'Soundcloud kan niet overleven als verkoop nieuwe aandelen wordt verworpen'

Volgens directeur Alexander Ljung van muziekdienst Soundcloud is het bedrijf niet in staat om te overleven als de bestaande aandeelhouders niet akkoord gaan met een reddingsdeal waarbij voor omgerekend 144 miljoen euro aan nieuwe aandelen worden verkocht.

Dat meldt Axios op basis van een brief die Soundcloud aan zijn aandeelhouders heeft rondgestuurd; de website zegt deze in bezit te hebben. De bestaande aandeelhouders moeten uiterlijk vrijdag de verkoop van nieuwe aandelen goedkeuren of blokkeren. De nieuwe investeerders zouden handelsbank The Raine Group en het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek zijn.

Volgens Recode moet de huidige directeur Ljung vertrekken op het moment dat er goedkeuring komt voor de investeringsronde. Hij zou dan worden opgevolgd door de voormalige directeur van Vimeo, Kerry Trainor. Ljung zou nog wel aanblijven als lid van de raad van bestuur van Soundcloud.

In de brief zou worden gesteld dat de nieuwe investeringsronde het mogelijk maakt om bestaande schulden af te lossen en een situatie te creëren waarin Soundcloud een sterke, onafhankelijk toekomst tegemoet gaat. Mocht de deal niet doorgaan, dan zou het bedrijf al snel in geldproblemen komen. Eerder heeft Soundcloud overnamegesprekken gevoerd met Spotify en Twitter, maar deze liepen op niets uit.

Soundcloud bevindt zich al langer in zwaar weer. Begin juli werd bekend dat het bedrijf 40 procent van zijn personeel ging ontslaan en kantoren ging sluiten om kosten te besparen. In totaal werden er 173 mensen ontslagen, en dat was volgens Ljung nodig om het bedrijf weer gezond te kunnen maken. In 2014 werd het bedrijf nog gewaardeerd op 640 miljoen dollar; inmiddels is dat slechts 150 miljoen dollar.

Update, 18:53: Directeur Alexander Ljung laat weten dat de investeringen rond zijn en dat hij zijn post als ceo verlaat.

Door Joris Jansen

Redacteur

11-08-2017 • 07:33

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Ik merk dat er veel meer live mixes van diverse feesten en festivals op mixcloud word gezet ipv op soundcloud. Begin van het end??
Niet verbazingwekkend als je ziet hoeveel kritiek (bijv.
https://twitter.com/hardwell/status/651007369686745088) er is geuit op Soundcloud. Ze verwijderde alles zodra er ook maar een klein vermoedde was dat het inbreuk maakte op iemand's auteursrechten, zelfs als dit onterecht bleek te zijn.
Dat is niet zo vreemd natuurlijk, een bedrijf als Soundcloud kan 2 dingen doen, ieder verwijder request tot in de puntjes gaan uitzoeken (kost veel tijd en dus geld, zeker met electronische muziek met veel samples). Of verwijderen en dan de plaatser laten aantonen dat er geen auteursrecht inbreuk is en daarna opnieuw laten plaatsen. Dat laatste is voor een bedrijf als Soundcloud veel meer manageble.
Dat geld voor alle grote diensten.

Twitch is groot geworden omdat er oa zoveel mensen een hekel kregen aan YouTube omdat ze een keer een muziek onder een game-video hadden geplakt.
Ook van mindere "goden" (mijzelf!) zijn ooit tracks, die nergens gelicenced zijn, dus vrij distribueerbaar, weggehaald. Zo sta je op Soundcloud, zo ben je weer weg! :(
Ja, dat valt mij ook op. Ik ben gek op Britse drum & base mixtapes, podcasts enz. Steeds vaker moet ik naar Mixcloud, terwijl de Mixcloud android app echt waardeloos slecht is. (in tegenstelling tot die van Soundcloud)
Bij Mixcloud mis ik een API die toestaat te downloaden (Discord streaming)

The audio streams are not available through the Mixcloud API. There are two reasons for this.

Firstly, we need to know what has been listened to so that we can report usage, pay royalties and provide features such as "Suggested Shows".Secondly, Mixcloud needs to pay the bills! We can't give away the audio for free outside of mixcloud.com simply because it costs us to host and stream the files and pay royalties.

[Reactie gewijzigd door 119961 op 11 augustus 2017 13:37]

en daarna zal mixcloud dezelfde einde krijgen....
Nope, verdiep je maar in de verschillen. Mixcloud betaald royalties en heeft deals met de rechthebbenden, Soundcloud niet.
Dus nu gaat iedereen massaal zijn aandelen verkopen omdat ze anders helemaal niks meer waard zijn? :+
Soundcloud heeft geen beursnotering. De aandeelhouders zijn allemaal investeerders, die goed weten dat er risico's aan die investering kleven.

De keuze die ze nu moeten nemen: dubbel of niets.
De keuze die ze nu hebben is niet of er geld in pompen met alsnog het risico op niets. Een extra investering is geen garantie dat ze alsnog geld gaan opleveren.
Dat geld erin pompen gebeurt door andere, nieuwe, investeerders, mij lijkt dat de huidige niets te verliezen hebben in deze situatie.
Hun aandeel verwaterd, dat hebben ze te verliezen als een ander investeert.
Dat betekend dat mocht de boel ooit niet failliet gaan en verkocht worden ze een kleiner aandeel hebben en dus minder krijgen.
Aan de andere kant zou een ander niet investeren gaat de boel waarschijnlijk toch failliet en verliezen ze alles. Onder de streep verliezen de huidige investeerders dus altijd.
Juist, de keuze is dus gedeeltelijk verlies nemen of alles kwijt, zonder extra kosten. Dan zou ik toch maar instemmen als ik investeerder was.
De vraag is natuurlijk wel hoeveel nieuwe aandelen. Is 114 miljoen juiste verwateringsbedrag? Of kan het ook met 50 miljoen? En moeten deze nieuwe aandelen gelijke status hebben als de oude? En wat betreft het bestuur? In ruil voor instemmen, willen de oude aandeelouders wellichte en extra bestuurslid plaatsen. Etc.
Dubbel of niets is een term uit het gokken, je neemt je verlies of verdubbelt je inzet.

Dat tweede heeft uiteraard een verhoogd risico, maar het punt is dat je de beslissing moet maken *nu*.

Het is geen letterlijke keuze.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 augustus 2017 08:51]

Soundcloud is een private company, de aandelen worden niet publiek verhandeld. De huidige aandeelhouders krijgen nu toch al een mooie haircut, of hun aandeel wordt flink verwaterd, of Soundcloud wordt alsnog voor ‘pennies on the dollar’ verkocht of ze gaan failliet,
Ik denk dat bedrijven als soundcloud, snapChat en takeaway zo enorm groot moeten worden voordat ze winst kunnen draaien. De vraag is hoeveel bedrijven worden zo groot als Facebook.
LOL takeaway/thuisbezorgd is gigantisch, ik weet wat ze ongeveer vangen per bestelling en de big boss heeft pas nog even wat nieuws gekocht ik zou zeggen dat jij je zwaar vergist ;)
Echter maakt Takeaway geen winst, daarbij is het inderdaad een groter speler, maar ik denk dat REDSD gelijk heeft en dat ze nog groter moeten zijn om winst te draaien.

Bron: https://fd.nl/beurs/11922...eaway-com-stevig-gegroeid
Het standaard bedrijfsmodel van veel van dit soort internetbedrijven is dat jaren verlies ingecalculeerd is. Ze willen dan echter groeien groeien en groeien en hopen dat ze na een paar jaar zo groot zijn en zo veel klanten hebben dat ze naar de beurs kunnen gaan en cashen.

In enkele gevallen lukt dit, in de meeste is het lucht en blijft het lucht en gaat het op de fles.
Voor veel risico investeerders is het vaak zo 1 of 2 van dit soort investeringen werkt en compenseert het verlies van de anderen.

Ik zie helaas ook sommige kleine bedrijven wel eens denken dat kunnen we ook. Die investeren al gekke in adwords, krijgen omzet, maar ook meer kosten, winst blijft achter en uiteindelijk verdienen ze nog niets.
Ik zie dat ze steeds meer verlies maken, voor de rest ben ik niet de enigste die dat denkt:
https://www.iex.nl/Nieuws...akeaway-stelt-teleur.aspx
https://www.iex.nl/Column...eten-worden-Takeaway.aspx
Het verlies maken ze voornamelijk in Duitsland. Hier in Nederland is de dienst meer dan winstgevend. Kortom; ze hoeven niet groot te worden om winst te kunnen draaien, dat deden ze al. Soms is de grootsheidswaanzin van bedrijven juist killing...

Bron: https://nos.nl/artikel/21...erlies-moederbedrijf.html

Edit: Bronvermelding

[Reactie gewijzigd door Jesse89 op 11 augustus 2017 08:20]

Duitsland is te enorm het is idd grootheidswaanzin , Cool blue is een bedrijf die ook in ziet dat een Duitse markt gewoon veel te groot is en dat het huidige model daar niet zal werken omdat het gewoon te veel geld gaat kosten , dus kijken zij naar gelijke landen als België Denemarken Oostenrijk om uit te breiden En daarna zouden ze misschien wel de Duitse markt kunnen bedienen .
Het is een leuke verzamelsite waar het inderdaad voordeliger is om via de site van de betreffende keuken te bestellen.

[Reactie gewijzigd door 119961 op 11 augustus 2017 13:36]

Dat is typisch startup. Daar zijn 3 scenario's 1] je wordt groot en maakt uiteindelijk dikke winst (facebook, google) 2] je wordt groot, maakt wel of geen winst en wordt overgenomen (youtube maakte bijvoorbeeld enorme verliezen) 3] je gaat failliet (heel veel waar je nooit van hoort)
Ik kan alvast gaan beginnen met +500 tracks op mijn account te downloaden. Het zal niet zo zijn dat ik er straks niet meer bij kan. Ach, hebben we weer wat te doen dit weekend.
En ga je dat met de hand doen? Misschien heb ik een zeer mooi tooltje voor je! ;)

edit: ;( :D

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 11 augustus 2017 08:19]

Please..... Dat zou fantastisch wezen
hier heb je de addon voor firefox, werkt prima.
komt er overal een prepare/download button.
https://addons.mozilla.or...oundcloud-mp3-downloader/
Maar die download niet al je likes bijvoorbeeld. Ik heb een tooltje die dat kan, gaat volledig automatisch, is veel handiger! :)
Zeker voor archiveren, zoals Krfstk wil.
Sharing is caring! Zit momenteel op de 900+ likes. Zou je tool graag willen gebruiken indien mogelijk!
Zou je mij ook een DM kunnen sturen met dit tooltje alstublieft?
If possible, mij ook DM gaarne!
hetgene wat is er al mee gedownload heb heeft allemaal wel slechte kwaliteit helaas ;(
128 kbps, merk niet veel verschil met mn (cheap) oortjes, maar met m'n koptelefoon klinkt het minder dan 320 kbps
En alles wat ik in mn favorieten heb staan is ineens ingekort tot slechts 1 minuut. Alle goede nummers zijn ineens previews geworden. Bah. Soundcloud is af. Ben er nu wel klaar mee. Totaal niet meer interessant. :(

[Reactie gewijzigd door poktor op 11 augustus 2017 13:09]

Is het via een andere manier mogelijk dan een hogere kwaliteit te downloaden ?
ik heb pop-ups toegestaan op deze site en geen adblock geactiveerd, maar deze site werkt niet bij mij...
Alle soundcloud mp3's zijn samen ongeveer 900 TB. 17.2 millijoen uur! Dat is 1963 jaar aan audio.
Zolang de aandeelhouders en schuldeisers er nog in geloven, zullen ze meegaan. Zoniet dan gaan ze failliet.
Wat nu als de huidige aandeelhouders de schuldeisers zijn? Dan gaan ze zeker akkoord en wordt het een soort piramide spel.
Als ze nog geloven dat het bedrijf levensvatbaar is zullen ze akkoord gaan, op de langere termijn zullen ze wellicht meer waard worden. Aandelen raken eerst verwaterd. Bij een pyramide spel is de onderliggende waarde alleen de bedragen die erin gestopt worden, zonder dat er een activiteit of product wordt ontwikkeld. Hier is dat soundcloud.
Het zou zonde zijn als het verdwijnt. Ik vind er toch veel leuke muziek op (met name dance) die op Deezer niet vind, of niet bij uitgekomen zou zijn.
inderdaad, Soundcloud is mijn nummer één muziekbron. gratis muziek dat pas gemaakt werd ( door onbekende artiesten maar wel met hart en ziel ) , veel leuker dan radio luisteren waar de hele tijd wel iemand doorheen zit te lullen en elk nummer er één uit het dozijn is :)
en als ik een nummer leuk vind.. dan zoek ik op Soundcloud remixes daarvan op.. wilde dat net op mixcloud proberen.. maar dat platform is daar duidelijk niet voor gemaakt :p
ik hoop dat Soundcloud nog lang mag blijven :D

[Reactie gewijzigd door Dinny op 11 augustus 2017 20:52]

Zou het jammer vinden als de site ook verdwijnt, gebruik het vrij vaak zelfs mobiel om muziek op te zetten in de auto.
Viel me inderdaad ook al op dat er stevig meer reclame werd gemaakt als voorheen.
Zou verdomd jammer zijn wanneer dit verdwijnt. Hier download ik altijd m'n mixes en podcasts vanaf voor m'n USB stickie voor in de auto. Mixcloud heeft geen downloadoptie, toch?
Zou zonde zijn als ze failliet gaan. Er staat zoveel muziek op die je elders niet vindt.
Ik haal een aantal van mijn boekingen ook via SC binnen.
https://soundcloud.com/thomas-gaarthuis
Tja, logisch verhaal natuurlijk, kost veel geld en er komt te weinig binnen. Stoppen zou ik zeggen...

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee