Verder is het relevant dat BREIN niet het Ex Parte bevel uitschrijft, dat doet de rechter nog altijd (op verzoek van BREIN). Niks mis mee.
Daar is heel veel mis mee. Een eenzijdig verhaal dat vaak overdreven wordt, en op basis daarvan een enorme dwangsom uitschrijven zonder enig wederhoor vind ik nogal wat. Daar kunnen ze particulieren en bedrijven die onschuldig zijn zelfs mee kapot maken, dat is nogal ziekelijk imho.
Het zou haast eerlijker zijn dat zo'n ex-parte bevel een stok achter de deur is, dus "als je doorgaat maar je wordt schuldig bevonden in een daadwerkelijke rechtszaak, dan moet je die dwangsom betalen.". Dat is eerlijker dan hoe het nu gaat... Je bent totdat je wordt vrijgesproken verplicht te voldoen aan de ex parte. Zelfs als je gelijk krijgt en blijkt dat je onschuldig bent, dan nog heb je die dwangsom verbeurt. En dat is gewoon ziekelijk, want rechtszaken kunnen heeeeeeel lang duren. (En laat dat nou tactiek #2 zijn.

)
Het is een manier om snel en goedkoop recht te spreken (en aangezien de beklaagde de kosten moet betalen heef die daar uiteindelijk ook gewoon belang bij!).
De beklaagde hoeft de kosten van een ex parte bevel niet te betalen.
Van een kortgeding/bodemprocedure wel, MITS zij schuldig worden bevonden. Anders zijn de tafels omgekeerd.
En hoe heb je er belang bij als je niets mag inbrengen als weerwoord? Dat is een beetje raar.
De enige die er belang bij heeft is BREIN. Er is een reden dat ze nooit in gesprek gaan met de beklaagden maar *direct* zonder enige communicatie overgaan tot een ex parte... Dan kunnen ze namelijk geen druk zetten. Als iemand echt weet dat ze schuldig zijn, dan stoppen ze wel na sommatie. Doen ze dat niet snel genoeg, dan kan je dan altijd nog een ex parte zaak voeren. Of een kortgeding en dan een schadevergoeding eisen. (Dat is ook nog een reden waarom ik vind dat er nauwelijks een "urgentie" is voor BREIN's zaken. Ze kunnen alle schade prima verhalen op de inbreuk makende partij, dus wat is het probleem eigenlijk?)
Als beklaagde heb je er totaal geen baat bij. Je kan je namelijk maar heeeeeel erg moeilijk verweren als er eenmaal zo'n ex parte ligt, en het gaat je veel tijd en geld kosten om de zaak te voeren. BREIN heeft intussen alles al geregeld want die hebben al een winst geboekt via ex parte (zonder wederhoor dus), dus die zijn helemaal in hun nopjes.
In de VS moet je verplicht eerst een DMCA Notice & Takedown sturen. Daar moet je binnen "redelijke tijd" (normaliter wordt 24 tot 48 uur gezien als "redelijk") aan voldoen. Dat werkt behoorlijk goed, en zo is het zonder rechtspraak prima mogelijk om zelf al iemand te dwingen inbreukmakend spul offline te halen. Dat werkt dus niet enkel goed, het vermindert ook de druk op het juridische systeem.
Geef je geen gehoor aan een DMCA, dan loop je hoog risico enorm de l*l te zijn. Een oude concullega van me heeft zo $36 miljoen boete gekregen omdat ze meerdere keren niet voldeden aan een DMCA-verzoek... Wat gewoon dom is.
Hier in Nederland hebben we niet echt zo'n wet, maar is N&T behoorlijk ingeburgerd. Maar toch gek he, dat juist een partij als BREIN dat liever niet doet maar meteen naar ex parte grijpt. Of naja... Heel gek is het dus niet, als je ziet wat voor enorme voordelen ze eruit slepen en hoe zwaar ze dan iemand onder druk kunnen zetten, zelfs als zij onschuldig zijn.
Je hebt pas een voordeel als beklaagde als je gewoon netjes een mailtje krijgt van BREIN met het verzoek te stoppen. Voldoe je er niet aan, dan is dat je eigen keuze en eigen probleem en maak je bewust die keuze. Dan is 't een ander verhaal. Maar BREIN meteen naar ex parte grijpen, dat is puur als machtsmiddel.
Ik ben dan ook van mening dat een ex parte enkel mogelijk moet zijn als de aanklager de beklaagde reeds heeft verzocht te stoppen, maar die daar geen gehoor aan gaf of reageerde dat ze er geen gehoor aan gaan geven.
Een ex parte zou NOOIT mogelijk moeten zijn als er geen bewijs is dat de beklaagde niet vrijwillig mee wil werken... Ex parte is namelijk een noodmiddel, niet een "dit gaan we meteen inzetten zonder andere opties te proberen" middel. Dat is de nucleaire optie, en wat mij betreft moet de wet aangepast worden om te verplichten dat de partijen eerst onderling hebben gekeken of ze tot een staking van de inbreuk kunnen komen. En dat mag best een maximum tijd hebben van 24 tot 48 uur. Geen gehoor gegeven aan het verzoek? Dan ex parte. Maar geen moment eerder!! Dat voorkomt dit soort misbruik van die optie.
Just to note: ik zeg niet dat dit perse het geval is in het geval van GeforceFM hoor, kan best dat die helemaal schuldig zijn. Ik spreek even in het algemeen en kijkend naar meerdere zaken van BREIN, die lang niet allemaal zuiver zijn.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 20 april 2017 02:30]