Sony kondigt fullframe-Alpha-mount A99II aan

Sony heeft een nieuwe telg aan zijn Alpha-familie van slr-camera's met semitransparante spiegel toegevoegd, de α99 II. De camera heeft een fullframe Exmor R-cmos-sensor met 42,4-megapixel. Dat geheel wordt door een BIONZ X-beeldprocessor verwerkt.

De α99 II heeft geen low-pass-filter en heeft een autofocussysteem dat gebruikmaakt van hybride fasedetectie. Dit systeem combineert 79 af-punten waarvan 15 kruisgevoelig met 399 af-punten geïntegreerd op de beeldsensor. De vorige versie die Sony uitbracht en toonde op de Photokina van 2012 van de α99 had in totaal 121 af-punten, waarvan 11 kruisgevoelig. Het voordeel van het hybride fasedetectiesysteem is dat de afstandsinformatie zonder tussenpozen, ofwel de hele tijd, doorgegeven kan worden. Zo is het mogelijk ook op hoge snelheid bewegende onderwerpen constant in focus te houden, zegt Sony. Naast het geüpgradede af-systeem heeft de camera ook een nieuw vijf-assig beeldstabilisatiesysteem.

Met af/ae-tracking aan kan met maximaal 12 frames per seconden geschoten worden. In de live-viewstand kunnen tot 8 beelden per seconde vastgelegd worden. De sensor heeft een isobereik tussen de 100 en 25600 iso, wat op te rekken is van 50 tot 102.400, al geldt dat laatste alleen voor foto's. Voor foto's met een beeldverhouding van 3:2 wordt de hele sensor benut en voor beelden op 16:9 wordt informatie van 35-megapixel gebruikt.

De camera kan 4k-video's opnemen in xavc s-formaat en kan tot 100Mbit/s aan data verwerken. De framerate kan in 8 stappen ingesteld worden van 1 frame per seconde tot 120fps. Tijdens het filmen kan ook gebruikgemaakt worden van s-gamut- en s-log-opname.

Het model is iets kleiner dan zijn voorganger en heeft een nieuw ontworpen grip. Het lcd-scherm op de camera is een 3"-tft. De nieuwe Alpha gaat vanaf november in de verkoop en krijgt een adviesprijs mee van 3600 euro.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

19-09-2016 • 17:56

45 Linkedin

Submitter: Rudicolo

Reacties (45)

45
42
29
1
0
5
Wijzig sortering
De camera heeft een fullframe Exmor R-cmos-sensor met 42,4-megapixel waar de camera effectief 35-megapixel van gebruikt. Dat geheel wordt door een BIONZ X-beeldprocessor verwerkt.
Dit werkt toch net even anders :P.
 • Voor foto's wordt gewoon de hele 42MP sensor gebruikt. Deze sensor heeft een 3:2 aspect ratio
 • Voor video's wordt een 16:9 gebied van de sensor gebruikt, welke bestaat uit de volledige breedte en een beperkt gedeelte van de hoogte van de sensor. Je snijdt dus als het ware het bovenste en onderste randje van de sensor eraf om een 16:9 verhouding te krijgen, welke voor video wordt gebruikt. En die 16:9 uitsnede, die bevat die 35 megapixels :)

[Reactie gewijzigd door Balance op 19 september 2016 18:14]

Ik dacht ergens te hebben gelezen dat hij in super 35 schiet bij video?

Edit: nevermind, dat is een optie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 19 september 2016 18:57]

Ik dacht ergens te hebben gelezen dat hij in super 35 schiet bij video?

Edit: nevermind, dat is een optie.
Zou daar geen speciale anamorfische (Panavision) lens voor nodig zijn dan?
Super35 is gewoon het (crop) formaat top van fullframe (35mm).

Persoonlijk draai ik liever op super35 ipv full frame (het formaat waar vrijwel alle pro videocameras ook een sensor van hebben ipv full frame, maar op de een of andere manier wordt dat door veel mensen altijd als negatief gezien)
Komt uit de oude tijd.

Vroeger ging bij video camera's de 35mm film van boven er in.
Terwijl bij foto camera's dit zijdelings ging.

Daardoor werd de breedte van de film de hoogte konden ze meer film per opname gebruiken.

S35 is gewoon de oude standaard en is om en nabij de grote van Apsc.

Kleinere digitale sensor betekend meer ruis en meer DoF. Waardoor het moeilijker is ok in weinig licht of met beperkte scherpte diepte te schieten.

Alexa heeft een 65mm digital cinema camera en ook Red gaat omhoog met het sensor formaat.

Zeker wanneer we naar 8k gaan heeft S35 problemen die resolutie te halen. De natuurwetten zoals diffractie worden dan een forse uitdaging.
Met uw welnemen aangepast... (iets verderop in de tekst, anders werd de lead te lang).
Kijk, hier hebben we wat aan!
Tegen de verwachtingen in is hij daar dan toch. De opvolger van de a99 zat toch al heeeel lang in het geruchtencircuit maar kwam er maar niet uit precies ;) Iemand trouwens info over de resolutie van het zoeker schermpje?

Op het eerste zicht lijkt het wel een sterk model te worden in een markt die Sony de laatste jaren toch wat te veel heeft verwaarloost. Sinds hun focus op de E-mount is er nog amper een ontwikkeling waar te nemen bij de Alpha mount, wat jammer is. Hopelijk is deze a99 geen alleenstaand geval en mogen we binnenkort weer een instap model en dergelijke verwachten! Op gebied van lenzen voor de Alpha mount wordt het ook tijd dat er wat nieuws komt.
De zoeker is XGA, volgens Dpreview. Dus 1024x768. Dat lijkt niet veel, maar een matglas heeft ook maar een beperkte scherpte. Hoe die twee zich verhouden, kan ik niet zeggen. Mijn A77II heeft dezelfde XGA zoeker, en ik persoonlijk mis niets t.o.v. mijn A700 met zijn veel kleinere zoeker, en bovendien kan de EVF het beeld vergroten.
De zoeker is niet 1024x768. Hij is 2.3mp net als de oude A99. De vergroting is veranderd van 0,72x naar 0.78x.
Om de ene of andere vage reden geven camerafabrikanten het aantal subpixels op van hun schermpjes. 1024*768*3 subpixels is 2,3 miljoen subpixels. Vraag me niet waarom, maar zo zit het in elkaar.

Alle recente Sony camera's met verwisselbare lenzen hebben de zelfde XGA oled zoeker. Alleen de vergroting van het oculair is soms verschillend.
De ontwikkeling in het alpha deel van Sony heeft inderdaad (te) lang langzaam gelopen. Als bezitter van meerdere alpha spullen ben ik blij met dit nieuws en hoop dat er meer nieuws omtrent de alpha-lijn komt. Ruim 3k€ gaat me wat te ver ex. lenzen. Een overstap zat voorzichtig in mijn gedachte, maar nu wacht ik nog even.
Anoniem: 181786
19 september 2016 22:31
Pure fanservice van Sony voor haar trouwe A-mount users. Dat is klasse. Wel met een behoorlijk hoger prijskaartje dan de originele A99 wat dan weer jammer is. Nieuwe klanten gaan ze hier niet meer mee naar hun ecosysteem halen, maar bestaande kunnen erg blij zijn denk ik dat ze deze optie er nu bij hebben.
De A99-II is de opvolger van de A99, en dat is weer de opvolger van de A900. En deze A900 was de prijsbreker voor FF DSLR's.

Nu heb je bv een Nikon D750, ook FF, die voordeliger is dan deze Sony. Laten we hopen dat de prijzen snel zullen dalen, de A99-II lijkt me te mooi om niet goed te verkopen!

Edit: ik weet het, de A99-II heeft een betere sensor dan de goedkopere D750, en hij verslaat zelfs de D800, die ongeveer dezelfde prijs heeft. Maar het gaat om meer dan alleen resolutie, een Sony moet zich altijd veel meer bewijzen dan een Nikon of Canon, die altijd automatisch volgers krijgt, ook in "onafhankelijke" testen!

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 20 september 2016 00:05]

Alhoewel ik wel denk dat de prijs nog gaat zakken vrees ik dat Sony de trent van Canon en Nikon gaat volgen en deze samen met de 5D en D810 positioneert cfr. de prijs. Of er daarnaast nog een prijsbreker full frame komt zoals de 6D, D610 is de vraag.
The camera will sell for $3200/€3600, body only, when it arrives in November. America here i come! $3200,- is 2862,51 euro.
Amerikaanse prijzen zijn zonder sales tax dus nooit zo maar even naar EUR omrekenen.
Als je die EUR prijs ziet als ex. BTW kom je uit op ~ EUR 3464,-.

[Reactie gewijzigd door sun0000 op 19 september 2016 19:32]

Anoniem: 824675
@sun00005 oktober 2016 21:20
Als je 3600€ vermenigvuldigt met de huidige waarde van de euro tegenover de dollar kom je tot een prijs van 4050 $.
Dat is toch een behoorlijke meerprijs en 170$ meer dan enkel maar de 21% BTW.
Europeanen moeten dus blijkbaar weer een extra premie betalen. Terwijl juist in dit continent meer Sony lenzen en camera's verkocht werden.
Ah geen semi transparante spiegel meer, hierdoor heb je dus ook geen afname in licht meer en dus beter in low light, het is dus een a7rII met DSLR body :) (en a-mount natuurlijk).
Zou ik toch wel iets noemenswaardig vinden in het artikel aangezien de USP van de a99 de semi transparante spiegel was.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 19 september 2016 18:44]

Nog steeds een semi-transparante spiegel, vandaar ook dat hybride focus systeem met 79 AF punten (waarvan slechts 15 crosstype zijn, niet allemaal zoals hier in het artikel) op de PDAF sensor onderin de camera en 399 AF punten op de beeldsensor. Je hebt een semi-transparante spiegel nodig om deze 2 samen te kunnen gebruiken.
De PDAF sensor zit bij deze camera (net als bij alle andere SLTs) bovenin. Er is geen matglas en pentaprisma meer vanwege de OLED zoeker, dus daar heeft Sony de AF array geplaatst. Wat het voordeel is van deze constructie, is mij niet duidelijk. Misschien valt er zo minder stof op de PDAF sensor.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anthracite op 19 september 2016 19:46]

Als ik mag speculeren: het niet kunnen gebruiken van een subspiegel. Een normale spiegel uit een dslr is al deels transparant, zodat er licht doorheen gaat, via de subspiegel naar beneden. Met een SLT moet een behoorlijk deel van het licht rechtdoor naar de sensor, als daar een subspiegel tussen moet om het licht op de juiste manier op de AF sensor te krijgen, komt die in beeld. Nu wordt er gewoon een deel van het licht naar boven gekaatst, zonder dat daar een subspiegel voor nodig is.
Ze hadden de halfspiegel ook naar onderen kunnen richten. Dan had de AF sensor onderin gekund. Bij een conventionele SLR is er een subspiegel nodig omdat zowel de zoeker als de AF licht moet krijgen. De SLT spiegel heeft maar 1 doel: de AF sensor belichten. Die kan daarom zelfs aan de zijkant zitten.
Uiteraard hadden ze de spiegel ook kunnen omdraaien, maar ik gok dat zoiets meer gedoe was dan de AF sensor bovenin waar toch al een bult zit en er nu geen pentaprisma meer nodig is. Zo maak je onderin meer ruimte vrij.
Hmm.. typisch.. Het persbericht is hier niet zo duidelijk over, beetje vaag vooral. Maar het plaatje dat ik er later bij plaatste is best duidelijk. :+ Aangepast!
De eerste alinea: "with exclusive Sony A-mount features such as Translucent Mirror TechnologyTM (TMT)" Vind ik niet echt vaag. Door welke passage werd jij dan op het verkeerde been gebracht?
Mijn reactie ging om de focuspoints:
Full-frame 4D Focus: Innovative Hybrid Phase Detection AF system with accurate 79 hybrid cross AF points[i] enabled by 79-point dedicated and 399-point focal-plane AF sensors and continuous shooting at up to 12fps[ii]
The Hybrid Phase Detection AF System is enabled by combining a precision 79-point[iv] dedicated phase detection AF sensor with 399 focal plane phase detection AF points,i to produce a 79 hybrid cross AF point[v] array. These cross points deliver incredibly precise autofocus performance and advanced subject tracking of any moving objects right across the image, at high speed. In addition, as there is no moving mirror, TMT enables continuous AF operation and the finder image remains unaffected during any type of shooting, including live view and movie recording.


Kom nergens 15 crosspoints tegen, al zou je dat met extra kennis van zaken misschien kunnen distilleren uit de tekst. Het plaatje plaatste ik pas na het tikken van de tekst. Had beter andersom kunnen doen ;)
Bedankt voor de toelichting, hybride focus staat niet gelijk tot camera met spiegel (aangezien hybrid focus slaat op fase en contrast en dus de afgelopen jaren gemeengoed is in systeem camera's), maar de kruis gevoeligheid is inderdaad wel een indicatie dat er nog steeds een spiegel is. Overheen gelezen, ik keek meer naar de foto's (zie b.v. de foto's van de a99, duidelijk zichtbare spiegel en de a7rII's kijk op de sensor) op de foto's zie je duidelijk een blote sensor, helaas is dit dus adobe photoshop. Op de laatste foto zie je heel duidelijk de sensor zitten, wat in realiteit dus niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 19 september 2016 19:38]

Gezien het 3de plaatje in het artikel een overlay maakt van de dedicated AF sensoren en de AF sensoren op de beeldsensor ging ik er vanuit dat ze samen tegelijkertijd gebruikt konden worden.
De dedicated AF module zit niet zoals bij een reguliere spiegelreflex onderin de camera, maar bovenin de camera, net voor (zie kleine gekantelde module) de electronische zoeker.

Het artikel refereert overigens aan de 79 hybride "kruisgevoelige" punten zoals door Sony genoemd, omdat ze samenwerken met de op de sensor geplaatste focuspunten, als ware het een kruisgevoelige punt. Maar je hebt gelijk dat er 15 "echte" kruisgevoelige punten op de aparte AF module zelf zitten, overgenomen van de A77II.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 19 september 2016 19:30]

Ja, inderdaad bovenin. Ik dacht er net ook al aan....
Er zit nog steeds een transparante spiegel in (SLT), aldus de door Sony aangeleverde informatie.
Wat een schitterende camera! Zeker voor landschap en lowlight fotografie. Maar die AF lijkt me ook geweldig. Maar 42,4 Megapixel x 14 bit levert forse bestanden op (zeker in RAW), en dan die 4K video.... het is dan zeker ook tijd voor een nieuwe PC /harddisk? :-)
Leuk dat het AF weer flink verbeterd is. De laatste tijd lees ik van de nieuwe lenzen die uitkomen dat de meeste MF zijn. Vaak ook top-of-the-bill lenzen... Met deze camera ga je natuurlijk geen budget lenzen gebruiken. Leuk die tegenstrijdigheden. ;)
De camera heeft een fullframe Exmor R-cmos-sensor met 42,4-megapixel waar de camera effectief 35-megapixel van gebruikt. Dat geheel wordt door een BIONZ X-beeldprocessor verwerkt.

Ik mag mezelf wel een leek noemen op dit gebied...maar waar is die 7,4 megapixel dan?
Gebruikt door autofocus, beeldstabilisatie, belichting meten etc..

Overigens zou dat een kleine crop factor kunnen introduceren. Echter lijkt mij dat niet problematisch gezien de meeste vooral goedkopere lenzen aan de randen vaak iets vervormen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 19 september 2016 18:13]

Deze sensor vind je ook in de A7R2 en die schiet gewoon ruisarme 42mp RAWS.

Kan op DPreview hier ook niks over vinden en zal dus een fout van tweakers zijn.

Wellicht te maken met video. die hele sensor 25-30x per seconde uitlezen veroorzaakt veel warmte en processor kracht.

Al is het nog te vroeg daar iets zinnings over te zeggen.

Behalve dat Sony op het gebied van prestaties de splinternieuwe Canon echt deklasseerd.

42mp op 12 fps goede dag.
En een fatsoenlijke video codec waar je meer dan 5 minuten kan filmen met normale SD kaartje
Sony maakt sowieso uitstekende cameras. Om maar niet beginnen over het feit dat de meeste cameras een sony sensor aan boord hebben. Heb zelf een rx100 van Sony om overal mee naar toe te nemen en dat is echt een top camera!
Het enige waar sony, maar dat geld niet voor hun alleen aan zou mogen sleutelen, zijn de menu's

[Reactie gewijzigd door ro8in op 19 september 2016 18:49]

Menu's inderdaad en hun allergie voor touchscreens moet nu echt een keer verleden tijd zijn.

Zeker met hun compacte/beginner lijn. En ook daarin zijn ze niet alleen............
Laten ze dat nu net gedaan hebben met de A99II (menu verbeterd). Info die ontbreekt in deze korte post.
Die worden dus gewoon niet gebruikt! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee