Roccat combineert mechanische toetsen met membraantechnologie

Roccat heeft de Horde Aimo uitgebracht, een toetsenbord voor gamers dat volgens de fabrikant in feite een hybride vormt tussen een standaard membraantoetsenbord en een mechanisch toetsenbord.

Volgens Roccat vormen de membraantoetsen van de Horde Aimo een compromis tussen membraantoetsenborden en mechanische varianten, waarbij sprake is van een relatief snel te bereiken actuatiepunt in het midden van de travelafstand van een toets. De actuatiesnelheid zou 7,8ms bedragen, terwijl die waarde bij een membraantoetsenbord volgens Roccat op 9ms ligt. De fabrikant noemt niet de gemiddelde snelheid van mechanische toetsenborden ter vergelijking. Daarbij zou het indrukken van de toetsen relatief weinig geluid opleveren.

Verder is rgb-verlichting aanwezig, die eventueel op andere Aimo-appraten van Roccat kan worden afgestemd. Het toetsenbord beschikt over vijf wat plattere macrotoetsen, die volgens Roccat een actuatiesnelheid van 5ms hebben. De fabrikant heeft een draaiknop toegevoegd, waarmee gebruikers vrij precies in stappen bijvoorbeeld het volume, de helderheid en de kleur kunnen instellen. De Horde Aimo weegt 1100g, komt beschikbaar in het zwart, grijs of wit en kost 99 euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-03-2018 • 15:31

73 Linkedin

Reacties (73)

Wijzig sortering
Hier is niets mechanisch aan, het is gewoon een leuke marketingterm die best goed werkt, en andere fabrikanten al vaak zat hebben geprobeerd aan de man te brengen.
Als ik het plaatje bekijk zie ik geen verschil met een regulier membraam toetsenbord behalve dat het deel dat de toets op zijn plek houd niet onderdeel is van de bovenkant van het toetsenbord. In functionaliteit is het overigens exact het zelfde. En 99 euro? Als ik in de pricewatch kijk zie ik meer dan 80 keyboards met cherry MX switches voor minder dan 100 euro. Ik zou niet weten waarom ik dit keyboard zou willen hebben.
Met een beetje geluk zit er een neppe feedback in de vorm van een klikje/hobbeltje in. Wat helaas nutteloos is, aangezien dit klikje/hobbeltje niet gelijk is aan het actuatiepunt.
Zoals bij een Cherry MX blauw? Die hebben namelijk ook gewoon een extra mechanisme voor de feedback/klik, en de locatie van de klik is niet gelijk aan het activatiepunt.
Voor zover ik weet is dit wel degelijk het geval. Het actuatiepunt ligt nèt na het hobbeltje dat je voelt (en bij blue's ook hoort)

Zie:
http://www.wasdkeyboards.com/media/guide/graph-mx-blue.jpg
Het actuatiepunt ligt nèt na het hobbeltje dat je voelt
Dus exact wat ik zeg, niet gelijk aan het activatie punt.
Er zit "maar" een halve milimeter tussen, maar de totale travel is ook "maar" 4 mm.
En ik denk dat dit klikje/hobbeltje zal verdwijnen met de tijd vanwege slijtage. Aangezien dit klikje denk ik verwerkt zal worden in het membraan.
Ik vind dit echter een aardig intressant keyboard omdat ik niet van het geluid van mechanisch houd.
Ben ik bereid dit geld ervoor uit te geven ? Nee, maar dat komt vooral omdat ik het momenteel niet bepaald breed heb.

Zou ik echter gewoon verdienen zou dit een keyboard zijn wat ik graag een keer zou uit proberen,
Aangezien ik niet kan weten hoe het nou uiteindelijk aanvoelt zonder het te proberen en ik verder goede ervaring heb met roccat keyboards.
Dan neem je toch mechanische switches die geen klik hebben. (Blauwe maken de meeste herrie)

En je kunt er eventueel nog O-rings op zetten voor extra demping.
Ik heb zwart plus o-rings, en een MBP2015 (vergeleken met butterfly keyboard van MBP2016). Het is simpel: als je denkt dat zwart plus o-rings geen herrie maken, dan begrijp jij niet hoe gevoelig sommige mensen zijn qua gehoor.
Ik zeg ook niet dat het geen geluid maakt. Maar om het nou herrie te noemen.

Sommige mensen typen ook gewoon veel te hard. En bij de lineaire switches is het juist de bottom out die het meeste geluid maakt. Oftewel, gewoon niet zo hard rammen op je keyboard :P
Als ik minder hard er op zou typen, dan gaat dat op z'n zachst gezegd ten koste van m'n productiviteit. Bij gamen valt het over het algemeen (muv communicatie) wel mee.

En ja, ik vind het herrie. Maar minder herrie dan blue caps zonder o-ring, ofc.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 27 maart 2018 22:40]

Heb zelf eem mx 6.0 met cherry switchen em die is ook niet luidruchtig em was ook 100 euro.
Heb er zelfs 1 als reserve gekocht toem die 100 euro werd in een aanbieding.
zoek is de cmstorm devastator, memchanical switches voor 30,-
Idd, op eBay vind je veel van die Chinese rommel en daar noemen ze het "halve mechanical".

Typt imho echt, echt niet lekker. Het nuanced net het mushy en instabiel gevoel van een membraan toetsenbord.
het is maar wat je wel of niet lekker vind.
Ik vind zelf mechanisch vaag typen alsof je een toetsenbord van een ibm 286 heb of zonder feedback click defecte toetsen heb.
ik vind mechanisch dan ook nog altijd niks.
mijn MS 3000 tb met platte membraam toetsen typt nog altijd het lekkerste.
Hier is niets mechanisch aan
Hier is van alles mechanisch aan, alleen niet wat jij verstaat onder een "mechanisch" toetsenbord.
Feitelijk is elk toetsenbord met bewegende onderdelen mechanisch. Specifiek kinematica (bewegingsleer), een onderdeel van de klassieke mechanica.
Alleen hebben we het hier over toetsenborden, waarbij mechanisch een duidelijk begrip is wat een bepaald soort switch beschrijft. Als je zomaar alles mechanisch gaat noemen weet niemand meer waar je het nou over hebt.
Ik begrijp wat 'men' onder mechanische toetsenborden verstaat, maar imho is elk toetsenbord elektronica. Alleen de drukknoppen verschillen.
Dat een capacitieve schakelaar niet mechanisch is, ok. Maar zo'n typische membraan drukknop werkt wel degelijk mechanisch.

Ik heb het gevoel dat deze terminologie niet adequaat is en 'gemaakt' is door marketing. Uiteindelijk zijn er wél verschillen en moet je die uitleggen aan de consument.
Maar dan is het ook logisch dat concurrenten dezelfde toer op gaan.
waarbij mechanisch een duidelijk begrip is
Zo duidelijk is dat allemaal niet. Kom maar eens met een goede definitie van een "mechanisch keyboard" en ik kan waarschijnlijk wel wat randgevallen opnoemen die er net wel of niet onder vallen.
Als je er "wat rand gevallen"moet bij halen om je punt te halen weet je toch bij voorbaat dat het niet onder de algemene noemer valt van wat de meeste mensen zien onder een mechanisch toetsenborden. Elektronische schakelapparaten hebben ook mechanische onderdelen, maar ga jij ze nu mechanische schakelapparaten noemen ofzo?
Elektronische schakelapparaten hebben ook mechanische onderdelen, maar ga jij ze nu mechanische schakelapparaten noemen ofzo?
Exact een reden om "mechanische" toetsenborden niet zo te noemen. Een oude typemachine, die heeft een mechanisch toetsenbord. :P
Even de wijsneus uithangen, altijd leuk :P
Ach, het hele "mechanische" toetsenborden gedoe is onzin, dus een beetje schoppen mag wel in mijn ogen.
Het meeste wat in de toetsenborden gebeurt is elektronisch, en tegenwoordig zelfs ook hoop software-matig. "Mechanische" toetsenborden met programmeerbare led-verlichting, layouts, etc...
Begrijp me niet verkeerd, er zijn zeker wel verschillen in switches, en ik waardeer een goed toetsenbord met goede switches, maar het label "mechanisch" is in mijn ogen onzin, niet goed definieerbaar, en moeilijk uit te leggen aan een doorsnee consument.
Romer G's zijn toch mechanisch.
Wel anders dan de cherry switches, maar blijft mechanisch.
Klopt, ideaal voor gaming en typen. Beter dan de cherry ;) Die typt wat minder.
Zit ook een membraam in
Ik weet niet van waar jij je informatie haalt, maar hier kan je toch duidelijk zien dat er geen membraan inzit:
https://deskthority.net/wiki/Logitech_Romer-G
Nee Deskthority.

Accepteer gewoon dat je geen gelijk hebt :9
Ben benieuwd hoe stil de toetsen daadwerkelijk zullen zijn. Ben al een tijdje opzoek naar een nieuw toetsenbord en wordt constant mechanische toetsenborden aangeraden. Geen grote fan van het luide getik tijdens het schrijven van verslagen of het spelen van een spel. Daarnaast merk ik vaak op dat ik de toetsenborden van anderen kan horen tussen de microfoon wat mij persoonlijk te veel afleid.

Edit: Dank allen voor de reacties, lijkt erop dat ik me simpelweg niet genoeg verdiept had. Zal inderdaad eens kijken naar de combinatie van O-rings met de luidere switches of simpelweg kiezen voor Cherry MX Brown/Black.

[Reactie gewijzigd door Hiriachi op 27 maart 2018 15:45]

Mechanische toetsenborden hebben 2 bronnen van geluid. Ten eerste heb je de mechanische klik van een toetsaanslag die sommige switches (vooral de MX Blue) laten horen. Hier kun je niet veel aan doen behalve kiezen voor switches die die klik niet hebben.

Daarnaast is er de pok die je hoort wanneer de bovenkant van de switch de bodem raakt. Als dit gebeurt, zit je al voorbij de actuatie-grens, dus je kunt het voorkomen door simpelweg minder hard te typen. Maar een definitievere oplossing is door kleine rubberen "O-rings" om pin die de keycap met de switch verbindt te doen.

Deze bijvoorbeeld: http://www.wasdkeyboards....tch-dampeners-125pcs.html

Met deze O-rings, heb je geen last meer van het geluid van dit "bottoming out". Het is even een klusje om alle 100+ toetsen één voor één los te wippen, van rubbertje te voorzien en terug te plaatsen, maar het is de moeite waard.
tip: o-rings uit china. 15$+shipping voor dingen die per tienduizend o.i.d. gemaakt worden is ronduit belachelijk.
Tussen de vraag en aanbod is er ook een Nederlander die goedkoop in de o-rings handelt. Je krijgt er ook vaak een 3D printed toets bij.
tigri heeft mij deze toen verkocht, maar ik zie dat hij momenteel niks in ver verkoop heeft staan.
Inderdaad, ik schrok me wezenloos toen ik dat zag.
Ik heb ook uit China O-ringetjes laten komen. Waren iets van € 0,60 inclusief verzenden vanuit de Volksrepubliek, heb meteen maar drie setjes besteld voor dat geld. Lang leve Ali zullen we maar zeggen.
Dus als je $ 15,- exclusief verzenden betaalt voor diezelfde ringetjes zit er iemand stevig te lachen.
Dat zie je toch erg vaak. Webwinkels die dingen bij Ali achtige wij kels kopen voor 1 euro en er 5 of 6 keer zoveel voor vraagt.
Tip: complete toetsenbord en O-rings uit China halen.

Bijv. Motospeed CK104 + setje O-rings €35
misschien, maar ben zelf nogal van het DIY'en als het om keyboards gaat. heb een b.face kit uit Korea, heerlijk apparaat :)
als je geen bulkhoeveelheden nodig hebt is eBay ook een optie, daar zitten dezelfde handelaren als op AliBaba maar ze verkopen zakken van ~150 ringen voor een paar dollar incl shipping. Tuurlijk, naar verhouding zijn die reteduur maar je zit tenminste niet op een baal O-ringen waar je er maar 100 van nodig had :)

e. en inderdaad, probeer eens niet-tactile niet-clicky switches zoals de Cherry MX Red of goedkopere kloonversies als de Gateron Clear. Die laatste gebruik ik in een open kantoor met O-ringen zonder problemen. Ter vergelijking, een collega met een MX Brown toetsenbord zónder die O-ringen was wel kleine bron van irritatie voor sommigen.

[Reactie gewijzigd door Old Swartly op 28 maart 2018 00:23]

Kijk eens een keer naar toetsenborden met Cherry MX Brown switches, die hebben een voelbare klik die niet hoorbaar is. De clicky klinkende keyboards zijn vaak Cherry MX Blue switches.
Of Razer green switches, die zijn nou echt belachelijk tactile en is erg fijn met een headset, maar je medebewoners zullen het niet zo leuk vinden. :+
Klopt, maar de Razer green switches typen oh zo fijn:)
Heb ik totaal geen last van, komt ook doordat ik altijd met een headset op zit. Mijn huisgenoten begonnen wel te klagen, wat O-ringetjes onder de toetsen heeft dit (redelijk) verholpen.

Ontopic: zelf geen goede ervaringen met Roccat, toetsenbord na precies de garantieperiode kapot. Mijn Logitech G15 v1 heeft het bijna 10 jaar aan rammen volgehouden.

[Reactie gewijzigd door small2 op 27 maart 2018 15:45]

Mijn g15 leeft nog steeds...
Misschien dan eens de Cherry silent proberen?
O rings! of evt kijken naar Romer G, maar zelf niet zon fan van de switch
Ik heb zelf Cherry Black Keys die helemaal geen geluid maakt en ook geen klik hebt. Mocht dat iets voor je zijn :)
Hi,

Als je er wat aan hebt: Ik gebruik een Corsair Vengeance K95 Brown en ik heb alle toetsen voorzien van o-ringetjes. Het is nog steeds iets luider dan een membraan toetsenbord, maar een stuk minder luid dan Cherry Blue of bijv red/black zonder ringetjes (de ringetjes voorkomen een deel van de KLAK bij het zo hard aanslaan dat je het einde van de travel bereikt).

't is voor mij (nu ja: de vrouw ;) ) goed te doen zo. De voordelen van een mechanisch toetsenbord en de nadelen redelijk ingeperkt.

B

edit: om je een idee te geven: https://www.youtube.com/watch?v=wthQA1vndyo

[Reactie gewijzigd door BuZZem op 27 maart 2018 16:38]

Ziet er een beetje uit als de manier waarop Topre switches werken. Ik ben benieuwd of deze een (klein) beetje in de buurt komen qua gevoel en kwaliteit.
Verre van, het werkt totaal anders.

Topre werkt doormiddel van een capacitieve switch samen met een echte metalen veer, en deze gebruikt doodnormale membraanswitches, maar dan met de toets in een soort plastic behuizing.
Reken maar van niet.
Ik had ook een stille hoop dat dit een model met Topre switches zou zijn zoals de Coolermaster NovaTouch ook zo'n vreemde eend in de bijt is tussen alle Cherry MX in de rest van die lineup. Dit fullsize toetsenbord in een oversized 'gamer' behuizing is totaal niet mijn ding maar als ik bij de mediamarkt ben zie ik die NovaTouch nooit om de Topre-feel eens te ervaren :( Dit exemplaar had de kansen misschien wat vergroot om die aanslag eens te proberen voor ik een dure compacte japanner importeer.

Lijkt er echter op van niet, of in ieder geval is het een kloon en geen 'echte' Topre omdat Roccat dan die merknaam echt wel had genoemd. Jammer, al kan deze misschien ook wel heel aangenaam tikken. Wel raar dat de actuatiekracht niet genoemd de latency juist wel. Misschien is dat een DIY-ding maar ik vind die eerste een stuk belangrijker om te weten of ik een switch wil proberen interessant ga vinden
Als ik dat eerste plaatje zie is dat toch hoe oudere beige toetsenborden met membraan werkten toch?

edit: Ik wist het! https://www.pcworld.com/a...est-keyboard.html#slide14

[Reactie gewijzigd door odiw op 27 maart 2018 15:41]

Dat is hoe bijna alle membraantoetsenborden werken.
Wat is 1.2 ms seconden sneller als mijn brein er 1000 ms over doet om te beseffen dat ik had moeten bukken..
1000 ms is wel heel traag, rond de 270-300 ms is een betere gok.

Verder doet je persoonlijke response tijd er niet toe, want die heeft je vijand ook. Maar als je op al je hardware (niet enkel je toetsenbord, maar bijvoorbeeld ook je scherm en GPU) ook wat milliseconden kan winnen, kan je wel degelijk een voordeel winnen op vijanden. Een beetje zoals een topsporter ook schoenen koopt die 10 gram minder wegen, maar "wat maakt dat voor verschil op een mens van 70 kilo"?

Verder heb ik trouwens maar heel weinig geloof bij die "testen" van Roccat. Op hun pagina vermelden ze enkel een vergelijking met membraan toetsen (niet met bijvoorbeeld Cherry switches), vermelden ze nergens de travel in millimeter, (tenzij van hun "macro keys") en misbruiken ze de "like mechanical" terwijl er niets mechanical aan is.
dit is wel zowat het eerst toetsenbord dat meer dan 1kg weegt, of wegen alle mechanische Ramsteinplanken zoveel ?
Als je er even de pricewatch met een filter op gewicht bijneemt, dan zie je dat er heel veel keyboards zijn die boven de 1 KG uitkomen.
De meeste zijn mechanisch maar er zijn ook zeker membraan toetsenborden te vinden in die lijst. Ik heb zelf wat liever een zwaarder toetsenbord aangezien deze minder makkelijk verschuift tijdens bijvoorbeeld een game sessie.

Gelieve dit keyboard trouwens niet te vergelijken met een mechanisch toetsenbord. Dit is gewoon een membraan toetsenbord die ze van een fancy marketingnaampje voorzien om onwetende kopers te misleiden.
euhhh dus het is gewoon een membaan toetsenbord met een korte travel voor de toetsen? 8)7
Ik zag van de week bij een grote elektronicawinkel ook al dit toetsenbord van Razor:
https://www.razer.com/gam...ypads/razer-ornata-chroma
Dat is dan toch precies hetzelfde? Ik vond het weinig bijzonder voor een prijs waar je ook gewoon een prima (vol)mechanisch toetsenbord voor haalt...
Weet niet goed wat ik van dit bord moet denken... zowel van het uiterlijk als van het feit dat -alle verkoopspraatjes voorbij- het om een veredeld membraanbord gaat...
Heeft verdomd veel weg van het idee van Coolermaster's Devastator II keyboard. Ik ben in het geheel geen fan van dat toetsenbord en het is dan ook niet meer dan een leuke marketingterm. Er zijn tegenwoordig ook gewoon budget-mechs te koop voor een zacht prijsje, in ieder geval ruim onder de adviesprijs van dit apparaat, waar je vele malen beter mee af bent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee