GoPro komt met twee nieuwe actiecamera's en een drone

GoPro heeft een nieuwe actiecamera geïntroduceerd, de Hero 5 Black. De camera is tot tien meter waterdicht, maakt 12-megapixelfoto's en neemt video's op in 4k. Daarnaast is het scherm aan de achterzijde een touchscreen en reageert de camera ook op stemcommando's.

Het touchscreen is 2" groot en de software is zo aangepast dat er minder opties in beeld verschijnen zodat handelingen sneller uitgevoerd kunnen worden. De camera is geheel waterdicht tot 10 meter diepte. De camera beschikt verder over beeldstabilisatie. De stembediening begrijpt negen verschillende talen, waaronder Engels, Duits, Spaans, Frans en Chinees. De camera kost 429,99 euro en is verkrijgbaar vanaf 2 oktober.

Naast de GoPro Hero 5 Black is er ook een Hero 5 Session, een heel kleine actioncam, ook met stembediening en waterdicht tot 10 meter en te bedienen met één knop. De camera heeft een 10-megapixelcamera en beschikt naast wifi ook over bluetooth net als de grotere Hero 5 Black. Om meer te kunnen met de camera, moet gebruikgemaakt worden van een app op de smartphone. De camera kost 329,99 euro en is net als de grotere Black vanaf 2 oktober beschikbaar.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Het bedrijf heeft nu ook zijn eerste drone uitgebracht: Karma. GoPro heeft de drone zo gemaakt dat die zo klein mogelijk is. De quadcopter is op te vouwen en in een speciale doos te stoppen. De stabilisator van Karma is ook uit de drone te halen en vanuit de hand te gebruiken. De drone zelf meet 303x411x117mm en voor transport is dat te verkleinen tot 365,2x224,3x89,9mm. Het geheel weegt 1006 gram en kan maximaal 15 meter per seconde vliegen. Aan de stabilisator kan een Hero 5 Black, Session of Hero 4 Black of Silver gekoppeld worden.

Het handvat heet dan ook 'Karma Grip'. Via het handvat is de camera ook te bedienen en is te gebruiken met andere producten van GoPro. De controller van Karma bevat een touchscreen en verschillende hardwarematige knoppen en joysticks. Via de Karma-controller kan ook het beeld gedeeld worden met smartphones. Die kunnen dan wel het beeld bedienen, maar niet de quadcopter zelf. Het hele systeem kost 869,99 euro en is vanaf 23 oktober verkrijgbaar.

GoPro is ook bezig zichzelf om te vormen tot een heel ecosysteem zodat ze minder afhankelijk worden van de verkoop van hardware. De dienst heet GoPro Plus en moet de mogelijkheid geven om alles automatisch te doen, zoals vanaf het moment dat de camera ingeplugd wordt voor opladen, dat de camera automatisch alle inhoud upload naar de online dienst waarna de beelden direct op een telefoon of tablet te verwerken zijn.

Daarnaast is er een Quick-app waarmee snel filmpjes aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Vervolgens zorgt de applicatie voor het editten, zoals een maximale lengte die goed is voor Instagram.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

19-09-2016 • 18:35

95 Linkedin

Lees meer

Reacties (95)

95
92
47
9
0
35
Wijzig sortering
4K footage at 30 fps
2K at 60fps
1080P at 120 fps

Toch niet om echt wild van te worden.

Concurrentie http://www.dcrainmaker.co...virb-ultra-30-review.html

[Reactie gewijzigd door anessie op 19 september 2016 18:42]

Zoals bij zoveel van deze vergelijkingen zegt de resolutie en framerate niets als je niet uitdrukt bij welke kwaliteit. Bij veel van deze action cams zie je immers een groot verschil in de kwaliteit aan gelijke resolutie/framerate. Even wachten dus op beelden gemaakt met deze action cams, of zijn die er al?
4K lowlight footage met de Hero 5 Black

[Reactie gewijzigd door Basxt op 19 september 2016 21:18]

Wat vooral jammer is is dat er al sinds januari 2015 (meer dan anderhalf jaar!) een SoC beschikbaar is die 4k60, 2.5k120 en 1080p240 aankan. Dit is de Ambarella H1, de opvolger van de A9 SoC in de GoPro Hero 4 Black.

Sinds januari dit jaar is de Ambarella H2 ook al uit, en die heeft pas echt extreme mogelijkheden:
 • H.264: 8k30, 4k120, 2.5k240 en 1080p480
 • H.265: 4k60, 2.5k120 en 1080p240
8k30? Haha en zeker ook nog met een speldeknop sensor waarbij je een f/1.0 of zo moet voorzetten om niet over de diffractielimiet te gaan....
Daar heb je toch minimaal een inch voor nodig
Toch wel teleurstellend nog steeds geen 4k 60p actioncam beschikbaar.
Om het even compleet te krijgen (en je 2K te corrigeren):
 • 12MP / 30 FPS Burst Time Lapse
 • 4K30/1440p80/ 1080p120
 • Waterproof 33ft (10m)
 • Simple 1-Button Control
 • WIFI + Bluetooth
 • Advanced Wind Noise Reduction
 • Voice Control
 • Video Stabilization
 • Auto-upload to Cloud
 • Touch Display
 • Location Capture
 • RAW + WDR Photos
Bron: gopro.com, via google cache: http://webcache.googleuse...=nl&gl=nl&strip=1&vwsrc=0 (website zelf ligt eruit)

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 19 september 2016 19:03]

Zoveel verschillen die twee camera's qua specificaties ook weer niet.
Vergelijk

In de link die jij gaf was ook een vergelijking tabel met de nieuwe GoPro, en ook daar zie je dat de GoPro op sommige vlakken meer te bieden heeft zoals RAW en WDR (lees HDR) ondersteuning, wat meerwaarde heeft dan de opgegeven concurrentie te bieden heeft.
Het grootste deel van de reacties zeurt over het feit dat de camera niet op 60fps 4K kan filmen. Hebben jullie naar de drone gekeken? Dat is vind ik wel een interessante ontwikkeling.

Het hele ding word geleverd met rugtas/koffer waar het hele zooitje in past en je kunt de gimbal van de drone loshalen en zo handheld ook gebruiken. Check hun site voor meer info.
Info: https://shop.gopro.com/EMEA/karma
(reclame) Footage: https://www.youtube.com/watch?v=CjNjcrQZtd8


Wat de camera zelf betreft neig ik zelf toch nog altijd meer richting de Sony action cams. Dit vanwege de betere stabbilisatie, handigere form, beter geluid en betere prestaties in low light.
Mensen zijn tegenwoordig enorm verwend. Het is nog niet zo heel lang geleden dat we op minidv in "full" hd filmden, en voor een redelijke camera vijfduizend euro neer moesten leggen. Nu heb je voor relatief een habbekrats 4k footage in h.265 in huis.

Voor diegene die zich blindstaren op 4k60, enkel de resolutie en framerate zeggen niet alles over de uiteindelijk te behalen kwaliteit. Een grote bottleneck bij camera's in deze prijsklasse is oa. de optics die uiteraard niet vergelijkbaar zijn met die van broadcast quality canon lenzen, en natuurlijk is de compressie ook niet vergelijkbaar met prof. equipment. Specs zeggen niet alles. Kijk maar naar hetgeen er aan "fullhd" materiaal uit een smartphone komt en vergelijk dat met een camera van 100k_euro. Het blijven kleine sensoren, dus ook enorm kleine pixels, die maar weinig licht opvangen, en sub par compressie door low-end soc's.

Dus, voor zo'n relatief klein bedrag niet zeuren, go-pro is redelijk referentiespul in dit marktsegment, gewoon halen dat ding. Of door sparen voor een cinema cam met lichtsterke lens ;-)
en natuurlijk is de compressie ook niet vergelijkbaar met prof. equipment.
Is dat zo? Volgens mij is de bitrate aardig hoog.. veel hoger dan wat voor standaard TV broadcasting gebruikt wordt volgens mij
Dat kan je zo niet zeggen, bitrate op zich zegt niet zo heel veel over daadwerkelijke kwaliteit. Je kan een reusachtig hoge bitrate tegenkomen en toch een enorm beroerd resultaat zien. h264/h265 kent een groot aantal tunable options. Te weten: wanneer je met de x264 encoder op hoogste kwaliteit gaat renderen ben je dagen zoniet weken aan de gang (2-pass vbr, qabac, qual.=max, high profile, etc), pak je de laagste settings en je bent in een paar uur klaar.

Voorbeeld: een "release" waar men een eeuwigheid op heeft zitten renderen, vaak in 720p op ~8mbit, kan fantastisch mooi zijn. Een 20mbit video uit een aldi cameratje is niet om aan te zien.

Daarom zit er in broadcast equipment processing van een heeeel andere orde dan een simpel soc-je in een gopro. Dat verklaard oa. het prijsverschil van ~ €50.000,- tussen een gopro of een prof. camera body.

Dus: leuk spul allemaal dit, maar relatief gezien "speelgoed".

[Reactie gewijzigd door terradrone op 20 september 2016 11:17]

Precies die Drone is best interessant. Zeker om alles wat meegeleverd wordt. Alleen vermoed ik dat de software mbt het.m vliegen het niet gaat halen met die van de Dji Phantom 4.

Dus ik ben heel nieuwsgierig naar de eerste reviews van de Drone. Ik vind de GoPro actioncam niet zo heel interessant, ik ben nog steeds tevreden met mijn GoPro Hero 3 Black.
Alleen vermoed ik dat de software mbt het.m vliegen het niet gaat halen met die van de Dji Phantom 4.
Waarom?
Dingen als follow me, point of interest filming, waypoints. Zie : http://www.dji.com/mobile/intelligent-flight-modes

Als het er wel is dan hadden ze dat zeker moeten vermelden. Maar ik vermoed dat het niet ondersteund wordt.
Die heb je allemaal.

Cable cam mode, (lineare lijn met pan up/down)

Lock target en cirkel om je heen modus

Waypoint mode.
En de laatste kan ik me zo even niet herinneren. :)
Waarom? grootste reden zou ik zeggen dat DJI al echt een hele poos in deze wereld zit en GoPro niet. Andere reden is dat andere bedrijven ook nog niet kunnen tippen aan de mogelijkheden en gebruikersvriendelijkheid van DJI (lees techniek). (Ik heb/had referentie materiaal ; 3DR APM, 3DR PIXHAWK, DJI NAZA v1/v2, Phantom 2/3/4 Inspire , Yuneec, 3DR SOLO).

Ik denk dat DJI op dit moment marktleider is op het gebied van in iedergeval commerciele tot semi-professional en misschien wel professional. Op professional gebied zijn er echter andere grotere merken.. maar dan spreken we over €8.000,- plus drones.

Het is jammer dat GoPro geen unique selling points heeft behalve het geval dat men hun eigen GoPro kan (her)gebruiken en daarmee een grote groep mensen aanspreekt, dus ik hoop ook van harte dat ze het gaan redden met deze drone. Echter het afneembare gimbal/camera principe kent de Yuneec en de DJI-Inspire ook - wat een prachtig principe is natuurlijk en blij dat ze dit gebruiken.


Ik had stille hoop dat ze een waterdichte drone zouden leveren die een goede follow-me feature had met rondom sensoren om ook daadwerkelijk objecten te ontwijken (extreme- buitensport). Dat zou écht een unique sellingpoint zijn.
Ach het is de eerste versie. GoPro MOEST wel met iets nieuws komen omdat ze merktn dat mensen niet zomaar gingen upgraden dus aandeelhouders gingen morren.

Ik verwacht dat ze nu jaarlijks met een klein beetje betere versie komen e allerlei accesoires rond de drone gaan verzinnen.
Casey Neistat heeft zojuist een filmpje ge-upload waarin hij met deze drone als één van de eerste mag vliegen. :)

Check it out.
https://www.youtube.com/watch?v=Cf16mp6Nbh8
Tot 10 meter diepte...
Lijkt me geen handige set van GoPro. Ik ben klaar als duiker zijnde. Het aandeel GoPro onder duikers is vrij groot maar dat zal nu wel anders gaan worden...
Omdat je oordeelt voordat je maar even hebt gezocht op de site van gopro:
http://shop.gopro.com/EMEA/accessories-2/super-suit-%C3%BCber-protection-plus-dive-housing-for-hero5-black/AADIV-001.html

Deze is tot 60 meter diepte waterdicht.
Wat zullen hiermee bedoelen?

"HERO5 Black cover lens must be removed before camera is put into the housing"
Dat je de cover lens eraf moet halen voordat je hem in de duikbehuizing stopt..
Uiteraard.. maar dit hoefde met de Hero 4 niet.

Dus meer in de zin van, krijgen we extra lenzen om te gebruiken? Zal de sensor open en bloot liggen en moeten we oppassen voor vuil e.d?
De cover lens zit meestal over de echte lens heen volgens mij. Dan zit je natuurlijk zeker nog niet op de sensor. Het zou lekker worden zeg.

Bij mijn waterdichte Olympus camera zit ook een glazen plaatje hoor. En daarachter de echte lens. Plaatje is al een keer stuk gegaan (slappe rommel, kan niet tegen punten, maar ja moet ook super helder zijn natuurlijk), lens niet.
Klopt. Ik reageerde op het artikel. Heel hartelijk bedankt dat jij wel even op de site van GoPro hebt gekeken _/-\o_
Je kan altijd nog de extra behuizing gebruiken om echt diep te duiken. De hero 4 was zelf niet waterdicht, deze 5 wel dus.
Wat dus een enorme vooruitgang is. Als je behuizing nu lek raakt wat meestal in de eerste 10 meter is, is je camera nog niet verloren. Mijn hero 4 is op deze manier wel verloren gegaan.
Vroeg me al af hoe het moet als je dieper dan 10 meter gaat. Thanks. :)
10 meter, ZONDER CASE! Ik ken geen andere Gopro die dat doet hoor.
Tja... Dat had ik niet begrepen. Bedankt voor de aanvulling!
Je hebt er zeer weinig van begrepen. Ondanks het grote aandeel onder de duikers, wat ook zo zal blijven trouwens. Er bestaat gewoon aparte behuizingen die tot veel dieper kunnen.
Er worden in dit artikel maar weinig specs vermeld.
Tweakers wilt schijnbaar dat de community dat voor hun doet?

[Reactie gewijzigd door MadButcher op 19 september 2016 18:39]

Of je kijkt gewoon even op de website:

Go Pro Hero 5 Black Komt uit op 2 oktober en kost €429,99
- 12 megapixel sensor
- opname functies: 4k 30 fps/1440p 80fps/1080p 120fps
- tot 10 meter waterproof
- Video stabilisatie
- touchscreen
mogelijkheid tot fotograferen in RAW

Hero 5 Session Komt uit op 2 oktober en kost €329,99
- 10 megapizel sensor
- opname functies: 4k 30 fps/1440p 60fps/1080p 90fps
- tot 10 meter waterproof
- Video stabilisatie


Go Pro Karma komt uit in oktober en kost €869,99

[Reactie gewijzigd door marc574 op 19 september 2016 18:57]

Ha, nice, thanks! de NL-site laadde niet bij mij net... nu dollars naar euro's aangepast!
Vraag het ff aan een van die 700.000 neefjes ;)

[Reactie gewijzigd door Sporedd op 19 september 2016 18:42]

Persoonlijk ben ik en beetje teleurgesteld. Met alle "geruchten" en gezien het feit dat dit een actioncam is, had ik toch wel 4k 60p verwacht....

Op het eerste gezicht, met uizondering van het scherm dat nu wel in de Black Edition zit en niet alleen in de Silver Edition, is er helaas maar bar weinig vernieuwing in vergelijking met de GoPro 4. Daarnaast mis deze camera nog steeds OIS...vreemd want dit heeft de nieuwe Sony x3000 actiocam wel en zou dus geen probleem moeten zijn.

Wellicht is de sensor heel wat beter t.o.v. de 4?

De prijs voor de Black Edition is met 425 EUR adviesprijs (bron: officiele website) wel meer dan 100 euro lager dan die van de GoPro 4 Black Edition. Dit zal nog wel verder zakken zodra de camera te koop is op Amazon en co :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem8891 op 19 september 2016 18:52]

Ook ik had 4k @ 60 fps verwacht!!
Zou mij dus niet verbazen als ze nog steeds gebruik maken van dezelfde Ambarella A9 chip 8)7
H.264 dus en geen H.265 > Ambarella H1/H2

Echt jammer.

Edit. lees net dat dit al gepost is.

[Reactie gewijzigd door Remoteworks op 19 september 2016 20:05]

Bij de specs staat wel beeldstabilisatie. Is dat dan geen OIS, maar softwarematige stabilisatie?
Is dat niet de gimbal grip?
Niet-optische stabilisatie kun je net zo goed achteraf doen toch?
Bovendien is het lang niet zo goed als optische stabilisatie.
Klopt maar wordt het niet zo mooi, vind de niet-optische stabilisator in de Sony actioncam ook fantastisch.

Als de GoPro foto ik zo krijgt is het top.
De Black Edition heeft volgens de site "location capture". Dit staat volgens mij voor GPS :)
Ik had echt gehoopt dat de session GPS zou krijgen.
Het grootste pluspunt van dit model (in het tweakers artikel komt dit niet helemaal naar voren) vind ik dat de camera waterdicht is zonder behuizing. Verder ben ik benieuwd of deze camera ook gaat passen in de Omni 360 rig of dat daar nu alweer een nieuw model van uit gaat komen.

[Reactie gewijzigd door lallasjip op 19 september 2016 19:06]

Ik weet niet of dat het grootste pluspunt is. Ik vond het wel een fijn idee om hem altijd in de Housing te hebben, mocht hij eens vallen dan zou de Housing enkel beschadigd zijn. En nu?
Zal vast geen toeval zijn dat ze nu een gopro care plan beschikbaar stellen.
Ben benieuwd of er misschien ook weer hogere framerates met een nieuwe firmware update komen.
Volgens mij 60mb/s had ik ergens gelezen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee