Software-update moet storing slimme gasmeters binnenkort verhelpen

De storing waardoor bepaalde slimme gasmeters hun gasmeterstanden niet meer doorgeven, lijkt opgelost. Meterleverancier Iskrameco test de update deze week. Als alles goed gaat, verspreidt de leverancier de nieuwe software vanaf zaterdag.

Om de update binnen te krijgen, hoeft de klant niets te doen, zo meldt Netbeheer Nederland in een e-mail aan Tweakers. Wel kan het enkele weken duren voordat alle 400.000 getroffen adressen de update binnen hebben. Pas als de nieuwe software binnen is, kan de meter weer zelf actuele gasmeterstanden doorgeven aan apps en aan de energieleverancier.

Omdat de meting enkele weken niet is doorgegeven, kan het zijn dat de energieleverancier bij facturatie in sommige gevallen een schatting gebruikt. Ook is het mogelijk dat de leverancier een klant vraagt handmatig de gasmeterstanden door te geven. De gasmeters hebben wel het verbruik gemeten tijdens de storing.

Op vijf januari bracht Netbeheer Nederland naar buiten dat elektrameter Iskra-type 382 DSMR 2.2+ samen met een Flonidan- of Landis&Gyr-gasmeter de gasstanden niet meer doorgaf sinds 1 januari van dit jaar. Het softwareprobleem betrof volgens de beheerder een 'verlate millenniumbug'.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

11-01-2016 • 15:58

107 Linkedin

Reacties (107)

Wijzig sortering
Het softwareprobleem betrof volgens de beheerder een 'verlate millenniumbug'.
Dit opent wel de deur naar speculeren, wellicht een dirty fix voor de oorspronkelijke millenniumbug?

[Reactie gewijzigd door Dedun op 11 januari 2016 16:05]

Ik vind het interessanter dat die meters klaarblijkelijk een 'over-the-air' (of in dit geval misschien beter 'over-the-line') FW update kunnen krijgen. Als dat pad niet goed genoeg dichtgetimmerd zit, betekent dat misschien dat er ook mogelijkheden zijn om andere firmwares (die misschien wat sneller of trager tellen ;) ) op die meter te zetten zijn. Zouden daar al beveiligingsonderzoekers naar gekeken hebben?

[Reactie gewijzigd door El Psycho op 11 januari 2016 16:30]

Ik krijg zoiezo de kriebels van software in apparaten die bepalen hoeveel ik verbruik zij hetb gas of elektriciteit.

Er zijn al genoeg klachten van mensen met slimme meters die ineens 30% meer verbruiken.

Heb net mijn huis en ben blij dat ik oliedomme meters heb.
De zogenaamde besparing is toch een mythe.
Tsja, 30% verschil tov een meter die al bijna een halve eeuw niet meer geijkt is...... ik heb toch meer vertrouwen in de correctheid van een nieuw uitgeleverde meter.
Ik niet.
Ik snap er zelf niet al te veel van maar het probleem lijkt vooral te zitten in adapters en led verlichting en had iets te maken met cosinus.

Waardoor werkelijk verbruik hoger is als de geleverde hoeveelheid maar dit mag niet doorberekend worden aan consumenten.
Het probleem zat hem dan ook dat dit wel doorberekend word door deze slimme meters.
Ze zullen normaal gebruik zoals een oven of gloeilamp dan ook wel correct meten maarja ik koop niet voor een vermogen aan zuinige apparatuur om vervolgens ook nog eens meer te betalen aan de stroomrekening dan het apparaat normaal zou verbruiken.
cosinus phi vergeten meenemen, auch, da zou een pijnlijke kunnen zijn ja....

voor de niet-electrici : enkel stroom die "resistief" is produceert electriciteit, de rest niet, maar loopt wel door uw draad. de verhouding tussen de "nuttige" stroom en de "totale" hoeveelheid berekent men dmv een factor, de cosinus tussen de hoek van beide stromen....

Typisch heeft een TL-verlichting (met spoel en condensator) een cosinus phi van 0,6. ==> van de 1 ampere stroom die er loopt mag er maar 0,6 geteld worden.
een goedkope ampere meter daarentegen telt weldegelijk 1... dus: verkeerd gemeten, en nooit in het voordeel van de klant...

Enne: neen: dit merk je niet als je enkel met gloeilampen telt.
je moet dit met spoelen of condensators meten..
Vergeet niet de LED-lampen. De eerste versie (en Chinese meuk) hebben een beruchte cos. Voor energiebedrijven is dit gewoon een gigantisch probleem. Zij moeten namelijk wel de hoeveelheid energie produceren in VA ipv Watt. Oftewel gewoon verlies voor deze bedrijven. Er was in verleden wel eens sprake van een correctie toe te gaan passen als teveel gebruikers naar een te lage cos toegaan. Geen idee hoe nu zat, iets met klok en lepel voor mij.
In bestekken worden vaak voorgeschreven dat een elektrische installatie van een gebouw niet lager mag komen dan een bepaalde cos. Voor een trafo van een gebouw rekenen we tussen de 0.85-0.9 qua vermogen al. Bv bij een 1250kVA gaan we van uit dat we maximaal 1062kVA aan mogen sluiten. (1250kVA*0.85). Anders gaat de trafo wellicht door de hoeven.
Dus voor thuis niet normaal dat de cos mee wordt gerekend, in de installatie wereld al wel.
in de zakenwereld wordt dat inderdaad gewoon mee gefactureerd (aan een ander tarief) .
MET boete als de cosinus onder de 0,85 gaat... Dit kan je trouwens oplossen door (dure) condensatorbanken.. (daarom dat computervoedingen, zeker voor zakelijke computers, tegenwoordig PFC hebben: power factor correction)

Als je wil testen: zoek een goedkope "rommel" verbruiksmeter (dus een kill-a-watt zonder PFC); zet hierop een dominiostekker, en vul 1 stopcontact met een led-lamp, of een koelkast of zo... (dingen met slechte cosinus phi)
Meet het verbruik.
Neem nu uit een oud TL-armatuur een condensator, zet er een stekker op, en steek in een 2e stopcontact van die dominostekker.
(die condensator kan hiertegen, hij is voor dit soort spanningen gemaakt). Je zal een dalend verbruik zien op die kill-a-watt.. (als je dat niet verbruiksverschil ziet heb je een goede verbruiks-meter ;-)

[Reactie gewijzigd door verstrooid_prof op 12 januari 2016 13:50]

Dat is het verschil tussen KVA en KW. Ik heb ook het gevoel dat digitale meters KVA/h (kilo volt ampere uur) meten in plaats van KW/h (kilo watt uur). Doe mij maar een mechanische kilowattuurmeter met zo'n mooie draaischijfmeter die meet namelijk netjes KW en geen KVA.

Een ideale last heeft een powerfactor van 1. Deze kennen we als verwarmingselement zoals bijvoorbeeld een straalkachel. Dit is de ideale belasting. Als die 1 KW aan warmte energie afstraalt dan zal die 1 KVA uit het net trekken.

Een elektronisch geschakelde last heeft doorgaand een powerfactor van tussen de 0.50 en 0.85. Een elektronische last is dus minder ideaal dan de draadweerstand. Je computer's, mediabox, TV's en andere elektronische apparaten in huis gebruiken bij elkaar bijvoorbeeld 1 KW. De doorsnee powerfactor stellen we op 0.70. Een KVA meter meet in dat geval 1.4 KVA. Dat is de belasting op de bekabeling, de hoeveelheid stroom (Ampere) die er door de kabel gaat. Maar de daadwerkelijk getransporteerde energie is en blijft 1 KW.

De vraag is nu wat de meter daadwerkelijk meet. Is het KW of KVA? Of KVA met een meetcorrectie? Ik ben benieuwd of iemand daar antwoord op kan geven. Want ik weet op dit moment niet wat ik moet geloven.
Dat is het verschil tussen KVA en KW. Ik heb ook het gevoel dat digitale meters KVA/h (kilo volt ampere uur) meten in plaats van KW/h (kilo watt uur). Doe mij maar een mechanische kilowattuurmeter met zo'n mooie draaischijfmeter die meet namelijk netjes KW en geen KVA.
[...]
De laatste (??) "slimme" meters meten zowel het reële vermogen alswel als het blind vermogen.
Echter de waarde die voor consumenten in rekening wordt gebracht is het reëel vermogen. Oftewel het vermogen in kWh en niet in kVAh.

Neemt niet weg dat het wel wenselijk is om zoveel mogelijk apparatuur te gebruiken wat een fatsoenlijke fase-correctie gebruikt. Dus een PC-voeding met Active-PFC.
Die zijn minder belastend voor het net en daarnaast ook nog eens zuiniger.
Een fatsoenlijke PC-voeding met hoog rendement en met goede correctie doet meestal 0.85. Met een beetje geluk haal je 0.90 maar de praktijk is weerbarstig met een gemiddelde van 0.75.

Helaas hebben de kastjes die je bij het internet / TV abonnement krijgt doorgaans geen geweldige voeding. Ook hebben LED lampen over het algemeen een powerfactor die erg dichtbij de 0.5 ligt.

Is goedkoop duurkoop? Jazeker!
zie hier net boven: je kan het testen door een berucht inductieve lading (TL-lamp , onderbelaste inductiemotor.. ) te testen MET en ZONDER condensator parallel erover.. als je geen verschil ziet was het een goede meter, anders niet.
Je hebt gelijk dat het verschil te testen en te meten is. Helaas voor de meeste mensen geen alledaagse test om even zelf te doen.

Ben wel benieuwd of de nieuwe meters van tegenwoordig wat dat betreft beter meten dan de nieuwe meters van pakweg tien jaar geleden.
Heb net mijn huis en ben blij dat ik oliedomme meters heb.
De zogenaamde besparing is toch een mythe.
Besparing door een slimme meter? Maakt die stroom of zo?

En hoe weet jij dat jou meter niet te hard loopt? Heb je die recentelijk laten nakijken. Heb ik wel gedaan en toen bleek dat ie standaard 4% teveel in rekening bracht.
Ik erger me ook altijd dood aan die besparings reclames van Eneco en consorten. Maar ze hebben wel gelijk op het punt dat door het goed inzichtelijk maken van het verbruik mensen hun gedrag gaan aanpassen en daarmee kan stroom worden bespaard.
Maar als je je gedrag niet aan past kost een ding als TOON je alleen maar extra geld. En je moet heel wat stroom besparen om die 3,5 tot 6,5 euro per maand terug te verdienen.
ik heb een draaischijf meter gelukkig maar er zijn zat klachten van mensen met hoge rekeningen na dat ze een digitale slimme meter gekregen hebben.

En die besparing is er idd niet maar er word wel me geadverteerd.

heb mijn peter gecontroleerd met x watt aanzetten en kijken hoelang het duurt voordat het wieltje rond draait en het klopt precies bij mij

was een afwijking van een half %tje maar dat was dan ook maar een sample van een paar rondjes en niet iedere lamp geeft 100% precies de wattage die erop staat.
Men klaagt dat men meer verbruikt, maar hoe bewijs je dat je vorige meter goed werkte? Heb je daar een recent kalibratierapport van? Wanneer iets in ons nadeel is gaan we snel roepen dat dat niet kan en dat dat foutief is. Gaat het de andere kant uit dan gaan we weer niet klagen over het feit dat de vorige het eigenlijk niet zo goed deed.
Het is wel frappant dat er hele wijken zijn waar ze de slimme meter toen nog geforceerd geplaatst hebben (voordat je mocht weigeren) en dat die hele wijk ineens meer gebruikt.

Waren het dan de oude meters die niet correct waren of moet je dan gewoon constateren dat je bedonderd word.

als je jaren lang rond hetzelfde verbruik schommelt en als enigste niet constante verandering de meter aangewezen kan worden kan je niet anders dan constateren dat dat ding je bedonderd.

En nee natuurlijk klagen we niet als het minder is maar dit is wel nederland he die kans is echt NIHIL !
Als dat al zou gebeuren gaan gewoon de prijzen omhoog omdat ze wel even veel willen blijven vangen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 11 januari 2016 19:38]

als je jaren lang rond hetzelfde verbruik schommelt en als enigste niet constante verandering de meter aangewezen kan worden kan je niet anders dan constateren dat dat ding je bedonderd.
Het is inderdaad aannemelijk dat één van de twee meters onjuist meet. Je conclusie dat de nieuwe meter daarom te veel meet is echter een aanname. Het kan prima zijn dat de oude meter structureel te weinig opgaf. Dan was je gemeten verbruik netjes constant, maar wel te weinig. Op zich niet ondenkbaar met analoge apparatuur die enkele decennia oud is.

De enige manier om te weten wat er aan de hand is, is de oude meters nu opnieuw testen. Dan weet je welke er foutief meet, tot die tijd berust alles op speculatie.
Ach ja ik heb binnenkort wel een nieuwe groepenkast en dan kan er gewoon een meter bij geplaatst worden om mee te vergelijken.
Na de officiële (nu digitale) meter betreft het de binneninstallatie. Daar kun je als extra een analoge meter plaatsen. Of zelfs drie analoge meters van drie verschillende merken. Als de hele wijk bijdraagt om dat in één woning te doen kost het bijna niets. Ben benieuwd wat daar uit zou komen. Drie analoge meters met vrijwel dezelfde lagere waarde en een hogere digitale waarde? Of gewoon vier ongeveer gelijke waarden.

De eigen meters zijn niet geldend, maar met zo'n constructie kun je wel controleren of de nieuwe meter klopt.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 11 januari 2016 20:56]

Je kan de meters laten ijken a 180 euro dacht ik en dan kunnen ze het moeilijk negeren.
Maarja wel weer extra kosten om mogelijk je gelijk te krijgen.
Er zijn al genoeg klachten van mensen met slimme meters die ineens 30% meer verbruiken.
Heb je links naar enige van deze klachten?
Ach, hier voorbeeld van, persoonlijke ervaring.

7 jaar een slimme meter via Oxxio: 4500 euro stroom in één jaar en voorgaande jaren 3000 euro: 2 personen in huis. Nieuwe (slimme) meter dit jaar en we zitten nog maar op 1400 p/j en dalende. We gingen van 20-30kWh p/d naar 8-12. Ra ra?

Liander hier in elk geval met een goed gedocumenteerd verhaal benaderd en die doen een steekproef over een 5 maanden om het verschil te vergelijken, v.a moment van de nieuwe meter.

4000 euro op 1400 euro per jaar is nogal een verschil...

Ohja: Energieleverancier (Nuon in dit geval) wilt er niet aan geloven, uiteraard, todat er een uitslag is.

[Reactie gewijzigd door Silent Hunter op 11 januari 2016 17:21]

Inderdaad - ik heb er ook last van. Slimme meter erop, en ineens is het verbruik DRIEMAAL zo hoog tov van de verglijkbare periode vorig jaar. Maar het ligt natuurlijk nooit aan de meter. Ik kijk het nog even aan, maar de slimme meter gaat er anders binnenkort gewoon uit.
Het kan natuurlijk altijd nog zo zijn geweest dat je oude meter kapot was. Maar wat houd je tegen om (tijdelijk) een andere meter achter je meter te hangen?
liefst 1 met de nodige rapporten die aantonen dat deze correct gekalibreerd is.
Ik zou wel willen, maar dat gaat een beetje moeilijk met gas :-(
Normaal verbruik is makkelijk te berekenen.
zo zou ik in mijn geval ongeveer op 2200 a 2400 kwijt zijn in mijn nieuwe huis.

450 voor de koelkast
175 voor de tv
160 voor verlichting
350 a 400 voor de pc (gebaseerd op mijn pc en verbruiksduur onder load terwijl ik lang niet altijd game)
300 voor koken wederom ruim gerekend want gemiddeld kook ik 15 minuten a 1100 watt stand
en dan een whopping 540 watt pj voor de bagger die Ziggo me aansmeert en mijn router (wederom gebaseerd op mijn verbruik)

en dan nog een honderdje of 3 voor andere meuk


zulk extreem gebruik is dus ook vrij makkelijk te vinden en te zien dat het niet klopt.
Normaal verbruik is makkelijk te berekenen.
zo zou ik in mijn geval ongeveer op 2200 a 2400 kwijt zijn in mijn nieuwe huis.

450 voor de koelkast
175 voor de tv
160 voor verlichting
350 a 400 voor de pc (gebaseerd op mijn pc en verbruiksduur onder load terwijl ik lang niet altijd game)
300 voor koken wederom ruim gerekend want gemiddeld kook ik 15 minuten a 1100 watt stand
en dan een whopping 540 watt pj voor de bagger die Ziggo me aansmeert en mijn router (wederom gebaseerd op mijn verbruik)

en dan nog een honderdje of 3 voor andere meuk
[...]
Wat stellen die getallen voor?
Je noemt het Watt, maar dan kan ik de getallen totaal niet rijmen.
175 Watt voor een PV kan prima. Is niet heel zuinig, maar zeker niet ondenkbaar.
1100 Watt voor koken is onwaarschijnlijk laag, want een beetje inductie-kookplaat zit eerder tegen de 7000 + Watt. Zelfs een oven (2000 a 2500 Watt) of waterkoker (1500-2200 Watt) trekt meer.
450 Watt voor een koelkast is dan weer idioot veel.

Alternatief zou kunnen zijn dat je het hebt over kWh in een jaar.
Dan klinkt het waarschijnlijker.
Dan is 450 kWh per jaar ongeveer 50 Watt gemiddeld. Nog steeds veel voor een koelkast, maar een ouder of versleten model kan prima zoveel verbruiken. (of groot Amerikaans model)
De 175 kWh/j voor een TV zit dan op zo'n 130 - 150 Watt gemiddeld 3 a 4 uur per dag.

En een gemiddeld huishouden zit op 3500 kWh/j, dus met een koelkast die 450 kWh per jaar zit, heb je met 2400 kWh/jaar aan totaal verbruik erg netjes.
Ter verduidelijking het is natuurlijk kwh dat lijkt mij vrij logisch.
Die 5400 moet dan ook kwh zijn.

De tv gebruikt tussen de 39 in de avond en 80 overdag.
de koelkast is een amerikaanse dus dan valt het wel mee.

1100 watt is wat je daadwerkelijk verbruikt.
ja een kookplaat is rond de 7000 watt maar dat is alleen als je alle platen max belast gebruik je dus 1 plaat op half niveau zit je rondde 1100 voor een grote pit en dat is dis alleen als je het een uur gebruikt.
Kook je een kwartiertje wat het bij mij steeds ongeveer is (veel 1 pans meuk) is het zo veel niet.

En ik ben maar alleen dus dan valt het allemaal wel mee gelukkig.
Koop een watt-meter domotica set. Die meet vanuit het stopcontact. Heb 349 euro betaald voor vier wifi stekkers + wattmeter set. Die houden ook realtime het verbruik bij. Super handig!

Wat ik prettig vind is op afstand iets aan of uit kunnen schakelen, mocht je iets vergeten zijn. Even inloggen via de app, product uitschakelen, klaar. 0% verbruik op alles wat achter deze groep zit. :)

https://shop.benext.eu/pr...?cPath=22&products_id=119 :)
of het werkt anders om mijn meter uit 1958 is vervangen vor een slimme en het scheelde mij in 1 jaar 1000 euro aan energie.

ik begrijp je zorgen en vermoed dat het en kwestie van tijd voor dit word "gehacked" net als dat we dachten dat "slimme" tv,s niet interesant waren om te hacken en dat gebeurd ook steeds meer dus ik zeg tegen 2020+ zal het vast zo zijn dat een hele straat/provincie kan worden plat gelegd door een gas/electra meter virus!

want iedereen heeft tegen die tijd een slimme meter!

http://webwereld.nl/secur...lijke-uitrol-slimme-meter
Tja.
Je mag nog altijd weigeren maar grote kans dat als zeg de inwoner van de sesamstraat 1 gaat verhuizen in 2021 dat de volgende bewoner verplicht word om een slimme meter te plaatsen bij het afsluiten van een contract.

Er zijn nu zelfs al leveranciers die je verplichten een slimme meter te nemen wat ik merkwaardig vind.
Waarom loont het voor een leverancier om voor jou een slimme meter en monteurskosten te betalen?
Betaal je dan gewoon meer? Of vallen die kosten voor de netbeheerder en maakt het ze daarom niets uit.
Maar in een normale wereld willen ze dit niet voor je betalen omdat het ze winst zou kosten.

Wel jammer dat we geen inzicht hebben in landelijk gebruik.

De laatste jaren is alles namelijk veel zuiniger geworden maar volgens mij zijn energie leveranciers er niet slechter op geworden en dat terwijl er een dalende energieprijs is.
Dat is iets wat ik behoorlijk merkwaardig vind en de vraag blijft waar blijven ze evenveel geld vandaan halen terwijl logica zegt dat verbruik naar beneden gaat en de prijs ook.
mee eens dat alles zuiniger is geworden maar we gebruiken er juist wel veel meer van.

door onze luxe levens vroeger was het luxe als je een grote plasma had hangen (die veel slurpte) nu is het veel normaaler om een grote led lcd beneden te hebben en meteen ok maar een boven dus bij elkaar heft dat het weer op.

of overal mooie led lampen in huis super zuinig maar wel met 5 mensen in een huishouden alemaal een tablet en mobieltje waarvan er weer 6 a 7 laders constant in het stop contact zitten sluip te verbruiken.

en zo kan ik nog wel meer voorbeelden verzinnen het is gewoon ons luxe leven waardoor de kosten niet veel minder worden dan we zouden willen denk ik
Mijn eerste 42 inch tv gebruikte 200 watt mijn 47 inch nu gebruikt maar 39 dus dan moet ik aardig wat tv's aanzetten om aan hetzelfde verbruik te komen.

mijn pc zit ook al lang niet meer aan de 650 watt maar is idle in windows maar 34 watt en onder full load 365.

Ik kan er dan ook niet bij dat i meer zou gaan gebruiken maar misschien in meer persoons huishoudens dat het veranderd.
Zit er niet in elke meter een GPRS modem ? Kan me niet voorstellen dat data verkeer over de electra lijn gaat, hoewel het low-speed data is.
Ik zou het niet weten. Ik weet alleen dat er een kanaal is om er zonder fysieke toegang firmware in te stoppen. Ervaring leert dat als er zo'n kanaal is, er mensen zijn die een manier vinden om dat kanaal te misbruiken, vooral als de beveiliging niet al te best is (en als er al een Y2016 bug in zit, kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat de beveiliging state-of-the-art is).

Vooral bij een slimme meter kan ik me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die er baat bij hebben om te proberen de meter te manipuleren. Bijvoorbeeld hem langzamer te laten tellen (om je eigen verbruik lager te laten lijken) of sneller te laten lopen (voor bij de buren, om te verhullen dat je eigen meter langzamer telt ;) ).
Het gaat via GPRS. Ooit es een verhaal gelezen van iemand die niet wilde dat z'n meter op afstand wordt uitgelezen. Die afspraak kun je maken met het energiebedrijf. Voor de zekerheid had ie de meter ingepakt in aluminiumfolie. Wordt ie na een paar maanden gebeld dat ze zijn meter niet kunnen bereiken. Wat hadden we nu afgesproken, meneer van het energiebedrijf?

En deze bug is onvergeeflijk. Kom nu, we weten al 20 jaar van de millenniumbug. En niemand die even een paar testgevallen maakt voor 1, 10 en 100 jaar in de toekomst? Prutsers zijn het.
Klopt, GPRS, dat is dus ook de oorzaak (samen met lantarenpalen) dat het GPRS netwerk de komende 10 jaar nog steeds niet kan worden uitgefaseerd...

Wel bijzonder trouwens je kindle zend een boel bijna direct naar je toe, maar 40.000 meters een update sturen duurt 3 weken. Wat als je straks bij 7.000.000 (175x meer) huishoudens een security patch ota voor de meter moet uitvoeren.. duurt dat dan ook (letterlijk) 10 jaar? (21*175/365 = 10)

[Reactie gewijzigd door djwice op 11 januari 2016 22:35]

Sjoemelsoftware
Ik zal niet vreemd opkijken .
Want het gaat altijd ui de lengte of uit de breedte, en vele kleintjes maken een grote??????????
Er is voor erg veel software een soortgelijke fix toegepast.
Het probleem is alleen hier dat ze dus blijkbaar een verkeerde fix hebben toegepast, namelijk t/m 31-12-2015 en niet t/m 31-12-2065 of iets dergelijks.
Hmmm...interessant. 16 is wel een enigszins logisch getal daarvoor. 2^4=16
Nu is het dit, maar wat als straks door een zgn foutje je standen niet meer kloppen ?!
Bewijs maar eens dat je geen 100.000 kuub verbruikt hebt

Niet alle vernieuwing is een vooruitgang.
Dit soort software zou ook gewoon opensource moeten zijn zodat iedereen kan zien wat het precies doet en hoe het dit doet.
Daar schiet je maar weinig mee op als niet ook de hardware compleet open is. Bovendien moet je ook nog kunnen bewijzen dat de software die op de meter draait dezelfde is als waar je de sourcecode voor hebt,

Het grotere probleem/risico hier is dat meters niet alleen op afstand uitgelezen kunnen worden, maar ook geherprogrammeerd. Het systeem zal ongetwijfeld beveiligd zijn, maar ik loop al een tijdje mee in deze wereld en ik heb niet al teveel vertrouwen in die beveiliging. Ook heb ik er weinig vertrouwen in dat al die mensen die er mee te maken hebben eerlijk zijn. Rotte appels heb je overal.

Dit is niet alleen een risico voor de klant (klassieke voorbeeld: corrupte medewerker energiebedrijf seint vriendjes in over welke adressen op vakantie lijken te zijn) maar ook voor het energiebedrijf. Wat gaat er gebeuren als criminelen straks tegen betaling je energiemeter kunnen herprogrammeren om 25% minder gebruik aan te geven ? En om de klanten en zichzelf te beschermen voor elke 10 klanten een willekeurig adres ook maar even doen ?

Het is niet de vraag of dergelijke dingen gaan gebeuren. De vraag is wanneer. En om het nog fraaier te maken, je kunt de slimme meter weigeren, maar als je nog een domme meter hebt komen ze hem op verzoek gratis omwisselen voor een slimme. Maar probeer maar eens een slimme meter voor een domme om te laten wisselen...
Hoe lang kan de Nederlandse burger de slimme meter nog weigeren? Volgens mijn energieleverancier worden we in 2017 gedwongen. Ben benieuwd hoe dat in zijn werk gaat bij de 10% weigeraars.
Dat klopt dan weer niet. De slimmer meter mag gewoon geweigerd worden. Bovendien hoef je iemand niet zomaar toegang te geven tot je woning. Er bestaat huisrecht, en ook de leverancier van de meter moet zich aan de Nederlandse wet houden.
Klopt wat je zegt. Maar laatst verzekerde de helpdesk van mijn energieleverancier me dat de slimme meter in 2017 verplicht wordt.
Je bent verplicht mee te werken aan onderhoud/vervanging/uitlezen/afsluiten van de meter. Als je weigert komt de politie met de monteur mee.

De oude meters gaan ongeveer 35 jaar mee, dus vroeger of later zal hij vervangen moeten worden, en dan hang je voor een slimme meter, want die oude zijn op een gegeven moment niet meer leverbaar.

Voorspelling: als alle vrijwillige vervangingen gedaan zijn komt er een rapport dat in huizen met analoge meters meer gefraudeerd wordt met het energieverbruik. Vervolgens wordt het verplicht.
Als die dag komt gaat die meter mooi in folie.
Ding opsluiten in een kooi van Faraday
Het grotere probleem/risico hier is dat meters niet alleen op afstand uitgelezen kunnen worden, maar ook geherprogrammeerd. Het systeem zal ongetwijfeld beveiligd zijn, maar ik loop al een tijdje mee in deze wereld en ik heb niet al teveel vertrouwen in die beveiliging.
En precies dít los je op als het open source is. Dan hoef je er geen vertrouwen in te hebben dan kan je het zélf controleren.
en al die mensen die geen toeten of blazen weten van computers of open source? ga jij die dan gratis voorlichten?
De gasmeter doet het nog gewoon hoor, die kun je aflezen.
Er zit alleen een verschil in het protocol tussen de gasmeter en de ISKRA (die het via GPRS te benaderen is)
Hierdoor geeft de ISKRA een verbruik van 0 m3 aan.
Iskra is de naam van de fabrikant, niet de afkorting van het systeem, en betekent zeer toepasselijk "vonk".
De fabrikant is Iskrameco. De specifieke naam van de meter is Iskra-type 382 DSMR 2.2+. Volgens mij snapt iedereen wel welke meter ik bedoel als ik het "de Iskra" noem...
In deze context misschien, maar als er 3 apparaten van Iskra naastelkaar hangen sta je nog even op je hoofd te krabben. Vandaar dat ik alvast even waarschuw.
Precies lekker analoog zonder software. er is ook nog steeds geen duidelijkheid over het stroomverbruik van de slimme meter voor elektriciteit.
Het stroomgebruik is gewoon voor de netbeheerder, de meter krijgt z'n stroom tenslotte vóór de meter.

De firmware staat geheel los van het gedeelte dat het daadwerkelijke verbruik meet en deze laatste is ook niet op afstand te beïnvloeden door middel van een update. De daadwerkelijke verbruiksmeter is net zoals de "traditionele" meter gewoon getest door het Nederlands Meetinstituut.
Kan leuk getest worden door een instituut, maar iedereen weet hoe dat met auto's gegaan is, en een afwijking van 5% is voor de leverancier erg leuk terwijl gebruikers het amper merken. Heb ook verhalrn gehoord over gasmeters in vakantiehuisjes waar gelijk na de meter de hoofdkraan gewoon dichtstaat, en toch verbruikt er wonderbaarlijk gas :+
die duidelijkheid is er wel.
de slimme meter pakt zijn eigen stroom voor de meter.
die word dus door de netbeheerder en consorten betaalt.
(wat wel door berekend word aan de consument, maar dat is niet echt duur, want is zonder belasting)

(maar zelf heb ik ook zoiets van lekker de analoge behouden, laat andere maar de problemen eerst oplossen. }>
de nieuwere versies zijn al een stuk toffer als de oudere versies.
van af verzie 4 begin ik ze een beetje oke te vinden.
dus zolang mogelijk wachten en je hebt kans op een nog betere verzie. ;) )
ja idd.
Nadeel is wel dat ik mijn aansluiting niet kan omzetten naar 3x25 omdat ze dan gewoon een "slimme" meter door je strot duwen maarja daar moet ik dan maar mee leren leven.
8400 watt moet immers genoeg zijn en je moet heel raar doen om daar bovenuit te komen.
dan is het wel dat je een nieuwe meter krijgt, maar dat hoeft geen slimme meter te zijn ;)
(kunt ook kiezen voor een administratief uit of helemaal domme meter.
maar aparte telwerken voor terug leveren zit je dan wel aan vast, en dat kan een nadeel zijn na gelang je visie ;) )

maar ik begin toch wel aan het einde te raken van mijn 35A aansluiting.
maar goed ik gebruik nu ook bijna geen gas meer.
en dan word het wel even opletten dat het niet te krap word. ;)
(met een boiler doe je al 2kW wil je ook nog koken zit je snel op 5,4kW en dan ben je er al bijna.)
tja ik heb vooralsnog geen zonnepanelen en ga dat alleen doen als ik een analoge draaischijf meter houd anders kan het zich namelijk moeilijk terugbetalen na 2020 als de regeling waarschijnlijk ophoud.
Gas wordt geleverd per "kuub", niet kW... Juz sayin' :P
Ze probeerden mij zo'n 10 jaar lang een slimme meter aan te smeren. Geen idee wat er nu aan de hand is, heb ze al een tijdje niet meer gehoord. Misschien hebben ze geconstateerd dat de bewoner zelf slim genoeg is om zonder te kunnen. :+
De enige 'storing' die mijn domme meter ooit meegemaakt heeft zijn doorgeslagen stoppen.
Is niet zo moeilijk hoor 100.000 kuub kan niet door je gas aansluiting lopen, dus dat is geen probleem.
En handig zo'n slimme meter!
En wie is er nu verandwoordelijk als er geschat moet worden?
Ze kunnen toch ook wachten op de actuele stand.
Wachten op geld kost geld.
Bedrijven willen zo snel mogelijk geld.
Ja maar terugbetalen ho maar...

Word tijd dat wij als consument ook gewoon deurwaarders kunnen sturen zonder lijpe kosten.
Ik krijg gewoon netjes terugbetaalt door de verschillende leveranciers die ik tot nu toe gehad heb. Dat is tot nu altijd gewoon verrekent in de volgende factuur en als die lager is dan het terug te storten bedrag kwam dat in de maand erna.
Ja je krijgt je geld je moet alleen lang wachten.
Als bedrijven zo lang op ons moeten wachten heb je dus die deurwaarder al bijna aan je broek en een boete.
Er worden al jaren gebruikt gemaakt van schattingen, zo ook bij mij. Ik heb nog geen slimme meter, en na mijn verhuizing hebben ze het gemiddelde gepakt van het afgelopen jaar. Volgens hun berekening verbruik ik 138 per maand, volgens die van mij bereken ik 82 per maand. Dat verschil wordt volgende maand gewoon teruggeboekt bij de jaaropgave.
ja ik ben net verhuisd naar een huis waar de vorige bewoner al een jaar niet meer woonde.

Ik ben geschat op 14 euro per maand maar niemand die lijkt te begrijpen dat dat volstrekt onmogelijk is.
Alleen vastrecht is al meer...
Eindafrekening was dan ook een vage 1,77 euro... (21 nov tot 1 jan).

Ze moeten dan ook niet schatten maar gewoon de stand opvragen en af en toe verplicht controleren of beter nog een foto meesturen.
Een schatting word gemaakt aan de hand van je eigen historisch verbruik. Schat men dat te hoog in dan betaal je op de volgende eindafrekening minder, schat men dat te laag in dan betaal je op de volgende meer. Op termijn komt dat dus allemaal goed.
Omdat de meting enkele weken niet is doorgegeven, kan het zijn dat de energieleverancier bij facturatie in sommige gevallen een schatting gebruikt. Ook is het mogelijk dat de leverancier een klant vraagt handmatig de gasmeterstanden door te geven. De gasmeters hebben wel het verbruik gemeten tijdens de storing.
Zijn er dan leveranciers die per maand een exacte nota over het verbruik sturen?
[...]
Zijn er dan leveranciers die per maand een exacte nota over het verbruik sturen?
Als dat zo zou zijn, dan zie ik flink wat mensen in de problemen komen. Mensen die in de zomer 15 euro per maand moeten betalen en krap zitten. Dan al hun geld uitgeven aan eten en noodzakelijke kleding. Want eindelijk zijn er een paar centen over zodat ze dingen kunnen vernieuwen. En dan totaal klem komen te zitten als ze in februari plotseling 475 euro moeten betalen. Iets wat ze totaal niet hebben gebudgetteerd. Sommigen kunnen het niet, anderen snappen het niet. Maar als energie bedrijf zou ik de ellende niet willen om daar achteraan te moeten gaan

[Reactie gewijzigd door Ortep op 11 januari 2016 17:25]

Inderdaad. Vroeger had je die ellende al met gasmeters die op muntjes werkten, dus dan ging er een muntje met een touwtje in of hij werd gekanteld...

Vandaar ook dat ik het erg vreemd / onwaarschijnlijk vind dat leveranciers die vroeger eens per jaar de stand doorkregen nu opeens zouden moeten schatten omdat ze twee weken lang geen stand hebben doorgekregen.
Het kan zijn dat er voor een aantal mensen precies in deze periode jaarnota's gemaakt moeten worden.
Het gaat erom dat op een gegeven moment de jaarnota gemaakt moet worden. Daar heb je meterstanden voor nodig. Als je als energieleverancier geen jaarnota opmaakt dan is de klant natuurlijk ook niet tevreden, dus dan kan je in zo'n geval een schatting doen.

Er zijn overigens inderdaad energieleveranciers die per maand afrekenen (voor consumenten). Op de zakelijke markt komt maandelijks afrekenen ook veel voor.

[Reactie gewijzigd door upje op 11 januari 2016 18:00]

2016-01-01 ; hoe oud is de software die draait op de Iskra?
In 2000 waren er nog geen 'slimme' meters voor de consumenten ...

Ik begrijp nu beter dat mensen zich zorgen maken over de security van sommige slimme meters.

[Reactie gewijzigd door emmerx op 11 januari 2016 16:21]

Het verhaal van een verlate millennium bug vind ik een erg onwaarschijnlijk verhaal. Zekers met dit in het achterhoofd.
Met 'een verlate milennium bug' inclusief aanhalingstekens om een zekere figuurlijkheid te suggereren, zal wel een domme datumprogrammeerfout bedoeld worden.
het meest in de buurt komt , volgens mij dit:
https://en.wikipedia.org/...problem#Year_2010_problem

jaarrtal werd in BCD genoteerd =
1 = 0x1
...
9=0x9
10=0X10 => probleem.

als men voor deze meters een hex-getal gebruikt zou dit in 2014 0xE geweest zijn, en in 2015: 0xF
in 2016 zou het dan (afh van implementatie) 0x10 of 0x0 geworden zijn => 2000 ipv 2016?
Als dat zo is dan heeft de auteur geen enkel idee wat een millennium bug was!
Wie is er eigenlijk verantwoordelijkheid voor de meter? en hoe zit het als de meter helemaal geen verbruik bijhoudt?
de meter die lease je van de netbeheerder.
(enexis, liander etc etc)
het is hun verantwoordelijkheid dat hij goed werkt en eens in de x tijd word uitgelezen/opgenomen.
(en vroeger ook geijkt werd. dit heb ik 1x mee gemaakt in mijn leven.)

hier betaal je ongeveer 19€ per jaar voor. ;)

kan de zaak niet uitgelezen worden of is hij blijven hangen, dan gaan ze kijken naar je sjv.
( standaard jaar verbruik, die word ook gebruikt om je capaciteits-tarief te bepalen
met een beetje mazzel gaat het allemaal wel goed, maar dit kan ook wel eens slecht uitvallen.
voer voor kassa/radar/ookdatnog etc etc... ;) )

[Reactie gewijzigd door migjes op 11 januari 2016 17:51]

De netbeheerder beheert de meter wel, maar weet je zeker dat de netbeheerder naast uitvoerder ook verantwoordelijk is?

Ik heb zelf een hele discussie achter de rug over een elektriciteitsmeter die geen onderscheid meer maakte tussen hoog- en laagtarief.

(Toelichting: in onze regio werd het signaal om om te schakelen van hoog naar laag en vice versa niet meer gegeven. Daar kwam ik per ongeluk achter bij de overstap naar een andere leverancier. Enexis vond dat ze het mooi hadden geregeld omdat de meter in laagtarief bleef staan, maar in de zomer produceren mijn zonnepanelen overdag het meest en verbruik ik relatief weinig stroom. De teruggeleverde elektriciteit werd dus ook in laagtarief geregistreerd. Het werd een oeverloze discussie: technisch gezien was de meter niet defect, maar vanuit mij gezien deed ie niet wat ie moet doen. Na een boel boze brieven heb ik de moed opgegeven. En inderdaad, nu in de winter doet alles het weer en betaal ik dus hoogtarief voor mijn verbruik terwijl de eerder overdag opgewekte energie in laagtarief is geregistreerd. Maar dit alles terzijde.)

Uiteindelijk verwees Enexis naar de energieleverancier als eindverantwoordelijke voor de bemetering, en ik hoorde dat ook van een bevriende installateur. Vandaar mijn vraag!
jep, netbeheerder is eindverantwoordelijk voor de meter.
en niemand anders. (aan hun betaal je ook de huur, maar wel via de leverancier.)

maar de wetgeving is nu veranderd.
dus wil je iets met de netbeheerder doen dan moet je dat via je stroom leverancier doen.
dan kunnen ze te minste kasje muurtje spelen ;)

(je komt dan elke keer op een call centrum terecht met soms wel hele domme gansjes.
voordat je eindelijk eens iemand hebt die het begrijpt ben je soms wel eens weken verder.
ik ben nu al 5 maanden bezig mijn afreken moment te laten aanpassen.
volgens de wet kan het, maar de wet is 1 ding in energie land, aanpassen is iets anders.
klant is konijn. ;) )

[Reactie gewijzigd door migjes op 11 januari 2016 19:51]

ik word blij van deze melding, sinds 1 jan zag ik inderdaad dat ik geen data meer door kreeg.
wij lezen wel onze gas/electra meterstanden uit en met een beetje home domotica krijg je duidelijk inzicht in wat je verbruikt en wat je huishouden kost.

en gas is al duur, dus beetje slim stoken en regelmatig op de meter kijken of er bespaard kan worden.
en een euro niet uit gegeven is een euro verdiend....

slim je standen meten en daar je domotica op afstellen heeft me al aardig geld bespaard. Ik zeg trap die update maar live!
Anoniem: 126717
@itlee11 januari 2016 20:25
slim je standen meten en daar je domotica op afstellen heeft me al aardig geld bespaard.
Op welke manier?
Ik heb een domme meter, maar kijk er niet eens naar. Waar ik wel naar kijk is de gevoelstemperatuur (! niet de echte dus) binnen, of het aanstaan van een lamp wel nodig is, en of apparatuur niet uit kan.
Meterstanden van nu kan je niet vergelijken met de zomer, en je hebt vast nog geen gegevens van jaren. Dus waar kijk jij naar?
Het is een vraag, geen kritiek, voordat je me verkeerd begrijpt...
op t forum heb je o.a. een topic cv ketel tuning; Duurzame Energie & Domotica hierin staan handige tips om bijv je ketel af te stellen, (vaak) terug te tunen en hiermee geld te besparen.

daarnaast hou ik de standen bij, zo weet je namelijk of je moet bij betalen en geen verassingen krijgt eind van t jaar. + doordat je met de settings van je ketel gaat spelen (bijv. aanvoer temperatuur/retour temperatuur > kan je zien of je ketel volgas staat te pompen of dat ie met minder gas/vraag/electra verbruik ook de kamer op een normale temperatuur kan krijgen.)

(ik kijk dus geen standen, maar grafieken / verbruikte euri's in mijn app/slimme device.)
Als ik de trackrecord van het in Nederland door alle netbeheerders omarmde OSGP (Open Smart Grid Protocol) bekijk verwacht ik in toekomst nog meer van deze soort bugs in hun software.
De ingebouwde security is al van een zeer discutabel niveau.

Ik persoonlijk zou zo een slimme meter niet in huis willen hebben, c.q. alle communicatie van en naar buiten permanent uitschakelen. Stelletje amateurs!
Eerst even wat commentaar op sommige bovenstaande commentaar de betrouwbaarheid van de meting onder invloed van deze software. Dat is namelijk gewoon onzin. De software van een meter is in tweeen gesplitst, een "legal relevant" deel waar na goedkeuring niet meer aan noch kan geknutseld kan worden. Voor zover je hier al van software kan spreken. Dit is het daadwerkelijk meetgedeelde en weergave op het display. Ja tegenwoordig is het display digitaal en geen draaischijf meer. Denk je echt dat daar problemen van komen - pick up your tinfoilhat en laat alsjeblieft de rest van de wereld met rust.
Meetapparatuur zelf kan zelf natuurlijk niet precies zijn, vooral onder veranderde omstandigheden (rare drukpatronen, magnetische velden (jawel!) die kunnen je gasmeter beinvloeden. Ik denk dat als je echt een oude meter hebt deze waarschijnlijk minder precies is.

Dan de echte software is de software die een meting oppakt, archiveerd met datum, doorgeeft, correcties toepast, tijd. Daarin bugs, niet verbazingwekkend. Echter als goede eigenschap in de regelgeving is vastgesteld dat alleen wat is display aangeeft rechtsgeldig is.

Maar of zo'n slimme meter verstandig is. Ik zou graag eens zien dat men goed alle kosten en baten narekend. Vooral op de manier hoe het nu is opgezet. Hint: 99% van de huishoudens heeft al Wifi in huis.
Slim hoor zo'n slimme meter....
Weigeren dat spionage onding.
Tsja het blijft apart een extra apparaat in huis maar aan de andere kant - er zit geen andere interface op dan naar het systeem van de leverancier lijkt me. Nou zou je dat kunnen hacken en bij de buren kunnen kijken hoeveel gas ze gebruiken maar dan kan je ook voor de deur gaan staan en een hoop meer te weten komen.
Je moet ook niet proberen de meter van je buren te bekijken, maar de server van de netbeheerder overtuigen van je toegangsrechten en dan kijken in welke straten er op bepaalde tijden duidelijk minder mensen thuis zijn.
En als het niet in detail gelogd wordt, gelijk even de sample-frequentie verhogen als je toch op die server zit.
Als het detail maar hoog genoeg is, kun je zelfs zien of iemand TV zit te kijken of niet en andere apparaten herkennen tot op zekere hoogte.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee