Google heeft een quantumprocessor met 72 qubits gepresenteerd, die de naam Bristlecone draagt. Volgens de zoekgigant moet de processor ingezet worden in onderzoek naar het terugdringen van fouten en naar schaalbaarheid.
Daarnaast moet de chip volgens Google ingezet worden in onderzoek naar toepassingen binnen simulaties, optimalisatie en machine learning. Het bedrijf legt uit dat er bij de Bristlecone-chip van hetzelfde principe is uitgegaan als bij zijn linear array van negen qubits, maar dat dit is opgeschaald naar een vierkante rangschikking van 72 qubits. De processor zou lage foutpercentages hebben bij zowel het uitlezen als bij logische bewerkingen met gates van een en twee qubits. De hoop is dat het lage aantal fouten doorvertaald kan worden naar de grotere variant.
Met behulp van deze processor wil Google het principe van quantum supremacy demonstreren, wat inhoudt dat een quantumchip beter presteert dan een traditionele supercomputer bij het oplossen van een bepaald wetenschappelijk probleem. Google vermeldt dat daarvoor is vereist dat er niet te veel fouten optreden. Het bedrijf zegt daarom een benchmark te hebben ontwikkeld die een indicatie kan bieden van de prestaties van een quantumprocessor.
Hoewel niemand nog het doel van quantum supremacy zou hebben bereikt, verwacht Google dat demonstratie hiervan mogelijk moet zijn met een processor met minimaal 49 qubits. Uiteindelijk moet Bristlecone kunnen aantonen dat het mogelijk is om grotere quantumcomputers te bouwen.
Verschillende bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van quantumchips. Intel ontwikkelde onlangs een testchip met 49 qubits, die de naam Tangle Lake draagt. IBM zei eind vorig jaar een prototype van een processor met 50 qubits te hebben gebouwd. Bij een kwantumprocessor wordt de kwantumstaat van deeltjes in superpositie gebracht waardoor ze zowel deels een 1 als een 0 kunnen vertegenwoordigen. Bij een beperkt aantal algoritmes kunnen hiermee grote snelheidswinsten behaald worden, zoals bij het zoeken in enorme databases en bij cryptografie.