Garmin brengt een head-up display voor fietsers uit

Met Varia Vision gaat Garmin fietsers de mogelijkheid bieden om inzicht te krijgen in allerlei gegevens. Fietsers kunnen de head-up display gebruiken met hun eigen fietsbril door het apparaat eraan vast te klikken. De display kan onder andere waarschuwen voor verkeer van achteren.

De head-up display kan van alles weergeven, van snelheid en fietsroute tot inkomende oproepen. Daarvoor is het wel nodig dat de Vario Vision wordt aangesloten op externe sensors, want het apparaat zelf is daarmee niet uitgerust. Zo kan de display verbonden worden met de Garmin Edge-fietscomputer om informatie over de route te tonen. Ook kan het apparaat in combinatie met de Varia-radar fietsers waarschuwen voor verkeer dat van achteren nadert.

De Varia Vision houdt het tot acht uur lang vol op een batterijlading. Fietsers kunnen tussen de verschillende informatieschermen wisselen door een schuifbeweging aan de buitenkant van het apparaat. De waterdichte display weegt maar 30 gram en kan naar wens ingesteld worden. De prijs bedraagt 400 dollar, omgerekend ongeveer 370 euro. De Varia Vision moet in het eerste kwartaal van 2016 beschikbaar komen. Eerder kwam Garmin al met een losse head-up display voor in de auto.

garmin varia vision

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

05-01-2016 • 14:44

78

Reacties (78)

78
76
40
3
0
16
Wijzig sortering
Doet me denk aan de 3 jaar oude Airwave van Oakley.
https://www.youtube.com/watch?v=2-9UAJ4v_8M
De airwave is alleen de goggle die compatible is met producten van recon instruments. Deze lijkt nog het meest op de recon jet.

http://www.reconinstruments.com/products/jet/

mooi spul, wel duur.
'Iemand die hem test met wat plaatjes enzo' :-)

Ik ken weinig reviewers die zo veel aandacht aan een product schenken als dcrainmaker eerlijk gezegd. Sommige reviews en reacties trekken mijn Ipad Air 2 zo hard onderuit dat ik mijn PC moet opstarten om de review te kunnen lezen ;-)
Zou dit niet stuk handiger zijn voor Motor/scooters? Als je zoiets in een helm kan integereren, zou het super handig zijn.
Die bestaat ook al in de vorm van de Skully helm, hier op tweakers in het jaar 2014 ook een aantal keren voorbij zien komen.

Coole helm met gave features: navigatie, achteruitkijkcamera, alleen het prijskaartje hè: $1499 :'(
Nadeel is ook dat je er niets meer aan hebt als de batterij leeg is, powerbank op zak is dan wel een vereiste ;)

Als het je alleen om de achteruitkijk feature gaat, dan kan je ook naar de Reevu helm kijken, werkt met spiegels, dus geen powerbank nodig.
De prijs is ook een stuk prettiger 8-)

Edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door B.V op 23 juli 2024 14:46]

Het nadeel is momenteel ook dat ze die dingen door niemand laten reviewen en er dus helemaal geen 'in-depth' info over te vinden is. Best wel irritant om naar Skully review te zoeken op YT en er alleen maar wat motobloggers zijn die niets specifieks weten te zeggen over dit product.
Het nadeel van directe integratie met de helm is dat je nu een zeer dure helm moet kopen van een onbekend merk. En met duur bedoel ik duur. Een top helm kost 600, de skully 1400. Dat is zeer duur voor een ding dat toch maar een beperkt aantal jaren meegaat.
De Skully AR-1-helm
Misschien wat kort door de bocht van mij, maar ik zie het als het zoveelste stukje afleiding op de fiets naast de trend van oordopjes in en op het mobieltje kijken.
Het is dan ook maar een kwestie van tijd tot oordopjes en mobieltjes verboden worden op de fiets. Oordopjes zijn oa. al verboden in Frankrijk en mobieltjes oa. in België.
Ik hoop het van harte dat oordopjes/telefoon zo snel mogelijk verboden wordt op de fiets. Dagelijks fiets ik door Amsterdam met een simpele opafiets en dagelijks zit ik bijna op andere fietsers omdat ze opeens gaan slingeren (telefoon uit broek pakken), zonder richting aan te geven ineens afslaan (omdat mobiel in hun hands zit), met hun hoofd naar beneden op de smartphone zit te kijken en niks zien, stuurfout maken omdat in de andere hand een mobiel zit, doorstroming van fietspad hinderen omdat ze in het midden fietsen onder het genot van Facebook en niet doorhebben wat er om hun heen gebeurt etc etc.

Voor voetgangers mag van mij een mobiel/oordopjes ook wel verboden worden. Er duiken zoveel mensen zomaar de weg op zonder enigzins te anticiperen (met ogen/oren) omdat ze op hun mobiel aan het navigeren zijn, bellen zijn (en daardoor alleen links of rechts kijken goed kunnen kijken, afhankelijk in welk hand de mobiel zit) . Maar ach, ik zal dan wel te kritisch zijn.
Je wordt nogal neergemod, maar ik denk dat dit zeer ontopic is voor dergerlijke gadgets. De vraag is natuurlijk: wordt de wereld er veiliger of juist onveiliger van. Helaas zijn mensen (ikzelf ook) nogal blind voor hun eigen fouten, en aangezien de meeste tweakers wel van gadgets houden, lezen we niet graag een commenaar van iemand die deze bezwaren predikt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 14:46]

Dit apparaat maakt het juist veiliger, ik zie nu wielrenners altijd blind naar hun stuur kijken waar hun Garmin zit opgeklikt ipv dat ze vooruit kijken.
Ik denk eigenlijk niet dat wilrenners alleen vanwege de cijfertjes naar beneden kijken. Zwemmers kijken ook niet voortdurend vooruit, om twee simpele redenen:
  • Je rug is horizontaal, dus de natuurlijke houding van je nek (zonder knik) maakt het comfortabel je gezicht richting het water te houden.
  • Er komen weinig verassingen aan, dus je hoeft je niet op de baan voor je te concentreren.
Dit is in mindere mate ook voor wielrenners het geval. Als je andere weggebruikers niet erkent en goed in de wind wilt liggen, dan kun je het je niet permiteren voorruit te kijken. Een HUD gaat daar misschien iets, maar niet veel aan veranderen.

@iCU2 ik heb zo'n ding gehad, en hoewel ik het een nadeel blijf vinden dat je als wielrenner je 'sportveld' moet delen met recreanten, chargeer ik hier natuurlijk een beetje. Maar zoals frank_van al aangeeft, zelden is de techniek het probleem. Niet whatsapp is gevaarlijk, maar de persoon die berichten leest op zijn fiets. Niet de handsfreefunctionaliteit van telefoons is gevaarlijk, maar de automobilist die denkt dat hij kan multitasken. Niet het navigatiesysteem en hartmonitor, maar de wielrenner die dat als topprioriteit ziet.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 14:46]

Ik zou zeggen koop eens een racefiets, ga er eens opzitten en ervaar hoe het is.
Nu lijkt het erop of je aannames doet op basis van 0,0 eigen ervaring.

Een dergelijke gadget lijkt me zeker bijdragen aan de veiligheid.
Je hebt je ogen immers meer op de weg.
Ook voor mountainbikers lijkt me dit handig.
Jup,dan is een hoofd-omhoog display precies wat ze nodig hebben om op tijd te melden dat ze hun hoofd omhoog moeten doen :+
Oortjes op de fiets (half in of open air) icm met audio navigatie (of hands free bellen) verhogen de veiligheid op de weg. Mensen kunnen veel meer op de weg letten als je weet waar je heen moet rijden en niet moet gaan jagen naar straatborden of stoppen om je telefoon checken. Heads up displays hebben dezelfde functie. Helaas worden oortjes nogal wel eens te diep ingedaan en dan hoor je niet veel meer.

Maar het gaat vooral om hoe je iets gebruikt. Iemand die op zijn telefoon kijkt tijdens oversteken is even gevaarlijk als iemand die gewoon niet opzij kijkt of nog half slapend oversteekt. De telefoon/oortjes zijn het probleem niet.
Inderdaad. In de tijd dat ik iedere dag 1 uur fietste naar de zaak gewoon 1 oortje in, de andere los hangend.
Beter kan m.i. niet. Fietsen met upbeat nummer op is toch wel lekkerder. Alleen wel waken dat het niet te hard staat om het overige verkeer te missen.
Spraakbediening gebruiken voor volgend nummer, bellen op handsfree.

Maar ik geloof wel dat de huidige fietsers, zoals ik deze nu in de auto zie, dit niet doen en stug handheld rommelen/sms'en etc.
Ik baal juist vreselijk van alle paupers die hier met hun mobiele speaker in hun rugtasje continue hun rot muziek voluit aan het afspelen zijn. Daarnaast zijn het niet de oordopjes die het probleem veroorzaken maar de aangesloten mobiele telefoon zoals jij aangeeft. Ik fiets zo vaak met dopjes maar blijf wel uit mijn doppen kijken. Zolang de telefoon in de zak blijft is er niks aan de hand.
ik ben alleen voor een verbod in een centrum of druk verkeersgebied, ik woon in drenthe en ik kom nergens op een drukke plek (vergeleken met amsterdam natuurlijk).

als ik op een fietspad of normale weg eens in de 5 minuten een andere weggebruiker tegenkom lijkt mij dit verbod een beetje extreem als het overal geldt.
Juist. Ik vindt dat je in Drenthe ook makkelijk 2 of 3x de maximale hoeveelheid alcohol zou moeten mogen nuttigen voordat je in de auto stapt.
Autoradio dan ook verbieden? In veel auto's staat die ook loeihard.
Veel chauffeurs zijn ook aan het roken achter het stuur of met iets anders bezig.
Ik fiets altijd met één oordopje in. Volume net luid genoeg om de podcast/muziek te horen.
Even naar je laatste statement....te kritisch?
Nee niet echt.
Nu heb je het over fietsers onderling, praat maar eens met een buschauffeur.
Alles verbieden is ook weer zo drastisch, het gaat ook om de situatie.
In de stad overdag in druk verkeer is inderdaad gevaarlijk en geeft overlast.
's nachts op het fietspad (fietser) of stoep (voetganger) of op lange fiets/voetpaden routes aan de rand van de bebouwde kom kan weinig kwaad.
In het verkeer hebben we afspraken met elkaar gemaakt. Dit om de veiligheid van een ander en jezelf te vergroten. Dat de fietser, degene die ook onder de luxe regel 'zwakke verkeersdeelnemers' valt, zich niet aan de regels hoeft te houden die wel voor gemotoriseerde verkeersdeelnemers geld vind ik nogal schrijnend. Je zit met zijn allen op hetzelfde stuk asfalt Als ik dit artikel mag geloven is bij één op de vijf ongelukken een smartphone In het geding. Maar goed, hier kan je een heel politiek debat over voeren. Tijden veranderen, fietsers letten steeds minder op (leuk als zo'n onoplettende smartphone/gadget gebruiker tegen je auto aan fietst, dan mag jij betalen als je pech hebt), rijden steeds vaker door rood etc. Extra regelgeving, of gelijk trekken met gemotoriseerd verkeer vind ik zeker gezien de statistieken en de enorme toename aan afleiding geheel terecht. In Amsterdam is het al een zootje
Het ding geeft op basis van dit artikel in feite niets meer weer dan een fietscomputer, met als voordeel dat je je ogen juist op de weg kunt houden. Je wilt niet weten hoe vaak op de racefiets naar beneden zit te kijken naar m'n snelheid, cadans, afstand enz... :+

Ik vind de prijs alleen wel vrij stevig als je voor route-informatie ook nog een Garmin Edge moet aanschaffen. Voor dat geld heb je ook een hele fiets.
Is naar beneden kijken dan zo erg, vraag ik me af. Misschien voor zeer fanatieke hobbyisten of professionals een uitkomst, maar voor iemand die houdt van fietsen of wielrennen lijkt het me een overkill.

Denk overigens ook niet dat het nou in de markt wordt gezet als een echt consumentenproduct, denk zelf dat als Google Glass achtige producten mainstream worden dat dit soort software/toepassingen wel populair kunnen worden. Denk dat navigatie en/of info over snelheid etc. ook wel populair kan zijn op smartwatches, vind het nu al super fijn dat ik berichtjes kan lezen of muziek kan aanpassen op m'n Moto 360 terwijl ik fiets, stuk fijner dan je telefoon ergens vandaan toveren.
Ik hoor achteropkomend verkeer niet door het windgeruis. Op de smalle dijkjes in de schermer waar ik veel fiets schrik ik me steeds een hoedje. En het is frustrerend om continu over je schouder te blijven kijken.
Ik juich zo'n systeem als dit toe, maar ik wacht tot ik een prijs in de loterij gewonnen heb voor ik een systeem met zulke prijzen aanschaf.

[Reactie gewijzigd door ArnieNFW op 23 juli 2024 14:46]

wat dacht je van een spiegel? ;)
Anoniem: 721667 @ArnieNFW5 januari 2016 15:42
Verkeer dat achter jou rijdt en dat jou mogelijk gaat inhalen, vormt geen gevaar. In het verkeer ben je nu eenmaal niet alleen. Als je daar van schrikt, kan je wellicht eens naar een psycholoog om dat te bespreken? Anders is een achteruitkijkspiegel een optie.
Het gevaar komt doordat je zelf opzij geblazen kan worden en dan wil je graag weten als er iets achter je zit, zodat je actief kan proberen aan de kant te blijven.
Anoniem: 721667 @frank_van6 januari 2016 21:10
Overdrijven is ook een vak, is het gezegde. Als iemand 150 rijdt, of het is een 10-tonner, dan zou het kunnen. Maar in die gevallen heb je zonder display ook wel door dat er iets aankomt. In beide gevallen ga je er van uit dat die persoon geen rekening houdt met het overige verkeer en tegen roekeloos rijden helpt een hud ook niet. Mensen kopen dit product dan op basis van angst.
Het hangt er een beetje van af hoe de HUD word weergeven als het simpel weg een display is waar de KM/h op staat dan kan je net zo goed een fiets computer kopen. maar als het op het glas word geprojecteerd dan krijg je een soort HUD zoals we dat in "Games" gewend zijn. en dat lijkt mij minder afleidend dan een fiets computer waar je naar toe moet kijken om de informatie van af te lezen.
Zoals altijd: ligt aan de implementatie cq (uit)werking.

Iets kan natuurlijk heel afleidend gemaakt worden met veel informatie die lastig (direct) op te nemen is als bestuurder. Maar bij een goede implementatie kan het natuurlijk ook een handig hulpmiddel zijn die juist voordelen oplevert..

Ik ken het apparaat natuurlijk verder niet dus kan weinig zeggen over hoe het een en ander is geïmplementeerd, maar vooraf zonder verdere kennis van het apparaat stellen dat het gelijk gaat afleiden is inderdaad misschien wel wat kort door de bocht :)
Hangt er van af, zie het als de meters in je auto, die ook laten zien hoe hard je gaat en wat je verbruik is.
Hangt er van af, zie het als de meters in je auto, die ook laten zien hoe hard je gaat en wat je verbruik is.
Die meters hoeven niet in het zicht te zitten. In normale auto's liggen ze buiten het bereik van waar je ogen voor het merendeel van de tijd gericht op moeten zijn (de weg). Doordat de meters niet schreeuwen om aandacht zorgen ze ook niet voor afleiding. Dit in tegenstelling tot een HUD.

Het grootste probleem van fietsers is disassociatie met de weg. Als best beschermde huisdier op de Nederlandse weg (geen verplichte verzekering, bij aanrijding standaard beschermd tenzij overmacht + onomstotelijk bewijs vanuit de andere weggebruiker, etc.) is er geen reden om op te letten, en dit is sociaal ook geaccepteerd. Kijk maar naar hoeveel fietsers verkeersregels negeren en fietsen waar ze niet mogen fietsen, oordopjes in hebben, naar hun smartphone aan het kijken zijn, niet afdoende verlichting voeren...

Uit het artikel:
Ook kan het apparaat in combinatie met de Varia-radar fietsers waarschuwen voor verkeer dat van achteren nadert.
Je zou natuurlijk ook gewoon een spiegel kunnen gebruiken en beter op kunnen letten. Maar ja, daarvoor zijn verplichte training (een fietsrijbewijs) en wetgeving vereist, omdat men het anders gewoon niet doet. En dat zijn onpopulaire maatregelen waar politici zich niet aan gaan branden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:46]

Mijn lesauto projecteerde die info ook op de ruit, en dat had wel degelijk voordelen ten opzichte van vaste meters verder uit het zicht.

En ik zou in de auto ook best wel meer zicht op de omgeving willen hebben via camera's en/of zo'n radar, want hoewel spiegels lange tijd de beste oplossing waren, zijn er toch nog best wat dode hoeken en moet je je aandacht redelijk verplaatsen - wat inmiddels met technologie beter is op te lossen vermoed ik.
In een auto wordt de informatie op de ruit geprojecteerd en zit de projector buiten het zicht in het dashboard verwerkt.
Een hud op een bril ontneemt je aan één kant een flink stuk van je zich. Omdat een mens zoveel mogelijk symetrisch werkt zal het zicht aan de andere kant ook minder worden. Naar mijn mening levert een hud die voor het oog wordt geplaatst (net als Google Glass) een meer gevaar op.
De informatie in de hud moet heel goed op de verkeerssituatie zijn afgestemd om de veiligheid te bevorderen. Ik denk eerder dat dit een aantal tellertjes zijn die je snelheid ed aangeven. Je telefoon op het stuur monteren lijkt mij een beter alternatief. Natuurlijk alleen op kijken als dat even kan.
geen reden om op te letten? Ik leid uit je reactie af dat je nog nooit geen zwaar ongeluk hebt gehad met een auto als tegenpartij. (was wel in mijn recht ;-) )

@The Zep Man

daar heb je wel een punt denk ik :-)

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 14:46]

geen reden om op te letten? Ik leid uit je reactie af dat je nog nooit geen zwaar ongeluk hebt gehad met een auto als tegenpartij. (was wel in mijn recht ;-) )
Let op dat jij dat opschrijft als iemand die ervaring heeft met wanneer het fout gaat. De meeste fietsers hebben deze ervaring niet (het gaat vaak goed, gelukkig), en zien dat daarom ook niet als reden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:46]

Plus dat men geen helm op hoeft. In diverse buitenlanden is dat verplicht. In Nederland zouden meteen rellen uitbreken. Toch is dat raar aangezien juist bij een ongeluk de gevolgen enorm zijn voor een fietser.

En omdat letselschade vrijwel altijd voor rekening komt van een ander is het extra vreemd dat er geen minimale verplichting gesteld wordt aan het voorkomen van dat letsel.

Kinderzitjes, helmen voor snort/bromfietsen, gordels en andere zaken vinden we normaal, maar bij fietsers niet. Fietsers zijn inderdaad echt een soort beschermde diersoort O-)
[...]
Als best beschermde huisdier op de Nederlandse weg (geen verplichte verzekering, bij aanrijding standaard beschermd tenzij overmacht + onomstotelijk bewijs vanuit de andere weggebruiker, etc.) is er geen reden om op te letten, en dit is sociaal ook geaccepteerd.
[...]
Hier wordt wel voorbijgegaan aan de belangrijkste reden waarom ik zelf altijd ontzettend goed oplet op de fiets/bromfiets: Als je een aanrijding met een auto/bus/vrachtwagen hebt, kom je er doorgaans beduidend slechter vanaf dan de chaufeur van het andere voertuig.
M.a.w. het is in mijn eigen belang om goed op te letten, en wie of er voorang heeft of moet betalen voor de kosten, is voor mij van ondergeschikt belang.
Ik lig liever helemaal niet op straat (al dan niet met ernstige verwondingen).

Ik vindt daarom zo'n heads-up display wel een goed idee, zo kan ik goed om mij heen blijven kijken, en ook goed op de hoogte blijven van mijn vorderingen.
Als oordopjes op de fiets verboden moeten worden moet de autoradio ook verboden worden.
Doet exact hetzelfde.
Want? Jij vind dat een hud meer afleid dan de fietscomputer die op het stuur zit?
Jammer dat je zelf niet begrijpt dat veiligheid op de weg, vooral komt door je ogen op de weg te houden.
Dat is toch exact mijn punt? Als jij zoals je zelf al aangeeft gewoon je ogen op de weg houd, zonder afleiding is dat toch de gewenste situatie?

Je maakt mij niet wijs dat een HUD geen afleiding vormt, want stiekem dwalen je ogen dan wel focus toch af naar de getoonde informatie, het zij snelheid, weersvoorspelling, beeld achter je.

Dit is dan ook exact de reden dat ik als motorrijder geen Skully helm zou willen, een deel van mij vind het wel een leuke ontwikkeling, echter weet ik op voorhand al dat het extra afleiding is.
Anoniem: 457607 @Glasya5 januari 2016 21:13
Helemaal met je eens, ik vind dit technologie om de technologie. Het lijkt wel of iedere interactie en object gedigitaliseerd moet worden, gewoon omdat het kan, nuttig of niet.
Weer een apparaat met batterijen op de fiets. Ik vind het zo jammer dat ze die gadgets niet geschikt maken om er een dynamo op aan te sluiten. Met hulp van een dynamo zouden veel van dit soort apparaatjes altijd genoeg prik hebben en is er niet meer dan een kleine batterij nodig om pauzes te overbruggen.
Tijd voor een universele voedingsbus voor de fiets en doe er dan ook maar direct een databus bij als we toch bezig zijn :)
Deze koplamp heeft een ingebouwde USB lader. Ik heb er een op mijn ligfiets en op mijn gewone fiets. Bevalt goed.
Ik heb ook een oplaadbare koplamp maar die moet ik iedere keer loshalen, aan de lader hangen en er dan aan denken om de lamp weer mee te nemen. Ik heb al een paar keer gehad dat het ding leeg was of nog thuis lag op het moment dat ik hem nodig had.
Ondertussen blijf ik wel trappen voor m'n naafdynamo maar doe ik niks met de stroom. Dat is zonde van de moeite. Vaste lampen die ik niet kan vergeten en die niet leeg gaan zijn dan wel prettig.

Een bijkomend voordeel van een centraal systeem is dat je één goede accu in je fiets kan bouwen ipv dat ieder apparaat z'n eigen mini-accu meesleept. Een gedeelde accu is efficienter en spaart een hoop gewicht.
Net andersom: deze koplamp heeft zelf een uitgaande USB stroomaansluiting. Dus als je fietst laat de lamp op via bijv. de naafdynamo, en als je wilt ook je GSM via de koplamp. Heeft me al een paar keer gered als ik vergeten was 's nachts te laden.
Gaaf, ik had op de link moeten klikken, nu wil ik er ook eentje :)

Dat is een mooie basis voor mijn plannetje. Nog een paar USB-kabels en een passief hubje en we zijn er :)
En allemaal draadjes die loshangen om alles van stroom te voorzien....
En allemaal draadjes die loshangen om alles van stroom te voorzien....
Daarom wil ik ook dat het goed wordt geregeld en er een mooie bus komt met handige stekkertjes. Het hoeft niet aan de buitenkant van je frame te hangen maar kan ook door de stangen heen.
En hoe zie je dan die bril zonder draadje van minimaal 50cm (bewegingsruimte) aan je fiets vast zitten? Je blijft batterijen nodig hebben of de apparatuur wordt zo energiezuinig dat bewegingen van het lichaam genoeg zijn (zie horloges)
En hoe zie je dan die bril zonder draadje van minimaal 50cm (bewegingsruimte) aan je fiets vast zitten? Je blijft batterijen nodig hebben of de apparatuur wordt zo energiezuinig dat bewegingen van het lichaam genoeg zijn (zie horloges)
Mottorrijders lukt het ook om een helm met communicatiemiddelen op hun motor aan te sluiten dus met fietsers moet het ook lukken.

Als je me om een concrete oplossing zou vragen dan zou ik een zadel maken met contactpunten en een contrapunt op plaatje dat je in je kontzak kan steken.

Ik vermoed dat anderen al veel betere oplossingen hebben bedacht.
Naafdynamo dan. Ik ga op mijn racefiets echt geen ouderwetse dynamo tegen mijn wiel zetten, laat staan erop monteren. ;)
Maar idd een goed punt! Zo'n naafdynamo kan veel meer power leveren dan nodig is voor 2 lullige (led) lampjes (voor/achter).

Ik ga een rondje rijden op mijn fietsende computer. :P ;) :D

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111246 op 23 juli 2024 14:46]

Ik kan het zo onmiddellijk niet meer vinden, maar heb wel al een fiets gezien met USB poorten op die stroom trok van een ingebouwde batterij die opgeladen werd door de naafdinamo.

Trouwens, voor een beetje een tweaker eenvoudig zelf te maken. }>
Ik zou dan liever een soort van zonne paneel en kleine accu in het frame zien. Dynamos (behalve in de naaf) fietsen niet echt lekker.
Ik rijd al 15 jaar op fietsen met naafdynamo, ik weet haast niet beter, bij mijn fietsenmaker hebben alle nieuwe fietsen een naafdynamo. Ik vermoed dat ze in de nabije toekomst steeds gewoner worden. Het kan ook zijn dat mijn fietsenmaker uitzonderlijk is, ik kijk meestal niet naar andere mensen hun dynamo ;)
De gemiddelde studentenfiets is helaas niet zo luxe. Mijn gazelle (goede fiets voor thuis-thuis) heeft dat inderdaad wel en je merkt er niks van.
Klinkt als een soort google glass. En voor 400 euro denk ik niet dat dit echt zal aanslaan..
Misschien bij fanatieke wielrenners maar niet voor de gemiddelde fietser
Het is, zoals de meeste producten van Garmin, dan ook gericht op de fanatieke sporter :)
Ik hoor het Maarten Ducrot bij de volgende Tour al zeggen: "Vroeger kon je nog het peloton voor de gek houden, tegenwoordig is dat met deze oogjes volstrekt ondenkbaar"..
Ik ben mountainbiker en zoiets lijkt me nou verrekte handig op de bike.
Als ik nieuwe (gps) routes rijdt en dus veel op m'n garmin moet kijken is dat wel eens lastig. lekkere afdaling en dan aan het eind niet weten of ik links of rechts moet aangezien ik echt even niet op m'n scherm kan kijken is bij deze bril/display verleden tijd.
Deze HUD voorziet zeker in een behoefte. Het is meer logisch om dit als wearable te gebruiken, dan om een telefoon op het stuur te monteren. Ten eerste kijk je steeds omlaag en word je afgeleid door allerlei communicatie op diezelfde telefoon, ten tweede zijn er genoeg situaties te verzinnen dat iets dergelijks juist fietsonafhankelijk moet blijven. Bijvoorbeeld wanneer huurfietsen als verlengstuk van openbaar vervoer worden gebruikt.

Het is echt gedoe om steeds een mobiel te moeten pakken om erachter te komen dat je weer van de route bent afgedreven. Op de huidige prijsstelling moet maar niet teveel worden gelet. Die verandert nog wel, dit is veel te duur. Maar dat doet niets af aan de toepassing.
Ik lees hier veel negatieve reacties onder het mom van 'afleiding op de fiets'. Maar t.o.v. de huidige situatie waarbij mensen en masse op het scherm 'moeten' kijken is dit toch echt een verbetering. Zeker voor iedereen die ik tegenwoordig door de (Amsterdamse) binnenstad zie crossen met Google Maps op de telefoon is dit een uitkomst.

Overigens vind ik mensen die turn-bij-turn audio navigatie gebruiken - mét oordoppen in - hartstikke veilig. Ook in vergelijking met mensen die op smalle fietspaden stoppen om de weg te zoeken/vragen.

Een verbod lijkt mij - naast dat het mij niet wenselijk lijkt - ook niet te handhaven, zeker niet in een burgerlijk-ongehoorzaam land als Nederland.

Dit is gewoon vooruitgang: goed product.
Zéér knap ding. Ik kan mijn HUD in de wagen al niet meer missen want die zorgt ervoor dat ik ten allen tijde mijn ogen op de weg heb inplaats van ergens anders.

- Snelheid
- Transmissie info
- Verkeersborden
- Rijstrook info
- Media (Radio, Spotify)
- Alarmen
- VoertuigInfo

(BMW)

Alles wordt netjes op de voorruit geprojecteerd. HUD, Adaptive CruiseControl, BotsWaarschuwing+preventie en de 360° camera's + sensoren zijn me dunkt één van de beste innovaties voor actieve en passieve veiligheid.

[Reactie gewijzigd door BitJager op 23 juli 2024 14:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.