GlobalFoundries neemt in de tweede helft van 2017 chipontwerpen voor de 7nm-finfet-productie aan en begin 2018 moeten de eerste 7nm-chips vervolgens geproduceerd worden. De fabrikant slaat de 10nm-node over en gaat direct van 14nm naar 7nm.
GlobalFoundries heeft bevestigd zijn 14nm-finfet-lpp-procedé te laten opvolgen door de 7nm-finfet-productie nadat de ceo dit eerder al liet doorschemeren. Begin 2018 moet de risk production op 7nm beginnen, waarmee de eerste lichting chips bedoeld wordt die van de band rolt. Naast de finfet-productie voor complexe processors en mobiele socs, richt GlobalFoundries zich op het 12nm-fully-depleted sillicon-on-insulator-procedé. Dit productieplatform is bedoeld voor goedkopere zuinige chips, zoals die voor internet-of-things en andere netwerken.
GlobalFoundries lijkt nog wel wat achterstand te hebben op de grote concurrent TSMC. Die zou begin 2018 de 7nm-finfet-productie al op grotere schaal in willen zetten. Dat schreef DigiTimes onlangs op basis van uitlatingen van de ceo van het bedrijf. Elke stap naar een nieuw productieproces maakt zuiniger en krachtiger chips mogelijk, aangevuld door verbeterde ontwerpen. De verkleining van de nodes vormt daarmee de basis voor het alsmaar krachtiger, zuiniger en goedkoper worden van chips. Die trend, waarbij vaak de Wet van Moore wordt aangehaald, staat echter onder druk: de productie van elke kleinere node kost namelijk meer en meer geld.