Sommige 'slimme' gasmeters geven sinds 1 januari stand niet door

Sinds 1 januari 2016 geven sommige slimme gasmeters de standen niet meer door aan de energieleverancier. Dit komt door een storing in de doorgifte van zogeheten P4- en P1-standen. De fout treft in Nederland vermoedelijk zo'n 400.000 adressen. De meter zelf werkt wel goed.

iskraDat laatste houdt in dat het actuele gasverbruik wel wordt bijgehouden, maar niet wordt doorgegeven aan de energieleverancier, aan apps van derden of aan eigen smarthome-inrichtingen. De storing doet zich voor bij een combinatie van een Iskra-type 382 DSMR 2.2+-elektrameter met een Flonidan- of Landis&Gyr-gasmeter. Deze meters zijn volgens Netbeheer Nederland vooral geplaatst in de periode 2011-2013.

De storing werd opgemerkt door enkele tweakers op GoT. Al snel was duidelijk dat het geen enkeling betrof. Navraag bij Netbeheer Nederland door Tweakers leert dat imiddels duidelijk is dat het gaat om een softwareprobleem. Netbeheer spreekt van een 'verlate milenniumbug', omdat de meters de data vanaf 1 januari 2016 niet kunnen doorgeven.

Het probleem doet zich voor bij alle netbeheerders in Nederland, met uitzondering van Stedin en Westland Infra. De elektrameters van Iskra waarbij het probleem zich voordoet, hebben een blauwe knop. De serienummers beginnen met KA6P, KAL7, ZBBD of ZBEV.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

05-01-2016 • 14:32

135

Submitter: CremersDH

Reacties (135)

135
134
67
4
0
23
Wijzig sortering
Ik ben in het bezit van een slimme meter type ISKRA ME382 (met blauwe drukknop en serie KA6P) slimme energiemeter in combinatie met een Uniflo G4SMV gasmeter. Mijn energieleverancier is Eneco, de netbeheerder is Enexis (regio zuid-oost Brabant).

Ik ben niet in het bezit van Toon of een andere commerciele oplossing t.b.v. het uitlezen van de P1 poort en meterstanden. In plaats daarvan lees ik middels een Arduino de slimme energiemeter uit en exporteer deze data naar een eigen MySQL database.

Vandaag heb ik middels mijn ingebouwde debug modus (via de Arduino Serial Monitor) het actuele "datagram" uitgelezen. De uitgelezen gasmeterstand staat op 1784.153 m3. Dat is tevens de waarde van de laatste update die een verandering bezat op 2016-01-01 00:00:12. Daarna is deze waarde niet meer veranderd.

Aflezen van het LCD op de gasmeter geeft wél de actuele waarde (> 1800m3). De slimme energiemeter spuugt dus geen corrupte data uit, maar stuurt de actuele waarde van de gasmeter niet door in het datagram. Of de fout zit in het uitspugen van het datagram óf in het uitlezen van de gasmeter door de slimme energiemeter.

[Reactie gewijzigd door Jasperr op 23 juli 2024 22:39]

Hoeveel woorden je nodig kan hebben om te bevestigen dat het artikel klopt :)
Of de fout zit in het uitspugen van het datagram óf in het uitlezen van de gasmeter door de slimme energiemeter.
Maar:
* zelfde regio/netwerkbeheerder
* zelfde uniflo g4smv
* andere slimme meter (kamstrup 162)
geeft wel de correcte waardes door wbt gas verbruik.
"Software fout" - Kan dat ook betekenen dat de standen niet correct zijn?
Anoniem: 172410 @maniak5 januari 2016 14:39
Ja. Bij een softwarematige meter is dat bijna onmogelijk te controleren. Dat klinkt zwaarder dan het is, maar feit blijft dat wanneer je software een meting laat interpreteren er ruimte ontstaat voor foute interpretaties.

Recent was er bijvoorbeeld nog sprake van gevangenen die te vroeg werden vrijgelaten door een foutje in de berekening. Een onschuldige fout, maar met echte consequenties.
Gasmeter compenseren niet voor temperatuur en druk, hierdoor zijn er structurele meetfouten aanwezig. Het gevolg is dat ACM allerlei compenstatie laat doorvoeren op daadwerkelijk verbruik.
Tja, andersom werkt dat ook zo. In de olie en gas wereld word juist software gebruikt om meetfouten van hardwarematige meters te compenseren.

Zo is de flow door een pijp anders, afhankelijk van de temperatuur van het gas/de olie die er doorheen stroomt. De hoeveelheid embodied energie die je per L doorpompt is dan anders, dus de enige manier om een eerlijke standaard te hebben is om per Joule te betalen. De flow word dus omgerekend naar een afgesproken standaard temperatuur.

Niet dat dit aan de kant van de consument ook gedaan word, daar is het gewoon per liter.
Dat laatste is niet helemaal correct. Ik tank soms bij een tankstation waar je betaalt per omgerekende liter. Waarbij er wordt omgerekend naar een liter bij 15 graden Celsius.

Vraag me trouwens af hoeveel verschil dit maakt, aangezien de ondergrondse opslag me redelijk constant van temperatuur lijkt. Anders moet je vanaf nu 's ochtends vroeg gaan tanken als de tank op z'n koudst is :)
Echt? Cool. Dit is de eerste keer dat ik hoor dat het bij consument ook gedaan word.

Dat 's ochtends tanken gaat niet werken ben ik bang. De grond heeft normaal een thermische buffer van een aantal maanden ;)
In België is dit tegenwoordig gewoon verplicht: http://economie.fgov.be/n...e/Temperatuurcompensatie/
Ik dacht altijd dat dit niet mocht, vandaar dat er pompen zijn die de benzine verwarmen/koelen naar 15 graden in plaats van het omrekenen.
Afhankelijk van de temperatuur buiten hebben de tijdstippen van de leveringen een grotere invloed. De temperatuur van tankwagens scheelt in de zomer of winter toch snel een aantal graden Celsius met de temperatuur van de ondergrondse tanks.

Maar dat wordt zoals je zegt toch al gecompenseerd naar een referentietemperatuur van 15 graden Celcius voor de consument.
Das een wat ingelukkige vergelijking... vloeistoffen variëren niet echt veel in dichtheid afhankelijk van temperatuur. Gassen echter wel (algemene gaswetten) en daar moet je wel degelijk rekening mee houden.
Is het niet andersom? Hoe kouder, hoe 'stroperiger'. Dus pompt het minder snel.

Sowieso denk ik dat zelfs bij 20 graden verschil het verschil verwaarloosbaar klein is op een volle tank.

Edit: Bedankt voor je uitleg Rav.

[Reactie gewijzigd door JwJw01 op 23 juli 2024 22:39]

Nee, de pomp zal altijd hetzelfde volume erin pompen. Hetzelfde aantal liters dus.

Maar als het kouder is wordt de dichtheid van de brandstof groter. Dus krijg je meer kg per liter.
Ik zie in de olie en gaswereld toch vooral coriolis meters zitten, die zijn ongevoelig voor temperatuurwisselingen aangezien ze massaflow en temperatuur meten. Daarnaast kunnen ze heel nauwkeurig het soortelijk gewicht bepalen en samen met de massaflow kan je zo een nauwkeurige volumeflow berekenen (doet de flowmeter ook zelf).

Werkingsprincipe: https://youtu.be/XIIViaNITIw

Deze instrumenten zijn alleen te duur om bijvoorbeeld bij iedereen in huis te zetten als gasmeter of in elke brandstofpomp om nauwkeurig volume te meten.
Dat is toch precies wat ik zeg? Of dat het nu met een coriolis systeem gedaan word of anders maakt toch niet uit?

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 23 juli 2024 22:39]

In jouw voorbeeld moet je of vooraf exact weten wat de dichtheid van de vloeistof is om tot een juiste berekening te komen.
Een massaflowmeter bepaald de dichtheid direct als één van 3 parameters die het instrument direct meet (massaflow, dichtheid en temperatuur).
Ja, dat moest je denk ik ook instellen bij de flowmeter waar ik aan werkte (Krohne Oil&Gas). Maar die probeerde coriolis juist uit te filteren omdat het de meetnauwkeurigheid verminderde.

Compleet verschillende meettechnieken kennelijk, maar ze compenseren allebei voor temperatuur. En ik heb toch zeer sterk het vermoeden dat dit in een coriolis meter net zo goed in de electronica/software gebeurd.
Het zijn altijd berekeningen natuurlijk. Een coriolis massaflowmeter heeft drie primaire meetwaarden, massaflow, temperatuur en dichtheid. Al het andere wordt berekend.

Nou moet ik ook wel zeggen dat je bij gas meestal thermische massaflowmeters gaat zien waarbij je de samenstelling van het gas ook in moet voeren.
Vortex is ook nog een optie als je daarna in je DCS/Scada gaat rekenen.
Ja dat zal kunnen. Ik denk dat of de meters vervangen moeten worden of dat er een software update moet komen
Welk protocol wordt er gebruikt om de gasmeters op afstand uit te lezen?
De elektriciteitsmeters geven hun standen door via GPRS aan de netbeheerders. De gasmeters geven hun standen bedraard of draadloos door aan de elektriciteitsmeters. In de communicatie tussen die twee gaat nu wat mis. Ik weet niet of het bekend is welke protocollen daarvoor worden gebruikt.
Dit is het zogenaamde M-bus protocol wat draadloos over 868MHz gaat. De verbinding is versleuteld tussen gasmeter en electra meter.
Je kunt het signaal gewoon opvangen middels een 868MHz ontvanger.

De huidige meters hebben ook een GPRS module om de stand draadloos door te geven aan de netbeheerder. In het verleden werd het M-Bus signaal op straat afgevangen door er langs te rijden. Ieder tien seconden werd een volledig pakket verstuurd met daarin de standen.
wie betaald voor de electra kosten van deze meters als ze de hele dag aanstaan en verzenden....
Dat gedeelte zit dacht ik aan zijde van netbeheerder. Voor rekening netbeheerder dus. Na meter is het voor rekening gebruiker. Dacht ik.

Er zit overigens wel een batterij in de gasmeter die een keer leeg kan zijn. Hoe je deze moet vervangen geen idee.
Of te wel betalen we het zelf, de kosten zullen dan wel weer omhoog gaan want de winst moet wel blijven.
Wat is hoger? De kosten van een mannetje die langs de deuren moet (inclusief auto en brandstof), of de kosten van een beetje extra stroom om dit automatisch te doen?
Waarom betaal je bij je bank terwijl ze vroeger met een acceptgiro veel meer tijd en geld kwijt waren aan onkosten .... Wellicht zitten deze kosten inderdaad alsnog verrekend in de kosten die je kwijt bent aan je netbeheerder/aansluitkosten en betaal je die inderdaad zelf. Zolang wij dit als burger gewoon maar laten gebeuren en we met de huidige politiek geen omslag kunnen bewerkstelligen gebeurt er niets. Waar zullen we beginnen?
Zenden ze dat m-bus signaal nog uit? Het klinkt als zwaar overbodig.
Yup wordt nog steeds uitgezonden. Je kunt volgens mij als eindgebruiker nog steeds kiezen dat de meter standen niet via GPRS mogen worden doorgegeven en dan moeten ze nog steeds handmatig of middels draadloos M-Bus uitgelezen worden.

Als je niet semi realtime de standen wilt doorgeven dan moeten ze de GPRS module uitzetten in je meter,
Ik was in de veronderstelling dat deze meters alleen maar GPRS gebruikten, wat ook logisch zou zijn. Er is niemand die die korte afstand signalen uit komt lezen. Lijkt mij verspilling van frequentieruimte en energie. Ook vraag ik mij af waarom dit niet bekend is en er geen zelfbouw oplossingen zijn om dit signaal uit te lezen, in plaats van een P1 kabel in dat geval.

Edit: http://www.smsmetering.co...-ME382_SMS_Data-Sheet.pdf

Volgens data sheet doen deze Iskra meters alleen maar wired M-bus, en Wirless met een extra dongle. Omdat mijn gasmeter met een draad verbonden is zou ik dus geen draadloos M-bus signaal moeten hebben.

[Reactie gewijzigd door eew op 23 juli 2024 22:39]

De gebruikte protocollen zijn DLMS en IEC1107
KA6P, jup ik zit er ook bij.

Nou ben ik wel benieuwd wat dit in de praktijk gaat opleveren danwel kosten. Of zouden ze als het systeem weer naar behoren werkt alsnog het daadwerkelijk verbruik kunnen verwerken..? Niet dat het dalijk met 'natte vingerwerk' wordt geschat wat mijn verbruik is geweest zolang de storing nog niet verholpen is.
Telt de meter lokaal niet door dan ?
Er is toch een stand van 31 december, dan kan je op 30 Jan. toch het verbruikte uitrekenen ?

Je zal waarschijnlijk eenmalig zelf mogen doorgeven aan je provider, eventuele 'fraude' komt uiteindelijk toch wel weer omhoog.
Anoniem: 412052 @sleezball5 januari 2016 14:51
zolang de meter de standen bij houd is het een kwestie van de begin en eind standen van elkaar afhalen. De meeste leveranciers zullen hier nu niet heel veel last van hebben, tenzij ze nu eind afrekeningen aan het maken zijn.
De gasmeter werkt gewoon, dus zodra dit probleem is opgelost zal de gasmeter zijn huidige stand gewoon doorgeven en is er vanuit factureringsoogpunt helemaal niets aan de hand. Voor mensen die uitlezen met online services of zelfbouwapplicaties betekent dit waarschijnlijk dat dan het complete gasverbruik van de periode dat de storing bestaan heeft aan het uur dat het is opgelost wordt toegerekend.
KA6P, jup ik zit er ook bij.

Nou ben ik wel benieuwd wat dit in de praktijk gaat opleveren danwel kosten. Of zouden ze als het systeem weer naar behoren werkt alsnog het daadwerkelijk verbruik kunnen verwerken..? Niet dat het dalijk met 'natte vingerwerk' wordt geschat wat mijn verbruik is geweest zolang de storing nog niet verholpen is.
Yup. Ik ook. Praktisch iedereen hier in het appartementengebouw lijkt me; allemaal tegelijk door dezelfde firma geinstalleerd.
Laat me raden. Week 53 is vast het probleem. Bij ons met bepaalde software ook namelijk, die 2x week 1 ziet.
Anoniem: 120539 @pctje5 januari 2016 16:43
Rekenen in weken is meer iets voor mensen, dus het zou me verbazen.
Kan het wellicht een verlopen certificaat zijn? Of wordt deze data op andere wijze versleuteld, of helemaal niet zelfs?

Wat me ook opvalt is dat 16 net een bitje meer nodig heeft dan 15. (0001 0000 versus 1111) Zou het zo erg zijn dat er maar 4 bits gereserveerd zijn in de communicatie voor het jaartal en dát nu het probleem vormen?

Ben erg benieuwd naar de oorzaak.
Het timestamp format in P1 is volgens P1 specs:
The following Value Formats are used for P1 Data Readout value representations:
Value Format | Format/Example | Meaning
TST12 | YYMMDDhhmmss | Time stamp with Year, Month, Day, Hour,
Minute and Second.
Je 4bits verhaal lijkt me onwaarschijnlijk.
Je 4bits verhaal lijkt me onwaarschijnlijk.
Houdt er even rekening mee dat dat enkel de readout representatie betreft, dus hoe het resultaat uiteindelijk over het lijntje gaat.

Het zegt niets over hoe de data intern gerepresenteerd is, wat inderdaad zomaar onderhevig kan zijn aan problemen met numerieke overflow.
Kan kloppen, op dit moment hebben wij dat ook bij wat oudere apparatuur geconstateerd.
Week 53; zou heel goed kunnen.

Het is nu wachten op de volgende softwarefout of hack
Behalve dan dat een slimme meter geen weeknummers kent en de alleen de betreffende datum en tijd.
Waarom zou die meter uberhaupt een idee van dagen moeten hebben? Meterstand nu zou voldoende zijn, of misschien iets van "meterstand x seconden geleden". Maar een kalender in bouwen is vragen om problemen. Iets/iemand moet die meter vertellen welke dag/tijd het nu is, er zijn schikkeldagen, zomer/wintertijd, 2038-probleem, etc.
Misschien dat de software 'intern' wel weeknummers gebruikt.
Klinkt niet echt logisch. Waarom zou de interne software iets van weeknummers moeten weten? Het enige dat die dingen doen is registreren, op datum en tijd.
Dat is inderdaad ook mijn gok :)
Heb het probleem zelf ook, dacht eerst dat het een bug in Domoticz was, maar las inderdaad op GoT dat er vele meer waren.

Met een beetje mazzel kan de energie leverancier het op afstand ook niet uitlezen, zodat de druk wat hoger wordt om het op te lossen.
Ja, energieleveranciers kunnen er ook niet bij op deze manier. Maar die kunnen het waarschijnlijk wel enkele maanden volhouden, en in het ergste geval sturen ze gewoon een kaart op.

We zitten als consumenten in de luxe positie dat we werkende P1 poorten hebben/hadden en dus bijvoorbeeld ook met een refresh rate van 10 seconden ons stroomverbruik kunnen inzien. Dat wij consumenten dat kunnen is volgens mij voor de elektriciteitsmaatschappijen en netbeheerders meer een toevallige bijkomstigheid dan daadwerkelijk een feature. Ik hoop echt dat ze niet deze mogelijkheden om zeep helpen bij het oplossen van dit probleem. Deze Iskra meters zijn volgens mij wat uitleesmogelijkheden betreft de beste die er zijn, als ze zich bijvoorbeeld genoodzaakt voelen de meter te vervangen sta je als consument al met lege handen.
Ja, energieleveranciers kunnen er ook niet bij op deze manier. Maar die kunnen het waarschijnlijk wel enkele maanden volhouden, en in het ergste geval sturen ze gewoon een kaart op.
Wat meteen de effectiviteit van 'slimme' meters reduceert tot 0. Immers moet je dan ook weer controleurs op pad sturen om steekproeven te houden. :)
Ja, maar men zal altijd een kosten/baten analyse doen. Voor de kosten van het bezoeken van 400.000 huishoudens kan je het waarschijnlijk makkelijk tot het einde van de levensduur van deze meters op de ouderwetse manier doen.
Nee, we zijn niet verwend.

Er is een rechtszaak geweest waarin werd geëist dat de consument ook de verbruik gegevens MOET kunnen zien die ook op afstand kan worden uitgelezen. Hiervoor is de P1 poort gekomen, de consument kan, als hij dit wil, de data ook bekijken, opslaan en/of controleren.

De eerste slimme meters hadden geen P1 poort. Deze is later hierdoor gekomen.

Ik heb vanwege deze eis een nieuwe slimme meter kunnen krijgen. Ik had er namelijk eerst één zonder P1 poort en hierdoor gratis een nieuwe kunnen krijgen.
Anoniem: 412052 @gerwim5 januari 2016 14:49
als je het artikel leest zie het antwoord: "Dat laatste houdt in dat het actuele gasverbruik wel wordt bijgehouden, maar niet wordt doorgegeven aan de energieleverancier, aan apps van derden of aan eigen smarthome-inrichtingen."
Voor de oorzaak zou ik er geld op inzetten dat het te maken heeft met de weeknummering, die dit jaar problematisch kan zijn (had 2015 een week 53 en zitten we nu in week 1, of is het alweer week 2)?

2016 is ook een schrikkeljaar, maar dat was 2012 ook. Dus zo simpel zal het wel net weer niet zijn.
(had 2015 een week 53 en zitten we nu in week 1, of is het alweer week 2)?
Deze week 04-01 t/m 10-01 is week 1 van 2016 volgens de geldende ISO standaard. Er is één hele simpele regel voor: week 1 is de week waarin de eerste donderdag van het jaar ligt.
Jammer genoeg zijn er 3 verschillende standaarden.
Diegene die jij noemt is er 1 van (nl de week waarin 4 januari valt is week 1).

De 2 andere zijn:
* de week met 1 januari = week 1
* de eerste volledige week van het jaar = week 1

Bovendien zijn de landinstellingen van Windows fout voor een heel aantal landen (bv. België; Nederland daarentegen is wél correct) waardoor alle software die de registry setting (want dat is het) uitleest ook de mist in gaat.

O.a. ons ERP systeem en Outlook.
In Outlook heb je dan weer een optie om zelf te bepalen wat week 1 is (keuze uit de 3 standaarden), in ons ERP pakket (uiteraard) niet.

Ter info: de betreffende registry setting = HKCU\Control Panel\International\iFirstWeekOfYear.
Voor de geldende ISO norm hoort dat op 2 te staan (en niet op 0 zoals Windows voor België doet)

[Reactie gewijzigd door tc-t op 23 juli 2024 22:39]

Mag ik je dit linkje aanbevelen: https://www.youtube.com/watch?v=-5wpm-gesOY :P

Niet 100% hetzelfde onderwerp maar voor het idee.

Er is een library die probeert dit alles te vangen, mag ik je ook van harte aanbevelen de source code daarvan niet proberen te lezen? Als je geestelijke gezondheid je iets waard is, tenminste ;)
Niet 100% hetzelfde onderwerp maar voor het idee.
De ISO weeknummers zijn stikeenvoudig te berekenen. Dat andere weeknummersystemen irritanter zijn of dat tijd en tijdzones in het algemeen een bende zijn, verandert daar niets aan en heeft daar verder ook helemaal niets mee te maken.
Ben ik blij met een oude analoge meter, en een keer per maand de kast in te duiken , meterkast .
En dan via www.meterstandenmonitor.nl de boel bijhouden.
Wel handig zo'n site met alle data. Ben alleen wel wat huiverig om alles op een onbekende site in te vullen. Er staat wel "Deze website heeft geen commercieel doel en is ook niet in handen van één of meerdere leveranciers. Het is voor mij een hobbyproject en dit is mijn manier van een beter milieu begint bij jezelf". Maar wat nog niet is kan nog komen... en dan is je data verkocht. (!?)

Is het van een medetweaker? Ik kreeg er zo'n gevoel van omdat specifiek Tweakers genoemd staat bij uitleg "productietabel".
Dat kan je met een slimme meter ook doen als je dat wil. Ik vind het uitlezen van de P1 poort en elke 11s graphen van actueel verbruik en per 5m de totalen toch een stuk gebruiksvriendelijker.
En straks hebben we sjoemelsoftware in de meters zitten. Blij toe dat ik nog een draaischijf heb!
Kun je je voorstellen wat de paniek geweest zou zijn als de meter door een software-fout besloten zou hebben de gaslevering stop te zetten. (Ik weet niet of deze meter dat kan en laten we hopen dat ze niet alsnog gaan afsluiten.)

400.000 huishoudens zonder gas in de koudste periode van het jaar.. Brrr. Al zou ik het waarschijnlijk erger vinden als het mij weer eens overkomt dan wanneer het 400.000 huishoudens overkomt die ik niet ken.

Ik heb zo veel software-fouten meegemaakt dat ook ik de slimme meters lekker buiten de deur houdt. De kans op fouten is vast klein, maar fouten zijn er gegarandeerd en het lijkt steeds mij te moeten overkomen. Tot een geblokkeerde telefoon vanwege een software-fout bij mijn zorgverzekeraar aan toe. Je zou toch denken dat die twee niets met elkaar te maken hebben.

Allemaal automatisch dus niemand heeft er een idee van wat er fout gaat, totdat de klant.

En de afgelopen 5 jaar ook al twee maal met grote energiemaatschappijen:
- De Nuon heeft een jaar lang stug volgehouden dat ik was overgestapt naar een andere leverancier (maar ze konden niet veggen welke). En elke maand belde er weer een Nuonmedewerker met de vraag of ik alsjeblieft wilde overstappen naar Nuon. Om dan plotseling een "Welkom terug bij Nuon, kunt u even binnen 5 dagen 3000 euro overmaken?" welkomst- c.q. dreigbrief te sturen.
- Essent die mijn aansluitng zonder mijn medeweten verhuisde, van Nuon naar Essent en onder aan andere naam. (Vast een 'eenvoudige typfout' geweest.) Maar omdat ik daar geen toestemming voor gegeven had, kon ik die toestemming ook niet intrekken, dus terugdraaien kan niet (zonder eerst mijn verhaal aan 12 telefonistes te hebben moeten vertellen) En de tenaamstelling (bij de netbeheerder) kon al helemaal niet hersteld worden, want volgens Essent kunnen zij dat niet en kan alleen de Nuon dat, volgens Nuon moet de netbeheerder dat doen en volgens de netbeheerder kan alleen Essent het. Iedereen had een logisch verhaal, maar uiteindelijk heeft de netbeheerder toch maar 'iets' gedaan, terwijl die normaal elk klantcontact verbieden, omdat ze doorkregen dat hier toch iets mis was met hun heilige systemen en waarschijnlijk omdat ze mijn telefoontjes zat werden. Maar dan heb je wel vele uren aan de telefoon gehangen.

En excuses kunnen er niet vanaf, want niemand vindt het hun fout, "fouten gebeuren soms nu eenmaal".

Ik hoef er echt de ellende van slimme meters niet ook nog bij te heben.
Het gaat mij niet gebeuren dat mijn vriezer staat te ontdooien omdat een typmiep 2 cijfers van een postcode heeft omgewisselt, ongemekt het verkeerde adres heeft afgesloten, maar het niet opnieuw kan aansluiten omdat het volgens 'het systeem' niet is afgesloten, of omdat aansluiten minimaal 2 weken duurt.
Op afstand afsluiten is met nieuwe slimme meters (die al een tijdje worden uitgeleverd) niet meer mogelijk, de mogelijkheid zit er fysiek niet in zover ik weet. En in de wintermaanden afsluiten wordt volgens mij sowieso niet gedaan, daar zit altijd wel enige coulance op.
Mag mijn energiebedrijf mij afsluiten als het vriest?
U wordt niet afgesloten wanneer het vriest. Het moet dan wel twee dagen achter elkaar onder de nul graden zijn. Hierop zijn een paar uitzonderingen. U wordt wel afgesloten tijdens een vorstperiode:
1.als u zelf wilt worden afgesloten;
2.als u fraude of misbruik pleegt;
3.bij een onveilige situatie, bijvoorbeeld een gaslek;
4.als er geen energiebedrijf bekend is bij uw netbeheerder.
https://www.consuwijzer.n...luiting-elektriciteit-gas

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 23 juli 2024 22:39]

Anoniem: 49516 @ThinkPad6 januari 2016 09:19
De landis-gyr g350 kan wel het gas op afstand afsluiten. Dit kan je ook niet handmatig overrijden volgens de handleiding, alleen als hij op afstand weer is vrijgegeven...
https://www.enexis.nl/Doc.../landis-gyr-type-g350.pdf
.. in de wintermaanden afsluiten wordt volgens mij sowieso niet gedaan, daar zit altijd wel enige coulance op.
Maar we hebben het hier natuurlijk wel over (menselijke of software-) fouten.

Punt 4 is mij dus mogelijk overkomen. Ik weet niet of de netbeheerder nog wel dacht dat ik klant was van Nuon, Nuon was er een jaar lang van overtuigd van niet.

En ze vergeten nog wat punten:

5. Als een medewerker van de netbeheerder of een willekeurig energiebedrijf (niet noodzakelijk uw eigen) een fout maakt of een handeling uitvoert die onbedoelde gevolgen heeft;
6. Als er een fout in een van de vele administratieve systemen zit (netbeheerder, een willkeurige energiebedrijf, BKR of enig bedrijf dat toegang heeft tot die systemen);
7. Als er een fout in de software van de gasmeter zit;
8. Als hackers zich toegang weten te verschaffen tot onze system of uw gasmeter;

De meest schokkende fout die mij is overkomen, was dat een zorgverzekeraar mij met terugwerkende kracht een andere (iets duurdere) verzekering gaf, waarop hun systeem direct (zonder dat iemand het besefte) concludeerde dat ik al jarenlang wanbetaler was en mij aanmelde bij het BKR. Met als gevolg dat Vodafone, die geauomatiseerd gebruikt maakt van het BKR-register, mij blokkeerde, ondanks dat ik bij niemand ooit een betaling had gemist.
En alles zonder een melding naar mij, want "een brief sturen aan iemand die al jaren wanbetaler is, is zonde van de postzegel".

En daar kwam ik toevallig achter doordat ik werd afgewezen bij een aantal zorgverzekeringen waarvan 1 "op medische gronden" als reden gaf. Navraag leerde dat dat in hun ervaring de reden was waar de minste mensen opheldering over wilden maar dat de echte reden in mijn geval een BKR-registratie als langdurige wanbetaler was.

Een ogenschijnlijk simpele menselijke fout, maar met grote gevolgen en het is onmogelijk om te achterhalen wat er allemaal is foutgegaan.
Als de netbeheerder ook gebruikt maakt van het BKR-register, was ik misschien ook wel volautomatisch afgesloten geworden.

[Reactie gewijzigd door Roland684 op 23 juli 2024 22:39]

Kijk eindelijk slimme praat ipv slimme meters.
Een gewone draaischijf meter is het beste, software wordt gehackt en daar gaat de meterstand :)
nouw als je hem zelf kan verlagen....
Een echte tweaker leest dan ook de p1 poort uit en logt dit in een database toch? Als bij mij de meterstand ineens afwijkt merk ik dat wel...
Anoniem: 14038 5 januari 2016 15:24
En daarom is software testen ook een vak apart (in de IT).
Dat de fabrikant zoiets blijkbaar niet test zegt heel veel over de zorgvuldigheid van zijn software ontwikkeling.
Dit soort zaken hoort typisch op een checklijst van de tester te staan.
Maar je wilt niet weten hoe vaak een snel in elkaar geflansd prototype toch in productie terecht komt. Tot stemmachines aan toe.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.