Garmin brengt gps-fietscomputer met transparant zonnepaneel uit voor 750 euro

Garmin introduceert de Edge 1040 Solar. Dat is een fietscomputer met 3,5"-scherm voor navigatie en een transparant zonnepaneel om de accuduur te verlengen. Garmin noemt dat Power Glass en past die techniek al langer toe in sommige van zijn sporthorloges.

Garmin Edge 1040 Solar
Garmin Edge 1040 Solar

De Edge 1040 Solar is de eerste gps-fietscomputer van Garmin die bijgeladen kan worden met zonne-energie. Volgens de fabrikant levert dat een gebruikstijd tot 100 uur op in de accuspaarstand en tot 45 uur bij veeleisend gebruik. In de spaarstand zorgt de Power Glass-techniek voor 42 minuten extra per uur en bij 'veeleisende gebruikssituaties' is dat 20 minuten extra per uur.

Garmin voorziet de Edge 1040 van een 3,5"-touchscreen met een resolutie van 282x470 pixels. Het scherm kan gebruikt worden voor de weergave van kaarten en navigatie. Daarvoor ondersteunt de fietscomputer multi-band GNSS. Ook heeft de fietscomputer een Powerguide met vermogensdoelen en geeft het apparaatje inzicht in het inspanningsniveau van de gebruiker. De fietscomputer is voorzien van 64GB opslag en weegt 130 gram.

De Garmin Edge 1040 Solar kost 750 euro en is volgens de Garmin-website leverbaar binnen '1 à 2 weken'. Er verschijnt ook een variant van de Garmin Edge 1040 zonder transparant zonnepaneel, die 600 euro kost.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-06-2022 • 15:24

136

Submitter: R0SSI

Reacties (136)

136
134
66
14
0
52
Wijzig sortering
Als je lang onderweg bent wil je ook een telefoon bij je hebben. Als je kort een rondje doet is bijladen niet relevant, en wil je meestal ook een telefoon bij je hebben. Kortom, het is al snel een device extra.

Ik navigeer alweer een paar jaar op een iPhone in een houder en een stuurtas met een accu. Iemand een reden waarom de Garmin handiger zou zijn? Of is het puur het gadget gehalte?
- geen stuurtas nodig ;)
- navigatie / positiebepaling is nauwkeuriger
- geen Internet nodig, want offline navigatie
- display beter afleesbaar in de zon
- accu gaat veel langer mee
- waterbestendig (alhoewel veel smartphones dat tegenwoordig ook zijn)
- hardware knoppen, zijn erg handig voor bediening met handschoenen of in de regen
- fatsoenlijke mount voor op je stuur (geen wazige hoesjes nodig)
- native support voor allerlei sensoren, zowel ble als ant+
- betere software, die specifiek gebouwd is voor sporten. Weet niet wat je op je iPhone gebruikt, maar doet die dingen als klimprofielen, laden van training, automatisch synchroniseren met bv Strava, etc
- en waarschijnlijk nog een hoop dingen die ik vergeten ben ;)
Een garmin fietscomputer/gps is een single purpose apparaat, en daarmee enkel en alleen bedoeld om de taak uit te voeren waarvoor deze bedoeld is. En daar is deze erg goed in. Mijn ervaring is dat de "serieuze" / fanatieke sporter meestal garmin apparatuur gebruikt. Het gebruik van smartphones op de fiets zie ik vooral bij (e-bike) "senioren" (niets ten nadele), die veelal allemaal dezelfde telefoonhouder vd action gebruiken (schijnt in die kringen een populair ding te wezen), en dan de usb stuuraansluiting van de e-bike gebruiken om de smartphone op aan te sluiten. Hierdoor voedt de e-bike accu de smartphone. Vaak wordt er gebruik gemaakt van online kaarten (velen weten nieteens wat het verschil is tussen offline en online kaarten, of zelfs het verschil tussen wifi en 4g/5g).

Garmin fietscomputers zijn op zoveel verschillende manieren beter geschikt voor lange tochten. Hoe vaak ik mijn gps al niet (per ongeluk) heb laten vallen (niet opletten bij loskoppelen van stuurmount), deze vervolgens met een smak de grond raakt, je denkt: dit overleeft hij nooit, en de gps dan toch weer gewoon aangaat (zonder gebarsten scherm). Zoiets hoef je met een smartphone niet te proberen. Ook het getril van de gps door over lange onverharde "wegen" te fietsen, schijnt hem niet te deren, waarbij een smartphone bij langdurig gebruik in slechte omstandigheden het natuurlijk nooit lang volhoud.

En voor wie denkt dat de kwaliteit van het scherm zich laat meten in of het wel of niet om een oled scherm gaat etc.; garmin gps-en hebben schermen die zowel in volle zon als zelfs in het donker bij zeer weinig licht zijn af te lezen. Dit is een totaal andere techniek dan het scherm in een smartphone. Daarbij heb ik nog nooit een garmin gps met gebroken scherm gezien (hoewel ik ze gruwelijk gehavend voorbij heb zien komen).

Daarmee is wat mij betreft de conclusie: mooiweerfietsen over geasfalteerde fietspaden (op een e-bike): smartphone icm databundel die voldoende groot is. Fanatiek (tour)fietsen (trekking/tour/offroad/wielrenfiets) = garmin gps gebruiken.

En zoals eerder is opgemerkt: je kunt voor een klein bedrag een oude(re) garmin gps aanschaffen (gebruikt), ze voldoen nog prima en zijn ook te gebruiken met openstreetmap kaarten (wat overigens schitterend werkt). Er zijn zelfs kant en klare osm kaarten voor garmin die je met zeer weinig moeite kunt inladen.
Precies. Garmin maakt voor de serieuze sporter hele mooie apparaten. Met een smartphone of een standaard smartwatch redt iemand die heel serieus traint niet. De hoeveelheid (betrouwbare) data die je eruit krijgt is enorm en als je bv traint voor een triathlon is dat heel erg nuttig. Al die apparaten werken in principe zonder smartphone (hoewel je die op de fiets waarschijnlijk toch wel bij je hebt) wat tijdens wedstrijden goed is.

En zoals voor alles geldt: wie er het nut niet van inziet, heeft het niet nodig.
....velen weten nieteens wat het verschil is tussen offline en online kaarten, of zelfs het verschil tussen wifi en 4g/5g)........

Uit welk onderzoek komt dit en wat draagt het bij aan jouw artikel?
- geen stuurtas nodig ;)
OK - maar heb je daar dan zoveel last van?
- navigatie / positiebepaling is nauwkeuriger
daar geloof ik niet zo in, al was het maar omdat je meer ruimte hebt voor goede antennes in een telefoon
- geen Internet nodig, want offline navigatie
er zijn ook genoeg offline nav apps in de google play- apple appstore er is meer dan google/bing/apple
- display beter afleesbaar in de zon
beter dan de gemiddeld 800 - 1000 nits oled paneeltjes die je zelfs in een budget samsung kunt krijgen tegenwordig?
- accu gaat veel langer mee
das waar, en een powebank aan je telefoon koppelen gaat hoe dan ook wat rompslomp met zich meebrengen ofwel omdat je een geschikte stuurhouder moet vinden/bouwen ofwel omdat je je kabel moet zien weg te werken... en dan is er nog plek nodig voor een flinke powerbank want met een dag lang navigeren op je iphone trek je met gemak een 15k mah powerbankje leeg.
- waterbestendig (alhoewel veel smartphones dat tegenwoordig ook zijn)
waarschijnlijk ga je hoe dan ook al iets van een hoesje of case moeten kopen om je telefoon aan je stuur bevestigd te krijgen samen met de vochtbestendigheid van de meeste toestellen mag dat geen probleem meer zijn tegenwordig.
- hardware knoppen, zijn erg handig voor bediening met handschoenen of in de regen
spraakbediening - als je daarmee leert werken nog veel handiger
- fatsoenlijke mount voor op je stuur (geen wazige hoesjes nodig)
ik heb daar nogal slechte ervaringen mee, en ik weet ook niet wat jij onder wazige hoesjes verstaat.
maar google eens op X-Grip®
- native support voor allerlei sensoren, zowel ble als ant+
tot dat die ondersteuning ineens stopt, omdat er geen nieuwe firmware meer is omdat er een nieuwer model op de markt is etc. - die - native - ondersteuning kennen we inmiddels wel, denk ook eens aan hoe dat zit met bijvoorbeeld smart tv's
- betere software, die specifiek gebouwd is voor sporten. Weet niet wat je op je iPhone gebruikt, maar doet die dingen als klimprofielen, laden van training, automatisch synchroniseren met bv Strava, etc
- en waarschijnlijk nog een hoop dingen die ik vergeten ben ;) -
gekke gedachte, maar al die software, draait initieel toch al op je iphone of android? - strava bijvoorbeeld draait juist native op je iphone, en die ble of ant+ gadgets werken ook vaker wel dan niet goed samen met je smartphone. in zekere zin haal je eerder een kink uit de keten door direct je mobiel te gebruiken in plaats van een extra stap ( sensor -> nav -> smartphone -> internet)
Hmm, ik denk dat we anders fietsen ;)

Stuurtas is onhandig, zit in de weg, is sowieso niet aero, en kan er alleen maar afvallen, bij hoge snelheden mogelijk zelfs gevaarlijk.

De positiebepaling is nauwkeuriger omdat er betere hardware inzit (die gebruik maakt van meerdere netwerken en die combineert. Dat kan je smartphone niet), lees bv de review van dcrainmaker er maar eens op na.

Er zijn vast offline google maps alternatieven, maar hoeveel daarvan doen goeie navigatie over fietsroutes (of bv mtb routes) en bieden dan ook nog de rest van de functionaliteit (klimprofielen, integratie met sensoren, trainingsprogrammas, etc)?

Display is vaak transreflectief. Dat zorgt ervoor dat contrast alleen maar beter wordt als de zon hard schijnt. Schermen in mobieltjes zijn vaak met een heel ander doel ontworpen, daarnaast, hoelang gaat je accu mee met je scherm op full brightness?

Ik zou niet weten waarom ik sowieso een hoesje moet kopen voor mijn telefoon. Die ga ik zeker niet aan mijn stuur maken, genoeg redenen daarvoor (het is een goeie manier om bv je camera te slopen als je bv optische stabilisatie hebt). Ik heb wel al redelijk wat telefoons van sturen zien afstuiteren, maar dat eigenlijk nog niet meegemaakt met fietscomputers.

Spraakbediening? Succes als je met een beetje snelheid fietst, lijkt het met heel sterk dat dat werkt.

Mijn 5 jaar oude fietscomputer krijgt nog maandelijks updates. Op dit moment werkt ie in ieder geval met een stuk meer sensoren dan de meeste smartphones. Kan me vergissen maar ondersteunt de iPhone uberhaupt al een keer ant+, en/of meer dan 2 bt(le) devices tegelijk?

Ik hoef dus geen Strava te draaien (dat is trouwens sowieso een redelijk waardeloze app voor navigatie of tracking). Mijn fietscomputer kan gewoon direct met de api ervan praten om mijn rit te uploaden. Ik vind het juist relaxt om een dedicated device te hebben dat alle functionaliteit in een heeft. Ik hoef niet tussen apps te switchen, of apps te koppelen.

Probeer jij maar meer dan 1 sensor tegelijk met Strava te koppelen (hint: dat kan niet), en dan hebben we het nog niet gehad over de niet ondersteunde sensoren zoals bv de eerder genoemde radar van Garmin, of bv verlichting, powermeters, fietstrainers etc. Mijn smartphone zit ook niet in de keten, die gaat sensoren -> nav -> internet.
Anoniem: 113730 @borft8 juni 2022 17:20
De smartphone is handig voor recreatieve fietser die ook zijn rit wil opnemen en op Strava zetten.

Als serieuze sporter kun je niet om Garmin of Wahoo heen, zeker als je zaken als hartslag, cadence, power, DI2 wilt koppelen.

Bovendien is de data en analyse ervan een waardevolle toevoeging om beter te kunnen trainen..
Inderdaad. Een serieuze loper zie je ook niet met een telefoon in een armhoesje, enkel de recreatieve.
Positiebepaling is wel degelijk nauwkeuriger in mijn ervaring.

Display: garmin toestellen gebruiken displays die in zonlicht geen backlight nodig hebben. Is weldegelijk beter leesbaar in felle zon. Zoek maar op "transflective lcd".

Spraakbediening: ehm... heb ik geen goede ervaringen mee met rijwind.

Sensoren: ANT+ is erg robuust en stabiel als standaard. Cross-compatibility werkt juist geweldig.

Ik krijg de indruk dat jij geen praktijkervaring met deze devices hebt.
Dit apparaat is duidelijk niet voor jou bedoeld. Iedereen heeft andere eisen/wensen. Garmin maakt deze apparaten en sporthorloges als de Fenix serie voor serieuze sporters die de juiste data willen verzamelen om zo doelgericht te kunnen trainen. Doorsnee smartwatches en smartphones zijn prima voor de recreatieve sporter, maar zodra het wat serieuzer wordt (of als je het gewoon leuk vindt om al die data te zien), zijn er eigenlijk weinig alternatieven.
Ik lees met name een hele hoop drogreden.. ik vraag me ook af hoe serieus je fietst en in welke mate je je hebt verdiept in zaken als cadans, power meters, etc. Ant+ bestaat al jaren en zal echt niet zomaar niet meer werken omdat er een firmware update is.
Denk dat het vooral het verschil tussen wielrennen en fietsen is dat beiden andere behoeften meebrengt.

Klein voorbeeldje. Mijn wahoo is aangesloten op een hartslagband, daarmee zie. Ik via een led strip links van de wahoo, precies in welke hartslagzone ik aan het rijden ben. En dat in een oogopslag. Als je 30-40 kmpu gaat, zijn dit soort dingen lastig om te zien op je telefoon, kost meer moeite om te lezen, en is daarom gevaarlijker.
- LocusMaps en OSMAnd zijn apps die volledig kaartmateriaal gewoon offline kunnen gebruiken.
- GPS van een goede smartphone doet niet veel onder dan die van een garmin.
- Display van een Galaxy of iPhone is ook in de zon prima. (Toegegeven, de garmin schermen zijn daar beter.)
- Strava integratie zit ook in locus maps. (evenals live tracking, klimprofielen, enz. Training dan weer niet.)
- GPS van een goede smartphone doet niet veel onder dan die van een garmin.
Het verschil is juist enorm en vooral op plekken waar je telefoon het moelijk heeft: in bossen, tussen gebouwen, in de bergen. Deze Edge kan ook verschillende "GPS"-systemen combineren.
- Display van een Galaxy of iPhone is ook in de zon prima. (Toegegeven, de garmin schermen zijn daar beter.)
Het verschil is hier tussen "prima" en nog super af te lezen met felle zon, regen met/of zonder zonnebril
en alle accesoires in het eco system..

Zoals de radar achterlamp:
https://www.garmin.com/en-GB/p/698001
https://www.garmin.com/en-GB/p/601468

Cool stuff :)

[Reactie gewijzigd door ToolkiT op 22 juli 2024 22:49]

vergeet het hoogte profiel niet, menig fietser kijkt daar toch uren naar ;(
geen Internet nodig, want offline navigatie
Toch even wijzen op OSMAnd, geweldige app.
[...]


Toch even wijzen op OSMAnd, geweldige app.
Vast en zeker, maar kaarten en navigatie is maar een van de functionaliteiten van een gps fietscomputer ;)

@dieAndereGozer zonder meer waar. En veel sensoren zoals HR/snelheid/cadans werken gewoon met de meeste telefoons, zeker als ze bluetooth gebruiken en niet ant+

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 22:49]

Voor iedereen die geen fietscomputer wilt. Ik zelf heb een telefoon die minder kost dan een fietscomputer, dus dan is het wel een leuk dingetje.
Iemand een reden waarom de Garmin handiger zou zijn? Of is het puur het gadget gehalte?
Voor training vind ik een Garmin vele malen handiger dan een smartphone. Op m'n racefiets gebruik ik altijd een hartslagmeter, cadanssensor en een vermogensmeter die allemaal via ANT+ verbinden met de Garmin.
Ik rij altijd met mijn Edge530.

Telefoon zit in mijn rugzak op "niet storen".
Waar ik rij is sowieso amper ontvangst.

Grootste voordelen zijn het goed afleesbare display en de akkuduur.
Er kan echt helemaal niets op tegen een goed LCD in de zon, bij een smartphone moet je de verlichting maximaal opdraaien om het leesbaar te maken, maar dan is de akku ook weer zo leeg.

En dan moet je weer akkus meeslepen met kabeltjes, wat dan weer een hoop overbodig gewicht is, en risico op kapotte connectors of rondvliegende delen. (Bij 1500m bergop en weer af, heb ik het liefst zo min mogelijk meuk aan mijn fiets hangen.)
En dan hebben we het nog niet eens over dagen in het bikepark.

En dan is het Garmin Ecosysteem natuurlijk mooi, een goed sporthorloge dat communiceert met je fietscomputer. (Nee, een Apple of andere smartwatch die je dagelijks moet opladen, kan in de verste verre verte niet op tegen een Fenix7 of een Epix2 op het gebied van sport/fitness tracking en autonomie)
Ik heb mijn Edge530 na 1 keer testen weer teruggestuurd. Ik kon er niet mee navigeren, omdat deze fietsnavigatie geen fietspaden kent! Ik had een Strava route geladen en de Garmin kon alleen maar naar het beginpunt navigeren via autoroutes. Zelfs toen ik al op de route zat, gaf de Garmin aan dat ik in een niet navigeerbaar gebied was. Ook toen ik het beginpunt van de Strava route was gepasseerd, kreeg ik 90% van de tijd een grote melding op mijn scherm, dat ik buiten navigeerbaar gebied was. Na een paar keer op de knoppen drukken, kreeg ik de kaart weer te zien. Binnen een minuut opnieuw dezelfde melding.
Veel verharde fietspaden zitten dus niet in de bijgeleverde kaart, laat staan bos- of gravelpaden....

Daar kwam nog bij dat ik alle sensoren sowieso altijd al aan mijn Garmin VivoActive 4 had gekoppeld, zodat ik al mijn activiteiten al netjes kon tracken....
Als ik de route kwijt ben, kijk ik nu gewoon even snel op mijn iPhone. Die heb ik toch altijd bij me :-)
Fietspaden? Wat zijn dat. :+

Navigatie gebruik ik sowieso niet, op zijn hoogst Trailforks.
Naar het beginpunt navigeren doe ik met de auto, met de fiets in de kofferbak.

Ik heb een Fenix6, maar ik houd beide handen toch liever aan het stuur. Vandaar dat ik ook geen 830 heb, ik doe alles met de Garmin Remote. (Nog een reden geen Smartphone te gebruiken).
Garmin is meer sport/training georienteerd dan navigatie.. dus denk aan cadence monitors, HR monitors, speciale software etc..

Voor alleen navigatie is een smartphone idd vaak een betere optie..
Anoniem: 113730 @ToolkiT8 juni 2022 17:22
Navigatie voor fietser is vaak niet van A naar B maar een mooie ronde fietsen, dat kan een Garmin prima. Als je fout rijdt is mijn Garmin Edge 530 wel bar slecht in her routeren, in het ergste geval pak ik mijn smartphone erbij, al komt dat zelden voor.
Geen idee hoe de software is van de 530, maar laatst getest op mijn Epix2 en die herberekend eigenlijk prima..
De onderliggende data idee hetzelfde, de Edge 530 heeft alleen het probleem dat de processor niet super is.
Het kan wat dingen die je telefoon niet kan. Koppelen met shimano ebike, koppelen met inreach, radar en camera naar achteren, integratie met garmin connect. Direct op de fiets te klikken, veel beter afleesbaar dan menig smartphone, robuuster in regen etc. Een groot gedeelte van de waarde komt ook door de software, veel kaarten en trainingen specifiek voor fietsen. Je hoeft je ook niet met allerlei apps bezig te houden als dat niet je ding is. In NL zijn we gewend aan goede fiets infra, dat is in andere landen wel anders, daar is dit meer voor bedoeld. Tevens is een dedicated device niet zo'n gek idee, kom je te vallen dan is niet direct je enige hulpmiddel uitgeschakeld (smartphone).
Voor een e-bike zie ik het nut niet echt, je kan dit soort functionaliteit ook gewoon geïntegreerd in het display van je fiets krijgen, en dat werkt m.i. nog een stuk beter. Ik heb zelf een Bosch Nyon op m'n fiets en die houdt bij route-planning bijvoorbeeld ook rekening met de resterende lading in de accu en het geschatte bereik hiervan afhankelijk van de ondersteuningsstand. Zo kan je precies zien of je de geplande route gaat halen of dat je de trapondersteuning even een standje lager moet zetten. Qua meten van calorieverbruik e.d. weet ie ook precies hoeveel kracht je op de trappers hebt gezet. En omdat ie vanaf dezelfde accu draait als de fiets zelf, hoef je 'm nooit apart op te laden. Nog een stuk goedkoper dan deze Garmin ook.
Voordelen van een fietscomputer zijn:
- Scherm beter leesbaar bij fel zonlicht. Kleurtjes zijn minder mooi (die van mij is zelfs niet in kleur), maar is dan ook niet relevant hiervoor.
- Kan beter tegen natte omstandigheden, mijn fietscomputer met knoppen is nog gewoon te bedienen in regen, mijn smartphone niet. Gaat wat minder op voor deze Garmin maar voor zover ik begrepen heb werken die touchscreens toch beter in regen dan de meeste smartphones. De laadpoorten zijn ook fysiek dicht, zelfs mijn waterdichte telefoon heeft niet graag dat daar spray in terecht komt.
- Kan beter tegen een stootje bij een valpartij want niet gemaakt van glas.
- Meestal ook goedkoper, deze Edge 1040 is wel echt de duurste en mijn telefoon kost al 200 euro meer. Mijn fietscomputer kostte 5 jaar geleden €230 en gaat nog jaren mee, krijgt ook nog steeds updates.
- Batterijduur met scherm en GPS continu aan veel langer dan telefoon. Een powerbank aan mijn sportfiets hangen vind ik geen optie (uitzicht, gewicht, stevigheid van constructie). Op een toerfiets is dat wat minder een ding, op een mountainbike zou ik het ook niet willen.
- Je zit niet de batterij leeg te slurpen van het toestel dat je levenslijn is wanneer je panne of pech zou hebben.
- Verbinding met sensoren, weinig telefoons ondersteunen ANT+ (vooral voor sportief fietsen van belang). Sensoren zijn er ook wel met bluetooth smart dus niet noodzakellijk een punt.
- Mounting van het toestel zelf aan je stuur, niet je telefoon in een hoesje. Een Quadlock voor telefoons werkt in mijn ervaring heel goed, maar kost ook wat, en er is geen hoesje voor mijn huidige telefoon. Die zelfklevende adapter vertrouw ik niet als ik aan 30 km/u over kasseien dokker.
- Geen extra apps te zoeken of abonnementen te nemen. Werkt gewoon goed out of the box als fietscomputer. Voor smartphones zijn er tig apps maar vond paar jaar geleden geen alternatief dat zo goed werkt voor weergave van sensoren, navigatie en GPS opname in één.
- Fietscomputers zijn veel kleiner en lichter dan telefoons, je hebt ze in een aantal maten maar deze is wel ongeveer de grootste en is nog steeds korter dan een iPhone 12 Mini. Mijn 6,78" telefoon is nog 5 cm langer en zelfs bijna 10 cm langer dan mijn eigen fietscomputer.

Ik vind het zelf ook een voordeel dat ik na het werk meteen kan fietsen zonder nog eens mijn telefoon te moeten opladen, mijn fietscomputer houdt het verschillende ritten vol zonder opladen. Misschien minder een ding met snel ladende telefoons maar dat had ik 5 jaar geleden niet en zo lang heb ik mijn fietscomputer nu, met nog geen plannen om die te vervangen. Dus ja het is een toestel er bij maar gezien de levensduur vind ik dat een voordeel. Ik fietste ook eerst met mijn telefoon, maar na één fietsvakantie ben ik daar vanaf gestapt.
Ik heb een Garmin 530, slechtste gadget die ik heb aangeschaft. Bediening met knoppen is lastig, navigatie is slecht. Batterij gaat lang mee
Anoniem: 113730 @newtastyland8 juni 2022 17:24
Prima apparaat, maar je moet je er wel even in verdiepen, navigatie werkt prima zolang je niet fout rijd.
Dat zeg ik, navigatie op een garmin is slecht 😄
Herberekenen uitzetten, en als je verkeerd fiets moet je gewoon iets uitzoomen in de kaart. Dan zie je snel genoeg welke kant je op moet om de route weer op te pakken, dit werkt veruit het makkelijkst!

Voor mooie routes maken gebruik ik Komoot.
800 / 1000 series zijn wel beter.

Maar als je een ronde uitstippelt wel herberekenen uitzetten.
De learning curve is imo wel redelijk stijl met Garmin devices, ze kunnen zoveel om iedereen te pleasen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Wielren statistieken zijn voor mij de redenen dat ik een Garmin gebruik, anders kan ik mijn power meter niet aflezen
Ik heb gefietst met een Garmin Edge, en m'n eigen telefoon (iPhone met Komoot, Strava, Gmaps usW.).

Ik zie echt niet in hoe de meerwaarde van de Garmin features opweegt tegen het gebruiksgemak van je eigen telefoon. De bediening, de grootte van het scherm, de reactietijd en dergelijk is zo veel beter dat het voor mij een no-brainer is. Misschien dat dat komt omdat ik ook veel de navigatie gebruik, en andere renners niet zo vaak interactie met hun apparaat nodig hebben.
Je kan er eigen kaartmateriaal op laden, en dat offline gebruiken. Ideaal op sommige Griekse eilanden waar geen actueel kaartmateriaal van is op google, en slechts spotty mobiel bereik. En op langere ritten is die 30h accu, exclusief wat je er bij krijgt met de zonnepaneel optie, toch echt wel wat meer dan je met een smartphone voor elkaar krijgt, als je daar continue een navigatie-app op hebt draaien.

Verder is er de IP (X7) rating, iets wat ook niet elke smartphone meer heeft tegenwoordig.

Je smartphone is meer een Zwitsers zakmes, dit een scherp herdersmesje. Minder flexibel, zeker, maar wel het beste om heul veul aardappels mee te schillen. Dit is een device voor de serieuze fietser, die mogelijk al meer producten van ze in bezit heeft.
Als ex-edge 1030 bezitter ben ik het hier toch niet mee eens.

Een moderne smartphone met LocusMaps of OSMAnd app waar je wat tijd tijd in steekt, steekt met kop en schouders uit boven een edge fietscomputer. Je kunt dan kaarten in een veel hogere resolutie tonen dan op de Edge, je kunt kaarten (meestal openstreetmap/openfietsmap/enz) customizen en dashboards samenstellen.

(Je moet wel een goede hebben als je een leesbaar scherm wilt hebben, de MIP schermen van Garmin zijn voor buitengebruik wel een pluspunt - en je moet de camera opgeven. Helaas.)

De edge is meer de oplossing die een beetje werkt voor alle scenario's, best goede batterijduur heeft en voor een grote groep toegankelijk is zonder poeha. Voor telefoons moet je een goede mount vinden (Quadlock)

Als serieuze fietser, ben ik van Garmin fietscomputers afgestapt omdat ze gewoon niet voldoen voor wat ik er van wil. Daarnaast zijn de routeringsfouten en traagheid van herberekenen van routes op edge fietscomputers legendarisch.

Ik gebruik nu mijn oude S10+ met Locus Maps. Zelfs op mijn MTB op een MTB parcours. Geen moment het idee gehad dat de Edge beter was.

Je kunt ook op een Hammerhead Karoo apps sideloaden, dat is uiteindelijk ook meer tweakbaar dan een edge, en iets robuuster.
Ik ben juist van de smartphone-met-Locus-of-OSMand+ afgestapt en uiteindelijk bij een Edge 830 uitgekomen.

Een fatsoenlijke mount voor je smartphone is een uitdaging, waterdicht (of ook stofdicht op MTB) maken is niet vanzelfsprekend. Batterijduur is op zijn best 'problematisch'. Een battery pack maakt het lomp, groot en zwaar (een moderne smartphone is eigenlijk al te groot (en zwaar) op je stuur. Optimalistie van schermverlichting (alleen aan bij instructie) om batterij gebruik in te dammen werk met beide oplossingen 'mwoah'.

Ja de kaart op een groot scherm is mooi en gedetailleerd, maar persoonlijk heb ik gemerkt; less is more. Dus paadjes en hoofdwegen zichtbaar, een fatsoenlijke GPX lijn en verder niet teveel afleiding. Je hebt, zeker op de MTB helemaal geen tijd om de hele tijd naar je scherm te staren. Laat staan dat je alle details kunt volgen.

Batterijduur van een 830 is echt van een ander nivo; ik zit op zo'n 5 a 6% per uur fietsen. Als je regelmatig een uurtje of 4 a 5 erop uit trekt op de fiets, dan is dat m.i. een no-brainer. Zelfs een smartphone met een behoorlijke batterij zal best een kluif hebben aan 5 uur SOT met GPS enabled. Een Edge is daarnaast is ie mooi compact, licht van gewicht (factor 2 a 3 lichter), water en stof proof en alle belangrijke metrics (naast de kaart) worden keurig weergegeven. Ja, duur apparaat, maar een smartphone met die features is ook niet goedkoop. En ja er valt genoeg te klagen over Garmin, maar ik ben echt wel gecharmeerd van de Edge lijn.
De Cubot King Kong mini 2 is een rugged Android device met 4.7" scherm voor ongeveer 125 euro. De 3000 MAh accu en leesbaarheid van het scherm in de zon zijn de minpunten.

Een male Garmin adapter op de achterkant lijmen en je kan deze op alle Garmin mounts gebruiken.

Locus Maps en/of OsmAND er op en je hebt mooie gedetailleerde kaarten.

BT speed-, cadans- en hartslagsensoren er bij en je komt redelijk in de buurt van een fietscomputer.
Fiets je met een vermogensmeter, dan is dit geen optie helaas.

[Reactie gewijzigd door oNo op 22 juli 2024 22:49]

Ja, maar houd die het vol bij een serieuzer tochtje van Amsterdam naar Arnhem en terug bijvoorbeeld?
I know. Overwogen; niet gedaan. Die Cubot krijgt matige recensies (ik weet het, als 'dedicated navi' gebruiken is anders dan als smartphone). 3000mAh trek je in een uurtje of 5 wel leeg denk ik. En die slechte leesbaarheid is de zon is echt een fors nadeel; waarom heb je het ding dan? En ja, puur voor navigeren 'komt het in de buurt'.

Ik heb dat experiment al met een aantal oude smartphones gedaan, uitgebreid ingesteld met Locus en/of OSMand+ en een paar jaar geprobeerd.

Maar - voor mij persoonlijk - is een Edge uiteindelijk simpelweg veel praktischer in gebruik. Nog even los van alle sport metrics die je er bij 'kado' krijgt, is de navigatie 'echt prima' en geeft weinig hoofdpijn. Uiteindelijk moet het je fietstocht ondersteunen; het is niet het hoofdbestanddeel.

Een 4.7" rugged smartphone op je handlebars is echt wat anders dan een Edge. Been there, do that. En met die Cubot op je racefiets gemonteerd valt half de 'gesoigneerde wielerwereld' over je heen. Maar goed, daar kun je sch*t aan hebben natuurlijk.

En met vastgelijmde mount en 3rd party navigatie app heeft het wel een veel hoger Tweaker gehalte. #datdanweerwel.
Waarom al die moeite doen als je ook gewoon een Edge 530 of iets dergelijks kunt aanschaffen? Navigeren gaat meer dan prima, zeker als je vooraf een klein beetje moeite in je route steekt en er even goed naar kijkt zodat je ook onderweg enigszins weet waar je je bevindt.

Het apparaat is er voor gemaakt en is op alle fronten gewoon veel beter geschikt dan een smartphone waarbij je allerlei trucs moet uithalen om het enigszins geschikt te maken voor op de fiets.
Omdat het kan ;)

Ik ben het met je eens hoor. Ik gebruik tijdens het fietsen tegenwoordig m'n Karoo v2.

Ik heb een Garmin Edge 800 en 520 gehad. Destijds vond ik het een leuke uitdaging om een device te vinden met een betere kaart met actuele metrics. Een Sony Experia Active was toen een heel goed alternatief voor veel minder geld. Wel was het alleen mogelijk als je een tweaker bent.
En ik werd een beetje angstig van hoe heet mijn telefoon werd in de volle zon, met GPS en beeldscherm aan.
En het mag niet regenen... touchscreen onbruikbaar en bij een goede stortbui, zou ik toch schrik hebben of die smartphone het wel zou volhouden. Smartphone in mijn achterzak zit zelfs in een afzonderlijk zakje tegen waterschade.

En je ziet ook geen steek met de volle zon op het scherm van welke smartphone dan ook...

Al sinds 2007 een zeer tevreden gebruiker van de Edge en smartphone in de achterzak :9
Ik deel je mening op bijna alle punten. Daar nog als toevoeging aan dat mijn telefoon in een rugzak zit waardoor bij een eventuele val de kans op een werkende telefoon een stuk groter is dan kwetsbaar op het stuur.

Zelf ook de Edge 830, hij bevalt mij prima. Routes via de telefoon app versturen naar de navi en gaan met die banaan.
Met stof heb je ook niet veel aan je zonnepaneeltje.
Wat een quatsch opmerking. Je smartphone is niet gemaakt om tegen grote hoeveelheden stof te kunnen en kan daar dus aan kapot gaan. De Garmin daarentegen kan wel tegen stof en om de zoveel tijd even over je schermpje vegen is volgens mij niet de meeste moeite. En bovendien is het USP van de Garmin helemaal niet het zonnepaneeltje maar de complete ervaring voor het fietsen.
Grappig. Ik heb net dus een Garmin Edge gekocht omdat ik een smartphone een net niet oplossing vind. Volledig offline te gebruiken (itt de Element apparaten), goede accuduur, en een scherm dat in zonlicht in ieder geval semi-leesbaar is.

Iedere heug z'n meug.
De fietscomputers zijn vooral bedoeld om een vooraf ingestelde route te volgen. Het zijn gewoon geen volledige navigatie computers.
Een smartphone is niet goed bestand om op het stuur gemonteerd te gebruiken. De fietscomputers zijn gebouwd om trillingen, stof en water te kunnen weerstaan. Smartphones zullen het uiteindelijk gaan begeven omdat ze niet goed tegen de trillingen kunnen. Hoe lang je er plezier van hebt is afhankelijk van de mount en de ondergrond. Ook de batterijduur van een smartphone is meestal wel een "dingetje".

Fietscomputers zijn niet erg tweakbaar en daar zullen ze het altijd van smartphone verliezen. Wie meer een navigatie toestel nodig heeft of graag een tweakbaar toestel heeft kan beter een smartphone gebruiken. Een oude smartphone voldoet dan vaak nog heel aardig.
mee eens, andere doelgroep..

maps.me heeft trouwens goede offline kaarten voor op je telefoon :)
Je kan er eigen kaartmateriaal op laden, en dat offline gebruiken.
Leuke features, maar dat kan natuurlijk ook gewoon op je telefoon. Komoot, OsmAnd, Maps.me, Organic Maps, Magic Earth voor offline kaarten. OsmAnd, OsmAndMapCreator, TilesAnd voor eigen materiaal, uit mijn hoofd.

De grote(re) accu en de IP rating zijn wel interessant, maar ik denk dat de echte fervente fietser wel een telefoon met IP rating heeft. En ook de quickcharge power banks staan al jaren in de gift guide. De meerwaarde is naar mijn mening dan ook beperkt. Als ik ga fietsen gebruik ik OsmAnd met de screenlock-optie. Het scherm hoeft maar af en toe aan, en dan staat meteen de kaart erop. Ik neem de powerbank voor de zekerheid mee, maar op deze manier heb ik heb nog nooit nodig gehad.

Je kan ook nog steeds hele mooie losse mp3-spelers kopen. Daar doet dit me een beetje aan denken.
Je kunt ook gewoon kaarten van het internet halen (gratis) en die op je Garmin zetten.
Ik lees hier veel over offline maps, maar niet alleen OSM, ook Google maps kun je al jaren offline gebruiken.

Niets ten nadele van de specifieke voordelen van dit apparaat, maar 600 of 750 euro voor dat wat je telefoon voor een groot gedeelte ook kan, dan moet je inderdaad wel erg serieus zijn.
De OIS van je camera kan slecht tegen die constante trillingen als je je telefoon op je fiets bevestigt. Verder is het scherm beter afleesbaar in de zon van zo'n garmin dan je telefoon, telefoonholder is minder veilig en je telefoon oververhit makkelijker. Ik heb het een tijdje met telefoon geprobeerd op mijn race fiets. Je komt best een eind, maar toch zal een garmin op een gegeven moment gewoon praktischer zijn. Ondanks de enorme prijs.
Anoniem: 113730 @Sloeber8 juni 2022 17:15
De Garmin Edge is ervoor de serieuze fietser en levert data op waarvoor ik geen equivalente smartphoneapp ken?

Als fanatieke sporter ben ik blij met informatie als; vermogens(curve), Cadence, snelheid, klimsnelheid, gebruikte versnellingen, ademhalingsfrequentie, VO2-max, FTP, trainingszones, hersteltijd etc etc.

Al deze informatie van diverse Garmin Devices inclusief een Garmin weegschaal zijn allemaal beschikbaar in Garmin Connect, op basis waarvan je als duursporter beter en effectiever kunt trainen!
Interessant. Ik zal nooit mijn smartphone op het stuur van mijn racefiets of mtb zetten. Altijd een dedicated fietscomputer gebruikt (op dit moment een Sigma Sport ROX 12.0) en dat zal ik ook blijven doen. Ieder zijn ding, maar ik ken eigenlijk ook geen mensen die hun telefoon gebruiken ipv een fietscomputer voor op de racefiets of mtb.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 22 juli 2024 22:49]

Ik al jaren, ook met meerdaagse fietstochten. Ik gebruik dan een dedicated waterdichte smartphone (oud toestel), met een powerbank aangesloten vanuit m'n stuurtasje. Stuurtasje is waterdicht, de verbinding van de usb stekker en de telefoon maak ik waterdicht met een soort kneedbare lijm (want je telefoon is op dat punt weer niet waterdicht).

Ik weet het, het klinkt wat bewerkelijk, maar het gemak van de smartphone als navigatieapparaat (Komoot) is voor mij een grote plus.
Daarbij hebben deze toestellen ondersteuning voor externe hartslagmeter, kadenssonsors, pedaal krachtmeters. Dit is niet voor een simpele fietstocht bedoelt.
Kan ook op de GSM
tenzij je telefoon ANT+ ondersteund, zie ik niet hoe
De meeste sensoren die je nu zou kopen, doen ANT+ en bluetooth smart.

Maar dat terzijde, ik gebruik ook een fietscomputer, zeker sportief en voor langere ritten trekt een telefoon het gewoon niet. En in mijn ervaring vindt een fietscomputer ook wel gemakkelijker sensoren dan een telefoon, range voor bluetooth smart (en ANT+, ik heb een tijd telefoons gehad die het wel ondersteunden) was korter dan van mijn huidige fietscomputer. Het was zelfs een probleem om een snelheidssensor op mijn achterwiel te monteren, dan werd die vaak niet gevonden, op het voorwiel wel.
je telefoon is waarschijnlijk niet waterdicht.. en heeft geen dedicated sport software, geen HR sensor, geen cadence sensor etc. etc..

Als je het voor training gebruikt heeft de garmin meerwaarde, maar als je het alleen voor sat-nav/tracking gebruikt (in goed weer) dan kan je beter een phone holder voor de fiets kopen.. horses for courses dus..
De doelgroep is natuurlijk anders. Een Garmin ondersteund sensoren die een telefoon niet ondersteund (of minder goed). Denk aan een vermogensmeter/hartslagband/trap-frequentie. Daarnaast heeft de software ondersteuning voor type trainingen.

Voor een wielrenner/mountainbiker heeft een Garmin veel meerwaarde ten opzichte van een telefoon. Ik heb nog nooit een wielrenner in de Tour de france met een telefoon op z’n stuur gezien 😉
Een Garmin Edge kan ongeveer 20 uur op een batterij werken. Dat met continu het beeld aan. Ondertussen kan je er mee navigeren (je kan kaarten en routes uploaden) en je kan continu de cadans, snelheid en powermeter uit laten lezen (ANT+ of bluetooth). De fietscomputers zijn ook volledig stof en waterdicht (IP87) en bestand tegen continu trillen. Het scherm is ook in alle omstandigheden goed af te lezen. Een smartphone zou ik toch liever niet op mijn fiets hebben als ik door een stortbui of over een kasseienstrook fiets.
Interactie met zo'n apparaat is eigenlijk zelden nodig. Het beeld is zo ontworpen dat je alles wat je nodig hebt continu in beeld hebt. Na afloop kan de data ook naar Strava worden verzonden.

De bediening is inderdaad wat onhandig, maar dat geldt vooral voor het uploaden van kaarten en routes. De Edge 530 is een tikje traag met de navigatie (maar wel prima bruikbaar). De Edge 830 en 1030 doen wat betreft de snelheid niet onder voor een smartphone.

De meerprijs voor een zonnepaneel vind ik wel heel erg veel voor een toestel wat zonder zonnepaneel ook gemakkelijk een lange dagtocht mee kan. Thuis kan je hem weer opladen voor de volgende dag. In nog geen twee uur zit de batterij weer vol.
De Edge 530 is een tikje traag met de navigatie (maar wel prima bruikbaar). De Edge 830 en 1030 doen wat betreft de snelheid niet onder voor een smartphone.
De 530 en 830 zijn precies even snel, de hardware is afgezien van de manier van bedienen identiek.
Verschil is vooral softwarematig. De 830 heeft net wat meer mogelijkheden. Een van die extra mogelijkheden is dat je in kan stellen hoe snel deze moet concluderen dat je van de route afwijkt en deze opnieuw moet berekenen. In de praktijk heeft de 830 daardoor de aangepaste route sneller klaar dan de 530. Het scherm van de 830 is overigens iets sneller, maar dat zal je in de praktijk nauwelijks merken.
gewoon een Samsung Galaxy A32 oid ... Dat ding heeft een oledscherm dat vermoedelijk vele malen beter gaat zijn dan dit hele ding, heeft eveneens meerdere gps-features, heeft als je een samsung-band of smartwatch gebruikt ook fitness features zoals hartslag etc.

Bovendien gaat die hele combinatie vermoedelijk nog eens goedkoper zijn ook.

Ander voordeel van zo'n Samsung zou in mijn optiek zijn dat je er een goedkoop data abbootje aan kunt slingeren en je dus je dure iPhone thuis kunt laten: lijkt me handig wanneer het regent of als je een valpartij hebt en je voor een prikkie gewoon een nieuwe kunt kopen, ook handig als het toch niet zo lekker aan je stuk vast bleek te zitten ;-)

pricewatch: Samsung Galaxy A32 4G 128GB Zwart
pricewatch: Samsung Galaxy Watch4 (40mm) Zwart (Zwart)

desnoods fix je een fietshouder met een QI oplaadmogelijkheid of een ingebouwde usb-c kabel en een leuke powerbank. (die kosten hooguit nog een 100-150 euro. en ben je voor IETS meer dan de helft van het bedrag ook klaar.
Als het je alleen om navigatie gaat is dat een goede optie.. ik doe op de motor iets vergelijkbaars (goedkope wateredichte android phone).

Maar de Garmins zijn meer gemaakt voor de sport/training markt en heeft een heel ecosystem met sensoren en software.
Dus het gaat er maar om wat je zoekt :)
Je betaald ook voor de functionaliteiten zoals Ant+ goede routering voor routes, hele lange batterijtijd.

De persoon die een garmin 1040 of 50 koopt heeft waarschijnlijk al digitaal schakelen wattagemeter, harslagband, snelheidssensor op zijn fiets van +5K zitten en dan ga je niet zitten kloten met telefoons, maar wil je een product dat werkt zonder al dat handmatige gedoe.
Dat ding heeft een oledscherm dat vermoedelijk vele malen beter gaat zijn dan dit hele ding
Dat lijkt me sterk. Die fietscomputers hebben typisch een soort transflectief scherm dat beter leesbaar wordt met meer zon. Hoe en OLED daar tegenop moet gaan én terwijl een hele dag (ja, letterlijk een hele dag) aan moet staan is me een raadsel. Felle kleuren doen er niet zozeer toe. Leesbaarheid wel.
heeft eveneens meerdere gps-features
Alsof deze Garmin dat niet heeft. Multiband GPS/Galileo/GLONASS. Moderne smartphones lijken dat ook te doen, maar je A32 heeft die multiband niet.
heeft als je een samsung-band of smartwatch gebruikt ook fitness features zoals hartslag etc.
Pols-HR-sensors zijn helemaal niet zo goed, zeker bij het fietsen. Daarbij worden HR-banden gewoon al jaar en dag gebruikt bij sportloggers.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 22 juli 2024 22:49]

Eens, vandaag toevallig een Quadlock telefoonhouder systeem besteld. Hiervoor ervaring met een ander merk, dat okee was. Maar Quadlock klikt echt vast, voelt meer safe.

Dan kun je gewoon je telefoon meenemen. En met energy besparing modus aan en goede app die energie besparend is kun je prima fietsritten mee aan. Voordeel is dat je door de jaren heen van app kan wisselen als je dat wilt.

€1000 voor een iphone en dan ook nog €700 voor zo'n apparaat? Klinkt wat overbodig. Of missen we features die niet op een iphone/android kunnen?
Ik ben geen renner, maar een vakantiefietser en ik zie het voordeel van een Garmin GPS juist wel in:
1. Valbestendigheid.
2. Waterdicht.
3. Accuduur.
4. Goedkoop t.a.v. een smartphone.

Ik heb nu een soort ere plekje voor een siliconenhouder voor mijn iPhone voor het geval routeyou.com een route heeft uitgestippeld waar ik niet over wil of mag rijden (zoals over een hele drukke weg of een autosnelweg) en dan wil ik kunnen improviseren. Dat gaat niet of niet zo goed met mijn Garmin, maar wel prima met mijn iPhone.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 22:49]

Gebruiksgemak is persoonlijk.
Mijn ervaring is met de Edge 530 dat ik het makkelijker vindt dan een smartphone.
De Garmin klik je makkelijk op je fiets, druk op de knop, en hij neemt op.
Navigatie vindt ik ook prima werken, inclusief waarschuwingen voor scherpe bochten, steile klim, enz.

Dan heb ik het wel over voorgedefinieerde routes die ik op de computer bedenk (Op Strava vaak)
Met de duurdere (830, 1030, 1040) kun je dacht ik ook onderweg beter navigeren naar iets nieuws wat je van te voren niet bedacht had.

Daarnaast heeft hij een lekker lange accuduur, en als je 's avonds op de fiets stapt, en de smartphone is bijna leeg, heb je nog de volle Garmin nog liggen.
Met de smartphone had ik altijd dat ik veel meer op moest letten of hij goed volgeladen was.

Als ik om mij heen kijk, gebruiken veel vrienden een Garmin o.i.d., en zie ik weinig vrienden op een racefiets nog met een smartphone op het stuur.
Klopt, de Edge 530 werkt gewoon zonder gezeur. Als ik ga fietsen wil ik gewoon fietsen, niet constant afgeleid worden door een groot spiegelend scherm.
Gebruik de 530 op de racefiets en mbt, prima combi. :7
Ik heb meerdaagse fietstochten gedaan met smartphone met offline kaarten op OsmAND, daarna overgestapt op een Garmin Edge Explore.

Pro smartphone: veel gedetailleerder scherm, makkelijk zoomen, scrollen en zo verder op de kaart, leesbaarheid valt best wel mee behalve bij zonreflecties
Con smartphone: altijd een heel gedoe om aan het stuur te hangen, powerbank en laadkabel of je haalt het niet op een dag lading, was ook zo'n gedoe, telefoon telkens losmaken als je een foto wil maken of zo, niet waterdicht, ook leuk als je eens valt met je fiets en je dure smartphone ligt aan diggelen
Pro Garmin: aan fiets hangen en gaan, gaat een hele dag mee, waterdicht, toch wel een stukje crashbestendiger, duidelijk hoorbare piepjes bij een afslag
Con Garmin: niet bruikbaar om pakweg een nieuwe route uit te zoeken bij een omleiding, dan haal ik mijn smartphone boven en zoek het zo even uit, lage schermresolutie.
Ik verwacht dat jij niet de doelgroep bent waar deze Edge serie voornamelijk door wordt gebruikt.
voor het navigeren, volgen van routes en het weergeven van informatie zoals hartslag (zones), vermogen en omwentelingen kan ik me geen beter apparaat voorstellen. Ook de robuustheid van dergelijke apparaten is van een andere niveau.

Voornamelijk met Mountainbiken heb ik er zeer veel gemak van.
Naast alle redenen die hier onder genoemd worden is een dedicated gps vaak een stuk efficiënter met de energie. Daar komt bij dat als jij de hele dag navigeert met je telefoon je misschien aan het eind van de dag geen batterij meer hebt om te bellen. Best handig als je een ongelukje hebt oid.
Dan gebruik je deze waarschijnlijk niet tijdens lange ritten. De Garmin houdt het makkelijk 10 uur vol dat lukt met de telefoon niet. Daarnaast is de garmin een stuk robuuster en hou ik mijn telefoon liever heel en gebruik deze voor foto’s. Dan nog het inrichten van ale schermen met de data die ik op dat moment van de rit nodig heb. Allemaal dingen die geen telefoon app biedt. Als laatste en belangrijkste punt gaat het om de ant+ en BT connectiviteit om alle sensoren te koppelen. Dit is het topmodel van Garmin en waarschijnlijk niet bedoeld voor de casual of 2 keer in de week rondje 30k fietsers.
Ik gebruik de telefoon met Komoot voor tochtjes. Daarvoor gebruik ik gewoon een oude Nokia 8, ook TA-1012 genoemd uit 2018 of zo en mijn nieuwe telefoon zit veilig opgeborgen. Het mooie, naast alle andere hier al opgenoemde argumenten, is dat je vooraf kunt zien over wat voor soort wegdek je rijdt en of je wel overal kunt fietsen. Hoogteprofielen zijn er ook. Je kunt ook je route downloaden zodat je het ding offline kunt gebruiken. Inderdaad kost het veel stroom waarvoor ik nu een powerbank gebruik, maar ik wil daarvoor een naafdynamo van SON (de meest efficiënte naafdynamo op de markt) met een Forumslader laten inbouwen. Een Forumslader is een USB-omvormer met een geïntegreerde bufferaccu, zodat de smartphone altijd met een stabiele stroom wordt opgeladen. Heb je een moderne E-bike, dan heb je vaak al een USB aansluiting. Santos biedt voor wereldfietsers een model met ingebouwde forumslader aan en een rvs a-head USB-aansluiting, 2100mAh bufferaccu en bluetooth module inclusief een barometer en temperatuursensor.
Voor bevestiging op het stuur gebruik ik een steun van https://sp-connect.com/ zeer degelijk. Maar inderdaad, voor MTB is een Garmin waarschijnlijk beter vanwege de specifieke sensoren en het compactere apparaat. De beste kaarten zijn meen ik die van OpenStreetmap, die zitten in Komoot en Garmin heeft die ook gebruikt, of ze dat nog doen?
Trouwens, Komoot spuugt ook GPX bestanden uit en die kun je in je Garmin zetten toch? Ik ben wat ouder en gebruik komoot op de PC om daar de routes uit te stippelen, want dat gepiel op zo'n klein telefoonschermpje vind ik maar niks.
Dus voor verschillende doelgroepen verschillende apparaten en programma's en iedereen tevreden ;-)
De camera stabilisator gaat er niet aan door al die trillingen tijdens het fietsen. Maar ik heb zelf geen fiets computer anders dan een simpele km teller. Maar dat is wel de reden dat ik geen telefoon aan mijn fiets vast maak.
Je hebt gewoon een single point of failure minder.
Dat je nog kan navigeren als je mobieltje leeg is.
Velen gaan fietsen om de telefoon eens uit het zicht te kunnen hebben, en dan hebben we mensen die alleen maar een leven rond de telefoon hebben en die zie je er dan mee fietsen. Als ik zo iets zie dan denk ik “belachelijke gsm verslaafde”
Maar iedereen is anders.
Renners? Gaat hier over een fiets navigatie: fietsers zul je bedoelen.
Voor €150 krijg je 15% langere batterijduur 8)7

Althans volgens een webwinkel: Deze Solar-variant is voorzien van een zonnepaneel in het scherm die voor 15% extra accuduur kan zorgen

[Reactie gewijzigd door newtastyland op 22 juli 2024 22:49]

dat lijkt inderdaad 8)7 maar ik wou dat ik deze feature had toen ik fietste van San Francisco naar Denver : veel zon, weinig stopkontakt :)
Ik weet niet hoe lang geleden je reis is geweest. Maar de Edge 1040 heeft een 1800 mAh accu. Tegenwoordig heb je probleemloos een 27.000 mAh powerbank, en als je het echt bont wilt maken, zelfs tot 50.000 mAh powerbanks tot je beschikking.

Uiteraard heb je altijd te maken met enig rendement verlies, maar met een 27k powerbank zul je nog altijd een keer of 10 je Edge 1040 kunnen rechargen. Na initiële volle lading waar je mee start, heb je dus al snel 11 mogelijke ladingen van circa 30 uur, oftewel 330 uur fietsen.

Als ik daarbij de vertaalslag maak naar mijn eigen fietsvakanties, effectief circa 15 km/uur kom ik uit op circa 4950 km op 1x Edge 1040 i.c.m. een powerbank. Genoeg om van San Francisco naar Denver en terug te gaan.

In de praktijk gaat deze variant dan voor velen ook weinig anders dan een gimmick zijn. En zoals Ray verder ook terecht al aangeeft, en volkomen logisch, wordt de winst uiteraard beperkt tot de zonuren:
https://www.dcrainmaker.c...olar-in-depth-review.html

Je hebt er dus eigenlijk niet eens de volledige dagen van de rit maximale profijt van.

Het enige scenario waar ik mij kan indenken dat dit een toegevoegde waarde heeft is in ultra cycling races waar je maximale GPS tijd zult willen hebben en idealiter geen gewicht/ruimte van een powerbank bij je zult willen hebben.

Een alternatief mogelijk scenario waarin het 'handig' kan zijn, maar ik weet niet of dit mogelijk is, is laden terwijl het ding inactief in de vensterbank ligt. Maar dit is dan meer laksheid, dan dat het het prijsverschil waard is. Voor het 150 euro prijsverschil heb je namelijk een dusdanig hoog aantal laadcycli voor een accu van dit formaat dat het vermoedelijk je gebruik van dit toestel zal doen overschrijden.

@Arrigi Ah, had ik overheen gelezen in de review van Ray. Resultaat zoals beschreven is inderdaad zeker niet verkeerd voor een device, vanuit technisch perspectief.

[Reactie gewijzigd door psychodude op 22 juli 2024 22:49]

Dat kan zeker. Ray noemt het ook:
When you power off the Edge 1040 Plus, it actually gives you this screen which shows/explains to you the current solar intensity level, and how to place your unit on a surface for continued solar capture in the sun:

Those results can honestly be more impressive. Yesterday I just placed mine in the sun for about 2 hours, with 70,000 lux occasionally cloudy conditions, and it gained 49 minutes of battery life. Depending on your windows and sun, you could literally just leave your Edge 1040 Solar on your windowsill and have it charge itself back up most days.
Een klein half uur gebruikstijd laden per uur in de zon is echt niet verkeerd. Doe je een middagstopje op een lange dag, dan kan er zo weer al een half uur gebruikstijd bijgeladen worden.

Is het nuttig? Zeer discutabel en afhankelijk van je gebruikspatroon. Maar het is wel merkbaar.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 22 juli 2024 22:49]

Outfit / rugtas, of whatever je op je mee kunt nemen, en daar dan zonnepanelen in. Stukje meer oppervlak om mee op te laden en kan er meer dan alleen je fiets computer mee in leven houden, zoals je gsm, voor het geval je die in noodgeval nodig heb.
Ik vind de prijs zonder dat zonnepaneel ook al heel erg hoog eigenlijk. Een fietscomputer voor 600 euro, dat is toch buiten proporties?
Ligt aan je gebruik, als je 400 uur plus fiets in een jaar valt het mee
Fiets ik makkelijk maar ik weet gewoon de weg. :)
Als je gps tochtje doet of op vakantie ;)

En er is niets fijners dan als je ergens fietst je ziet wat voor opties je hebt, kan ik hier door is links in orde etcetera

Metname bosritten
Was uiteraard (flauw)grapje maar dat heb je toch allemaal op je phone staan / mogelijk op te zetten?
Garmin have released an app that turns your Apple iPhone or Android smartphone into a cycle computer. Garmin Fit displays your route, speed, pace, distance travelled, elevation, time and calories burned while on the bike.

It also uploads the data to Garmin Connect so you can analyse the data post-ride, view your route and share the information with others. An optional ANT+ adapter for the iPhone (£39.99/$49.99) enables you to record heart rate and cadence, too – as long as you have a compatible chest strap and spoke chip.

Calls, text messages and music can be controlled from within the app, meaning you won’t lose your data every time someone calls. The app will display the previous 30 days of Garmin Connect history, making it easy to track your progress. It costs just £0.69/$0.99 from iTunes or Android Market and is available now.
En je kan ook gewoon gamen op de smartphone, waarom zou je dan nog een playstation met controllers gebruiken?
Je kan ook fotograferen met de smartphone, waarom zou je dan nog een apart fototoestel gebruiken?
Je kan ook spreadsheets/documenten bewerken op je smartphone, waarom zou je dat met op een groot scherm+toetsenbord doen?

Er zijn nu eenmaal situaties waarbij een apart gereedschap beter aangepast is aan de noden van een bepaalde situatie. In het geval van fietsen is dat bvb batterijduur, schermzichtbaarheid, specifieke layout (knoppen e.d.) om te bedienen onderweg, compatibiliteit met een hele reeks aan sensoren.

Zou je het gedaan kunnen krijgen op een smartphone? Ja, mits bijhorende nadelen/limitaties.

Beetje vreemd dat heel de commentsectie denkt dat iedereen hier voor janlul geld naar Garmin en consorten gooit terwijl ze 100% identieke functionaliteit al in hun broekzak hadden zitten.
Het kan allemaal, maar ik zweer bij slecht weer ook op de fysieke knoppen en dat heb je op je mobiel niet.

Maar het blijft use case afhankelijk
Dit is hun absolute top-model. Als je minder opties nodig hebt, is er bijvoorbeeld de Edge Explore (advies 250,- ongeveer).
Als je geen belang hecht aan hoogtemeters... Fietsbuddy heeft de Edge Explorer en moet zijn geregistreerde hoogtmeters altijd verdubbelen. Meerdere keren gecontrolleerd met mijn Edge 830, hij bv. 150hm, ik 300hm...
Ook voor trainingsdoeleinden is de Explore erg beperkt, het is dan ook de "toer" versie van hun navigatie. Voor trainingsdoeleinden (powermeter koppeling kan niet op de Explore) en hoogtemeters e.d., de 5xx/8xx/10xx, en hier geldt, hoe groter het scherm/meer opties, hoe lichter de knip wordt.
Best case lijken ze tot 70% langere batterijduur te suggereren, maar ja dat zul je niet heel vaak hebben.

"Power Glass™ opladen via zonne-energie1 verlengt de levensduur van de batterij tot 42 minuten per uur in de batterijspaarstand."
Hangt er vanaf hoe deze statement moet worden geinterpreteerd:
In de spaarstand zorgt de Power Glass-techniek voor 42 minuten extra per uur en bij 'veeleisende gebruikssituaties' is dat 20 minuten extra per uur.
Zelf lees ik dat als een extra marge die varieert tussen de 75% en 30%. Dat lijkt mij best hoog voor zo'n klein paneeltje.

Maar het duiveltje zit alleen in de definitie van de "per uur" frase. Gaat dit over een uur opgevangen licht (zonder gebruik) of over ieder uur "normaal" gebruik bij "normaal" daglicht.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 22:49]

Handig voor vakantie. Terwijl je ergens zit uit te rusten kan je navi opladen.
In mijn geval zou het betekenen dat ik oneindig capaciteit krijg... De waardes die Garmin gebruikt voor de hoeveelheid licht zijn conservatief... zuid Frankrijk heeft ongeveer 4 keer zo veel opbrengst. DC rainmaker had in een uur tijd voor 40 minuten verbruik geladen. Maar stel ik ga fietsen in Frankrijk... 7 uur op een dag fietsen is behoorlijk wat. Dan heb je nog ongeveer 10 uur extra daglicht. Je komt dan dus op meer dan 11 uur extra capaciteit per dag. Zelfs al zou je 50% rendement hebben dan zou je een half uur capaciteit per dag verbruiken en kom je op 60 dagen fietsen zonder laden. Dat is net iets meer dan mijn vakantiedagen!
Accu gaat op beide modellen 30 uur mee. Op een super zonnige dag zal dit misschien voor de Solar versie ietsje langer zijn, maar in ons kikkerlandje zal het niet veel schelen. Echt een gimmick voor 150 euro.
Tenzij je het ding er ook mee kan opladen op een dag dat je hem niet gebruikt. Ook dan zal het wel even duren voordat je het terugziet op de energie rekening, maar voor een tocht door de bushbush zonder zicht op stroom wellicht zinvol.
Die specs zijn denk ik zonder de zonnewinst.. er zit dezelfde accu in dus zelfde accuduur als je de solar panels niet gebruikt..
Leuke ontwikkeling. Als ze dit als een soort LCD laag kunnen versterken zou dat ideaal zijn voor bijvoorbeeld smartphones. Ze in de zon leggen laad ze dan bij, maar doordat het scherm geblokkeerd kan worden dat het achterliggende oled scherm hierdoor wordt beschermd.

Aan de andere kant (letterlijk) je kan de telefoon natuurlijk ook met de rug naar boven leggen.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 22:49]

Wordt een telefoon dan niet snel te warm? Ik vindt die van mij nu al aardig warm worden als ik het voor navigatie gebruik (en tegelijkertijd oplaad).
Klopt, ook dat is iets dat met toekomstige batterijen misschien geen issue meer is, maar op dit moment nog wel.
- reply op verkeerde bericht -

[Reactie gewijzigd door LightPhoenixNL op 22 juli 2024 22:49]

Een kennis heeft jaren geleden zelf een voltage-controller gemaakt om z'n Garmin GPS onderweg op te laden op de (naaf)dynamo van z'n fiets. Lijkt me sneller opladen. Is die oplossing ook gewoon te koop?

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 22:49]

de gebruikers van deze Garmin hebben in het algemeen geen naafdynamo op hun fiets. Dit is een heel andere doelgroep.
De kennis in kwestie is met een tent achterop van Haarlem naar Santiago de Compostella (Portugal) gefietst. Dat soort tourfietsers had ik voor ogen als de doelgroep van een Garmin GPS. En die hebben mogelijk wel een dynamo.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 22:49]

dit soort dingen zijn veel meer gericht op wielrenners, gravelbikersd. e.d. Alle metrics die je krijgt en kan krijgen met optionele sensoren zijn normaal niet van belang voor de langeafstandsfietser (wattage, cadans, hartslag, airtime (hoe groot je sprong is tijdens een jump met je MTB) etc) Neemt natuurlijk niet weg dat die daar wel voor gebruikt kan worden.
https://www.youtube.com/watch?v=wdgiTQffiwk

Electroboom heeft er 1 gemaakt op basis van een knijpkat
Als wielrenner wil je dat denk ik juist niet.. zonne-energie kost geen performance, een dynamo wel..
Of je kan het als extra training zien natuurlijk. En uiteindelijk voor de gemiddelde wielrenner heeft dat extra stukje weerstand echt geen groot effect.
ik had een collega die voor een paar honderd pond/euro een carbon trapper as kocht om een paar gram gewicht te besparen.. dus een dynamo is niet echt een optie voor dat soort types..
Juist als je harder rijdt neemt de weerstand toe. Ik heb zelf een naafdynamo op mijn forenzenfiets en op lage snelheid merk je niets. Maar als je 25+ km/u fietst merk je de weerstand behoorlijk en voel je hem trillen in je stuur. Op mn racefiets hoef ik zo’n ding echt niet.
Mijn telefoonhouder voor op de fiets was een tientje ;)
de houder voor mijn fietscomputer was gratis (want die zat erbij) ;)
Ik vind het wel lastig dat het solar panel 2x1 meter is. Bij wind heb je daar echt last van op de fiets.
Ik vind het wel een boel geld voor zo’n apparaat.
Zelf heb ik een redelijk goedkope telefoon met een behoorlijke accucapaciteit en een powerbook in een tasje op de buis. Gaat makkelijk twee dagen mee
Kan best handig zijn maar ik vraag mij af voor wie dit echt een meerwaarde is, 45h lijkt mij al ruim voldoende. Jammer dat de UI van Garmin zo tegen blijft vallen, het toestel lijkt wel uit het jaar 2000 te komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.