. Is er een verschil tussen deze quantum computers (lijkt me niet),
Dit is exact het punt, er is een enorm verschil. Het is iets wat moeilijk te weten is voor iedereen behalve de mensen in het veld zelf, maar de D-Wave Quantum Computer is absoluut niet wat wetenschappers een quantum computer noemen. Dit weten ze zelf maar al te goed, en ze gebruiken dit in hun voordeel om er geld mee te verdienen. Het is namelijk een apparaat dat gebruikt kan worden om bepaalde (zeer beperkte) berekeningen te doen, met behulp van quantum mechanische effecten, en dus een computer die quantum gebruikt. Maar wat men in dit vakgebied een quantum computer noemt (en dat is waar Google aan werkt, vanuit de Martinis groep in Santa Barbara) is vele malen krachtiger.
Het verhaal is wat lang en uitgebreid voor een comment, maar het idee is dat waar de wetenschappelijke community naar streeft bekend staat als een universal quantum computer, of een quantum Turing machine (
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_Turing_machine en
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computing). Dit is een computer waar je niet alleen quantum mechanische bouwstenen (qubits) voor nodig hebt, maar qubits die zich zeer lange tijd naar behoren blijven gedragen, en zogenaamd coherent quantum gedrag vertonen. Hier zijn de mogelijk exponentiele verbeteringen ten opzichte van klassieke computers mee te behalen voor een groot aantal verschillende velden en toepassingen, en dit type computer heeft de potentie om de wereld te veranderen.
D-Wave daarintegen werkt met zogenaamd quantum annealing of adiabatic quantum computing (
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_annealing en
https://en.wikipedia.org/wiki/Adiabatic_quantum_computation). Dit is vele malen makkelijker in de praktijk te brengen omdat de quantum elementen niet dusdanig lang coherent hoeven te blijven, en het is vele ordes van grootte minder krachtig, en een stuk minder veelzijdig (in tegenstelling tot een universele quantum computer, vandaar het woord universeel). Sterker nog, er zijn wetenschappelijke publicaties die aangeven dat de zeer beperkte ruimte van berekeningen die mogelijk is met een D-Wave computer niet eens beter zijn dan wat mogelijk is met een klassieke computer (zie onderaan de adiabatic quantum computing wikipedia pagina voor academische bronnen). Ze zijn driftig op zoek naar een specifiek stukje waarin ze wel beter zijn, en zullen dat dan ook meteen aanhalen zodra het gevonden is. In de praktijk is dat net zo eerlijk als zeggen dat jouw fysieke wind turbine installatie een betere aerodynamica simulator is dan een software pakket op de computer.
Al met al is D-Wave dus verre van een echte quantum computer, en maken ze slechts gebruik van het feit dat het een nieuw veld in opkomst is, met enorme potentie, waar slechts experts kritisch over kunnen oordelen. Dat laatste is overigens geen aanmerking op iedereen die zich hier niet van bewust is; het onderscheid is enorm technisch. Mijn persoonlijke mening is dat het feit dat bedrijven als D-Wave zoveel publiciteit weten te creeren enorm zorgwekkend is, omdat het ervoor kan zorgen dat het vertrouwen in de quantum computer industrie na een rappe stijging een enorme crash in gaat zetten. Er worden verwachtingen geschept die momenteel simpelweg nog niet haalbaar zijn. En juist om die te halen is er steun vanuit de industrie nodig (denk aan de weg van de eerste transistor naar wat nu in je PC zit), dus dat vertrouwen is juist zo belangrijk.
[Reactie gewijzigd door Infectious op 31 juli 2024 10:28]