Microsoft heeft aangekondigd onderzoek te gaan doen naar een schaalbare quantumcomputer. Daarvoor neemt het bedrijf onder andere de Nederlander Leo Kouwenhoven in dienst. Hij is hoogleraar aan de universiteit Delft en oprichter van QuTech, dat quantumonderzoek uitvoert.
Microsoft schrijft dat het samen met Kouwenhoven de Deense quantumonderzoeker Charles Marcus in dienst neemt, die is verbonden aan de universiteit van Kopenhagen. Beiden werkten in het verleden al met Microsoft, maar gaan nu officieel in dienst bij het Redmondse bedrijf bij de 'Artificial Intelligence and Research Group', aldus The New York Times.
Zij treden in dienst met twee andere wetenschappers van Zwitserse en Australische universiteiten. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van Todd Holmdahl, die betrokken was bij de ontwikkeling van de Xbox, Kinect en HoloLens. Volgens Holmdahl 'zijn wij op een omslagpunt van waarop onderzoek naar engineering kan worden gegaan'. Het is de bedoeling een quantumcomputer te ontwikkelen aan de hand van topologische qubits.
De onderzoekers blijven na hun indiensttreding bij Microsoft verbonden aan hun respectievelijke universiteiten, aldus het bedrijf. Bovendien dragen zij daar bij aan de oprichting van Microsoft-onderzoekscentra. Op die manier moet Delft een hub worden voor quantumonderzoek, wat al langer een doel is volgens een woordvoerder van de universiteit. Microsoft heeft al geruime tijd een samenwerking op jaarbasis met QuTech en wil zich nu op langere termijn committeren, meldt de TU Delft verder in een persbericht. Dit gaat gepaard met investeringen van Microsoft, noemt de woordvoerder, zonder aan specifieke bedragen te refereren.
Kouwenhoven werkt inmiddels al vijf jaar samen met Microsoft, sinds hij een bezoek bracht aan de in 2005 opgerichte onderzoeksafdeling in het Amerikaanse Santa Barbara. Hij zegt: "Het is spannend, ik begon hieraan te werken als student en had destijds geen vermoeden dat dit voor praktische doeleinden ingezet zou kunnen worden." Volgens hem moet het daadwerkelijk bouwen van een dergelijke computer bovendien de wetenschap vooruithelpen. Holmdahl trekt de vergelijking met de bedenkers van de eerste transistor, die 'geen idee hadden dat hun uitvinding ooit in een smartphone terecht zou komen'.
Microsoft richt zich op een bepaald type qubits, genaamd topologische qubits. Volgens het bedrijf is deze variant beter geschikt om langer in een quantumstaat te blijven, ondanks externe invloeden als temperatuur en electric noise. Daardoor zijn zij praktischer en effectiever. Normaal gesproken worden quantumcomputers gebouwd in zeer koude omgevingen.
Naast de ontwikkeling van de computer zelf wil Microsoft software maken die geschikt is voor gebruik met een quantumcomputer. Volgens het bedrijf moet het op die manier mogelijk zijn een grote hoeveelheid complexe problemen op te lossen, bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Kouwenhoven stelt dat hij de computer graag zou willen inzetten om quantumproblemen op te lossen.
Microsoft-video met korte uitleg over quantumcomputers