SoundCloud introduceert betaalde Go-dienst in de VS

SoundCloud heeft een betaalde dienst aangekondigd onder de naam SoundCloud Go, waarmee gebruikers voor een vast bedrag per maand toegang hebben tot muziek op het platform. De dienst is vooralsnog alleen beschikbaar in de VS.

SoundCloudDe nieuwe dienst gaat 9,99 dollar per maand kosten en is daarmee even duur als vergelijkbare diensten, zoals Spotify en Apple Music. The Guardian bericht dat het totale aanbod van SoundCloud ongeveer 125 miljoen nummers bedraagt, dat is vier keer zoveel als de zojuist genoemde aanbieders. Dit komt grotendeels door het grote aantal kleinere artiesten die hun muziek via de dienst aanbieden.

Als de aankoop via de iOS-app wordt gedaan zijn de kosten 12,99 dollar per maand,om rekening te houden met Apples aandeel van 30 procent voor in-app-aankopen. Volgens de beschrijving is het met SoundCloud Go voor gebruikers mogelijk om muziek offline te beluisteren, zonder dat die onderbroken wordt door advertenties. Het gratis gebruik van de dienst zal nog steeds mogelijk blijven en rechthebbenden kunnen kiezen of zij inhoud op het gratis of op het betaalde platform willen uitbrengen. Een combinatie is ook mogelijk.

SoundCloud maakte onlangs bekend dat het een deal heeft gesloten met Sony, waardoor het toen 110 miljoen titels tellende platform nog verder uitgebreid werd. In mei 2015 had Sony nog de muziek van een aantal door het bedrijf gecontracteerde artiesten van SoundCloud verwijderd. Naast een overeenkomst met Sony zijn er ook contracten gesloten met UMG, Merlin en Warner.

Volgens The Guardian komt de dienst ook naar andere landen, zodra er overeenkomsten met de nodige vertegenwoordigers van de artiesten zijn getekend, bijvoorbeeld de Buma/Stemra in Nederland.

Opties voor offline luisteren

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

29-03-2016 • 16:23

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
32
4
1
5
Wijzig sortering
Ik ben persoonlijk klaar met Soundcloud. Krijg de ene flag naar de andere voor LEGALE remixes die ik heb gemaakt voor diverse artiesten.

En je kan er geen reet aan doen. Je praat alleen tegen template bots en ondanks dat ik genoeg bewijs had wat ik kon overdragen werden mijn remixen verwijderd en kreeg ik een strike van Soundcloud. Soundcloud levert je over voor een koekje en een glas melk aan de eerste beste geitenbreier die een klacht in dient.

Soundcloud zou meer moeten worden voor hun klanten door bv artiesten de mogelijkheid te geven om van ten voren een optie te geven waar je bewijs kan uploaden/invoeren dat je een legitieme remix heb gemaakt. 4 jaar geleden een remix gemaakt voor Snoop Dogg en na 4 jaar kreeg ik strike ondanks dat ik kon aantonen dat ik dit legaal had gemaakt.

Dit was op mijn betaalde account van Soundcloud. Ze pissen gewoon in je bek waar je bij staat. Ik heb ook toevallig deze maand per direct mijn abbo terug getrokken.
Sinds ik een jaar geleden Soundcloud heb ontdekt, merk ik het veel leuker te vinden om op zoek te gaan naar volslagen onbekende artiesten dan de bekende nummers te horen. Sinds kort ook een downloader om die offline mee te kunnen nemen in de auto. Ik denk niet dat ik dus klant zou zijn van de betaaldienst.
Ik heb wel een pro account (ben artiest, wil inzage in stats en unlimited upload capacity hebben) dus vraag me af of je dan ook meteen die Radio optie krijgt, of dat je daar extra voor moet lappen.

PS hier, voor je downloader: https://soundcloud.com/th...mande-dove-thommie-g-edit

:)
Nadeel wanneer je van soundcloud download is dat het maar 128kbit/s is tenzij er een downloadlink bij is geplaatst.
Heb je gelijk in. Voor het ontdekken van tracks en meenemen in de auto neem ik dat voor lief. Ik heb helaas geen Bentley, dus mijn auto hoor ik ook nog door de muziek heen. Voor thuis kies ik meestal één track uit die me bevalt en laat Soundcloud dan "Related Tracks" afspelen. Op die manier heb ik dan een soort radio aan staan (zonder irritant pratende DJ's) en als ik iets leuks hoor, ren ik naar mijn PC om te kijken wie of wat dat is. Soms staat daar dan wel weer een download link bij, of moet ik naar een andere site om het in betere kwaliteit te kunnen downloaden. Ik heb dan in elk geval wel een naam, waarmee ik verder kan zoeken.

[Reactie gewijzigd door hmeijdam op 31 maart 2016 23:33]

Staat er niet vooral mix-werk en onbekender, non-mainstream spul op soundcloud?

Ik bedoel: Het aantal titels is misschien 4x groter dan spotify, maar 't aanbod is volgens mij compleet anders.. of heb ik 't mis?
(Ik gebruik soundcloud om gratis en zonder reclame te streamen op de fiets, iets dat met spotiy niet werkt zonder abo)


*edit*

Zoals hieronder uit de reacties valt op te maken, is het inderdaad een ander soortige dienst dan Spotify of iTunes/Apple Music. Het aantal titels zegt niet zoveel over het aanbod. Ergens lijkt/leek het in tekst op "De dienst met het grootste aanbod, overtreffend aan alles wat Spotify en Apple Music te samen hebben", maar ook hier is lang niet alles te vinden dus :-)

[Reactie gewijzigd door JayPe op 29 maart 2016 16:49]

totaal waar, Soundcloud is een prima platform, maar er missen wel veel nummers en artiesten, of je moet het doen met een remix(welke soms subjectief beter zijn dan de originele nummers).
hierbij moet ik wel zeggen dat de originele nummers van kleinere artiesten net zo goed zijn. zoals van Lukas Graham.

ik heb trouwens zover ik weet nooit advertenties op Soundcloud gehad, dat is ook de voorname reden dat ik Soundcloud gebruik.

[Reactie gewijzigd door sjettepetJR. op 29 maart 2016 16:42]

Precies: Nooit reclame, wel relaxt muziek luisteren (weer eens wat anders dan het standaard werk).
Maar als ik bijvoorbeeld de nieuwe Hooverphonic wil luisteren, kom ik toch echt alleen edit's en of mixjes tegen van het origineel. Soms zijn de mixen beter, soms is het een slap live aftreksel van iets dat lijkt op een nummer waarbij de tekst mogelijk vaag lijkt op 't origineel
same here maar je vind meer EDM en Deephouse achtige muziek dan mainstream.
wat mij betreft mag dat zo blijven dan hebben we ook geen last van grote corps zoals universial studios die opeens alles achter een paywall willen hebben of reclame inkomsten moeten genereren.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 29 maart 2016 18:11]

Ik dacht dat de iOS applicatie wel reclame had.
Anoniem: 745601
@JayPe30 maart 2016 00:40
Nope.

Soundcloud blijft zoals het is: gratis muziek streamen van ongelicenceerde muziek en van de giveaways van gelicenceerde artiesten. Soundcloud heeft dus geen muziek van muzieklabels online staan, behalve de nummers die gratis weggegeven worden (doorgaans 1 of 2 nummers van een nieuw album.

Soundcloud GO is een volledig nieuwe dienst, die gelicenceerde muziek aanbiedt. Wat dat betreft dus net als Spotify, en waarschijnlijk met een aanzienlijk deel (>80%?) overlap in muziek. Het grote verschil met Spotify is echter dat je daarnaast dus ook alle ongelicenceerde muziek die reeds op Soundcloud aanwezig is erbij krijgt. Volgens mij is dit de reden dat mensen Soundcloud nu gebruiken. Soundcloud GO = Spotify (alle gelicenceerd muziek) + Soundcloud (unsigned hype).
Voor mij een absolute USP.
Ik gebruik 't vooral om livesets van feesten terug te luisteren! Q-Dance en b2s zetten die altijd op Soundcloud! 😊
Erg jammer dat Qdance alleen niet meer op soundcloud zit:
"Dear Q-dancers. You might have noticed that our presence on SoundCloud has been blocked. Apparently due to claims by specific rights holders on material within our audio content."
http://www.q-dance.com/gl...dance-account-soundcloud/
Hmm, dat is een bummer. Thanks voor de heads up! 😊 Dan maar naar Mixcloud!
Ja dit is erg jammer. Vooral omdat er zo'n mooie hoeveelheid content van q-dance op stond. Ik hoop dat dit terug komt op mixcloud maar ik heb er een hard hoofd in.
Q-dance tegenwoordig niet meer hoor. Die hadden teveel last van copyright strikes dat ze verhuisd zijn naar Mixcloud.

Ik gebruik persoonlijk soundcloud en mixcloud om livesets en radioshows te luisteren. En ik denk dat ik daar geen 10 euro per maand voor over heb.

[Reactie gewijzigd door S401 op 29 maart 2016 19:12]

Lekker een Defqon of Hardbass livemixje aanzetten is idd wel nice :)
Nou, de geluidskwaliteit van die mixjes op Soundcloud is niet al te best, als ik het vergelijk met bijvoorbeeld een mix op YouTube, klinkt het vaak veel te zacht, of juist schel. Of weer zo'n MC die er door heen tettert.

Nee, geef mij maar gewoon albums/singles op Spotify. Dan maak ik zelf wel een playlist.

Maar... De onbekende artiesten zijn vaak er goed op Soundcloud!
Neem bijvoorbeeld Dustycloud met "maar" 14.5k volgers, is dit echt een producer van, naar mijn mening, hoog niveau.
Voor het mixwerk gaan we allang naar https://www.mixcloud.com/ en voor het non-mainstreamspul naar https://bandcamp.com/. Soundcloud is niet meer wat het geweest is.
Ik upload nu al zo een 2 jaar maandelijks een mixtape op Soundcloud met de nieuwste nummers binnen mijn favoriete genre zonder problemen.
Mixcloud werkt een stuk onprofessioneler dan SC vind ik en je moet ook nog eens je tracklist van je mix toevoegen. Zo niet, dan voegt Mixcloud dit automatisch toe als het de nummers herkent.
Nee, ik verkies SC 100x boven Mixcloud O-)
Mixcloud werkt een stuk onprofessioneler dan SC vind ik en je moet ook nog eens je tracklist van je mix toevoegen. Zo niet, dan voegt Mixcloud dit automatisch toe als het de nummers herkent.
Nee, ik verkies SC 100x boven Mixcloud O-)
Waarom is het toevoegen van de tracklist een probleem?
Een probleem voor vele DJ's en muziek-producers, je wilt je eigen nummers tijdelijk onbekend en exclusief houden tot dat ze echt gereleased mogen worden :P
Dan pleur je er toch een ID - TBA neer? ;)
Dan ga ik er voor het gemak maar vanuit dat jouw favoriete genre behoorlijk underground zal zijn. Ik draai zelf freestyle/hardstyle/early hardcore, en mijn mixen wordt geregeld geflagged omdat er een sample van een bekende track in zit. Draai commerciëler en het wordt alleen maar lastiger.

Pas geleden nog, een mix die er al 3 jaar op stond, door Sony geflagged omdat er een track in zat met de vocals van "Men Down Under". Weg mix en weer een warning binnen.

Ja, ik verkies SC ook 100x boven Mixcloud. UI en doelgroep bereik zijn zoveel beter, maar het hele platform is totaal ongeschikt voor DJ's die mixen uploaden vanwege hun flagsysteem. Soundcloud wil maar niet begrijpen dat een mix iets anders is dan een track en daardoor kunnen labels je mix flaggen voor copyright inbreuk.
Wat ik heb gedaan is geen tracklist meer posten. Volgens mij scannen ze ook alleen het eerste nummer/ paar minuten of de track in een database voorkomt. Ik Ben maar overgestapt naar Mixcloud aangezien ik ook mijn eerste strike heb ontvangen voor 1 of andere House plaat.
Helaas geen stream API voor beschikbaar
Er staat echt van alles op van hitjes tot hele podcasts en radioprogramma's
SoundCloud is gratis en in NL heb ik nog nooit een audio advertentie gehoord. De toegevoegde waarde van €13 of €10 per maand betalen voor hun Go dienst ontgaat mij volledig. Je betaald dus alleen voor offline functionaliteit? Dat is toch absoluut geen reden voor een abonnement? Ik zou snappen dat ze dat bieden na een in-app betaling. Maar een maandelijks abo.. 8)7
Anoniem: 753961
@Jazco2nd29 maart 2016 20:04
SoundCloud heeft nu deals met de grote labels (Warner, Universal en Sony). In het abonnement zit dus de catalogus die streaming services zoals Spotify hebben + al wat nu al op SoundCloud staat + offline functionaliteit.

Wel nog niet beschikbaar in België of Nederland. Dat is voor later dit jaar.
Dat heb ik gelezen, maar dan nog heeft Go geen enkele USP. Go = elke reeds bestaande streaming dienst maar dan duurder plus de features die al in de bestaande gratis app zitten.

Als de gratis app verdween, zou die content Go uniek maken.
Anoniem: 753961
@Jazco2nd29 maart 2016 21:23
SoundCloud Go is enkel duurder als je de subscription via je Apple device koopt. Als je via web inschrijft is het $9.99. Je krijgt wel offline beluisteren erbij, ook van het al bestaande SoundCloud aanbod.
Dat vraag ik me dus ook af. Ik zie dit alleen werken als artiesten op grote schaal spullen als Go-only publiceren. Mensen die nu enkele nummers of een paar teasers uploaden die dan hun hele album in de Go-only bak zetten oid.

De vele mixsets, remixes en muziekpodcasts zie ik niet zo snel de Go-only kant opgaan omdat er dan ineens expliciet geld mee verdient wordt en dan krijg je al snel gezanik over royalties.
Als dit gaat gebeuren, dan is voor mij het complete voordeel van soundcloud weg. Ook de grootste artiesten plaatsen er muziek op, maar dan moet je daar dus straks voor gaan betalen :'( .
Als dit gaat gebeuren, raken ze op grote schaal gebruikers kwijt, want dan blijven alleen de zolderkamer dj's over, waar ik geen Soundcloud voor gebruik.
Zo langzamerhand begint er wel een soort verzadiging te ontstaan lijkt me: doorsnee gebruikers / klanten nemen geen abonnement op meerdere streaming diensten voor audio en video.

Ik bedoel: je gaat toch geen abonnement nemen op Spotify EN Tidal EN Google Music etc.? Dat wordt een duur geintje, al loop je daarmee helaas sommige artiesten mis. Nu is Soundcloud een niche speler met specifieke content, maar ergens bekruipt me het gevoel dat ze te klein zijn om dit model tot een succes te maken.

Zelfde verhaal kun je voor video diensten ophangen trouwens.
Anoniem: 382732
@zordaz29 maart 2016 18:18
Hangt er van af. Er zijn ook mensen die abonnementen op meerdere kranten hebben. Zolang de diensten elkaar aanvullen is er bestaansrecht.
Ik heb Spotify en Google Music, maargoed dat heb ik te danken* aan KPN :D

* De prijs zit natuurlijk in mn all-in-one abonnement!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 maart 2016 17:21]

Soundcloud is nog steeds wel dé plek om allerlei bootlegs en ander obscuur werk te vinden.
Bandcamp timmert ook hard aan de weg wat dat betreft trouwens.

Ik produceer zelf muziek en ben DJ, op Souncloud plaats ik mijn tracks en mixes, op Mixcloud enkel mixes. Daar is Mixcloud ten slotte voor.
Wat wel opvallend is, is dat een track/mix/whatever op Soundcloud vele malen beter beluisterd wordt dan op Mixcloud. Zal de userbase wel zijn of zo
Ik vind het frappant dat er vandaag in de App Store een update van Soundcloud is uitgekomen met als versienummer 4.0.0 en als releasenotes 'Bug fixes and stability improvements'. Gezien het nummer lijkt het een major release; zou deze release mogelijk maken om reclame in de muziek te injecteren? Heeft iemand het al per ongeluk geupdate en geprobeerd?
Nog niet geüpdate nee. Een 4.0 versie lijkt me ook groter dan bugfixes. Eens kijken of er online wat over te vinden is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee