Roccat kondigt 'analoog toetsenbord' en drie nieuwe muizen aan

Roccat onthult op de CES een gamingtoetsenbord met analoge switches onder de Q, W, E, A, S en D-toetsen. De toetsen kunnen gradaties aan druk aanvoelen en daarmee de invoer van een joystick nabootsen. De drie muizen hebben een sensor met een 12.000dpi-resolutie.

Het toetsenbord, genaamd de Isku+ Force FX, heeft membraanswitches en voor de analoge toetsen gebruikt het bedrijf een gepatenteerde technologie. Die analoge toetsen kunnen het bijvoorbeeld mogelijk maken om gamepersonages langzamer te laten lopen of in een racegame een flauwere bocht te nemen. Het toetsenbord heeft ook rgb-verlichting. De prijs moet op hetzelfde punt uitkomen als de 'gewone' Isku FX, die rond de 100 euro kost, schrijft The Verge. Een Nederlands bedrijf werkt aan een zelfde soort toetsenbord dat zij de Wooting One noemen. Deze gebruikt wel mechanische switches, maar is volgens de website van het bedrijf nog in productie.

De drie nieuwe muizen hebben heten de Leadr, Kone EMP en Kone Pure 2017. Ze hebben alle drie de nieuwe 'Owl-Eye'-sensor van Roccat. Deze meet 12.000dpi. De Leadr moet 'praktisch geen latency' hebben en wordt geleverd met een oplaadstation en een afneembare oplaadkabel. Hierdoor kan het signaal ook via de kabel doorgegeven worden.

De Kone EMP heeft naast de Owl-Eye-sensor twee rgb-lichtstrips, een gewicht van 116 gram en een ontwerp dat geschikt is voor gamers met grotere handen. De responstijd van de muis is 1ms. De Kone Pure 2017 is in principe hetzelfde als de Kone EMP, maar weegt 88 gram, is wat kleiner en heeft geen rgb-strips. Deze twee modellen maken van een bekabelde verbinding gebruik.

De prijzen van de muizen zijn nog onbekend. De Leadr en de Kone Pure moeten volgens Roccat half april in de winkels liggen en de Kone EMP en de Isku+ Force FX komen halverwege januari uit. Mogelijk gelden deze data alleen voor de VS en moeten consumenten in de Benelux langer wachten.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

03-01-2017 • 15:17

55 Linkedin

Lees meer

Reacties (55)

Wijzig sortering
Goed idee voor het toetsenbord. Kan je bij sommige spellen wel serieus veel baat bij hebben.
Enige punt is, alweer, net zoals eerder vandaag bij de Lenovo, wat een afgrijselijk design.

Een lomp grote palm rest die weinig ergonomische waarde heeft, extra macro knoppen onder de spatiebalk :? en rare batman flappen aan de bovenkant. Waarom niet gewoon een wat neutraler design.

De Roccat Kone vind ik juist wél weer een mooi ontwerp. Al die LEDjes hoeven voor mij niet maar het ontwerp is wel goed. De Roccat Kone Pure ga ik denk ik wel pre-orderen. Kijken hoe die tegenover een Logitech G Pro staat.

[Reactie gewijzigd door Valandin op 3 januari 2017 15:39]

Die batman flappen etc zijn puur cosmetica en storen me verder niet. Ik vind de verlichting belangrijker haha.
Maar het gaat om de werking. Ik heb wel oren naar drukverlies wsad besturing en dat zeg ik als iemand die van voor het console tijdperk gamed en totaal niet overweg kan met die controllers van al die dingen haha.
Maarre...
Wat me wel behoorlijk stoort net als jou.. wtf die extra toetsen onder je spatiebalk...
Wie...
...
Ik snap dat niet... dat lijkt me echt een deal-breaker imho
Is toch persoonlijk. Ik ben zelf recent can een roccat naar een razer toetsenbord overgestapt. Die flappen heb ik niet veel mee. De duimknoppen zitten op een goede positie, maar voelen erg slecht aan vind ik. Echter die polssteun mis ik toch echt wel. Goed ontworpen voor een juiste houding. Dus dat vind ik zeker geen gimmick.
Die 'G'-toetsen onder de spatiebalk vind ik juist erg slim! Tijdens het spelen van veel spellen ben je wel constant bezig met heen en weer bewegen, waarbij je vaak wel 4 vingers nodig hebt voor bijvoorbeeld WASD, crouch en sprinten. Springen(spatiebalk) doe je in veel spellen een stuk minder vaak, dus om de duim zo een extra functie te geven vind ik alles behalve slecht design.
Een lomp grote palm rest die weinig ergonomische waarde heeft, extra macro knoppen onder de spatiebalk :? en rare batman flappen aan de bovenkant. Waarom niet gewoon een wat neutraler design.
Ik deel je mening en toch zou ik het plankje wel even willen proberen. De muizen van Roccat blinken keer op keer uit in slim ergonomisch design. Dat het er leuk uitziet is een mooie bijkomstigheid maar ik ben van Roccat gewend dat het ontwerp vooral heel functioneel is.
Ik denk dat er wel degelijk goed over is nagedacht en dat er een idee achter die vreemde vormen zit. Graag zou ik de ontwerper horen uitleggen wat de visie is achter dit design, misschien leer ik nog wat.
Ik hoop het natuurlijk ook. Echter al veel toetsenborden gezien waar dit ook ongeveer bij was, zoals de Microsoft Wave, Logitech G15 en Logitech G19. Bij al deze toetsenborden vond ik ik de palm rests zeer vervelend.

Wat het is dat als ik aan het typen ben mijn pols meestal een beetje zweeft of op tafel ligt. Mijn pols ligt echter wel een stukje van het toetsenbord af, waardoor bij dit soort ontwerpen mijn pols scheef omhoog gaat liggen i.p.v. plat op tafel. Omdat mijn pols scheef omhoog ligt moet ik mijn hand en vingers vervelend buigen om te typen.

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat het 'standaard' type toetsenborden, in ieder geval voor mij erg ergonomisch zijn. De ergonomische toetsenborden zorgen in mijn geval juist voor problemen.

(Zelf gebruik ik een Filco Majestouch-2. Tot op heden de fijnste tobo waar ik op gewerkt heb)
Wat het is dat als ik aan het typen ben mijn pols meestal een beetje zweeft of op tafel ligt. Mijn pols ligt echter wel een stukje van het toetsenbord af, waardoor bij dit soort ontwerpen mijn pols scheef omhoog gaat liggen i.p.v. plat op tafel. Omdat mijn pols scheef omhoog ligt moet ik mijn hand en vingers vervelend buigen om te typen.
Beetje OT maar het klinkt alsof je een slechte typehouding hebt*. Je polsen plat op tafel met je vingers omhoog is vragen om RSI. Als je je polsen wil laten rusten moet je zorgen dat je een steun hebt die minsten zo hoog is als je toetsenbord zodat je je armen en polsen recht kan houden. De meeste toetsenborden schieten daar helaas te kort.

Typen met je toetsenbord en vingers schuin omhoog is als je autostoel omlaag en ver naar achter zetten. Het ziet er stoer en relaxed uit maar echt handig is het niet. De ergonomische toetsenborden van Microsoft komen zelfs met een 10 cm (!) hoge steun om je toestenbord schuin omlaag te zetten (met de spatiebalk dus als hoogste punt).

* Ik heb niet meer informatie dan die paar regels die je zelf schreef, excuses als ik verkeerde conclusies trek, ik wil je niet de les lezen.
Advies is ten alle tijden welkom. Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat ik een verkeerde houding heb. Toetsenbord en vingers schuin omhoog is juist als ik een ergonomisch toetsenbord gebruik.

Mijn houding is vergelijkbaar met dit

Verder heb ik nog nooit RSI klachten gehad, ook geen krampjes of pijntjes. Dit betekent natuurlijk niet dat ik dit nooit zal gaan krijgen.
Mijn houding is vergelijkbaar met dit
Die tekening is goed. Mijn aanname is dat als je polsen/armen de tafel raken het niet anders kan dan dat je handen en vingers omhoog wijzen. Idealiter raken je polsen nooit de tafel of het toetsenbord. Die steun zou moeten voorkomen dat je polsen de tafel raken.
Dat is een heel vervelende trend in gaming hardware die al veel te lang doorgaat: Als je niet te vinden bent voor zwart, hoekig, met neon decals ben je er aan voor de moeite.
Helemala mee eens. In 2005 was het allemaal nog hip toen we met z'n allen aan de Antec Nine Hundreds gingen. Maar die fase is de markt al lang ontgroeit.

Je ziet aan de verkoopstats juist dat de wat neutralere designs veel beter verkopen.
(Al is het tegenwooridg natuurlijk wel RGB-LED paradijs)
Gelukkig kan men nog altijd afwijken van de mening van anderen. Ik zou bijvoorbeeld zo'n blok brushed aluminium niet in mijn huis willen, die trend doet me te veel aan Apple design denken en dat vind ik niet mooi.

Roccat is overigens altijd wat overdreven geweest in de stealth look. Niks nieuws.
Vindt jij maar een keycap set voor een membrane keyboard
Dit, inderdaad.
Verder doen keycaps niet veel aan het design van een toetsenbord.
Roccat is vooral een Europese speler, dus ik neem aan dat eerder de USA zal moeten wachten en het in Europa eerder beschikbaar is
Toevoeging: Duits bedrijf.
Zal wel redelijk spoedig in de winkels in Nederland liggen neem ik aan.
Hopelijk is de Kone EMP een beetje betaalbaar. de XTD is een top muis omdat deze geschikt is (als 1 van de weinige) voor grote handen. maar wat aan de dure kant.
Ik heb de XTD nu al bijna 2 jaar en ik vind em het geld meer dan waard. pricewatch: Roccat Kone XTD €70 is de goedkoopste nu.

de EMP lijkt op een update van de XTD, alleen een betere sensor, en mss dat die grappige rgb strip ook wat heftiger is.
alleen een betere sensor
Leuk dat je dit zo zegt. De belangrijkste factor van de muis is eigenlijk de sensor(naast de ergonomie), maar tegenwoordig wordt hier bijna niet meer op gelet. :+
Anoniem: 42763
@zyberteq4 januari 2017 12:10
Ik heb zelf ook een XTD ooit met fikse korting bij een webwinkel aangeschaft, geen moment spijt van gehad, erg fijne muis.
Vreemd dat de prijs van een toetsenbord met nieuwe technologie op hetzelfde uit moet komen als een toetsenbord met oude technologie.

Ook zou ik dus nooit 100 euro uitgeven aan een membraan toetsenbord, voor hetzelfde geld heb je een goed mechanisch toetsenbord.

Hartstikke leuk dat die 'owl-eye' sensor een DPI heeft van 12.000, maar daar heb je natuurlijk niets aan.

Conclusie: leuk dat roccat wat nieuws probeert, maar je kan beter je geld investeren in kwaliteitsproducten.

[Reactie gewijzigd door kilmanio op 3 januari 2017 15:28]

Ik snap ook niet dat de DPI nog hoger moet. Zeker wanneer je je richt op 'goede' gamers gaat dit niks meer toevoegen voor de ervaring. Je moet met de huidige muizen de sensitivity al op heel laag hebben staan.
de DPI heeft niet alleen met de sensitivity te maken, maar ook met de algemene resolutie van de sensor.
Zie het een beetje als HiDPI op windows. Je hebt wel een hogere DPI maar alles moet op 200% rendert worden om zichtbaar te blijven.
De muis leest zelf 12.000 DPI ook al wil je maar een snelheid die 10x lager ligt.
Het is allemaal gesimuleerde resolutie. Bij een daadwerkelijke 12.000 DPI sensor zou de muis een halve meter lang moeten worden. Dus wat ze doen is het raster van de sensor steeds te halveren en daarmee de 'DPI' (on screen) te verdubbelen. De sensor an sich kan niet meer meten op het formaat van onze muizen.
Ik raad je daarom ook aan om dit (iig eerste 5 minuten) te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=lc7JVjcPzL0

[Reactie gewijzigd door Patrick_Wolf op 3 januari 2017 17:37]

Erg interessant, bedankt voor de link.
Draadloze muizen... tja, Wat ik wel super tof vind is dat ze die oplaadstations gebruiken. Ik hoop dat ze dit in de toekomst meer gaan doen. Het opladen van je muis doormiddel van draadloos opladen. Zo hoef je nooit meer een stekkertje te pakken of een AA batterij te verwisselen.
Waar zie jij dat de muis draadloos word opgeladen? Het is een dock, en als ik het goed zie op de site hang je hem daar in. Geen stekker maar wel een connector.

Eigenlijk zouden ze de muis kunnen bijladen met kinetische energie, je beweegt hem immers genoeg.
Vast niet genoeg om hem vol te laden, maar het helpt vast iets.
Waarschijnlijk lees je te snel. Ik HOOP dat ze dit in de TOEKOMST....
Ik lees toch prima:

Ik HOOP dat ze dit in de TOEKOMST...MEER gaan doen.
Dat "meer" impliceert dat ze dit nu dus al doen, echter is dit niet zo.
'Meer' als in meerdere producten. Niet alleen smartphones. Wellicht verkeerd geformuleerd. Ik bedoel alleen te zeggen dat ik draadloos opladen wel bij meerdere producten zou willen zien en dat het bij draadloze muizen een goede oplossing is.
Ik vind het een leuk merk. Heb zelf ook een muis van ze gehad waar ik erg tevreden over was. Ze proberen in ieder geval altijd wel met iets vernieuwend te komen (ook al is het misschien meer marketing dan dat het echt nuttig is).

Overigens vind ik de naam van de muis, de Leadr, een beetje vreemd gekozen. Noem hem dan de Tyon Wireless of Tyon WL ofzo... Het is PRECIES dezelfde muis, maar dan zonder het snoertje... http://i.imgur.com/vBmOCno.png
waarom geen analoge switches onder de pijltjes toetsen? ik vind die persoonlijk belangrijker dan Q en E
Lijkt me voor de hand liggen....
Pijltjestoetsen worden over het algemeen veel minder vaak gebruikt in games dan WASD.
WASD snap ik. Vandaar dat ik Q en E noem. Er zijn talloze games die nog gewoon pijltjes toetsen gebruiken. Ik denk dat vooral racegame liefhebbers de voordelen van een analoog toetsenbord zien waar pijltjestoetsen zeker niet vreemd zijn. zeker bij retro games.
Ja, er zijn een hoop games die pijltjestoetsen gebruiken. Maar gemiddeld denk ik dat de meeste mensen eerder wasd dan pijltjes gebruiken in games. Vandaar dat fabrikanten zich daar op richten.
Mja idd: teveel geld voor een membraantoetsenbord en muizen met 12.000 DPI is belachelijk en onnodig...

desondanks vind ik die muizen er best mooi uitzien (behalve die met die ledstrips) en zou ik, als de prijs goed zit tenminste, nog geneigd zijn om er eentje te kopen...

...ware het niet dat ik onlangs een nieuwe Logitech in huis haalde die wellicht weer goed is voor de komende 10 jaar of langer.
Bij het lezen van de eerste alinea dacht ik, yes! Dit is iets dat goed uitkomt! En toen las ik "membraam", en was de pret alweer afgelopen. Ik ga zeker geen 100E uitgeven voor een membraan toetsenbord. Hopen dat deze technologie snel naar andere, wel mechanische toetsenborden komt, dan word het interessant.

Oplaadstations voor draadloze muizen vind ik altijd goed om te zien :)
Hier zit ik nou echt op te wachten.
Nu moet ik nog altijd wisselen van controller naar toetsenbord.
Omdat auto rijden een ramp is met het toetsenbord.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee