Proximus geeft lte-netwerk update voor snelheden tot 450Mbit/s

De Belgische provider Proximus is in Antwerpen, Charleroi en Gent van start gegaan met het aanbieden van hogere snelheden op zijn 4g-netwerk. Middels carrier aggregation moet een snelheid tot 450Mbit/s mogelijk zijn, mits een geschikte smartphone wordt gebruikt.

Proximus zegt nauw samen te werken met Samsung om binnenkort toestellen uit te brengen die compatibel zijn. Mogelijk doelt de provider daarmee op de Galaxy S8, die een soc met een modem krijgt dat snelheden tot 1Gbit/s ondersteunt.

De provider noemt de hogere snelheid 4,5g, een marketingterm voor de techniek die officieel Lte Advanced Pro heet. Deze verbeterde versie van 4g maakt hogere snelheden mogelijk door het combineren van verschillende frequentiebanden. Tweakers publiceerde in maart vorig jaar een achtergrondartikel over de verschillende technieken die gebruikt kunnen worden voor het halen van hogere snelheden op het 4g-netwerk.

Wanneer andere steden in België gebruik kunnen maken van de hogere 4g-snelheid meldt Proximus niet. Sinds vorig jaar doet de de provider al tests waarmee het op het 4g-netwerk uiteindelijk een snelheid van 1,1Gbit/s wil halen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-02-2017 • 18:25

50 Linkedin

Reacties (50)

50
49
31
6
2
5
Wijzig sortering
Ik snap serieus niet wat je met 450Mbit op je telefoon moet...

50Mbit snap ik nog, maar sneller?! Euh.. Nee, sorry.
Heeft ook te maken met bandbreedte. Hoe sneller je een pagina hebt geladen hoe sneller het netwerk weer vrij is. (Als er meer kanalen gebruikt worden gaat dit natuurlijk niet op.)

Toch heb je al consument een voordeel omdat alles gewoon iets sneller gaat. 50mbits lijkt snel maar 200mbits is 4x sneller dat wil zeggen dat een 50mbits 4 seconde buffer nodig heeft voor een youtube video en 200Mbits 1 seconde. Ook Apps halen hun data op via een webserver waardoor alles vlotter loopt.

Daarnaast heb je nog uw CPU die mee moet kunnen. Websites opbouwen kost cpu-kracht. Trage cpu's doen daar langer over en dat loopt ook in seconden per page load.

Maar het klopt wel dat op een gegeven moment de Mbits er niet meer toe doen omdat andere factoren zoal Ping en Cpu-kracht de beperkende factor zijn bij het produceren van content.
Het gaat niet alleen om ruwe snelheid maar ook om response tijd en hoe lang je je modem en een verbinding in beslag neemt. Als elke client 1/10e van de tijd 10x de snelheid in beslag neemt voor hetzelfde kattenplaatje kan je zomaar 8 keer zoveel mensen kwijt op dezelfde mast.
Ik spreek je over 10 jaar als je holofilmpje hapert bij gebrek aan bandbreedte ;)
Maak er 8 van gezien de snelheid waarmee alles gaat.
450Mbit is een theoretische snelheid. In zeldzame gevallen zul je deze halen, maar over het algemeen niet. Je hebt niet altijd 100% ontvangst.
Kom op Tweakers. Noem dan de banden die deze provider gebruikt.

Dan maar voorbeeldje KPN, wat mogelijk zou zijn:

2CA 64-QAM:
800 MHz: 75 MBit/s
1800 MHz: 150 MBit/s
Of 2100 of 2600 MHz: 75 MBit/s

3CA 64-QAM:
800 MHz: 75 MBit/s
1800 MHz: 150 MBit/s
2100 of 2600 MHz: 75 MBit/s

3CA 256-QAM:
800 MHz: 100 MBit/s
1800 MHz: 200 MBit/s
2100 of 2600 MHz: 100 MBit/s

4CA 256-QAM:
800 MHz: 100 MBit/s
1800 MHz: 200 MBit/s
2100 MHz: 100 MBit/s
2600 MHz: 100 MBit/s

Samsung S7, X12 modem: 3CA mogelijk.
Samsung S8, X16 modem: 4CA mogelijk
Samsung ??, X20 modem: 5CA mogelijk
Geen idee waarom ze dat erbij zouden zetten. De juiste banden zijn voor de meeste klanten en voor de meeste tweakers niet interessant.
Juist wel als je een toestel wilt aankopen in voorbereiding erop.
Proximus werkt samen met Samsung de kans bestaat dat het enkel werkt met de Galaxy S8, de S7 was het eerste toestel dat VoLTE ondersteunde op het Proximus netwerk en voorlopig zijn het alleen maar Samsung's. Erg jammer dat ze het niet gewoon voor alle merken toelaten.
Ik denk dat het geen kwestie is van "toelaten" maar eerder van vlekkeloos werken. Mogelijk zijn er nog aanpassingen in toestelsoftware enerzijds of netwerk anderzijds nodig om andere toestellen te laten werken. De iPhone werd in NL ook later "toegelaten " omdat er nog een aanpassing nodig was. Het is even gokken, de echte reden zou tweakers.net aan proximus kunnen vragen.
dat het met apple niet meteen out of the box werkte is bvb omdat apple vind dat het ZIJN EIGEN manier van werken beter vindt ... en tjah, het komt dan eens op een netwerk terecht waar een andere standaard al langer werkt, en dan moeten ze heel stilletjes, zonder veel kabaal (want niemand mag weten dat apple grootheidswaanzin heeft) hun software aanpassen om toch maar de standaard te volgen....

iemand een micro usb lader ?
Het werkt bij geen enkel merk "out of the box", maar zo lang ze beiden (mobiel en netwerk) dezelfde standaarden volgen, is het snel op te lossen. En daar heb je gelijk, apple bleef koppig vasthouden aan hun afwijkende implementaties. En uiteindelijk is de groep iPhone gebruikers te groot om links te laten liggen als provider.
Nog nooit een chinaphone ingevoerd zeker :) ?
Anoniem: 706671
@Andros28 februari 2017 22:57
Is dat eigenlijk slim zo 1 invoeren met de juiste banden?

Zit nu 2 jaar vast aan contract maar daarna liggen de wegen open.
Hangt van je budget en verwachtingen af. Check maar eens op het forum, daar vind je een pak meer info ;)
Dit precies, zit flink wat onderzoek aan het vinden van een chinaphone die de correcte LTE-banden support.
Klanten: correct.
Tweakers: niet??

Noem jij nu in een paar korte zinnetjes waarom Tweakers steeds minder Tweakers wordt?
Dat willen we JUIST weten. Anders kan het net zo goed op een andere nieuws sitetje.
idd de enige reden waarom ik op tweakers kom is voor technische info op een beknopte duidelijke manier, waarna ik eventueel zelf meer kan opzoeken.
Hmm is de s7 niet compatibel?
Ook als Tweakers kan met weinig intersseren. En technnerd wellicht maar die kan het vast opmonterend terugvinden.

En ja Tweakers frontpage is al lang niet meer alleen voor tweakers en dat is niet erg... als je diepgaande tech wilt bespreken ga dan naar got...
Praat eens voor jezelf. Ik wil dat helemaal niet weten en ik val toch wel degelijk onder "we".
Leuk maar die paar gb aan data die je krijg is dan binnen een paar seconde weg.

Helaas loopt België gewoon achter qua prijzen op mobiel internet gebied, hoewel achter het is een soort staatsduopolie. De staat is aandeelhouders bij proximus dus hoe hoger de prijzen hoe meer winst en dus meer dividend
Je kan stellen dat je in België nog een keer extra belast wordt door gebrek aan concurrentie.
Volg je de media dan hoor je ook niets anders dan bijbaantjes van politici bij bedrijven. Je kan dan moeilijk verwachten dat die zakkenvullende politici iets aan de hoge prijzen gaan doen.

Als je dit soort artikelen dus leest, lees dan vooral het gaat je nog meer geld kosten en je krijgt nog minder terug.
Leuk maar die paar gb aan data die je krijg is dan binnen een paar seconde weg.

Het gaat dan ook niet om de snelheid, maar bandbreedte. Wat men vergeet, en providers niet melden, is dat deze snelheden gedeeld zijn door alle gebruikers op die cell. In feite is dit dus vooral een capaciteits uitbreiding.

Het maakt je toestel ook meer flexibel omdat het verschillende banden tegelijk kan gebruiken. Dat helpt niet alleen als het rustig is (wanneer je dus meer snelheid krijgt) maar ook wanneer het druk is (waardoor je minder last van de drukte hebt).
Ik ben eerder van mening dat het in andere landen te goedkoop is. Over Franse en Nederlandse providers krijgen we niet meteen positieve nieuws te horen als het gaat over resultaten. Eerder de zoveelste ontslag rondes, tegenvallende resultaten,...
Daarbij heeft België een van de beste netwerken ter wereld... ik klaag alvast niet.
Heb je ook een bron die stelt dat .be een van de beste netwerken ter wereld heeft? Dat kan alleen als Nederland het beste netwerk heeft...
Ik zie vooral vaste lijnen, terwijl we het hier over mobiele netwerken hebben. Daar heb ik in Belgie toch vaak ruzie mee. Bovendien denk ik dat Nederland betere connectiviteit biedt op het gebied van peeren en datacentra, kijk naar amsix. Ook niet onbelangrijk.

Beetje jammer van de -1...
Net als het wegennet zeker ;-)
Trouwens, die €15000 die Bracke heeft mogen ontvangen...
1.500.000 internet klanten (afgerond om het makkelijk te maken) en 2.000.000 tv klanten... met een gemiddelde inkomsten van 50€ per klant... Het is niet daardoor dat uw forfait zo duur is...
Daarbij nog ongeveer 1.000.000 mobiele klanten...
Die 'vergoedingen' gaan over Telenet...
Is dit dan weer anders dan 4g+ zoals T-mobile dit heeft?
Is dit dan weer anders dan 4g+ zoals T-mobile dit heeft?

In de USA heet het weer LTE+, dus je moet niet teveel op de naam letten.

Het nieuwe van Proximus is dat het meer en vooral ook bredere banden tegelijk kan koppelen dan wat T Mobile NL bijvoorbeeld uitgerold heeft. Doch in pricipe is het dezelfde techniek. Maar ja, Proximus wil uiteraard wel duidelijk maken aan de klant dat hun netwerk echt iets bijzonders heeft. Dan is 4.5G een handige naam.

Het vereist dus enerzijds een toestel dat de verschillende banden tegelijk kan benaderen, en andersom ene netwerk provider die én de apparatuur heeft én de banden ook daadwerkelijk beschikbaar heeft. Dat laatst is soms nog een probleem want niet elke 4G+ of 4.5G toestel kan elke band koppelen met een andere. Dus of jij enige voordeel hebt van die nieuwe 4.5G techniek hangt van je toestel af.
Ik volg het al helemaal niet meer zo ondertussen. 4g staat nu voor zoveel verschillende technieken waar de een nieuwer dan de ander is.

Het word tijd dat er gewoon versie.subversie nummers gebruikt gaan worden
Daar volg ik jou in.

Nu is er voor de consument geen verschil tussen de 4g die een budget smartphone biedt tegenover een high end model.

Zou eenvoudig op te lossen zijn door er de maximaal, haalbare snelheid simpelweg achter te plaatsen: 4g/450 bijvoorbeeld.
Maar dat is afhankelijk van bandcombinaties en dan kan t dat je provider wel 450 aanbied en je telefoon t ook kan maar je t toch niet kan gebruiken. Dat gaat ook slecht vallen.
LTE versie nummers volgen 3GPP releases, ruwweg eentje per jaar. In de 6/7 jaar date er LTE netwerken zijn is er veel aan gesleuteld, dus op een gegeven moment is de super LTE Advanced gaan heten, maar dat zijn meer interne werknamen en geen duidelijke marketing.
Zo moeilijk is het allemaal echt niet hoor.
Er is één service genaamd "LTE" die in veel landen als 4G op de markt wordt gebracht.
Er bestaan op dit moment 11 (22?) LTE categoriën die elk een X aantal masten vereisen en die verschillende maximumsnelheden hebben. Wat jouw snelheid wordt hangt af van je provider, je eigen mobiel, het bereik en ook nog eens de hoeveelheid blokken van 5MHz aan frequentie jouw provider heeft aangezet op die mast.
Om van de volle 450Mbps gebruik te kunnen maken moeten alle masten met 20Mhz 4G zenden op verschillende frequenties.

[Reactie gewijzigd door Rex op 1 maart 2017 01:12]

Nee is hetzelfde ook wel cat9 genoemd en bij T-mobile 450Mbps.
T-Mobile is:
900 MHz: 75 Mbps (10 MHz bandbreedte)
1800 MHz: 150 Mbps (20 MHz bandbreedte)
2100 MHz: 37.5 Mbps (5 MHz bandbreedte, hier nog geen 10 MHz in gebruik.)

Modulatie: 64-QAM (steeds meer 3CA)

[Reactie gewijzigd door neeecht op 28 februari 2017 18:53]

3,75 is toch 37,5 toch? Mbps
Sorry het is 225 Mbps.
Wordt wel versneld naar 300 Mbps.

Zie ook https://newsroom.t-mobile...ted-netwerk-in-nederland/
Sorry dat is een pers/reclame bericht. Er is niets onjuist aan mijn bericht.
Die 300 Mbps komt er wel, maar nu praktijk is wat ik eerder poste.
En nu de limieten nog laten volgen...
Wel grappig dat dit een stuk sneller is als hun vaste internet.
Een provider is op het gedeelde spectrum veel meer gebaat bij hogere bitsnelheden om saturatie te voorkomen. Bij de opkomst van 3g dachten providers snelheden te throttlen om klant segregatie te maken (betalen voor snelheid), echter hebben ze dit laten varen toen bleek dat het throttlen tot meer hindernis voor de beter betalende klanten zorgde. Het meest efficiënte gebruik van je spectrum blijkt te zijn dat je iedereen zo snel mogelijk één voor één bedient en dan van je datakanalen smijt.
Het spectrum blijft echter beperkt waardoor de limieten bij gedeelde spectrum toepassingen nog wel zinnig kunnen zijn. De snelheid Is er dus niet om jouw beter te bedienen, maar om te zorgen dat je anderen zo weinig mogelijk last bezorgd.
Ik haal hier nu binnen in huis in the middle of nowhere een schamele 12Mbit/s over hsdpa+ . Als ik buiten ga " en de wind staat goed" dan kan ik net een 4g netwerk ontvangen.
Al bij al heb ik niet het idee dat ik iets mis.

Hebben mobiele devices eigenlijk nood aan zo'n hoge snelheden ? Of moet ik dat meer zien als mogelijke vervanger voor een vaste lijn ?
Snellere verbinding = korter bezig = minder accu = betere gebruikerservaring = meer mogelijkheden

Wat mij betreft kan je een vaste verbinding niet echt vervangen overigens, maar voor veel mobiele applicaties is het wel een vooruitgang. Overal een geode verbinding naar kantoor hebben is voor praktisch alles van belang tegenwoordig - zelfs over jouw broccoli zijn bitjes uitgewisseld.
Ik zou ook graag weten op welke frequenties Proximus dit aanbied, dan kan ik controleren ok mijn 4G modem compatible is. Deze is CAT11 LTE dus 600 Mbps

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee