit. 62.50 voor 200/20 samen met vodafone (€30-€5 korting = 25 euro voor Onbeperkt bellen/sms'en met 20gb data. Is samen 87.50 euro voor dubbele kabelsnelheid en 2* zoveel data op je mobiel.

En ziggo is wel een grote speler in nederland net als vodafone.

Inb4: kpn compleet = (€59 euro 80/8 + €24 20gb +onbp. Bellen/sms = €83 euro.
Yeah, is geen verwijt. Is gewoon altijd zelfde liedje als er iets over Belgisch internet gezegd wordt. Maar je mag niet alles gewoon vergelijken in België en NL. Zo vind ik autos in Nederland gewoon belachelijk duur voor wat je krijgt ;)

Als je vergelijkt met de andere providers in Belgie (en niet tov NL) vind ik de prijzen nog “meevallen”, vind het wel grote schade dat ze gewoon meer aanrekenenen voor minder te geven. Dat ze gaan beperken op oude tecnhieken enzo voor plaats te maken voor nieuwe technieken. Daar kan ik mee leven (bv schrappen van analoge zenders voor meer bandbreedte, volledig terecht). Maar tegenwoordig is mobiele data “belangrijker” en meer vraag naar en dan gaan ze dit halveren. Dat is gewoon crimineel.

Ps’ die kpn lijkt me wel duur nee? Komt in de buurt van onze prijzen en buiten het mobile volume biedt het niet echt extras. Zeker als je ziet naar de hoeveelheid en de prijzen van andere aanbieders?
Alleen betaal je voor verzekering in .be weer ~2 maal zoveel. En vergeet de belachelijke wegen daar even niet, hier is dat veel beter voor elkaar.

Oh, kijk eens wat een kilo kaas kost en de rest van je boodschappen. Zal ik nog doorgaan? Ik vind persoonlijk veel dingen in .nl beter geregeld dan in .be. Alleen het zorgsysteem is vziw wat logischer van aard.
Je vergelijking raakt kant nog wal.
De wegen in Belgie zijn prima. De zorg is misschien logischer geregeld, maar niet beter of slechter dan hier.

Daarnaast is met de komst van Albert Heijn een daling te zien in de supermarkt prijzen.

En tja het een is duurder en het ander is goedkoper. Denk aan Benzine. En zo zijn er vele voorbeelden van prijsverschillen die de ene keer hier en de andere keer daar goedkoper zijn.
Ik woon zelf op een paar meter van de grens (in België). Ik weet niet waar jij de wegen prima vindt, maar ik zie echt geen prima wegen in België. Wat ik zie zijn vooral wegen die niet goed onderhouden zijn, die spiegelen als een gek wanneer het regent, en waar je bij nat weer de lijnen niet meer ziet staan en dan maar moet gokken waar de rijstroken zijn. Ik heb eerlijk waar op een aantal plaatsen schrik om te rijden als het heeft geregend. In Nederland heb ik daar dan weer geen enkel probleem. Ik rij elke twee weken ongeveer 400 km in België en 600 km in Nederland.

Van de prijsdaling van producten heb ik eigenlijk ook nog niet veel gemerkt. Ik heb alleen het idee dat alles maar duurder wordt in België, en dat in Nederland veel minder (of minder snel) het geval is. Een voorbeeld: een pakje Bertolli boter betaal ik in Nederland 78 cent. In België kost hetzelfde pakje mij 1,42 euro. Coca-Cola: 20 cent per liter verschil.

De benzine is inderdaad wel weer goedkoper. Aan de tankstations hier zie je overwegend gele nummerplaten. Maar ik kan echt niet veel meer dingen bedenken die in België goedkoper zijn.
Zorgverzekering + Wegenbelasting + brandstofkosten.

En dat scheelt soms tot enkele honderden (al dan niet een goede duizend euro) per jaar.
Ik heb hier in Belgie een jaarlijkse bijdrage aan de ziekekas van 10 of 20 euro. Belastingen voor mijn auto? 270 euro per jaar, indien ik benzine had zou dat tegen de 150 zijn geweest.
In Nederland betaal je al gauw 125-150 euro per maand per persoon voor je ziekteverzekering. Dan komen daar nog eens verdomd hoge kosten voor de wegentaksen bij (weliswaar zijn de wegen in Nederland weer stukken beter onderhouden) en brandstofprijzen waarvan je achterovervalt.

Ja Telecom is duur in Belgie maar de prijzen zijn niet zo veel hoger dan in Nederland. Als je de eindbalans opmaakt van alle kosten etc etc denk ik niet dat er zo superveel verschil gaat zijn tussen Nederland en Belgie, misschien dat Belgie er zelfs iets beter voor staat (als we het wegennet even wegdenken dan wel)
Ja, maar via je inhouding op loon betalen je ongeplafonneerd de rest van je zorgbijdrage. En dat is samen net zo veel of zelfs meer dan in NL.
Ziektekostenpremie als maatstaf nemen voor kosten van gezondheid, serieus?

Misschien even vergeten dat de Belgen elke maand 13,07% van hun brutoloon aan ziektekosten betalen.

€3000 bruto is dan al €390 per maand. Oeps.
De enige reden waarom ik dat als maatstaf neem, is omdat je in belgie geen eigen verzekering meer hoeft te nemen. In Nederland moet je nog altijd, nadat je jouw netto loon hebt ontvangen, een eigen verzekering nemen van pakweg een 120 euro p/m (gemiddeld?). Reken daarbij dat de Netto Lonen tussen Belgie en Nederland tot 50.000 Euro P/J niet veel verschillen, en dit is dus het belangrijkste want dit is het geld dat jijzelf overhoudt nadat belastingen etc etc zijn afgetrokken van jouw brutoloon.

De hele discussie die hier uiteindelijk draaide is dat het in Belgie pokkeduur zou zijn tov Nederland, maar dit moet je dan weer relativeren aangezien je in Nederland veel andere kosten hebt die je maakt t.o.v. Belgie.
Ziekteverzekering is een van de grote verschillen, en dat is het enige dat ik daarmee wilde aanhalen.
De verzekering is duurder. Maar de aansprakelijkheid is onbeperkt hetgeen in NL niet het geval is.
Het is niet alsof we in Nederland met een paar miljoen aansprakelijkheid een belachelijk lage aansprakelijkheid hebben. Kijk eens naar de VS: daar kun je je aansprakelijkheid verlagen tot luttele duizenden dollars, eigenlijk schandalig, je zult er maar door invalide gereden worden. Maar dit wordt bijzonder offtopic, het ging om de prijs van internet, tv en mobiel... En daarvoor vind ik bovengenoemde prijzen bijzonder hoog.
Maar voor onze dure auto's krijgen we wel een goed wegennet terug. Elk voordeel heeft jammer genoeg zijn nadeel.

Kpn is inderdaad wel iets duurder in vergelijking met de rest maar het grootste gedeelte van nederland kan ziggo ontvangen.

En het groote verschil met auto's/verzekeringen is dat dit een Overheidskwestie is en internet is puur het resultaat van mono/oligopolie gedrag doordat de overheid niet op je juiste manier ingrijpt.
(Hetzelfde probleem in nederland met upc/ziggo/vodafone, en kpn/reggefiber)

[Reactie gewijzigd door rodebest op 14 november 2017 13:01]

In België heb je te maken met een doupolie belgacom/telenet.
Waarbij belgacom proximus in handen van de overheid is.
De waakhond die toezicht moet houden op de sector is een bewezen schoothond. In de top zitten oud medewerkers van jawel telenet en belgacom.
Vul dan zelf maar in waarom er in België gebrek aan concurrentie is en dus hoge, te hoge prijzen.
Bovendien is de raad van bestuur van zowel proximus en telenet voorzien van de nodige politieke connecties. In het geval van proximus niet vreemd, het is een overheidsbedrijf, maar Bert Degraeve, de ex-politiek benoemde- baas van de openbare omroep en verheven in de adelstand, zit in de raad van bestuur van Telenet. Ik stel me daar toch vragen bij...
Vragen kun je stellen maar veranderen zal er zo snel niets in België
We hebben thans de kracht van verandering die de plak zwaait... :)
Wauw wat zijn dit hoge prijzen zeg! , waarom is het in Belgie zo duur dit pakket ? En waarom minder mb’s voor meer geld terwijl de trend juist de andere kant op gaat (denk aan onbp internet). Dank alvast voor jullie antwoorden.
Voorheen hadden wij dit ook, werd data duurder. Die trend is de afgelopen 2 jaar inderdaad andersom. België loopt wat achter :+
Ik kan je ook wel gratis ziek maken daar hoef je geen 10 euro per maand voor te betalen. Ben je werkloos? Je betaald naast die 10 euro per maand ook nog 13% van je bruto loon. Iemand in nederland die werkloos is betaald ook maar ongeveer een tientje per maand en ook wij betalen een bepaald percentage van ons brutoloon voor de zorgkosten, ik geloof als ondernemer 4% en anders 7% beiden met een maximum uiteraard. Ook betaal je net als in Nederland ook een eigen bijdrage die behoorlijk op kan lopen voor je gezin (net als onze eigen bijdrage best wat kan kosten). En omdat de tarieven niet vastgesteld zijn kan het zomaar dat je arts ergens 1000 euro voor vraagt en er maar 100 euro gedekt gaat worden in tegenstelling tot vastgestelde tarieven hier voor de arts. etc etc, het valt allemaal niet een op een te vergelijken maar reken er maar op dat het nou eenmaal geld kost in beide landen. Als je nou begint over hoe goedkoop autorijden in Belgie is in vergelijking met hier dan geef ik je direct gelijk, als belg had ik een HELE andere auto voor de deur staan want het scheelt echt enorm

Maar is dit niet een gevalletje pot verwijt de ketel? Je claimt dat rodebest niet kan weten hoe het zit met de service en kwaliteit van proximus maar jij weet wel te vertellen dat er in Nederland welgeteld 5 vierkante meter is waar je redelijk internet kan krijgen.

Ik kan je vertellen dat er meer huishoudens in Nederland zijn die any time de keuze kunnen maken (of het al hebben uiteraard) om 200 of meer mbit in huis te halen (inmiddels een groot gebied 500mbit). Dan er totaal aan huishoudens bestaat in Vlaanderen. Ik kan uit volle overtuiging stellen dat de situatie wat betreft internet al sinds het begin van het internet hier ongetwijfeld beter is geweest dan in Belgie zelfs als we Wallonie voor het gemak niet meerekenen. Sinds enkele jaren kan het er mee door in Belgie en de kwaliteit is inderdaad wel gewoon goed te noemen.

Maar ben je de tijd vergeten dat elke lijn een belachelijke datalimiet had die nu in 2017 nog altijd niet overal echt verdwenen is in belgie terwijl er hier geen haan naar kraait als je een terrabyte de maand verbruikt? Er ligt hier dan ook veel meer capaciteit voor zover ik weet. (in het verleden in ieder geval wel).

Het is niet raar zo een prijsverhoging trouwens, maar ik kan niet echt van service spreken als je nog maar de helft van je data krijgt, ongeacht wat die zaken elders kosten is het een lullige move, zeker i.c.m. een prijsverhoging. Klantvriendelijkheid is ook een gedeelte van service niet waar?

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 14 november 2017 13:34]

Hier zal je geen onbeperkte lijntjes vinden, alleen bij proximus resellers.
Maar dat zijn meestal kleine bedrijfjes.
Netto houd ik gewoon meer over sinds ik in Belgie werk, het is onder de streep wat telt. Op het gebied van zorg kan NL veel leren van hier.
Dat kan best zo zijn, maar daarvoor betaal je dan ook geen AOW en ANW. Tegen de tijd dat je die nodig hebt is, gezien de problematische staatsschuld in België (106% vh BNP), het nog maar de vraag wat je als oudedagsvoorziening hebt.
Onder de streep blijken de lonen in NL en de omringende landen eigenlijk elkaar niet zo heel veel te ontlopen. In B en D krijg je weliswaar meer geld overgemaakt van je werkgever, maar daarvoor zijn de kosten in levensonderhoud (wonen, eten en vaste lasten zoals verzekeringen) ook hoger.
Daarom dat er zoveel Nederlanders in België gaan wonen? Omdat wonen hier duurder is? Tiens, ze komen nochtans massaal naar hier voor de goedkopere woningen, zowel huur als koop. Eten duurder klopt wel, al ligt het eraan wat je koopt en waar. Sowieso woont de helft van België binnen 50km van de landsgrens en kennen de winkels maar zat grenstoerisme. Iets wat de Nederlanders in Duitsland ook massaal doen. Blijft de verzekering over, de rest compenseert het verhaal wel. En ik ben benieuwd wat er van het grenstoerisme over blijft als de BTW en zorgplannen van Rutte III doorgaan.
De zorg in NL staat, volgens verschillende indexen nog steeds op een hoger niveau dan in België.
De BTW-plannen zullen voor België weinig voordeel hebben, want daar is het tarief voor de meeste goederen al 12%, die in NL naar 9% gaan.

Uiteindelijk maakt het allemaal niks uit, tenzij je over een exorbitant inkomen of eigen vermogen beschikt. Ik wil ook niet ontkennen dat het best leuk wonen kan zijn in België, maar dat is ook maar betrekkelijk. De grondprijzen liggen een stuk lager dan in NL en daarmee is het mogelijk om een groter huis met grotere tuin te betrekken als in Nederland.
Ik kom vaak genoeg in België, heb (en had) er familie wonen en moet ook eerlijk bekennen dat de huizen een stuk groter zijn, maar ze spreken me zelden aan. Groot en landelijk is niet gelijk aan mooi, maar goed: smaken verschillen. Verder zijn er in België heel veel plekken waar je nog niet dood gevonden wilt worden, heerst er grote werkloosheid, zijn de overheidsfinanciën -net als de wegen- een drama. Dus het is echt niet allemaal goud dat blinkt. ;)
Als het echt alleen maar voordelen zou opleveren zou België wss 17 miljoen meer inwoners hebben, maar als je realistisch en eerlijk bent, zie je dat het aan het einde vd maand heel weinig uitmaakt.
* Als je enkel Vlaanderen bekijkt, wat fair is want de twee andere Belgische regio's hebben een andere overheid en cultuur, is de werkloosheid welgeteld 4,8 procent. Dat is bij de laagste van heel de EU en zowat hetzelfde als in Nederland. Dat is ook heel logisch want die twee regio's zijn economisch enorm verbonden met elkaar en met Duitsland.
* Er zijn evenveel indexen die België hoger plaatsen dan NL wat zorg betreft. Er is veel zorgtoerisme van NL naar BE, amper in omgekeerde richting. Dat zal vast wel iets betekenen.
* Ik ken evenveel plekken in Nederland "waar je nog niet dood gevonden wil worden" dan in Vlaanderen.
* Voor mij als Vlaming zijn straten of hele wijken waar elk huis er hetzelfde uit ziet verschrikkelijk en het tegenovergestelde van mooi. Het is dus maar hoe je het bekijkt, smaken en culturen verschillen.
* De meeste wegen zijn in verhouding tot wat we er voor betalen prima, je refereert naar een situatie van tien jaar geleden die ondertussen fel verbeterd is. Zijn de wegen in NL beter? Zonder twijfel, maar je betaalt er ook veel meer belastingen voor.
* België is één van de enige landen in de EU die relatief weinig effecten heeft gekend van de financiële crisis. De huidige hoera-berichten van Nederlandse politici dat Nederland zo veel harder groeit dan België, negeren vrolijk dat Nederland eerst veel verder in de dieperik is gesukkeld.

Kortom, ik denk eerlijk gezegd dat de levenskwaliteit in Vlaanderen en Nederland amper verschilt. De cultuur is wel enorm verschillend op allerlei vlakken (vooral dan tegenover de Randstad, tegenover het zuiden heel wat minder), iets wat vaak over het hoofd wordt gekeken. Ik kom bijna elke dag in NL voor m'n werk en ken er best veel mensen, dus heb recht van spreken :).
Volgens mij komt het ongeveer neer op wat ik ook schreef, alleen verschillen we van mening wat betreft overheidsfinanciën.
Ondanks dat er twee overheden zijn (en heel andere culturen) is er toch één BNP en één Staatsschuld.

Dat Vlaanderen relatief weinig last heeft gehad van de financiële crises heeft vooral te maken met het feit dat er nagenoeg geen multinationals en internationale banken meer gevestigd zijn in België (dat was ook de onterechte sneer van Rutte). De economie in Vlaanderen draait dan wel redelijk goed, maar aan de andere kant van de lijn vreten ze zogezegd hun eigen stront. De hele economie ligt daar op zijn gat, werkloosheid is er meer dan 10% en dan heb ik het nog niet over het Brussels Gewest: dat is nagenoeg een Derde Wereldland wat economie en werkloosheid betreft en dan heb ik het nog niet over de andere problemen in de wijken rondom Brussel, Verviers, Luik en Charleroi.

We hoeven hier geen discussie te voeren over welk land beter is (die hebben we al genoeg gehad op Tweakers), want voor het Belgische systeem vind ik evenveel te zeggen als het Nederlandse systeem. Ze hebben beiden voor- en nadelen, maar het stoort me als mensen maar halve feiten vertellen of schrijven.
In de tijd dat ik voor de overheid werkzaam was, werkte ik op kantoor met Belgische en Duitse collega's die hetzelfde werk als ik deden. Als ik puur naar het netto salaris keek, had ik reden om jaloers te zijn, maar nadat we eens met zijn drieën alle kosten erbij geteld hadden, bleek eigenlijk dat de Belgische en Duitse collega's, na aftrek van alle kosten (ziektekosten, belastingen, verzekeringen en premies), er eigenlijk nagenoeg hetzelfde per maand over bleef om "van te leven". Ik denk overigens dat dit voor alle West-Europese landen geldt, alleen rij je van je salaris een dikkere auto in het ene land, woont groter in het andere land en hebt een beter sociaal vangnet in weer een ander land.
Dat er geen multinationals meer zijn gevestigd in Belgie is pertinente onzin. Ik kan je ook dit artikel aanraden: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171112_03182676 Er zijn er nog steeds honderden en die stellen ook erg veel mensen te werk. België is er overigens (net als Nederland) heel goed in om die weinig of geen belastingen te doen betalen. Ik geef wel toe, Nederland heeft meer fictieve multinationals die enkel dienen om fictieve royalties/licenties aan te rekenen om belastingen te ontwijken :).

Waar Rutte waarschijnlijk op doelde (tenzij hij echt dom is of gewoon een populist) was dat er bijna geen multinationals meer zijn die nog eigendom zijn van Belgen. Dat is dan weer wel helemaal waar. Dat heeft echter niets te maken met de belastingen die ze hier moeten betalen (wegens zowiezo al erg laag), maar doordat Nederland het overnemen van "kroonjuwelen" juridisch bijna onmogelijk maakt, cfr gifpil, wat hier amper voorkomt. Moest dat niet zo zijn had Nederland ook al veel van z'n multinationals kwijtgespeeld door vijandige overnames.

Maar bon, ik denk dat we op wat meningsverschillen na hetzelfde zeggen, dus zullen we maar zeggen dat we allebei gelijk hebben.
@EOSfoto Een koppel, Belgische en Nederlander hebben in beide landen gewoond en nu in Zwitserland trouwens. Ze zeiden dat de ziekteverzekering in .nl extreem duur was. Het probleem hier is dat er gewoon teveel regeringen zijn die teveel kosten. Allerlei overheidsinstanties worden ontdubbeld of erger.

Wat dagdagelijkse aankopen betreft, blijft hier aardig wat geld hangen bij de distributeurs naar het schijnt. Ben eens in Duitsland gaan shoppen om te vergelijken. Wat voeding betreft viel het verschil in prijzen nog wel mee. Onderhoudsprodukten, zo een beetje alles wat je in de badkamer gebruikt kan tot 50% verschillen.

We hebben hier een Britse winkel in de buurt: http://www.stonemanor.uk.com/. Daar kocht ik altijd mijn wc-papier van het merk Andrex, hier Scottex. De prijzen zijn ongeveer hetzelfde maar er zit gewoon veel meer papier op een rol van de UK versie. Hier heb je meer lucht, alhoewel ik de indruk heb dat sinds Brexit het aantal laagjes ook aan het verminderen is.

Ik denk dat er in een grotere markt gewoon veel meer druk op de prijzen zit en dat ze zich hier gewoon meer kunnen veroorloven. In theorie heb je hier 2 markten van ongeveer 5 miljoen.

Maakt niet uit dat in het geval van Proximus, Telenet en een handvol anderen ik toch niet inzie waarom het hier zoveel duurder moet zijn. Er zijn misschien wat extra marketingkosten, maar ik vermoed dat er ook een hoop kosten zijn omdat het kan.
In Duitsland zijn sommige producten inderdaad goedkoper dan in NL en B (heeft denk ik idd te maken met afzetmarkt en inkoop), maar andere zaken zijn daar weer een stuk duurder, net zoals de levensmiddelen in België.
Het is wel aardig om te zien dat er dagelijks vele Nederlanders in Duitsland de boodschappen halen, de Duitsers in Nederland de boodschappen komen halen en de Belgen grote grensgemeenten (Maastricht) wekelijks komen leeg kopen.

Economisch profiteren van buurlanden is echter alleen maar weggelegd voor mensen die binnen een straal van een kilometertje of 15 van de grens wonen, verder wordt het weer oninteressant. Hoewel er genoeg mensen zijn die zich daarmee ook rijk rekenen, maar dan bijvoorbeeld alleen een benzineprijs calculeren voor het ritje, in plaats van de kilometerprijs. Als je nl 30 km moet rijden, kost je dat al snel €18, maar dat willen de meesten natuurlijk niet waar hebben en rekenen enkel de 4-5 euro aan benzinegeld...
Zoals ik eerder al aangehaald heb. Tot hoever denkt je verzekering in NL je aansprakelijkheid ? Dat is in Belgie onbeperkt.
Niet alleen grondprijzen zijn goedkoper ook huurprijzen liggen daadwerkelijk een stuk lager.
En je bent duidelijk niet veel in Zuid -Nederland geweest. Een regio waar werkeloosheid welig tiert.
En veel jobs in NL zijn halve jobs waar je niet mee rondkomt. Dat noem ik geen job maar uitbuiting :*)
En gezondheidszorg ? Tja erg vreemd hier in de grensstreek de ziekenhuizen vol liggen met NL mensen. Ik heb verschillende NL kennissen en familie waar men na verschillende behandelingen in NL ziekenhuizen uiteindelijk geholpen is in Belgie. Trouwens met ernstige problemen durven ze je blijkbaar zonder pardon maanden laten wachten en tig aantal onderzoeken verschillende keren opnieuw laten doen. Ik heb familie verloren door geklungel en wachttijden in NL. Dus breek mij daar de bek niet over open ... :(
Dus zo briljant vind ik de NL zorg niet. Over de prijzen nog maar te zwijgen ...

[Reactie gewijzigd door WickedStealthy op 14 november 2017 18:53]

Ik wacht wel even totdat je klaar bent met verzamelen van argumenten.
Je eerste argument kan ik alvast ontkrachten: de werkloosheid in Zuid-Limburgse (waar ik woon, maar kennelijk nog nooit geweest ben) bedraagt 5,4% (eind 2016, bron UWV).
Als je toch nog door blijft verzamelen, vermeldt dan ff de bron van die onzin over de halve jobs. Werk en inkomen worden berekend naar FTE.
De reden waarom zoveel Brabanders en Limburgers naar ziekenhuizen in de grensstreek gaan is heel simpel: verzekeraars hebben contacten met die ziekenhuizen. Marktwerking in de zorg heeft zeker niet alleen positieve kanten, maar dit is er wel een van.
Kwaliteit van zorg heeft overigens veel meer om het lijf dan korte wachttijden in ziekenhuizen waar je eigen handdoeken moet meenemen van thuis (OZL Campus Genk).

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 14 november 2017 19:17]

En blijkbaar zijn er krachten die ervoor zorgen dat dokters, tandartsen en 'aanverwanten' zeker niet aan de bedelstaf raken. Integendeel! (idem in vastgoedsector in België met het BIV). Dit jaagt iedereen ver buiten proportie op kosten en de verzekeringssector profiteert hier nog eens dubbel en dik van.
bvb. Stifttand laten plaatsen in Spanje: 200€ . Identiek dezelfde tand in België laten plaatsen: 1000€!!!
Legaal geld scheppen (bijna letterlijk) door verborgen (en gelegaliseerd) monopolievorming en zo zijn er wel nog sectoren en vrije beroepen die zich met een lange lobby-arm de rest kunnen blijven uitzuigen.
....dus eigenlijk off topic
...

[Reactie gewijzigd door WickedStealthy op 14 november 2017 22:49]

Harstikke duur, jouw Caiway + Vodafone oplossing, Proximus helemaal. Hier onbeperkt mobiel bellen + 120min naar EU landen + 5GB data voor €15 (T-Mobile incl de Samen korting) en tel daar een willekeurig xx mbit of xxx mbit abo bij en je zit nog ver onder de 70 euro.
In frankrijk kan je voor 15€ gemakkelijk 50GB data krijgen... (Ze noemen dat daar 'illimité')
+ onbeperkt mobiel bellen en SMS

Ik vindt het straf dat in België en blijkbaar Nederland ook zo duur blijven. Hier heb je voor dat geld amper een paar GB's... En toch durven ze de helft aanbieden voor meer geld. Ik ben benieuwd wie zo'n abonnement gaat kopen :/
Met 5GB bedoel ik 4G op me telefoon :) onbeperkt mobiel internet heb je hier ook 25 euro ofzo.

Vast internet is hier sowieso onbeperkt, ADSL heb je al vanaf 20 euro ofzo.
Tsja, wat is duur... Interactieve tv, 100mbit en vaste telefonie voor €25 p/m bij nle. Daarnaast een simonly bij Ben voor 8 euro...
Aardig duur zit je dan. Ik heb ook caiway 100up/100down voor 46euro per maand en 10gb 4G voor 14euro. Dat is totaal 60 euro, toch een hoop minder dan de Belgische prijzen en dan heb ik nog glasvezelnetwerk met dezelfde up en down snelheid.
Caiway € 73,78
Vodafone € 23,05

Hier moet ik dan nog wel eigenlijk 16 euro uithalen voor vast bellen, zit ik op 84 euro, maar dat is wel na diverse keren moeilijk doen bij Vodafone om extra korting te krijgen ivm geen Ziggo (was origineel 5 euro, is nu 18 euro), dus 97 euro simpel genomen.
Ja vast bellen is wel een prijskaartje uiteraard, vandaar dat ik dat zelf ook niet doe. Ik pak eigenlijk altijd m'n mobieltje omdat ik daarop gewoon onbeperkt bellen heb. En gebeld worden op vaste lijn kost natuurlijk geen geld.

Wel erg duur allemaal, sta er versteld van! Vooral ook je Vodafone abbonement is niet het goedkoopste abbo'tje.
Dat is wat ongeveer al die reacties hierboven compleet missen, het 'buiten de boot vallen'. Wij hebben geen glasvezel, geen quad-providers (geen ziggo), hebben via DSL maximaal 27mbit (dus 90% van providers, hoe goedkoop of budget ze zijn, vallen direct af), dat gecombineerd met steeds meer joined-operations, zit je gewoon in de restantjes die aanzienlijk duurder zijn dan de standaard grote pakketten.

Natuurlijk, vergelijking is niet helemaal eerlijk, maar puur kostenplaatje technisch gezien zit ik daar dus helemaal niet ver vandaan.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 14 november 2017 13:49]

Of dit nu echt zo duur is? Als ik mijn Caiway (internet/TV) en mobiel (Vodafone) bij elkaar tel, zit ik niet ver van die 99 euro af, dan wel met 120mbit en 12GB in de maand, maar zo extreem duur is het ook weer niet.
Het verschil met NL wordt steeds kleiner. Sinds enige tijd is het met de concurrentie in NL nog slechter gesteld dan in Belgïe. Sindsdien staat de ontwikkeling van internetabonnementen vrijwel stil. Af en toe wordt de snelheid een klein beetje verhoogd om een prijsverhoging goed te praten en verder gebeurt er niet zo veel. Je kan nog een beetje winnen door een tripleplay-abo aan te schaffen bij één van de twee grote providers omdat je dan helpt de kleinere spelers buiten de markt te plaatsen maar dat is vooral een sigaar uit eigen doos.

De Belgen zijn het wat beter gaan doen en de Nederlanders een stuk slechter. Het verschil is dus inderdaad niet meer zo groot als het ooit was.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 14 november 2017 13:27]

Wauw.
Dus NOG minder mobiele data voor een hogere prijs. En dit terwijl in de ons omringde landen mobiele data al bijna ongelimiteerd is. Enorm zwaktebod.
Dat onbeperkt bellen is sowieso gratis voor Proximus want in hetzelfde netwerk.
8)7

[Reactie gewijzigd door whackertje op 14 november 2017 10:36]

Maar ook : gratis tussen gekoppelde gezinsleden...
Hoeveel bel je werkelijk naar je gezinsleden?
Misschien 1% van je gesprekstijd?
Ja absoluut. Dus je moet ze al ingeven als gezinslid. Indien ik me goed herinner maximum 5.
Ooit mensen gekend die bij BASE "gratis onderling bellen" hadden en die gebruikten die lijn es als babyfoon omdat ze die thuis vergeten waren. Dat was ook snel gedaan :|
komt er van als je eigenlijk als enigste een performant netwerk hebt, en de andere twee maar wat aanmodderen.
Hahaha, nog erger dan telenet, daar stijgt tenminste enkel de prijs :+

Waarschijnlijk omdat ze de oude klanten nog lieten betalen voor antieke telefoons (officiele belgacom toestelen met draaischijf) en dit niet meer mogen, gaan ze geld ergens anders halen...

in before het eeuwige internet in België bashing....

[Reactie gewijzigd door SadisticPanda op 14 november 2017 10:39]

Ligt eraan, als mensen dat ooit zijn overeen gekomen met de RTT en in geen jaren de factuur nakijken, ligt die fout dan bij Proximus? Het klinkt onnozel wat er met die toestellen gebeurt maar valt in het niet bij de vele zever waar veel mensen voor verzekerd zijn, vaak zelfs dubbel. Er wordt op veel vlakken veel onzin betaald waar je nooit iemand over hoort, uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid toch echt bij jezelf. Proximus heeft zelf ook gezegd dat die toestellen elke maand netjes op de factuur staan, ze informeren de klant dus weldegelijk. Moet elk bedrijf dan elke maand met elke factuur naast de klant komen zitten om alles na te gaan lopen?
Akkoord. Probleem is dat ze vooral profiteren van een zwakkere bevolkingsgroep namelijk de oudere mensen. Doen hun televerkopers ook vaak, zich volledig opdringen en producten verkopen die ze totaal niet nodig hebben.

Staat inderdaad op factuur maar onder vemelding van “telefoon u77 schijf”; nergens huur of abbonnement. Beetje duidelijkere vermelding mag wel lang de kant van proximus.
KPN of toen nog PTT heeft ook jaren verzuimd mede te delen dat mensen nog huur betaalden voor de draaischijf telefoons terwijl ze die al heel lang niet meer hadden, maar nu nog is inderdaad wel heel erg laat. :P
Dat zal wel wat meevallen. Ik gok zomaar dat dat gewoon elke maand op de factuur stond.
Om de zoveel tijd ontvang ik een enquête van GFK welke over gsm-abonnementen. Daarin krijg je een hele hoop vragen over betalingsbereidheid van bepaalde packs. Je kan bv. aangeven of je bereid bent x euro te betalen voor x smsen, x GB mobiele data, x minuten beltijd en mogelijke extra's zoals Spotify, Netflix, ...
Elke keer passeren daar ook voorstellen van 5 euro voor bv. 2-3GB, 0 min bellen en 0 sms'en, of 8 euro 4GB, 100min bellen en onbeperkt sms'en. Leuke ideeën dus, waarbij je hoopt dat zo een mogelijkheid eindelijk eens in de aanbiedingen wordt opgenomen. Maar dat is valse hoop, want ze verhogen hun prijzen enkel. Wat een belachelijke praktijken.
Het is wat hetzelfde als in game aankopen of het Telenet-monopolie: zolang je blind betaalt, duwen ze de te hoge prijzen door je strot. Wat kunnen we doen: leven van de wifi. Het lukt mij perfect. Ik doe al bijna een jaar zonder mobiele data (aan 20euro/maand), mijn leven is niet veranderd (!!!) en als ik écht iemand moet bereiken, bel ik wel met die paar euro's op mijn kaart of log in op een gastenwifi in (neen, niet om mijn bankzaken te regelen ;) ).
Enkel zo kan je providers duidelijk maken dat je ze eigenlijk niet nodig hebt (toch niet aan de prijzen die ze nu vragen), net zoals je Telenet kan duidelijk maken dat je hun niet nodig hebt door je tv af te sluiten en te werken via Chromecast of een htpc. Je aanbod wordt (mogelijks) beperkter, maar in de praktijk merk je dit nauwelijks, je leven wordt er niet slechter van... Meer nog, je bespaart er enkele honderden euro's per jaar mee.
Dat dus. Ik heb ook geen data actief op mijn prepaid kaartje. Totale mobiele verbruik: 4 keer herladen a EUR12,- per keer per jaar.
Daarnaast een China smartphone voor ongeveer EUR150,- waar ik minimaal 3 jaar mee doe. Dus mobiel gebruik kost mij ongeveer EUR100,- per jaar. Als ik internet nodig heb zoek ik een wifi hotspot op of wacht tot ik weer thuis ben.
Ik ben steeds meer data gaan gebruiken en zat alleen maar aan de telefoon geplakt, ineens was ik er een beetje klaar mee.
Ik heb nu een abbo genomen van 1,5gb data en onbeperkt bel en sms voor 15 euro(Vodafone), er was 50% korting en ik kreeg nog eens 3 euro korting normaal dan 18 euro.

Ik kwam van een abbo af van 54 euro maandelijks dus scheelt enorm in de portemonnee, het is niet dat ik het niet kan uitgeven ik wil het gewoon niet uitgeven meer.
Ik doe letterlijk bijna nooit Youtube, spotify heb ik niet meer, snapchat heb ik verwijderd + instagram ook en facebook kan ik ook wel thuis doen soms.
Ik heb vaak ook wel eens mijn data gewoon uit staan en ben whatsapp thuis wel weer bereikbaar of op het werk, nu heb ik in 14 dagen 42mb gebruikt.
Ik ga dus lekker een stapje terug met mobiele data met mijn volgende abbo :)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 14 november 2017 13:44]

Niet zo extreem maar wel zelfde richting. Ik zit bij telenet maar niet met gsm. Ik heb simpel prepaid kaartje dat ik max 3 tot 4 keer op een jaar herlaad voor 15euro. Eerste maand gratis data, de volgende maanden gaat het van krediet af.

Voor de rest kan ik altijd wel ergens gebruik maken van gastwifi of een telenet homespot. Dankzij samenwerking met upc/ziggo; ook gewoon in het buitenland vaak.
Bellen doe ik via wifi (ofwel whatsapp ofwel via triiing (via vaste lijn mobiel bellen. Goedkoop in piekuren, gratis in daluren, ook naar buitenland en mensen zien nog steeds je gsm nummer)).
Ligt het aan mij maar snap de logica niet echt.. je maakt je product duurder, oke dat kan, maar je halveert ook de bundels...
Dat is zoals hier boven staat win situatie dan gaan ze upgraden na een duurder pakket, en als ze het doen is het dubbele winst voor ze.
Niet iedereen en de gene die niet doen hebben ze als nog winst.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 14 november 2017 13:22]

Vadertje staat (en z'n politieke zitpenningslikkers) zal er wel bij varen. Franse of Nederlandse prijzen voor VDSL liggen beduidend lager in elk geval... (de Duitse ken ik eigenlijk niet). Maar aan de andere kant, Telenet is helaas niet bijzonder goedkoper.
Telenet is niet veel goedkoper nee, maar imho heb je toch wel meer.
- hogere snelheden niet afhankelijk waar je woont
- op alle tvs gewoon analoge tv
- naar mijn inziens betere support (eigen ondervinding, spreek niet over anderen)
Zonder mobile abbo is telenet goedkoper maar je moet al echt krom zijn om voor hun wigo's te vallen
Zonder mobile abbo is telenet goedkoper maar je moet al echt krom zijn om voor hun wigo's te vallen
Zo, dat is je uitspraak. En dan nu de onderbouwing?

Wij besparen maandelijks 20 euro, jaarlijks 240 euro door Wigo waar we voorheen alles apart hadden (4 telefoons en thuis. We hebben nu dus voor 20 euro per maand minder, meer mobiele data (niet begrensd aan 1 persoon maar uit 1 pot) en betere bel/sms/ 'voorwaarde' dan voorheen. Moet jij dus even niet gaan uitmaken dat een ander 'krom' is omdat het dus weldegelijk voordeliger kan. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel het totaalplaatje bekijken zoals welke opties de mensen (willen) hebben. Ik vind het behoorlijk zwartwit voorgesteld van je terwijl je het ook grijs kunt krijgen.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 14 november 2017 12:46]

En dan heb je een datalimiet dat totaal niet toereikend is.

Daarnaast is Orange voor mij op elk vlak goedkoper en krijg ik meer. Dit zag ik voor elke wigo configuratie die ik heb gemaakt (telenet verkocht en heb me kapot geirriteerd aan hoe mensen in 't zak warden gezet voor veel te veel geld.). Bij orange zat je op €170 tov de grootste wigo voor meer data pp, onbeperkt bellen en all in...

Je betaalt bij telenet veel voor wat je krijgt. Is die €25 teveel per maand echt veel? Nouja voor mij wel op jaarbasis maar rijk word je niet door geld uit te geven. Maar als iemand die uit de telecom sector kom kan ik wel zeggen dat je bijna overal hetzelfde krijgt, veel ervan afhangt waar je woont en uiteindelijk alles commodity is. De service is overal even goed, totdat het een keer slecht is. Dan is €25 meer per maand wel veel ;)

[Reactie gewijzigd door matthewk op 14 november 2017 13:39]

Ik vermoed dat jij geen huistelefoon hebt, want Orange biedt dat namelijk niet aan. Verder zijn we zeer tevreden over het Telenet internet thuis. Daarbij kwamen onze mobiele abonnementen nog bovenop. Proximus heeft trager internet dus dat was voor ons geen optie net zoals de kleinere spelers (Skarlet, ...). Dan blijft er nog 1 over waar je best wel tevreden over bent. Na verschillende vergelijkingen te maken bij allerlei operators (ook als het trager was ofzo) kwam Telenet toch wel het beste uit voor ons. En moet zelfs zeggen dat onze mobiele dekking erop is vooruit gegaan. Dus heb niet te klagen en dat voor 20 euro minder per maand :)
voor mij bvb is telenet geen optie door de FUP
xbox one of ps4 digital downloads en updates lopen tegenwoordig in de 100en GB's en die zijn niet te schedulen op de consoles dus geforceerd automatisch enkel s nachts downloaden is daar geen optie

dus enig alternatief voor mij is proximus unlimited momenteel
Al eens naar Telenet Fluo (Business) gekeken?
Daarbij heb je ofwel 3TB bandwidth (ongeacht of je 's nachts of overdag downloadt) ofwel echt onbeperkt (indien je de duurste optie neemt).
's nachts... tussen middernacht en 12u 's middags telt je download helemaal niet mee. Op de PC zijn games zoals GTA V en DooM ook 70+ GB maar als je die voor de middag doet moet je er toch komen met 750GB in de namiddag?
Hogere snelheden, inderdaad maar daar betaal je ook het dubbele voor :(
Betere support: Ik moet nog altijd gebeld worden van een afspraak een jaar geleden hmmm...
Proximus: geen bedrijf dat sympathiek wil zijn :-)
Nu is het weer de beurt aan Telenet om hun prijzen omhoog te doen, lijkt wel een vriendschappelijke pingpong game tussen Telenet en Proximus. (mss ook een idee voor de nieuwe duurdere bundel van Telenet: Ping & Pong :) )

Het feit dat de roaminginkomsten een grote hap uit de inkomsten nemen zal er ook wel mee te maken hebben.
Er moeten meer inkomsten komen en de playboek van Telenet bevat het juiste scenario.
Prijzen omhoog, veel lawaai maken omtrent enorme investeringen ivm verbeteringen van het netwerk (wat ik gewoon meegaan met de tijd noem), prijzen indexeren, hier en daar een overname, wat investeren in TV zenders, indexaanpassing, persbericht dat het nieuwe netwerk vertraging oploopt of even on hold komt.
En in de toekomst, als het nieuw netwerk eindelijk klaar is een nieuw en duurder pakket aanbieden om er gebruik van te maken

[Reactie gewijzigd door koekoe op 14 november 2017 15:27]

Anoniem: 706671
@koekoe14 november 2017 11:56
Ze spelen graag pingpong. Proximus in januari en Telenet in februari dixit vorig jaar.
Echt bizar wat er in belgie gebeurt. Ik snap persoonlijk niet dat er nog niemand is wakker geschoten daar die denkt: misschien moeten we deze 2 spelers toch eens onder een vergrootglas houden.

Ik heb een jaar of 7 in belgie gewoond en in die tijd waren de bundels voor internet kabel nog 12 GB. Je snapt niet dat dit blijft gebeuren. Door concurrentie zou het juist een beetje in evenwicht moeten blijven. Het is al heel wat dat internet over de kabel tenminste al onbeperkt is 8)7

Echter lijken in belgie alleen maar de limieten omlaag en de prijzen omhoog te gaan.

ik heb toen ik daar woonde heel lang gezocht naar een andere aanbieder dan telenet voor mijn internet. Maar kleinere spelers komen er op de belgische markt gewoonweg niet tussen. Er zou eigenlijk eens een keer een hele grote speler in de EU de belgische markt op moeten gaan met knal prijzen zonder data limieten. Dat zou de markt daar een beetje openbreken. Echter is het hele huidige kabel netwerk volgensmij van deze giganten. dus zomaar daar beginnen is bijna onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door sygys op 14 november 2017 16:36]

Het is al heel wat dat internet over de kabel tenminste al onbeperkt is 8)7
Het is niet onbeperkt: Bij het duurste abonnement ben je na 750GB ben je grootverbruiker en word je snelheid genepen in de 'piekuren' (12u00 - 00u00).

Onbeperkt internet is in mijn ogen nog steeds geen beperking ongeacht je verbruik.

Bij proximus (VDSL) lijkt het iets meer op onbeperkt: daar heb je een 'limiet' van 500GB maar kan je gratis onbeperkt volumepacks 'aankopen'.
Enkel enkele kleinere VDSL spelers (EDPnet, Dommel,..) hebben echt onbeperkt.
Proximus-woordvoerder Haroun Fenaux benadrukt tegenover HLN een derde verschil: het goedkoopste Minimus-pakket biedt onbeperkt bellen tussen gekoppelde mobiele Proximus-abo's van gezinsleden.
Imo geen gegronde reden, steeds meer mensen gebruiken juist minder belminuten en meer data omdat er veel meer programma's (WhatsApp, Skype, etc) videobellen ondersteunen. Daarnaast zijn er genoeg vormen van abonnementen waarbij je data wordt generved indien je over het limiet gaat i.p.v. dat het extra kost. Overigens wel heel erg kleine groepering die wordt aangesproken, "alleen gezinsleden die Promixus gebruiken en gekoppeld zijn"

Sterkte aan de Belgen!
Inderdaad, ik bel quasi nooit. Whatsapp / bericht is veel eenvoudiger en dan stoor je die mens niet.
Het was een kwestie van tijd voor Proximus Telenet zou volgen en er nog een schepje bovenop zou doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee